Ще има ли победа за гражданския Космос

Архивен промоционален кадър от времето, когато Космос е Комсомол

© http://kinokosmos.eu/

Архивен промоционален кадър от времето, когато Космос е Комсомол"Почистване, временна ел. инсталация, вода, хидроизолация на покрива - всичко е резултат от доброволните акции. Изчислили сме, че над 58 хиляди лева са влезли в сградата под формата на материали - дарени от КАБ и фирми, с които общуваме около "истинската" си работа. Изненадва и мен, но гражданският ентусиазъм за киното е заразителен."


Това разказват Димана Бикова и Борис Зафиров, част от ударната бригада "Колектив кино "Космос", която се грижи и програмира събитията в едноименното старо пловдивско кино (бивше "Комсомол"). Разговорът се води по време на Седмицата на архитектурата - едно от многото културни събития, които ползват емблематичната сграда на арх. Любомир Шинков.


Кино "Комсомол" в златните си години.

© "Колектив Космос"

Кино "Комсомол" в златните си години.


Преди унищожаването на тютюневите складове да мобилизира пловдивчани, спасяването на "Космос" стана прецедент в битката за ценни сгради, спечелил и сърцата на журито за Европейска столица на културата 2019. Сега колективът иска да я доведе докрай с "Културен Космос" - културен център, създаден от общността и управляван от наравно с артистични организации и общината. И търсят чуваемост от кметството.


Безпрецедентна победа
Сградата е завършена през 1964 г. по проект на архитектите Любомир Шинков и Любомир Бонев. Дори за онези, които нямат скъпи спомени от филмите, гледани "Комсомол" прави впечатление с модернистичния си дизайн и облицовки и окаченото вито стълбище. Сградата има капацитет от 800-900 души, на който и днешните салони могат да завидят. Последната прожекция в нея е през 1999 г., след което за кратко помещава дискотека и компютърен клуб и е изоставена.


Ще има ли победа за гражданския Космос

© Никола Михов


През 2011 г. без обществено обсъждане, кметството го преобразува от общинска публична на общинска частна собственост и решава на нейно място частници да издигнат четириетажен паркинг. Възмущението първо тръгва от съседите на улица "Гладстон", но бързо се разпрострира сред архитекти, адвокати и културни организации. Те не само протестират, но и за пръв път осъществява контрол по Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, с което предизвикват ново обществено обсъждане и участват в заседания на участват в заседания на съвета. В края на краищата го принуждават - с цели 49 гласа "за", да върне публичния статут на сградата.


Второ поколение спасители


Петнайсетчленният "Колектив Космос" са от второто поколение спасители. Трима от тях са сред печелившите в конкурса за идеен проект за киното, организиран от Камарата на архитектите през 2012 г. с цел публичност, а повечето от са колеги от Университета по архитектура. Има и режисьори, културни мениджъри, активисти. Събират ги акциите по почистването и адаптирането на киното ползване, които инициират през 2013 г.


"Космос" след дългото си забвение.

© Никола Михов

"Космос" след дългото си забвение.

Колектив "Космос" са Бистра Попова, Димана Бикова, Деница Кръпова, Константина Пехливанова, Владимир Гигов, Атанас Марчев, Борис Зафиров, Христо Гинев, Георги Мерджанов и Райчо Димитров
Любовта към каузата често пламва от раз - като в случая с Георги Мерджанов и Райчо Димитров, които се запознават на стоп и директно отиват да събарят вътрешните стени, останали от бившата дискотека. За хора като Борис "Космос" осмисля завръщането в родния град. Щафетата естествено преминава у колектива. "Ние не сме адвокати, нашата сила не е в съдилищата и законите, но можем да проектираме и да организираме културни събития", казва той.


Въпреки архитектурните си качества, кино "Космос" не е паметник на културата. Архитектите засега не мислят да търсят подобна закрила. "Сложно е, а и архитектурата от този период все още не се припознава като ценна. За съжаление статутът на паметник няма необходимата тежест, не е гаранция. Най-ефективно е да направиш нещо с нея, да покажеш, че то ще работи -


една сграда печели, когато се ползва."


Архитектите връщат оригиналното разпределение, ремонтират и приспособяват фоайетата за временно ползване. Пейките и столовете в пространството - прости, но идейни, също са тяхно дело. В края на годината общината им дава картбланш да отворят сградата за събития, без самата зала, чиито облицовки се ронят.


Фоайето някога.

© "Колектив Космос"

Фоайето някога.


Оттогава "Космос" е задължителна част от програмата на всички фестивали, ползва се за изложби, социални дейности дори коктейли. Гражданската енергия за съживяването на "Космос" впечатли и в кандидатурата на Пловдив за Европейска столица на културата, която спечели под девиз "Заедно". Така общината се ангажира да я превърне в културен център заедно с гражданите от колектива.


"Културен космос"


Две години след спечелването на титлата "Колектив Космос" са готови с проект и подробен бизнес план и чакат срещата си с общината. "Културен Космос" е мултифункционален обществен център, в който артистични и подходящи търговски дейности ще споделят публики и ще се издържат взаимно, обясняват те.


Ще има ли победа за гражданския Космос

© "Колектив Космос"


Предвиждат се открити творчески ателиета, "Споделен космос" - коуъркинг пространство, детски кът, кафетерия, "Книжен Космос" за специализирана литература, място за дискусии и разбира се, кино.Концепцията е изготвена след разговори с общността и преглед на много подобни проекти по света; според предварителните сметки на колектива не само ще бъде финансово самодостатъчен, но и ще носи приходи в общината.


Пример за реставрация


"Държим проектът да бъде наш, за да сме гарант за качествена реставрация. Ремонтът ще превърнем в обучителен процес с ученици от строителни техникуми и студенти от УАСГ. Това е една от основните ни цели: да сме прецедент в страната при реновирането на стара сграда, което да се осъществи в партньорство между институция и гражданска организация", казват от колектива "Космос". "Имаме голямо желание да си партнираме с общината и чакаме да им представим идеите си".


Вторият етаж след намесата на архитектите.

© "Колектив Космос"

Вторият етаж след намесата на архитектите.


По предварителни изчисления реконструкцията ще струва около 4 млн. лв, заедно с техническото и акустично обезпечаване на залата, цялостен ремонт на фасадите и пространството пред киното. От "Космос" са готови да работят за набирането им заедно с общината, дали чрез програми или корпоративно дарителство. "Не само фирмите, с които работим, на всяко събитие идват граждани и казват, "Отворете една сметка, аз пръв ще даря". Но ние не можем и не е честно да събираме пари, защото статутът ни в киното не е регламентиран", обяснява Димана.


Може ли да има "Космос" за всички


Въпреки че стопанисват киното, от колектив "Космос" не могат да предприемат самостоятелни действия - като публична общинска собственост то е на общината. По документи те са доброволци, които са го облагородили. "Имаше идеи за концесия и публично-частно партньорство, за повторно преобразуване на собствеността, но това крие рискове историята да се повтори", казва Димана. "Освен това не искаме да сме единствен собственик или ползвател на мястото - според нас такъв център трябва да се управлява от широк кръг хора, с посредничеството на общината. Държим обаче да участваме в управлението, смятаме, че сме го заслужили", обобщава тя.


След написването на този текст стана известно, че независимо от всичко изготвено до момента, 4-те години работа работа и готова септемврийска програма колектив "Кино Космос" вече не разполага с ключовете за сградата. Водим преговори за него и желаем те да бъдат дипломатични, казаха от инициативата пред "Дневник".Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Dreamep
  Dreamep
  Рейтинг: 308 Неутрално

  Браво, Дневник, за статията. За съжаление общината в Пловдив е доста бездейна що се касае до подобни сгради. Уж в центъра на Пловдив, с потенциал, а нищо не се прави по тях. Пълна липса на интерес.

 2. 2 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 3042 Неутрално

  Дано има бъдеще за тази сграда.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 3. 3 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Беше емблематично кино за Пловдив,но новите модерни кина го лишиха от посетители.Както и кино"Гео Милев"и "Христо Ботев".Останаха само в спомените ни.

 4. 4 Профил на yu22
  yu22
  Рейтинг: 1191 Любопитно

  До коментар [#3] от "mushashi":

  "Балкан", "Република"...Спомени от детството ми !!

  мнoгoниковият турист, имам 3-4 акаунта и 22 НИКА...
 5. 5 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Ще има ли победа за гражданския Космос?!

  [quote#4:"yu22"]"Балкан", "Република"...Спомени от детството ми! !! [/quote]
  Спомени, спо ме ни? Когато Космос е синоним на Комсомол - едва ли!!! А дали е само в Пловдив така и защо някой не си спомни за това какво се случи със "старите" кина на София?

 6. 6 Профил на aytep
  aytep
  Рейтинг: 466 Любопитно

  Чудесна статия, супер кауза, много успех желая - сграда с непреходно значение, както много други из страната! Дано успее запазването й - чудни приложения за културния и обществен облик би имала сградата!

  Яба-даба-ду
 7. 7 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 750 Неутрално

  [quote#1:"Dreamep"]За съжаление общината в Пловдив е доста бездейна що се касае до подобни сгради. Уж в центъра на Пловдив, с потенциал, а нищо не се прави по тях. Пълна липса на интерес. [/quote]

  Радвайте се на липсата на интерес. Защото иначе, ако някой проявява интерес към стари сгради в Пловдив - викайте пожарна и полиция. Или ще вкара булдозери, или ще им драсне клечката.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 8. 8 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 780 Неутрално

  Спомням си една такава сграда в Тампа, Флорида.
  Дадена е под наем на НПО (сдружение на артисти, музиканти, художници) при цена на годишния наем 1 (ЕДИН) $....
  Сградата живее, всеки ден там има събития. Дали ще са куклен театър за най-малките, изложба, концерт (ZZ Top гледах там), театрална постановка... Не тежи на бюджета на общината. Управлява се изцяло на пазарен принцип.

  Това в България е невъзможно... Ние сме пазарни фундаменталисти.... без пазар.
  В закона за общинската собственост им маса спирачки, които не позволяват да се случи такава сделка. наема трябва да е "пазарен". Тъй като е публична общинска собственост може да бъде дадена под наем САМО на публично обявен търг или конкурс и то за срок не до 10 години. Другата възможност е публично-частно партньорство (едно от които е концесия). Процедурите обаче са в състояние да откажат и най-големия ентусиаст....

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 9. 9 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 938 Любопитно

  [quote#3:"mushashi"]Беше емблематично кино за Пловдив,но новите модерни кина го лишиха от посетители.Както и кино"Гео Милев"и "Христо Ботев".Останаха само в спомените ни. [/quote]

  Киното си е супер,такъв амфитеатър не съм виждал...
  Модерна техника и става най-хубавото кино след ремонта,а дано.

 10. 10 Профил на gdobranov
  gdobranov
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Да де, ама по-важни са тютюневите складове!! Според медиите напоследък именно те охарактеризират отношението на пловдивчани към културните ценности, а не случаи (да, не "примери", а случаи, защото са се случили, а не са само пожелателни) като този с кино Космос, трансформацията на Капана, Пеещите фонтани, Цар Симеоновата градина и парк Лаута, скоро и крепостта на върха на Небет тепе и т.н. Цели зони от града заживяха нов живот, но според софийските медии показателен си остава единствено случая с тютюневите складове. Не че това, което се случи с тях не е лошо, даже много, но то бе дело на единици, които гонеха определени интереси. Обаче според медиите стана показателно за целия град.

 11. 11 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#9] от "Димитър Димитров":
  Лошо няма.Стига да направят сериозен ремонт.Въпросът е дали ще се навие някой да направи такава инвестиция.Аз съм редовен посетител на киносалони и мога да кажа,че хората не ходят като едно време на кино.Торент сайтовете им правят конкуренция.

 12. 12 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 233 Неутрално

  [quote#10:"gdobranov"]Да де, ама по-важни са тютюневите складове!! Според медиите напоследък именно те охарактеризират отношението на пловдивчани към културните ценности. Цели зони от града заживяха нов живот, но според софийските медии показателен си остава единствено случая с тютюневите складове. Не че това, което се случи с тях не е лошо, даже много, но то бе дело на единици, които гонеха определени интереси. Обаче според медиите стана показателно за целия град. [/quote]
  "Без тютюн няма културен живот"!!! Което си е право, право си е - не можеш да си изкривиш душата????

 13. 13 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 938 Любопитно

  [quote#11:"mushashi"]Лошо няма.Стига да направят сериозен ремонт.Въпросът е дали ще се навие някой да направи такава инвестиция.Аз съм редовен посетител на киносалони и мога да кажа,че хората не ходят като едно време на кино.Торент сайтовете им правят конкуренция. [/quote]

  Прав си.Но ше дъде хубаво ако го ремонтират и отворят

 14. 14 Профил на Димана Д
  Димана Д
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Примерът даден от serafin е поредният, който ме кара да се възхищавам до известна степен на американското общество.
  Това там е така не само за подобни сгради, но дори и библиотеките им не са 'държавни' ами сами се управляват и то дале-е-еч по-успешно от нашите родни.
  Можем само да се научим, но уви има една средна прослойка във властимащите у нас, които пречат...
  А Пловдив е превъзходен град и подобно място само ще допринесе за развитието му... Дано стане въпреки трудностите!

  ДД
 15. 15 Профил на mitkokitkata
  mitkokitkata
  Рейтинг: 323 Неутрално

  Маньо мамин & ко... Какво да кажем повече...

 16. 16 Профил на alicekapital
  alicekapital
  Рейтинг: 412 Неутрално

  Може ли някой да даде информация, какво става сега със сградата? Тече ли някаква процедура в момента? Общината длъжна ли е даде информация? Решенията на общинатата за нея може ли да се видят?

 17. 17 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 964 Неутрално

  Тези хора положиха много усилия, за да върнат към живот кино "Космос". Дано успеят да се преборят със задкулисните игри и апетити към сградата, които изобщо не са секнали.

 18. 18 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1416 Весело

  хахахаха ама бачо данъкоплатец да носи отговорността, докато тия си вият байрака.
  Като искат, правят една фондация и оперират съвместно с общината, където да носят отговорност. Говоренето на големи думи, не помага. Хем в управителния съвет хем да не носят отговорност ако може аре стига ...

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 19. 19 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#14] от "dimitta":

  говори си, в БГ ако пискаш рецепта и за какво са изхарчени и вече не им трябват. Голям смях падна последния път ...

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 20. 20 Профил на CIA Germany
  CIA Germany
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#11] от "mushashi":

  Не хората, а българите. Всеки път като съм в Б-я не пропускам да посетя една прожекция и всеки път без значение от деня сме по 5 човека в салона. Българите не желаят да се насладят на филм в кино, щом могат да си го дръпнат от торрент, нали е тънка поста, андрешковците ще съсипят всичко нормално.

  Hope is the first step on the road to disappointment.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK