Програмистът, който измисли приложение, за да не носи очила

Програмистът, който измисли приложение, за да не носи очила

© Фейсбук"В България не го знаят много, а приложението е изключително полезно". Така започва разговорът с програмиста Даниел Георгиев, създател на приложение, което да помогне на хората да предпазват очите си. Идеята се ражда, след като Георгиев разбира, че трябва да сложи очила заради постоянното стоене пред компютъра.


Даниел Георгиев не отговаря на стереотипната представа за ИТ специалист. Срещаме се в парка, а той идва с мотор и показва мазолите си от гребането, което вече е само хоби за него. Именно с няколко летни лагера по гребане е свързана и историята на създаване на приложението iris (Айрис). Там по време на почивките той чете за програмирането. Следват десетина неуспешни проекти и множество нереализирани идеи, шест месеца гладуване и едно коледно чудо, а малко след Нова година идва и първата продажба - от чужбина. Даниел си я спомня, защото тогава е решил, че щом има един купувач, ще има и десет, и сто, и хиляди. Така днес приложението е изтеглено над 100 хиляди пъти от над 140 държави, а сайтът му от топ 1 млн. в интернет, преди няколко дни се издигна до топ 500 хиляди.


Същността на приложението "Айрис" е, че премахва синята светлина, която излъчва всеки монитор и която пречи на съня, и намалява яркостта, без обаче да влияе на честотата на трептене на светлината.
"Завърших 12-и клас, кандидатствах в един университет (Технологично училище "Електронни системи" - ТУЕС) и там започнахме този проект за едно състезание. Щяхме да правим софтуер, който засича колко пъти мига човек и ако не мига достатъчно, да му напомня да го прави, заедно с таймер, който през 30 минути го кара да стане от компютъра като заключва екрана. Това ни бе първоначалната идея, сега приложението няма нищо общо с нея, но оттам тръгна", спомня си началото Даниел Георгиев. И продължава с хумор - събрах екип от "супер звезди", т.е. момчетата, които познавах в компютърното училище - около пет човека. Даниел ги запалил по идеята, като им казвал: "Момчета участваме в състезанието и вземаме 50 хил. долара (толкова е била наградата - бел.ред.), ставаме световни шампиони". Така сформирана групата участвала в състезанието, което е спечелила в България, но отпаднала на полуфинала.


След неуспеха там Георгиев предложил на другите момчетата да основат свой стартъп (нов бизнес, развиващ нови продукти или услуги - бел. ред.) като само двама се съгласили. Всички инвеститори обаче ги отхвърлили, защото идеята била "много тъпа, малоумна". Мнението на инвеститорите не отказало Даниел Георгиев и той предложил на двамата си тогавашни партньори да напуснат работа и да се посветят на приложението. Ентусиазмът им обаче утихнал и отборът се разпаднал, а проектът бил замразен за 4-5 месеца.


Тогава дошла и обратната връзка. Миналото лято един човек му писал с думите, че това е "най-якото нещо, което е срещал". Потребителят споделил, че ползва приложението от няколко месеца и попитал защо не се поддържа и развива. По онова време сайтът представляваше една много грозна страница в интернет, на която този човек е попаднал случайно, разказва Даниел. Затова той решил да напусне работа, зарязал и университета, за да се съсредоточи само върху идеята си. Започнал да добавя нови неща като опцията за премахване на синята светлина и др. и приложението започнало да става все по-професионално и повече хора да го ползват.


"Беше много трудно, отне ми 6 месеца, в които не направих и 1 лев", спомня си Даниел. В началото приложението било безплатно, а той се надявал на дарения, но без резултат. След това го направил безплатно за период от 30 дни, в края на които ако не се заплати, не може да се ползва. Но отново никой не го е купил.


Тогава измислил гениалния по думите му модел - да е безплатно 4 часа на ден. И изведнъж хората започнали да го ползват и да плащат. Дошла и първата печалба. Разказва, че все още се представя като програмист, макар че 90% от това, което прави в момента, е в сферата на маркетинга и продажбите.


Приложението има безплатна версия за телефон, както и три платени версии. Даниел не вярва, че хората биха платили за подобна апликация, а и новите модели на Аpple имат вградена такава опция. От България идват около 2% от печалбите, разказва той. Според него българите масово не купуват софтуер, при положение че имат толкова безплатни торент сайтове. Радва се, че някой все пак плаща за приложението в страната. Обяснява, че хората си инсталират най-евтината версия, но искат да имат повече възможности, каквито има в професионалната и си я купуват. Тя обаче отново не им стига и си изтеглят и по-скъпата версия. "В нея все още има опцията с напомнянето за мигане, но никой не я ползва, дори и аз", допълва програмистът.


Даниел разказва, че вечер приложението затъмнява леко екрана на монитора, без да намалява честотата на трептене, което не натоварва очите. Цветът на светлината става жълтеникаво-червеникав, което помага за съня. Обяснява с примери и прочетеното от медицински статии - "преди хората са се ориентирали дали е ден или нощ по това дали небето е синьо. Когато човек гледа синя светлина фотопигментът (меланопсин) спира производството на хормона за съня мелатонин. Това вече хората го разбират, преди ми беше трудно да го обясня", спомня си Даниел.


"С промяна на светлината все едно не стоиш на компютър, а четеш книга", допълва програмистът. Той обяснява, че след като мониторите са като слънцето - излъчват целия спектър на светлината, през деня приложението не променя светлината на екрана, "защото тогава е нормално да гледаш към небето, но вечер е странно да се взираш в слънцето".


Второто предимство на Айрис е, че не намалява честотата на присветване. Всички монитори светват и изгасват, за да не изгарят диодите, но това е с много висока честота. За да се намали яркостта на мониторите обаче всички производители използват най-евтиния начин - намалят честотата на присветване, от което боли глава, обяснява програмистът. Когато компютърът светва и изгасва, а навън е тъмно, това влияе на зеницата постоянно - тя се свива и разширява. Затова "Айрис" намалява яркостта на монитора, без да има т.нар. "фликър" - примигване, което да се отразява на зеницата.


Програмистът, който измисли приложение, за да не носи очила

© Фейсбук


Иначе 20-годишният ИТ-специалист разказва, че се е "научил на програмиране" не от училище, а от летните лагери с отбора по гребане. Тогава са ходили в гората край някое езеро да тренират по три месеца. И по обед, докато другите са почивали, той е четял книги. Преди "Айрис" той е имал десетина неуспешни проекта. На 17 години е правил 3D-принтер за пластмаса. И въпреки, че сам се е финансирал, влагайки в идеята си 5 хил. лв. - те не му стигнали да промени света, и не е продал нито една от петте изработени бройки. По-късно, заедно с други момчета, използвал 3D-принтер за състезание, което не спечелили. Принтирали са пица. И макар много да са се постарали като дори запекли пицата, тя била ужасна на вкус, спомня си Даниел. Лошият й вкус обаче той обяснява не с принтера, а с това, че месенето на тестото не му се получило.Преди да напусне работата си като програмист в софийска компания, която е правила игри за телефон, той е опитал да направи своя игра. През деня ходил на работа, след това развивал играта. Само приятелите му обаче си изтеглили играта, когато била готова.


Даниел е изпробвал и много други идеи, за да стигне до днес и да се издържа с приложението. Спомня си едно "Коледно чудо" след първите шест месеца от създаването на "Айрис", в които не е спечелил нищо. Той изработва и очила за виртуална реалност - втори проект, с който се занимава в момента и който го е спасил тогава. Около Коледа на 2015 г. изведнъж хората започнали да купуват очилата за подаръци и за две седмици изкарал няколко хиляди лева. Малко след Нова година дошла и първата продажба на "Айрис".


"Аз не мога да живея без него ("Айрис" - бел.ред.), ако не го ползвах, може би нямаше да го продавам, обаче виждам, че има резултати. Хората постоянно ми пишат, че това приложение ги е спасило да не си купят очила", разказва Даниел.


Има и амбиция - да сложи "Айрис" на всеки компютър.


А екипът от началото? Петте момчета сега го поздравяват. Казват, че не са вярвали, че приложението ще заработи, но му се радват.

Ключови думи към статията:

Коментари (69)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 804 Неутрално

  Бах ти дилетантската новина. Голема програма ,като за първи стъпки "Hello World"

 2. 2 Профил на futurama
  futurama
  Рейтинг: 257 Неутрално

  Е, измислил. Такива има много. За десктоп ползвам f.lux а за Андроид Twilight - безплатни. В началото, докато се свикне, малко червенее, но после се чудиш как си гледал такъв син екран. Наистина облекчава умората и зачервяването на очите, но това няма да ви спаси от очилата.

 3. 3 Профил на michael
  michael
  Рейтинг: 778 Неутрално

  Браво на момчето
  и е гребец, най- хубавия спорт, поне за мен, може би защото и аз го тренирах, толкова е приятно, че не усещаш колко е трудно, но възпитава, това което за другите е натоварване ( психическо или изскващо много усилия) за тебе е просто процес, защото психически и физически си подготвен за този ритъм.

  Cogito ergo sum :)
 4. 4 Профил на Ebeneezer Goode
  Ebeneezer Goode
  Рейтинг: 631 Неутрално

  До коментар [#1] от "hasmokar":

  Голяма - малка, има само един критерий:
  продава ли се ? - продава се!
  изкарва ли си момчето хляба? изкарва го!

  Deal with it ...

  Schrödinger's cat walks into a bar. And doesn't
 5. 5 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5210 Неутрално

  Отлична идея, а и наистина велик ход с 4-те часа безплатно ползване

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 6. 6 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2449 Неутрално

  Браво , надявам се някой чичко финансов пънкар да не му отмъкне всичко и да го държи на 5-10% от доходността на продажбите!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 7. 7 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5110 Неутрално

  Браво на младежа, бори се с живота.

 8. 8 Профил на Ebeneezer Goode
  Ebeneezer Goode
  Рейтинг: 631 Неутрално

  [quote#2:"futurama"]но това няма да ви спаси от очилата[/quote]
  Не знам кой е решил, че работата с компютърен екран и носенето на очила са абсолютно свързани и едното не може без другото.
  Да, има хора на които работата с монитор не им се отразява добре, но те са единични случаи.

  Schrödinger's cat walks into a bar. And doesn't
 9. 9 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 804 Неутрално

  [quote#4:"Ebeneezer Goode"]изкарва ли си момчето хляба? [/quote]
  Хляб със зачервени очи не е гордост.Кога почне безсънието в мислене на код, тогаз се постига нещо , което може и да не те нахрани.

 10. 10 Профил на Минуса
  Минуса
  Рейтинг: 536 Неутрално

  До коментар [#2] от "futurama":

  ползвам абсолютно същите програми като теб от няколко години.
  Нищо лично към младежа, но ако правилно разбирам май е открил топлата вода.

 11. 11 Профил на Doichin Stefanov
  Doichin Stefanov
  Рейтинг: 257 Неутрално

  Пет години ходил гладен завалията, пет години стотинка не изкарал... Как е живял през това време, идея си нямам (имам). Иначе не спрял да гребе през това време, мухах. Алоу, Андерсен и братя Грим, гребане на гладно не става бе... Аман от захаросани бози на безполезни хора.

 12. 12 Профил на futurama
  futurama
  Рейтинг: 257 Неутрално

  До коментар [#10] от "Минуса":

  По скоро журналистите го представят така.

 13. 13 Профил на Doichin Stefanov
  Doichin Stefanov
  Рейтинг: 257 Неутрално

  До коментар [#4] от "Ebeneezer Goode":

  То момчето казва, че и без хляб можело да живее😉😉😉. Даже и да гребе гладен, изобщо, феномен някакъв.

 14. 14 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1628 Неутрално

  Първо такива програми ги има и то отдавна. По-качествените reader /четци на книги/ имат възможността сам да си определяш цвета на листа от книгата, аз използвам Cool Reader и много внимателно го нагласих да е едно светло сиво бежово, не това дразнещо ослепително бяло. Действително намалява умората и дразненето на очите, препоръчвам на всички да използват такава опция ако я има в програмите които използват.

  Второ, това за очилата не го вярвам. И преди компютрите очилата бяха редовно явление при тези които четат много, просто безотказен признак за това.

  Диоптрите идват не от цвета на екрана а от това, че продължително време фокусираш погледа си на близко разстояние, мускулите на окото се адаптират и съответно лещата на окото се деформира за постоянно. Единственият начин за предпазване е редовна очна гимнастика но и тя едва ли много ще помогне, просто не трябва да се седи много пред компютъра.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 15. 15 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 411 Неутрално

  Ако правилно разбирам проблема, става въпрос за ШИМ. Това е много вреден и гаден недостатък при новите монитори от всякакъв клас ( дори ТинкПад Карбон Х1 ), защото производители си спестяват по-скъпи компоненти за управление на яркостта. И до голяма степен се правят на луди и замазват информацията за него. Интересното е, че вреди, но ако не ви кажат, не го забелязвате. Узнаете ли веднъж за него, изкарва ви очите. И наистина при PC няма много приложения, които да се мъчат да го решат.

 16. 16 Профил на okok
  okok
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Е аз я ползвам тая програма от няколко години, преди да я "измисли"

 17. 17 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1628 Неутрално

  И да, мигането също е важно. Ако човек стои втренчен по 10-12чна ден пред монитора роговицата изсъхва и спокойно може да си докара кератит на окото. Затова припървите признаци на парене в очите при продължително стоене при очният лекар да предпише съответните капки за овлажняване на окото.

  Освен това важна е и стойката пред компютъра. Продължителното стоене в една и съща позиция особено прегърбен действа върху прешлените, особено върху тези на шията. поява на шипове, остеохондроза и непрекъснати болки. Веднъж получени връщане назад няма.

  Докато е млад организма компенсира донякъде но като поостарее това почва да се проявява. Особено тези лаптопи са пълно безумие, крайно вредни са и за очите и за стойката. За мониторите има специални шарнирни държачи да си нагласиш височината и разстоянието на монитора но не съм ги виждал в БГ. И едни хитри smart датчици, като се прегърбиш и звъни

  На тези неща рядко се обръща внимание особено на млади години. Както е казал народът ни, на млади години даваш здраве за пари а на стари пари за здраве

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 18. 18 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 939 Неутрално

  Чудесна статия, ! А знаете ли колко дразнят присветващите реклами, които ми мигаха в различни цветове, докато я чета!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 19. 19 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1628 Неутрално

  [quote#15:"Дундурук"]Това е много вреден и гаден недостатък при новите монитори от всякакъв клас [/quote]
  Тези са цвете, ако си седял пред монитора на първите IBM PC да знаеш какъв ужас беше. Едно зелено мигащо на монохромен монитор, вечер се прибираш, затвориш очи и вътре в главата ти всичко пулсира, не можеш да заспиш.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 20. 20 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1291 Весело

  Програмистът, който измисли приложение, за да не носи очила

  Сега ако измисли и приложение да не ползваме кондоми при случаен секс, цена няма да има.

  /не се чете/
 21. 21 Профил на Gunners
  Gunners
  Рейтинг: 1453 Неутрално

  Интересна статия благодарим дневник!

 22. 22 Профил на jony
  jony
  Рейтинг: 494 Разстроено

  Абе Дневник, що не дадохте линк към Айрис?? Ебати.......

 23. 23 Профил на jony
  jony
  Рейтинг: 494 Неутрално

  [quote#22:"jony"]Абе Дневник, що не дадохте линк към Айрис?? Ебати.......[/quote]

  Пардон, има го! Извинения.

 24. 24 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 613 Неутрално

  Браво на пича! Че няма да премахне носенето на очила - няма ама поне да спим нармално, че с това киснене прад компа един час минимум ми отнема до заспиване.

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 25. 25 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 420 Весело

  Даниеле, мигането има един "страничен ефект" - естествен начин за разкарване на течността от торбичките под очите. Опитай го в маркетинга си

 26. 26 Профил на blurred
  blurred
  Рейтинг: 421 Неутрално

  [quote#0:"Дневник"]а и новите модели на Аpple имат вградена опция[/quote]

  Дневник. пишете грамотно бе! Не "новите модели" на Епъл, ами по-новите версии на операционната им система iOS. Преди, за да се постигне този ефект, трябваше телефона да бъде jailbreak-нат (и да се инсталира f.lux от Cydia) , защото Епъл официално не бяха дали достъп на трети приложения/разработчици до тази функционалност с настройки на екрана. Сега вече това може просто да бъде включено от настройките.

  Гешев е ПОЗОР. Оставка и ЗАТВОР!
 27. 27 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 799 Неутрално

  Винаги съм се възхищавал на идейте на българина. Особено сега, когато могат да се реализират.

 28. 28 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2648 Неутрално

  До коментар [#2] от "futurama":

  Без да ползвам програма, си настройвам монитора - веднъж и завинаги. Предполагам програмите правят същото, само че вместо от монитора, се задава софтуерно от компа и най-вече - задават се командите не с копчета, а с цъкане на бутоните на мишката. То много акъл не иска един сетъп на монитора да се направи.

 29. 29 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2648 Неутрално

  До коментар [#14] от "Fred":

  Много точен коментар, за съжаление нЕколко "IT" спецЯлисти са се напра'или на голЕмата ра'ота и са ти набили 4 минуса.

 30. 30 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2648 Неутрално

  До коментар [#19] от "Fred":

  А спомняш ли си терминалите - едно керемиденочервено за фон (не свети), и яркооранжеви букви - честота - 10херца - кога пишеш нещо по-дълго, плачеш все едно си рязал лук и си се пипал по очите. Когато излязоха 85херцовите плоски по вертикалата или напълно плоски (флат и флатрон), тогава вече си беше рай за очите. И тогава имаше настройки - аз спирах синьото излъчване - цветът ставаше съвсем леко жълтеникав на бял екран, но пробивното електриково синкавобяло ти се забива в мозъка направо и няма изваждане оттам.

 31. 31 Профил на wzl27506758
  wzl27506758
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#11] от "Doichin Stefanov":

  Леле, леле. Не знам къде прочете, че човека в продължение на 5 години докато бил гребец умирал от глад. Става въпрос, че след като си зарязал работата, за да прави тва приложение, тогава „умирал от глад”. Ама то нищо не ни спира да хулим.

 32. 32 Профил на abdulhazred
  abdulhazred
  Рейтинг: 708 Неутрално

  Момчето е на 20 години, вече се прехранва от собствен труд и още по-важното от собствен продукт, без шефове и т.н.

  Да, наистина има доста подобно програми, някои и напълно безплатни, но вас какво ви бърка? Оставете пазара да реши.

  Ясно че има и хора дето сами си настройват мониторите и т.н., но има и милиони които не ги бърка да платят $10 и програмата да го прави вместо тях.

 33. 33 Профил на blurred
  blurred
  Рейтинг: 421 Неутрално

  [quote#28:"Deaddark"]Без да ползвам програма, си настройвам монитора - веднъж и завинаги. Предполагам програмите правят същото, само че вместо от монитора, се задава софтуерно от компа и най-вече - задават се командите не с копчета, а с цъкане на бутоните на мишката.[/quote]

  Не е съвсем така. Програмите дават много по-добри възможности за настройка от ръчното цъкане. На ф.лукс например му задаваш къде се намираш и то вади данните от мрежата кога при теб е изгрев и кога залез. И автоматично в съответното време ти променя топлината на цветовете. Освен това можеш да му зададеш в каква степен да се променя. Добра е много програмката. Горната не съм я пробвал, но си я записах, в някакъв момент да и направя един "прууф ъф концепт".

  Имаше преди време една статийка по тоя въпрос:
  https://goo.gl/m5q3qO

  Гешев е ПОЗОР. Оставка и ЗАТВОР!
 34. 34 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 514 Неутрално

  аз имам една идея за Даниел и гребането
  идеята е на края по ръба на лопатките на греблата да са Г образни и при загребване турболенцията след лопатките да е по малка
  това е както в авияцията уинглетите на края на крилата на самолетите които уинглети намаляват завихрянето и подобряват подемността на крилата и спестяват гориво по време на полета

 35. 35 Профил на accidental
  accidental
  Рейтинг: 756 Неутрално

  Пуркунже открива този феномен през 1819г и носи неговото име.
  Но премахването на синята светлина няма нищо общо с носенето на очила, само физиологично настройва мозъка, че е време за сън.
  Реално четенето на книга е много по-голям причинител на късогледство отколкото мониторите.
  "Когато компютърът светва и изгасва, а навън е тъмно, това влияе на зеницата постоянно - тя се свива и разширява" това също е глупост честота от 60–72 Hz причинява главоболие на около 0.6%, но честота от 100 Hz и над са комфортни, но съвременните монитори не причиняват този фликър ефект и много от съвременните монитори ползват адаптивен refresh rate с технологията FreeSync и други подобни, които предпазват от ефекта Screen tearing и удължава живота на батерията, тази технология варира refresh rate от 40Hz до 144Hz и или може да се е забрани или да се разреши. Причината за въвеждането на тази технология е че осветлението на съвременните монитори не причиняват главоболие и дискомфорт, независимо дали е флурисцентно или диодно.

 36. 36 Профил на 5ar8
  5ar8
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Питам се това което е постигнало и към което върви човечеството,в последно време прогрес ли е и за каго.

  5ar8
 37. 37 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 514 Неутрално

  лопатките на греблата когато са с Гобразен край може да приличат на плоски плитки или дълбоки правоъгълни тави с дръжки и когато са под водата при загребване турболенцията на водата след лопатката да е по малка трябва да се направят опити в хидродинамична лаборатория

 38. 38 Профил на Doichin Stefanov
  Doichin Stefanov
  Рейтинг: 257 Неутрално

  До коментар [#31] от "wzl27506758":

  Специално заради мен ли си направи акаунт днес? Поласкан съм 😉. Айде, кой откъде е...

 39. 39 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 800 Неутрално

  това ще са най-добре похарчените ми пари за деня.

 40. 40 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7201 Неутрално

  Не знам , какво представлява приложението , но се радвам на упоритостта, с която преследва мечтата си.

 41. 41 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 800 Неутрално

  До коментар [#40] от "Роси":

  в общи линии регулира дразнещата синя светлина на монитора с един клик. супер удобно е, щото с тея дребни копченца на течнокристалните дисплеи е голяма мъка.

  струва 2долара и отнема около 30сек след активацията да се покажат опциите на про версията.

 42. 42 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1713 Неутрално

  Нека да се бори младежът с живота, но 6 месеца да стои гладен, а да не се хване в една от безбройните софтуерни фирми, които дават мило и драго за нови кадри - не го разбирам.

 43. 43 Профил на Whoops
  Whoops
  Рейтинг: 529 Неутрално

  До коментар [#14] от "Fred":

  Според медицината връзка между редовната преумора на очите и слагането на очила няма. Просто очилата идват с възрастта.

 44. 44 Профил на wzl27506758
  wzl27506758
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#38] от "Doichin Stefanov":

  Да, специално заради твоето невежество, защото някъде там из текста пише „6 месеца гладува”, но, да шест месеца и пет години са си едно и също, ей го къде е :)

 45. 45 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Ами аз това си го правя всяка вечер. Display:Brightness и си го настройвам. Това ли е великата хай-тек новина? Като дислайк-бутона на фейса. Защо дисквалифицират поколения програмисти? Защо има един монополист Майкрософт и една единствена търпяна от него конкуренция Линукс? Защо в милиардите мобилни потребители има един единствен Андроид и един IOS? Защо безплатните приложения убиха всеки опит за развой на системно ниво? И как FSF (Free Software Foundation) плаща страхотни зашлати, разпространявайки безплатен софтуер? Желая успех на момчето. Но ще се зарадвам на такъв, който направи wireshark например читаем за нормалния потребител. За да може да види какво влиза и излиза от разградения двор, наречен негов комп. Точно така, както броусерите отварят пътя в мрежата на хора, дето хич хабер от понятие си нямат що е то networking. Би трябвало да е симетрично. Ама там има бой по лапите!

  Мърфи е оптимист!
 46. 46 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 514 Неутрално

  загребването с лопатките подобни на тава ще става с външната страна на дъното на тавата а бордовете на тавата ще са уинглетите намаляващи завихрянето на водата след лопатката
  така че след лопатката ще има повече въздух отколкото въртяща се завихрена вода

 47. 47 Профил на Mickey
  Mickey
  Рейтинг: 677 Неутрално

  Aз също не разбрах за какво е изплескана тази ''статия''? Каква е гениалната идея и какво е измислил тоя ''програмист''?
  Тоя младеж да не е некой роднина на Шапкаджиева? Винаги е весело тук
  Аз също използвам


  До коментар [#2] от "futurama":

  Изгони КомуноЧенгесарския ГЕРБ - спаси България !!! (Ама, не ни натрисай другарите им от БСП пак ! )
 48. 48 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1496 Неутрално

  [quote#8:"Ebeneezer Goode"]Не знам кой е решил, че работата с компютърен екран и носенето на очила са абсолютно свързани и едното не може без другото.[/quote]

  До коментар [#8] от "Ebeneezer Goode":

  Същите които когато бях дете през 60те години ни казваха че ако гледаш телевизия повече от 2 часа ще ослепееш.

  California Über Alles
 49. 49 Профил на Mickey
  Mickey
  Рейтинг: 677 Неутрално

  До коментар [#4] от "Ebeneezer Goode":

  Ти вярваш ли?
  При толкова добри безплатни като f.lux за лаптоп и такива за Андроид. А за айфон дори вградена (въпреки нескопосано)
  Аз викам, да си беше гледало гребането момчето. Ей на и Карамански беше гребец и стана ''Човек''. Такива кадри винаги ще се търсят в българия, щото има разход .

  Изгони КомуноЧенгесарския ГЕРБ - спаси България !!! (Ама, не ни натрисай другарите им от БСП пак ! )
 50. 50 Профил на Mickey
  Mickey
  Рейтинг: 677 Неутрално

  До коментар [#45] от "султана глаушева":

  Сложи си f.lux и то само си наглася при залез слънце и изгрев. Не се налага нищо да пипаш .

  Изгони КомуноЧенгесарския ГЕРБ - спаси България !!! (Ама, не ни натрисай другарите им от БСП пак ! )
 51. 51 Профил на futurama
  futurama
  Рейтинг: 257 Неутрално

  До коментар [#47] от "Mickey":

  Статията е дело на журналист, който не познава темата. Едва ли момчето е виновно. Вместо да го представят като изобретател, статията трябваше да наблегне на това, че на 20 успява да си докарва лев в информационните технологии, спортува, а също и да разкаже нещо полезно на читателите си по отношение на екраните. Почти им се е получило. Почти...

 52. 52 Профил на Mickey
  Mickey
  Рейтинг: 677 Неутрално

  До коментар [#41] от "хм":

  С f.lux нищо не натискаш дори. Само си прави всичко. И не плащаш нищо.
  Шапкаджиева да не пробутва тук роднините си.

  До коментар [#40] от "Роси":
  Преследва таратанци.
  Да си беше гледал гребането.
  Ама що да се занимаваме с момчето, да си каквото ще , тя Шапкаджиева е за .......

  Изгони КомуноЧенгесарския ГЕРБ - спаси България !!! (Ама, не ни натрисай другарите им от БСП пак ! )
 53. 53 Профил на Mickey
  Mickey
  Рейтинг: 677 Неутрално

  До коментар [#51] от "futurama":

  Точно.
  Ама що все такива са им ''журналистите''.
  Падам си по технологии, ама тук идвам за майтапа само.

  Изгони КомуноЧенгесарския ГЕРБ - спаси България !!! (Ама, не ни натрисай другарите им от БСП пак ! )
 54. 54 Профил на lightex
  lightex
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Т.е. LCD екраните не са безопасни?

 55. 55 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1628 Неутрално

  [quote#43:"Whoops"]Според медицината връзка между редовната преумора на очите и слагането на очила няма. Просто очилата идват с възрастта. [/quote]
  Очила има и при децата и обикновено идват с тръгването на училище, т.е. при натоварване. Но ето някои мнения на професионалисти:

  http://revita.bg/273/zdravna-enciklopedia/%D0%BA%D1%8A%D1%81%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE-%D0%BC%D0%B8%D0%BE%D0%BF%D0%B8%D1%8F/

  [quote#0:""]пренапрягане на очите – интензивните натоварвания на очите, четенето и писането в неправилна поза, слабото осветление на работното място, продължителното гледане на телевизия, както и работата с компютър могат да провокират развитие на късогледство. Често появата на късогледство съвпада с началото на училищното обучение.[/quote]

  http://www.ochila.me/10-%D1%81%D1%82%D1%8A%D0%BF%D0%BA%D0%B8-%D0%B7%D0%B0-%D0%BF%D0%BE-%D0%B4%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%BE-%D0%B7%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5-%D0%BF%D1%80%D0%B8-%D1%80%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%B0-%D1%81/

  http://zrenieto.net/2-1-%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%87%D0%B8%D0%BD%D0%B8-%D0%B7%D0%B0-%D0%BF%D0%BE%D1%8F%D0%B2%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%BA%D1%8A%D1%81%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE/

  Просто не е естествено състояние за човешкото същество да стои по 8-10 часа на ден втренчен и немигащ в екран който е на 30см от очите му. В природата биологията е предвидила човек гледа надалеч за да види навреме опасността.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 56. 56 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 316 Неутрално

  До коментар [#50] от "Mickey":

  Мърфи е оптимист!
 57. 57 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1628 Неутрално

  http://www.ochila.me/10-стъпки-за-по-добро-зрение-при-работа-с/

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 58. 58 Профил на jony
  jony
  Рейтинг: 494 Неутрално

  Пробвах го. С Windows 10 x64 не работи стабилно. След StandBy режим не работи.

 59. 59 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4118 Неутрално

  Браво за Даниел Георгиев и Iris.
  Браво за Лиляна Шапкаджиева и Дневник.
  Добра статия.

 60. 60 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4118 Весело

  Живее си живота...

  До коментар [#7] от "pet_fire":

  Браво на младежа, бори се с живота.

 61. 61 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4118 Неутрално

  Не знам... за преследване на мечти некои препоръчват мързел

  Все пак, приложението включва и опция принудителна почивка.

  До коментар [#40] от "Роси":

  Не знам , какво представлява приложението , но се радвам на упоритостта, с която преследва мечтата си.

 62. 62 Профил на dggm
  dggm
  Рейтинг: 486 Весело

  [quote#48:"Pontif А"]Същите които когато бях дете през 60те години ни казваха че ако гледаш телевизия повече от 2 часа ще ослепееш.[/quote]

  То е от многото руски филми

 63. 63 Профил на Pandipool
  Pandipool
  Рейтинг: 536 Неутрално

  "Принтирали са пица. И макар много да са се постарали като дори запекли пицата, тя била ужасна на вкус, спомня си Даниел. Лошият й вкус обаче той обяснява не с принтера, а с това, че месенето на тестото не му се получило. "

  Не го разбрах това.

 64. 64 Профил на Димитър
  Димитър
  Рейтинг: 376 Неутрално

  До коментар [#42] от "galapagas":

  Предположения:
  1. При целия глад за специалисти, точно този няма да го назначат на позицията, която той СМЯТА, че заслужава
  2. След като съм му прочел една две статии в LinkedIn, написани в"разбираем" т.е. махленски стил - дори не се е стигнало до предложение за работа.

 65. 65 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1468 Неутрално

  То направо революционно изобретение - единствено по рода си

  https://play.google.com/store/search?q=bluelight%20filter&c=apps

 66. 66 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2085 Неутрално

  Потребители, за които цветовата адекватност на монитора е от значение, може да имат проблем с такова приложение. За съжаление, ще им се наложи да си “товарят” очите... Редовните почивки, обаче са нещо важно, за което си струва да се ползва някакво приложение(дори да е само reminder)...

  I Want To Believe
 67. 67 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 778 Неутрално

  браво на Даниел, но един приятелски съвет към него: ако ще преминава от основна дейност програмиране към маркетинг, да си преразгледа стила на писане в бизнес мрежи като ЛинкдИн. малко повече такт и рафинираност не вреди, наистина.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 68. 68 Профил на Alexander Kateliev
  Alexander Kateliev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ако сайта му имаше и българска версия, може би щеше да има повече продажби в България.

 69. 69 Профил на Петров
  Петров
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Програмката я тествах преди няколко месеца. Не и никак лоша и определено върши работа. Напомнянето за правене на почивки също е отлична функция.
  И въпреки това не успява да ме спечели да му плащам по 10 долара всеки месец. Има достатъчно добри алтернативи при по-нисък (или дори никакъв) разход на средства.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK