На пресечната точка между изкуството, технологиите и още нещо

Финалът на Fine Acts Labs Sofia

© Владимир Петков, Fine Acts

Финалът на Fine Acts Labs SofiaКъде е пресечната точка между изкуството и технологиите? Ако попитате един художник или един програмист може би трудно ще се открие такава. Но ако съберете тези двамата заедно и им дадете 48 часа да я потърсят, ще намерят не една, а безброй.


А сега си представете 12 такива тандема, всичките с идеи отвъд собствените си граници и всичките с мисия да направят света по-добър. Такова беше второто издание на инициативата Fine Acts Labs, което се проведе миналата седмица в София. Общо 24 души, подкрепени от ментори, се включиха в търсенето на решения, комбиниращи сферите на човешките права, изкуството и технологиите, по три теми:


свобода на изразяване,
права на ЛГБТ хората,
и климатични промени и замърсяване.
Отборите имаха един уикенд, в който да се запознаят помежду си, да изберат насоката, по която да работят, да намерят, формулират и развият идеята си, да помислят как да я реализират и накрая да подготвят презентация, с която да я покажат на журито и хората, които биха помогнали за осъществяването й. Всеки отбор се състоеше от един човек на изкуството и един на технологиите, а 18 ментори от различни сфери ги инструктираха и след това наблюдаваха и напътстваха работата им.


Въпреки краткото време и факта, че в това време се включи и сработването между напълно непознати хора, резултатите впечатлиха публиката на финала в "Генератор" миналата сряда (29 ноември). Един от 12-те представени проекта получи финансиране от 2500 лв. за реализирането му от Fine Acts и още четири бяха припознати от другите организации. Всички останали могат да разчитат на съдействие за развитие от специалистите от Асоциацията на европейските журналисти в България, "Грийнпийс" и "За Земята", GLAS Foundation. По един проект от всяка категория получи и безплатен едногодишен хостинг от SiteGround.


По време на работния уикенд

© Радина Ганчева, Fine Acts

По време на работния уикенд


Нещо различно


Както темите, така и целите на 12-те проекта са различни. Единствените изисквания към отборите бяха идеите им действително да могат да се реализират и да комбинират по някакъв начин артистичността и технологичната практичност - или с други думи всичко по скалата между интерактивните произведения на изкуството и технологичните приложения с арт елемент.


Някои отбори избраха да предадат послание чрез акции, инсталации и пърформанси, като проекта Fakery на Илияна Кънчева и Иван Шулев, посветен на опасността от фалшивите новини, който беше отличен от журито и получи наградния фонд на Fine Acts. Или пък проектът Breathe It, Eat It на художничката Юлияна Текова и инженера Стефан Ангелов за стъклена кутия, разположена на централно място в София, в която с помощта на машина за дим да се вижда колко е замърсен въздуха в различни части на града към дадения момент и който също намери финансиране от "Грийнпийс България" и "За Земята", за да бъде осъществен.


Други избраха да създадат инструменти срещу конкретните проблеми, например плъгин за браузър, който анализира съдържанието и достоверността му и разпознава фалшивите новини; или страница, която показва крайностите в широкия спектър от мнения и медийни публикации (и манипулации) по една и съща тема.


На пресечната точка между изкуството, технологиите и още нещо

© Радина Ганчева, Fine Acts


От проектите за свобода на изразяване TimeHeroes припозна и обеща да подпомогне реализирането на идеята за арт инсталация и сайт, наречени Don't Be Newsless. Целта на авторите Владислав Илиев и Деян Панайотов е да обърнат внимание на информационната хигиена. Те ще покажат чрез инсталация от екрани на публично място колко малка част (само 14% по световната статистика) от времето прекарано в интернет е посветено на достоверни новини и информация, като показват реалния интернет поток към момента. Останалото са безмислени, неверни или като цяло разсейващи публикации и клипове (предимно с котки). Същата картина ще е достъпна и онлайн, а призивът е за информационна диета.


На пресечната точка между изкуството, технологиите и още нещо

© Радина Ганчева, Fine Acts


По екологичната тема Вера Гоцева и Иван Шарланджиев представиха идеята си за фотографско мобилно приложение, подобно на "Инстаграм", в което филтрите за снимки наподобяват въздуха в най-замърсените градове в света (включително София) и дават информация за мащабите на проблема и рисковете за здравето.


Мартин Бакърджиев и Катерина Васева предложиха социална игра, със стимули и награди, така че под формата на състезание да замениш найлоновите пликчета, пластмасовите чаши, бутилки, прибори и опаковки за храна с такива за многократна употреба. А Иво Иванов и Евгения Сярова имат идеята за разработването на мобилна платформа, в която да записваш и следиш вредните си навици срещу природата, да получиш оценка на ефекта от тях и може би да се мотивираш да ги спреш.


На пресечната точка между изкуството, технологиите и още нещо

© Радина Ганчева, Fine Acts


В сферата на правата на ЛГБТ общността имаше предложения за онлайн пощенска кутия с послания към хората, които решават да разкрият хомосексуалността си пред близките си, придружена от арт инсталация от слетите им гласове; VR инсталация (чрез очила за виртуална реалност), показваща стаята, живота и проблемите, с които се сблъсква един транссексуален човек; и карта на местата, на които хора от общността са получавали вербални и физически атаки срещу себе си, а с пърформанси "богинята" на мрежата ще се появява на тези места на живо, за да насочи общественото внимание към проблема.


В тази категория проектът What Did I Do Wrong получи подкрепа и ще бъде осъществен с помощта на фондация GLAS. Авторите му ще създадат интернет страница, която да отговаря на един от най-често задаваните въпроси в търсачката на "Гугъл" от родители на хора с различна сексуалност: "Къде сбърках?". Сайтът ще пояснява, че сексуалното самоопределяне не е въпрос на възпитание и не е грешка и ще дава положителни примери. Създателите на сайта Фелия Барух и Боян Чакъндраков дори ще потърсят съдействие от "Гугъл", за да позиционират на челно място позитивния отговор: "Никъде!".


Проектът Emotional Rehearsal също ще се осъществи заедно с фондация GLAS и на специален сайт ще позволява на млади родители например или на всеки, който иска, да запишат аудио послание с любов и подкрепа до детето си, което то да чуе, ако един ден реши да се разкрие като гей, лесбийка, бисексуален или транссексуален. Междувременно това послание ще може да се чуе и от всеки, който е изправен пред тази стъпка и има нужда от кураж да каже на близките си.


Победителите Иван Шулев и Илияна Канчева

© Радина Ганчева, Fine Acts

Победителите Иван Шулев и Илияна Канчева


Нещо изненадващо


За фаворитът на журито Fakery не може да се каже много... Буквално не може (почти като с първото правило в "Боен клуб"). Проектът разчита на елемента на изненадата, така че единственият начин любопитните да разберат каква е идеята, която най-много впечатли журито, е да отидат на място, когато по някое време догодина се чуе за ексклузивното събитие, организирано под марката.


Това е "проект, който разчита на хумор и изненада при комуникацията по темата фалшиви новини, поради което детайлите му засега остават в сянка", поясняват и от Fine Acts. Но посланието на създателите на идеята е ясно: фалшивите новини всяват страх и недоверие между хората и те трябва да се научат да ги разпознават. Амбицията им е Fakery да се превърне в световно движение, докато хорато не престанат да се връзват на интернет въдиците, обслужващи нечии интереси и всяващи омраза.

Павел Кунчев от Fine Acts и TimeHeroes

© Радина Ганчева, Fine Acts

Павел Кунчев от Fine Acts и TimeHeroes


Нещо, създадено с ентусиазъм


Във вечерта на финала на журито му отне повече от час да избере фаворита си. После тримата - Адриана Андреева от Studio Komplekt и Generator, Димитър Димитров от Rails Girls Sofia и Павел Кунчев от Fine Acts и TimeHeroes - споделиха, че е било много трудно.


"Имаше доста добри проекти. Беше ни трудно да намерим най-добрата пресечна точка между това да може да се случи реално, да повлияе на хората и да може същевременно бюджетът да му стигне. Имаше и идеи, които бяха много добри, но със сигурност бюджетът нямаше да им стигне", коментира Павел Кунчев за "Дневник". По думите му в общи линии в журито са спорили между петимата фаворити, които в последствие получиха подкрепа и от останалите организации.


Павел казва, че е бил изненадан от качеството на финалните проекти предвид краткото време, с което са разполагали за проучването на темите, отркиването на различните гледни точки и разработката. Краткият срок има своята роля - основната причина за него е, че в останалото време участниците са на работа и това е нещо странично за тях, но също и защото по този начин работата им по проектите е много по-концентрирана, без разсейване, поясни още съоснователят на Fine Acts.


"Спечелилият проект лесно може да се реализира и при него има предимството, че е много приложим като формат на много места с малка локална адаптация. Може да се създаде модел, включително и с готови информационни материали, който да се приложи навсякъде, където искаш. Проблемът за фалшификацията в медиите в момента го има навсякъде под една или друга форма, на някои места повече или по-малко. А метафората е много разбираема и може да се осъществява по много интересни и различни начини в различните държави", допълва Павел Кунчев и също не издава какво е Fakery.


Яна Бюрер Тавание, в средата, е в основата на инициативата. Адриана Андреева от Studio Komplekt и Generator и Димитър Димитров от Rails Girls Sofia около нея са двама от членовете на журито

© Кеворк Ванлян, Fine Acts

Яна Бюрер Тавание, в средата, е в основата на инициативата. Адриана Андреева от Studio Komplekt и Generator и Димитър Димитров от Rails Girls Sofia около нея са двама от членовете на журито


"Бяхме изключително щастливи и впечатлени от разнообразието, дълбочината и качеството на идеите. Това е пряко следствие от самите участници - умни, изключително ангажирани, отдадени, работещи неуморно по 15 часа на ден, прекрасни. Намираме за страхотно, при толкова силни идеи, родени за 48 часа от хора, запознали се преди няколко дни, колко трудно беше на журито да излъчи един победител. Също толкова щастливи сме, че в рамките на награждаването пет от идеите намериха средства за финансиране, а всички - бъдеща подкрепа и менторство", коментира и съоснователят и директор на Fine Acts Яна Бюрер Тавание.


Организаторът на инициативата за търсене на идеи на пресечната точка между изкуството и технологиите - Fine Acts - е глобална неправителствена организация, базирана в София и Лондон. Колективът на Fine Acts включва над 40 стипендианти на TED от цял свят, и се разраства. Fine Acts Labs Sofia беше второто събитие от поредица, която ще продължи и в международен мащаб през 2018 г. Пилотното за България беше през юли тази година, на темата за права на жените, а следващите са планирани в държави като Унгария, Полша, Кения и САЩ.

Ключови думи към статията:

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 695 Неутрално

  Детска радост - шарени бонбонки.

 2. 2 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 11607 Неутрално

  Браво за идеята!

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK