История за лекар, финансист и електрически велосипед с пурпурно сърце

Галин Атанасов и Галин Бонев

© Личен архив

Галин Атанасов и Галин БоневИновативният електрически велосипед Galex пожъна сериозно медийно внимание и професионален интерес на най-голямото международно специализирано изложение за велосипеди Eurobike, което се проведе през август във Фридрихсхафен, Германия.


Изобретателят му Галин Бонев всъщност е специалист по международни финанси, а партньорът му Галин Атанасов - лекар, специализирал микробиология и психология.


Дълги години и двамата са успешни в професиите си, работят в международни компании и печелят доста добре. Не финансова, а друга нужда ги подтиква да превърнат хобито си в свое основно занимание.
За изобретенията и неволята


Годината е 2010, а Галин Бонев има нужда от по-бързо и по-приятно придвижване във Варна, където живее. Всекидневните проблеми със задръстванията, липсата на места за паркиране и некомфортния градски транспорт го подтикват да намери друг вариант за придвижване до работа.


История за лекар, финансист и електрически велосипед с пурпурно сърце

© Юлия Лазарова


Качва се на велосипед, но скоро осъзнава, че това не е идеалното средство, тъй като на връщане му се налага да преодолява стръмно и продължително изкачване. Купува си мотоциклет, но няколко месеца по-късно се отказва и от него. Заради цялата задължителна екипировка, карането по улиците между колите и дишането на изгорели газове.


Галин иска да комбинира свободата на движение на велосипеда с бързината на мотоциклета. Оказа се, че не се продават достатъчно добри готови електрически велосипеди, затова от интернет се сдобива с комплект за електрифициране на велосипед. Така превръща старото си колело в идеалното средство за градско придвижване.


След като е убеден в предимствата на електрическите велосипеди и липсата им на пазара в България, Галин Бонев вижда бизнес ниша, която може да развие. Технологиите в тази област обаче не са достатъчно напреднали и цените на литиево-йонните батерии са прекалено високи.


Как финансист и медик се отдадоха на бизнес с велосипеди


Годината е 2014, предстоят съкращения във фирмата, в която Бонев работи и като ръководител на екип той трябва да съкрати двама свои подчинени. Тогава, след 12 години в сферата на финансите, преценява, че е дошъл неговият момент за напускане на офисната работа. А и така успява да запази работното място на един от колегите си.


Отдава се изцяло на своята идея да създаде на най-добрите електрически велосипеди в света. Около година търси и тества подходящи технологии от различни краища на света. Идват първите поръчки и така, в гаража му, производството на електрическите велосипеди започва.


История за лекар, финансист и електрически велосипед с пурпурно сърце

© Юлия Лазарова


Галин Атанасов се присъединява впоследствие – запленен от възможностите на велосипедите, ентусиазиран от бизнес перспективите. Медикът в екипа се занимава с маркетинга, рекламата и продажбите, връзка с медии и клиенти.


Бизнесът на Галин и Галин набира скорост, а велосипедите им - популярност. Имат два официални магазина - в София и Варна, изграждат дистрибуторска мрежа, търсят партньори в България и чужбина. Обръщат се и към бизнеса – вече доста европейци се придвижват до работа с електрически велосипед, осигурен им от работодателя.


В България работят в тясно сътрудничество и с общините – през 2017 към бургаските велосипеди под наем ще бъдат добавени и от техните ELJOY. Преговарят с няколко планински хотела, които искат да предложат нов вид за България туристическа услуга – елекрически велосипеди под наем за планински велотурове. "С подобни велосипеди няма изоставащи участници в похода, няма негативни емоции, само пълна наслада от разходката", рекламира Галин Атанасов.


За велосипедите


Когато започват бизнеса, една от основните цели на Галин и Галин е да направят електрическите велосипеди масови и по-достъпни за хората. Въпреки това цената им варира от 2 до 4 хил. лв., но и при бюджетните модели не се правят компромиси с качеството и безопасността. В производството се влагат качествени компоненти, собствено разработени батерии и ръчен труд. Разходите за поддръжка обаче са незначителни, а предимствата и ползите неизброими, уверява Галин. Електроенергията за изминаване на 100 км струва 20 стотинки.


История за лекар, финансист и електрически велосипед с пурпурно сърце

© Юлия Лазарова


Всеки над 14-годишна възраст може да ги ползва, дори хора със слаба физическа подготовка или без колоездачен опит. Могат да се използват и от хора с двигателни или други медицински проблеми, разяснява лекарят в екипа. С различните степени на подпомагане, тези велосипеди им дават възможност да се натоварят физически точно колкото искат или състоянието им позволява.


В зависимост от модела велосипедите развиват различна скорост, но при всички положения трябва да се карат разумно, особено в града. Тези за офроуд дори могат да са опасни в градска среда, защото са изключително мощни (вдигат до 50 км/ч). Класическите електровелосипеди имат софтуерен ограничител на скоростта според европейските изисквания и развиват скорост до 25 км/ч.


Велосипедите се произвеждат в цех във Варна, общо шест модела с алуминиева рамка и, разбира се, уникалният


Galex – пурпурното изкуство


Дървеният електрически велосипед Galex е изработен от сърцевина от ясен за здравина и обвивка от екзотичното дърво пурпурно сърце. Иновацията е вградената в рамката батерия и мотор, по естетически подбуди. "Търсихме перфектния баланс между изчистен и съвършен дизайн и използването на най-напредналите технологии в бранша". Велосипедът е снабден със сензори, които позволяват определянето на скоростта според натиска върху педалите, а качествените компоненти и ръчен труд оправдават цената от 6 до 9 хил. лв.


История за лекар, финансист и електрически велосипед с пурпурно сърце

© Личен архив


Колелото е свързано в интернет чрез хардуерна приставка в мотора и специално разработено смартфон приложение, което са нарекли SMILE. То предлага не само навигация, но и известяване с аларма и проследяване на велосипеда по местоположение, ако се окаже откраднат. Също има възможност за директно свързване със сервиз или доставчик при проблем на пътя, общуване в група – споделяне на маршрути и емоции.


След изложението за велосипеди в Германия Galex спечелва вниманието на експерти във велоиндустрията и голям медиен интерес, а популярното германско специализирано издание Elektro bike magazine го нарича "пурпурно изкуство".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (37)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на vesselin5
  vesselin5
  Рейтинг: 736 Неутрално
 2. 2 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1888 Неутрално

  Българи юнаци!

  По-добре умри от коронависруса отколкото от страха от короновируса
 3. 3 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 7257 Неутрално

  Браво на тези предприемчиви българи.

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 4. 4 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  Освен високотехнологично е и много арт браво !!!

 5. 5 Профил на Приказки под шипковия храст
  Приказки под шипковия храст
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Тази година за първи път занимавате аудиторията с тях. Интересна новост е, че общини щели да им купуват колелетата. Много интересна даже.

 6. 6 Профил на Stanko
  Stanko
  Рейтинг: 233 Неутрално

  [quote#5:"Приказки под шипковия храст"]Тази година за първи път занимавате аудиторията с тях. Интересна новост е, че общини щели да им купуват колелетата. Много интересна даже.[/quote]

  У нас почти няма бизнес обърнат към пазара. Всичко частно гледа да крадне от държавата. Все пак добре, че "Медикът в екипа се занимава с маркетинга, рекламата и продажбите, връзка с медии и клиенти" и има по-малко време да "помага" на хората.

 7. 7 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 952 Неутрално

  "пожъна сериозно медийно внимание " !!!
  Каква жътва,какво чудо!!! Ум ми зайде от "иновативност". Какво е "иновация" оставям на всеки да си отговори.
  Нищо иновативно не видях в техническите му характеристики. Госпожа авторката да беше прочела малко по темата,да беше видяла я в и-бей,я в амазона какво продават, мотори, батерии,зарядни устройства,пробег на готовите велосипеди.
  Открили колелото Радвам се,че има оптимизъм ама...не е достатъчно... освен за жетварките.

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 8. 8 Профил на Lamento
  Lamento
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Познавам лично Галин Атанасов...Просто няма такъв як пич!

  Комунизъм или смърт!......Каква е разликата?!?
 9. 9 Профил на tko42434569
  tko42434569
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Българският пазар е труден, да не кажа липсващ за този вид ел. велосипеди поради възпиращо високата цена, дори като се има предвид, че са използвали бюджетни компоненти. Най-масово използваните електромотори са на Бош, но те биха сложили още 500 - 1000 лв. отгоре на цената. Надявам се да могат да пробият на чужди и по-платежоспособни пазари.

 10. 10 Профил на Психонавт
  Психонавт
  Рейтинг: 529 Любопитно

  Браво на г-н Бонев и г-н Атанасов.Пожелавам им успех бизнеса.

  От новината разбирам, че основно сглобяват и продават ел.велосипеди.Любопитно ми е каква част от велосипеда е тяхна разработка.Рамката ? Ел двигател?

  ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000г. - http://lex.bg/laws/ldoc/2134920192
 11. 11 Профил на Приказки под шипковия храст
  Приказки под шипковия храст
  Рейтинг: 289 Неутрално

  [quote#10:"Идеологически диверсант"].Любопитно ми е каква част от велосипеда е тяхна разработка.[/quote]
  Този път са пропуснали да споменат, че имат и колело с дървена рамка. Може би е това. Освен ако не са я купили от Амазон.

 12. 12 Профил на tko42434569
  tko42434569
  Рейтинг: 322 Неутрално

  [quote#10:"Идеологически диверсант"]Любопитно ми е каква част от велосипеда е тяхна разработка.[/quote]

  Може би концепцията с дървена рамка, ел. мотор на средното движение и вградени в рамката батерии.

 13. 13 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1789 Неутрално

  Дано да имат успех. Велосипедите които произвеждат са скъпи за Българския пазар. На запад хората са свикнали да плащат 2000 и отгоре евра за качествени велосипеди. Иновативни, неиновативни, важното е че правят нещо нестандартно което има потенциал. Преди време други двама Българи създадоха концепцията Halfbike и доколкото помня даже почнаха производство, и пак основно за износ тъй като цената е малко височка за БГ стандарта. Надявам се тези юнаци да просъществуват и разширят производтвото и гамата на продуктите си. Имамаме нужда от повече хора като тях.

  БСП - Българофобски Сурогатни Путинисти! Гербояд - производната на успоредно осцилиращи мутирали до неузнаваемост хиперкубове!
 14. 14 Профил на Dark Avenger alias Дечо Пора
  Dark Avenger alias Дечо Пора
  Рейтинг: 714 Любопитно

  До коментар [#9] от "tko42434569":
  [quote#9:"tko42434569"]Надявам се да могат да пробият на чужди и по-платежоспособни пазари. [/quote]

  "Galex – пурпурното изкуство" е нишов продукт !
  Дървени рамки има от десетилетия, всиЧки компоненти идват от Чужбина, само работата е бЪлгарска !

  http://www.elektrobike-online.com/news/e-bikes-und-pedelecs/galex-purple-art-e-bike-mit-holzrahmen-auf-der-eurobike-2016.1577116.410636.htm
  и за 4500€ какви куповаЧи ще има ?

  http://www.cyclowood.com/de/das-ahrrad/warum-holz/

  аз си карам моя Cross Grip 29" за 565 € и съм си много доволен !

  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
 15. 15 Профил на tko42434569
  tko42434569
  Рейтинг: 322 Неутрално

  До коментар [#14] от "Dark Avenger: който не ме харесва, не е БЪЛГАРИН !":

  Аз доколкото разбирам те претендират за иновативност не за дървената рамка като такава, а за дървената рамка с вградена в нея батерия, съчетана с електрическо задвижване от средното движение: "Иновацията е вградената в рамката батерия и мотор, по естетически подбуди."

  Що се отнася до твоя Cross Grip 29, чудесен велосипед, но просто е друг продукт. Все едно да сравняваш автомобил с ДВГ и електромобил.

 16. 16 Профил на toj
  toj
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Китайски части сглобени в гаража и много лъжи! Дневник проверявайте нещата все пак!

 17. 17 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1899 Неутрално

  [quote#11:"Приказки под шипковия храст"] Освен ако не са я купили от Амазон.[/quote]
  Позна.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 18. 18 Профил на Дългия
  Дългия
  Рейтинг: 1751 Неутрално

  Хубава статия, евала на пичовете. Аз съм фен на електровелосипедите, имам такъв, глобен лично от мен от 2013 година, с 1000W мотор на 48V, Li-polymer battery 48V/10A/h, с пробег около 40 км с едно зареждане. Изминал съм 13000 км на ток досега, градско в София и смело мога да кажа, че това превозно средство няма конкуренция в градска среда. Карам целогодишно, зимата добре екипиран, така, че проблемът с транспорта ми е решен. Колелото ми излезе 700 лева за цялото оборудване (батерия, мотор, контролер) така, че решения има, само мерака да е налице. Пожелавам успех на момчетата в начинанието, дано повече хора оценят подхванатото от тях...

 19. 19 Профил на tko42434569
  tko42434569
  Рейтинг: 322 Неутрално

  До коментар [#16] от "toj":

  "китайски части" сглобени "еди-къде си" вече важи за почти цялата световна индустрия и на 100% за велосипедната. Рамките за всички велосипеди по света се произвеждат в няколко големи китайски и тайвански фабрики. Задвижващите и периферните части - също. Разликата е в това дали се ползват готови модели рамки или се проектират собствени.

 20. 20 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1296 Неутрално

  [quote#11:"Приказки под шипковия храст"]Този път са пропуснали да споменат, че имат и колело с дървена рамка. Може би е това. Освен ако не са я купили от Амазон[/quote]
  В статията го пише.

 21. 21 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2745 Неутрално

  До коментар [#19] от "tko42434569":

  ами да , има десетки модели в китайските сайтове ,само ме възпира логистиката тук ,дали има някой ,който да се занимава с ремонти на такива велосипеди ,цената е далеч под тази на тези момчета ,но иновацията им за Варна е нааистина добра ,ще ги намерим да видим какво правят .

 22. 22 Профил на stephanco
  stephanco
  Рейтинг: 481 Весело

  Останах очарован от почти всичко в статията и коментарите освен от ... цената...
  Пък и се убедих (най-вече от коментарите), че китайците са изобретили велосипеда ...
  Ние само сме го довели да етап - произведение на изкуството!
  Но дори да е само това - пак си струва
  да се гордеем, че сме българи!

  Честността е най-добрата политика! Българите ставаме все по-прости, все по-бедни, все по-болни и все по-малко ...
 23. 23 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 2279 Неутрално

  Дървеното изгледа чудесно. Ако наистина е добро ще могат да го продават по света. Хелтманиаци по света има колкото искаш така че клиенти ще имат ако .... продукта е добър.

  California Über Alles
 24. 24 Профил на toj
  toj
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#19] от "tko42434569":
  Собствените проекти на рамки пак се правят в Китай и Тайван, просто те питат какво искаш и ти казват това не се прави така ами така!
  От 20 години съм в индустрията!

 25. 25 Профил на tko42434569
  tko42434569
  Рейтинг: 322 Неутрално

  До коментар [#24] от "toj":

  Същото съм написал и аз. Не разбрах кои са лъжите, за които говорите.

 26. 26 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  Не разбрах кое му е лошото да качиш баир на педали, че ти трябва ел.колело?

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 27. 27 Профил на Dark Avenger alias Дечо Пора
  Dark Avenger alias Дечо Пора
  Рейтинг: 714 Любопитно

  До коментар [#15] от "tko42434569":
  [quote#15:"tko42434569"]Аз доколкото разбирам те претендират за иновативност не за дървената рамка като такава, а за дървената рамка с вградена в нея батерия, съчетана с електрическо задвижване от средното движение: "Иновацията е вградената в рамката батерия и мотор, по естетически подбуди." [/quote]

  ако това е "иновация" по естетиЧески подбуди, то как ти би нарекъл следния Bike:

  http://www.spiegel.de/auto/fahrkultur/sada-bike-rad-ohne-naben-a-1065736.html

  на италианския дизайнер Жан-Лука Сада от Торино !
  от пръв поглед не ми се вярваше, Че може въобще да върви !
  https://www.youtube.com/watch?v=WIVeemZ0_e4
  но върви !
  ей на това му се казва дизайн !

  Галин & Галин са направили един обект на "изкуството", да си го закаЧиш на стената, остава да му позлатят спиците и да сложат няколко диаманта на рамката, желая и успех в намиранете на мухлясали "колекЦионери" със достатъЧно джобни пари !

  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
 28. 28 Профил на Dark Avenger alias Дечо Пора
  Dark Avenger alias Дечо Пора
  Рейтинг: 714 Весело

  До коментар [#26] от "mr. wonderworld.":

  [quote#26:"mr. wonderworld."]Не разбрах кое му е лошото да качиш баир на педали, че ти трябва ел.колело? [/quote]

  при тегло на Galex-а "само" 22 кг., епа може и влекаЧ да ти потребва !

  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
 29. 29 Профил на Дългия
  Дългия
  Рейтинг: 1751 Весело

  До коментар [#26] от "mr. wonderworld.":

  От моя гледна точка ще ви отговоря така:

  няма нищо лошо, освен ако до работата ти не са 14 км в едната посока, има баири по трасето, вече си "на възраст" и ти скърцат ставите, а и не искаш да смърдиш на пот като пристигнеш в офиса/цеха/завода.... За бързината да не говорим...

 30. 30 Профил на toj
  toj
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#25] от "tko42434569":

  "Изобретателят му Галин Бонев " Изобретател?!? и т.нт. Поздравявам момчетата, но те просто са инициативни търговци, нищо повече. Нищо не са изобретили! Опитват търговия!

  Разбира се ако се махнат лъжите, им пожелавам успехи! Имаме нужда от инициативни хора!

 31. 31 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#29] от "Г.Е.М.":

  Ми пристигаш, взимаш душ и всичко е наред.

  Другите причини не са важни.

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 32. 32 Профил на Дългия
  Дългия
  Рейтинг: 1751 Весело

  До коментар [#31] от "mr. wonderworld.":

  Човече, на местата, на които съм работил душ е непозната дума, невъзможно е да се изкъпеш...

 33. 33 Профил на the only easy day was yesterday
  the only easy day was yesterday
  Рейтинг: 1174 Неутрално

  "Дървеният електрически велосипед Galex е изработен от сърцевина от ясен за здравина и обвивка от екзотичното дърво пурпурно сърце."
  Изработен от дърво?!
  При наличие на толкова други материали като графайт,файберглас и дори алуминий ясен е дърво което поема влагата през влажни дни а при сухи летни дни я изпуска виж за брадви е добър но иза това вече се използват други материали
  Аз лично не виждам патент който може да им донесе нещо.

 34. 34 Профил на the only easy day was yesterday
  the only easy day was yesterday
  Рейтинг: 1174 Неутрално

  До коментар [#29] от "Г.Е.М.":
  Потта не е вклщчена в замисъла и "изобретението"

 35. 35 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 747 Неутрално

  Джером Джером "Трима на Бумел", писана в средата на миналия век. Времето на колелото за съжаление, отдавна е безвъзвратно отминало. Изключително опасно е да караш велосипед по пътищата на България. То е опасно за автомобилистите, за моторите, пък камо ли за велосипедите. Два велосипеда берат прахоляка в мазето ми от няколко години насам.

 36. 36 Профил на p911
  p911
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Ей, защо ли ми идва да използвам хубавата българска дума "ХЕЙТЪРИ" ... Винаги човек може да види и позитиви и негативи, в крайна сметка това си е житейска философия, но не "хейтвате" просто за кеф, че без да разберете, ще се "негативирате"

 37. 37 Профил на blurred
  blurred
  Рейтинг: 555 Любопитно

  Готина е идеята, но ми се виждат малко скъпички за тия параметри. За тия пари човек вече може да си вземе чудесен електрически модел под 18 кг. направен от свръх-леки композитни матеряли, които са доста по здрави от което и да е дърво.

  Въпреки това им пожелавам усепх!

  ...
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK