"Ал Джазира" разказа за Ирина от долината на оръжията и розитеВ сърцето на българската Розова долина Ирина отчаяно се бори с оскъдните възможности в малкия град, за да даде на 4-годишната си дъщеря Стефи по-добър старт в живота. С това въведение режисьорът Саймън Хипкинс представя пред публиката на арабската телевизия "Ал Джазира" история, достойна според него за перото на Чехов.
В началото на 25-минутния филм, озаглавен "В долината на оръжията и розите" (In the Valley of Guns and Roses), има заставка, информираща, че близо една четвърт от хората в Европейския съюз са изправени пред риск да живеят в мизерия.


Ирина е самотна майка, която работи на две места, за да сложи храна на масата. Нейният основен източник на доход идва от опасната й работа във фабрика за оръжия, където тя измерва и пълни с барут артилерийски снаряди, разказва авторът.


Въпреки непосилните суми на наема, сметките и таксите за детска градина, младата жена се мести от селото на родителите си, за да бъде по-близо до работата. За развлечение, но и за допълнителни пари, вечер пее в местен ресторант, използвайки таланта си и песните, които е научила от покойния си дядо.


Понякога се налага да поеме и трета работа, разнасяйки рекламни листовки за високолихвени бързи кредити на също толкова отчаяни съседи и съграждани.


Това е интимен разказ за бедността и за цената, която една майка е готов да плати, за да осигури по-добър живот за детето си, сочи режисьорът от "Ал Джазира".


Личния си мотив да направи филм за младата българка Саймън Хипкинс обяснява с харизматичния начин, по който Чехов превръща обикновените си герои в изключителни личности. Лесно е да си представим българския град Казанлък и живота на Ирина в една пиеса на Чехов, твърди той. Това е град, където е напълно нормално сладко изглеждащи жени на средна възраст да ви разказват колко хиляди автомата "Калашников" са сглобили в живота си; град, в който населението не обръща особено внимание на шума от експлозии, идващ от опитните полигони на близката фабрика за оръжия.


В действителност голяма част от възрастното население работи или е работило в някакъв момент в оръжейните заводи "Арсенал", където в момента се труди и героинята. Хипкинс бил впечатлен от ежедневието на Ирина - нежните грижи към дъщеря й от една страна и принудата да произвежда куршуми и снаряди, за да осигурява живота си от друга.


"Ал Джазира" разказа за Ирина от долината на оръжията и розите

© скрийншот


Когато за първи път срещнах Ирина, аз веднага поисках да направя филм за нея, разказва режисьорът. Като самотна майка в силно патриархално общество, тя е изключително уязвима, но отказва да бъде жертва. Тя е решена да остане оптимист, въпреки мрачната ситуация около нея.


Вечер Ирина се преобразява в певица и забавлява посетителите на местни барове и ресторанти с традиционни народни и естрадни песни. Тя прави това отчасти за допълнителни пари, за да плаща сметките, но и защото обича да пее. Като малка искала да отиде в музикално училище, но бедността и социалните условия на село не й позволили да осъществи тези планове. Затова сега отчаяно иска да живее в града, за да може да даде на дъщеря си Стефи шансовете в живота, от които самата тя е била лишена.


Обещанието за просперитет с влизането в Европейския съюз през 2007 г. не е успяло да се материализира, разширява кръга на наблюденията си авторът. Стотици хиляди хора са емигрирали и една трета от хората в момента живеят в бедност. Мнозина оцеляват, взимайки пари от кредитни агенции с грабителски лихвени проценти.


"Ал Джазира" разказа за Ирина от долината на оръжията и розите

© скрийншот


Историята на Ирина, опитът й да живее с мечтите си и да предоставя на дъщеря си по-добри възможности са демонстрация за оцеляването на индивида в този водовъртеж. Чрез нея се надявам да видим, като в пиесите на Чехов, че и най-обикновените хора понякога са изключителни, завършва авторът.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK