Танцуващи баби

Евелина Йорданова, ръководител на танцова школа Sway

© Николай Дойчинов

Евелина Йорданова, ръководител на танцова школа SwayВъзрастните хора в България - уви, имат твърде малко възможности да се изявяват. Най-немощните дори не могат да излязат от собствения си блок. А да се съберат в компания, за да танцуват, да участват в международни състезания и да обират наградите звучи като история от филм.


Но не е. Съвсем истинска е.


Историята на танцовата школа Sway. И както при повечето хубави истории - всичко станало случайно. Бабите водели внучетата си на танци и седели отвън по един час, надничайки за да видят как се справят децата. Постепенно започнали да влизат вътре, за да гледат, а накрая - и да танцуват с внучетата си. Така се родила първата група танцьорки - пенсионерки, разказва хореографът Евелина Йорданова. "Осъзнах, че работя с 10 деца, а отвън има още 10 души, които скучаят. Започнах да ги каня вътре - първо да гледат, а после - да потанцуват с внучетата си. Така се роди идеята за курс по латино танци през деня, когато бабите са свободни, защото внуците са на училище", продължава тя.
В Русия, Германия и други държави


курсовете по танци за пенсионери са много популярни


В България участниците са предимно жени. Една от причините вероятно е и това, че българските мъже по различни причини избягват да излизат на дансинга. Другата е по-кратката продължителност на живота на мъжете, и така голяма част от съпругите остават самотни.


Танцуващи баби

© Танцова школа Sway


Клубът съществува вече осем години, а неговите членове от всички възрасти печелят купи и медали. Последната първа награда е от XXII Международен фестивал на изкуствата "Утринна звезда" в края на миналата година в Банско - и е във възрастовата група 35+, защото не е имало участници в по-подходящата за тях 65+.


Най-възрастната участничка е на 85 г., с увреден слух и изгубено зрение на едното око. Танцува без слухов апарат (силната музика прави невъзможно използването му) като следва ритъма на ансамбъла, заставайки така, че най-добрият танцьор да е от страната на виждащото око. И никой в публиката не забелязва уврежданията.


Заради липсата на кавалери хореографът поставя танците "на линии", така че всеки да може да танцува и сам.Последната награда е от изпълнението "На гости на баба", в което участва и детската група - бабите четат приказки, плетат шапки и нахранват внуците си, а после всички заедно се впускат да танцуват меренге.


"Музиката е огромно богатство - да разпознаваш ритъма и стила. Всеки намира своя танц според характера си, но общото изпълнение е спойката в групата", казва ръководителката на ансамбъла. Тя се старае на всяко занятие да включва овладяването на два нови елемента. Така възрастните танцьорки поддържат мозъчната си активност - разучат новите движения и запомнят реда на фигурите в танца.


Тяхното гинко билоба е в залата


смее се тя. Освен това показват уменията си в личния си живот - на сватби, на почивка, и така водят нови желаещи в школата.


Откъде научихте за Sway? От приятелки, от концерт, от случаен разговор на Витоша, от спътници на екскурзия - в разговора с танцьорките веднага проличава, че хората тук са активни. Една е инженер - мелиоратор, друга химик, трета икономист, четвърта има собствен бизнес...Обединява ги това, че танцът е несбъднатата им детска мечта, никоя от тях не е танцувала като млада. Танцът е "най-доброто зарядно устройство за душата и краката" за Таня Цалова, за Рени Маринова е "сбъднато тайно желание", на Мирослава Николова дава " настроение, здраве, самочувствие", а всички, когато излязат от залата, се чувстват щастливи.


Танцуващи баби

© Танцова школа Sway


Участничките в трупата разказват, че им се е налагало да прекъснат занятията поради болест, операция или загуба на близък, но са се върнали към танците. Тръгвам в дъжд, сняг, в къщи ме спират, но аз не се отказвам, разказва една от танцьорките. Хората, които се записват в школата, обикновено са силно позитивни и се срещат тук също с такива, удължават живота си с положителни мисли и дори твърдят, че намаляват лекарствата, допълва и тяхната ръководителка.


В края на годината е глухо време за школата - повечето участнички отиват на гости при децата си и така проличава колко млади българи са в чужбина, коментира Евелина Йорданова.


Разказва, че има разлика в отношението към танца в групите 35+ и 65+. По-младите хора са по-тъжни и обременени, напрегнати, носят натрупаните неблагополучия от деня, проблемите в професията, в семейството, с децата. По-възрастните са над тези неща, с пълни шепи загребват от живота си и се радват на момента, коментира тя.


Според нея държавата трябва да подкрепи подобни програми за осмисляне на свободното време на възрастните хора, защото това е и превенция срещу влошаване на здравето им. Танцът смесва музиката с движението по естествен път като чрез нотите действа успокояващо за съзнанието и тонизиращо за тялото.


Участничките в трупата 65+ вече мечтаят да се състезават и в чужбина. Финансовият проблем е единствената спирачка.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK