Тайното пътуване на една роза, скрита в бастун, от Казанлък до Испарта

Тайното пътуване на една роза, скрита в бастун, от Казанлък до Испарта

© Надежда Чипева, КапиталТурският град Испарта се намира на около 150 км от морската столица на Турция Анталия. Но Испарта е не по-малко известен от прочутия морски курорт, дори понякога, най-вече в началото на лятото, го надминава по популярност.


Испарта е родно място на една знакова фигура в турската политика - на покойния президент Сюлейман Демирел. В града има гробница и музей на негово име, но градът всъщност


дължи славата си на казанлъшката роза
Историята на града и как казанлъшката роза се е превърнала в негов символ разказва кореспондентът Нахиде Дениз за БТА. "Дневник" я публикува дословно с акценти на редакцията.


Хиляди декари земя в областта са заети с розови насаждения, чиито корени тръгват от България.


Историята звучи като легенда, но е вярна
и се предава от поколение на поколение. Датира от 1870 г.


Казанлъчанинът Мюфтюзаде Гюлджю Исмаил Ефенди е от известен в града турски род, занимавал се с отглеждане на рози и добиване на розово масло. Но след руско-турската война, подобно на хиляди семейства на български турци, фамилията се изселва в Турция. По дългия изселнически път той нито за минута не се разделя с бастуна си, с бастуна преминава през митницата.


Фамилията се заселва в Испарта, град в югозападната част на Турция. И тук Исмаил Ефенди най-сетне изважда от бастуна, с който не се разделял през цялото време, ценния трофей - резници от корени на казанлъшки рози, които скрил в бастуна и така пренесъл тайно през близо 700 км път от Казанлък до Испарта. Розите били от вида Дамасцена, смятана за най-ценния вид, от който се добива розово масло.


Сънародникът ще да е бил запознат с благоприятните условия за отглеждане на рози в областта Испарта, защото с пренесените от Казанлък резници засадил малък парцел и започнал да отглежда рози, както в Казанлък. Но той не спрял дотук, а започнал да произвежда и розово масло. С много усилия успял да патентова добива на розовото масло и благодарение на него то се превръща в марката на град Испарта.


Тайното пътуване на една роза, скрита в бастун, от Казанлък до Испарта

© Анелия Николова


Хиляди семейства сега се препитават с производство на рози,


започнало преди около век и половина с тайното пренасяне на розовите резници от Казанлък в Испарта. Розата е част от живота на хиляди семейства тук, казва председателят на местния кооператив Гюлбирлик Челик.


25 хиляди декара в областта са заети с розови насаждения, в които са ангажирани над 12 хиляди души, от 7 до 70-годишни. Според статистиките в Испарта е


65 на сто от производството на рози и етерични масла в света.


Голяма част от производството се изнася в САЩ, Франция и други страни.


Въпреки че с течение на времето техниките на розобера се усъвършенстват, все пак той си остава традиционно ръчен, тъй като не може да се механизира, обясняват специалистите. Розоберът в Испарта е през май и юни. Беритбата започва рано сутрин и приключва до ранния обед. Готовата продукция се предава на производителите или на кооператива.


Цената на един килограм розово масло, което се добива от четири тона розов цвят, е 47 хиляди турски лири (12 хиляди евро). Франция е основният купувач на турското розово масло.


Тайното пътуване на една роза, скрита в бастун, от Казанлък до Испарта

© Надежда Чипева, Капитал


Според твърденията на някои изследователи розата била пренесена в България от османлиите през 15-16 в. от османските сараи в Одрин.


Според легенда, разказвана от старите турци в Казанлък, маслодайната роза е пренесена в града от Тунис от един турчин кадия през 16 в. В знак на благодарност той бил погребан от съгражданите си в двора на най-старата джамия на града - Солак джамиси, махалата наричали "Кадъмезар махаллеси" (Кадийската махала), а край гроба му били засадени храсти от розата, която пренесъл в града.


Няколко века по-късно друг казанлъчанин, Мюфтазаде Гюлджю Исмаил Ефенди тайно, скривайки розови резници в бастуна си, я връща обратно в Турция.


Около 700 километра делят Казанлък и Испарта.
Но благодарение на розата и двата града са прочути в цял свят. България и Турция са двата основни производители на ценното розово масло.

Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 778 Весело

  Който много обича бастуна си, вади бая розово масло! (Абдул Гюл Мастур Бир - известен арабски мислител, отдал се на таквизи размисли)

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 2. 2 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10028 Неутрално

  Легенда? Или реална история...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 3. 3 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 778 Неутрално

  Няколко века по-късно друг казанлъчанин, Мюфтазаде Гюлджю Исмаил Ефенди
  =============================================================
  Дайте някаква информация и за "батачанина' Ахмед ага, за "плевенчанина" Осман паша или за "старозагореца" Сюлейман паша или "перущенеца" Адил ага. Все сънародници,

 4. 4 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4726 Неутрално

  Хубава история, която дори и да е само легенда сближава два съседни народа! А не като някои негативни коментари по-горе. А Нехиде Дениз я слушам с голямо удоволствие по БНР. Има много приятен глас!

 5. 5 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 985 Неутрално

  Мит. Прочутатат българска роза е от Персия и май историята е вярна наобратно.

 6. 6 Профил на CINZANO - оправете си сайта!
  CINZANO - оправете си сайта!
  Рейтинг: 963 Неутрално

  пОснах сАлза от умиление...

  Мома, връщай 12 и 12А!
 7. 7 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 778 Неутрално

  Хубава история, която дори и да е само легенда сближава два съседни народа! А не като някои негативни коментари по-горе.
  —цитат от коментар 4 на vassilun

  Ами то например батачанина Ахмед ага и перущенеца Адил ага така ни сближиха със "съседния народ" че вече 100 години не можем да се раздалечим. Все искат да ни сближават. Пък и ни тачи "съседния народ" - Левски, Ботев, Бачо Киро, Каблешков, пък и по късно към българите от Илинден- Преображение - все хора надарени с братска обич от тях.

 8. 8 Профил на Депутат 241
  Депутат 241
  Рейтинг: 2290 Неутрално

  Пълни глупости!
  Етнически.
  Розата е била популярна още в древна Елада и в древен Рим.
  Има римски мозайки в България с рози от 2-3 век.
  Какъв Тунис, каква Турция?
  Бай Ганьо ходи по Европата с мускалите, а тук ми обясняват, че някакви от Испъртък били корифеи...
  п.п. Същото е и с ракията, как била арабския арак (раки) и ние сме го взели от тях.Само дето никой не обяснява кой и кога е започнал да отглежда грозде, да прави вино (което гърците и римляните разреждали с вода 1 към 20, а също че Коранът забранява алкохола...
  Та Нахиде Дениз да си гледа фереджето и да не се бърка ердогански в българските традиции!!!
  КАЗАХ.

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 9. 9 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4505 Неутрално

  Пак едни глупости написани от Нахиде Дениз!?

  "25 хиляди декара в областта са заети с розови насаждения... Според статистиките в Испарта е 65 на сто от производството на рози и етерични масла в света."


  А България с над два пъти повече розови насаждения, какъв % от световното производство трябва да има!?

  Стената на срама: Топ 10 на руските тролове във Форума - von_seeckt, Шопов, Julian Mall, Nada Tomba, WWW, Taiga, Нормален гланц, Али Ибн Абдул Обстул Бей, Divi filius, qwerty 500....
 10. 10 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Дрън дрън! Тая лакардия с бастуна съм я чувал,ама на обратно - българин скрил в бастуна роза та я донесъл в България. Така че и двете легенди отпадат според мен

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 11. 11 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 3327 Неутрално

  В българската Википедия си пише кой, как и откога е започнал отглеждането на маслодайни рози по българските земи
  https://bg.m.wikipedia.org/wiki/Маслодайна_роза

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 12. 12 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 3327 Неутрално

  До коментар [#9] от "hamiltonf1":

  Ето какво пише в българската Википедия за розовото масло:
  „България е била световен лидер в износа на розово място до 1983 г.[3] През 1930-те България е световен лидер с 4/5 от световното производство на розово масло[4].

  В наши дни най-големият производител (средно 7 т. на година, 7,5 т. за 2013 г.[5]) и износител (с дял от 65%) на розово масло в света е Турция.

  В България към 2014 г. площите със засадена маслодайна роза са 35 000 декара. „
  Ако имате забележки към нея, може да я редактирате.

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 13. 13 Профил на Депутат 241
  Депутат 241
  Рейтинг: 2290 Неутрално

  Бафти и митниците между България и Турция през 1870-та година!
  И да трябва в тайник на бастуна да криеш три стръка рози!
  "Маслодайните рози започват най-напред да се отглеждат в Персия и тя е първата страна, която произвежда розово масло. Счита се, че войниците на Александър Македонски при походите си са я принесли на Балканския полуостров." (Уики)
  Традиционното производство на розов цвят в България в последните няколко години е между 7.5 - 8.5 хил. тона. Площите с рози в България са над 36 000 дка и произвеждаме над 1.5 тона розово масло.
  Освен това "Българското розово масло" е защитено с патент.
  Според официалната статистика пазарният дял на Турция е около 45%.

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 14. 14 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4726 Неутрално

  До коментар [#7] от "Каишков - Системен нарушител":

  Ако останем с нос, заровен векове в миналото, то всички съседи ще са ни врагове! Това се отнася за всяка една страна по света. Аз предпочитам да гледам в бъдещето и имам позитивни очаквания!

 15. 15 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3038 Весело

  Очакваме колегата Карабастун да се изкаже по въпроса.

 16. 16 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4505 Неутрално

  До коментар [#12] от "DDR":

  Ти само явно Уики-то четеш и то за години назад. Та пак, питам:

  "25 хиляди декара в областта са заети с розови насаждения... Според статистиките в Испарта е 65 на сто от производството на рози и етерични масла в света."

  А България с над два пъти повече розови насаждения, какъв % от световното производство трябва да има!?

  Стената на срама: Топ 10 на руските тролове във Форума - von_seeckt, Шопов, Julian Mall, Nada Tomba, WWW, Taiga, Нормален гланц, Али Ибн Абдул Обстул Бей, Divi filius, qwerty 500....
 17. 17 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3038 Неутрално

  До коментар [#12] от "DDR":Ти само явно Уики-то четеш и то за години назад. Та пак, питам:"25 хиляди декара в областта са заети с розови насаждения... Според статистиките в Испарта е 65 на сто от производството на рози и етерични масла в света."А България с над два пъти повече розови насаждения, какъв % от световното производство трябва да има!?
  —цитат от коментар 16 на hamiltonf1


  Човекът ти дава линк от Уики-то , ти не го признаваш като достоверна информация, но не посочваш линк да защитиш твоята. Що трябва да ти вярваме?
  Освен това не може да се правят изводи само от броя на декарите , засети с роза. Зависи как се обработват и какви добиви се получават от декар. Имам информация , че една голяма част от засажденията на рози в България пустеят.

 18. 18 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 3327 Неутрално

  До коментар [#16] от "hamiltonf1":

  Като не Ви харесва какво пише в Уикипедия, свободни сте да я редактирате, на какъвто си пожелаете език. Също така никой не Ви ограничава, директно да се обърнете към авторката на публикуваната статия.Тя би Ви посочила источниците си на информация.В сличай, че тя е в грешка, може да я помолите за официално извинение и корекция на данните.Лек ден.

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 19. 19 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3635 Неутрално

  секи 4ти км

  Дайте си ни Розата!
  Бай Таньо, направи нещо. ;)

  пп
  Има мит такъъв, по-стар.
  Кой на чий бастун посегнал...

  Имало Персийски "гости" в Тракия, но и Велики Македонски в Персия.
  Българи от таз България - чак до гара на Балкара (Афганистан).
  Имало и Болг & Брен: стан Казанлъшки, в древен ден.
  Пак там имало и келти: брити (гали) от през Франция, Казанлъшко и през Босфора
  в Анадола настанени: в гр. Гордион, където Александър се справил с т.нар. Гордиев възел.

  До коментар [#5] от "xali":

  Мит. Прочутатат българска роза е от Персия и май историята е вярна...

 20. 20 Профил на Депутат 241
  Депутат 241
  Рейтинг: 2290 Неутрално

  http://www.chernomore.bg/izbrano/2017-05-27/balgariya-vse-oshte-e-lider-v-proizvodstvoto-na-rozovo-maslo
  Ето откъде са взети числата...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 21. 21 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 1475 Неутрално

  Бафти и митниците между България и Турция през 1870-та година!
  —цитат от коментар 13 на Депутат 241

  Не, бе. Тя легендата датира оттогава. А той бил минал през митницата след Руско-турската война, тоест най-малко 8 години след раждането на легендата. :)

 22. 22 Профил на Депутат 241
  Депутат 241
  Рейтинг: 2290 Неутрално

  Защо да си купувам Шанел с аромат на роза, след като мога да седна на пейката в двора между розите и да имам естествената наслада?
  В замъка Аръндел, Южна Англия от 350 години има градина с рози. Донесени от... северна България (района на Павликени).

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 23. 23 Профил на Депутат 241
  Депутат 241
  Рейтинг: 2290 Неутрално

  До коментар [#21] от "tamada":
  Може и да си прав. А аз си помилих, че граничният фитосанитарен контрол е бил измислен в Отоманската империя от султан Баязид Светкавицата...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 24. 24 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 888 Неутрално

  Нехидето пак разтяга локуми !!!

 25. 25 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 1497 Неутрално

  Бастуните са ползвани, пък и сега, от най-стари времена за подпиране, за бой, оръжия--комбинация с кортик, шпага или огнестрелно оръжие--както и за пренасяне на контрабанда. За розата не знам, но коприната/бубите/и рецептата за порцелана са пренесени с кух бастун. Така са крадени картини, ценни ръкописи и какво ли още не.

 26. 26 Профил на prirodata
  prirodata
  Рейтинг: 418 Неутрално

  http://www.chernomore.bg/izbrano/2017-05-27/balgariya-vse-oshte-e-lider-v-proizvodstvoto-na-rozovo-maslo Ето откъде са взети числата...
  —цитат от коментар 20 на Депутат 241

  Когато Д. Стефанов ти говори, обърни се и погледни къде е слънцето. Без повече коментари.

 27. 27 Профил на gembirdkz
  gembirdkz
  Рейтинг: 650 Неутрално

  Пълни глупости,розата идва от Дамаск,Сирия,няма такова нещо.

 28. 28 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2627 Неутрално

  До коментар [#27] от "gembirdkz":розата идва от Дамаск,Сирия...>>The Crusader Robert de Brie is sometimes given credit for bringing the Damask rose from Syria to Europe sometime between 1254 and 1276. . Other stories say the Romans brought the rose to England, and a third account says that the physician of Henry VIII gave him a Damask rose, as a present, around 1540.
  Понякога Дамскската роза е наричана и казанлъшка..Помня, че преди 20 години в музей на парфюмерията в Грас(Южна Франция..) видях розата в градината с използваните за производство растения именно с такова име...Казанлък е основан 1420 и предполагам, че и отглеждането на рози и използването им е почнало с идването на османлиите.

 29. 29 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3825 Весело

  Още от традиционно антично-турското ИСпарта тенденцията на статията беше ясна, Османската
  /Отоманската империя като начало на всички хубавини.

 30. 30 Профил на ogidogi
  ogidogi
  Рейтинг: 371 Весело

  Българите сме с по-големи комплекси от македонците като стане въпрос за история. Чудя се някой "патрЕот" как още не е изръсил, че прабългарите са донесли розата от Волжка България....

 31. 31 Профил на Amot
  Amot
  Рейтинг: 470 Весело

  Мит. Прочутатат българска роза е от Персия и май историята е вярна наобратно.
  —цитат от коментар 5 на xali

  Мчи да, наобратно! Малко като при теб, Ксали! Наобратно е вярно, че си умна, красива, майстор-фотограф и писател на смислени коментари!

  Цацата трябва да бъде изпържена!
 32. 32 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8195 Неутрално

  „Всяка година за първото място се конкурираме с Франция. За тази година България отчита 2500 дка увеличение на площите с маслодайна роза, увеличение на производството на розово масло”, заяви министър Танева.“
  На кого да вярва човек.

 33. 33 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 3274 Неутрално

  До коментар [#8] от "Депутат 241":

  Много добър коментар.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 34. 34 Профил на Антони Де ла Реа
  Антони Де ла Реа
  Рейтинг: 550 Неутрално

  До коментар [#28] от "тулса":

  Казанлък е основан през 80-те години на 14- ти век от Саръ (Саръджа) паша, преди падането на Търново.

  Кой, ако не аз, кога, ако не сега
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK