Какво държи Борис в ръката си и защо се отказа от перспективната си работа в чужбина

Борис Тодоров получи наградата на TimeHeroes за вдъхновение

© Анелия Николова

Борис Тодоров получи наградата на TimeHeroes за вдъхновениеТова са грамота (нищо че наопаки) и оранжева статуетка във формата на ръка (нищо че скрита), на която пише "Годишни награди за доброволчество 2017". Тези неща държи Борис, защото е един от отличените доброволци в първите награди на TimeHeroes "ГЕРОИТЕ". Защото с енергията и отдадеността, с които работи с деца от социални домове, успява да променя съдбите им.


Това е Борис Тодоров - програмист по образование, но не и по призвание. Вече не. Преди около четири години решава да се върне от Брюксел, където работи за една от големите и важни ИТ компании - тази, която разработва софтуерите за държавните институции. Връща се без да погледне назад, защото "колкото и да е подредено там, тук е по-добре" и защото в сърцето му вече има ново чувство, което иска да изпита отново и отново.


От програмист в доброволец


Завършил е магистратура по информатика и е софтуерен програмист. В Брюксел отива с намерението да остане за дълго, но докато живее и работи там, Боби често си идва. Решава да запълва уикендите си тук с доброволчество, защото не вижда по-смислено занимание за свободното си време.
Няколко месеца след като открил фондация "Подарете книга" решил, че не му се пътува вече до Белгия и обратно. "Малко равна и скучна страна", описва я Борис. Решението да се върне не било никак трудно. Стъпката за връщането, "осмислянето на празния живот там", дошло от доброволчеството и приятелството с децата без родители.


"Нищо ново не ми даде Брюксел или Западът, което да няма тук. Вярно, по-уредено и подредено е всичко, но това не мога да го оценя като плюс и не ми беше особено интересно. Ако сега трябва да избирам, пак бих се върнал. Много неща са им по-уредени, отколкото в България, но пак бих си останал, особено заради инициативите, които имат силата да осмислят свободното ти време извън бирата в парка", казва той.


Започнал като външен доброволец във фондация "Подарете книга", но сега вече е постоянна част от екипа и участва във всички дейности на организацията, включително събитията за събиране на книги и посещенията по домове за деца. Преди това е доброволствал и в доста други организации, но тази му се сторила "най-свободна, най-достъпна, приятно отворена и със страхотни хора".


От доброволец в приятел


Покрай кампания на "Подарете книга" Боби се озовава в дома за деца във Враца. Отнело няколко месеца да изгради доверие и приятелство с децата там - "в началото малко по-трудно, после доста по-лесно". Най-много си паснали със Станчо и Илия - двама братя близнаци, за които доброволецът започва почти всяка седмица да организира образователни и опознавателни приключения. Прави го и до днес - три години по-късно, а благодарение на насърченията на своя приятел, момчетата напредват в училище и започнали да се явяват на състезания по математика.


По време на награждаването

© Анелия Николова

По време на награждаването


Точно такава е стратегията на фондация "Подарете книга". Организацията се ражда през 2010 г., когато група доброволци със свои сили започват инициатива за събиране и подаряване на книги в домовете за деца, лишени от родителска грижа из страната. Но постепенно каузата се разраства, защото в контакта си с децата, доброволците открили, че по-ценна от книгата е вниманието и досегът с "външния свят", които им дават.


Сега мисията на организацията е "Стани приятел на дете от дом". защото това приятелство може да помогне на децата да завършат училище, да осъзнаят какво ги влече и как могат да се развиват, да видят възможностите пред себе си, независимо от предисторията си. Всеки месец "Подарете книга" координира вече над 400 доброволци и организира посещения в домовете в цялата страна, за да даде шанс за нови приятелства, които да отварят кръгозора и да променят животите на тези деца. Организират за тях екскурзии, спортни мероприятия, образователни игри, посещения на музеи и изложби и всякакви други дейности.


От приятел в будител


Освен да им помагат с училището, докато са още малки, и да им показват места и занимания, които в социалните домове по принцип не виреят, важна задача, която е възприела фондацията е и да им помага да се устроят, след като навършат пълнолетие и трябва да си тръгнат от дома. "Това е голям проблем, защото е тотално неуреден на държавно ниво въпрос и има много малко организации, към които можеш да се обърнеш за съдействие", разказва Борис Тодоров.


По думите му проблеми има и на всички други нива. В образованието на децата има огромни пропуски, според Боби не толкова заради условията, в които живеят, колкото заради отношението на училището към тях като към бройка, определяща бюджета.


И така наречената деинституционализация, която от години е поводи за гордост и хвалби на социалното министерство, всъщност отблизо не изглежда толкова добре, колкото се представя. Веротятно има и успешни примери, казва Боби, но това, което е виждал, не е това което би трябвало да бъде.


Децата, които имат семейства, често се връщат в условия, които изобщо не са подходящи за живот, а помощта и грижите за тях в този момент прекъсват. Борис разказва, че е попадал при такива семейства - на места, до които няма път, в къщи без каквито и да е нормални битови условия. "Осем човека с три легла на 12 квадрата. Това за министерството е отчетено като една успешна деинституционализация, а според нас е един тотално лош пример", коментира той.


Проблем като цяло при децата, израснали в такива домове, е и това, че "много неща им идват на готово и те не могат да ги оценят". "Трудно разбират, че когато излязат от дома или институцията, в която са настанени, светът е коренно различен, че не всичко е на готово, да не кажем почти нищо, и борбата да се адаптират и да постигнат нещо е огромна", казва Борис.


Става въпрос за храната, дрехите, избора на училище - те не взимат участие в решенията, изготвянето или бюджетирането на нищо, свързано с детството им, затова трудно боравят с тези концепции и когато си тръгнат от там. "Обядът при тях винаги е подсигурен, дори и да е бистра супа". Това е проблем също и в новите типове институции, също част от деинституционализацията, допълва той.


"Но децата се променят и могат по от рано да започнат да мислят за тези неща, ако има около тях хора, които да им обяснят как стоят нещата", казва Борис.


Няма нужда да допълва, че и той самият е от тези хора. Пише го на грамотата му за вдъхновяващ доброволец на годината, нищо че я държи наопаки.

Коментари (45)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 1223 Неутрално

  Чудесна инициатива! А, колкото до това, че един програмист в Брюлсел се е върнал в България, това е просто въпрос на личен избор.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 2. 2 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 328 Неутрално
 3. 3 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 434 Неутрално

  "Малко равна и скучна страна"
  "Нищо ново не ми даде Брюксел или Западът, което да няма тук. Вярно, по-уредено и подредено е всичко, но това не мога да го оценя като плюс и не ми беше особено интересно"

  Добре бе, браво за доброволчеството, но някой няма ли да научи най-сетне българина на малко респект. Няма ли начин хем да обясниш защо си се прибрал, хем да НЕ ОБИЖДАШ страната, която ти е дала достатъчно гостоприемство, най-малкото. Идиотското изказване че една страна да не е уредена не е плюс даже няма да го коментирам.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 4. 4 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Идиотското изказване че една страна да не е уредена не е плюс даже няма да го коментирам.
  —цитат от коментар 3 на stupid_american


  *една страна да е уредена не е плюс

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 5. 5 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 490 Неутрално

  Браво! Повече млади хора да прочетат този материал

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 6. 6 Профил на Yomega
  Yomega
  Рейтинг: 669 Неутрално

  Благородна инициатива! И да, изказването му че не било плюс една страна да е уредена е малко неадекватно. Една страна да е уредена е постижение на институциите й а и най-вече на хората, които я населяват. И предполагам Фондацията иска в крайна сметка да помогне в страната ни да има все повече хора, които да помогнат да стане "по-уредена"! :)

 7. 7 Профил на mr.lottalove.
  mr.lottalove.
  Рейтинг: 1180 Неутрално

  До коментар [#3] от "stupid_american":

  Точно пък ти ще говориш за обиди, българомразецо!

  В моя чуден свят всеки сън е толкова реален!
 8. 8 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1606 Неутрално

  Много похвално доброволческо-приятелско-будителско битие. Наред с народополезната дейност на младежа има нещо неясно - кой го храни и кой финансира тази негова, пак повтарям, народополезна дейност. Чорбаджията заслужава поне половината грамота от снимката и поне половината очерк тук, а се крие зад някаква анонимна, никому неизвестна фндация.

 9. 9 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  В духа на поста по горе, имам дълбоко съмнение, че всичко е толкова безкористно. Програмист в западна европа, завърнал се да прави добро. Някак си твърде напудрено изглежда. Сякаш някой се опитва да дресира обществените нагласи, чрез подобни репортажи.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 10. 10 Профил на Rational
  Rational
  Рейтинг: 664 Неутрално

  Поздравления за усилията и желанието на Борис! Сигурен съм, че не е чак толкова лесно, колкото се описва в материала.

  Иначе това е поредният пример, че когато цари лошо качество на доставяните обществените услуги, частният сектор може да запълва тези дупки частично. Далеч по-ефикасно, лесно и евтино щеше да е държавата да си влезе в истинската роля, но засега положението е такова. При това в целия развит свят, не само у нас.

 11. 11 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Не става ясно с какви средства се издържа господина? Щото доброволчеството не носи пари, а едва ли кара на фотосинтеза? Ако пък от някоя фондация му плащат за тази дейност, то тогава едва ли може да го наречем "доброволец".

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 12. 12 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 267 Неутрално

  За мен подобни новини са много позитивни и сигнал, че постепенно всички или повечето ни емигранти ще се върнат в Родината и ще направят от България държава, която е много повече и от Швейцария дори (по думите на г-жа Слава Севрюкова, мир на душата й), заедно и с нашите усилия на тези, които никъде не сме заминавали за постоянно в последните 28 и повече години. Доброволчеството е изключително важно и знак за висока култура на една страна и на една нация и то постепенно се възражда и у нас, макар че реално никога не е умирало. Желая успех на Борис и дори да привлече още наши сънародници, които все още се колебаят дали вкъщи е по-добре или в чужбина. Няма да сбъркат, България е с голям и все още не напълно разработен потенциал.

 13. 13 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2661 Неутрално

  До коментар [#3] от "stupid_american":
  Ако България беше уредена страна, добива на човешки ресурс нямаше да е толкова брутален и лесен!
  Ако България беше уредена страна, нямаше финансовата обсада от банкери да печели по няколко милиарда на година( без капитализацията на активите от придобитото за жълти стотинки)! За концесионерите на национални ресурси да не говорим.
  Ако младите които остават не отстояват правото си за свобода и достойнство кой?... мириканското посолство не е тук за да им даде свободи!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 14. 14 Профил на tsu
  tsu
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#11] от "Умерена джихадистка с канибалски наклонности":

  Интересно, колежке, КАКВО може да работи един ПРОГРАМИСТ в свободното си от доброволство време!? Ще ви оставя да помислите 3 минути...

  Аз лично познавам млади българи, направили докторантури в най-перспективните области на науката и в най-добрите световни университети и върнали се в България да доброволстват - вече трета година БЕЗ НИКАКВИ средства. ИМА ТАКИВА ХОРА, ще четете за тях тепърва. 15. 15 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  върнали се в България да доброволстват - вече трета година БЕЗ НИКАКВИ средства. .
  —цитат от коментар 14 на tsu


  Тоест, карат на фотосинтеза?
  Не осъзнаваш ли колко е идиотско такова изказване - да караш без никакви средства? Едно е да си изкарал големи пари някъде, да си получил наследство или да си спечелил от лотарията и известно време да се отдадеш на довроволчество, докато свършат парите, съвсем друго е да твърдиш, че някой няма никакви средства и въпреки това доброволства.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 16. 16 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  До коментар [#11] от "Умерена джихадистка с канибалски наклонности":Интересно, колежке, КАКВО може да работи един ПРОГРАМИСТ в свободното си от доброволство време!?
  —цитат от коментар 14 на tsu


  В свободно от "доброволстване" време може да се правят много неща. Но е трябвало да се спомене, щото иначе статията оставя много въпроси без отговор. Така написал материалът оставя впечатление, че основното занимание на този човек е доброволстването, и доколкото тази дейност не носи средства, е нормално да се запита човек той от какво живее?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 17. 17 Профил на tsu
  tsu
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#15] от "Умерена джихадистка с канибалски наклонности":

  Да, ТРЕТА ГОДИНА БЕЗ НИКАКВИ СРЕДСТВА.
  Човекът се прибира в България със спестени пари, които влага в собствена инициатива за здравето на хората в родния си град. И тъй като българите към момента не са особено здрави не само телесно, но и умствено, естествено нещата са били, и продължават да са, изключително трудни. Едва напоследък има някакъв пробив в мисленето и на местната власт, и на "бизнесмените" (защо в кавички - ми отговорете си сами)

  Човекът си живее вкъщи и почти нищо не харчи за себе си, всяко левче, дадено му от малцина, подкрепящи го със собствени средства влага в дейността си... Голям плюс е, че има подкрепа от семейството си.

  Пак ви казвам - тепърва ще четете (и навярно коментирате негативно) за този тип хора. А те ще стават все повече

 18. 18 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Да, ТРЕТА ГОДИНА БЕЗ НИКАКВИ СРЕДСТВА. Човекът се прибира в България със спестени пари, които влага в собствена инициатива за здравето на хората в родния си град.
  —цитат от коментар 17 на tsu


  Ето че сама си противоречиш. Човекът има средства - спестени пари, които влага в добри дела. Просто е невъзможно дори да се живее без никакви средства, за доброволчество да не говорим.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 19. 19 Профил на tsu
  tsu
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#18] от "Умерена джихадистка с канибалски наклонности":


  Не си противореча, тъй като мното добре знам за колко точно време са стигнали тези спестени пари. Но приемам забележката. Променям формулировката на "Три години без никакви ПОЛУЧЕНИ" пари.

 20. 20 Профил на Сахаров
  Сахаров
  Рейтинг: 580 Неутрално

  Събитие щеше да бъде, ако лекар от 3.5к евра заплата се върне на 500 евра... при програмистите не е толкова драстична разликата. Иначе поздравления за инициативността на човека

  I shave with Occam's razor
 21. 21 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5388 Неутрално

  Чудесно е, че е намерил истинското си призвание...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 22. 22 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6859 Неутрално

  Добре è все още има и такива хора, идеалисти. Пожелавам му успех и дано никога не съжалява.

 23. 23 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 717 Неутрално

  ...Аз лично познавам млади българи, направили докторантури в най-перспективните области на науката и в най-добрите световни университети и върнали се в България да доброволстват - вече трета година БЕЗ НИКАКВИ средства. ИМА ТАКИВА ХОРА, ще четете за тях тепърва.
  —цитат от коментар 14 на tsu

  Поздрави и пожелания за успехи в новите начинания за Вашите познати! И за Вас лично! Направили са личен избор. Призвание, предизвикателство, ...
  Според мен все пак би било добре в България да има и достатъчно работещи, които с заработените пари и данъците си да осигуряват средства и за доброволческите организации. Защото средства все пак са необходими. Дори и написано с главни букви без никакви средства не е възможно.

 24. 24 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 717 Неутрално

  [quote#23:"zhivko6461"][/quote]
  ... със заработените ...
  Извинявам се за грешката!

 25. 25 Профил на Flat Mars Society
  Flat Mars Society
  Рейтинг: 500 Неутрално

  До коментар [#9] от "Боян Таксировдуха на поста по горе, имам дълбоко съмнение, че всичко е толкова безкористно. Програмист в западна европа, завърнал се да прави добро.

  Ганьо , бедната душица даже не може да си представи, че някой може да върши нещо безкоростно и търси под вола теле.
  Иди запиши се доброволец.запознай се с момчето и ще разбереш, че в живота има и много такива хора.

  Иначе браво на Борис!


  ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000г. - http://lex.bg/laws/ldoc/2134920192
 26. 26 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#8] от "Lemmy":

  напълно съм съгласна с този въпрос. възхищавам се на такива инициативи и на такива хора, но как се изхранват? а и ми се струва много по-лесно да отделяш това време, когато самия ти нямаш семейство. искам дневник да го интервюира този младеж, когато самия той има деца, и трябва да ги пусне в българката система, какви ще ги говори.

 27. 27 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#12] от "Читател":

  може ли най-чистосърдечно да ви попитам къде го виждате този потенциал? аз - никъде, но с удоволствие бих си променила мнението

 28. 28 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 1077 Весело

  В България е пълно с програмисти, които са се отказали от "перспективна работа" на запад и са се завърнали заради някоя социална "куул" идея или за да помогнат страната ни да стане по-прогресивна...

  А простичката истина е че тук с 4000Е определено се живее по-добре отколкото в Белгия с 4000Е ;)

  Евроатлантида
 29. 29 Профил на Александра
  Александра
  Рейтинг: 441 Разстроено

  Хора, не мерете с вашето канче. Не искам да обидя никого, но факт е, че хората сме различни, а повечето не го осъзнавате. Това, че вие никога не сте направили нищо безкористно, а отстъпването на място на баба в трамвая ви се струва висша форма на добро и ви кара да се чувствате извисени и благородни души, не значи, че всички са като вас. Има хора, които ги топли и храни да помогнат на някого, да подкрепят, научат и предадат частица от себе си. Познавам мнозина такива. Не всички можем да сме като тях, а и никой не го изисква. Както казах - хората сме различни. Но да търсите корист у такива хора говори само за това какви сте вие, а не те.

 30. 30 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 1206 Неутрално

  Похвално е, че този човек отделя от личното си време, за да помага на други хора.

  А защо се е върнал от Брюксел си е съвсем отделен въпрос - аз бях година и 3 месеца там и не ми беше скучно - да не говорим, че човек най-малкото може да пътува - има достатъчно интересни красиви и интересни места в Белгия, а и половин Европа е наоколо.
  А за програмистите не е чак толкова голяма далавера да живеят на Запад - може да се взима добра брутна заплата, ама като ти тряснат 40-50% данъци (особено за сингъли), като ти трябват едни 700-800 евро за читава квартира в Брюксел, и се оказва, че ако взимаш прилична програмистка заплата в София, накрая на месеца ти остават не повече пари, отколкото в София.

 31. 31 Профил на Лягам си само с големи книги
  Лягам си само с големи книги
  Рейтинг: 274 Неутрално

  "Проблем като цяло при децата, израснали в такива домове, е и това, че "много неща им идват на готово и те не могат да ги оценят". "Трудно разбират, че когато излязат от дома или институцията, в която са настанени, светът е коренно различен, че не всичко е на готово, да не кажем почти нищо, и борбата да се адаптират и да постигнат нещо е огромна", казва Борис."

  Това сериозно ли? Кое точно им се дава наготово - едно яке, два чифта паталони и едни обвуки. А в семейството как е, да не би да си заработват? Тоя човек просто няма връзка с реалността, при всичкото му доброволчество. Излиза, че те нещо малко сами са си виновни. Какъв избор на училище като са третирани като втора ръка деца, бе? Пфу, язък за наградата, немаше нужда

 32. 32 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1219 Неутрално

  До коментар [#17] от "tsu":

  Трябва все пак да се благодари на обществото в държавата, в която е изкарал тези "спестени пари", че е създало свободна и просперираща сържава и допуска чужденци да дойдат за няколко години и да работят високодоходни професии!
  Доброволчеството в полза на социално слаби групи е развито повече в държавата, от която се е върнал, така че и добрия пример е видял от там и иска да го пренесе в родината си.

 33. 33 Профил на Bolyara
  Bolyara
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#3] от "stupid_american":Точно пък ти ще говориш за обиди, българомразецо!
  —цитат от коментар 7 на mr.lottalove.


  +++++

 34. 34 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  До коментар [#25] от "Психонавт":

  Ганьо , бедната душица даже не може да си представи, че някой може да върши нещо безкоростно и търси под вола теле.Иди запиши се доброволец.запознай се с момчето и ще разбереш, че в живота има и много такива хора.Иначе браво на Борис!
  —цитат от коментар 25 на Психонавт


  Нямам намерение да се записвам по редица причини.
  Но защо не се запишеш ти?
  Или само ще викаш Браво отстрани?

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 35. 35 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 328 Неутрално

  До коментар [#3] от "stupid_american":
  А теб няма ли кой да те научи да не наричаш идиотско всичко, дето не е лъжица за устата ти?

  Мърфи е оптимист!
 36. 36 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1610 Неутрално

  Няма да спра да казвам, че патриот е човек като Борис. Тия дето ни баламосват, че ги притеснява демографската криза, нека вземат пример от Борис. Като начин на мислене и поведение. Не да стават доброволци. И вероятно ще намерят работещ начин да върнат трайно българите от чужбина. Но да са наясно, че в това няма никаква далаверка.
  А тези, които са се загрижили за битието на Борис и неговото финансиране, нека не се кахърят. Човека си знае как се справя, повярвайте има хора, които не се оплакват и не хленчат дори и да им трудно. А всъщност лесно няма никъде. Нито в България, нито в Белгия.
  Чест и почитания към Борис.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 37. 37 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1610 Неутрално

  До коментар [#34] от "Боян Таксиров":

  Да не бъдеш доброволец не е престъпление, нито е укоримо решение. Но е много тъпо да обиждаш, омаловажаваш без аргументи решението на един човек да е полезен на другите. Затова общуването ти с хора като Борис ще ти помогне да разбереш странни за теб неща. Никой не иска да правиш и постъпваш изцяло като Борис.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 38. 38 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1610 Неутрално

  До коментар [#31] от "Лягам си само с големи книги":Внушението, че трябва да са благодарни някому затова, че не ги учи на самостоятелност, че не ги учи да мислят, че им им натякват безнадежността им, че ги възпитават в послушание и малоценност. За това децата нямат вина и Борис изобщо не говори за подобно нещо. Обратно. Опитва се да ги подготви за реалния живот извън домовете. И да направи така, че да бъдат хора достойни и свободни.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 39. 39 Профил на kilgore
  kilgore
  Рейтинг: 548 Разстроено

  Завиждам му на този юнак...
  С неговата професия може да си позволи да поработи 1-2 години, после да е благотворител 1-2 години и да знае, че когато реши, ще си намери работа за 3к+...
  Дай боже всекиму възможност за такъв живот.

  Да видим кога балонът на програмистките заплати ще се спука...

  'It's not wise to violate rules until you know how to observe them' - T.S. Eliot, interview with The Paris Review (Issue 21, 1959)
 40. 40 Профил на gfn_666
  gfn_666
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Браво на Борис и на другите доброволци като него!

  А статията добре отваря темата за децата в домовете и сиропиталищата. За съжаление през годините нищо съществено не се е променило. Държава нямаме....

 41. 41 Профил на iazdakaja
  iazdakaja
  Рейтинг: 922 Неутрално

  "Брюксел ... по-уредено и подредено е всичко, но това не мога да го оценя като плюс"

  Щото си млад, здрав и безгрижен. Обаче когато един ден опреш до постиженията на българското общество в социален, здравен или правен аспект, ще оцениш "Брюксел" по-реалистично и уважително.

  (Иначе така погледнато, най-добре се живее в Африка - прекрасна природа, топло време и хора, хубаво ядене, много секс, ако имаш и малко доларчета ставаш белият цар, има и много дороволческа работа за който желае... Но когато един ден те срещне тамошната "баба Меца" става страшно...

 42. 42 Профил на rumen5252
  rumen5252
  Рейтинг: 519 Неутрално

  Аз от над 20 години живея извън България (Слава Богу!!!) и като емигрант мога да ви кажа следното:
  1. В България се връщат да живеят за постоянно само хора, които просто не са могли да привикнат към живота в друга страна (има хора за емигриране и хора които не стават) или просто са калпави и затова са ги изритали от работата им там и трябва да се върнат в България. Него не го знам от кой тип е, много вероятно е от втория.
  2. Може просто да не е могъл да си уреди гражданството в другата страна, и не му се виси цял живот на работни визи.
  3. Върнал се е понеже е намерил тук далавера - някой щедро го спонсорира, и при положение че е станало 1 или 2, е нямал друг изход освен да се върне в България.
  4. Ако нито 1, нито 2 нито 3 е приложимо за него, е някакъв хахо.

 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 44. 44 Профил на kykyyy
  kykyyy
  Рейтинг: 449 Неутрално

  Да видим кога балонът на програмистките заплати ще се спука...
  —цитат от коментар 39 на kilgore

  Май няма да е скоро. За разлика от почти всички други браншове, които създават някаква добавена стойнот, ИТто засега не настъпва по мазола на никоя наследствена династия индустриалци/масони. Може би след 1-2 десетилетия ще се появи и ИТ-аристокрация, която ще въведе "ред". Но дотогава изгледите са нелоши.

 45. 45 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 221 Неутрално

  "Проблем като цяло при децата, израснали в такива домове, е и това, че "много неща им идват на готово и те не могат да ги оценят". "Трудно разбират, че когато излязат от дома или институцията, в която са настанени, светът е коренно различен, че не всичко е на готово, да не кажем почти нищо, и борбата да се адаптират и да постигнат нещо е огромна", казва Борис."

  "...Това за министерството е отчетено като една успешна деинституционализация, а според нас е един тотално лош пример", коментира той.

  И така деинституционализацията е приключила практически! А оценката (според "нас") казва той: "лош пример".

  Това което той не разбира, че резултатът не е само на министерството, а и на една група сестрински на неговата фондации.

  Скрити вече и в мрежа.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK