Кристина, която направи азбука на дислексията

Кристина Костова.

© Юлия Лазарова

Кристина Костова.Хората, стардащи от дислексия имат зартуднения с четенето и писанеот, тъй каот често разместват букви или цеил срички или пък ги вжидат слято, така че е турдно да рзапознаят думАта, дори ако вече са я

вжидали на предшината старница.

Трудно ли ви беше да прочетете това?


Вероятно няколкостотин хиляди българи изпитват същото затруднение с текстовете, които вие четете нормално, доколкото по официални данни между 10 и 15 % от населението на Земята има някаква форма на дислексия. Вероятно, защото никой не знае колко точно хора проявяват симптоми, а често се смята, че проблемите се дължат на липса на внимание и старание у децата.


Като малка Кристина Костова също пишела, размествайки буквите в думите, но това й изглеждало напълно нормално и не можела да разбере защо й се карат, че не внимава и трябва преписва отново и отново. "Всеки път питах: "Нали всички букви са си там, какъв е проблемът?".
Дислексията, според специалистите, не е заболяване, а различен начин, по който мозъкът обработва информацията. Има много симптоми, но най-видими и най-разпознаваеми при децата са затрудненията при четене. Те виждат изписаните знаци не двуизмерно, а обемно. При това често буквите се сливат, "подскачат" по редовете и "танцуват", вместо да седят мирно в стегнати редици, както при останалите.


Заради това децата със симптоми на дислексия нерядко просто не успяват да разпознаят някоя дума и да я прочетат, или я пишат неправилно, без да разбират къде е грешката. Учители и родители им се карат, съучениците им нерядко ги обявяват за глупави, а истината е, че те трудно се справят, защото системата е изцяло пригодена към възприятията на мнозинството хора и е трудно приложима към техните.


Демонстрация как хората с дислексия виждат начертанията.

© Юлия Лазарова

Демонстрация как хората с дислексия виждат начертанията.


Едно възможно решение


Днес Кристина Костова, която отдавна е намерила своя начин да се справя с неудобствата при четене и писане, е автор на първия цялостен шрифт на кирилица, предназначен за хора с дислексия. Надява се той да спести на други като нея трудностите и притесненията.


Като студент в Художествената академия задълбала в изграждането на различните шрифтове, които се ползват за печат и в интернет. В разговор една жена й подхвърлила идеята да поработи върху начертания, удобни за хора с дислексия.


Постепенно идеята изкристализира до тема за магистърската й степен в Академията. Среща много трудности, но една се оказва неочаквана: "Изграждането на шрифт е сложна задача, спазват се хиляди правила, за да се получи хармония. А аз търсех точно обратното - да се разруши хармонията, за да се избегне хомогенността на буквите, което обърква читателя с дислексия".


Различните височини на буквите осигуряват по-добра разпознаваемост, обяснява Кристина. Тук може да се види и разликата в изписването на числото три и буквата "з", за да не се бъркат

© Юлия Лазарова

Различните височини на буквите осигуряват по-добра разпознаваемост, обяснява Кристина. Тук може да се види и разликата в изписването на числото три и буквата "з", за да не се бъркат


Гледаме едно и също, виждаме различно


В тези противоречиви изисквания се ражда Adys. Той е съобразен с повечето затруднения, които дислектиците изпитват при четене, но се възприема безпроблемно и от хората без смущения. Тъй като познава симптомите, било по-лесно да търси разрешение на най-честите затруднения.


Отначало идеята била да е подходящ за деца между 1-ви и 4-ти клас, тъй като тъкмо в тази възраст започват да се проявяват проблемите. Заровила се в примерите за шрифтове на латиница, тъй като в България са правени проучвания, но без да се стигне до цялостен продукт. Анализирала и комбинирала елементи, променяйки ги заради спецификата на азбуката.


Сред най-тежките проблеми се оказали огледалните по начертание графеми - като ш и m, например - те изглеждат напълно еднакви на страдащите от дислексия. Намира решение чрез удебеляване на начертанията в долната част на някои от буквите.


Работата по шрифта е изисквала много усилия и Кристина е благодарна за подкрепата на преподавателите си - проф. Тодор Варджиев и доц. Илия Груев.На снимката: елементи на шрифта

© Юлия Лазарова

Работата по шрифта е изисквала много усилия и Кристина е благодарна за подкрепата на преподавателите си - проф. Тодор Варджиев и доц. Илия Груев.На снимката: елементи на шрифта


В други случаи променя вътрешното пространство (т.нар. око на буквата) или прави различни горни и долни височини. Удебелява главните букви и препинателните знаци, защото това създава по-тъмни петна в началото и края на изречението - така децата се ориентират интуитивно в текста и оттам - в интонацията при четене на глас, а също успяват по-лесно да проследят редовете и абзаците.


Увеличава леко разстоянието между думите и редовете, за да се схващат от пръв поглед характерните форми на думите. Възрастният човек използва силуети при четене и е важно те да са характерни и да се намалят максимално сходните визуално думи, обяснява Кристина.


Тества направеното през платформата за доброволчество TimeHeroes, където хора между 11 и 48-годишна възраст с лека до средна форма на дислексия са помолени да прочетат 4 абзаца с текст от приказка и да посочат кой от абзаците - всеки с различен шрифт, им е бил най-лесен за възприемане. Получава 80% положителни отзиви за своя. През юни тази година работата й получава и официално академично одобрение, след като защитава магистърската си теза.


Шрифтът Adys в нормалния и почернения вариант. Те се разпространяват безплатно. Кристина обмисля да пусне на сайта си и другите два варианта - медиум и италик, срещу символичната сума от 2 до 5 долара.

© Юлия Лазарова

Шрифтът Adys в нормалния и почернения вариант. Те се разпространяват безплатно. Кристина обмисля да пусне на сайта си и другите два варианта - медиум и италик, срещу символичната сума от 2 до 5 долара.


Всекидневните малки ползи


Кристина Костова предоставя Adys свободно и безплатно за ползване. Засега го изпраща по пощата на всеки, който го поиска ([email protected]). За края на март планира да пусне сайт, от който желаещите ще могат да свалят файл и да го инсталират на компютъра си, за да го ползват. Ще помести в него и съвети към графичните дизайнери как да оформят текстовете, за да са по-лесни за четене от хора с дислексия. Разработва и математически знаци.


Надява се свободното разпространение на шрифта да допринесе за разпространението му. Учителите, например, могат да разпечатват с него тестовете и да осигурят спокойствие на учениците с дислексия, които са под допълнителен стрес от трудността да прочетат какво се изисква от тях, обяснява тя.


Разказва охотно за работата си, но е лаконична за себе си. Обича планината, кара сноуборд и колело, с удоволствие се катери. Работи на свободна практика - подготвя основно корици на книги и лога, а заедно с това помага на майка си, която има малък бизнес с козметични продукти от естествени продукти. Не всеки може да се похвали с късмета родителят му да е шеф и да няма проблем, когато обяви, че трябва да излезе в отпуска, за да пише или да подготви защита си, усмихва се Кристина.


А отпуска отново ще трябва да се взима, тъй като от два месеца прави докторантура в Художествената академия - пак по същата тема, но още по-задълбочено. А отделно предстои работа и по нов шрифт, този път за деца с тежка форма на дислексия и по-специфични трудности.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (57)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 419 Неутрално

  Опс... извинявам се на дежурния редактор. Написал го е нарочно така.

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 3. 3 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Това не е тема за магистърска степен, а за научна дисертация. Дано някой не й открадне идеята и не стане наготово доцент с този материал.

 4. 4 Профил на solange
  solange
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Поздравления на авторката за отличната работа!

 5. 5 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Хубаво, ама дайте една снимка на буквите в този шрифт, че любопиството ми ме изгаря! Търсех с Гугъл ама нищо...

 6. 6 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2541 Неутрално

  Остава едно мобилно приложение за преобръщане на текстовете на отворените уебстраници/документи и проблемът изглежда решен...

  За трети път правителството на промяната е изрисувано. ПП+ИТН+ДБ +БСП. Първите две два шанса бяха проиграни от политическите тролове от ИТН.
 7. 7 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 923 Неутрално

  [quote#3:"cristo_n"]Това не е тема за магистърска степен, а за научна дисертация. [/quote]
  -Ами пише я: ,,...от два месеца прави докторантура в Художествената академия - пак по същата тема, но още по-задълбочено.'' Магистратурата вече си я има: ,,През юни тази година работата й получава и официално академично одобрение, след като защитава магистърската си теза.''
  -И браво на момичето!

 8. 8 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 491 Неутрално

  Неподозирах за този човешки проблем. Криси е страхотна!

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 9. 9 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1941 Неутрално

  Позитивно момиче. Решава сериозни проблеми.
  Успех!

  Panta rhei....
 10. 10 Профил на kalingeorgiev
  kalingeorgiev
  Рейтинг: 269 Весело

  Само да съм чул друг път мрънкане срещу "младите"...

  Загниваща РУСИЯ: https://youtu.be/LslDx7X3gLE
 11. 11 Профил на zcu00469861
  zcu00469861
  Рейтинг: 253 Неутрално

  До коментар [#3] от "cristo_n":

  Късно е вече щом е публикувала труда си.

 12. 12 Профил на tvr18355030
  tvr18355030
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Идеята да се улеснява четенето за хора с дислексия чрез специални шрифтове хич не е нова. Интеренет е пълен със такива. Проблема е, че за сега не са се оказали особенно ефективни. Дислексията няма много общо със формата на буквите и т.н. При нея мозака просто не "мисли" със думи а визуално. И проблема не е, че "буквите подскачат" а, че мозъка не може да приема (или предава) добре информация чрез писмен текст.

 13. 13 Профил на zcu00469861
  zcu00469861
  Рейтинг: 253 Неутрално

  До коментар [#8] от "neut":

  Доста известни личности имат дислексия, Стив Джобс и Ричард Брансън примерно.

 14. 14 Профил на zcu00469861
  zcu00469861
  Рейтинг: 253 Неутрално

  Интересно ми е дали Кристина се консултира с специалисти като психолози?
  В това с което се е захванала има доста перспектива и смисъл. Успех!

 15. 15 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1316 Весело

  ""Трудно ли ви беше да прочетете това?""

  Не.
  Аз виждам думата не като сбор от букви, а като цяла картинка и грябва да я погледна втори път за да видя грешката.
  Това обяснява и защо пиша с толкова печатни грешки.
  В училище не размествах, а пропусках букви. Някъде към седми-осми клас това изчезна от самосебе си.
  Иначе тази си особеност открих преди няколко години, когато ме помолиха да посоча номер на кола.
  Невъзможно да го напиша, но го разпознавам без грешка между няколко други.
  Странно нещо е мозъкът човешки...

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 16. 16 Профил на Джелсомино
  Джелсомино
  Рейтинг: 428 Неутрално

  [quote#15:"rapidfire"]Аз виждам думата не като сбор от букви, а като цяла картинка и грябва да я погледна втори път за да видя грешката. [/quote]
  Ето един пример за това:

  Ако не мжеоте да пчеротете тзои тксет, то най-вонятеро не метоже да чеетте избщоо. Излседнвае на уечни от САЩ е уснотавило, че ако се зазапят пваърта и полсеаднта бкуви в дмуите, а оанстлаите бвуки се рмесазтят, горамтните хроа ще мгоат да рчеазтат тксета без пблорем. Твоа ивда да пкаоже че вскичтоо твоа вемре, котео сте попрлеили в уилчище е нпразано, доасттънчо е блио да ви начуат да слгатае на мстяото им бутквие от наалчото и каря на вяска дмуа, кяото пиеште. Приичнтаа е в нчиана, по котйо виашят мъозк оработбва ирнфоцмаията. Ткаа уяспвате да преочттее нааписното джае, кгаото нтио енда дмуа не е изиспана пвраинло.

 17. 17 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#16] от "К.К.":

  Бе малко ми е като замазано, ама си го чета без проблем.
  Диоптър и бездруго вече си имам, та без пенджурите ми е все тая, общо взето
  To аз и чета доста често по "диагоналния метод" като бързам, а т'ва си е плюс понякога и това с думите - картинки май помага.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 18. 18 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 576 Весело

  [quote#5:"cristo_n"]Хубаво, ама дайте една снимка на буквите в този шрифт, че любопиството ми ме изгаря! Търсех с Гугъл ама нищо...[/quote]

  Пиши на мейла на госпожицата и тя ще ти го изпрати.

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
 19. 19 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 576 Неутрално

  [quote#6:"cinik"]Остава едно мобилно приложение за преобръщане на текстовете на отворените уебстраници/документи и проблемът изглежда решен... [/quote]
  ++++++++++++++++++

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
 20. 20 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 576 Неутрално

  [quote#12:"tvr18355030"]И проблема не е, че "буквите подскачат" а, че мозъка не може да приема (или предава) добре информация чрез писмен текст.[/quote]

  Гледайте филма Arrival. Там извънземните (хептоподи) общуват с "писменост" от мастило (те са почти октоподи все пак) където бъквите са с кръгла форма и много сложни орнаменти по периметъра.
  https://www.youtube.com/watch?v=tFMo3UJ4B4g

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
 21. 21 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 576 Любопитно

  Алтернативен трейлър за Arrival, с повече от мастилените буквички:
  https://www.youtube.com/watch?v=Q6PhvocQyZk

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
 22. 22 Профил на Punka's
  Punka's
  Рейтинг: 217 Неутрално

  дотса итнересноОт дн ЕвнNк

  Всичко, което може да се яде, е обект на властта.
 23. 23 Профил на Александър Узунов
  Александър Узунов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Статията засяга интересен проблем, но е написана подвеждащо. Не омаловажавам труда на момичето, но по този въпрос, с това решение се работи от много години по цял свят. Ако не се лъжа в Швейцария има фирма, която предлага доста богат софтуер, който предлага варианти на оформяне на текст в зависимост от степента и вида на дислексия. Наскоро четох за изследване където се постига ефект, и то значителен, чрез промяна на разстоянията между буквите. Щеше да е по-коректно да се акцентира върху това, че става дума за български шрифт, защото в момента човек остава с впечатлението, че цялата идея е наша. Между другото преди доста години един друг българин се опитваше да предложи подобно решение когато това все още беше абсолютна новост. Тогава не му обърнаха внимание от няколко университета и софтуерни фирми.

 24. 24 Профил на Александър Узунов
  Александър Узунов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Статията засяга интересен проблем, но е написана подвеждащо. Не омаловажавам труда на момичето, но по този въпрос, с това решение се работи от много години по цял свят. Ако не се лъжа в Швейцария има фирма, която предлага доста богат софтуер, който предлага варианти на оформяне на текст в зависимост от степента и вида на дислексия. Наскоро четох за изследване където се постига ефект, и то значителен, чрез промяна на разстоянията между буквите. Щеше да е по-коректно да се акцентира върху това, че става дума за български шрифт, защото в момента човек остава с впечатлението, че цялата идея е наша. Между другото преди доста години един друг българин се опитваше да предложи подобно решение когато това все още беше абсолютна новост. Тогава не му обърнаха внимание от няколко университета и софтуерни фирми.

 25. 25 Профил на Александър Узунов
  Александър Узунов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Статията засяга интересен проблем, но е написана подвеждащо. Не омаловажавам труда на момичето, но по този въпрос, с това решение се работи от много години по цял свят. Ако не се лъжа в Швейцария има фирма, която предлага доста богат софтуер, който предлага варианти на оформяне на текст в зависимост от степента и вида на дислексия. Наскоро четох за изследване където се постига ефект, и то значителен, чрез промяна на разстоянията между буквите. Щеше да е по-коректно да се акцентира върху това, че става дума за български шрифт, защото в момента човек остава с впечатлението, че цялата идея е наша. Между другото преди доста години един друг българин се опитваше да предложи подобно решение когато това все още беше абсолютна новост. Тогава не му обърнаха внимание от няколко университета и софтуерни фирми.

 26. 26 Профил на Александър Узунов
  Александър Узунов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Съжалявам за спама, но проблема не е в мен. Писах през телефона. Моля, админите да изтрият излишното.

 27. 27 Профил на xcheffo
  xcheffo
  Рейтинг: 262 Неутрално

  До коментар [#24] от "Александър Узунов":
  Добре дошъл във форума. Ще си позволя един съвет, който аз твърде често не спазвам: "Чети статията преди да коментираш"

  [quote#0:"статия"]Днес Кристина Костова, [...] е автор на първия цялостен шрифт на кирилица, предназначен за хора с дислексия.[/quote]

  [quote#0:"статия"]Заровила се в примерите за шрифтове на латиница, тъй като в България са правени проучвания, но без да се стигне до цялостен продукт.
  [/quote]

 28. 28 Профил на Punka's
  Punka's
  Рейтинг: 217 Неутрално

  [quote#25:"Александър Узунов"]Статията засяга интересен проблем, но е написана подвеждащо. Не омаловажавам труда на момичето, но по този въпрос, с това решение се работи от много години по цял свят. Ако не се лъжа в Швейцария има фирма, която предлага доста богат софтуер, който предлага варианти на оформяне на текст в зависимост от степента и вида на дислексия. Наскоро четох за изследване където се постига ефект, и то значителен, чрез промяна на разстоянията между буквите. Щеше да е по-коректно да се акцентира върху това, че става дума за български шрифт, защото в момента човек остава с впечатлението, че цялата идея е наша. Между другото преди доста години един друг българин се опитваше да предложи подобно решение когато това все още беше абсолютна новост. Тогава не му обърнаха внимание от няколко университета и софтуерни фирми.[/quote]

  чергар

  Всичко, което може да се яде, е обект на властта.
 29. 29 Профил на т
  т
  Рейтинг: 486 Неутрално

  До коментар [#8] от "neut":

  да, много хора не подозират, включително в образователната система, и деца с дисклексия много често просто минават за "глупави" и така им се проваля целия живот, защото няма кой да разпознае проблема,

 30. 30 Профил на sebastians
  sebastians
  Рейтинг: 1334 Неутрално

  Браво, Кристина!

  "На света има само едно нещо по-лошо от насилието - това е капитулацията пред него." Амос Оз
 31. 31 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1864 Неутрално

  До коментар [#23] от "Александър Узунов":

  Да, работата на жената е народополезна и заслужава поздравления, но не е научен принос това да трансформираш латиницата в кирилица.

 32. 32 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 479 Неутрално

  ... моя поздрав за Кристина, достойният наследник на Кападокийската Школа

  https://www.youtube.com/watch?v=SIFqnEoctI4

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 33. 33 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#31:"galapagas"]но не е научен принос това да трансформираш латиницата в кирилица. [/quote]

  Азбуката не е нАучен, а комуникационен принос... за Рабирателство между човеците иде реч... ( не за дИпломи...)

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 34. 34 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#26:"Александър Узунов"]Съжалявам за спама, но проблема не е в мен. Писах през телефона. Моля, админите да изтрият излишното.[/quote]


  ... ИЗЛИШНО е всичко, което сте написал... цял свят се МЪЧЕЛ... хахаха

  ... де се е чуло-видяло някой, ако не е Българин да е написал азбука... де, бре...

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 35. 35 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#16] от "К.К.":

  ... браво, К.К. ... чете се без проблем, защото разбърквате букветета "логично"... т.е. вие нямате свойството, за което идат смислени и не коментарии...  Весели Празници на Всички!

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 36. 36 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#2] от "Кристалин Боков":

  ... боков мноо си тъп... опс

  хахахахахахахаха

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 37. 37 Профил на rumen5252
  rumen5252
  Рейтинг: 454 Неутрално

  Интересно, при първоначалното прочитане на най-горния текст не забелязах, че буквите са разместени. Аз чета и мисля много бързо (с това съм много неудобен за някои колеги, на които трябва по няколко пъти да им обяснавам как съм стигнал до определен извод за такова кратко време). Може би в това е причината, че аз не чета всяка буква на дадена дума, а цялата дума наведнъж (като иероглиф) и може би мозъка ми сам си намества буквите, даже да са разместени. Наистина интересно.

 38. 38 Профил на rumen5252
  rumen5252
  Рейтинг: 454 Неутрално

  Интересно, при първоначалното прочитане на най-горния текст не забелязах, че буквите са разместени. Аз чета и мисля много бързо (с това съм много неудобен за някои колеги, на които трябва по няколко пъти да им обяснавам как съм стигнал до определен извод за такова кратко време). Може би в това е причината, че аз не чета всяка буква на дадена дума, а цялата дума наведнъж (като иероглиф) и може би мозъка ми сам си намества буквите, даже да са разместени. Наистина интересно.

 39. 39 Профил на rumen5252
  rumen5252
  Рейтинг: 454 Неутрално

  Редакторът да изтрие повторението на моя текст и да си оправи полето за коментари (да не бъде възможно да се вписва едно и също мнение два пъти).

 40. 40 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4183 Неутрално

  секи 4ти км

  Не е съвсем странно...

  Обикновено човек точно така гледа двумерна картина... тримерен пейзаж...
  Като "цяло", след което детайли.
  След което, обобщава "изводи".

  Концептуалният свят е многомерен,
  а обикновеното писмо - едномерно линейно хоризонтално.
  При дълг текст, от нямай къде, двумерно (и по вертикала).

  "Неестествено" е линейното писмо.

  До коментар [#15] от "rapidfire":

  Аз виждам думата не като сбор от букви,
  а като цяла картинка

  и грябва да я погледна втори път за да видя грешката.
  Това обяснява и защо пиша с толкова печатни грешки.

  В училище не размествах, а пропусках букви.
  Някъде към седми-осми клас това изчезна от самосебе си.
  Иначе тази си особеност открих преди няколко години, когато ме помолиха да посоча номер на кола.
  Невъзможно да го напиша, но го разпознавам без грешка между няколко други.

  Странно нещо е мозъкът човешки...

 41. 41 Профил на uhu58510162
  uhu58510162
  Рейтинг: 217 Неутрално

  е то значи мн хора болни щот аз тази клавиатура не уцелвам, и с ракавици още по зле. даже е небрежно , знак че не я важно как пишеш, и никой няма да ти намали оценката.

 42. 42 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 426 Неутрално

  И да се разберем, хората с дислексия не страдат от нея, а от други хора...

 43. 43 Профил на uhu58510162
  uhu58510162
  Рейтинг: 217 Неутрално

  а сме виждали министър председателя вместо да пише на листа да си драска

 44. 44 Профил на bombov_saruyar
  bombov_saruyar
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Браво на момичето!

  Ако по пътя напред, не помним как сме стигнали до тук, няма да стигнем там, за където сме тръгнали.
 45. 45 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1067 Неутрално

  Харесва ми това, което прави момичето. Носи полза. Няма значение дали е в науката или в комуникацията. Освен това го прави сама и не внедрява чужд модел. Радвам се на нейните успехи. А българската наука в огромната си част е епигонска по характер. За мое голямо огорчение.

 46. 46 Профил на zul11696397
  zul11696397
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#16] от "К.К.":

  Да бе , ама представяш ли си как се пишат и интерпретират закони, разпоредби или пък договори с тоя начин на писане ?

  Мразим Гоце и Любо Гоцев
 47. 47 Профил на the_axel
  the_axel
  Рейтинг: 275 Неутрално

  Мисля, че всички деца минават през фаза, при която възприемат и предават буквените знаци на думата в насипно състояние , понякога пропускат няколко звука (букви) , но с течение на времето влизат в крак . При този начин на изписване ( когато буквите не са подредени) е възможно да стават обърквания и грешки . Затова трябва да се предостави време на децата да четат нормално , без да бъдат обявявани за "изоставащи" или болни. Доказана истина е , че индивиди , които трудно се справят с някакъв вид задачи , са по-способни от останалите в друга насока ! Затова подходът към всяко дете трябва да бъде индивидуален и да не се бърза със заключения , че някой е "калпазанин" или "глупав" !

 48. 48 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2846 Неутрално

  До коментар [#16] от "К.К.":


  До коментар [#15] от "rapidfire":

  Малкият ми син има дислексия.Проблемът е до към четвърти клас.После свиква и се справя чудесно.Много чете.Това не му пречи.

 49. 49 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2142 Неутрално

  Аз пък го прочетох увода с лекота! Чак когато разбрах за какво е статията се върнах и видях, че доста думи са с разбъркани букви. От милионите страници които съм прочел мозъкът ми вече се научил автоматично да подрежда буквите в правилните думи дори нещо да е сбъркано.

  Това си има и недостатъка, много трудно намирам правописните си грешки, особено веднага след писането. Чак на следващият ден когато вече съм забравил какво съм искал да кажа почвам да ги виждам.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 50. 50 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2142 Неутрално

  [quote#38:"rumen5252"]Може би в това е причината, че аз не чета всяка буква на дадена дума, а цялата дума наведнъж (като иероглиф) и може би мозъка ми сам си намества буквите, даже да са разместени.[/quote]
  И аз съм същият. Дори чета прескачайки някои думи, направо схващайки смисълът на изречението. От тази гледна точка разните eLearn уроци по YouTube страшно ме дразнят, много им е бавно темпото и не мога с един поглед да схвана смисълът както съм свикнал. А, и същите проблеми с колегите, имам лошият навик по средата на фразата да съм схванал смисълът, прекъсвам а това със сигурност ги дразни.

  Същото и с прескачането на аргументите, имам ги в мисълта но когато почна да говоря ги прескачам както съм свикнал при четенето и после се чудя защо трябва да обяснявам допълнително

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 51. 51 Профил на 彼得。斯托亚诺夫
  彼得。斯托亚诺夫
  Рейтинг: 453 Неутрално

  браво на жената! поискахме и шрифта, прати ни го. синът ми (11 г) вече не иска да чете с друг шрифт!

  -- 子曰:[人能弘道,非道弘人]卫灵公15:28
 52. 52 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 631 Неутрално

  Слава Богу! Чудесна идея! Както някой спомена по-горе абсолютно дисертабилна тема.

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 53. 53 Профил на lalleen
  lalleen
  Рейтинг: 491 Неутрално

  И аз прочетох без проблем. Лошото при мен е, че никога не си откривам правописните грешки, дори по 5 пъти да чета, дори на другия ден, ако не ползвам спелчекър да ми покаже, че нещо в думата не е наред.

 54. 54 Профил на mitkokitkata
  mitkokitkata
  Рейтинг: 272 Неутрално
 55. 55 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  До коментар [#13] от "zcu00469861":

  И да добавим Байху М. Борисов, който трябва да наблегне на четенето със специалния шрифт, след като се освободи от дефекта, по натам в житието си...

  БаЙ Ху М. Б оР иС оВ, примерно!

 56. 56 Профил на Jeanne D'Arc
  Jeanne D'Arc
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Не ми беше трудно да прочета текста, даже не осъзнах, че буквите в него са разместени.

  Jeanne
 57. 57 Профил на 8th_ball
  8th_ball
  Рейтинг: 828 Неутрално

  Няма страшно, Дневник внедри шрифт, коюйто да е твърде неудобен за всички, но за дислектиците си е кошмар....

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK