Момичето, което може да вдигне на крак цяло родопско село

Момичето, което може да вдигне на крак цяло родопско село

© Мариана Камбурова, Даскал БрънзаловИма хора, които водят неравна битка с общините да спрат разрухата на къщи като Финговата - емблеми на архитектурата, задали тона на българския град. Други се застъпват за изчистените линии на модернизма, формирали голяма част от градската среда, но останали в сянката на по-тържествените си предшественици и на наследството на соца. 24-годишният архитект Кристияна Брънзалова обаче си е поставила задача с повишена трудност: да запази архитектурното наследство на няколко родопски села, начело с училището на село Хвойна – образец на модернизма, строен от пловдивския архитект Боян Чинков.


Кристияна завършва магистратура по архитектура в Политехническия университет в Милано. За дипломната работа по предмета "Архитектурен дизайн и презервация" курсът й трябва да придаде нов живот на две сгради в планината – някогашни колонии на италианската фашистка младеж. По време на една от ваканциите си у нас обаче Кристияна открива предизвикателство, което истински я вдъхновява – изоставеното училище "Св. Св. Кирил и Методий" в село Хвойна. "Буквално се блъснах в него. По български тертип то е на най-красивото, високо и слънчево място в селото, заедно с църквата "Свети пророк Илия", която е на 160 години."


Входът на сградата на Боян Чинков

© Мариана Камбурова, Даскал Брънзалов

Входът на сградата на Боян Чинков


Всъщност в Хвойна има още две училища – килийно, което заедно с църквата е групов паметник на културата от национално значение, както и второ, строено към края на XIX в. Третото, към което е насочен интересът на Кристияна, затваря врати преди 10 г., защото в Хвойна няма достатъчно деца. Сградата е каменна, строена през 30-те години на миналия век и разширявана 40 години по-късно. "Хората често ме питат в прав текст какво намирам в нея. А тя е пример за модернистична архитектура", казва Кристияна. Едва когато започва да работи по проекта си за нова функция на сградата открива, че то е проектирано от известния пловдивски архитект Боян Чинков.


Кристияна открива още, че нейният род, който е на 900 години, е свързан с него. Прапрадядо й е първият учител в селото, прадядо й също преподава, а в Хойна има хора, които още го помнят. В архива в Смолян тя намира трудовата му книжка, както и много снимки от строежа на сградата. "Училището е ценно не само от архитектурна гледна точка, но и за хората в селото. Правено е почти без никаква помощ от страна на държавата. Хората са се самооблагали, носили са пясък от реката, за да го вдигнат", разказва младият архитект.
Градежа на училището на Чинков през 30-те години - снимка от архивите, намерена от Кристияна

© Архив, Даскал Брънзалов

Градежа на училището на Чинков през 30-те години - снимка от архивите, намерена от Кристияна

В селото още помнят последния звънец в сградата, прозвучал преди 10 години. Вътре кабинетите стоят, както са били оставени – с глобусите и книгите, ползвани от децата на селото. Проектът на Кристияна е за изнесен офис в планината за IT специалисти и архитекти – идея, популярна в чужбина, а и не неосъществима предвид локацията на Хвойна - недалеч от Пловдив на главния пътя Асеновград-Смолян. Но тя не спира дотук. "Влизайки в сградите ми стана тъжно, защото вътре ситуацията е много зле." Покривът в сградата на Чинков тече, а в жълтото училище, строено през 19 век, където основно се съхраняват книги, има и дупка в покрива, и дупка в пода. "Но сградите са каменни и абсолютно спасяеми."


Затова Кристияна организира благотворителен фолклорен фестивал – "Камък върху камък ще остане" – за набиране на средства за ремонт. Спасяването на такива големи сгради в обезлюдяващо се планинско село може би изглежда непосилно за едно момиче. Но само за седмица студентката успява да събере почти всичките 500 жители на селото, че и отгоре.


Участие взимат трупата й по народни танци от Милано (Кристияна е запален танцьор), нейни приятели от Мюнхен и Париж, няколко състава от околните села и известния певец Здравко Мандаджиев. Озвучаването е осигурено от кметската управа, както и няколкостотин столчета, които не достигат за всички гости. Фестивалът силно разчувства местните хора. "Цялото село сме с нея. Опитваме се и ние да сме общественополезни. Защото малко хората като Крисито, навъдиха се сега обществено безполезни, да не кажа вредни", казва съседът й Димитър Чинов, който е на 50 години.


От дарения по време на фестивала се събират 1500 лева - далеч от 10-те хиляди, необходими за дупката в малкото училище, но достатъчно за течащия покрив на сградата на Чинков. От август се чака единствено комисия, назначена от кметството в Чепеларе, която да даде зелена светлина за ремонта ("Дневник" не успя да се свърже с кметицата за коментар). Междувременно Кристияна е учредила своя фондация - "Даскал Брънзалов", която да събира парите, но и да се грижи за други изоставени къщи в Родопите. Има и големи амбиции, и план.


Пейзаж от Хвойна

© Мариана Камбурова, Даскал Брънзалов

Пейзаж от Хвойна

"Искаме да направим регистър на сградите с отличителна архитектурна стойност в Родопите. И ако някоя баба не може да ремонтира старата си къща, идваме ние на бял кон." Идеята й е да организира курсове за студенти по архитектура, които искат да усвоят старите техники на строителството, и да ремонтират къщите про боно под ръководството на майстори-занаятчии. Срещу това собствениците им ще дадат съгласието си да не нанасят промени в автентичния вид на сградите. "Много грандиозна идея, но съм виждала как работи", казва Кристияна. "Защото е тъжно да вървиш по улицата и да виждаш интересни сгради, санирани със стиропор. Ние, младите архитекти, трябва да обясним на досъпен език защо хората не бива да правят така."


Засега фондацията ще се концентрира върху сградите в района на Рупчос – Хвойна и няколко околни села. "Набелязала съм Паскалевия хан на входа на Чепеларе, тепавицата на Чепеларе, както и ветеринарната лечебница в Хвойна – страшно красива сграда с модернистични елементи, която за съжаление също е изоставена." Сградите не са паметници на културата и процедурата по ремонтирането им не би трябвало да е толкова трудна. А и не в статута според Кристияна е въпросът. Защото също до Нареченски бани се намира прекрасното село Косово, където "90% от сградите са паметници, но падат. Толкова е автентично, че може да се снима филм. И въпреки че има курорт в непосредствена близост, никой не знае за него."


Входът на жълтото училище от XIX в. Сградата има дупка в покрива и пода, но е абсолютно спасяема, според Кристияна

© Мариана Камбурова, Даскал Брънзалов

Входът на жълтото училище от XIX в. Сградата има дупка в покрива и пода, но е абсолютно спасяема, според Кристияна


Затова другата задача на фондацията ще е второ издание на фестивала "Камък върху камък" през лятото край Хвойна. В програмата ще има хумористична пиеса на тема родопска сватба, написана от етнолог на автентичното местно наречие. В неформалния екип около Кристияна, чисто по приятелска линия, има още юрист, а и фотограф – Мариана Камбурова, чието семейство има къща в Хвойна и прави докторантурата си върху снимки от училището. Нейната серия портрети на възпитаници на "Св. Св. Кирил и Методий" - "Време и трансформация на едно училище в село Хвойна" в сградата вече гостува в Пловдив, а през тази година ще дойде благотворително и в София. Истината е, че колкото и големи да звучат плановете на Кристияна, енергията й и убедеността й са заразителни. Дори учениците в столичното 22-о училище, където работи майка й, се включват в набирането на средства за Хвойна с картички на коледен базар.


"Имам огромно желание да живея в България, да й дам нещо", казва Кристияна, която преди Милано е учила в Манчестър и отказва предложение за работа в Италия заради инициативата си в Хвойна. В началото на декември, когато говорим, току що е намерила работа по специалността си след 4-месечно търсене. Кандидатства и за архитект в община с чиновническа заплата (не я взимат), и за тройно по-добре платена работа в колцентър, където почти започва. От дългите си занимания с народни танци е забелязала, че повечето българи в чужбина "милеят за България - живеят обути в цървули и на баба шушоните, но тук просто няма какво да правят."


Все още обаче смята, че е на прав път. "Харесала съм си една мисъл – по-лесно е да напуснеш потъващия кораб, отколкото да запълниш дупките в него. Да, дупките са много, но има хора да ги запълним."


Кристияна и "Даскал Брънзалов" търсят съмишленици – архитекти и майстори, както и средства. Връзка с нея можете да направите чрез фейсбук страницата на фондацията.


Сметката за дарения на "Даскал Брънзалов" е BIC: UNCRBGSF IBAN: BG08 UNCR70001523073653 BGN Име: Фондация Даскал Брънзалов

Запалена по народните танци от малка, Кристияна събира няколко любителски трупи от чужбина и близо 500 души на фестивал в Хвойна

© Асен Шушков, Даскал Брънзалов

Запалена по народните танци от малка, Кристияна събира няколко любителски трупи от чужбина и близо 500 души на фестивал в Хвойна


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (42)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1573 Неутрално

  Хубаво е, че има такива хора!

 2. 2 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Браво, поклон на Кристияна и на всички като нея!

  Доброто е заразно
 3. 3 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5053 Неутрално

  Красива като начинанието си.

 4. 4 Профил на Stoyan Ivanov
  Stoyan Ivanov
  Рейтинг: 264 Неутрално
 5. 5 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Поздравления за силите и куража!

  Хубаво е да се замислим кой с какво може да помогне.

 6. 6 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1148 Неутрално

  Браво! Трябва да й помогнем, а не само да плюем по неправдите.

 7. 7 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1885 Весело

  Браво!
  Нещо хубаво на фона на простотията, заливаща ни от всякъде.

  Panta rhei....
 8. 8 Профил на CINZANO
  CINZANO
  Рейтинг: 849 Неутрално

  Браво на момичето! Дано да има повече като нея!

  Мома, връщай 12 и 12А!
 9. 9 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 268 Неутрално

  Браво на това момиче. И дано се намерят хора с възможности, които да й помогнат.

 10. 10 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2326 Неутрално

  Колко ли такива момичета и момчета трябват на изоставената България - тази, строена с общите усилия на едно работохолично население; тази, осигурила училища и даскали с по няколко чужди езика за децата... Тази, която комунистите смазаха, опразниха и обрекоха на разрушение чрез обезлюдяване.
  Замислих се, докато гледах снимката за строежа на каменното училище - десетина разнородно облечени (явно с различни професии) човека, чиято мисия тогава е имала смисъл - в тази сграда да се учи векове наред. Защото не става дума само за възстановяването на зданията, все пак. Въпросът е, как идеята на Кристиана да се превърне в... живот, а той (моите уважение към нейните усилия) едва ли би могъл да бъде привнесен от Милано.

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 11. 11 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 482 Неутрално

  Браво на девойката, този ентусиазъм го изпитахме и ние през 85-та, когато купихме стара къща в Горен Купен, Севлиевско. Необходими са много средства за реставриране на такъв голям проект. Дано има хубав път, ток и вода. Успех, момиче.

 12. 12 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1709 Неутрално

  Да е жива и здрава, да пази българският корен.
  Дано срещне разбиране и подкрепа сред по-широк кръг хора и институции.
  РЕСПЕКТ!!!

 13. 13 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 666 Неутрално

  Ша се сетите че живота е на Село ама ще е късно :)

 14. 14 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 462 Неутрално

  Успех на проекта!

  Модератора е неадекватен!
 15. 15 Профил на Danail Stoyanov
  Danail Stoyanov
  Рейтинг: 8 Неутрално
 16. 16 Профил на nikolai
  nikolai
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Браво на нея!! А какви са училищата на селата Виноградец - Пазарджишко, Обидим до Добринище, Пиперица - Санданско, Старо Железаре - Врачанско.... и други, за които не се сещам в момента. Много има да се прави, но това е едно добро начало и пример за другите

 17. 17 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3125 Неутрално

  Желая успехи на Кристияна! Coraggio!
  Няма място за сравнение между младата госпожица, която действа за възстановяване на старинни български сгради, и членовете на клуб "Милениум", изискващи назначения във висшата държавна администрация... Далече съм от мисълта, че всички членове на клуба са кариеристи, но говорещите от тяхно име в медиите оставят такова впечатление.

  "Най-големият враг на познанието не е невежеството, а илюзията за познание." Стивън Хокинг
 18. 18 Профил на Marin Pavlov
  Marin Pavlov
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Ами не съм голям оптимист, като пишещите по-горе.
  - девойката е от 900 годишен род, но е отишла да живее в Италия???
  - проблемът на българското село е в това, че то е обезлюдено, а не в това, че няма хора които милеят за читалището или училището. Дори да се оправи уìлището, хората няма да се върнат.

 19. 19 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 653 Неутрално

  Мисля че е също добра стъпка да се задоми и да роди 3-4 деца(в България), което ще е истински принос срещу затварянето на училища

  malart.blog.bg
 20. 20 Профил на Plamen Shopov
  Plamen Shopov
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Оправно дейвойче,архитект,танцьор,родолюбец.....носела цървули и шушони на запад!Безплатна реклама и начинание с неизвестен завършек!Няма лошо,но безплатен обяд няма,както няма и безплатна реставрация!

 21. 21 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#19] от "malart":

  щото ти сигруно имаш 4-5 деца...

  Birds of a feather flock together.
 22. 22 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#18] от "timtim":

  мераклия си да определяш кой къде може да ходи да учи?

  Birds of a feather flock together.
 23. 23 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2267 Неутрално

  До коментар [#22] от "Xumpomo name":

  Мераклия съм да определям сам живота си а не да го определят хора които са си уредили своя някъде далеч но пък се чувстват длъжни да определят моя в България. Нямам против всеки да ходи да учи, живее или прави каквото си иска и където му хрумне по този широк свят но ако ще решава за българия, е честно да живее тук и да понесе резулатата от действията си. Само припомням че на последните президенстки избори, над 60% от българите в чужбина гласуваха за Радев. И не ме вълнува кои колко пари пращал на родните си, праща ги на своята рода, не на мен, не на държавата.

 24. 24 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2267 Неутрално

  До коментар [#21] от "Xumpomo name":

  Имам две но ги гледам В БЪЛГАРИЯ. А госпожата няма нито едно но дори да има в някакъв момент, те няма да са българчета а Италианчета. И не ми разправяйте разни измислици за българчета в чужбина, имам достатъчно приятели по света и знам какво става на практика.

 25. 25 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3931 Неутрално

  До коментар [#23] от "m17":

  Колега, според статията младата жена е "отказва предложение за работа в Италия заради инициативата си в Хвойна. В началото на декември, когато говорим, току що е намерила работа по специалността си след 4-месечно търсене. Кандидатства и за архитект в община с чиновническа заплата (не я взимат), и за тройно по-добре платена работа в колцентър, където почти започва." Не е много ясно, но предполагам че става въпрос за работа в България.
  ПП
  "Дневник", не е лоша идея да дадете банковите атрибути на сметката по възстановяването на училищата в Хвойна.

 26. 26 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2912 Неутрално

  Както се казва...: Една птичка, пролет не прави.
  Действителността по нашите села е тежка и много тъжна...! Хората се откъснаха и разпиляха, И няма, какво да ги върне...!

  Бивш tww09306483.
 27. 27 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#26] от "tww09306483":

  то пък ако иска да се върне виж по-горе с какви коментари ще я посрещнат :)

  Birds of a feather flock together.
 28. 28 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 778 Неутрално

  браво на момичето. зная с. Хвойна, църквата и историческото килийно училище, не съм ходил до това, за което се говори в статията. дано да успее в начинанията ѝ.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 29. 29 Профил на filofob
  filofob
  Рейтинг: 1301 Неутрално

  За съжаление, има смисъл, ако наистина тези сгради имат някакво приложение в бъдеще. Иначе какво, оправяме ги и си седят като паметници, рушат се, а наоколо селото умира. Още повече, че май се е насочила към сгради, които изискват определени познания, за да бъдат оценени.
  Много ми се ще подобна инициатива да има за красивите сгради от началото на 20ти век в градовете и които придават европейски дух и историческа стойност.

 30. 30 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7020 Неутрално

  Родопите и селищата там са неповторими. Прекрасно е , че има такива млади хора, които искат да ги възродят.

 31. 31 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#24] от "m17":

  ми ходете да протестирате в с. Хвойна срещу "госпожата", не си губете времето по форуми.

  в България и без това се прави толкова малко, няма нужда да бъдете толкоз кисел.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 32. 32 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 470 Весело

  Ега'си автентичността. Момата да беше гушнала агънце кво е това куче, сякаш не сме виждали

 33. 33 Профил на hunt
  hunt
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Това с 900 годишния си род обаче изби рибата! Тоест тя си знае родословието до към 1100 година. Абе или тя яко послъгва или някой журналист не е разбрал. Смело мога да твърдя, че никой в българия не може да си помни и знае родословието до по-назад от върраждането - 1700-1800 година. Съжалявам за пропагандата ви, но все пак тук не е Великобритания и тя не е от аристократичен род за да е записано родословието и.
  Иначе инициативата е интересна, но е безмислена. Млад човек не бива да си пилее времето за стара сграда, освен ако няма някоя наистина добра идея за нея. Е може и да има и тогава казвам браво.

 34. 34 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2267 Неутрално

  До коментар [#31] от "abdelhaqq":

  Напротив, аз се радвам за жената и искрено и желая успех. Коментара ми беше към мрънкането на емигрантите във форума които си гледат живота на уредени места но държат да ме поучават как аз да живея моя живот.

 35. 35 Профил на Elena Stanisheva
  Elena Stanisheva
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Чета коментарите и се чудя да се смея ли, да плача ли.... Коментар след коментар без да сте се информирали за конкретната ситуация. Все пак кратичко ще ви подам светлинка. Кристиана е олицетворение на най-хубавото, което може да се случи на страната ни. Млада и красива е (само на 24 години). Добре образована - завършила е бакалавърска степен в Англия и магистърска в Милано. Инициативна е, безкрайно ентусиазирана и упорита. Вълнуват я българските традиции и фолклор и ги пресъздава, където и да се намира по света. Родолюбието й има внушителни размери - проучва историята на рода си и Рупчос, от където произхожда той. Ще защити дипломната си работа в Миланския политехнически университет не с тема за изоставена сграда в италианско село (като повечето си състуденти), а с тема за сградата на нефункциониращото училище в родното село на дядо й Даскал Брънзалов в китното родопско село Хвойна. Вече се завърна в България и работи в София.
  Е, драги ми читателю, не се ли е случило подобно нещо и по време на възраждането и в периода след освобождението? Будните Българи са отивали в Европата да се изучат и са се връщали в България, за да станат министри, депутати, индустриалци, учители, лекари и прочие и прочие.....наричаме и до днес повечето от тях НАРОДНИ БУДИТЕЛИ.
  Дай Боже повече такива момичета и момчета като Кристиана да има и занапред.
  Бих препоръчала на тези, които плюят само, за да си начешат езиците, да изберат други методи за удовлетворяване на тази физиологична нужда, присъща не на човеците, а на други земни твари.

 36. 36 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2267 Неутрално

  До коментар [#33] от "hunt":

  Има отделни родове които могат да се проследят примерно до 1600 но наистина по-назад е напълно невъзможно.

 37. 37 Профил на destruct
  destruct
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Това, което прави момичето е наистина похвално. Затова няма нужда от украсявания и хиперболи като 900-годишния род. Аз не знам кой е бил прапрадядо ми,т.е.около 160-170 години назад, а камоли векове преди това.

 38. 38 Профил на Rex
  Rex
  Рейтинг: 347 Неутрално

  Това с 900 годишния си род обаче изби рибата! Тоест тя си знае родословието до към 1100 година. Абе или тя яко послъгва или някой журналист не е разбрал. Смело мога да твърдя, че никой в българия не може да си помни и знае родословието до по-назад от върраждането - 1700-1800 година. Съжалявам за пропагандата ви, но все пак тук не е Великобритания и тя не е от аристократичен род за да е записано родословието и.Иначе инициативата е интересна, но е безмислена. Млад човек не бива да си пилее времето за стара сграда, освен ако няма някоя наистина добра идея за нея. Е може и да има и тогава казвам браво.
  —цитат от коментар 33 на hunt


  Напълно съм съгласен. Четат , лапат мухи , шляпат плюсове и не мислят. Колкото е вярно че рода и е на 900 години толкова сигурно е вярна и останалата част от статията. Бойкоборисовщини.

 39. 39 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2807 Неутрално

  Надявам се това момиче да не е само и стотиците хиляди като нея пръснати по целия свят да съживят България. Ще трябват години, може би цял век, но ще се случи.
  Поздрави на всички, които обичат Родината си:
  https://www.youtube.com/watch?v=sFvxNmqrXy8

  Пазете се от доносника vesolr
 40. 40 Профил на T
  T
  Рейтинг: 214 Неутрално

  Бих обобщил така коментарите- едните са на хора, които за позитивно настроени и ОЦЕНЯВАТ по достойнство едно добро, ДОБРОВОЛНО дело от МЛАД човек-родолюбец! Другите са- мрънкащи, вечно и по всичко "компетентни" хейтъри зад клавиатури, които най-вероятно от мързел даже не са си измили очите сутринта! Колкото до темата- това е цената на глобализацията и ние ( съвременниците) тепърва ще и сърбаме попарата! Не само нашата нация- в цял свят обезлюдяването на райони, държави е феномен, в Китай 600 млн. селско население мигрира към новоизграждащите се над 200 милионни градове- това са процеси, които човек а и общност трудно може да овладее, камо ли спре! Но нека има такива хора, това са съзидателните хора, от които има нужда България, българите в чужбина не ги мислете- те са направили своя избор и след едно поколение НИЩО българско няма да има у тях!

 41. 41 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1455 Неутрално

  Ами не съм голям оптимист, като пишещите по-горе.- девойката е от 900 годишен род, но е отишла да живее в Италия???- проблемът на българското село е в това, че то е обезлюдено, а не в това, че няма хора които милеят за читалището или училището. Дори да се оправи уìлището, хората няма да се върнат.
  —цитат от коментар 18 на timtim


  Както често става, погледнато е малко късогледо на проблема. Не казвам че тези сгради нямат архитектурна стойност и не трябва да бъдат спасени. Проблемът е че тези сгради имат предназначение и една сграда може да бъде спасена само ако има предназначение. Само ако има собственик, който да може да я подържа и само ако има смисъл да съществува като сграда. Ако тези села и градчета са опустяло, ако няма ученици тези сгради не може да бъдат училища вече. Училище е трудно да се преустрои в друга сграда но не е невъзможно. Но в каква ако няма хора в тези населени места? Там на никой не ми трябват читалища, нито хотели. Възможно е да се реконструират като частни домове. Училищата имат големи дворове, обикновено асфалтирани. Сградата може да запази фасадата си и архитектурните си елементи но вътре да бъде преустроена на луксозен меншън а двода да се превърне в чудесна частна градина. Ина ток, вода и канал + добър достъп. Но и това няма да стане защото които има толкова пари ще иска да живее в Софето или Филибето.
  На мене лично би ми било много интересно да направя такъв проект. Проблемите са много обаче. На първо място изисква много пари, които не съм сигурен дали искам да погреба в Хвойна. Кметството може да реши да постави глупави ограничение на реставрацият, което ще я обезсмисли. Но най-важното нещо е че тези места са силно депресирани икономически. Една такава огромна "къща" няма да бъде на място и никога не е приятно или прилично да живееш в лукс когато около тебе хората гладуват.
  Така че ще си останем само с инициативите и призивите и най-много частични реставрации достатъчни за дисертацията на някой но не и за нещо реално или дългострочно. Ако селото е умряло или на умиране и не се нуждае от училище ... реставрирането му ще е полезно колкото да направиш зъбна пломба на мъртвец.

  California Über Alles
 42. 42 Профил на Lila La
  Lila La
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар 41, а и не само.
  Вече има доста примери в Родопите на съживени села и общности. Един такъв е читалището в Гудевица, реставрирано местно читалище което събира деца всяко лято и създава модел на Ново образование. А че модела е устойчив е повече от ясно, вече десет години работят и стават все по-добри. Идеята за фестивал в с.Хвойна е страхотна и ако той стане популярен една такава сграда ще е само в плюс. Лятото стотици чужденци посещават Родопите, всяка запазена старина там е безценна, хората идват с уморени очи от бетона на глобализирания град и се захласват по всичко автентично и различно.В Родопите има какво да се види, заедно с природните феномени и местния туризъм, Хвойна и проекта там се вписват точно на място. Съвсем наблизо са и Чудните мостове посещавани масово лятото. Хора събудете се в такива проекти е истината.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK