Да представиш България в 5 снимки в Guardian

Иван Богданов

© Цветелина Белутова, Капитал

Иван БогдановВсички сме чували старата максима, че една снимка може да каже повече от 1000 думи. На нея залага и The Guardian дни преди ключовия за страната референдум за членството на Великобритания в Европейския съюз. За да покаже на британците непознати гледки от някои еврочленки, британското издание кани деветима европейски фотографи, които да поемат за ден профила му в мрежата за споделяне на снимки Instagram. Сред тях е избран и българинът Иван Богданов.


"Тази година на 23 юни Великобритания ще отиде до урните, за да реши дали иска да остане член на ЕС. Бихме искали да предоставим на британците поглед към страни, които са част от този съюз, като помолим фотографи от различни страни да поемат нашия профил в Instagram", обясняват от The Guardian.


Видеоклип, публикуван от The Guardian (@guardian) на
Проектът е придружен от хаштага #ThisIsMyEurope ("Това е моята Европа") и е част от кампанията на The Guardian за британския референдум. Целта е всеки от деветимата (@deskriptiv, @regalphis, @nedim92, @alef79, @benjamingirette, @josetoro.0, @katie_lamassu, @theomcinnes) да сподели свои снимки, представляващи родината им и предоставящи "малък прозорец към тяхното ежедневие", и така за един ден и в 5 снимки да разкрият кое прави страната им специална. "Починете си от политици и проучвания и следвайте #ThisIsMyEurope, за да видите техните перспективи", призовават от изданието.


Сред подбраните деветима (в момента Instagram има около 400 милиона потребители) е българският аниматор Иван Богданов - един от основателите на компанията за визуални артисти "Компот колектив", или @finfilm, както е популярен в сайта за споделяне на снимки.


Hi, this is @finfilm and I’m the first of nine photographers taking over the @guardian’s Instagram account for #ThisIsMyEurope. I’ll be giving you a brief tour of my hometown, Sofia, the capital of Bulgaria. #bulgaria #sofia


Снимка, публикувана от The Guardian (@guardian) наТой не знае как от The Guardian са попаднали точно на него. "Моят профил е относително популярен и може би това също е спомогнало, но се надявам, че не е само това. Иска ми се да са ме избрали, защото моите снимки са им допаднали", коментира Богданов за "Дневник".


Каква България ще видят читателите на The Guardian


Сред условията на британското издание за петте снимки е било те да не са публикувани досега и да са от мястото, където живеят фотографите. Богданов се възползва от възможността и решава да направи нови снимки - в случая на София и околностите.


"A man meets the sun on top of Vitosha mountain in Sofia, Bulgaria. This is the oldest nature park in the Balkans." - @finfilm #ThisIsMyEurope #vitosha #sofia #bulgaria #stayandwander


Снимка, публикувана от The Guardian (@guardian) на"Реших да съм откровен и да покажа нещата, които мен ме впечатляват и смятам, че са от значение за българите и за жителите на София. В този момент нямах възможност да пътувам и да покажа цяла България. Затова се насочих към София като мой роден дом", споделя Иван Боданов.


"In the early morning, a worker crosses the fields of wheat as he goes to work in Sofia, Bulgaria." - @finfilm #ThisIsMyEurope #sofia #bulgaria #sunlight #stayandwander


Снимка, публикувана от The Guardian (@guardian) на"Софийското поле, Витоша, 24 май, Борисовата градина и софийските покриви са снимките, които избрах да покажа. Човек би могъл да се разпростре още повече, но при зададеното условие, реших да се огранича в тези пет картинки", допълва той.


Как се става Instagram знаменитост


@finfilm е един от най-популярните българи в Instagram със своите 76 813 последователи (преди да започне да публикува от профила на The Guardian). Обяснява големия интерес към снимките с няколко фактора.


"На първо място бих казал, че натрупването, при което и да е занимание, е от най-голямо значение. Направил съм безброй снимки, които на пръв поглед нямат особено голямо значение. Но когато повтаряш едно нещо в продължение на години, това се отразява върху крайния резултат. В този случай, след няколко години снимане, мога да получавам образи, които са средно или малко по-добри от средното ниво на фотографиите, които се въртят из интернет", казва Богданов.


От голямо значение според него е сътрудничеството, което е имал с други творци в Instagram, чиито профили са популярни и ценни. "Такова едно общуване носи популярност и на моя собствен профил. Та нали за това му казват "социална мрежа". И в тази връзка, Instagram е място, където хората се отнасят добре един с друг. Уважават се, окуражават се и се подкрепя като автори и като хора. Стремя се да се придържам към тези ценности", отбелязва аниматорът.

"On 24 May, #Bulgaria celebrates the day of Saints Cyril and Methodius, who invented the Cyrillic alphabet. It's also considered as the day of Bulgarian enlightenment." - @finfilm #ThisIsMyEurope


Снимка, публикувана от The Guardian (@guardian) наВсичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK