Историята на едно желано бебе или за метода инвитро от първо лице

Цялото семейство на изписването от болницата с новото бебе

© Личен архив

Цялото семейство на изписването от болницата с новото бебе"Нямаше значение, че се чувствам на 20. Бях на 43 и докторът ми каза, че имам много малко време - "разбирай: имаш часове", ако искам бебе. В този момент всичко друго остана на заден план. Човек като иска нещо трябва да направи каквото е необходимо."


Така започва историята (или поне тази глава от историята) на Антония Кръстева. Тя е вече на 45 години и е щастлива майка на три деца - дъщеря на 22 години, син на 21 и на 8-месечното бебе Анабел София. Живее в Прага с партньора си и бебето, но последните две години е прекарала на самолети от и до София, за да зачене чрез метода инвитро, да задържи плода и накрая да роди здраво дете.


"Дневник" навлиза в личното пространство на семейството, за да предаде от първо лице как изглежда процедурата, на която всяка година се подлагат стотици двойки от общо над 270 хил. мъже и жени с репродуктивни проблеми в България. Методът се прилага успешно у нас от 28 години и се финансира от държавата при част от двойките. Центровете за инвитро в страната са над 25.
Без подготовка


"Нямах представа какво представлява и през какво ще мина, не бях информирана изобщо и нарочно не четох по въпроса, за да не се настройвам предварително. Давах си сметка, че нямам никакво време и че вече няма как да стане по естествен път, защото бяхме опитвали в последните четири години", разказва Антония. Така без очаквания и подготовка попаднала при един от водещите специалисти в областта на инвитро в България и пак без да е подготвена за това, което предстои, започнала продължителните изследвания и процедури.


Борбата започнала през март 2013 г. и отнела повече от година и половина. След първоначалната консултация трябвало да се направят редица хормонални изследвания, за да може да започне хормоналната терапия, с която се стимулира отделянето на здрави яйцеклетки. След като приключи курсът се прави пункция, за да се извадят живите клетки и да бъдат оплодени.


При първия опит след стимулацията с хормони, медицинският екип успял да отдели две здрави яйцеклетки, като едната от тях била успешно оплодена и върната в матката на жената. Опитът е неуспешен. Решението на доктора след това било да не се рискува повече с по един ембрион, а да започнат да събират здрави яйцеклетки, за да се произведат повече ембриони и следователно да има по-голям шанс за оплождане.


Историята на едно желано бебе или за метода инвитро от първо лице

© Личен архив

"Само за сравнение, защото аз не знаех - обикновено жените на по 30-35 години вадят по 10-12 яйцеклетки, дори по 20 от една процедура. Аз извадих две, от които само едната стана ембрионче и ми я върнаха през май. Не се закачи - първи несполучлив опит", казва жената.


Убедена е, че ако когато е била на 30 е било популярно замразяването на яйцеклетки, би го направила без да се замисли, защото сега това щеше да й спести много разходи, а и още тогава е искала трето дете, че дори и четвърто. Най-скъпата част от метода инвитро е всъщност хормоналната терапия, подчертава тя, и допълва, че "с една пункция тогава щях да извадя два пъти повече яйцеклетки, отколкото сега вадих цяла година няколко броя. Просто на тази възраст е много по-лесно, би било много по-евтино и клетките са по-качествени, рискът от увреждания и синдром на Даун са много по-малки".


В следващите месеци започнала поредицата от повтарящи се действия: "Аз живеех в Будапеща - идва ми цикъла, звъня в болницата, те ми записват час след два дена, аз си купувам самолетен билет, летя, отивам в болницата, хормонална терапия, пункция на 11-12-ия ден. Слава богу, всеки път вадех по една две яйцеклетки. И така през ноември вече бях събрала седем яйцеклетки, които като ги оплодиха със сперма, която имахме замразена в клиниката, станаха три ембриончета и на 1 декември 2014 г. ми ги върнаха трите", продължава разказът си Антония.


За пункцията и процедурите Антония разказва, че се приемат по различен начин от различните жени. Екстракцията на яйцеклетки се прави под пълна упойка, която самата тя приемала много зле, но в болницата виждала и жени, които без проблем след процедурата се качвали на колите си и потегляли.


Вторият опит и уплахът


След имплантирането на трите ембриона в края на годината, Антония най-после чула добрата новина.


Поставянето на повече ембриони вече се отрича в съвременната практика, защото ако всички се "захванат" това ще представлява високо рискова бременност и за бебетата и за майката. До неотдавна практиката беше да се слагат по пет, но вече разумното ограничение е три. Антония признава, че би се радвала и трите бебета да беше износила, но само Анабел София оцеляла. Научила, че е бременна около Коледа.


В началото на следващата година отново си дошла в София по задачи, била в третия месец. Една нощ се събудила в кръв и в паника отишла в болницата. "Не съм подозирала, че човек може да загуби толкова кръв и плодът да оцелее. Бях в такава паника, че дори не събудих дъщеря ми, просто се качих на колата и се закарах в болницата. Тогава ми забраниха повече да летя и останах да родя тук", разказва Антония Кръстева.


Радва се, че е родила в България, макар че бременността й е била тежка и повечето от оставащото време прекарала на легло.


Когато станало време за раждане, всичко минало гладко. "Благодарна съм, че никой не спомена секцио. Родих естествено. Най-естественото нещо е да родиш нормално и не разбирам защо жените масово избират коремната операция", коментира тя.


Историята на едно желано бебе или за метода инвитро от първо лице

© Личен архив


За инвитро и радостта да бъдеш майка


Според Антония нейният случай е по-лек отколкото на жените, които не са раждали, поне по отношение на стреса и напрежението от това дали ще е успешно или не. "Имах вътрешното спокойствие, че все пак вече съм майка и както казваше партньорът ми, за който това е първо дете - "ако не стане, ще гледаме внуци", коментира тя. Признава, че не би се подложила на процедурата, ако още в началото хормоналните изследвания бяха показали, че няма останали здрави яйцеклетки, но е убедена, че донорството е "уникална възможност за жените с този проблем".


"Освен това аз знаех какво е и много исках да изпитам това чувство отново, защото тази любов, която изпитваш към децата си не можеш да изпиташ към никой друг. Тя е единствената безрезервна любов. Така че битката за мен беше много важна и аз просто зарязах всичко друго през това време. Давах си сметка, че ако сега не стане, няма кога. Няма значение ти как се чувстваш - аз се чувствам на 20, но няма никакво значение за това дали ще мога да забременея, или не. Докторът просто успя да извади последната жива яйцеклетка и да направи бебе", казва Антония.


На въпроса дали според нея всяка жена трябва да стане майка, отговаря, че "трябва" е силна дума, но тя не би могла да си представи животът без деца. "Мисля, че до голяма степен една жена, която не изпита чувството да е майка винаги ще има дефицит, осъзнат или не, просто защото това ни е в природата. Бих посъветвала жените да станат майки възможно най-рано, защото всичко друго се подрежда и по някакъв начин вселената ти осигурява условията и средствата за отглеждането на деца. Обаче когато минеш една определена възраст - и всичко да ти е подредено, и да имаш финансова стабилност, и да си способен да им дадеш най-доброто - се оказва, че ти вече не можеш да ги имаш", разсъждава тя. Смята, че младите жени не мислят за това и не си дават сметка, че времето им е ограничено.


"Така че дали всяка жена трябва да стане майка - бих посъветвала всяка жена да направи това нещо за себе си, защото то се връща като емоция, която нищо друго не може да ти даде", обобщава тя.


На финала отговаря и на неудобния въпрос: никак не се притеснява от това, че е по-възрастна майка и тепърва ще отглежда дете. "Аз съм дете на възрастни родители - майка ми е била на 39, когато ме е родила, баща ми - на 44 и съм първо дете за майка ми. Не съм чувствала някаква гигантска разлика между себе си и останалите деца. Човек няма гаранции така или иначе какво ще се случи, кога, как. Големите ми деца загубиха баща си когато бяха на 8 и 9 години, той беше на 36. В този живот никой нищо не ти обещава и никога не знаеш какво ще се случи", казва Антония.

Ключови думи към статията:

Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Да е живо и здраво бебчето...Всичко хубаво му пожелавам.

 2. 2 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 782 Неутрално

  И все пак е предпочела да направи инвитро процедурата в България и да роди тук,а не в чужбина,където живее.Значи нещата в България не са толкова зле,колкото се опитват да ни ги покажат българофобите във форума.

 3. 3 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2101 Неутрално

  На финала отговаря и на неудобния въпрос: никак не се притеснява от това, че е по-възрастна майка и тепърва ще отглежда дете.
  __________
  Тези неща са интересни и може да се направи голяма дискусия на тази тема.
  Обществото и младите са тотално дезинформирани как повечето боклуци с които се хранят на примоция от евробакалиите предизвикват изоставане в умственото развитие и безплодие поради липсата или предозирането на някои съставки!
  Отглеждането на деца от възрастни хора е голям риск и крие много предизвикателства. Случайно гледах по ТВ за Цеца Компирицата която има 22 деца . И милиарди да дадем за инвитро бебета и милиарди да дадем за инвитро бебета това няма да промени реалностите! Някои раждат на 40 а други на тази възраст стават вече пра баби в големи семейства !


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 4. 4 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4179 Неутрално

  да са живи и здрави.дано детенцето е българче.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 5. 5 Профил на blaueaugen
  blaueaugen
  Рейтинг: 506 Неутрално

  [quote#2:"mushashi"]И все пак е предпочела да направи инвитро процедурата в България и да роди тук,а не в чужбина,където живее.Значи нещата в България не са толкова зле,колкото се опитват да ни ги покажат българофобите във форума. [/quote]
  Тук-таме има здрави, работещи сектори, в които работят професионалисти.

 6. 6 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1059 Любопитно

  Трогателна история...
  Живи и здрави, всички!!!

  Форумът е в будна кома...
 7. 7 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2101 Неутрално

  [quote#4:"КМЕТ В СЯНКА"]да са живи и здрави.дано детенцето е българче[/quote]
  Една частна клиника осеменявала родилките с холандски генетичен материал и в София често могат да се видят различни майки/баби с едни и същи руси близначета като две капки вода!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 8. 8 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Ejjj, razvalihte denia na LBGT obshtestwoto s tazi statia. Sega Helzinskia komitet pak triabva da se nameswa

 9. 9 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#7] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":
  За самотни майки ли става въпрос?

 10. 10 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 506 Неутрално

  При толкова изоставени /вече произведени/ деца по българските домове да се трошат бюджетни пари за бутиковите претенции на отделни фамилии не е тъпо, а престъпно.
  Обаюе изкуствените осеменители си имат яко лоби в парламента и горните съображения немат значение за тях...

 11. 11 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#10] от "aramissss":
  "При толкова изоставени /вече произведени/ деца по българските домове да се трошат бюджетни пари за бутиковите претенции на отделни фамилии не е тъпо, а престъпно. "

  Викаш по-добре да отгледаш някой изоставен циганин,отколкото да си имаш собствено дете.

 12. 12 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 506 Неутрално

  [quote#11:"mushashi"] някой изоставен циганин,[/quote]
  Точно тоя циганин,отгледан държавно,след години може да ти резне зелката за пет лева...
  А парчето месо на годинка не е успяло да стане циганин,вервай ми.Обаче ,ние българските селяни със синя кръв сме расисти и си държим да си е наше селянчето,с държавни мангизи направено,естествено.
  По света хората ,ДЕЙСТВИТЕЛНО обичащи и желаещи деца приемат за свои не само циганета но и силно недъгави дечица

 13. 13 Профил на blaueaugen
  blaueaugen
  Рейтинг: 506 Неутрално

  [quote#10:"aramissss"]При толкова изоставени /вече произведени/ деца по българските домове да се трошат бюджетни пари за бутиковите претенции на отделни фамилии не е тъпо, а престъпно. [/quote]
  Предлагаш забрана на репродуктивните технологии в световен мащаб или само да затрием българските достижения в сектора? Вместо да се гордеем, че в някои области на медицината сме на световно ниво, ние мрънкаме.
  Да оставим тогава само бизнеса на врачките и вещерките, там също сме световна сила.

 14. 14 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Отделно , че "успеваемостта" при осеменителните операции е към 60 процента,така че 40 процента от дестките милиони заделени от държавата отиват на ветъра...
  Но пая на доктора /примерно/ Щерев и лобиста не се губи.
  Тук живите са оставени да мрат като кучета,но за незаченат Петко се трошат яки пари.Умно...

 15. 15 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 506 Неутрално

  [quote#13:"blaueaugen"]Предлагаш забрана на репродуктивните[/quote]
  Глупости .Настоявам за това, бутиковите претенции на капризни фамилии да се заплащат от техните собствени джобове и да си произвеждат изкуствено и по сто пишлемета ако щат...

 16. 16 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#14] от "aramissss":

  ебаси малоумника тъп

  Birds of a feather flock together.
 17. 17 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 506 Неутрално

  [quote#16:"Realistic Cock"]

  До коментар [#14] от "aramissss":

  ебаси малоумника тъп [/quote]
  А не е тъпо да финансираш от собствения си джоб,чрез държавния бюджет, изкуственото възпроизвеждане на потомството на червения отпадък Филип Боков,чието синче-бандит е успяло да се включи в осеменителната програма.Преди да го прибере Господ да му търси сметка,естествено...Щото в тая програма успяват да се уредят най-напред знаеш кои..

 18. 18 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#17] от "aramissss":

  Сори за възклицанието тъкмо се събуждах
  Е, малко по-нагоре казваше, че бебетата са невинни, независимо на кого са биологически наследници.

  Birds of a feather flock together.
 19. 19 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#17] от "aramissss":

  Ти колко циганчета осинови, колко ромчета прибра в дома си, че да казваш на другите хора какво да правят? Значи вместо да порицаеш циганите, че правят по 8 деца на жена и оставят по 2 в домовете, проблемът ти е в хората, които не желаят да осиновят тези деца?

 20. 20 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7554 Неутрално

  Какво ли не прави една жена, за да стане майка. Мойте уважения , г-жо.

 21. 21 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1201 Неутрално

  Още едно доказателство, че природата си е природа и играта срещу нея ти гарантира в най-добрия случай пирова победа.

  Иначе е добра идея да има държавен фонд ин витро, но бих ограничила възрастта до 35. Ако дотогава жената не се е организирала и решила да има деца, какво да чакаш до 45...то е ясно, че хубавите неща или се правят рано, или никога. Нормално е да подпомогнеш млада жена с ин витро. Там с малко помощ нещата имат голяма успеваемост. Но ин витро не трябва да е технология за купуване на време, когато времето е похабено или изтекло по други причини.

 22. 22 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 782 Неутрално

  [quote#12:"aramissss"]Обаче ,ние българските селяни със синя кръв сме расисти и си държим да си е наше селянчето,с държавни мангизи направено,естествено. [/quote]
  Много ясно ,че ще си искам мое дете.Противното би било срещу еволюцията.

 23. 23 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#21] от "lil_alex":

  "Иначе е добра идея да има държавен фонд ин витро, но бих ограничила възрастта до 35. Ако дотогава жената не се е организирала и решила да има деца, какво да чакаш до 45"


  И това го казва жена.Сигурна ли сте,че сте такава?Жена ми роди на 38 години.По вашата логика изобщо не трябваше да имаме деца.

 24. 24 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6387 Неутрално

  Живо и здраво да е бебето, и родителите също.

 25. 25 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 838 Неутрално

  [quote#2:"mushashi"]Значи нещата в България не са толкова зле,[/quote]

  страхотна история. но, мусаши, те в българия са зле нещата, ама хората правят хубави неща въпреки обстановката, а не заради нея.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 26. 26 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#21] от "lil_alex":

  аз не бих ограничил възрастта до толкова. защото идеята, че е просто утилитарно "купуване на време", е дискриминативна. ин витро е една от последните надежди на хора, които искат да имат собствени деца след дълги години травматични неуспешни опити. казвам го от позицията на човек, който години наред се е борил да има собствено второ дете, което е получил по чудо, в момент, в който е обсъждал осиновяване.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 27. 27 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1201 Неутрално

  До коментар [#23] от "mushashi":

  Жена съм и имам три деца, затова и разсъждавам така.

  Децата не ти се полагат по право само защото си се родила жена. Децата си ги създаваш, като това включва и известна житейска стратегия и компромиси. Не може да чакаш, че ще живееш както искаш и накрая ще очакваш, че ти се полага да си родител. Децата не са трофей.

 28. 28 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#27] от "lil_alex":
  От казаното дотук не ми стана ясно защо смятате,че жени над 35 години не трябва да имат деца.Мъж съм и не разбирам женските намеци.Моля ви да бъдете конкретна.

 29. 29 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#27] от "lil_alex":

  не, но това изказване е от гледната точка на "мога да имам деца когато поискам, затова мога да ги планирам когато поискам и най-подходящият момент за това е в младостта". а истината е, че колкото децата са функция на биологичната ни способност да имаме такива, толкова и на други фактори.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 30. 30 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1201 Неутрално

  Не съм казала такова нещо. Казах, че е странно да се финансира ин витро до макс. възраст 42. Защото при млади жени е много по-лесно и успешно и води до родени бебета. На 42...там вече по-скоро лекарите почват да си правят експерименти.

  А и до 35 имаш време за години опити.

 31. 31 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#25] от "abdelhaqq":
  Така е.Много неща не са наред в нашата държава.Но и много са на световно ниво колкото и някои във форума да изкарват нещата по-черни от дявола,и българите като най-големите боклуци.Например най се дразня,когато българите ги изкарват расисти,ксенофоби и така нататък.Ами не са и всички факти го доказват.Вие сам може да потвърдите дали има дискриминация спрямо етноса ви.Не случайно единствено в България са били спасени евреите през ВСВ.Не само това-през средновековието във всички държави от западна Европа е имало гонения на евреи,но не и тук.Освен това българите живеем без конфликти с турците от векове.Дори и към циганите няма дискриминация-твърдя го най-отговорно.Познавам десетки цигани,които са женени за българи и никой не им прави проблем заради етноса.Не само това,но и много цигански семейства приели българският начин на живот също са приети без никакви проблеми.Естествено,когато циганите отхвърлят всякакви цивилизационни норми и живеят в разрез с законите ,може да възникне напрежение срещу тях.Но в никоя държава няма да ги оставят да имат подобно поведение без определени санкции
  Отклоних се от темата,но вече взе да ми писва да чета как българите сме били расисти,шовинисти и не знам си още какви.

 32. 32 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#30] от "lil_alex":
  Ок.Със съпругата ми се запознахме,когато тя беше на 36 години.Преди това дълги години се беше грижила за болният си баща и не е искала да се омъжи и да го остави.Пък и си е по-скромна и срамежлива.Значи според вас ако искахме да имаме деца чрез инвитро,не трябваше държавата да поеме част от разходите по процедурата?Тая логика нещо ми се губи.

 33. 33 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 921 Неутрално
 34. 34 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 340 Любопитно

  Май партньора и е поел разноските. Струва ми се, че на него най много му се е приискало тя да ражда на 43. Важното е, че е здраво.

 35. 35 Профил на zzzlostar
  zzzlostar
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#30] от "lil_alex":

  За съжаление сит на гладен не вярва. Лесно е да съдиш чужд избор, без да си наясно с обстоятелствата. Тук никой от нас не знае защо жената е чакала, но каквито и да са причините са си нейни. И за съжаление в много случаи такива причини може да са свързани със семейство, с лична трагедия, със здраве. Не само наперени озлобени кариеристки чакат до късно.
  Ако откриеш любовта рано или както вие казвате до 35 - идеално, имал си късмет.
  А ако я не я откриеш да забременееш от донор ли да ти е единствената опция? Или от някой случаен, само и само да хванеш влака?
  Надали.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK