Бакаляу за българи

Бакаляу за българи

© Николай Дойчинов



Александра Барозу живее от две години в България. Тук я води работата в кол център, в какъвто е работила и в родината си Португалия. Отваря ресторант "Туга бар" в София през април като преди това е събирала в кафене феновете на родината си. В началото готви основно тя в кухнята, но отскоро е майка и се налага да остави повечето работа на служителите си. С изключение на някои рецепти, които съдържат тайни, неизвестни дори на майка й.


Александра ще представи португалската кухня на предстоящия първи по рода си фестивал на открито за качествена храна и напитки - StrEAT Fest.


Той отваря "врати" на 30 септември, тази събота, от 10:00 до 22:00 часа и е организиран от изданието "Бакхус". Всичко за него четете тук.




Какво Ви отведе в кухнята?


- Обичам да готвя още от малка заедно с майка ми. И сега, когато в един момент се уморих от работата в кол център, започнах да изпитвам носталгия по дома си, а виждах, че в София има италианска, испанска кухня и реших да се захвана с този бизнес. Имам известен опит от работа в заведения в миналото. Първо отворихме кафене, в което идваха много българи, живяли в миналото в Португалия и завърнали се. В кафенето обаче не предлагахме храна. Върнах се в родния си град Порту, за да изгладя някои рецепти и да затвърдя приготвянето на други, много от които са част от кухнята на семейството ми.


Решихме, че в София има достатъчно хора, които харесват тази кухня и можем да я предлагаме. Не храна тип гурме, а тип домашна. Българската и португалската кухня са много близки, използваме едни и същи подправки, приготвяме печени меса. Ние използваме обаче много зехтин, произведен в Португалия.


Как Ви приемат местните хора, какво е голямо предизвикателство за Вас?


- Аз съм късметлия, защото имам българско семейство. Но първото предизвикателство беше с езика, който е много различен от всички, които използват латиница. Започнах да уча, в посолството ни преподават български и в същото време има възможност да го упражнявам в семейството си. (Александра задължително казва всички подправки на български - бел. авт.) Друг проблем е общуването с администрацията. Също като в Португалия - трябва да ходиш по няколко пъти за едно и също нещо. Хората тук много говорят, че има корупция. Аз ги успокоявам, че при нас имаме също такъв проблем, той явно е нещо характерно за южните страни. Бивш премиер на Португалия го очаква съд, защото открадна милиони евро.


За бизнеса тук е голямо облекчение, че има плосък данък, и по-лесно фирмите могат да планират. Познавам много хора от Испания, Италия, Белгия, които работят тук, и всеки от тях харесва това.


Аз смятам, че българите и португалците сме братовчеди, макар и в различни краища на континента. И португалците, и българите харесват да споделят времето си с приятели в приятен разговор на чаша бира или хубаво вино.


Какво е най-доброто в португалската кухня?


- Много труден въпрос. Разбира се, десертът пащел дъ ната, който ние ядем при всяко пиене на кафе. С основната храна е трудно да се каже - готвим с много морски продукти и с месо. Смятам, че хората, които дори не са ходили в Португалия, харесват португалските ястия. Разбира се едно от емблематичните ястия е бакаляу (риба треска - бел. авт.), приготвено по различни начини.


За някои рецепти се налага да адаптираме вкуса към българския, например в оригиналната си рецепта бакаляу е много солено, което не допада толкова на местните хора.


Понякога се опитваме да адаптираме и рецепти от българската кухня към спецификата на португалската.


Смятате ли, че храната свързва хората?


- Да. Интересно е, че тук идват хора от Бразилия или такива, които са били в Мозамбик и Ангола (бивши португалски колонии - бел. ред.). Идват за бакаляу. Оказва се, че това ключово ястие свързва всички, които говорят португалски.


Смятате ли, че сте успели да промените представата на чужденец за Португалия чрез това, което сте му сготвили?


- Надявам се да е така, това е нещо, което се стремим да правим. Тук са идвали хора, на които предстои пътуване за Португалия и искат в аванс да опитат храната. Двойка гърци дойдоха и си поръчаха октопод, а знаем колко характерен е за тяхната кухня. Много се радвам, че им хареса португалския стил на октопода.


Много хора ми казват, че чрез храната тук се чувстват сякаш са на брега на океана в Португалия. Това ме прави щастлива.


Кой е продуктът, който най-много ви вдъхновява?


- Това, което много използвам в рецептите и което е много трудно тук да се намери, е пресен кориандър. Той се използва много в кухнята на Южна Португалия и не толкова в Северна. В северната основно се използва магданоз. Аз много обичам южната част на страната, където хората са много гостоприемни, любезни с всеки и умеят да се радват на живота.


Бакаляу за българи

© Николай Дойчинов


Думата, която Александа написа, е саудади (saudade). Няма кратък превод. На пръв прочит означава състояние на тъга, но това е доста подвеждащо. Тя се използва, когато ти липсва нещо - родината ти, приятелите или друго, но това не те кара да се чувстваш зле, а те изпълва с добро чувство. Думата има исторически корени и в някаква степен олицетворява съдбата на португалците през вековете. Подобно на традиционното за Португалия фаду - тя може да е нещо тъжно, но може да изразява любов и желание да бъдеш близо до нещо или някого.
Бакаляу за българи

© Николай Дойчинов


Рецептата от португалската кухня, която Александра препоръчва като лесна за приготвяне: парче свинско месо, с добавени сол и черен пипер, чесън и зехтин. Трябва да се усеща вкусът на зехтина и за финал малко магданоз. Приготвено на фурна. За нея това е типично португалско ястие.

Ключови думи към статията:

Коментари (14)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 5827 Неутрално

    Ресторантите на Порто са ми любоми заедно с кафенетата където се слуша фадо на живо.
    Бакаляу не ми харесва (заради консервираната треска) но ядох едно чудесно готвено с домати и лук и подправки точно в Порто. Кориандърът (зеления) определено го избягвам като дяволът тамян :)

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  2. 2 Профил на Stoyan Hristov
    Stoyan Hristov
    Рейтинг: 411 Неутрално

    Харесвам Португалия, милата година прекарах 10 незабравими дни, но това което опитах във въпросния ресторант вчера не успя да ме впечатли. Пожелавам им успех и се надявам да извървят пътя към един добре организиран и най вече предлагащ вкусна храна ресторант.

  3. 3 Профил на daskal1
    daskal1
    Рейтинг: 4565 Неутрално

    До коментар [#1] от "penetrating":

    Интересно, бакаляу в Порто без картофи и яйца? Ял съм със сметана, но винаги май е проблем за готвача като им кажа да махнат картофите и/или яйцата.
    Иначе и аз като теб харесвам Португалия и особено О'Порто.

  4. 4 Профил на znayko84
    znayko84
    Рейтинг: 657 Неутрално

    Докато готвеше тя храната беше уникално вкусна. Служителите й понякога бързат и част от нещата остават недоготвени. Надявам се с времето и опита да се оправят. Иначе мястото е приятно. Пак ще го посетя :)

  5. 5 Профил на abdelhaqq
    abdelhaqq
    Рейтинг: 868 Неутрално

    "Хората тук много говорят, че има корупция. Аз ги успокоявам, че при нас имаме също такъв проблем, той явно е нещо характерно за южните страни. Бивш премиер на Португалия го очаква съд, защото открадна милиони евро."

    милата. като повечето чужденци, не е разбрала българското измерение на корупцията. може и те да "имат същия проблем", ама в българия някой да е видял "бивш премиер, когото го очаква съд, защото е откраднал милиони евро".

    בני אתה אני היום ילדתיך
  6. 6 Профил на stedim
    stedim
    Рейтинг: 2043 Неутрално

    Бихте ли ни уведомили къде е този ресторант?

  7. 7 Профил на abdelhaqq
    abdelhaqq
    Рейтинг: 868 Неутрално

    До коментар [#6] от "stedim":

    Boulevard Madrid 12
    Sofia, Bulgaria

    בני אתה אני היום ילדתיך
  8. 8 Профил на stedim
    stedim
    Рейтинг: 2043 Неутрално

    До коментар [#7] от "abdelhaqq":

    Благодаря. И аз го намерих, но картата в техния сайт не е вярна.

  9. 9 Профил на gianni
    gianni
    Рейтинг: 1343 Неутрално

    До коментар [#1] от "penetrating":

    Рибата не е консервирана, а е осолена с едра морска сол и изсушена. Преди да се приготви трябва да обезсоли във вода за едно денонощие. Навремето това е било храната на бедните.

  10. 10 Профил на proventuss
    proventuss
    Рейтинг: 1249 Неутрално

    Навремето в Мадейра влязох да пийна няколко бири в една невзрачна кръчма. Към всяка бира предлагаха малка порция свински крачета със невероятен сос. Облизах си пръстите.

    Нямам политически амбиции, мога даже да си го татуирам.
  11. 11 Профил на citoyen
    citoyen
    Рейтинг: 921 Неутрално

    Добра е португалската кухня, особено за хора които не си падат по префърцунени манджи. Простичка, вкусна и с много морски прелести. А треската е на почит!

  12. 12 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 5827 Неутрално

    До коментар [#3] от "daskal1":

    С картофи и яйца не ми хареса особено. Със сметана и варен ориз беше по-добре, но преди това бях ял варианта със сьомга задушена във фолио със сметана и ориз в Марсилия и този в Порто не го оцених достатъчно :)

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  13. 13 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 5827 Неутрално

    До коментар [#9] от "gianni":


    Това имах предвид под консервация:) Има различни начини, най-разпространения е със сол. Така са я пренасяли и по корабите.

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  14. 14 Профил на jgn33471284
    jgn33471284
    Рейтинг: 237 Неутрално

    Преди няколко дни ядохме там октопод, лимонено пиле и едно ястие със зеленчуци, сготвени като миш маш плюс картофи, завършихме с пащел дъ натъ, и всичко беше супер вкусно. И имаше виньо верде, свежо и пивко, много приятна изненада е този ресторант.





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK