Добре дошли! Елате да видите как се правят сапуни и усмивки

Виктор и Радослав от Дневния център за хора с интелектуални затруднения "Светове" режат връзки за коледните играчки

© Георги Кожухаров

Виктор и Радослав от Дневния център за хора с интелектуални затруднения "Светове" режат връзки за коледните играчкиПо-усмихнати хора на едно място едва ли сте виждали. Посрещат ни от вратата: "Чакахме ви, заповядайте! Елате да видите какво правим". Нищо, че ще смутим малко работния им процес, те харесват непознатите и се вълнуват да им разкажат какво ново са научили. "Кога ще излезе вестникът? Може ли аз да кажа?" - питат.


Гостуваме на Дневния център за обучение в трудови умения "Светове" на фондация "Светът на Мария". Това е едноетажна просторна сграда в София със сиви и зелени стени, където хора с умствена изостаналост в активна възраст могат да прекарват деня си и да се "учат на нормалност". Центърът и други като него из страната се финансират от държавния бюджет и дарения, но този е малко по-специален, защото държи да научи клиентите си на труд, така че да могат да се обслужват сами и някой ден да могат да започнат работа с придобитите умения. Шестима вече са го направили.


Малко след като пристигаме, точно в 13:30 ч. Мария (същата Мария от "Светът на Мария") бие звънеца и всеки заема мястото си в едно от четирите ателиета, където е разпределен. Това е една от отговорностите й и тя зорко следи часовника на стената, дори да изглежда, че се разсейва с журналистите. Редът и спазването на графика за обяда и почивките в Центъра са изключително важни, защото способните хора в активна възраст не се шляят в работно време.
Коридорът се изпразва, "сега ще минем да ни покажете какво правите", обещаваме ние. Развежда ни ръководителят на центъра Соня Спасова. Разказва, че във всяко от ателиетата има отговорник, който наблюдава процеса на работа и напътства, а клиентите на центъра - хората с интелектуални затруднения - учат чрез работата. Повечето хора тук са на между 25 и 35 години.


Светла мие чаши след обяда на клиентите и екипа на центъра

© Георги Кожухаров

Светла мие чаши след обяда на клиентите и екипа на центъра


Професионалният готвач Данчо отговаря за кухнята, която е напълно оборудвана и в съответствие с всички хигиенни изисквания, затова там влизат само хора с разрешително. (Впрочем Данчо е душеприказчикът на целия колектив и ако имаш любовна драма - той е човекът, с когото да споделиш.) Екипът, разпределен в кухнята, трябва да приготви и сервира обяда за всички, всеки ден точно в 12:30 ч. Това е една от най-важните задачи и не е шега работа - храната трябва да е вкусна, добре поднесена и задължително навреме.


Светла и Виолета работят там и отскоро и двете са си намерили работа и в други истински кухни, където се занимават с миенето на чиниите, рязането на салатите и всичко друго, което кажат шефовете.


Стиляна и Тодор по задачите си

© Георги Кожухаров

Стиляна и Тодор по задачите си


Социалният работник Иво помага на Тодор и Стиляна в ателието за битови дейности. Двамата се грижат за изпирането на белите тениски (или работното обелкло като в истинско предприятие) на всички 32-ма посетители на центъра. Слагат ги в пералнята, после в сушилнята, гладят ги и ги сгъват, за да са готови за следващия ден.


Стиляна много обича да глади, но повече й е харесало да е сервитьорка в лятното защитено кафене на центъра, до което ще стигнем след няколко завоя. Тя мечтае да се научи да пее и танцува. Тошко пък държи да знаем, че любимият му отбор е "Ювентус", както личи и от тениската на черно-бяло рае под тази с логото на "Светът на Мария". Освен прането, битовото ателие организира и почистването на целия център, в което се включват всички, така че и те имат много важна роля.


Зад отсрещната врата - в ателието за производство - художничката Боряна вече е разпределила задачите. На голяма кръгла маса с още много хора Милена и Дебора изрязват ангели и звезди и ги поръсват с бял и червен брокат. Ангелите са им любимите и на двете, а на Дебора й е любима и прахосмукачката, защото доскоро не е знаела как да я ползва.


В производственото ателие

© Георги Кожухаров

В производственото ателие


Милена идва от защитено жилище и само за един месец се е научила да стига сама до центъра в "Гоце Делчев" от сравнително далечна точка в града, разказва Соня Спасова. "Промяната при нея е видима и за непрофесионалното око, близките й казват, че никога не са я виждали толкова щастлива и усмихната. Само заради контакта с други хора и това, че е ангажирана с нещо", казва ръководителят на "Светове".


Центърът се подготвя за коледните празници и всички участват в ръчната изработка на коледни играчки, които ще се продават на различни коледни и благотворителни базари, когато стане време. Виктор и Радослав навиват връзките за играчките. "Не се бесим, спокойно... Шегичка!" - смее се Виктор, когато го питам какво прави. Вики е един от първите клиенти на дневния център - идва от вече 4 години - и е известен като майстора на сапуните. Самият той други сапуни не ползва. Наблизо е голямата машина, в която се топи глицерина, налива се във формички и след това се оставя да стегне.


Част от производството за Коледа

© Георги Кожухаров

Част от производството за Коледа


На бюро до тях 25-годишният Мони слага печати с логото на центъра на пликчетата, в които ще се продават сувенирите им. Не само за да се научи как се слагат печати по принцип и един ден да може да работи в поща например, но и за да може стоката им да си има бранд и да е по-атрактивна. Впрочем Мони също вече има сериозна работа, от която си изкарва пари - почиства офисите в Къщата на гражданските организации.


В съседната стая - арт ателието също правят коледни играчки, но малко по-... арт, разбира се. Там поръсват шишарки с брокат, а в дъното Дани шредва цветна хартия втора употреба.


Шишарки и тонове брокат в арт ателието

© Георги Кожухаров

Шишарки и тонове брокат в арт ателието


Що е то социално предприемачество и как му се създава почва у нас


Правим онези завои и отново сме до кухнята в столовата на центъра, а на уютната тераса отпред през лятото се разполагат маси, столове и чадъри, част от Защитеното кафене "Светове". Това е социалното предприятие на центъра и то работи с комерсиална цел, но само през лятото, когато времето е подходящо за сервиране на открито.


Откриването на Защитеното кафе беше през 2014 г. и устойчивостта му е благодарение на доброто разбиране на Общината, която делегира на фондацията поддържането на дневния център с договор и решава дали да позволи търговска дейност, разказва програмният директор на центъра от "Светът на Мария" Миряна Маламин-Сирийски.


"Битува едно разбиране в страната, че социалните услуги са си социални услуги, а предприятията са си предприятия, и "как така ще се съчетават?". Столична община разбра важността на това кафене, защото то е една среща и възможност хората, които са се научили в дневния център на някакви умения да ги срещнат в една реална работна среда с реален клиент, който идва да се наслади на кафе, иска то да му е поднесено добре, да му е вкусно, да му се донесе навреме сметката. Това е учебна среща, която подобрява и професионалните и социалните умения на клиентите ни", казва Миряна Сирийски.


Фотогалерия: Център с много светове >


Цялата философия на този дневен център е такава - всичко, което правят хората тук трябва да е на професионално ниво, така че продуктът, който предлагат незваисимо дали кафе и сладки, сапуни или коледна украса, да има стойност сам по себе си, а не защото е направен за някаква кауза или от група твърде усмихнати хора.


Такова е и модерното разбиране за социалното предприемачество като цяло. Продуктът от него трябва да е конкурентен и да има своето място на пазара, за да не е просто нещо самоцелно или кауза, а печеливша идея, която поставя хората с увреждания наравно с останалите.


Същото ще ви кажат и от Българският център за нестопанско право, който всяка година обучава и помага на организации да започнат социално предприятие. Ръководителката на центъра Соня е посетила курса тази година за идеи как да превърнат и сапуните собствено производство в успешен бизнес.


Архив от юли 2014 г., когато отвори врати Защитеното кафене на Център "Светове"

© Анелия Николова

Архив от юли 2014 г., когато отвори врати Защитеното кафене на Център "Светове"


"Това не е занималня, това е място, където хората се учат на професионализъм, а това няма как да стане, освен ако не са в професионална среда", коментира още Миряна Сирийски. Пояснява, че ако за нормално функциониращите хора може би ще е по-лесно да работят в миялното в кухнята, защото мият чиниите вкъщи, асоциативното пренасяне на умения при хората с интелектуални затруднения не важи. Те могат да овладеят дейността само чрез опит и да го приложат, когато се чувстват подкрепени и насърчени от това, че вече са получили добра оценка за способностите си.


"Човешките взаимоотношения, истинският човешки контакт и отношението към всеки като към достойна, самостойна личност, която си има своето място, е абсолютният фундамент на работата ни, и това дава резултат ведната", казва Миряна. "Освен това кафенето е посланик за квартала, че ние не сме някакво сборище на странни хора, а сме едни съвсем нормални, способни, компетентни хора, на които трябва да им се даде възможност да се изявят", допълва тя.


Като част от социалното предприемачество центърът предлага и кетъринг и обслужване на събития. Приходите се връщат обратно в издръжката на центъра и обучението на младите хора. Менюто е простичко, но вкусно, а контактът на хората с умствена изостаналост с крайните потребители на труда им и като цяло общуването с непознати извън центъра е безценен опит.


Сапуните на "Светове"

© Георги Кожухаров

Сапуните на "Светове"


Най-прекрасният подарък


"Дневник" започва поредица за успешните примери на социално предприемачество в България в партньорство с Българския център за нестопанско право. Сапуните на Център "Светове" са един от тях, и са част от проектите, участвали в Програмата за социално предприемачество на БЦНП.


Българският център за нестопанско право заедно с Фондация "Америка за България" и Фондация УниКредит, организира Програма за предприемачество на нестопански организации, която има за цел да подкрепи стопанска дейност, свързана с каузите на нестопански организации в България и да популяризира техния пример. Тя включва обучения за развитие на стопанска дейност, съвети при подготовката на идеята за стартиране на дейността и участие в конкурс за най-добра идея за бизнес на нестопанска организация. Повече за програмата има на www.bcnl.org.

Сапуните на дневния център "Светове" са следващото начинание, което ще се превърне в част от социалното предприемачество на завдението. Мечтата на майстора на сапуни Виктор е да си има магазинче, където да продава сапуните, които прави, а Миряна Сирийски планира за начало те да станат част от търговската мрежа и да се разпознават като качествен продукт. Освен че наистина са качествени и екологично чисти продукти, сапуните са опаковани красиво и са чудесен подарък.


Но за хората в дневния център най-прекрасният подарък не са сапуните (все пак те сами могат да си ги правят), а положителната оценка на клиентите им.


"Трябва да видите как като някой им каже "Това, което сте направили е добро" или "Това което сте сготвили е вкусно", те цъфват, грейват, защото това е резултат от техните усилия. Вие не можете да си представите как когато си напълно изключен и когато винаги някой те е водил за ръка, но ти изведнъж си се осмелил да направиш нещо и то се приема добре - за какво промяна на личността на човека става дума.", озарява се и Миряна Сирийски.


На тръгване отново се спираме при майстора на сапуни. Животът на Виктор се е преобърнал, откакто идва тук, допреди това си е седял само вкъщи, пред компютъра и пред телевизора. Като идват нови хора Вики ги посреща с: "Добре дошли, елате да видите как се прави сапун!". "Трябва да им се покаже усмивка, с уважение и да се радваме. На новите хора докато свикнат - някои свикват бързо, зависи какъв е характерът на човека. Тези сапуни са безвредни, с мерак ги правиме", рекламира той.


Виктор, 34 години, с голямата кутия с готови сапуни

© Георги Кожухаров

Виктор, 34 години, с голямата кутия с готови сапуни


Виктор вече е толкова óправен, че се упражнява и в куриерски услуги из града - разнася дори и важни документи до институциите, когато се наложи, защото е експерт по градския транспорт. Благодарение на приятелката си пък се е научил да язди кон и вече може сам. Влюбен е и е много щастлив и горд с приятелката си, която е шампион по конна езда и е "едно прекрасно момиче".


"Промени ми се много хубаво животът, защото в началото не можех да сипвам глицерин, преди много време, сега вече отдавна напреднах и мисля, че много добре ми се промени животът. Човек като излиза има толкова много приятели и се променява постепенно напред. Даже и приятелка да си имаш е много хубаво. И се радвам, че съдбата ми е такава - съдбата или е добра, или е лоша, зависи каква съдба имаш. Човек като си има съдба, която е напред и напред и се радва и другите се радват", казва Виктор с най-широката усмивка на света.

Коментари (11)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ergen4ev
  ergen4ev
  Рейтинг: 434 Неутрално
 2. 2 Профил на Светльо - Радан, ти си нашто 🚩
  Светльо - Радан, ти си нашто 🚩
  Рейтинг: 273 Неутрално

  Тези сапуни са безвредни, с мерак ги правиме", рекламира той.
  --------------------------------------

  Направо се разплаках от умиление!

  ми аз съм виждал как се прави сапун ...

  Утре в седем Тръмп е новият президент на САЩ!
 3. 3 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5388 Неутрално

  Това е начинание, което помага на всички - и на заетите и на околните. И най-важното прави ни всички по-добри, по-човечни.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 4. 4 Профил на Светльо - Радан, ти си нашто 🚩
  Светльо - Радан, ти си нашто 🚩
  Рейтинг: 273 Неутрално

  [quote#3:"penetrating"]И най-важното прави ни всички по-добри, по-човечни. [/quote]

  И вие имате нужда да ви направят по-човечен!

  <Дано ви вземат там, стискам ви палци!

  Утре в седем Тръмп е новият президент на САЩ!
 5. 5 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 4893 Неутрално

  Хубаво е да се чувстват полезни в обществото и живота им да е изпълнен със съдържание.

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 400 Неутрално

  С това заглавие, реших, че са снимки от Аушвиц.

 8. 8 Профил на desunka
  desunka
  Рейтинг: 390 Неутрално

  Едновременно се просълзих и се радвах, мило и сърдечно дело , социалното предприемачество е делото на бъдещето.

 9. 9 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1229 Любопитно

  Сапуни?
  Продуцентска компания А.Х. търси роми за сапунен сериал.

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 10. 10 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1229 Весело

  До коментар [#7] от "chepokalipsis":
  Така де.
  И аз.

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 11. 11 Профил на Woland
  Woland
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Като гледам някои от коментарите под тази наистина хубава статия, и ми става ясна родната картинка. Управниците ни са си тамън.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK