Архитектите, за които не е трудно парк да свързва София с Витоша

Архитектите Георги Кътов и Вяра Желязкова от I/O architects имат близо 20 реализирани проекта.<br /><br />Фотограф: Елена Спасова

© Личен архив

Архитектите Георги Кътов и Вяра Желязкова от I/O architects имат близо 20 реализирани проекта.

Фотограф: Елена СпасоваКонкретна, иновативна и полезна. Това трябва да бъде една сграда за собственика и за градската среда, в която се намира. И това е много по-важно, отколкото как изглежда.


Думите са на арх. Георги Кътов от I/O architects.


А партньорката му арх. Вяра Желязкова допълва разбирането за съвременна архитектура с цитат от техен любим колега: "Най-важното в архитектурата не е формата, а емоцията".
За повече от 12 години двамата имат реализирани не повече от 20 проекта, но голяма част от тяхса представени в международни издания. Макар и добре познати в архитектурните среди в България, по всичко изглежда, че са по-признати в чужбина.


Между изкуството и инженерните науки


И двамата твърдят, че се срещнали случайно. Но преди това всеки от тях е избрал архитектурата - Вяра вероятно след летата при баба си в Хасково, които прекарвала в циментиране на бордюрите по тротоара заради ранен афинитет към градска среда и перфекционизъм. А Георги и потомствено, но най-вече и защото архитектурата е странна и сложна смес от рационално и артистично отношение към нещата, събирателно между "изкуство, техника и много друго".


"Първо направихме един общ проект, усетихме, че можем да работим заедно и по някакъв начин се допълваме. Тогава нов клиент, оценил резултата, се обади, възложи ни нов, и нещата се получиха", разказва Вяра. Така от един проект за реконструкция на част от хотел създали студиото I/O architects.


"Любимият проект ни е всеки следващ", смее се Георги. За Вяра е вълнуващо, че проектите са различни.


Това е разбирането на I/O architects за жилищните сгради в "Люлин".<br /><br />Фотограф: Цецо Мирчев

© Личен архив

Това е разбирането на I/O architects за жилищните сгради в "Люлин".


Фотограф: Цецо Мирчев


"А понеже сградите са функция на клиента - в този смисъл всеки проект ни е интересен с нещо. Но най-важното за нас е да не се срамуваме от всеки проект, който правим. Към момента е така", казва тя. А най-интересното от работата, която минава през различни етапи - концептуална част, анализ на данни, технически сложни проекти и работа с изпълнители на място, е резултатът.


За смисъла да си известен


"Да си известен архитект в България не е кой знае колко трудно. И, за съжаление, не винаги е свързано с това колко си талантлив. С това, че хората ни разпознават, ние се опитваме да бъдем по-полезни, когато става въпрос за граждански позиции", казва Георги, който е един от учредителите на "Група град". Според него архитектите могат да бъдат наистина от полза на обществото, ако решават големите му проблеми. В София например те са свързани със системата на градското планиране, която е остаряла и противоречива.


"След всеки лош публичен проект нивото на очакванията на хората как може да бъде изградена градската среда намалява и обратното", казва Георги. Питан за лоши проекти в столицата той учтиво посоча един от малкото, които смята за добри в публичните инвестиции - новата сграда на Националната галерия. Иначе нивото на замисъл и изпълнение на болшинството било по-ниско дори от това на частни проекти, което говорело за грешна система на подбор и неизползване на наличния потенциал. "Сякаш приоритетите са само повърхностно усвояване на средства и никой не оценява дали проектът развива средата, съвременен ли е или дърпа ни назад", смята Георги.


Връзката София - Витоша


Според архитектите София трябва да приоритизира инвестициите си - например връзката си с "тази невероятна планина", защото това я отличава от други европейски столици. "Сега Витоша е супер близо, а не може да се стигне лесно до нея пеш или с колело. За паркова връзка от центъра на града до Витоша е нужно едно малко парче земя и между 2 до 3 години, но така и не се работи в тази посока", казва Георги.


И иска още паркове, но въз основа на качествени проекти, а не - на морално остарели идеи като парк "Възраждане", който е разположен между три квартала, но свързва само два от тях, а входовете му са блокирани от два паркинга, изградени в зелени площи. В Меделин в Колумбия например имало успешно реализиран иновативен проект за парк и публични пространства в защитените зони около резервоарите за вода в гетата, който променил града.


С този проект за общинска библиотека Вяра и Георги печелят второ място на конкурс във Варна. На него се състезават 370 проекта от цял свят при анонимно оценяване от международно жури.

© Личен архив / Twitter

С този проект за общинска библиотека Вяра и Георги печелят второ място на конкурс във Варна. На него се състезават 370 проекта от цял свят при анонимно оценяване от международно жури.


"Сега, след като дълги години в София нищо не е правено, има нужда от задълбочен анализ и радикална иновативна намеса. С малко пари трябва да се постигнат много повече резултати", обобщава Георги.


Бъдещи творчески планове


След 20 проекта зад гърба си, днес I/O architects работят върху два жилищни комплекса, една кооперация и няколко къщи. С разбирането, че архитектурата е бавно изкуство. И с удовлетворението, че само за последната година имат три проекта за къщи, които са публикувани в авторитетни международни издания.


"Това доведе до бумерангов ефект - станахме известни в България", смее се Георги. И продължава: "Повечето периферни култури имат нужда от препотвърждение отвън. Нещо, което се оцени в центъра (б.а. - в чужбина), е добро и тук".


Вяра пък е впечатлена как в телевизионно предаване в Австралия излъчили репортаж за тяхна къща. "Австралийските журналисти бяха учудени, че в България се прави съвременна архитектура. За нас беше интересно, че на другия край на света говорят за наш проект", казва тя.


Иначе сред последните успешни идеи на двамата архитекти е и конкурсен проект за библиотека във Варна, който е отличен на второ място сред 370 проекта от цял свят при анонимно оценяване от авторитетно международно жури.


Един от последните международно представени проекти е еднофамилната къща Pagoda House, чийто дизайн и име са специално за клиента.<br /><br />Фотограф: Асен Емилов

© Личен архив

Един от последните международно представени проекти е еднофамилната къща Pagoda House, чийто дизайн и име са специално за клиента.


Фотограф: Асен Емилов


Бъдещ проект, в който Вяра и Георги искат да вложат усилия, е да се преборят България да участва на Световно архитектурно бианале във Венеция, където се е представяла само веднъж и където тази година определено усетили липсата й.


"Всички споменават липсата на финансиране, но всъщност липсва друго... Тази година Албания участваше с привидно празен павилион, заграден от дебели найлонови ленти, в който важни за страната архитектурни текстове звучаха изпети от автентична фолклорна група - част от световното нематериално културно наследство на ЮНЕСКО", дава пример Вяра.


И обобщава: "България почти не присъства на световната архитектурна карта, но това може да се промени". Доказателството – когато били поканени да изнесат лекция и да водят работилница във Франция заедно със световноизвестни архитекти, всички били впечатлени от техните проекти, защото "периферната култура дава различен поглед на развити култури, които малко са се поизчерпали". И това е нашият шанс.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (47)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1103 Неутрално

  Връзка София-Витоша.....освен да се минава през дворовете на новобогаташите,застроили половината Витоша.
  Пък кой е разрешил......не знам.

 2. 2 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 549 Неутрално

  Наистина в България липсват архитектурни шедьоври.

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 3. 3 Профил на enot
  enot
  Рейтинг: 225 Неутрално

  За Възраждане - подкрепям с две ръце!
  За връзката - и на мен не ми е много ясно как ще стане с толкова сгради...
  Интересни, млади хора, определено!

 4. 4 Профил на mtzvetkov
  mtzvetkov
  Рейтинг: 234 Неутрално

  Дали ще доживея да видя връзка София - Витоша? Сега съм на 32
  Представям си също такива хора и в адмнистрацията. Както самите герои в статията казват "Нужно е едно малко парче земя и 2-3 години" Аз бих добавил и няколко дена граждански натиск към общината. Решенията са много лесни! Ама самото изпълнение....

 5. 5 Профил на 12345
  12345
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Накрая наистина излиза, че за 25 години не сме измислили нищо по-добро от направеното от Тодор Живков.
  Тогава тази идея бе реализирана - един дълъг зелен коридор от сърцето на София (НДК) през парка, където днес е Хилтън, през Южния парк и после връзка с Ботаническата градина над Околовръстното и парка с алеите над тази градина. Малко по-старите софиянци си спомнят.

 6. 6 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 660 Неутрално

  е .. потвърждение на мисълта (интерпретирана) - „Никой не е пророк ... “ в собственото си село
  Прави са в много от вижданията и позициите си, ... въпросът е, че промяна (в посоката, която те виждат) ще е трудна ... а дали не и невъзможна ... за съжаление!

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 7. 7 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 747 Неутрално

  Не разбирам какво се стряскате на такава връзка - тя не трябва да е много широка - необходима е ефективна ширина не повече от 2-3 метра, не трябва да е непременно идеално права линия. Само трябва да изпълнява условието да не се пресича никъде с автомобилен път. Това може да стане с подходящо планиране на маршрута (така, че да минава предимно през паркове) и минимален брой подлези и надлези, които да са достъпни и за велосипедисти без да слизат от велосипеда.

  А дали ще има хора, които да го ползват?
  Повярвайте ми, това ще е един от най-натоварените пешеходни и велосипедни пътища в София

  #КОЙ предложи Пеевски за главен прокурор?
 8. 8 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 522 Весело

  Библиотеката с тераси, жилищната кооперация без.... "Невероятно авторско решение" трябва да е панагиричният каментар...

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 9. 9 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 522 Неутрално

  Аз пък отдавна си мечтая за лифт от Университета до Симеоновският лифт. Това ще е уникално преживяване!

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 10. 10 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 747 Неутрално

  [quote#8:"пустиняк"]жилищната кооперация без...[/quote]
  Ако се поразходиш из някой квартал, ще установиш, че тенденцията е хората да превръщат терасите си в стаи, или най-малкото в зимни градини. Терасите не се ценят. Вероятно са по-удачно решение за вилите.

  #КОЙ предложи Пеевски за главен прокурор?
 11. 11 Профил на чочу
  чочу
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#9] от "пустиняк":

  Това DJ Ради отдавна го измисли.

 12. 12 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2317 Неутрално

  “Това е разбирането на I/O architects за жилищните сгради в “Люлин”.(виж снимката по-горе)

  "А партньорката му арх. Вяра Желязкова допълва разбирането за съвременна архитектура с цитат от техен любим колега: “Най-важното в архитектурата не е формата, а емоцията”."

  ...без коментар!

  I Want To Believe
 13. 13 Профил на gkatov
  gkatov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Терасите на блока са предварително остъклени и всеки може да прецени дали да ги отвори или добави към стаята, а това което прилича на тераса на библиотеката е обществено достъпна спираловидна алея около залите, която води до градината на покрива.

 14. 14 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#5] от "12345":

  Не мога да си обясня защо ти слагат минуси, тези проекти са от 70-те, при преустройството на София, с начало 1300 години България (1981-ва, да не смятат). Единственото обяснение е невежество.

 15. 15 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#7] от "keen":

  Много добра идея! Дори си го представих!
  +++

 16. 16 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 605 Неутрално
 17. 17 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1176 Неутрално

  До коментар [#5] от "12345":
  До коментар [#14] от "anarhochristian":

  Преустройството на София от 70-те нататък ражда жилищните комплекси (радост за окото, а и за носа), изаква ендека-то на културата 1981 (ужасяваща грозотия, както отвън, така и отвътре), изгражда тонове сгради, които не само че по никакъв начин не се вписват в градския ансамбъл, но и се карат с него, и като цяло изправя няколко булеварда.
  Добра организация при 500 000 население и очакване за ръст на населението до 1 милион през 2020.
  Не че е лошо - каквото такова, но да им се приписва на мъдреците от 70-те години, някак не е почтено.
  Тази концепция е още след като София става столица, и се прилага през по-голямата част на 20 век. Иначе настоящата е от времето на инж. Иванов преди войната, когато са обмисляли да прекопират градоустройствения план на Мюнхен под нацистки натиск, но наш'те са удържали идеята София да бъде най-зелената столица в Европа.
  Ефектът още се усеща - единствено Варшава, която е 90% новопостроена след войната, е по-зелена от София.
  Притошосибешеподобре - да, ама не.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 18. 18 Профил на Pavel Baltiyski
  Pavel Baltiyski
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Аз не разбирам от архитектура, но блокът в Люлин няма два еднакви прозореца.

  Без коментар


 19. 19 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 522 Весело

  [quote#11:"Пит"]Това DJ Ради отдавна го измисли. [/quote]

  Виж ти! Умен човек!

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 20. 20 Профил на 12345
  12345
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#16] от "anarhochristian":

  Перфектен линк си дал(а).

  Да, невежеството е голяма сила. Хората по принцип са склонни да мислят, че светът започва от тяхното раждане. Но днес сме свидетели и на насочена пропаганда за изтриване на всякакъв спомен за миналото в България.

 21. 21 Профил на sbk
  sbk
  Рейтинг: 604 Неутрално

  До коментар [#17] от "motochristo":

  Аз също съм чел, че т.нар. зелени клинове, които свързват центъра на София с Витоша и други околни зелени дробове, са идея от преди 9-ти септември. Друг е въпроса, че тя продължава да се реализира и след това. Аз, например, съм виждал през зимата елени и сърни в Борисовата Градина (тогава Парка на свободата), които слизаха да търсят храна, защото паркът беше свързан с полите на Витоша. После нещата тръгнаха в друга посока.

 22. 22 Профил на sbk
  sbk
  Рейтинг: 604 Неутрално

  До коментар [#7] от "keen":

  Идеята е много добра, но според мен 2-3 метра за подобна инфраструктура е недостатъчно. Такъв размер ще върши работа за лента за движение на коли, но за пешеходци е доста тясно - ще бъдат много близко до потока от МПС-та и разходката до Витоша ше се превръща в похода на кашляшите.
  Що се отнася до остъклените тераси - да, това е факт. Не се ценят. Вина за това имат до голяма степен самите архитекти, защот не ги проектират функционално - например с вградени барбекюта, включени в общ комин или нещо от рода. От друга страна подържането на открита тераса в нашенската градска среда може да се превърне в ад - метене по три пъти на ден дори ще бъде недостатъчно. По същата причина няма как да ходим обути у дома и колите ни никога не са чисти като на запад - разходите за автомивка ще бъдат разоряващи семейния бюджет. Въпреки всичко аз продължавам да упорствам.

 23. 23 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1794 Неутрално

  Симпатични са тези млади хора и разбира се трябва да се мисли за напред, но не трябва и дори е по-важно, поне според мен, да се погрижим и постоянно да се грижим за наличното.
  Ако сравним нашите зелени площи, малки и големи с тези на Виена, може да са и с обща по-голяма площ, но голямата разлика идва от това, че там всяка нищожна малка квартална градинка ( там я наричат парк) е в чудесно или поне много добро състояние, а ние запускаме, унищожаваме и превръщаме в разкаляни паркинги всичко до което се докопаме.
  Да не говорим за големия и достъпен огромен паркинг около стадион Левски и всичко тъова е в Борисовата градина. Колите които нахлуват и паркират около стадиона на ЦСК и кръчмите наоколо, колите ( вярно понамялха около тенис клуба и какво ли не и това е в един от хубавите и все пак малко по подържани паркове.
  За завзетите от коли и квартални пияници градинки...нямам думи.
  Та това ми е мисълта - да гледаме напред, но да гледаме и какво става днес, тук и сега.

 24. 24 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 747 Неутрално

  [quote#22:"sbk"]о според мен 2-3 метра за подобна инфраструктура е недостатъчно[/quote]
  - Ами защото така съм го написал.
  Въпросните 2-3 метра са само за конфликтните точки - прекарване на подлези/надлези, друга съществуваща инфраструктура, между частни имоти.
  Все пак ми се струва, че ще е възможно по-голямата част от такава връзка да минава през съществуващите паркове - Южен парк, Борисова градина, Ловен парк, парка между Младост и Ст. град. И по възможност по-далеч от пътищата за автомобили (иначе каква ще е разликата между такава връзка и някой тротоар ).

  #КОЙ предложи Пеевски за главен прокурор?
 25. 25 Профил на zzatke
  zzatke
  Рейтинг: 279 Весело

  един поглед върху снимката на 'блока в люлин' е напълно достатъчен - такова красноречиво недоразумение е, че всички хвалебствия в статията увисват в тотална безтегловност...

  reddit.com/r/The_Donald/
 26. 26 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1176 Неутрално

  До коментар [#21] от "sbk":

  +++
  Напълно съгласен.
  Протестирам само срещу желанието на чугунените ботове да ми обясняват, че всичко е започнало и свършило 1945-1989.
  Байтошу бил строил и пътища и мостове и фабрики, пък се оказва след малко проучване, че по-голямата част от инфраструктурата в страната е завършена или поне започната преди 1945.
  Само големите индустриални предприятия са построени през ком/соц-периода, но пък за тях няма какво да се хвалим, защото без СССР нито е щяло да се строят, нито е можело да се построят.
  Историята на България от времената на НРБ е напълно непозната на големи маси от населението, и главите на хората са пълни с клишета.
  И като почете човек малко сериозни изследвания разбира, че Боко, когото аз изобщо не харесвам, е бая по-добър управленец от байтошу. Значи смятай какво ренде е бил онзи.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 27. 27 Профил на Svetoslav Spasov
  Svetoslav Spasov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Изпратете на тези млади хора идеята ми за електрически влакчета по няколко направления. Имаме енергия, чисто е, пленително като преживяване, ще създаде стотици работни места. Само трябва да се поучим от швейцарците!!!

 28. 28 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 716 Неутрално

  [quote#25:"zzatke"]един поглед върху снимката на 'блока в люлин' е напълно достатъчен - такова красноречиво недоразумение е, че всички хвалебствия в статията увисват в тотална безтегловност... [/quote]
  I/O architects са едни от малкото български архитекти, които проектират наистина модерна архитектура. Съответно са сред малкото, чиитто проекти се отразяват в световни архитектурни медии.
  Pagoda House&
  http://www.archdaily.com/782115/pagoda-house-i-o-architects
  Slight Slope Long House:
  http://www.archdaily.com/602515/slight-slope-long-house-i-o-architects
  Observation House:
  http://www.archdaily.com/776001/observation-house-i-o-architects

 29. 29 Профил на the_thraex
  the_thraex
  Рейтинг: 225 Неутрално

  [quote#8:"пустиняк"]Библиотеката с тераси, жилищната кооперация без.... "Невероятно авторско решение" трябва да е панагиричният каментар...[/quote]

  Хаха. Много точно наблюдение. Съвременните архитекти са гола вода.

 30. 30 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1356 Неутрално

  До коментар [#17] от "motochristo":

  Моето впечатление е, че Варшава не е по зелена. С останалото се съгласявам.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 31. 31 Профил на ekolog
  ekolog
  Рейтинг: 388 Неутрално


  Връзката на София с Витоша трябва да се въстанови. Супер е, че темата влиза в общественото внимание. Като начало - паркови надлези/мостове да се изградят над магисталния път. За преминаването на мечки и таралежи (ли беше) имаше протести и се намериха пари преди няколко години по друга магистрала. За градските обитатели никой не се сеща да протестира.
  Едно от местата, където може да се осъществи пробив е резиденцията под Бояна. Разградете този терен. Пуснете хората да минават от там. Властта си има много имоти.
  Друга линия за действие - коритата на потоците и рекичките са незаконно притиснати и стеснени. Те са публична държавна собственост. Обхвата на деретата е документиран отдавна. Публичната държавна собственост може да се променя само с решение на народното събрание. Давност за заграбване и фалшификации с държавна собственост няма.
  Добре е, приятели, да се отвори дебата, да се действа. Витоша е уникално наше богатство, което гледаме през кривия макарон на собствения си песимизъм.

 32. 32 Профил на vinetu
  vinetu
  Рейтинг: 443 Неутрално

  Дайте ми един багер от тия с които Израел бута къщите на палестинците и ще ви свържа София с Витоша за нула време

  https://sites.google.com/site/demokraturailidictatura/
 33. 33 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3710 Неутрално

  [quote#27:"Svetoslav Spasov"]Изпратете на тези млади хора идеята ми за електрически влакчета по няколко направления.[/quote]
  Електрическа зъбчата железница, която да се катери до Алеко.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 34. 34 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3710 Неутрално

  [quote#9:"пустиняк"]Аз пък отдавна си мечтая за лифт от Университета до Симеоновският лифт. Това ще е уникално преживяване![/quote]
  Абе лифтът трябва да започва от балкона в къщи бе!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 35. 35 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3710 Неутрално

  [quote#3:"enot"]Интересни, млади хора, определено![/quote]
  Не видя нищо интересно в снимките горе.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 36. 36 Профил на aunt_agatha
  aunt_agatha
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Какво точно имат предвид под "периферна култура"? Ако сами си лепваме такива етикети, няма да прокопсаме скоро

  Но имат доста добри идеи. Да се надяваме, че и занапред ще имат много успехи.

 37. 37 Профил на петя колева-рушанова
  петя колева-рушанова
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Сградата в жк "Люлин" изглежда ужасно. Дано тези млади хора да имат по-добри идеи за бъдещите си проекти!

 38. 38 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 505 Неутрално

  Цитат под снимката по-горе:
  "Това е разбирането на I/O architects за жилищните сгради в "Люлин"."

  УЖАС ще кажа аз!
  Дори ЕПК-тата в Люлин имат повече вид на жилища, а това прилича на... болница... многоетажен гараж... шитня някаква!

 39. 39 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1452 Неутрално

  До коментар [#26] от "motochristo":

  Всичко важно и основно в България се е построило по времето на Стамболов.
  Направи си трудът да потърсиш и ще се изненадаш колко и за колко време е построено.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 40. 40 Профил на az22
  az22
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Сградите на снимките са ужасно банални, в стил късен соц. реализъм.

  Конституцията на една държава се основава на морала на своите граждани
 41. 41 Профил на jambalaya
  jambalaya
  Рейтинг: 225 Неутрално

  В България архитектура и архитекти няма!
  Няма.

 42. 42 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2235 Весело

  Да, за архитектите няма нищо "трудно", хеле пък "невъзможно" - питайте строителите.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 43. 43 Профил на ekolog
  ekolog
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Колеги архитекти, видно е от коментарите, че широката публика е далеч от проблематиката. Това сами си го направихме.

 44. 44 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 944 Неутрално

  [quote#22:"sbk"] От друга страна подържането на открита тераса в нашенската градска среда може да се превърне в ад - метене по три пъти на ден дори ще бъде недостатъчно[/quote]
  Направо си е така. Моята тераса е около 25 кв.м и при всеки по-сериозен снеговалеж правя по един час принудителен фитнес. Положителният момент е че съм на първи етаж и мога да изхвърлям на улицата, стига да няма паркирани коли отпред. Ако съм на последен етаж не си представям как се чисти такава тераса - би трябвало да пренасям снега с кофи в банята или да чакам просто да се стопи. Не че някой не би си хвърлял снега и от десетия етаж ...

 45. 45 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 944 Неутрално

  [quote#38:"cristo_n"] Дори ЕПК-тата в Люлин имат повече вид на жилища [/quote]
  Всъщност дори някои панелни блокове от края на 80-те (сещам се за едни в "Овча Купел-2" имат прилични фасади до момента в който предприемчивите собственици не започнаха да ги остъкляват с кой какъвто винкел е намерил. И тогава по закон остъкляването трябваше да се прави по единен проект и едновременно за целия блок и с разрешение от общината. Но още тогава държавата не си правеше труда да го наложи.

 46. 46 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1176 Неутрално

  До коментар [#30] от "Алф":

  Бил съм само пролетно време, но ме впечатли броят блестяо поддържани малки паркчета между сградите, и големите дървете по почти всички улици.
  Като процент на зеленото може би наистина София > Варшава.
  При всякакво положение имаме поводи за гордост, просто не се сещаме често.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 47. 47 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1176 Весело

  До коментар [#39] от "dedoliben":

  Да се внушава:
  тато > Стамболов
  бойко > Стамболов
  тато > бойко

  Следователно:
  тато + бойко > Стамболов

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK