Българка е финалист в световен конкурс за млади учени в областта на медицинското право

Адв. Мария Петрова

© Мира Мирчева, Личен архив

Адв. Мария ПетроваСпециалистът по медицинско право адв. д-р Мария Петрова е сред петимата финалисти в най-престижния конкурс на световно ниво за млади учени в тази област. За пръв път от основаването на Световната асоциация по медицинско право през 1964 г., България ще има свой представител в лицето на адв. Петрова на световния конгрес, който асоциацията организира всяка година. Пред светила от целия свят тя ще трябва да защити труда си, посветен на медицинската еманципация и правата на децата за лечение в България.


Адв. Петрова е завършила "Хуманна медицина", "Право" и "Здравен мениджмънт" в София, основател е на първата кантора по медицинско право в България, била е здравен експерт в институцията на омбудсмана по времето на Константин Пенчев, лектор по медицинско право на Международния съюз на адвокатите, консултант на лечебни заведения и пациентски организации. От миналата година е изпълнителен директор на Европейския институт по медицинско право, здравен мениджмънт и обществено здраве.


Адв. Петрова ще представлява България на 23-ия Световен конгрес по медицинско право, който ще се проведе през юли 2017 г. в Баку. Това е най-големият научен форум по медицинско право в света, но понеже медицинското право тепърва прохожда в България, досега българин не е участвал в тези традиционни срещи на международно ниво, нито е бил номиниран в конкурса за млади учени (до 35 години).
Тази година темите в конгреса са за образованието в областта на медицинското право; религия, мултикултурализъм и медицинско право; и предизвикателствата пред медицинското право през призмата на съдебната медицина. Мария Петрова е избрана сред финалистите в конкурса с разработката й с фокус върху ромската общност, показваща пропуските в правната система на България за медицинска еманципация на деца и невъзможността на малолетни и непълнолетни да дават информирано съгласие за здравето си, когато техните родители не действат в техен интерес.


Що е то медицинска еманципация


Въпреки че е част от Европейския съюз и правата на децата и пациентите са уредени в многобройни международни документи, България продължава да има сериозни юридически спънки за спазването им, обясни за "Дневник" адв. Петрова.


Всъщност темата за медицинската еманципация е напълно неуредена у нас. В България можеш на 13 да пуснеш молба в районния съд, за да се ожениш, но не и за да изискаш здравни услуги или за да се защитиш от решения на родителите си. "Няма текст, който защитава например дете, когато родителите му го подлагат на някакви тестове и изследвания, за да спаси по-малкото си братче, или пък дете, на което майка му проявява нездравословен интерес към отслабване и непрекъснато го праща на колоно-терапии и други процедури. Няма кой да изследва и защити интереса на онкоболни деца, чиито родители поради религиозни съображения отказват да ги лекуват", дава примери адв. Петрова.


"В Конвенцията за защита на детето се казва, че мнението на децата за здравето им трябва да се изслуша, но едва ли антиваксинално настроените майки им оставят избор, или пък ромските майки се опитват да спират дъщерите си да раждат в ранна възраст. Също така все по-често родители от тази общност карат децата си да даряват кръв и има лечебни заведения, където персоналът си затваря очите и го приема.", посочва адвокатът.


В труда си, адв. Петрова показва няколко конкретни случаи, обвързани с мултикултурализма и религията, в които деца са ощетени от родителите си със сериозни последствия за здравето им. Един от тях е за ромско семейство, в което бащата изповядва ислям, а майката - протестантство. Двамата не са на едно мнение за това дали да се лекува детето, докато то се нуждае от неотложни медицински интервенции. Заедно с това в цялата ситуация има и сексуално насилие над детето от роднини, защото религията на бащата го позволява. Само социалните служби биха могли да се намесят тук, но правата на това дете в медицински аспект не са уредени по никакъв начин.


Решението, което адв. Мария Петрова предлага, е да има специална комисия на национално ниво с участието на психолози, педагози, лекари и независими експерти, които да се произнасят по такива казуси и да преценяват дали решенията на родителите са в най-добрия интерес на децата, а ако се налага - да ги еманципират по отношение на конкретни медицински процедури или за определен период. Такива комисии има в чужбина за различни случаи, включително например за одобрение на евтаназия.

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5921 Неутрално

  Браво! Чета коментарите на адв. Петрова в Медиапул и ми харесват.
  Иначе ми направи впечатление и една политнекоректна фраза, която е точна, но е убягнала на редактора :)
  "...има и сексуално насилие над детето от роднини, защото религията на бащата го позволява..."

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 2. 2 Профил на Stanko
  Stanko
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Божке, това грантаджийството било наука. Хората в ЦЕРН пасти да ядат.

 3. 3 Профил на pjy26524248
  pjy26524248
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Имам удоволствието да познавам Мария лично и съм много горда, че сме работили заедно. Много добър професионалист, остър юридически ум и преди всичко свестен човек. Един от най- деликатните и дипломатични хора, които познавам. Човек постигащ всичко благодарение на уникално съчетание на ум, упоритост и постоянство. Още много успехи и пожелавам. Вярвам, че и проф. Зиновиева и останалите й учители се гордеят с нея, а студентите й трябва да попиват от нея, и освен на медицинско право да се учат на човечност. Успех, Мария!

 4. 4 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 1069 Неутрално

  Няма и кой да защитава интереса на деца, загинали поради лекарска грешка..

  Fail with honour then succeed by fraud
 5. 5 Профил на solange
  solange
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Имаше една съфорумка "Логика". Чудя се къде изчезна...

 6. 6 Профил на Gunners
  Gunners
  Рейтинг: 2084 Неутрално

  Брей,че и медицина и право завършила браво на нея!

 7. 7 Профил на Daniboy
  Daniboy
  Рейтинг: 742 Неутрално

  Браво! Чета коментарите на адв. Петрова в Медиапул и ми харесват.Иначе ми направи впечатление и една политнекоректна фраза, която е точна, но е убягнала на редактора :)"...има и сексуално насилие над детето от роднини, защото религията на бащата го позволява..."
  —цитат от коментар 1 на penetrating


  Тя е и юридически некоректна - обяснява/оправдава се неспазването на закона, който има върховенство, включително и над религиозните разбирания.

  „Товарете портокалите в бурета. Братя Карамазови”
 8. 8 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1389 Разстроено

  До коментар [#2] от "Стоян":

  Коментар без смисъл и посока. От него и логичното Кремиковци > ЦЕРН.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 9. 9 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 847 Неутрално

  Божке, това грантаджийството било наука. Хората в ЦЕРН пасти да ядат.
  —цитат от коментар 2 на Стоян


  Всяка наука (днес) е грантаджийска, но не всяко грантаджийство е наука. И мен ме изумява тази склонност всяка област от знанието да се нарича наука. Какво да се прави, за невежите също има свобода на словото.

 10. 10 Профил на guentertreitel
  guentertreitel
  Рейтинг: 395 Любопитно

  "В България можеш на 13 да пуснеш молба в районния съд, за да се ожениш" .... колко има международната специалистка по семейно право, защото СК не казва подобно нещо.

 11. 11 Профил на Stanko
  Stanko
  Рейтинг: 229 Неутрално

  "В България можеш на 13 да пуснеш молба в районния съд, за да се ожениш" .... колко има международната специалистка по семейно право, защото СК не казва подобно нещо.
  —цитат от коментар 10 на guentertreitel


  Ти, пък. Не и дръж кусур на жената за такива дреболии. Тя очевидно е по фундаменталната наука или там както се води "медицинското право". Страшното е, че такива ги викат за "експерти" при писане на законите.

 12. 12 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 904 Неутрално

  " млади учени в областта на медицинското право". Каквато "правова" "държава" сме :) тази хубава мома много скоро ще се реализира някъде на запад.

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 13. 13 Профил на Цайко
  Цайко
  Рейтинг: 1410 Неутрално

  Адв. Петрова е завършила "Хуманна медицина", "Право" и "Здравен мениджмънт" в София...
  =============================
  И накрая нито едно от трите.

 14. 14 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4088 Весело

  До коментар [#11] от "Стоян":

  Страшното друже е че законите пише Буля Цеца , Бибитко и Цв. Цв. а не Мария!

  klimentm
 15. 15 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1489 Неутрално

  Имаше една съфорумка "Логика". Чудя се къде изчезна...
  —цитат от коментар 5 на solange


  Не е тя.
  Имам честта да я познавам лично, ако имате проблеми (да не дава господ) тя е най-добрата, препоръчвам я с две ръце.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 16. 16 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1489 Неутрално

  Адв. Петрова е завършила "Хуманна медицина", "Право" и "Здравен мениджмънт" в София...=============================И накрая нито едно от трите.
  —цитат от коментар 13 на Цайко


  Ти познаваш ли я?

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 17. 17 Профил на Цайко
  Цайко
  Рейтинг: 1410 Неутрално

  [quote#16:"rapidfire"][/quote]

  След като прочетох статията мисля, че я познавам достатъчно.

 18. 18 Профил на Marin Pavlov
  Marin Pavlov
  Рейтинг: 523 Неутрално

  Браво на момичето, но не ми е ясно защо правото се нарича наука.
  Физика, химия, ......., но право???

 19. 19 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2604 Неутрално

  До коментар [#13] от "Цайко":

  браво на младата докторка ,много добро решение ,да се занимава с това ,с което рядко някой се занимава ,а и разбира ,но моето мнение е ,че с медицина и право могат да се занимават компетентни хора ,които не само са учили на книга всичко и имат диплома ,а са работили на първа линия като нас докторите ,сблъсквали са се пряко с проблемите в обществото и с това ,колко много се изисква от всички ,а колко малко се дава и се пречи на лекарите ,едва ,след няколко години на първа линия на фронта , нека въпросната дама се заеме с правото ,което също изисква практика и то години ,за да се навлезе в двете материи така ,че да се съчетаят интересите на всички ,а не само да се приказват празни приказки , тоз увредил другия ,доктора това отказал ,бил виновен и така ,а пациента що не е виновен винаги ,що е дошъл в 4 ти стадии на рак ,кога е ходил на задължителни профилактики ,а защо е отказал предложени прегледи и изследвания и за него няма санкция за това ,има много тънкости ,преди да се коментира за лекарските грешки или небрежност ,а грешките на пациента и неговата небрежност ,това кой го коментира ,нежеланието да изпълнява предписания на дипломиран лекар специалист ,само в България може пациент с 3 ти клас или пенсионер в дементна възраст да дойде и да нарежда на доктора къде и какво иска и как трябва да се лекува с какво и кога , защо ли в другите страни това е недопустимо ,което е проблем на медицинското право също ..........

 20. 20 Профил на detted
  detted
  Рейтинг: 229 Весело

  А какво значи "хуманна медицина"? Може би искат да ни кажат че не е ветеринарна?

  Кво да кажем ние дето сме си завършили най обикновенна медицина в Медицинска Академия в град София? Аз съм си доволен с моята диплома, нищо че на нея не пише "хуманна".

  Имаше една съфорумка "Логика". Чудя се къде изчезна...
  —цитат от коментар 5 на solange

  Тук да отговоря на колегата, и на мен ми липсва, както и една министърка, Мариана нещо се казваше, с такова огромно нетърпение очаквахме всяко нейно изказване. Ама изчезна министърката,върна се там да усъвършенства науката "граматика" в БАН.

 21. 21 Профил на Цайко
  Цайко
  Рейтинг: 1410 Неутрално

  До коментар [#19] от "edin drug":

  Не мога да взема отношение относно медицинските познания на госпожата, но малко съм скептичен по отношение на правните, освен ако този мой скепсис не е породен от евентуални печатни грешки в Дневник.

 22. 22 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 3082 Неутрално

  [quote#15:"rapidfire"][/quote]

  "Логиката" ли? Е, не бих отишъл при нея, съдейки от коментарите й тук във форума. Не че бих отишъл въобще при български адвокат, просто нямам проблеми в България. Там ходя главно да си почина из планините. Иначе по темата. Браво на тази българка, макар че недоумявам какво точно обхваща нейната специалност. Нека младите българи да се утвърждават там, където са най-важни - в Родината.

 23. 23 Профил на Goblin
  Goblin
  Рейтинг: 510 Неутрално

  В България можеш на 13 да пуснеш молба в районния съд, за да се ожениш, но не и за да изискаш здравни услуги или за да се защитиш от решения на родителите си.

  Ако това наистина го е казала колежката, а не е някоя самоволна интервенция на редактора, живо ме вълнува къде е завършила право и с какъв успех.

 24. 24 Профил на solange
  solange
  Рейтинг: 289 Неутрално

  [quote#15:"rapidfire"][/quote]

  Добре. Защото Логика беше явление във форума :-)

 25. 25 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2518 Неутрално

  участието на психолози, педагози, лекари и независими експерти, които да се произнасят по такива казуси и да преценяват дали решенията на родителите са в най-добрия интерес на децата.
  ___________
  Ако е някой сюнет за 150лв тази либертофилна адвокатка не се трогва варварското отношение към детето няма да брани правото му да не го измъчват!
  Ама ако става въпрос за процедури за десетки или стотици хиляди... естествено ,че трябва да се защитават интересите на тези които често взимат парите като знаят ,че детето няма да преживее болестта!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 26. 26 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1489 Неутрално

  До коментар [#22] от "GreenEyes":

  Нали ти казах, че не е Логиката.
  Познавам адвокат Петрова лично и тя няма нищо общо с онази истерично-ажитирана личност.
  Изключително уравновесен и познаващ законите човек, който не се поддава на излишни емоции.
  Колкото до адвокатите в Българи - има изключително свестни, но трябва да имзш усет за човека на който си поверяваш делата.
  Голямата уста и голямата реклама и големият хонорар далеч не са гаранция за качеството на работата.
  Аз досега загубено дело нямам, а водих, не е като да не е било.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 27. 27 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 3082 Неутрално

  До коментар [#22] от "GreenEyes":Нали ти казах, че не е Аз досега загубено дело нямам, а водих, не е като да не е било.
  —цитат от коментар 26 на rapidfire

  Е, това е много добре. По-добра атестация за един адвокат трудно ще се намери. Поне ще знам, кого да помоля за адвокатска услуга в България, ако ми се наложи.

 28. 28 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1489 Весело

  [quote#27:"GreenEyes"][/quote]

  Ако ти се наложи, питай ме, защото не е само с нея ми се е случило да работя.
  Засега имена няма да споменавам, за да ме обвинят в излишна реклама.
  Говоря ти за хора, които съвсем честно ти казват дали ще загубиш дадено дело или не, според законите в момента и дали има смисъл изобщо да го водиш.
  Другото си е твоя работа.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK