Биляна, която пое по несигурен път и в края му се оказа най-добрият млад архитект в Лион

Биляна Кацарова, на 25, получи отличието "Млад архитект" на френския град Лион за 2017 г.

© Валентин Ваклинов

Биляна Кацарова, на 25, получи отличието "Млад архитект" на френския град Лион за 2017 г.

"Често в живота избираме пътища без да сме съвсем сигурни накъде ще ни отведат и докъде ще стигнем. Решението да уча архитектура в Лион беше един такъв път, чийто край не знаех накъде води. Първите месеци от следването ми бяха изпълнени с нерешителност и съмнения, но от един момент, откривайки необятния свят на архитектурата, почувствах, че съм намерила правилното място. Днес, като дипломиран архитект, мога да кажа, че това решение ме промени - помогна ми да видя света около мен с други очи и най-вече да открия ново и силно влечение".


Биляна Кацарова въобще не смятала, че притежава необходимите качества и способности, за да бъде архитект, но същевременно винаги е знаела, че точно с това иска да се занимава и когато дошло време за кандидатстване, се мобилизирала. Трудно взела това решение, и още по-трудно - да следва във Франция.
Тя е на 25 години и животът, с всичките му безкрайни пътища и възможности, е пред нея, но зад гърба й вече са дипломите й от Френската езикова гимназия в София и от Висшето училище по архитектура в Лион, както и отличието


"Млад архитект" за 2017 г. на Община Лион


Младата българка е била избрана тази година от жури с участието на заместник-кмета на Лион, архитекти, урбанисти и ръководители на Камарата на архитектите във Франция, за най-добрата във випуска си в специалността "Архитектура в градската периферия". Спечелила отличието с магистърския си проект за нов градоустройствен план на един от по-скучните и отдалечени райони на френския град - "Вил юрбан Сен Жан".


Конкурсът "Млад архитект" е по инициатива на Общината на Лион и се провежда всяка година сред дипломиращите се в местното Висше училище по архитектура. Идеята на тази награда е да се сближи академичният свят с професионалния и още след завършването да се даде шанс на младите архитекти да създадат професионални контакти и да бъдат забелязани.


Трите дипломни работи с най-високи оценки на всеки дипломиращ се випуск от магистърската програма по архитектура се представят пред специалното жури в Общината, което избира от тях тези с най-добър замисъл и потенциал. В случая на Биляна, тя била сякаш без конкуренция - първо получила най-високата оценка на защитата си сред всичките си колеги в специалността си, след това и най-високия резултат от общинските експерти. През април тази година се провело официалното награждаване в кметството в Лион, на което Биляна и останалите победители от различните специалности получили отличията си.


"Тази награда беше огромно признание и означаваше много за мен, тъй като ми даде много повече увереност и решителност в идеите ми, свързани с архитектурата. А това е много важно за всеки млад архитект, на който му предстои да намери своето място в професионалния свят. Този приз бе и един много добър завършек на пътя, който поех със следването си във Франция и силно се надявам, че ще бъде продължен от още професионални успехи и постижения", пожелава си Биляна Кацарова.


Проектът на Биляна Кацарова

© Дневник

Проектът на Биляна Кацарова


Какво не му е наред на Сен Жан


Кварталът "Сен Жан", за който Биляна изготвила нов градоустройствен план в дипломната си работа, се намира в североизточната част по периферията на Лион. Сега това е територия, поделена между две различни общини, което поражда силно объркване за посетителите и местните жители, а градската й тъкан е накъсаната и неструктурирана, което допълнително затруднява ориентацията вътре, разказва младият архитект.


Визуализации по проекта

© Дневник

Визуализации по проекта


Градоустройственият план, който Биляна разработила, залага на специфичната атмосфера в различните части на района и особено на продълговатите зеленчукови градини, които често се срещат там между разностилните сгради. "Главната концепция за преустройството на този район е за запазване на тези градини като основен елемент. Предложението ми е те да се преструктурират, ставайки основна част от градската тъкан и пространствена организация и освобождавайки свободна територия за допълнително урбанизиране. По този начин, проектът предлага нов, актуален прочит на т.нар. "градове-градини" (garden city)", пояснява отличничката.


Архитектурният й проект показва нагледно как може да се използва пространството и как зеленчуковата градина може да бъде част от градскaта форма или жилищната сграда. В проекта са разработени и различни решения за граничните зони между различните апартаменти и градини, с идеята по този начин да се открият зони на контакт или по-изолирани пространства, казва още Биляна.


Биляна, която пое по несигурен път и в края му се оказа най-добрият млад архитект в Лион

© Дневник


Крайната цел е "Сен Жан" да се устрои и обособи като отделна, самостоятелна община, а границите със съседните му квартали да се подчертаят и откроят.


Дали ще се осъществи е отделен въпрос. След като била избрана за "Млад архитект" за 2017 г. на Лион, Биляна Кацарова се запознала и с кмета на въпросния район и му представила концепцията си. "За съжаление, за момента тази част от Лион не е на преден план за благоустройството на града, но скоро ще бъде назначен човек, който ще отговаря за района и той ще се запознае по-подробно с работата ми. Така че се надявам, че в близкото бъдеще наистина ще има шанс за сътрудничество. Неудобството е, че в момента не съм във Франция и поради тази причина идеята за съвместна работа е по-затруднена", коментира момичето.


При градоустройството като цяло има един голям недостатък и повод за разочарование, допълва тя - това, че един градоустройствен проект се реализира за твърде дълъг период от време. "През това време много от идеите на първоначалната концепция често избледняват и се променят и в крайна сметка понякога резултатът може да не е това, което в началото е било планирано. Ето защо, откровено казано, предпочитам проектите в по-малък мащаб, интериорни дизайни и изчистени съвременни разработки на различна тематика (жилищна архитектура, обществени или културни сгради). Също така винаги ме е интересувала т.нар. пасивна и зелена архитектура, но за съжаление до момента не съм имала възможност да работя върху проекти в тази област", разказва младата жена.


Накъде води пътят


Архитектура ще е, вече е решено. Но каква и къде - възможностите са много. В момента Биляна живее и работи като младши архитект във фирма във Великобритания, не толкова от професионален интерес, а защото "следвам сърцето си". Преместила се е там след дипломирането, за да бъде с приятеля си Валентин. Ще поработят заедно там, ще натрупат опит и един ден ще се върнат в България, решили са те.


Пък и в архитектурата вдъхновението може да дойде от всякакви места. Затова Биляна обича да пътува. Екскурзиите й из България и Европа, студентският обмен и стаж за една година в Прага, животът й в Лион и Франция, са я карали да гледа с широко отворени очи и внимание към архитектурните детайли, на които обикновените туристи не отдават чак такова значение.


Биляна е убедена, че рано или късно пътят й ще я отведе обратно в България, където да се реализира професионално. Не си е поставила цели кога и как, няма и нужда. "Смятам да остана тук известно време, за да науча повече от английската архитектурна практика и след това, когато дойде благоприятен момент, с голямо желание бих се върнала в България. Винаги съм казвала, че ще се чувствам много по-вдъхновена да работя по проекти, които засягат родната ми страна", казва момичето, избрано за млад архитект на годината в Лион.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Тя е на 25 години и животът, с всичките му безкрайни пътища и възможности, е пред нея, но зад гърба й вече са дипломите й от Френската езикова гимназия в София и от Висшето училище по архитектура в Лион, както и отличието..."
  Желая и успех и всичко което иска да постигне и реализира.Браво на момичето...

 2. 2 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3318 Неутрално

  Това е ефекта от свободният свят и избор.Браво на Биляна и успех!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 3. 3 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 277 Неутрално

  И аз й желая успех, макар че от това, което видях, не съм особено впечатлен, а в някаква степен сме колеги. Струва ми се, че твърде много се залита по темата за био, еко, органик и прочее, и се пропуска естетиката на живота като такава. Много повече ме кефят разни къщички и сгради в Кипър и Гърция, които видях в последните дни, много по-лежерна е атмосферата там.

 4. 4 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5743 Неутрално

  Браво на нея и успех!

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 5. 5 Профил на tsu
  tsu
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Не мога да не отбележа обаче, че на cgi-ите са изобразени бели индивиди от прилично средна класа, докато самата естетика на предложените сгради навява нерадостни мисли за евтини общински жилища, натъпкани с всякакви нюанси на черно и бедно...
  Косвено потвърждение откриваме и в текста - "скучен и оталечен" район със "специфична" атмосфера :)

 6. 6 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 2057 Неутрално

  Когато човек има талант и свободата да го развие, стига далеч. Биляна вече е поела по пътя към успеха, а тази награда е само началото. Ето това е смисълът България да бъде в ЕС и част от западния свят. Младите имат достъп до по-добро образование и повече възможности за реализация в големи западни компании. Затова трябва да се борим днес България да стои здраво в ЕС и да дадем шанс на децата ни да имат едно по-добро бъдеще.
  Поздравления за Биляна. Това е пътят. Нейната борба едва сега започва. Досега е била просто студентка, а сега ще се очаква от нея да се бори на пазара на труда с още стотици архитекти. Никой вече няма да я пита какво е постигнала в университета, а как какво може и какво предлага като архитектурно решение. Нещо, което българските университети правят на обратно - в самия ВУЗ се въздигат лизачите и "нашите момчета", които остават функционално неграмотни и веднъж излезли на пазара на труда, тръгват да правят дюнери, защото друго не могат.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 7. 7 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1345 Неутрално

  ''Биляна е убедена, че рано или късно пътят й ще я отведе обратно в България, където да се реализира професионално.''

  Едва ли ще е възможно да се реализира професионално в мутризираната родина. Но все пак и' желая успех и да не се отказва то това намерение за връщане в България.

 8. 8 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1345 Неутрално

  ''самата естетика на предложените сгради навява нерадостни мисли за евтини общински жилища, натъпкани с всякакви нюанси на черно и бедно... ''

  Въпрос на предубедена интерпретация. ;)

  На мен пък ми напомниха за сградите от щутгардския Вайсенхоф.

 9. 9 Профил на postmodernity
  postmodernity
  Рейтинг: 450 Весело

  Красива и кадърна! Браво, мило момиче! Здраве и успех ти желая!

  "Либерализъм - тази дума бих превел като стадно оскотяване..." Фридрих Ницше
 10. 10 Профил на icko2
  icko2
  Рейтинг: 450 Неутрално
 11. 11 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1133 Весело

  Браво на момичето! Архитектурата не е лесно образование. Правя интересен паралел с факта, че българите са били известни градинари в Европа на времето и ето сега това момиче се занимава с включването на градините в градската среда. :-)

 12. 12 Профил на soulripper
  soulripper
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Добре като начало, но наисина предоставените изображения не предизвикват усещане за вкус и естетика, а по-скоро са доста неугледни. Имам и въпрос- от всички кадърни българи завършили и много по-престижни университети по света от този в Лион, защо се пише за тази Биляна. Да не би да е на някой специален роднина и да й се публикува реклама, за да си намери клиентела за проекти...

 13. 13 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1519 Неутрално

  "Биляна Кацарова въобще не смятала, че притежава необходимите качества и способности, за да бъде архитект, но същевременно винаги е знаела, че точно с това иска да се занимава и когато дошло време за кандидатстване, се мобилизирала. Трудно взела това решение, и още по-трудно - да следва във Франция."

  Има някои професии за които житейският опит е определящ. Архитектурата според мен е една от тях.
  Желая на девойката живот и здраве за да се развие!

  I Want To Believe
 14. 14 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3893 Неутрално

  "евтини общински жилища".....

  Вероятно подобна задача е била поставена от местната общинска власт: комплекс за евтини, но реално ИНИДИВИДУАЛНИ жилища (всяко със самостоятелен вход и гараж), без двор (да е по-евтино), но все пак с малка градинка, където собственикът на жилището (малкия парцел) ще може да се забавлява да копае някакъв доматен храст, или цветя. За да се използва по-добре жилищата са развити като мезонети (двуетажни), като ги гледам с тераса на покрива.

  Резултатът е евтини общински жилища (не самостоятелни къщи, които са по-скъпи), развили се на много по-малък терен, с почти всички атрибути на индивидуалната къща, НО НЕ Е БЛОК, НЕ Е КООПЕРАЦИЯ С ЕТАЖНА СОБСТВЕНОСТ! Добро решение на поставеното задание.

  ЩЕ ДОЖИВЕЕМ ЛИ ДА ЧУЕМ ЗА ОБЯВЕН ОБЩИНСКИ КОНКУРС С ПОДОБНА ЗАДАЧА?

 15. 15 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 786 Весело

  До коментар [#3] от "Читател":
  Браво на нея и успех!
  И тя тия дни хваща самолета и се връща да преуспява(според тебе) в България както хилядите завръщащи се млади „емигранти“...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK