Защо за работата с доброволци трябва наръчник и какво пише в него

Защо за работата с доброволци трябва наръчник и какво пише в него

© TimeHeroesДоброволчеството не е като редовата работа. Това е нещо, което правиш, за да си полезен безвъзмездно, а и за да преживееш нови емоции и да срещнеш нови хора. Понякога е нещо еднократно, но в други случаи - началото на различен начин на живот и на възприемане на обществото, на задачите, отговорностите и резултатите.


И въпреки че ползите от доброволния труд и в личен и в обществен план са безспорни, България все още е на последно място по този показател в Европейския съюз. Според най-голямата платформа за доброволчество у нас TimeHeroes една от причините е това, че неправителственият сектор не знае как да привлича и задържа дългосрочно доброволци сред редиците си. Липсата на добър подход не само затруднява тази задача, но понякога отказва организациите от работата с доброволци и доброволците от доброволчеството.


Ето защо екипът на TimeHeroes предприе мерки - написа наръчник по въпроса. Досега нямаше подобен проект, съобразен с българската среда. Книжката от 96 страници, озаглавена "Работа с доброволци", е достъпна безплатно в интернет и на хартия за всички неправителствени организации и активни граждани, които искат да разберат как да ангажират повече хора с идеите и мисиите си.
Анализът и съветите вътре са плод на проучване сред 50 граждански организации от цялата страна и повече от 200 анкети на хора от сектора, като средствата за изготвянето и разпространението му са по програма за подкрепа на доброволчеството в България на Европейското икономическо пространство (ЕИП). Представянето му беше съпътствано и с обучения в различни градове на страната, като турът завърши в София вчера (15 март).


"Наръчникът не е абстрактен труд, писан в стерилна среда от "експерти". Той изхожда от практиката, изследва и систематизира опита на българския граждански сектор в работата с доброволци, съобразен е с най-големите установени дефицити на знание, дава съвети, примери за добри и лоши практики и надгражда с анализ и допълнителни ресурси", казват авторите на изданието.


В книжката има глави, посветени на всички етапи от работата с доброволци - от създаването и планирането на доброволческа инициатива, през набирането и подготвянето им, до приключването на проекта и раздялата с тях.


Оказва се, че най-трудната част от взаимоотношенията с доброволците е мотивирането им. Резултатите от проведената анкета показват, че почти 50% от представителите на неправителствените организации не знаят как да предизвикат мотивация и ентусиазъм сред хората, които са решили да отделят от времето си, за да участват в проекта им. За още 44% от анкетираните е трудно изобщо да намерят доброволци.


Мотивирането на доброволците беше и една от най-дискутираните теми по време на обучението в София във вторник. Представители на различни неправителствени организации спориха за това дали щом изобщо са доброволствали хората вече са мотивирани, или пък не. Има и други причини освен самата кауза, заради които се става доброволец, признаха си те - например като част от програма за корпоративна социална отговорност, за училищна или студентска разработка, за да търсят партньор, или от скука.


Мотивацията е нещо субективно, което трябва постоянно да се подхранва с информация и обратна връзка, казаха лекторите от Националната мрежа за децата. Участниците в дискусията се съгласиха, че на първо място доброволците трябва да разберат защо са там и да приемат каузата присърце, за да бъдат пълноценна част от осъществяването й, а след това - и да могат да видят собственото си развитие и резултата от труда си. Това се получава с много информация, с отдаване на отговорност и с достатъчно забавление извън тежката работа.


Адекватното планиране и разпределение на задачите, но и индивидуалният подход към всеки доброволец, са ключови за решаването на организационни и личностни проблеми, допълни следващият лектор - Юлия Йорданова от Си Ви Ес - България.


От "Работа с доброволци":


Добре формулирани задачи, създаване на смислени роли


Доброволецът трябва да е напълно наясно какви ще бъдат задълженията му. Организаторът също трябва да си е отговорил предварително на въпроса защо точно му е необходим този доброволец. Нищо не действа по-демотивиращо от суматохата и хаоса в отношенията."
– Асоциация "Солидарност"


"Мисля, че почти винаги доброволците идват мотивирани, тук задачата ни е да задържим този ентусиазъм и по възможност да го увеличим. Обикновено има много разминавания в очакванията и за да се синхронизират нещата, е необходимо активно общуване и даване на свобода."
– Каритас София


"Ако групата от доброволци е голяма, добре е сред тях да се определят отговорници по процеси, които да координират останалите. В нашия случай това са били доброволци, които познаваме от предишния издания на конференцията, или такива, които имат опит в конкретната задача."
– TEDxBG


Отношение като към равни


"Хората се мотивират тогава, когато виждат собствената ти мотивираност към процеса. За тези хора ти не си работодател, ти си участник в същата кауза, в която участват и те. Много е важно да се избягват йерархичните модели за управление, това просто не работи."
– HotSpot Books & Art


"Подхождаме така, сякаш търсим щатен служител и го приемаме като редовен член на екипа – с всички права и отговорности. Това дава усещане за принадлежност. Много е важно да почувстваш насреща си топлота и приветливост. Ние ги приемаме като членове на екипа, не като "момче за всичко". Когато има обучения за екипа, доброволците винаги участват в тях, те са част и от годишната среща на персонала, идват на тиймбилдинг, навсякъде. Включително участват и в графика за отпуските."
– Асоциация "Солидарност"

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 838 Весело

  Божке! Странна мома със син фалос си лети нанякъде... Надали някой (освен отявлените нимфоманки) ще поиска да стане доброволец. Това занимание явно твърде силно ще ги задоволява.

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 2. 2 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 2383 Неутрално

  За поколението Y, а още повече за поколението Z подобни инициативи често са начин на живот. И нека да е така. За едни -корпо, за други свободен модел. Трябва да свикваме.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 3. 3 Профил на Thermobee
  Thermobee
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  В България доброволец, гражданска организация и активен гражданин се поставят в кавички. Запитайте се защо хората ви мразят.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Не на ислямската инвазия в Европа!
 4. 4 Профил на pluralism
  pluralism
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Това са глупости, неефективно хабене на енергия. Щом има нужда от доброволци значи системата не работи правилно. Нека всеки върши това, в което е най-добър и продуктивен, така ще плати и повече данъци на държавата, която съответно няма да има нужда от помощта на доброволци. А в извънработно време всеки да си почива за да възстанови силите си, не да ходи да сади дървета или да чисти речни корита.

 5. 5 Профил на pluralism
  pluralism
  Рейтинг: 0 Неутрално

  По друг начин стои въпросът със задължителния труд. Не е лошо да се възстановят трудови войски за необразованите граждани, които по друг начин не биха могли да са полезни на държавата и обществото.

 6. 6 Профил на pluralism
  pluralism
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Също и за затворниците. Вместо затвори - трудово-възпитателни лагери.

 7. 7 Профил на Михаил Маринов
  Михаил Маринов
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Според мен доброволчеството не е урок,който трябва да се научи.Всичко свързано с него опира до самосъзнанието.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  marinov1018
 8. 8 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2012 Неутрално

  До коментар [#4] от "pluralism":

  Работата си е работа и за нея оценката е ясна, плащат ти някаква заплата, която може и да те демотивира.
  Доброволчеството е съвсем друго нещо, то дава възможност, на който желае, а не за заплащане, да се помогне и да се свърши нещо обществено полезно, понякога за всички, ако става дума за садене на дървета, понякога за малка част от обществото, както беше след заливанията от дъждовете.
  И въпросния наръчник и как да постъпят тези, които трябва да организират работата на хора сами поискали да свършат някаква работа, би трябвало да съветва как това да стане, за да не се демотивират хората, които имат такова желание.
  Дали е добър или не чак толкова е отделен въпрос, но най-малкото ще обърне внимание на хората ангажирани с организацията на подобни акции.

 9. 9 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Хубаво е като идея и наистина помага.
  Лошото е, че повечето са много млади хора с минимален житейски опит.
  Снощи по Канал 1 гледах документален филм за бежанците и мигрантите в Германия. Имаше едно момиче-доброволка и говориха доста с нея. Тя просто не може да приеме, че тези хора са различни. Говорила с много от тях и им казала, че тук жените и мъжете имали равни права.
  И очаква, че ще я разберат...

  Блажени са вярващите...

 10. 10 Профил на pluralism
  pluralism
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#8] от "tsvetko_51":

  За залесяване си има горски стопанства, за извънредни ситуации като наводнения си има армия и др. служби. Аз ако работя доброволно значи някой на който му се плаща не си върши работата. Вместо обществото да оказва натиск на тези които не си вършат работата, трябва да ходи да ги замести и то без пари? Чак такива будали не се срещат по тия ширини. Това си е западно явление.

 11. 11 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#9:"theanalyser"]Тя просто не може да приеме, че тези хора са различни.[/quote] Освен това- ако тази доброволка беше решила да "помага" на нелегални имигранти, струпани на българската граница, на територията на България, тя автоматично става съучастник в извършване на престъпление...Време е германците да научат, че всяка от останалите 27 държави в ЕС има и свое национално законодателство, което НЕ Е идентично с германското национално законодателство и за това не могат сляпо да прилагат германското законодателство в чужда държава като вид панацея....

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 12. 12 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#9] от "theanalyser":
  Имам предвид това: НК Чл. 279. (1) (Изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г., изм. - ДВ, бр. 92 от 2002 г., изм. - ДВ, бр. 103 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г.) Който влезе или излезе през границата на страната без разрешение на надлежните органи на властта или макар с разрешение, но не през определените за това места, се наказва с лишаване от свобода до пет години и с глоба от сто до триста лева. Чл. 20. (1) Съучастници в извършването на умишлено престъпление са извършителите, подбудителите и помагачите.
  (2) Извършител е този, който участвува в самото изпълнение на престъплението.
  (3) Подбудител е този, който умишлено е склонил другиго да извърши престъплението.
  (4) Помагач е този, който умишлено е улеснил извършването на престъплението чрез съвети, разяснения, обещание да се даде помощ след деянието, отстраняване на спънки, набавяне на средства или по друг начин.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 13. 13 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1481 Любопитно

  [quote#11:"Логика"]тя автоматично става съучастник в извършване на престъпление[/quote]

  Еее, хайде сега, бива ли да оставим някакви си закони да развалят хубавата организация на истеризиралите толерасти?
  Я кви сърцераздирателни картинки ни показват постоянно по всякакви СМИ?
  Марш всички да помагат "доброволно", че току виж се замислили защо, аджеба, тия тълпи от инженери, лекари и юристи (всичките - записали първи семестър) не си стоят по държавите, защо са се втурнали към ЕС вместо към Саудитска Арабия, кой плаща пътя от Бангладеш, Сомалия или Мали до Турция и разни други дребни подробности.......

  Знанието е сила, информацията - власт
 14. 14 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1556 Неутрално

  До коментар [#11] от "Логика":

  Права си, оня ден гледах снимки от Македония, доброволци помагаха да "бежанци" пресекат нелегално границата, вероятно с най-чисти помисли от тяхна гледна точка, но това директно ги прави съучастници в престъпление. И други случаи има, изобщо не може да се остави на личната преценка на доброволеца какво той смята за добро и полезно.

  Имах среща с едно младо момиче, адски мило и сърдечно, имаше много благородни помисли, ама като чух какво конкретно смята да направи и ми се изправи косата.

 15. 15 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1616 Неутрално

  Озадачава ме, колко малко се знае за доброволчеството у нас. Доброволците били нимфоманки, били мразени... Ама нищо им нямаше на "нимфоманките", когато ходеха да помагат на хората от наводнените места (Мизия напр.), да изгребат тинята от къщите си, да им подадат шише чиста вода и топло одеяло , нали. Тогава бяха героу тези хора, отделилу от времето си и показали човещина.
  Това е само един малък пример, доброволчеството може да се практикува навсякъде, където има хора в нужда и начин да покажем, че сме общност, че в трудности сме заедно. А чисто човешката страна държавата няма как да замени.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 16. 16 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 838 Весело

  До коментар [#15] от "Jessika":

  Пиша мноооого бавничко, белким не стане грешка и пак да не разберете. Подигравам се (с нимфонаките, които явно са ви подразнили неимоверно) на отявления гаф в рисунката на корицата, а НЕ на доброволчеството. За мен всички хора трябват доброволно да се стремят да направят света по-хубаво място. Това е идеята и на християнството - доброта и стремеж към това да помагаш и то безвъзмездно.

  Но корицата е трагична. Отдавна не съм се смял толкова. Сега разбрахте ли?

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK