Момичето от Вакарел и момчето от крайния квартал

Момичето от Вакарел и момчето от крайния квартал


Елисавета и Антонио са ученици в 12 клас в София. И двамата са от ромски произход и са отличници. Тя учи в професионалната гимназия по фризьорство и козметика "Княгиня Евдокия". Всеки ден пътува с влак от Вакарел, където живее с двете си сестри и майка си, която работи като озеленител в градски парк в София. Той пък е гимназист в 149 -то училище "Иван Хаджийски". Живее близо до гимназията, в която учи, заедно с родителите си и своя брат.


"Момичето от Вакарел"


Така обикновено наричат Елисавета, когато се явява на състезания по фризьорство, на които два пъти е печелила първите места. През 2016 г. е била и на международно състезание във Верона и е стигнала до трето място. Много ѝ е харесало пътуването в Италия. Сега мечтае за екскурзия във Франция, тъй като тази страна винаги ѝ е била много интересна.
Майка ѝ я насочва към гимназията по фризьорство. Елисавета искала да учи ресторантьорство, тъй като много обича да готви. Но не съжалява, че е послушала майка си, тъй като открила, че и фризьорството ѝ се отдава и това са и най-любимите ѝ часове в училище.


Денят за Елисавета започва в 4:30 сутринта. Става, приготвя закуска за майка си и сестрите си, после взима ранния влак до София, където е на училище до обяд. После бърза да се прибере във Вакарел, тъй като към 16 ч. отива на работа в местна борса за изкупуване на шипки. С парите, които изкарва помага на майка си в отглеждането на двете ѝ по-малки сестри. Обикновено се прибира вкъщи към 21:30, но понякога се налага да остане на работа до полунощ.


Учи и пише домашните си във влака, тъй като рядко ѝ остава време вкъщи. Елисавета вече е работила и като фризьор в софийски салон през изминалата ваканция. Дори получила предложение да остане на работа, но то било несъвместимо с учебната ѝ програма.


Във Вакарел няма гимназия, но според Елисавета всеки, който има желание да учи, го прави. Казва, че пътуването от Вакарел до София е скъпо за нея и за по-малката ѝ сестра Маргарита, която също е гимназистка в София. Тя и сестра ѝ пътуват с карти, които за 3 месеца струват около 100 лева. На практика почти цялата стипендия на Елисавета за отличен успех и от Центъра за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства отиват за пътуване.


Обикновено родителите са тези, които учат децата си да четат и пишат. Но при Елисавета е тъкмо обратното. Майка ѝ е без никакво образование, но вече може да чете благодарение на нея. Ходила е на училище само до 2-ри клас, тъй като съучениците й я тормозели заради етническия произход. Елисавета казва, че българите и ромите вече се разбират все по-добре и самата тя никога не се е чувствала жертва на дискриминация.


Роднините ѝ са искали да я омъжат рано, когато е била едва на 14 години. Всички на моята възраст във Вакарел вече са семейни, казва тя. Тогава просто избягала и никой повече не я е карал да се омъжва. Смята, че за да има семейство и деца, трябва да е готова за това.


Родителите на Елисавета са разделени отдавна. Тя не поддържа връзка с баща си. От него има и други братя и сестри, с които е в добри отношения. Има много вуйчовци, които работят в Англия, но предпочита да остане да живее в България. Има братовчед, който работи като следовател тук и за нея той е пример, че човек може да е добре и в България, стига да работи и да учи усърдно. Целта й е да следва "Право" и мечтае да стане адвокат.


Момчето от крайния квартал


Момичето от Вакарел и момчето от крайния квартал


Антонио живее близо до училището "Иван Хаджийски" в "Овча купел". Кръстен е на дядо си Антон. Родители му са млади и избрали по-модерен вариант на името. Баща му работи като мотокарист в цех за дограма. До неотдавна майка му е работила в столичен мол, а сега почиства офиси.


Самият Антонио определя семейството си като много сплотено и добро. За него и за родителите му образованието винаги е било приоритет. От малък са го карали да учи много. "Просветата отваря много възможности в живота", казва той.


Профилът в гимназията му е "Изобразително изкуство с изучаване на английски език и информационни технологии". Информационните технологии го влекат още от малък, но харесва също така часовете по "Английски език" и "История". Особено любим период от историята на България е този на Първото българско царство.


Неотдавна Антонио се е завърнал от пътуване по програмата "Еразъм" в Испания - първото му пътуване в чужбина. Бил е настанен в семейство в градче близо до Билбао. Направило му е впечатление, че местните водят много щастлив и спокоен живот. Харесало му, че били много приветливи, а семействата - сплотени. Иска му се и българите да бъдат приветливи като баските. "Много ми хареса също така испанският хамон", смее се Антонио.


Обича да пътува. Едно от хобитата му е фитнесът - "трябва да се поддържам в добра форма, все пак съм знаменосец в училище".


Никога не се е срамувал от ромския си прозход - аресва ми, че ромите влагат страст във всичките си действия и умеят да се забавляват". Бил е на много български, и на ромски сватби. Харесва му разнообразието в традициите.


Антонио е на мнение, че "българското общество е толерантно, ако спазваш неговите порядки". Политиката не го интересува и не обръща внимание на новините, които представят ромите предимно в негативна светлина. Но все пак име мнение по въпроса. "Разделяй и владей" – така той си обяснява поведението на някои политици, които употребяват езика на омразата. В разговора Антонио казва: Няма как да правиш едно и също нещо всеки път и да искаш да получиш различен резултат.


Четенето на книги също е сред любимите занимания. Обича да гледа филми и да слуша музика. Почитател е на "Властелинът на пръстените" и "Междузвездни войни", както и на групата "AC/DC". Пикасо е любимият му художник.


Повечето приятели на Антонио са българи. "Случайно е, че е така, не съм ги подбирал". Живее близо до "Факултета", където има много роми, но само веднъж като малък е влизал във вътрешността на квартала, заедно с негови приятели.


Не иска да живее в чужбина. Според него много хора в България не са щастливи, "защото не искат да спазват правилата". Не му харесва и това, че между хората има много завист. "Вместо да се стремят да се издигат, те гледат да издърпат издигащите се долу, при тях".


Основният стремеж на Антонио сега е да бъде приет да следва "Компютърни науки" в Софийския университет. Казва, че се е насочил към тази специалност не заради това, че тя обещава добра кариера, а защото тъкмо това му допада. Определя себе си не като практичен, а като мечтател.


Антонио се вижда след 20 години като "успял човек, с хубав живот, с добро и сплотено семейство". Вярва, че след 20 години България ще бъде спокойна страна, в която всички ще спазват законите. Елисавета пък си представя България след 20 години като страна с висок стандарт на живот, в която няма да има несправедливост.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (78)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5758 Неутрално

  Браво на децата. Високи, но реалистични цели са първата стъпка. Откъсването от средата е втората ...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 2. 2 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 687 Неутрално

  Браво на Елисавета за постоянството и усилията!

  Добри деца - такова трябва да е бъдещето и за другите от общността им.

  Успех и на двамата, дано постигнат стремежите си!

 3. 3 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2620 Разстроено

  "... в която няма да има несправедливост..." - "И двамата са от ромски произход и са отличници" - не е важен произходът, не е важна средата или в по-малка степен, не са важни приятели, близки, роднини, а
  ВЪзпитание,
  което да определя ясно кое е справедливо, защо трябва да се спазват моралните правила, да се следват общочовешки ценности,
  ЖЕелание да се прави всичко както трябва - без компромиси, в името на горното,
  ВЪзможности - лични, обществени, за осъществяване на себе си - чрез талант, труд, чест и достойнство. Та, защо трябва да се пропагандират успехи, които са естествени за хора, които ги търсят, отстояват с поведението, с вярата си, със защитата на своето его, защо трябва да се разделят хората, все едно е екзотика в България да има успешни цигани, турци, арменци, мюсюлмани, баптисти, тъмни, жълти, че и Винету?! Милозливо излиза нещо, което в днешния глобален свят не трябва да прави впечатление на никого, но ТУК, в Абсурдландия, държавата на българите все още се харчи. Ааа, Председателството - да им се преведе, разпечата и сложи на банките в НДК-то.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 4. 4 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1371 Неутрално

  Интересен материал. Радващо е, че има деца от малцинствата, които отхвърлят средата и традициите и се стремят към нещо повече. Дано имат успех в живота и да постигнат това за което мечтаят.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 5. 5 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1371 Любопитно

  До коментар [#3] от "3аНиЗа":

  Предвид типичната ромска среда и култура, такива хора са просто изключение, затова и смятам, че заслужават да се пише за тях и да се дават за пример на останалите от техния етнос.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 6. 6 Профил на antikvarno
  antikvarno
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Пожелавам успех на децата и примерът им да е заразен и за други деца от всички етноси, защото напоследък има доста мързеланковци.

 7. 7 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 737 Неутрално

  ето, че с желание всичко става, просто държавата трябва да насърчава по всякакъв начин тези деца да завършват образованието - по добре да им се плаща картата 30 лева на месец, отколкото цял живот после социални помощи

  инае браво на тези 2 деца, те наистина са за пример !

 8. 8 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1498 Неутрално

  Колко хубави... приказки. Виждаме напудрени рекламни истории. Каква ли е действителността? Как едно момиче възпитано в традициите на ромите бяга за да не се омъже на 14? При положение, че му е набивано в главата, че това е върховната цел? При положение, че живее в мизерия, отказва работа за поне 50 лв на ден (по вероятно 100) защото не съответствала на образователната и програма!? Не казвам, че е лошо. Просто не е реалистично.

 9. 9 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 2119 Неутрално

  До коментар [#8] от "George Svinarov":
  Е нали идеята е точно това да се промени. Щото пропуснахме много години на "ромското включване" а после се чудим защо е така. Точно ценностите трябва да се променят, за което пък е необходим живота на няколко последователни поколения.
  Има много такива примери, мога да дам един: децата на търговците от варненския пазар. Ходят си на училище и се грижат много за тях.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 10. 10 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1498 Неутрално

  До коментар [#9] от "zz_s":

  Съгласен съм с Вас. Просто казвам статията е напудрена и предизвиква недоверие. Посочих някои от слабите моменти. По този начин,подчертавам според мен, статията постига по скоро обратен ефект. От една страна всеки ксенофоб, ще каже "да бе да, няма начин", от друга ни убеждават, че процеса ще се случи от само себе си. Да предположим, че всичко написано е вярно. Тогава момичето има някакъв ментор (1 или няколко), който да и подсказва решения, противоречащи на цялата и среда, светоглед, философия (както искате го наречете). И възниква въпроса, защо не се говори за този човек (хора)? Защо мълчи статията? Историите са повърхностни.

 11. 11 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2318 Неутрално

  До коментар [#8] от "George Svinarov":

  Искаш ли да ти кажа как "бяга" момичето? Не на 110 метра с препятствия (къде точно ще се скрие?), а като прави нещо (и дава ясно да се разбере на цялата общност, че го е направила), което и българките вече правят не на 14, а и по-малки даже. Само че няма как да ти го напишат в статията и се разчита на интелекта на читателя. Явно твърде оптимистично в твоя случай. А относно работата - да не мислиш, че в салона е правила прически на столични кифли? Най-вероятно е чистела с идеята да гледа и да се учи.

  Иначе наистина прекрасни деца - и по снимките си личи дори. Пожелавам им успех във всичко, с което се захванат!

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 12. 12 Профил на slon
  slon
  Рейтинг: 479 Разстроено

  100 лева на 3 месеца са ужасно много пари за един гимназист...

 13. 13 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1117 Неутрално

  Спасов, крайно дразнещ е милозливият стил на писане за тези деца! Както посочи №10 постига се точно обратния ефект - читателите не вярват. Предполагам целта е по-скоро материала да бъде прочетен от роднините и приятелите, но не омаловажавайте по този глупав начин усилията на децата, те не го заслужават! Те са успели да се противопоставят на средата, а това е доста трудно и изисква много силен характер.

  Разказвайте по-подробно и за хората-примери, които са вдъхновили тези деца. Те засега са изключения, но има предпоставки да станат повече и да обърнат тенденцията.

  Идеята да се пише за тези деца е чудесна, но не го правете с този принизяващо наивен стил.

 14. 14 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1498 Неутрално

  До коментар [#11] от "Тюфлекчия":

  С чистене на салони е станала 3та в състезанието в Италия? Извинявай, но ще се усъмня в разсъжденията Ви. Жалко, че от добронамерен тон, отново успяхте да изкривите дискусията в типичния си стил на обиди и нетърпящи възражения "умозаключения".

 15. 15 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2318 Весело

  До коментар [#14] от "George Svinarov":

  Момичето учи за фризьор - за това и е ходила на състезания и е спечелила. Тук конкретно говорим за работата ѝ в салона, която няма нищо общо със състезанията. Всъщност ти точно изказваш съмнение в частта за тази работа - айде уточни се малко какво искаш да кажеш, освен просто да се направиш на интересен.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 16. 16 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2358 Неутрално

  Браво на тези деца !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 17. 17 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  Интересен материал. Радващо е, че има деца от малцинствата, които отхвърлят средата и традициите и се стремят към нещо повече. Дано имат успех в живота и да постигнат това за което мечтаят.
  —цитат от коментар 4 на Tabarnia


  Аз мислех че традиционните ценности са най-важните ценности, поне така говорят пишман неоконсерваторчетата в България дето кютат на издръжка на мама и тате в мухливата панелка, но се радват че някой се бил подигравал на умнокрасивите.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 18. 18 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1494 Неутрално

  Много хубав материал. Дано и други младежи от тази общност следват примера им. Споделям мечтите и на двамата за България след 20 години, че и по-рано.

 19. 19 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4304 Неутрално

  До коментар [#18] от "Читател":

  ИМЕННО. Модели на живот и поведение днес до голяма степен се създават от медиите, така че похвално е за Дневник тенденцията да публикува подобни материали. Въпросът , че учащата се младеж два ли чете тези текстове ако не са в модерните платформи и разбира се подадени в подходящ формат. Обществото ни има огромна нужда от подобни стимули за нормализация на ценностите и отношенията сред младите.

 20. 20 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2895 Неутрално

  Антонио е на мнение, че "българското общество е толерантно, ако спазваш неговите порядки".

  Всяко общество е така.

  Ако се държиш като маймуна, как очакваш хората да бъдат толерантни към теб. Или проблема не са гейовете, а педер@ското поведение. :)

  Браво на децата.

 21. 21 Профил на MarekHamsik
  MarekHamsik
  Рейтинг: 283 Неутрално

  До коментар [#9] от "zz_s":
  пропуснахме включването и адаптацията им поради многото дадени облаги, ненаказването им при нарушения и заради това, че при всички програми, насочени към интергрирането им, имаше даване на пари просто така, а не при достигане на конкретни резултати

  MarekHamsik#17
 22. 22 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Тези истории за пореден път доказват,че в България няма ксенофобия спрямо циганите,а негодувание спрямо циганският начин на живот.И момчето си го казва в прав текст.

 23. 23 Профил на MarekHamsik
  MarekHamsik
  Рейтинг: 283 Неутрално

  всеки има такива примери. и по цял свят ги има. но те са на принципа "исключението потвърждава правилото"
  има и нещо друго - циганите (не мога да ги наричам роми, роми са феновете на "Рома" ))) са много различни. ама много. има всякакви видове касти или племена или не нам точно как се наричат разновидностите им, но са много различни между себе си. има такива, които живеят много прилично, чисто облечени и с добро образование и говорещи много добре на български и не разчитащи на социалната система или всякакви там програми. трудно можеш да ги познаеш, че са цигани, освен чисто външно и то не е много сигурно. така, че да не слагаме всички под един знаменател.
  освен това не сте прави за средата, в която израства човек. няма никакви гени, които да оказват влияние на бъдещото поведение на човека, всичко зависи от средата и до личните амбиции на всеки човек в живота. циганче, родено и взето веднага от свестни родители става честен и приличен човек, а не криви от правия път. и обратното - син на някой принц и принцеса ако се даде за отглеждане при хора, водещи живот извън нормалното за обществото порядък, става като тях. гените нищо не решават.
  естетственно, има много изключение, които са за похвала или поругаване, зависи изключение от коя система са

  MarekHamsik#17
 24. 24 Профил на Пламен Данаилов
  Пламен Данаилов
  Рейтинг: 357 Неутрално

  Браво на децата. Лошото е друго. Тия двамата ще се оправят, ще скъсат с циганския живот и манталитет, но няма да тръгнат да оправят и посочват правилния път на деца от техния етнос. Няма да искат,защото всеки циганин ще им напомня, че са и те такива и да не се правят на интересни. Виждал съм навремето как будните циганчета контактуваха с българчета, а след време изчезваха в другия край на България, учат се , женят се за българи и не си признават повече етноса.

 25. 25 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3585 Неутрално

  .... Просто не е реалистично.
  —цитат от коментар 8 на George Svinarov


  Показват ти живи хора, а ти твърдиш, че не е реалистично!?
  По-скоро твоите опити, да опишеш нещо дето не е, са нереалистични. Даже в последващия си пост си измисляш някакъв ментор и се разправяш с автора защо не е писал за него!
  От това по-сбъркано мислене здраве му кажи!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 26. 26 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1498 Неутрално

  До коментар [#15] от "Тюфлекчия":

  Както винаги недочел. Изказах съмнения в самостоятелните избори в живота си които е направила на 14 и 18 години. И в пост 10 ясно посочвам къде е съмнителния момент. Или някой лъже или има външно влияние. И казах че статията е повърхностна. А Вие просто тролите.

 27. 27 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1343 Неутрално

  Ето тези хора могат да помогнат за т.нар. "интеграция". Най-трудна е промяната в съзнанието, всичко останало само идва после...

 28. 28 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1498 Неутрално

  До коментар [#25] от "Храбър":

  Не бих желал да споря с Вас, понеже ще се наложи да разкривам лични факти, които нямам право да споделям. Само ще Ви кажа, че опита ми с възпитанието на такива деца е доста по богат от Вашия. Вие къде откривате личния пример, който всяко дете следва малко или много в историята на момичето? В родителите? В средата? В прочетените книги? Откъде според Вас се есетила че ума и такова нещо като четене на книги? И айо погледнете проблема в дълбочина, за Ваша изненада ще откриете, че скептикът сте Вие.

 29. 29 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2318 Весело

  До коментар [#26] от "George Svinarov":

  Ами спомняйки си аз какъв бях на 14 и на 18 и как мислех, за мен е напълно възможно човек на тези възрасти съответно да провали нагласен брак и да откаже работа. Ако на теб, на база на личния ти опит, това ти се струва невъзможно - моля за извинение, не съм разбрал правилно. Не вярвах, че пишещите в женски форуми каки, дето се оплакват, че мъже на по 35 години още питат майките си каква риза да си купят, всъщност говорят на база истински срещи с такива...

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 30. 30 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2318 Весело

  До коментар [#25] от "Храбър":

  На другаря тая буржоазно-фройдистка концепция, че човешката личност може да действа без ръководната роля на Партията не му се нрави и това е. Каквото и да му обясняват, той си знае, че има някаква конспирация да се заблудят здравите сили в негово лице и няма как да го разубедиш.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 31. 31 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1498 Неутрално

  До коментар [#29] от "Тюфлекчия":

  Вие сте отраснали в подобна среда? Вашите родители са били неграмотни? Ако отговора на някой от тези въпроси е "не", на каква база изобщо се сравнявате? Вие сте имали възможността да направите своя информиран избор на база, която липсва при момичето.

 32. 32 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2318 Весело

  До коментар [#31] от "George Svinarov":

  Ахааа - вече си дойдохме на думата. Риториката на културния марксизъм - "Ако не си черен, нямаш право да говориш за черните. Каквото и да кажат за положението си - трябва да се приема за вярно, ако ще да е пълна лъжа.". Няма да се опитвам да оборвам тази абсурдна теза, а само ще попитам - ти отрасъл ли си в такава среда? Не си, знам. Тогава от къде реши, че аз не мога да коментирам, а ти можеш? Ако лично не познаваш децата, нямаш право на никакви присъди от последна инстанция. На някои хора комунизма и ролята на партиен секретар няма да им излязат от главата до края май. Като не вярваш на историите разказани от децата - не вярвай. На никой не му дреме за теб.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 33. 33 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1498 Неутрално

  До коментар [#30] от "Тюфлекчия":

  За да бъда по ясен, ще ви оосоча (и на двамата) втепента на Вашата самозаблуда с реален пример от живота. Представете си, че имате дъщеря в (да речем) 2ри клас. В класа и има момче от ромски произход. Един ден тя ви заявява по детски, че си има гадже. И на въпроса кое е момчето посочва ромчето. Как ще реагирате? Ще поставите ли качрствата на момчето пред произхода му? Ще се зарадвате ли на добрия пример за интеграция, даван от дъщеря Ви? Или всички приказки за интеграция казани от Вас, ще бъдат забравени на момента? И последен въпрос. Знаете ли как изглежда лицето на момчето, когато чуе : Повече няма да сме гаджета, защоъо мама (или татко) не ми разрешава да си играя с теб. А как ви звучи : защото си циганин?
  Аз ли съм човека с теориите или вие двамата, които не сте се сблъсквали с проблемите които коментирате? Вир знаете само да обиждате без пручина и да налагате аутсайдерските си мнения без да чуете в дълбочина за какво Ви се говори.

 34. 34 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1498 Неутрално

  До коментар [#32] от "Тюфлекчия":

  Аз нр сравнявам моите способности за информиран избор с техните. Вие го правите и обвинявате мен. Вижте, не ми се спори с чивек, който чува каквото си иска. Ваше право е да имате мнение и да не приемате моето. Не Ви прави чест обаче да обиждате без причина.

 35. 35 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#30] от "Тюфлекчия":За да бъда по ясен, ще ви оосоча (и на двамата) втепента на Вашата самозаблуда с реален пример от живота. Представете си, че имате дъщеря в (да речем) 2ри клас. В класа и има момче от ромски произход. Един ден тя ви заявява по детски, че си има гадже. И на въпроса кое е момчето посочва ромчето. Как ще реагирате? Ще поставите ли качрствата на момчето пред произхода му? Ще се зарадвате ли на добрия пример за интеграция, даван от дъщеря Ви? Или всички приказки за интеграция казани от Вас, ще бъдат забравени на момента? И последен въпрос. Знаете ли как изглежда лицето на момчето, когато чуе : Повече няма да сме гаджета, защоъо мама (или татко) не ми разрешава да си играя с теб. А как ви звучи : защото си циганин?Аз ли съм човека с теориите или вие двамата, които не сте се сблъсквали с проблемите които коментирате? Вир знаете само да обиждате без пручина и да налагате аутсайдерските си мнения без да чуете в дълбочина за какво Ви се говори.
  —цитат от коментар 33 на George Svinarov


  Веднага отговарям с пример от моят роднински кръг.Първи братовчед на майка ми е женен за циганка.Имат две деца-така че имам две братовчедки наполовина циганки.Много свестни момичета, с които поддържаме добри отношения-даже присъстваха на сватбата ми.Двете най-добри приятелки на жена ми са от цигански произход.Живеят сред българи и говорят само български,но произходът им е ясен.Така че ето ти два примера от истинският живот.И те съвсем не са изключения.

 36. 36 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2318 Весело

  До коментар [#33] от "George Svinarov":

  Не братле - аз вярвам, че хората имат еднаква възможност и способности да се борят за бъдещето си, независимо от етническия си произход или пола. А ти се имаш за всезнайко, който може безпогрешно да прецени, че медията лъже в историята, щото "знаеш" че циганетата не могат такива неща като описаните. Егати гнуста.

  П.П. И не ми поставяй някакви хипотетични сценарии за дъщеря ми и циганче, щото е смешно и жалко. Ами ако пък съм имал подобен случай и не съм реагирал като тебе? Що си мислиш, че понеже ти и обкръжението ти сте расисти и комунисти, значи всички са такива?

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 37. 37 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2999 Неутрално

  До коментар [#30] от "Тюфлекчия": ръководната роля на партията
  ....> За партията не знам, но в статията е дадено инфо и за насочващата роля на Център за етническа интеграция и определено финансиране:"На практика почти цялата стипендия на Елисавета за отличен успех и от Центъра за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства"
  Един още момент от статията:"..Роднините ѝ са искали да я омъжат рано, когато е била едва на 14 години. Всички на моята възраст във Вакарел вече са семейни, казва тя..."
  Законна ли е в България тази масова практика за ...живот на семейни начала към 14 години( а може и по -рано...)?

 38. 38 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#30] от "Тюфлекчия": ръководната роля на партията....> За партията не знам, но в статията е дадено инфо и за насочващата роля на Център за етническа интеграция и определено финансиране:"На практика почти цялата стипендия на Елисавета за отличен успех и от Центъра за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства"Един още момент от статията:"..Роднините ѝ са искали да я омъжат рано, когато е била едва на 14 години. Всички на моята възраст във Вакарел вече са семейни, казва тя..."Законна ли е в България тази масова практика за ...живот на семейни начала към 14 години( а може и по -рано...)?
  —цитат от коментар 37 на тулса


  Не е законна ако мъжът е пълнолетен-над 18 годишна възраст,а жената под 16 годишна възраст.А ако е под 14 годишна възраст,дори и непълнолетните мъже -от 14 до 18 години отговорят пред закона.На практика има много такива дела и има много осъдени цигани по този член.191 от Наказателният кодекс.Само че предвидените наказания са ниски и обикновено наказанието е глоба.

 39. 39 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1498 Неутрално

  До коментар [#36] от "Тюфлекчия":

  " ти и обкръжението ти сте расисти и комунисти"

  За това говоря. Не мога да споря с епитети и затова спирам дотук.

 40. 40 Профил на evpetra
  evpetra
  Рейтинг: 1153 Неутрално

  Ето така трябва да се пише за циганите - добрите примери трябва да се популяризират, за да вдъхновяват децата (и родителите им!), да знаят, че и те могат да успеят.

 41. 41 Профил на yellow_hater
  yellow_hater
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Имало надежда, бе. В София могат да се цивилизоват, в другите градове - не. Защо?
  Това са роми, не цигани. Дано не си спрат устрема.

 42. 42 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2318 Весело

  До коментар [#36] от "Тюфлекчия":" ти и обкръжението ти сте расисти и комунисти" За това говоря. Не мога да споря с епитети и затова спирам дотук.
  —цитат от коментар 39 на George Svinarov


  Ами съжалявам, обаче ти се държиш точно така - като расист. Не аз пиша, че циганчетата не можели сами да гонят мечтите си и образованието си, а трябва "Големият бял брат" да дойде и да им обясни кое как е.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 43. 43 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Драги съфорумници, тези деца са бъдещето на България. Да са живи и здрави! Да им се сбъднат мечтите.

 44. 44 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 924 Весело

  "Живее близо до гимназията, в която учи, заедно с родителите си и своя брат."
  Не са в един и същи клас...нали?

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 45. 45 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1498 Неутрално

  До коментар [#42] от "Тюфлекчия":

  Не! Вие се опитвате да ми отнемето правото на аргументирано съмнение и в същоъо време ми говприте за "пътя предначертан от партията".
  Усещате ли противоречието в тезите Ви?
  След това ми говорите за големия бял брат. Къде съм споменал, че трябва да е бял? Вие току що предположихте, че потенциалния ментор, за когото говоря е "големия бял брат", а ме обвинявате в расизъм. Погледнете се в огледалото. Вижте гредата и тогава говпрете за чуждите сламки.

 46. 46 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2999 Неутрално

  Виждам, че дискусията почна да преминава малкоо...в плоскостта на изясняване наличните отношения между съфорумци.:)Моето одобрение за статията на журналиста Спасов, но не би било лошо и да попрескочи към някоя община с голям процент циганско/ромско население и да види как се решават въпросите с образованието на децата.Една от тези общини е Стралджа и на сайта им може да се види, че местните власти и хората не се уповават само на примера на отделни деца и Ето няколко снимки и новини оттам:
  http://www.straldzha.net/newsgallery/ {6201C340-4E2C-43B1-BFC0-EFA07B349148}_24463346_1762795097095397_101913142_o.jpg640.jpg
  Знанието е сила:На 1 декември, Световния ден за борба със СПИН, децата от ОУ"Св.Св.Кирил и Методий" Стралджа организираха своя информационна кампания. Те сами изработиха материали, които раздадоха на съучениците и учителите си с посланието "Нека да знаем, за да се опазим!"Всеки от малките информатори потвърди по своему, че се чувства част от кампанията, че знае що е това СПИН и какви са мерките за предпазване от опасността
  http://www.straldzha.net/newsgallery/ {63DE0A65-9516-4A6B-9CCB-EB3606BEE19B}_IMG_20170615_102853.jpg640.jpg
  Деца от същото училище получават диплома за завършено основно образование.
  Или пък: 21.9.2017 Комисии издирват необхванати ученици
  В Община Стралджа започнаха проверките за прибиране на необхванати ученици и деца подлежащи на задължително обучение в училищата и детските градини...Ако се открият родители, които съзнателно не допускат децата си в класните стаи, то те ще бъдат санкционирани.От предоставените карти от РУО - Ямбол на необхванатите деца и ученици от община Стралджа става ясно, че броят им е над 220

 47. 47 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2999 Неутрално

  За съжаление линковете не работят, но на снимките може да се види, че голяма част от учениците са от циганското малцинство..Който желае, може да посети сайта:
  http://www.straldzha.net/content.asp?ident=19
  ОУ Св.Св.Кирил и Методий” съществува като самостоятелно общообразователно училище от 1984 година. В училището се обучават 460 деца...Важен аспект в дейността на училището е осъществяването на интеграционните процеси , позволяващи на децата от различен етнически произход да придобият самочуствие на граждани – неразделна част от обществото.

 48. 48 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2318 Весело

  До коментар [#45] от "George Svinarov":

  Пак не си разбрал - аз точно "аргументите" ти нападам. И обяснявам на публиката от къде идват - расизъм и манталитет на партиен секретар, който всичко знае, за разлика от другите. В случая - какво могат и какво не могат две дечица. Прочети си коментарите по-горе - цялата ти "аргументация" е, че ТИ ЗНАЕШ какво могат тези деца, а другите НЕ ЗНАЕМ. Егати "аргументираното съмнение" - "Аз не вярвам, и понеже много ги разбирам нещата, значи не е вярно.".

  П.П. Това за "големият бял брат" няма как да ми го прикачиш на мен, защото аз просто го използвах за подигравка на тъпотията дето измисли за някакви "ментори". Естествено че няма значение цветът му, защото не съществува - просто предполагам, че расист като теб смята че е бял.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 49. 49 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 944 Неутрално

  Добри чавета, ако повечето са като тях завбъдеще ще имаме
  по малко проблеми със този етнос !!!

 50. 50 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4304 Любопитно

  До коментар [#47] от "тулса":

  Интересни примери. Доколкото зная масата от етничните малцинства в Ямбол са т.н. " турски цигани" ( турскоговорящи и самоопеделящи се като такива). Подозирам че ситуацията в Стралджа е подобна. Спирам се на този момент защото той има значение при организацията и провеждането на работа с турските цигани, които жестоко се обиждат ако бъдат наречени "цигани", за себе си те са турци -български граждани. Виж, в Сливен са си роми/цигани без претенции за друг етнос.

 51. 51 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 768 Неутрално

  За съжаление линковете не работят, но на снимките може да се види, че голяма част от учениците са от циганското малцинство..Който желае, може да посети сайта:http://www.straldzha.net/content.asp?ident=19 ОУ Св.Св.Кирил и Методий” съществува като самостоятелно общообразователно училище от 1984 година. В училището се обучават 460 деца...Важен аспект в дейността на училището е осъществяването на интеграционните процеси , позволяващи на децата от различен етнически произход да придобият самочуствие на граждани – неразделна част от обществото.
  —цитат от коментар 47 на тулса


  На теория всичко звучи прекрасно.На практика знаеш ли как е-тези ученици в повечето случаи нямат елементарни познания.Но учителите са принудени да им пишат високи оценки и да преминават от клас в клас,защото иначе ще трябва да затворят училището.И като останат без работа какво точно ще работят в Стралджа.Имам познати учители в цигански класове и знам за какво става въпрос.Прави се една имитация на образование,а на практика почти никое от тези деца ням да работ по специлността която учи,защото няма необходимите знания.

 52. 52 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#47] от "тулса":Интересни примери. Доколкото зная масата от етничните малцинства в Ямбол са т.н. " турски цигани" ( турскоговорящи и самоопеделящи се като такива). Подозирам че ситуацията в Стралджа е подобна. Спирам се на този момент защото той има значение при организацията и провеждането на работа с турските цигани, които жестоко се обиждат ако бъдат наречени "цигани", за себе си те са турци -български граждани. Виж, в Сливен са си роми/цигани без претенции за друг етнос.
  —цитат от коментар 50 на daskal1


  Скоро говорих с един подобен циганин,който се смята за турчин.отишъл човека в Белгия и разбрал,че имало някаква фондация,която подпомагала циганите.Отишъл там и се наредил за помощи.Само че там имало един циганин,който го заговорил на цигански.Тоя не знаел цигански и не му дали помощ.Ако беше малко по-умен щеш да каже,че е циганин,но е турскоговорящ/което си е самата истина/.Ама от прост човек какво да очакваш.

 53. 53 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3527 Весело

  До коментар [#50] от "daskal1":

  Мисля даскале че в Стралджа не е така,аз участвах в строителството на Керамичния завод там ,що кал съм изгазил и колко стралджански мискет съм изпил един господ знае.
  По онези години командироваха част от чиновниците от съвета на бригада на обекта,бяха командировали и синът на директора на Винпрома чиито главно задължение беше да носи две туби по 20 литра в багажника на колата си!
  Имаше две бригади от местните цигани които съм запомнил с това че изгориха всичкия строителен материал.Това което не успяха завлякоха в махлата за лични нужди!

  klimentm
 54. 54 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4304 Весело

  До коментар [#53] от "klimentm":

  За стралджанския мискет и аз имам спомени, както и за брезнишкия. За отношението на етноса към общински и държавни собствености не се и съмнявам, прагматични хора :-)

 55. 55 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3527 Неутрално

  Ето една статия от Веселина Седларска която отдавна пише и се се занимава с проблемите на циганите в Сливен и региона,често пише в "Редута" по тази тема и познава отлично проблемите и възможните решения.

  http://www.reduta.bg/само-три-причини/

  klimentm
 56. 56 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Ето една статия от Веселина Седларска която отдавна пише и се се занимава с проблемите на циганите в Сливен и региона,често пише в "Редута" по тази тема и познава отлично проблемите и възможните решения.http://www.reduta.bg/само-три-причини/
  —цитат от коментар 55 на klimentm


  В Конституцията е записано ,че не се дават повече права заради етнически произход.Откъде накъде циганин ще получава стипендия заради етноса си,а българин не?Естествено,че ще негодуват родителите.Не стига ,че сега основно цигани получават социални помощи за деца.По простата причина,че циганките не сключват брак и се водят самотни майки.Или пък циганите работят в сивата икономика и нямат официални доходи.И е много съмнително дали винаги циганите са от бедни семейства-има много цигани,които работят в чужбина и са доста заможни.В сравнение с доста бедни българи.

 57. 57 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3348 Неутрално

  От двете деца, за които разказва журналистът, Антонио изглежда по-целеустремен, знае целите/мечтите си и действа за постигането им. Едва ли със знанията от професионалната гимназия Елисавета ще успее да се подготви за кандидатстването в юрид. факултет, ще й е нужна сериозна подготовка. И на двамата желая успех, както и на всички абитуриенти, на които им предстои да изберат пътя си след гимназия!

  „Някои битки се водят повече от веднъж, за да бъдат спечелени.“ Баронеса Маргарет Тачър
 58. 58 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3527 Неутрално

  До коментар [#56] от "mushashi":

  Не мога да отрека нито едно от казаните от теб неща - те са верни.И Седларска го казва също, циганите са свикнали да използват и капитализират бедноста си.
  Един основен принцип ръководи успешните общества и това е принципа на целесъобразноста,с други думи кое е най възможно по полезно за възможно най голяма част от обществото. Така е и с този проблем от гледна точка на обществения интерес е много по важно приобщаването им от което полза биха имали всички.Разбирам колко трудно е всичко това но няма друга алтернатива,само образованието може да ги измъкне от омагьосания кръг.

  klimentm
 59. 59 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 804 Неутрално

  "...Антонио е на мнение, че "българското общество е толерантно, ако спазваш неговите порядки". ..."

  Казано по друг начин, момчето е направило усилия да се интегрира. И резултатът е налице, намерил си е нормална среда.

 60. 60 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#58] от "klimentm":

  Много се преувеличава ролята на образованието при циганите. Как точно ще се мотивира един циганин да учи 17 години и да започне работа като учител за 700 лв на месец?Те са хора, които живеят за мига.За един циганин успешният пример може да е друг циганин, който работи по строежите в Германия и се връща с Мерцедес предпоследен модел.Или пък някой, който върти търговия и печели доста добре.Виждам как циганите , които работят в чужбина вдигат големи къщи и карат скъпи коли за по 50 хиляди лева.А жена ми преподава в елитна гимназия за 800 лв на месец.Така че има начини циганите да си изкарват прехраната и без образование. И те го правят-в чужбина веднага получават всички видове помощи.Доста са адаптивни и без образование.

 61. 61 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1423 Неутрално

  До коментар [#23] от "v_vassilev":Проблемът с ромите се появи с демокрацията и рухването на трудовата среда. Когато бяха цигани имаха работа и бяха интегрирани.

 62. 62 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1801 Неутрално

  До коментар [#57] от "Bramasole":

  За мен по-тъжното е, че човек на който фризьроството му е интересно и му се отдава иска да стане адвокат. Предполагам, че това идва от съвременното общество, което ни налага, че определени професии са престижни и уважавани а други не. А истината е че един фризьор със собствен салон с лекота би изкарвал повече отколкото голяма част от адвокатите и като бонус ще има много по-лек и спокоен живот още повече ако фризьорството е естествената наклонност на този човек.

 63. 63 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#55] от "klimentm":

  браво на Седларска.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 64. 64 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#62] от "Ashiata Shiemash":
  Ти пък да не взе, че й повярва? За адвокат трябва да учи за кандидат студентски изпити, после да учи яко 5 години, накрая да държи три държавни изпити.След това да кара стаж и да държи изпит за правоспособност.После пък изпит и за адвокат.И след всичко това ще трябва да плати сериозна такса, за да я приемат в адвокатска колегия.И като стане адвокат да не цъфне и върже-адвокати дал бог. А и те те се пенсионират-обикновено карат до гроб.Трябват пари за кантора, плащаш сам дадъци и осигуровки.Хващам бас, че ще стане фризьорка.

 65. 65 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1801 Неутрално

  До коментар [#64] от "mushashi":

  Не знам да вярвам или не, дет се вика, само който не е записал право, само той не е завършил. Виж реализацията после като адвокат не е като да завършиш право. Затова и казвам че е странно и предполагам причината за такова изказване е това изкривено общество в което живеем, което ни налага че нещо е престижно а друго не е, налага ни какво трябва да е разбирането за успешна житейска реализация, и в резултат на това много често се стига до ситуации, при които цял живот човек неудовлетворено упражнява "престижна" професия. В България нещото наречено кариерно ориентиране, което е изключително важно за децата, май не е навлязло все още активно в училището. Мисля си че ако на някой фризьорството му е интересно и се чувства добре, няма нужда да се ориентира към правото, защото с фризьорство можеш да живееш добре.

 66. 66 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2158 Неутрално


  Антонио е на мнение, че "българското общество е толерантно, ако спазваш неговите порядки"
  ...............................
  Много правилно съждение.

 67. 67 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#64] от "mushashi":Не знам да вярвам или не, дет се вика, само който не е записал право, само той не е завършил. Виж реализацията после като адвокат не е като да завършиш право. Затова и казвам че е странно и предполагам причината за такова изказване е това изкривено общество в което живеем, което ни налага че нещо е престижно а друго не е, налага ни какво трябва да е разбирането за успешна житейска реализация, и в резултат на това много често се стига до ситуации, при които цял живот човек неудовлетворено упражнява "престижна" професия. В България нещото наречено кариерно ориентиране, което е изключително важно за децата, май не е навлязло все още активно в училището. Мисля си че ако на някой фризьорството му е интересно и се чувства добре, няма нужда да се ориентира към правото, защото с фризьорство можеш да живееш добре.
  —цитат от коментар 65 на Ashiata Shiemash


  Е аз ти казвам,че колкото и лесно да ти се струва не се става лесно адвокат.Аз самият съм такъв и знам за какво става въпрос.За тази съм сигурен,че ще стане фризьорка.Освен ако не я набутат в някое НПО.Аз ако бях циганин,досега щях да съм милионер.Щото доста цигани вече са финансово заможни и уреждат доста имуществени отношения.И ще се доверят повече на адвокат циганин.Ама в нашата община има сигурно 30 хиляди циганина и нито един адвокат циганин.

 68. 68 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4304 Неутрално

  До коментар [#58] от "klimentm":

  Знаеш от американската практика, че целта е да извадиш по-сособните от гетото.обикновено акцентираме в програмите като цел личностната и професионалната реализация и изравняването на разликите в стандартите с тези на мнозинството (белите) макар че има една изключително богата прослойка от способни хора и сред малцинството.
  Обикновено не афишираме и една друга цел- изваждането на интелектуалните таланти от малцинствата с цел облекчаване на управлението и елиминиране на масови конфликти. В последно време нещо не си вършим добре и тази работа.

 69. 69 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1601 Неутрално

  Спрях да чета към началото, след като научих, че момичето става сутрин в 4:30, а понякога й се налага да стои на работа до 12:30 през нощта.

  Според мен това е абсолютно ненормално и или статията преувеличава, или е налице углавно престъпление срещу дете.

  Второто не е изключено, но ако трябва да съм откровен не виждам кой бих искал да се задейства по въпроса.

  Във всеки случай не прокуратурата.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 70. 70 Профил на Peter Stoychev
  Peter Stoychev
  Рейтинг: 442 Любопитно

  Хубава приказка........................ дано това не е измислица.

 71. 71 Профил на CINZANO
  CINZANO
  Рейтинг: 942 Неутрално

  "българското общество е толерантно, ако спазваш неговите порядки"
  ------------------------------------------------------
  Момчето е с много зряла позиция за годините си. Браво на него! Браво и на момиченцето и дано, и двамата да са пример за общностите си!

  Мома, връщай 12 и 12А!
 72. 72 Профил на ДДД
  ДДД
  Рейтинг: 442 Неутрално
 73. 73 Профил на tqh42306221
  tqh42306221
  Рейтинг: 363 Неутрално

  Радващо е, че има деца от малцинствата, които отхвърлят средата и традициите и се стремят към нещо повече.
  —цитат от коментар 4 на Tabarnia

  А деца от "мнозинството" кога?Или ако те почнат ще е вече проблем?Жална и майкя на тая държава на която за всичките и беди са и виновни циганите и винаги някой друг е срал в гащите на целокупния български народ.

  Мама,льотчика люблю,я без льотчик не магу.Он летает на высока,набывает на дълбока!
 74. 74 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3348 Неутрално

  До коментар [#62] от "Ashiata Shiemash":

  Мисля, че госпожицата би се реализирала като фризьорка, навярно самата тя го желае. Оставам с впечатление от този текст, както и от един предишен, все по темата, че авторът доукрасява профилите на представените тийнейджъри. В предишната статия ми направи впечатление как двамата абитуриенти /отново роми/ предпочитаха поезията на Ал. Геров, а пък любим писател им беше Елин Пелин...
  Най-важното е все повече младежи /не само от малцинствата/ да осмислят необходимостта от добро образование като стъпка към реализацията им в живота.

  „Някои битки се водят повече от веднъж, за да бъдат спечелени.“ Баронеса Маргарет Тачър
 75. 75 Профил на Denis Stoyanov
  Denis Stoyanov
  Рейтинг: 225 Неутрално

  100 лева на 3 месеца са ужасно много пари за един гимназист...
  —цитат от коментар 12 на slon


  16 годишна сервитьорка в голям град, и централно разположено заведение изкарва близо 1000 че и повече с бакшишите. Кое му е много?

 76. 76 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2587 Неутрално

  Браво, само така. Още няколко хиляди добри примера трябват, за да излязат ромите от гетата веднъж завинаги и колелото да се завърти нормално.

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 77. 77 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3796 Неутрално

  До коментар [#33] от "George Svinarov":

  Е, аз също имам опит по въпроса. Съзнателно насочих своя приемен син /кръщелник, реално извънбрачен син на покоен мой първи братовчед, когото гледам вече 25 години/ към връзка и брак с циганка, защото знаех, че българка не ще го гледа - има наследствено прогресиращо заболяване /дегенерация на ретината/ - постепенно ослепява и към 40 години ще бъде напълно сляп /в момента е на 38/. Бракът им /граждански и венчавка/ е сполучлив, живеят си добре и отглеждат четири деца.
  Моята снаха беше на 14 години, когато родителите й искаха да я омъжат за неин братовчед, а тя вече ходеше със сина ми. При сватуването тя просто отблъсна ръката на кандидата със символичните няколко лева откуп. След две години се омъжи за сина ми с разрешението на районния съдия.
  Нейната по-голяма сестра пък сама реши, че трябва да завърши образование. Сама на 14 години тича да се записва на училище /беше прекъснала/. Завърши основно образование, после вечерната гимназия. сега работи като касиерка - на 27 години е и смята да се омъжва през лятото /на 28 години/.
  Бих могъл да пиша още много как ромски момичета на 14-16 години сами правят своя избор, но считам за излишно.

 78. 78 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3796 Неутрално

  До коментар [#37] от "тулса":

  На 14 години е незаконно, но не се и преследва особено. 15 години е възрастта за съгласие за секс /ейдж ъф консент/. На 16 години е възможен законен брак по основателни причини /обикновено бременност/ със съгласието на районния съдия.
  Когато една тийнейджърка на 15 години вземе да вдига кръвното, да припада и да бяга от къщи, щото е открила своя избраник, как смятате че бихте могли да я спрете - ще я вържете с вериги и ще я водите на каишка на училище.
  Когато друга тийнейджърка на 14 години се запознае с 16-годишно момче по фейсбуук и то дойде на гости у тях, как смятате че ще я опазите да прави секс с него?
  Когато 13-годишно момиче се запознае с 20-годишен младеж в църква и той дойде на гости у тях и пренощува?
  Имайте предвид, че дори при българоговорящите софийски цигани изискването за девственост на булката не е отпаднало - дори да не е имало сексуална връзка, момичето вече е компрометирано в подобни случаи.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK