Еми Халаджова - запознайте се с млад учен от БАН

Еми Халаджова - запознайте се с млад учен от БАН

© Теодор СпасовЕми Халаджова е млад български учен. Работи в Института по полимери към БАН. Вече е награждавана. Първият й приз е за изявен млад учен в областта на полимерите на името на професор Иван Шопов. През 2013 г. получава стипендия "За жените в науката" от L’Oreal и ЮНЕСКО. През ноември 2017 г. тя получи наградата "Професор Марин Дринов" в направление "Нанонауки, нови материали и технологии" на БАН.


С Еми се срещамe на работното ѝ място в понеделник сутрин. Институтът по полимери е далеч от клишето за "феодалните старчета, които властват навсякъде". Еми казва, че ако се разходи човек тук, няма да срещне много хора над средна възраст. А през последните месеци има нови млади попълнения, студенти, успешно преминали програмата "Студентски практики", която се финансира по програма на Европейския съюз.


Какво изследва
Нанотехнологиите разглеждат обекти, които са с наноразмери и намират приложение в най-различни сфери: в медицината, във фармацията, в информационните технологии и т.н. Това са съвсем, съвсем дребни частици, които обаче се използват в различни сфери на индустрията, обяснява Еми Халаджова.


Полимерите са навсякъде - в пластмасата на мобилните ни телефони, в лака на бюрото в офиса ни. Полимерните наночастици пък например са много подходящи носители на лекарствени вещества, гени, диагностични и терапевтични агенти. В своята лаборатория Еми се занимава с наночастици, които са с приложение в медицината и фармацията.


Полимерите се използват във фармацията от поне 20 години. Работата на Еми е да намери подходящи наноносители, така че да могат терапевтичните молекули да се освободят на подходящото място и в подходящия момент в организма.


Еми Халаджова работи върху полимерни системи за доставка на биологични молекули, каквито са ДНК молекулите. "Генната терапия се състои във въвеждане на терапевтични гени в ядрата на патологично променени клетки. И по този начин заболяването може да бъде преодоляно", обяснява Халаджова.


"Ние синтезираме и изследваме различни полимерни носители, така че да имат различни свойства, да бъдат ефективни в преноса на ДНК и същевременно безвредни за човешкия организъм", пояснява тя.


Еми Халаджова - запознайте се с млад учен от БАН

© Теодор Спасов


"Харесва ми да експериментирам и анализирам"


"Науката не е професия, от която да очакваш пари и слава. Трябва да имаш вътрешна потребност. Аз лично се запалих след специализация във Франция. Просто ми хареса това да изследваш, да експериментираш, да анализираш, да правиш нещо ново и да очакваш да видиш резултата накрая. Това ме заплени", казва Еми.


"Нашите открития се публикуват предимно в научни списания. Оттам всеки, заинтересован към даден проблем, черпи познание", продължава тя. Допълва още: "Хората сякаш имат погрешна представа за науката, като си мислят, че ние тук правим нещо, което след няколко месеца трябва да бъде на пазара. Науката е стремежът на хората към познанието. А то се постига чрез много анализи и експерименти. И именно полученото знание е в полза на обществото, и то под най-разнообразни форми. За да достигне една система до потребителите, са нужни много време и работа. Истината е, че всичко, което ние правим, се надгражда от други хора и съответно ние надграждаме техния труд, докато системата приеме вид за търговско приложение."


Отбелязва, че бизнесът не отделя пари за наука. Разчита се главно на държавата, при това за скромно финансиране. Учените в чужбина сътрудничат с фирми, които често спонсорират изследванията. Но в България нещата са други.


Еми често работи с колеги от Гърция, Белгия, Русия, Словакия, Полша... от почти цяла Европа. Твърди, че не е забелязала разлика в отношенията между учените в България и в чужбина. Решила е да работи в България, колкото и да е трудно. Не крие, че в някои моменти има доста перипетии, които трябва да прескача, но твърдо желае да живее тук. Тя има и дете, което също би искала да живее в България.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на spatz
  spatz
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Поздравления за Дневник, че обръща внимание на такива достойни хора. Светът се променя в положителна посока именно заради хората на науката. Вярно е, че там няма пари и слава, но любопитството и желанието за трупане на знание имат по-голяма вътрешна стойност, от екскурзия в Дубай и няколко торби с трикотаж от мола.

 2. 2 Профил на Булаир
  Булаир
  Рейтинг: 733 Неутрално

  Радвам се, че сред мутренско-политическата простотия, в България са останали читави хора като Еми - учен и майка. Респект !!!

 3. 3 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1127 Неутрално

  Браво на такива хора! Само да попитам - като открие нещо там, дали БАН ще получат патент или откривателката ще си го патентова и ще си го произвежда през частна фирма?

 4. 4 Профил на vesselin5
  vesselin5
  Рейтинг: 795 Неутрално

  Хрумва ми само - браво!

 5. 5 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 277 Неутрално

  Отлично Еми, искрено ти желая успех! Ама малко пресоли манджата:
  " Еми казва, че ако се разходи човек тук, няма да срещне много хора над средна възраст."
  Ами "тези хора" са си по кабинетите от сутрин до здрач и не стават от креслата освен по нужда. Зер си ги пазят стриктно, а и са трудно подвижни...

  roo
 6. 6 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 534 Неутрално

  да стачкувват за по високи данъци както е във франция и ще има пари за наука
  сега учила пък други също учили и накрая в чужбина се реализира трудът на учените

 7. 7 Профил на Brother Felonious
  Brother Felonious
  Рейтинг: 274 Весело

  Лявата камина е претоварена. Това е опасно. В дясната камина - бутилка вино. Наздраве, господа офицери!

 8. 8 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 751 Неутрално

  До коментар [#7] от "Brother Felonious":

  Не ги разбираш тези работи. Две бъркалки няма как да претоварят камината. А шишето е или киселина, или някакъв разтворител от времето на соца. По принцип алкохола стои в хладилника!

 9. 9 Профил на Brother Felonious
  Brother Felonious
  Рейтинг: 274 Весело

  До коментар [#8] от "ban":

  Ти не ги разбираш тез работи, а не аз. Котлоните с магнитни бъркалки и водните помпи няма да броим. Става дума за боклуците около котлоните - в ляво и дясно от тях, както и отзад. Да не говорим, че във водната баня върху левия котлон плуват водни змии. Що се отнася до 'киселината', ще ти стисна ръката ако намериш такава комерсиална, предлагана в бутилка от вино.

 10. 10 Профил на Brother Felonious
  Brother Felonious
  Рейтинг: 274 Весело

  До коментар [#8] от "ban":

  Накратко, лабораторията е кочина. Трудно може да се намери по-вехто и мръсно бюро (снимка 2), шкаф лепен с дъвка (над ел. табло), четки за миене закачени да висят на стената кат тутраканска репродукция на Мона Лиза, полу-боядисан ел. проводник и контакт (до вратата), и камина която се използва като склад (разхвърляни септум-и паркирани епруветки). И като последна забележка, не е добра идея да се махат вратите на шкафовете под камините. Там се държат корозивни вещества и вратите са част от защитата на камината.

 11. 11 Профил на Brother Felonious
  Brother Felonious
  Рейтинг: 274 Весело

  До коментар [#8] от "ban":

  По принцип алкохола стои в хладилника!
  ----

  По принцип алкохолът НЕ стои в хладилника.

 12. 12 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 7516 Неутрално

  Успех на Еми в науката и личния живот!

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 13. 13 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2683 Неутрално

  Включеният контакт с кабел нагоре е лош практика и един инвеститор не би очаквал постижения в такава обстановка.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 14. 14 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 277 Неутрално

  Накратко:
  Неукото момче Симеон Д., се изложи, като обърка "синодални" с "феодални".
  Те пък се обидиха и се почна пиар.
  Главният герой на матрялчето, волю - неволю, се експонира в пиара. Че и в бутафорна лаборатория...
  А дедовците от научния "синод", пак си налягат кресленцата...
  Ние, дето мааалко вдяваме от наука, сме на своя пост да им риткаме колеленцата на кресленцата...

  roo
 15. 15 Профил на
  *****
  Весело

  Найс ту сий млади умни хора в БАН, занимаващи се с нанонауките. По мое време в БАН се занимаваха предимно с онано такива.

 16. 16 Профил на Brother Felonious
  Brother Felonious
  Рейтинг: 274 Весело

  До коментар [#15] от "ivanof":

  По мое време в БАН се занимаваха предимно с онано такива.
  -----

  и сега, и сега! булката твърди че пакетират ДНК с нано-частици. с други думи - с нано-презервативи отново към онано-бъднини.

 17. 17 Профил на toyaga
  toyaga
  Рейтинг: 221 Любопитно

  Кой е възложител на разработките на Еми Халаджова?
  Или тя си изследва там каквото й е интересно, пък майната му там дали е полезно на някого или не?

  Как може да разберете, че службите слухтят за вас? Изведнъж спират да ви блокират и да ви трият постовете! :D
 18. 18 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 934 Неутрално

  Браво на такива хора! Само да попитам - като открие нещо там, дали БАН ще получат патент или откривателката ще си го патентова и ще си го произвежда през частна фирма?
  —цитат от коментар 3 на Лео


  Предназначението на места като БАН е да се прави наука, да се произвежда знание, а не технологии и патенти. На когото му са по сърце патенти и технологии, не в БАН. Има бизнес, има корпорации със съответните RD -- там. Истинската наука не е производителна сила, тя единствено харчи, а не печели. Добрата държава разперва крило, за да защити истинските учени от попълзновенията на прагматизма и хладните ветрове на пазара, както и поставя непреодолима преград пред лаиците, които се пробват да изказват мнения като как и какво трябвало да се очаква от науката. В добрата държава лаикът даже не си и помисля да се изказва по въпроса, колкото и да му се струва, че някой харчи нахалост неговите пари.

 19. 19 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 934 Неутрално

  До коментар [#8] от "ban":Накратко, лабораторията е кочина. Трудно може да се намери по-вехто и мръсно бюро (снимка 2), шкаф лепен с дъвка (над ел. табло), четки за миене закачени да висят на стената кат тутраканска репродукция на Мона Лиза, полу-боядисан ел. проводник и контакт (до вратата), и камина която се използва като склад (разхвърляни септум-и паркирани епруветки). И като последна забележка, не е добра идея да се махат вратите на шкафовете под камините. Там се държат корозивни вещества и вратите са част от защитата на камината.
  —цитат от коментар 10 на Brother Felonious


  В тази лаборатория явно се работи, та пушек се вдига, а не е подредена като за картинка, да ни радва форумното око. Колкото до корозивните химикали, ако седнеш в шкафа под камината да ги държиш, спукана ти е работата. Има си специално отредено депо за таз работа, оборудвано както подобава и териториално отделено от лабораторията. Има си и техник, да отговаря за тези неща, ако пък са и радиоактивни, тогава гледай регулации. Много си е подредено даже, за лаборатория, където кипи трудова надпревара. Така трябва. Бодра млада смяна е населила лабораториите и това трябва много да ни радва, както вече приятели се изказаха тук, а не да припадаме от отчаяние като си мислим, че на младите дихатели единствено чалгата, наркотика и беемвето им е в ума.

 20. 20 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 934 Неутрално

  Кой е възложител на разработките на Еми Халаджова?Или тя си изследва там каквото й е интересно, пък майната му там дали е полезно на някого или не?
  —цитат от коментар 17 на toyaga


  Разработките се възлагат от хабилитирано лице. Единствено квалифицираният учен е в състояние да даде насоките за изследванията. Затова се преминава през дълги етапи не само на системна подготовка, но и доказване на способности да ръководи научни теми чрез публикации в научни списания на приноси в науката. Икономика, производство, държава, могат да диктуват единствено насоките в индустрията и компаниите, чрез целево финансиране. В науката ученият, доказал, че има способности да прави научни приноси е единственият господар на това какво и как да се изследва. Всяко нарушение на това исторически сложило се правило е все едно да чакаш да се пръкне пиле от сварено яйце.

 21. 21 Профил на Brother Felonious
  Brother Felonious
  Рейтинг: 274 Весело

  До коментар [#19] от "bryghtlyght":

  брате, не случайно са те пропъдили от химичните среди.

  https://www.atvilla.com/AT-Villa/Photography/Fume-Hoods/FH_004.jpg

 22. 22 Профил на Brother Felonious
  Brother Felonious
  Рейтинг: 274 Весело

  До коментар [#20] от "bryghtlyght":

  другарю брайгт-лайгтович, хабилитираний комунисте, разкажи за ефектът на наночастиците върху настроението на светлината и свойството й да има винаги една и съща скорост, дори когато ти се движиш срещу нея. добави дума-две за безсмислието на теорията на относителността. обясни нещата с думи прости преди санитарката да надуши че пак си се изплъзнал от бялата риза.

 23. 23 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 934 Неутрално

  Презастраховката е нещо типично за производителите. Те не са учени и единственото, което ги интересува, е да си запазят гърба от съдебни процеси. Да не говорим, когато правят нещо за индустрията , като тези индустриалн fume hoods, които няма и да си помисля да поръчвам, да ми заемат място в лабораторията. Така, по телевизията, като вземат да зарекламират лекарства, две трети от времето им отнема да изброяват кога не трябва да го вземаш лекарството и как, в случай на смърт, трябва да им се обадиш на еди-кой си телефон. Науката не е индустрия. По-фино нещо е и лаици не трябва да се обаждат по въпроса, както казах.

 24. 24 Профил на Brother Felonious
  Brother Felonious
  Рейтинг: 274 Весело

  До коментар [#23] от "bryghtlyght":

  брате преосветен, долните шкафове на камините са свързани с тръби с горните им части, които от своя страна са свързани с вентилационни системи. Тези връзки са задължителни, независимо от размера на камината. В долните шкафове (обикновено облицовани с тефлон) на камините се държат бутилки с корозивни вещества (киселини и предимно (не)органични халиди). Малкото пари, които се измъкват през капачките на тези бутилки се засмукват от вентилационната система. По тази причина вратите на шкафовете не трябва да се махат. но да оставим химията - тя за теб е черна магия - и да се върнем към петият елемент на глупостта: разкажи как разбиваш писанията на онова еврейче, албертчо айнщанович.

 25. 25 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 934 Неутрално

  До коментар [#23] от "bryghtlyght":брате преосветен, долните шкафове на камините са свързани с тръби с горните им части, които от своя страна са свързани с вентилационни системи. Тези връзки са задължителни, независимо от размера на камината. В долните шкафове (обикновено облицовани с тефлон) на камините се държат бутилки с корозивни вещества (киселини и предимно (не)органични халиди). Малкото пари, които се измъкват през капачките на тези бутилки се засмукват от вентилационната система. По тази причина вратите на шкафовете не трябва да се махат. но да оставим химията - тя за теб е черна магия - и да се върнем към петият елемент на глупостта: разкажи как разбиваш писанията на онова еврейче, албертчо айнщанович.
  —цитат от коментар 24 на Brother Felonious


  Добре е за индустрията. Казах го вече. В научната лаборатория изискванията са други. Да не говорим за камините, където студентите правят упражнения. This will be the day, да им оставиш и корозивни вещества по шкафовете, та да се замерят с тях. С триста зорове едвам ги уговаряш да си слагат предпазните очила, та сега и допълнителни заплахи за здравето да им предлагаш.

 26. 26 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 934 Неутрално

  Много си им е добра лабораторията, даже. Работи и пей и прави открития. Така и онзи ден в оная статия за селското училище с бежанците. С кюмбе в класната стая, ама, гледам, нови масички и столчета им подредили, само да учиш и все по-окат да ставаш. А и децата, много будни изглеждат. Ще ни научат и езика, и културата ни и ще ни прославят по света. Много хубаво, че са им създали условия на тези гостенчета, да се учат. Така трябва. С гостоприемство се печелят сърцата, а си ни върви и по традициите.

 27. 27 Профил на Brother Felonious
  Brother Felonious
  Рейтинг: 274 Весело

  До коментар [#25] от "bryghtlyght":

  в научните лаборатории се съхраняват най-злите химикали и там са именно тези камини, а за студенти не говори, защото те не влизат в уравнението; на тях им се дават химикали за конкретно упражнение, а не за съхранение. и въобще, можеш ли да вържеш 2 мисли без грешка? или поне 1?

  аинщайн! аинщайн! аинщайн!

  http://www.ironcult.com/wp/wp-content/uploads/2017/05/einstein.jpg

 28. 28 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 934 Неутрално

  До коментар [#25] от "bryghtlyght":в научните лаборатории се съхраняват най-злите химикали и там са именно тези камини, а за студенти не говори, защото те не влизат в уравнението; на тях им се дават химикали за конкретно упражнение, а не за съхранение. и въобще, можеш ли да вържеш 2 мисли без грешка? или поне 1? аинщайн! аинщайн! аинщайн!http://www.ironcult.com/wp/wp-content/uploads/2017/05/einstein.jpg
  —цитат от коментар 27 на Brother Felonious


  В индустрията, там са злите химикали, за там са тези камини. Науката не е за всеки, та да прави такава разлика между изискванията за камини и разни други работи. Повечето я бъркат с технология, но нищо, простено им е. Не може всеки да бъде елит.

 29. 29 Профил на Brother Felonious
  Brother Felonious
  Рейтинг: 274 Разстроено

  До коментар [#28] от "bryghtlyght":

  ясно, преосветений, не можеш. при всяко отваряне на устата ти излиза грешно твърдение.

 30. 30 Профил на Brother Felonious
  Brother Felonious
  Рейтинг: 274 Весело

  До коментар [#28] от "bryghtlyght":

  айнщайн! айнщайн! дръж! добро момче! дръж!

 31. 31 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1785 Весело

  не че има нещо но това си е жив сексизъм
  за жени има пари, за мъже няма
  още помече че жените в БАН са над 50%

 32. 32 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1785 Весело

  колкото и пародоксално да звучи сега БАН трябва да назначават мъже за да изравни съотношението на половете - който мъж не го назначат може да ги осъди

 33. 33 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 934 Неутрално

  колкото и пародоксално да звучи сега БАН трябва да назначават мъже за да изравни съотношението на половете - който мъж не го назначат може да ги осъди
  —цитат от коментар 32 на 1001


  Трябва да назначават само този, който има способности. Да си изравняват половете в индустрията, в полтиката и администрацията или където още им хрумне, но не в науката. Иначе, науката ще заприлича на изравнен холивудски филм или тези изравнени сериали, дето ни ги натрапват тук по телевизиите -- изобщо не стават за гедане. Нещо повече, зърна ли го, бързам да натискам копчето, да ми се маха от главата, че ми разваля настроението за цялата вечер. Проблемът е, ако съм тикнал някъде дистанционното и ми се наложи да го гледам това нещо още две секунди, направо почвам да чувствам трепет на крайниците.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK