Защо обичат Кристо

Кристо при представянето на "Плаващите кейове" пред журналисти на 16 юни.

© Reuters

Кристо при представянето на "Плаващите кейове" пред журналисти на 16 юни.Да, Кристо e обичан.


Или поне го обичат всички, които дори за малко са се докоснали до неговата аура. Вече имам и своя отговор защо. Напипвах го като журналист в няколко срещи с него, усещах го, когато преживях като посетител "Портите" в "Сентрал парк", Ню Йорк, и "Големият въздушен пакет" в Оберхаузен. Сега, вече като един от стотиците работници на новия му проект "Плаващите кейове", разбрах защо най-известният световен артист от български произход е толкова магнетичен. Той дава шанс на хората да преживеят събитие, което им е напълно непознато, да участват в нещо красиво заради самата красота. Нещо повече - да знаят, че това се случва само веднъж в живота.


Кристо като вълшебник мотивира хората доброволно да обединят невероятно количество енергия в съвсем ирационална цел. Удивително е колко радост доставя работа като тази.
След ден всички, които се вълнуват от изкуството, очакват


Кристо да направи възможно "хората да ходят по водата"


Това е метафората, която медиите и публиката обикнаха от първия момент на представянето на проекта за езерото Изео в Северна Италия. Едва ли мнозина си дават сметка, че ако не си Исус Христос, това е наистина твърде амбициозна задача, дори да си един от най-известните творци на света.


Да направи реалност това, което на пръв поглед изглежда невъзможно, е по-скоро правило в работата на артистичната двойка Кристо и Жан-Клод. Примерите са известни на всички. Стига да си спомним "Обградените острови", "Завесата в долината", "Бягащата ограда", "Опакованият Райхстаг". А те са още много. С прецизна инженерна и технологична работа, с архитектурно виждане и точност екипите на Кристо и Жан-Клод правят възможно това, което художникът е видял с въображението си и е нарисувал на белия лист. Всеки път по различен, непознат начин.


Как точно Кристо ще направи така, че хората да ходят по водата – как работи логистично-технологичната машина зад този проект – любопитството ми към тези въпроси и нескритото ми възхищение към артиста ме накараха да кандидатствам да бъда един от работещите за "Плаващите кейове".


Кристо на "Плаващите кейове"

© Евгения Атанасова-Тенева

Кристо на "Плаващите кейове"


Давах си сметка, че хората като мен, всеки воден от различни причини, ще бъдат стотици, дори хиляди. Знам, че тези, които вече са работили на проект на Кристо, не пропускат да бъдат част от всеки следващ. От месеци следях кога ще обявят възможностите за работа. Щом това се случва, веднага попълних формуляр с данните си. Видях, че има въпрос дали притежавам капитанско свидетелство или квалификация на спасител. Нямах, но имам цели два месеца да придобия допълнителни умения, ако това щеше да ми даде предимство.


Веднага се записвах на капитански курс


– преминах теория, практика, изпит. Още преди да получа потвърждение, че съм наета, направих резервация за престоя си край езерото. Виждах как свободните места изчезват всеки ден, а цените се качват стремглаво. Всъщност едно от предизвикателствата пред "Плаващите кейове" е, че подобно мащабно начинание, което ще привлече неизвестен брой хора, се случва край съвсем малки градчета.


Сулцано, от което тръгва основният кей, има не повече от 2 хиляди жители. Крайбрежните вили и хотелите в района са отдавна разпродадени, местата в къмпингите се запълват с всеки изминат ден. Получавам очаквания мейл – одобрена съм и ще работя на проекта за две седмици, от 16 до 25 юни. Все още не съм известена какво точно, но това няма никакво значение. Толкова много искам да съм част от голямото нещо, една от мравките, вградили труда си в арт творбата.

Евгения Атанасова-Тенева по време на работна смяна на проекта

© Дневник

Евгения Атанасова-Тенева по време на работна смяна на проекта


Пристигам край езерото на 15 юни. Вече съм била тук преди година, когато Кристо официално обяви проекта, и мога да усетя оживлението, което приближаването му предизвиква. Колите и товарните автомобили по малките пътища са много повече. Пристигат хората, ангажирани с работата, доставят се материали, прииждат любопитни наблюдатели. Движението с коли в района все още не е ограничено, но след ден предстои да бъде. През тази година местните власти и екипите на Кристо са организирали буферни паркинги от двете посоки в градчетата преди Сулцано. Там всички посетители ще оставят личните си автомобили. Предвижването до проекта ще става със специално осигурени автобусчета и допълнителни от обичайния график влакове.


До "Плаващите кейове" ще се достига и по вода


– с лодки и корабчета, които отиват до острова Монте Изола от пристанищата край езерото.


Централният площад и крайбрежните улици на Сулцано вече са застлани с бяла мека материя. Тя е основа, върху която ще бъде положен оранжевият плат, както и върху още белите кейове. Така сушата и водата ще прелеят и ще се съединят. Бреговете на градчето за пръв път ще имат физическа връзка с отсрещния остров Монте Изола и малкото частно островче Сан Паоло, собственост на известната фамилия Барета.


За тези, които идват за пръв път тук – трябва да стаят дъх и да отворят сетивата си. Кристо не случайно е избрал това място. Тук,


край езерото Изео, всичко е повече, отколкото можете да си представите


Красотата на природата е стъписваща. Езерото блести в цветове, които се сменят постоянно – от облаците, от сенките, от слънчевите лъчи. Планините около него са високи и яркозелени. Погледът потъва в тях, силуетите им се оглеждат във водата. Върховете им докосват облаците. В далечината се виждат снежни върхове. Всичко изглежда като ренесансова картина на живо. Вероятно заради това изкуствоведите твърдят, че точно това място е фона на Мона Лиза на Леонардо. Дори и да не е така, то е не по-малко загадъчно и привлекателно. Тази изключителна природна хубост оттук нататък ще бъде завинаги свързана с името на художника с български произход - Кристо.


Кристо разказва за проекта

© Евгения Атанасова-Тенева

Кристо разказва за проекта


Когато идвам, конструкцията от 3 километра кейове във водата вече е изградена. Още миналото лято


в Созопол бяха първите тестове на плаващите елементи


Изпробвано беше как ще се движат по водата при по-голямо вълнение, какви натоварвания могат да поемат. Когато ги виждам за пръв път, кейовете приличат на гигантски плаващ пъзел от полиетиленови кубове, съединени помежду си с нитове. Кубовете са 220 000, толкова са и нитовете, които ги свързват. Те са толкова здрави, че всеки от тях може да издържа натоварване от поне 1.2 тона, без да се счупи. Още от октомври миналата година момчета от Националната спортна академия в София и техни колеги от света сглобяват един към друг елементите на конструкцията на сектори, дълги 100 метра и широки 16 метра. От месец насам ги пускат и съединяват във водата, за да направят пешеходния кей.


Зад рисунките на Кристо


"Плаващите кейове" са истинско работещо предприятие с невероятна логистика


Нещо повече - предприятие, създадено да осъществи начинание, което никога преди не е правено, уникално със своите нужди и цели. Корпорацията на артиста, регистрирана в Италия, се съобразява с всички закони и изисквания на местните власти. Българката Ина Димитрова, която е дълбоководен водолаз и е тук от зимата, е основният човек, който назначава работещите, занимава се е с осигуровки, данъци и множество проверки от всякакви институции на всички възможни дейности. Направила е сложната координация между уникалните нужди на проекта и регулациите в Италия.

Момент от подготовката

© Евгения Атанасова-Тенева

Момент от подготовката


Отивам в базата на "Плаващите кейове" още вечерта, преди да започне работната ми смяна. Намира се в Монтеколино, в изоставен завод, произвеждал хидроплани и малки подводници от времето на Първата световна война. След това тук правели килими.


Екипът на Кристо избрал обезлюденото индустриално място край водата, за да установи производствената и логистичната дейност. Опънати са временни шатри, хората, които работят почти денонощно, са настанени в кемпери наоколо, направени са подвижни офиси. Все още не съм акредитирана и влизам само защото познавам човека, който отговаря за всички, наети тук, и за тяхното разпределение по време на проекта. Това е Изабела Ценкова - българка, успешен филмов продуцент в САЩ, където живее от години. Документалният й филм "Глутницата" мина с триумф през всички големи световни фестивали. Сега обаче, въпреки че е шеф на офиса, я намирам в 22 часа заедно с група от десетина души, които комплектоват документите на всички, които започват работа от утре. Формуляр с италиански финансови условия, карта на проекта, лична декларация, информация за предстоящите дейности – отиват заедно в плик, слага му се етикет с името на човека, подрежда се в класьори по азбучен ред от А до Я. Все още са направени само буквите А и Б.


Включвам се в манифактурата. Наоколо забелязвам още познати лица – Сина, германка, която прави докторантура по изкуство и работи във Фондацията на "Опакования Райхстаг", Матиас Коденберг – немски изкуствовед, който пише за Кристо. Наоколо помагат и колекционерът Еторе Камуфо, японският галерист Маса Янаги. Хората, които следват Кристо, са като семейство и вършат работата, която трябва да се свърши, въпреки квалификацията си. Запознавам се с българките Жана и Мария, които също са важна част от офиса. Американци и италианци също усилено пълнят пликовете. Участвам два часа. В полунощ ги оставям с половината азбука напред.

Момент от подготовката

© Евгения Атанасова-Тенева

Момент от подготовката


В първия ми официален работен ден трябва да се явя в хотел "Араба Фениче", щаб на проекта, в Пилцоне. Регистрирам се и получавам карта с идентификация заедно с останалите работници. Всеки ден пристигат още и още, броят им ще бъде между 600 и 700 души. Избрани сме между няколко хиляди кандидати. Най-много от наетите са италианци, но това е едновременно изискване и жест към страната домакин. Чува се германска реч, повечето хора разговарят помежду си на английски. Разпознавам и българи – капитаните Елка и Иван, млада двойка от Велико Търново. Всъщност българските екипи са много повече. Момчетата от спортната академия, които са сглобявали кубовете, сега продължават с тежки и отговорни физически и логистични задачи. Те са две групи по 14 души, които работят на смени. Тук са и няколко български водолази, подкрепени от френски колеги.


Фотогалерия: Кристо, който ходи по водата >


Всички новодошли трябва първо да преминем през курс по безопасност. Извозват ни на групи до близкия град Изео за инструктаж. Първите думи са: "Не рискувайте живота си и не извършвайте дейност, за която не сте квалифицирани." Позитивен италианец ни обучава


какви са позволените и непозволени неща на "Плаващите кейове"


Не се разрешават пушенето, ходенето с остри токчета, хвърлянето на боклуци и спортни дейности, не се допускат кучета без намордници. Всички наблюдатели, разположени по трима в зигзагообразна линия на всеки 50 метра, трябва внимателно и усмихнато да съветваме хората да избягват тези неща.


Да им създадем най-добрите условия, да се насладят на проекта. Инструктират ни как да действаме в случай на пожар, ако видим изоставен багаж или изгубено дете, как да упътваме хората към изхода в случай на опасност. Показват ни стряскаща картина на внезапна буря, но тук, край езерото, бързата промяна на времето е честа и това е нещо, за което всички трябва да са подготвени. Проектът е свързан с местната метеорологична служба и най-малките колебания веднага ще достигат до организаторите.


Момент от финалната подготовка

© Евгения Атанасова-Тенева

Момент от финалната подготовка

Преди да станем пълноправни работници, преминаваме през още няколко инструктажа. Италианският куратор Еторе Камуфо, дългогодишен приятел на Кристо, прави кратък курс върху неговото творчество, за да могат работниците наблюдатели да отговарят адекватно на въпросите на посетителите. Представител на Спешния координационен център ни обучава за местата, където са разположени линейките, пожарните и хеликоптерните площадки, и как при нужда да подадем сигнал към тях. Следва разделянето по групи и определянето на смените. В базата покрай нас от време на време се появява Кристо. Преминава целенасочено, със сигнална работна жилетка и забързана крачка.


Кристо изглежда и се държи като всеки от работещите


а не като изключителна личност, която е накарал цялата тази машина да заработи. Край него се движи Владимир Явашев-Владо, неговият племенник, дясната му ръка, в много отношения заместващ организаторския талант на Жан-Клод. С радиостанция в ръка и вид на човек, който знае какво прави и отговаря за всичко това.

Владимир Явашев (в средата), дясната ръка на Кристо по време на подготовката

© Евгения Атанасова-Тенева

Владимир Явашев (в средата), дясната ръка на Кристо по време на подготовката


Владо завежда цялата група да ни покаже макет на конструкцията. Гигантските котви, прикрепени към метални лапи - българско изобретение, наречено "хищникът". Всяка от тях тежи по 5 тона. Голямото предизвикателство било да се намери точното за конструкцията въже – едновременно здраво, но и много еластично, за да може кеят да е гъвкав спрямо водата, да се носи по нея като парче плат. С края на проекта всичките 200 "хищника" да бъдат извадени от езерото. Някои от котвите се намират на дълбочина 90 метра и изваждането ще бъде не по-малко предизвикателство от слагането, защото при обратния процес налягането увеличава тежестта им три пъти.


Както във всеки проект на Кристо, мястото ще бъде оставено такова, каквото е било преди това, или дори подобрено, всички материали ще бъдат събрани и рециклирани или използвани в други индустрии.


Следващият ден е за практическа тренировка. На капитаните дават по една от 30-те чисто нови гумени моторни лодки, разпределят ни в екипи по 6 души заедно със спасител. Откарвам моята група до определения сектор. Трябва да съберем изпопадалите по кея листа и полепнали водорасли, преди кеят да бъде покрит.

Защо обичат Кристо

© Евгения Атанасова-Тенева


Платът е разделен на отделни парчета по сектори, всяко е сложено в голям чувал и трябва да бъде изваден по точно определен начин, краищата към ръба на кея са обточени с въже и дупки. На тях се закачат карабини, които водолазите прикрепят от долната страна на конструкцията. Отгоре шивач от фабриката - производител на плата, с прикрепена с колани на кръста подвижна машина зашива парчетата едно към друго по 16-метровата ширина на кея. Петима души асистират, опъвайки парчетата, за да е равномерна линията. Всяко от тях е маркирано през отделни интервали и съвпадението трябва да е напълно точно. Тренировката става с подобен на оригиналния, но бял плат. Все още не сме видели как истинската материя, произведена в германско предприятие, стои на плаващите кейове. Раздават ни униформите – тъмносини гащеризони, шапки и блузи с дълги ръкави. С цвета на проекта е изписано името на артистите. Кристо е участвал и в този избор. Настоял е да са такива, за да контрастират с цвета на покритите кейове. Ще бъдем винаги облечени с тях, когато сме на смяна.


Нямам търпение да започне истинската инсталация


Предвидена е за 15 юни – ако времето позволява. Моята смяна е от 16 до 00 часа. В моята лодка сме с младата англичанка Лара, спасителя Микело, белгийска двойка и две италианки от района. Този път ще ни карат момчетата от Националната спортна академия и на място ще помагат и следят за координацията между групите и нуждите ни. Ние сме с Петко – с почерняло от слънцето и вятъра лице, работи тук от декември. Виждам как облаците лазят по небето, групират се. Всички знаем, че ще вали, но не е ясно кога и къде. Започваме. Петко ни закарва с лодката на кея, който се очаква да е най-натоварен, както самият Кристо ни казва. Свързва Сулцано и големия остров Монте Изола.


Хората от сушата ни гледат, скупчени до преградения още кей, махат, снимат, очакват разтварянето на плата. Едно-две-три – намираме надиплените краища в чувала, започваме да го дърпаме към двете страни. Тежи ужасно много, дори мъжете се затрудняват. След това се пръскаме от двете страни по ширината му и го разстиламе до точно начертаните по кея означения. Не трябва да е опънат, за да се надиплят гънките точно както в картините на художника. Закачаме карабините. Отваряме следващият плат. Пристига здрава германка с шевна машина. Зашиваме двете парчета едно към друго. Всички сияят – цветовете са невероятни.


Много по-красиво, отколкото сме си го представяли


Платът контрастира със синьото на водата, със зеленото на острова пред нас. Прикапва дъжд, слагаме дъждобраните. Капките, мокрите стъпки променят цвета на плата – златистото се превръща в дълбоко оранжево. Облаците пристигат, пороят удря изведнъж. Петко ни вика бързо на лодката, за да ни прибере в базата. Езерото се превръща в развълнувано море, дъждът – в градушка. Удря ни право в лицата, Упътваме водача ни накъде да кара, защото от водната пелена не се вижда почти нищо напред. Дъждобраните се развяват. Всички са мокри до кости, но се смеем, разрошваме мокри коси, подкачаме с вълните.

Специалният плат за покриване на кейовете

© Евгения Атанасова-Тенева

Специалният плат за покриване на кейовете


Лодките се връщат една по една. Хората се струпват под навеса. Изабела и помощниците й раздават кърпи и нови сухи униформи. Всеки се преоблича, без много да държи на формалностите. Типично за Изео - след половин час небето е ясно. Ние отново сме на лодките и обратно на работа. Сега платът е мокър изцяло, шиенето става още по-трудно. Към 20 часа Кристо пристига на инспекция. Спира се, където шевовете се съединяват, разглежда как е изпълнена работата. Обут е с високи гумени ботуши и яркочервено непромокаемо яке. Бялата му коса се развява развълнувано от вятъра. Вече познавам добре мимиката му. Все още на лицето му я няма щастливата усмивка, която съм виждала на вече откритите проекти.


Има напрежение, има още изисквания, крачи бързо, дава наставления


След това спира до шивачката, прегръща я, благодари. Благодари на нас, ние благодарим на него.


Към 22 часа сме свършили нашия сектор. Снимаме се щастливо. Предлагаме да помогнем, където е нужно. Откарват ни на малкия остров Сан Паоло. Там работата е най-сложна, защото кейовете, които го обграждат, са най-широки и несиметрични. От едната страна 20 метра, от другата цели 48. Никой не мрънка, никой не иска да си ходи, въпреки че вечерният вятър е хладен. Носят ни сандвичи, хапваме, продължаваме. Прибираме се към полунощ, разминаваме се със следващата смяна, те също са със светещи от очакване лица.


На следващата сутрин, 16 юни, Кристо събира всички журналисти в хотел "Араба Финиче". Въпреки късната смяна не мога да се откажа от професията и присъствам на събитието. Истински приятно ми е да слушам


как артистът с благодарност разказва на всички за българските работници и водолази


които са били на проекта още от зимата и са свършили тежката конструкционна работа. Всички ръкопляскат. За него, за тях.


После Кристо като Орфей повежда всички на кораба след себе си, за да отидем на кейовете до малкия остров. Сега вече познатата широка щастлива усмивка е на лицето му. Журналистите го гледат в устата и го слушат както някакъв магьосник, който прави невъзможни неща. Той им сочи към понтоните и само казва: "Гледайте, гледайте, насладете се, ходете.


Това е отворено пространство, трябва сами да го почувствате. Какво означава – ще откриете вие, не аз


Кейовете са много геометрични. Това не е обиколка в кръг, канят те да вървиш напред по тях като по булевард. Аз съм много физическа личност – обичам слънцето, въздуха, водата, вятъра. Наслаждавам им се, това е истинска радост! Това е само един-единствен път в живота! Ние никога нямам да направим повече "Плаващите кейове". Затова този проект е такова удоволствие, като наше дете, което обичаме! Радвайте се на този уникален момент!"


Проектът ще бъде отворен за всички от 18 юни без специални церемонии. Просто изведнъж благодарение на Кристо хората ще сбъднат мечтата си да ходят по вода за 16 дни!


Артистът ни каза, че той ще бъде там, върху кея, през целия период – денем и нощем, за да му се радва заедно с нас.


* Евгения Атанасова-Тенева е един от работниците на проекта и разказа за подготовката на "Плаващите кейове" специално за "Дневник".

Кристо следи подготовката всеки ден

© Евгения Атанасова-Тенева

Кристо следи подготовката всеки ден


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Още от Истории на деня

Коментари (204)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на дурак
  дурак
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Христо научи ли български ?

 2. 2 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 322 Неутрално

  До коментар [#1] от "Митрето":

  Кристо е българин и знае български!Има сериозни причини да не го използва,освен с братята си и племеника си!

 3. 3 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 426 Любопитно

  Този още ли не иска да стъпи в България? Може би мисленето му не стига по далече от носа, защото България, в която той не иска да стъпи, си отиде преди 27 г. Сега има друга България, с други хора и друга младеж.

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 4. 4 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Кристо и Жан Клод,той винаги се представя така и до ден днешен
  наистина смайва светът с невероятните си проекти.
  Сега вече много българи ще могат да посетят и изживеят този проект .Жалко е,че е само до 3 юли.
  Проект от и за природата и средата на дадено място.

 5. 5 Профил на дурак
  дурак
  Рейтинг: 531 Неутрално

  [quote#4:"uwl04499532"]Кристо и Жан Клод,той винаги се представя така и до ден днешен
  наистина смайва светът с невероятните си проекти. [/quote]

  приказката "новите дрехи на краля" винаги ще е актуална !

  т.е. който не "вижда".....не разбира

  трябват ръкопляскащи и клатещи "разбиращо" глави

 6. 6 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1812 Неутрално

  Такъв голям ферман да ни убеди в нещо безсмислено. Хора, които не уважават корените и родината си, за мен са недостойни личности.

 7. 7 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1266 Неутрално

  [quote#1:"Митрето"]Христо научи ли български ?[/quote]

  Докато някои се занимават с незначителни въпроси, други постигат чудеса. За съжаление много хора ще си останат посредствени за цял живот.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 8. 8 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1266 Неутрално

  [quote#3:"Mark Twain"]Сега има друга България, с други хора и друга младеж.[/quote]

  И със същата върхушка от Симеоновската школа.

  Абе себе си ли опитвате да излъжете, не мога да разбера?

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 9. 9 Профил на дурак
  дурак
  Рейтинг: 531 Неутрално

  [quote#7:"mapto"]Докато някои се занимават с незначителни въпроси, други постигат чудеса.[/quote]


  приказката "новите дрехи на краля" винаги ще е актуална...

  ппитай за мнение Дете или Глупак..
  само те могат да ти кажат истината

 10. 10 Профил на Булаир
  Булаир
  Рейтинг: 642 Неутрално

  В света има достатъчно паралии налегнати от скуката ... Та за такива като К(Х)ристо има и ще има хляб ... Е, някои го наричат изкуство ... ако това им помага за да цъкат с език и сипят суперлативи - така да бъде.

 11. 11 Профил на radetzky
  radetzky
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Глупости. В България никой не го обича и чувствата са взаимни.

  Завършил с пълно отличие специалната супер-свръх секретна школа по тролене към КГБ, черен пояс 19и дан по ММА специалност супер-ре-контра-квази-дез-информация
 12. 12 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1266 Неутрално

  Най-любими са ми хейтърите, които четат и коментират с отвращение, обаче не могат да се отлепят. Пуста тръпка...

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 13. 13 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1266 Неутрално

  [quote#11:"radetzky"]Глупости. В България никой не го обича[/quote]

  Ти ли си Никой?

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 14. 14 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1266 Неутрално

  До коментар [#5] от "Митрето":
  До коментар [#9] от "Митрето":

  Тоя се оказа бот и алгоритъма му зацикли. Много напредна бизнеса с тролове...

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16 Профил на Максим
  Максим
  Рейтинг: 636 Весело

  До коментар [#14] от "mapto":

  Мартинчо, всичките арт-еко-био-хипита сте като по калъп. За пореден път се доказа с нелепите си коментари тук - само да се обаждаш колко е велико нещо, без да разбираш дори за какво говориш. Това си ви е моделът - толкова си можете. За да разбереш какво имам предвид, дори няма да ти обяснявам колко измислен е твоят герой Кристо или там както иска да се нарича. Виж себе си - в подписа си имаш някакво добре звучащо промо за думи и език и в следващия момент как пишеш... Подсказвам - намери си сам грешките в "алгоритъма" (и не само), пък после се замисли: "Дали наистина разбирам толкова от всичко, или просто така си мисля?"

  Sic transit gloria mundi...
 17. 17 Профил на Elena Dimitrova
  Elena Dimitrova
  Рейтинг: 653 Неутрално

  Колко оскотели българи в този форум - коментарите им са на ниво животно.

  А Кристо е отново невероятен и приказен!

  4itatel
 18. 18 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Кристо е велик.
  точка.
  когато казах на един германец, че Кристо е българин
  ме гледа пет минути на пресекулки.
  така че, оф *** оф.

 19. 19 Профил на hmc12310991
  hmc12310991
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Тези ''проекти'' са ми супер странни,но щом има кой да си дава парите..,в България процъфтява и се уважава единствено умението да се храчи..Това личи ясно по-горе.

 20. 20 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 1204 Неутрално

  До коментар [#1] от "Митрето":


  До коментар [#3] от "Mark Twain":


  До коментар [#16] от "Максим Александров":

  Мурзилки, защо сте тук. Защо ви боде очите всяко красиво нещо сътворено от сводобдните хора. Не бил творец, човек , който го канят в родината на изкуствата- Италия. От злоба се умира и от завист. Вие кажете защо в последните 20 години в Расия няма нито един известен творец. Кристо или Христо, говорещ български, френски или немски, е свободна птица- творец. Ако беше в България щеше да го овяват за ненужен, а в Ню- Йорк кмета и съвета го молят да остави изложбата още дни, като преди това са били колебаещи се. Как да не е българин, създал е работни места за българите. Христо е Голям Българин, а путин, първанов и светлин русев и другите са джуджета. Даже не са джуджета, те са НИЩО с оглед на човешката цивилизация.

 21. 21 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1773 Неутрално

  Кристо е гений. Цял свят го признава, ние не. Типично за един опростачен скудоумен народ. Кристо е прав да не стъпва в родината си и да отказва да говори на български.

 22. 22 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1773 Неутрално

  [quote#11:"radetzky"]В България никой не го обича и чувствата са взаимни. [/quote]

  Г-н Никой, говори от свое име.

 23. 23 Профил на Stavrogin
  Stavrogin
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#3] от "Mark Twain":

  я погледни министър - председателя и пак си помисли дали БГ е много различна

  Отишло едно джудже при Веско Маринов за автограф и му казало: „Г-н Маринов, пораснах с вашите песни“.
 24. 24 Профил на matrix
  matrix
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Комунетата не понасят по-интелигентни от тях хора.

 25. 25 Профил на Maradona
  Maradona
  Рейтинг: 463 Неутрално

  Мога, да разбера обидата на Кристо от България ,но личното ми мнение е, че прекали.

 26. 26 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1833 Неутрално

  До коментар [#21] от "galapagas":

  Защото е ексцентричен и безсмислен гений. Истинският гений намира начин да впрегне обикновените хора и да ги закара по-напред. Нарцистичният гений прави stunts, от които в епохата на интернет имаме по около 50 подобни на ден, всичките изпълнени точно с тоя вид абсурдистична гениалност. Вече писах, че всеки ден си пия кафето с BoredPanda, така че Кристо е като радио с лампи в епохата на интегралните схеми. Проблемът е в абсурда- той не е особено продуктивен и българите, като народ със здрав разум, надушват това и не пилеят много сили за тоя вид битие и съзнание.

 27. 27 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Принципно, авторката не е права: оскотелият ганьовец не обича Кристо. Но ако приемем, че оскотелият ганьовец е един голям г-н Никой в световен мащаб, може би авторката има право...

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 28. 28 Профил на emilm13
  emilm13
  Рейтинг: 374 Весело

  Спомен от социализма: "Кипи безсмислен труд!" И странно, всички са доволни, сигурно щото не са живели при социализма?!

 29. 29 Профил на lenilaf
  lenilaf
  Рейтинг: 455 Неутрално

  Страхотно! Благодаря за прекрасната статия. Ще ходя два пъти другата седмица) Изобщо не ми пука има ли "смисъл" - в това е целия кеф – няма, напълно безсмислено е. Още по-малко ме интересува дали Кристо знае/говори български, какъв точно родолюбец е, какво иска да "каже" с инсталациите си и прочие простотии. Отивам, защото ще е яко. За останалите дистанционното, бирата и европейското – няма да си липсваме

 30. 30 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2776 Неутрално

  До коментар [#10] от "Булаир":

  Ти бягай на Бузлуджа и на МОЧА.Там ти харесва

 31. 31 Профил на calypso
  calypso
  Рейтинг: 434 Любопитно

  До коментар [#3] от "Mark Twain":

  Ъхъ! Други хора, начело с Бойко, Цецо, Цецка, Слави, Сергей и пр. и пр. Що ли не го виждам в дружески разговор с тях?
  Всъщност какво общо имат те и феновете им с него? Ако е само общ език, по добре с папуасите от Н. Гвинея!

 32. 32 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#23] от "Stavrogin":
  До коментар [#31] от "nonsens2":

  Съжалявам Ви, ако за Вас това е лицето на България днес. За мен са учениците медалисти от олимпиади, учителят Тео, спортисти и артисти.

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 33. 33 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Може би най-добрият текст за изкуство от мнооого време насам.

  А това, че примитивни почитатели на кюфтето от Банкя не разбират значението на световен автор, като Кристо нито е изненадващо нито неочаквано.

  Navigare Necesse Est
 34. 34 Профил на Grizacha ot Razgrad
  Grizacha ot Razgrad
  Рейтинг: 583 Любопитно

  Наистина трябва да имаш голям талант за да печелиш от простотията на хората.

 35. 35 Профил на Д Д
  Д Д
  Рейтинг: 221 Весело

  Кристо като творец е абсолютно нищо, но явно доста добре аргументира концепта на "опаковането" и затова успява да го пробута на доста висока цена.
  Все едно е да водиш едностранно счетоводство, което ти е достатъчно. Но има и друг концепт - двустранно счетоводство, което е въведено с цел да не се мамят държавните институции, въпреки че................А има и одиторски стандарти, всеки от които разглежда друг вид концепт за капитала и така контролира бранша, а не само фирмата.
  С кристо е същото. Не твори, а продава концепти.

  http://prikachi.com/images/35/8935035K.jpg
 36. 36 Профил на Д Д
  Д Д
  Рейтинг: 221 Весело

  До коментар [#33] от "Schopenberg":

  Сигурна съм, че ти още по-малко от другите разбираш Кристо!

  http://prikachi.com/images/35/8935035K.jpg
 37. 37 Профил на chehov40
  chehov40
  Рейтинг: 374 Весело

  Ама Пешо Волгата и другите като него не обичат Кристо! Защото не говори на български с тях, по-велик е от тях и си го знае. Няма как да му го простят дори и по водата да ходи!...А аз лично харесвам хора като Христо-Кристо, които карат плазмодиите да страдат!!!

 38. 38 Профил на Д Д
  Д Д
  Рейтинг: 221 Весело

  До коментар [#32] от "Mark Twain":

  Кристо, слава Богъ, не е лице на България. Взима се прекалено насериозно и си мисли, че е по-велик от великия български народ! Родоотстъпник, на който други родооотстъпници му се кланят.

  http://prikachi.com/images/35/8935035K.jpg
 39. 39 Профил на Д Д
  Д Д
  Рейтинг: 221 Весело

  До коментар [#37] от "bultras":

  Никой не страда от факта, че някакъв си има непреодолими комплекси и се отказал от родината си. Ти страдаш от тоя факт, че не си успял да накараш други да те мислят за велик. А ние ви съжаляваме, съзнавайки какъв душевен дисбаланс ви мъчи.

  http://prikachi.com/images/35/8935035K.jpg
 40. 40 Профил на modus operandi
  modus operandi
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Прехвален... То въобще всички форми на съвременно изкуство са слаба работа, никакъв талант не се иска, достатъчно е да си известен.

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 42. 42 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1833 Неутрално

  Парадоксът е, че не може да се преструваш, че разбираш нещо, в което изначално (дори по думите на автора) няма нищо за разбиране. В случая дори няма "нови дрехи на царя", царят си е просто гол, защото е забавно да разходим царя гол и да го наречем изкуство, но велможите пак ще намерят начин да се прехласват, за да изглеждат умни.

 43. 43 Профил на UK
  UK
  Рейтинг: 210 Неутрално

  До коментар [#41] от "navy":

  Като не разбираш, трай си и не се изказвай! обаче има онлайн медии и блогове, та всеки да се*е, макар и да не го питат

 44. 44 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1833 Неутрално

  Значи старият майстор какво прави: рисува картина с тествани материали и техники. Хората се гледат, дивят се, след 1-2 века им омръзва, качват я на тавана...след още 2-3 века някой я намира на тавана, позабърсват я и хоп- пак в музея, да й се дивят хората, щото си е красива. Няма нужда от обяснения, напъни, метафизика...

  Обаче в модерното изкуство има много хляб за кураторите. Тази творба ще е интересно как ще изкара 500 години: като принтове ли, като електрони и пиксели ли, като спомен у хората ли...във всеки случай не може да я складираш на тавана и няма автоматично и с минимум намеса да запази красота и смисъл.

 45. 45 Профил на chehov40
  chehov40
  Рейтинг: 374 Весело

  Друго щеше да е Ицо-Кристьото да се буха в гърдите и да вика "Булгар, булгар"...Те тогава какви предсказания от Ванга щяха се леят, какви разкопки от Ахелой и Плиска щяха да доказват неговата харизма, онаследена от прадедите ни. Награди от рицари и темплиери, и бизнесмени, и журналисти, и познавачи щяха се раздават. А той наглее - не стига, че БГ го изучи и откърми, ами не иска и на български дори да говори, едно интервю на Валерия да даде, на Божо баница да омеси, на Нешка ансамбъла да покани за някое откриване, на Слави да гостува...пази Боже, сляпо да прогледне!!

 46. 46 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1516 Любопитно

  [quote#26:"lil_alex"]Защото е ексцентричен и безсмислен гений. [/quote]
  Безсмислен гений!?

 47. 47 Профил на асен георгиев
  асен георгиев
  Рейтинг: 725 Весело

  поредната глупотевина на кристо, която се пробутва като изкуство. нещо като инсталацията в пале роял - контейнери и динозавър или калъпа мас на стол на бейус преди години. пълното безсмислие минава за дълбоко изкуство...

 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 49. 49 Профил на Stavrogin
  Stavrogin
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#32] от "Mark Twain":

  ако лицето на държвата бяха изброените от теб хора тяхното Лице нямаше да е това, което се представлява от Лицето...........а може изброените от теб просто си харесват лицето, представлявано от Лицето

  Отишло едно джудже при Веско Маринов за автограф и му казало: „Г-н Маринов, пораснах с вашите песни“.
 50. 50 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1773 Неутрално

  [quote#26:"lil_alex"]Защото е ексцентричен и безсмислен гений. [/quote]

  Жалко, че не виждаш смисъла в това, което прави.

 51. 51 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1773 Неутрално

  [quote#33:"Schopenberg"]А това, че примитивни почитатели на кюфтето от Банкя не разбират значението на световен автор, като Кристо нито е изненадващо нито неочаквано. [/quote]

  +++++++++++++++++++++++

  Бих добавил към 'кюфтето от Банкя' и 'доносника от Сирищник' и 'чалгаря от Учиндол'.

 52. 52 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5749 Неутрално

  Чудесен разказ за сбъдването на една мечта. Вижда се, че тази мечта на Кристо обединява много хора. Такива хора се раждат рядко и принадлежат на човечеството. Искрени поздравления за човека и художника Кристо!
  Коментарите показват, че има паралелни светове и те Не се разбират един друг. Не бих искал да съм в един свят на мразещи всичко, което не разбират и не е по калъпа на "социалистическия реализъм" от който вече отпада "интернационализма" и остава само един гол национализъм. Това не ми пречи да съм патриот, точно както и на авторката.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 53. 53 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1074 Разстроено

  0 коментара за конкретната инсталация.
  49 коментара за артиста.
  В Капитал...
  България не е мръднала на йота от 89-та насам.
  Светлин Русев и приятели... А останалото - леш.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 54. 54 Профил на joroistinata
  joroistinata
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#3] Кристо избягва такива като вас, има защо, аз също, и никак не се чувствам родоотстъпник, Родоотстъпници се тези, дето окрадоха и продължават да съсипват страната ни/ полукултурнта червено обагрена простащина и всякаква комерсиално невъзпитана селяндурска Гмечч/!!! Е, може и да не съм ви разбрал , вий сте сугур по от мен Патриот!

 55. 55 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  [quote#53:"motochristo"]Светлин Русев и приятели... А останалото - леш.[/quote]

  Светлин Русев и приятели е по-кофти от леш.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 56. 56 Профил на karik
  karik
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#6] от "Читател - подкрепям budd.bg":

  Заради подобни павиани като теб, ме е срам че съм раждан тук!

  хмммм....
 57. 57 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 849 Любопитно

  Велик ,въпреки злобното скимтене на патриоти и разни други примати

 58. 58 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 761 Весело

  До коментар [#1] от "Митрето":

  А ми като гледа българските говеда на какъв език говорят за какво му е да го учи...

 59. 59 Профил на BulgariaView
  BulgariaView
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Съжалявам, но за мен човек който не използва Българското си име (по каквато и да е причина) не заслужава моето внимание - ако ще и да е господ. Лек ден

 60. 60 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 761 Весело

  До коментар [#6] от "Читател - подкрепям budd.bg":

  „Хора, които не уважават корените и родината си, за мен са недостойни личности.“

  Добре е, че уважаваш корените си, яко си сраснал с тях, напуснал си селото, но селото не те е напуснало...вкоренило ти се е яко.

 61. 61 Профил на Булаир
  Булаир
  Рейтинг: 642 Неутрално

  Както разбирам от коментарите, съвременните глобални демократи не приемат НЕразбирането на Кристовото изкуство - ако не се възхищаваш до прегракване, значи си кюфте, прост, живееш в някакъв презрян паралелен свят, мразиш всичко ... и, естествено, си падаш по соц-реализъма.

 62. 62 Профил на the_axel
  the_axel
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Толкова много патос за безсмислени и ирационални проекти - това се казва съвременно изкуство !

 63. 63 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  До коментар [#17] от "4itatel":

  НЕ СА ОСКОТЕЛИ, а само духовно осакатени комуно и пост комуно диви същества, не познати никому, дори и на себе си, нито като скотове, нито като хора!
  Това са за съжаление болни биологични индивиди, от една не лечима болестна умствена парализа, която ги прави неадекватни за окръжаващия ги социален човешки мир и несъприкосновими към прилежащият им природен свят!

 64. 64 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  До коментар [#61] от "Булаир":

  Не мой, падаш си по национализма и то социалния...!

 65. 65 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  До коментар [#62] от "the_axel":

  Нищо не си разбрал, няма патос, защото всеки си гледа работата, иначе - лошо!

 66. 66 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  До коментар [#28] от "emilm13":

  Абе има истина в коментара, но онзи турд преди беше нарочно ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН и НЕПЛАТЕН, защото България цялата бе един концентрационен лагер, цели 50 години.
  Кристо прави тези неща доброволно, защото хората, могат и без тях, но е по-добре да ги има, отколкото анормалитета на соц. труд и живуркане, направило ни последни, ако не в света, то в Европа.
  Това е то дивата арогантност на плоскомозъчието на коментарчета излята в стария калъп на национализма, превърнат в куха фраза, никому непонятна днес.

 67. 67 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1345 Неутрално

  До коментар [#20] от "grayeagle":

  ++++++++++++++++++

 68. 68 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  До коментар [#44] от "lil_alex":

  То тук е заровено кучето!
  Напипал си истината, ама трябва и да я осмислиш, не само да се досетиш!

 69. 69 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  До коментар [#38] от "ДД":

  Сигурно ти се мислиш за Лицето на България, ли?

  За мен родоотстъпници са всички, които го наричат родоотстъпник, и не само, ами и провежда подобна управленска политика 71 години вече!

 70. 70 Профил на nikolaaay
  nikolaaay
  Рейтинг: 419 Неутрално

  "Изабела Ценкова - българка, успешен филмов продуцент в САЩ, където живее от години. Документалният й филм "Глутницата" мина с триумф през всички големи световни фестивали."

  Инфо за филма The Wolfpack (2015) от IMDB.ком

  Crystal Moselle Director
  Cameron Brodie executive producer
  Tyler Brodie executive producer
  David Cross executive producer
  Megan Delaney associate producer
  Hunter Gray producer
  Trace Henderson associate producer
  René Johannsen co-producer
  Crystal Moselle producer
  Alex Orlovsky producer
  Ben Snyder co-producer
  Louise ingalls Sturges executive producer
  Izabella Tzenkova producer


 71. 71 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  До коментар [#51] от "galapagas":

  ТЕЗИ май са Лицето на България, ама мърляво и сополясало, защото хората по целия свят, ни търпят само от няма и къде!...

 72. 72 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  До коментар [#35] от "ДД":

  У всяка пост комуно увредена глава се е парата на първо място, а у някои, други, за друго място няма...

 73. 73 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  До коментар [#26] от "lil_alex":

  КОМУНОИД, пак ли се готвите да впрягате обикновенни хора и да ги карате напред?

 74. 74 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1833 Неутрално

  До коментар [#50] от "galapagas":

  Е той нали си казва- смисъл няма. Ама материалистичния витализъм го изживяхме някъде около втори курс, втори семестър в университета, срамота е на 30 още да се кефим на този вид идеи.

  Моля, не съм комуноид, по-скоро клоня към "религиозен фанатик". Никой наникъде не карам, просто гледам какъв кеф е, когато никой няма посока, всичко е арт абсурдизъм стил BoredPanda и само се чудим кой джендър сме. Аз лично съм в трето спрежение, второ лице множествено число, преизказано минало неслучило се. И си мисля, че изказът и мислите ми са малко далеч от кюфтаджийския комуноидизъм, нито пък интелектът ми е като за баница с чалга (макар в баницата да няма нищо лошо и пошло). Та така, колкото Василий Кандински с теорията си за изкуството и израстването е комуноид, толкова и аз. Кристо може да е весело, да е куул, прогресивно...но е страхлива метафизика.

 75. 75 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  До коментар [#4] от "uwl04499532":

  Тъй рисува той, не с четки и боички, а с мащабите на Природата, Ама някои си казват, как така... ???
  И въпроса си го првят и достояние на други с коментари на изненадани лаици.

 76. 76 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  До коментар [#74] от "lil_alex":

  КРИСТО, БАЧКА БЕЗ ПРЕТЕНЦИИ.
  Само слепец не може да го види!
  За каква метафизика, става дума, освен само с пост комуноидния синдром може да е свързана мисловната бедност...
  Може и да не си никакъв, но атмосферата е тази, това е времето на България днес.

 77. 77 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1833 Неутрално

  Ау, от тая употреба на запетаи получих морска болест! Хайде да си дотук с претенциите, че работата стана "култура ми Янко"...И не крещи с ГЛАВНИ БУКВИ. Няма как да съм комуноид, щото съм млада маргаритка от по-новичките набори и имам някакъв акъл.

 78. 78 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  [quote#9:"Митрето"]приказката "новите дрехи на краля" винаги ще е актуална...

  ппитай за мнение Дете или Глупак..
  само те могат да ти кажат истината [/quote]

  Ти не си нито дете, нито глупак. Ти си най-обикновен филистер-прост*к, който въпреки че уж владее български, не е в състояние да разбере някои елементарни неща.

 79. 79 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  [quote#25:"Maradona"]Мога, да разбера обидата на Кристо от България ,но личното ми мнение е, че прекали.[/quote]

  Как ще е прекалил - не четеш ли просташките коментари под всяка статия, посветена на него? В България се е родил един ЕДИНСТВЕН художник от световна величина, но тълпата го плюе, защото ''не говорел български''. В същото време, същите тези почитатели на приказките на Андерсен, се прехласват по вулгарния кич, произвеждан от местните ''патриотични'' творци, както и от бутафорното строителство, с което скоро ще бъде тотално задръстена страната ни. Но Кристо не го почитат. Никой не е месия в собствената си страна.

 80. 80 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  [quote#34:"mentra65"]Наистина трябва да имаш голям талант за да печелиш от простотията на хората. [/quote]

  Напротив, от простотията на хората е най-лесно да се печели и го виждаме повсеместно, във всички сфери на живота. Виж, в изкуството не е така. Освен това Кристо нищо не печели от тази инсталация, която е безплатна за посетителите, но местният бизнес ще навърти доста оборот от тях.

 81. 81 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  До коментар [#77] от "lil_alex":

  Може и да си пеленак, но пост комуно пеленак!
  Днешните деца са мутроподобия на пост комуно ерата!
  Нищо не знаят, нищо не помнят, но и не ги и интересува!
  Това е то истината, какъв си и що си...

 82. 82 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  Добре прави Кристо, че не идва в България, защото едва прекрачил границата, той вече няма да е Кристо, а някакъв примирил се с анормалноста на националното ни поведение!

  Тъй като България е поставена в ненормална ежедневна конструкция по всеки един въпрос, бил той елементарен, битов или управленски!

 83. 83 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Лично аз го намирам за абсолютно безполезен и непригоден. Обичат го главно сноби, които са възприели, че Кристо е моден, възприема се от висшето общество и да му се кланяш е знак за престиж.

 84. 84 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 740 Весело

  В резюме: живеем в епохата на изкуството. И "забравени" очила обират овациите: http://goo.gl/Yvw6uG.

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 85. 85 Профил на Grandioso Emperatorovich
  Grandioso Emperatorovich
  Рейтинг: 262 Весело

  До коментар [#5] от "Митрето":

  приказката "новите дрехи на краля" винаги ще е актуална !

  т.е. който не "вижда".....не разбира

  трябват ръкопляскащи и клатещи "разбиращо" глави

  +++

  товариш митре, не си прав! кристо е чудесен! и дрехите се виждат! който иска може днес да си купи нещо от проснатото му пране. на мен най ми харесва каската на някакъв труженик-строител. сигурно е бил комунист!

  всеки може да купи нещо днес, а може и утре. не е скъпо но желаещи много-много няма. приемат се и оферти от купувача.

  http://www.ebay.com/bhp/christo-signed

 86. 86 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2840 Неутрално

  Брей, колко дребни злобили...

  Едва ли ще има човек, около инсталацията, който да не знае за българското ДНК. Е не е ушит от Райна Княгина, докато Кристо я щипе по задника и хока - "яжте бре маскари", но през 2016 не е и нужно.

  Великан!

 87. 87 Профил на glaxo
  glaxo
  Рейтинг: 303 Неутрално

  Много любопитен разказ на Жени Атанасова. Благодаря на нея и "Дневник" , че ни дават възможност да съпреживеем този вълнуващ въображението творчески процес. Познавам почти всички монументални работи на Кристо и Жан-Клод(бог да я прости) и мисля. че тази е колкото вдъхновяваща, толкова и технически сложна.Успех!

 88. 88 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1026 Неутрално

  [quote#3:"Mark Twain"]Сега има друга България, с други хора и друга младеж. [/quote]

  Мда...Демек, дори с още по-малко основания да идва.

 89. 89 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2472 Неутрално

  До коментар [#87] от "glaxo":Ама вие и на ..."Позитано " ли го харесвате?Баща ми ,стар комунист( не комуноид),беше в опакования Сентръл парк преди едно десет години.Останал възхитен.
  И в момента на камината пазя парченчце от оранжевия плат,което баща ми беше донесъл за спомен.
  п.п.Статията наистина впечатлява,както и словесните баталии под нея( макар и в противоположния смисъл)

 90. 90 Профил на glaxo
  glaxo
  Рейтинг: 303 Неутрално

  До коментар [#79] от "princess_x":

  ++++++Както винаги добре сте нарисувала портрета на родния простак.Питам се дали и един от тези "отрицатели" и невежи скептици е имал духовната потребност да надзърне извън собствената си мизерна представа за света или още по-малко си е направил труда миналата есен да види голямата юбилейна експозицията със скици, чертежи, снимки и макети на Кристо в СГХГ.
  Миналата вечер бях на един прекрасен концерт в препълнената зала"България" на изключителния талант и виртуоз Светлин Русев, който със Софийската филхармония и под палката на главния диригент на Букурещката филхармония Х.Андрееску, изпълни програма с всички опуси за цигулка на П.И.Чайковски, включая цигулковия концерт в ре мажор. Незабравимо, вдъхновяващо преживяване, което отдавна не бях изпитвал. Обхвана ме усещането за радост, лекота или може би нирвана и желанието да споделя това с някого. И подсъзнателно се сетих за Вас и че отдавна не съм Ви срещал по форума. И ето, че днес това се случи. Поздрави и дано има повече такива публикации, за да Ви "срещам", макар и виртуално.

 91. 91 Профил на glaxo
  glaxo
  Рейтинг: 303 Неутрално

  До коментар [#89] от "тулса":

  +++++Хареса ми особено израза "словесна баталия" , защото напоследък се изумявам как даже и такъв артистичен факт, а и чудесния репортаж на Жени (която зная от бебе) може да се принизи и банализира.Поздрави!

 92. 92 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1632 Неутрално

  Добре написано, браво!

  А и за разлика от други негови проекти , мисля, че това би ми допаднало.

  Може да прескоча да го видя.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 93. 93 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  До коментар [#83] от "proza":

  Е, така си е де!
  Не е като да се намааш с една филия с мас и да одиш да риташ мачле на малки вратички...
  Или да обсъдиш джемпърчето-фантазе на съседката от горе с тази от долу и да коментирате цената на таз годишната реколта от млади картофи и моркови, които бил донесъл един плиочкаджия на една по-млада от вас персона, през два блока към главната.
  Това е то prozata!

  А Кристо, остай го тоя... Мноо важно, че не идвал, не говорел, не искал и нещо там праел уж "изкуство", де...

 94. 94 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  До коментар [#84] от "baba_zozolana":

  Бабет, хубави галерии, правиш, що не идеш до езерото да снимаш, а пускаш ехиден коментар?
  Дай да те видим, сега!
  Стиска ли ти?

 95. 95 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  До коментар [#89] от "тулса":

  Другарко "тулса", разбираемо е, че имате желание да се впишете под името на Кристо, макар и чрез Ваши близки, но не си давате сметка, че сънародника ни Кристо, първо трябва да бъде разбран и после харесан или не?
  Любовта от пръв поглед е хубаво нещо, но не на всеки му се отдава да я реализира, може би от скромност или стеснителност...
  Я виж колко много я немогат, че и поради други причини!

  Опазил ги Господ, да не бъдат, част от хибридните атаки и войната, която про и нео комуноидите водят против днешна България!

 96. 96 Профил на finlip
  finlip
  Рейтинг: 224 Неутрално

  До коментар [#9] от "Митрето":

  Така е и трябва да ти кажа че дъщеря ми е възхитена от проекта!
  Аз също!

 97. 97 Профил на finlip
  finlip
  Рейтинг: 224 Неутрално

  До коментар [#48] от "navy":

  Само едно не мога да разбера, защо хора от цял свят искрено се възхищават и съпреживяват, защо лична инвестиция за стотици милиони се възстановява като на шега, защо правителствата на най- напредналите държави разрешават тези проекти, а нашите гиганти на мисълта не!

 98. 98 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 843 Весело

  До коментар [#97] от "finlip":

  Ако си забелязал светът вече се населява от милиарди от които 99,9999 % не се възхищават на Христо и не съпреживяват.
  Хиляди хора искрено се възхищават и на Фики Стораро , стотици хиляди или милиони хора се възхищават и на Азис в нета , но това прави ли задължително предизвикването на възхищение в разумния човек. Безсмислицата и при тези и при Христо е налице.
  Не се опитвай , и не лъжи себе си , че разбираш това неразбираемо пакетиране само и само да изглеждаш умен или интелигентен пред околните.
  Както писах по-горе - Аман от пидали!

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 99. 99 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 740 Весело

  До коментар [#94] от "convince":

  Програмата ми за тази година, финансирана от собствения ми джоб, е различна. Ако обаче Вие ме командировате и поемете разноските, съм сигурна, че ще намеря няколко дни, за да отида да снимам Изео и облечените в жълто понтонни мостове. В това няма нищо, което да изисква "стискане" - все пак не е някаква фронтова зона или нещо такова.

  Подчертавам, че и снощи, и сега коментарите ми са "весели", а не "ехидни". Желая Ви спокоен, макар и жежък ден.

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 100. 100 Профил на Valeria
  Valeria
  Рейтинг: 779 Неутрално

  [quote#79:"princess_x"]В България се е родил един ЕДИНСТВЕН художник от световна величина[/quote]

  Парадоксално мнение, по ред причини.
  Претенциозно, категорично, нихилистично и пр.
  Следва да се преработи на "Досега само един роден в България художник е успял да се прочуе по света", за да не звучи толкова... зле.

  https://goo.gl/8NG90J
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK