Пет добри идеи, които с малко подкрепа могат да променят съдби

Победителите в петото издание на конкурса на БЦНП по програмата за предприемачество за нестопански организации. В рамките на финала в София се проведе и благотворителен базар (вижте снимките)

© Георги Кожухаров

Победителите в петото издание на конкурса на БЦНП по програмата за предприемачество за нестопански организации. В рамките на финала в София се проведе и благотворителен базар (вижте снимките)Какво е общото между детските книжки, цветния разсад, възрожденския бит, родопския чай и терапевтичните масажи? Петте неща са в основата на петте идеи, които спечелиха финансиране в тазгодишния конкурс на Българския център за нестопанско право за най-добър бизнес план на неправителствена организация.


На церемония миналата седмица на петте организации-финалисти бяха връчени чекове за по 8 хил. лв., с които да стартират дейността на социалните си предприятия в подкрепа на каузите си. Те бяха избрани сред над 80 кандидатr тази година и от общо 16 успешно развити бизнес плана, с които неправителствени организации искат да разширят дейността си и да си осигурят постоянен доход извън даренията и грантовете.


За победителите предстои да задвижат плановете си с още подкрепа от специалистите на БЦНП, както и от хора с бизнес опит. А скоро след това и хората, които искат да се включат в каузите им, ще могат да допринесат не с дарения, а като станат клиенти на продуктите и услугите им. Ето какви са те:
Валентина Стоева от фондация "Детски книги" (в средата) приема чека за 8000 лв. по време на церемонията на БЦНП.

© Георги Кожухаров

Валентина Стоева от фондация "Детски книги" (в средата) приема чека за 8000 лв. по време на церемонията на БЦНП.


Компас за родители в света на детските книжки


От осем години Фондация "Детски книги" прави преглед на всички книжки за аудитория между 0 и 16 години, които излизат на пазара, и пише за тези, които си заслужават вниманието. Това е в помощ не само на родителите, но и на учителите и библиотекарите, а каузата на фондацията е да отглежда грамотни и четящи деца.


"Фокусът ни е четене от самото раждане и подпомагане на децата с помощта на техните родители, учители, библиотекарите и на институциите, медиите и бизнеса, за да могат да знаят, че четенето за удоволствие и четенето с разбиране е онова, което ги изражда като личности, които постигат целите си", разказва за "Дневник" председателят на фондацията Валентина Стоева. Освен публикациите на сайта detskiknigi.com организацията прави и национални кампании, читателска щафета и играта "Бисерче вълшебно".


Предприемаческата идея на фондация "Детски книги" е да разработи онлайн платформа в помощ на родителите за избор на подходящи книжки за децата им. "Тя ще надгради нашата мисия да помагаме на родителите да избират онези книги, които превръщат децата им в истински читатели и развиват функционалната им грамотност", коментира Стоева. В платформата всеки родител чрез различни филтри за възраст, поведение и интереси на своето дете ще може да му направи почти точен профил, по който да получи препоръки за книги, които ще са най-подходящи за него. След това и ще може да ги поръча бързо, лесно и удобно по интернет от книжарници - партньори на фондацията, което всъщност е предприемаческият елемент в идеята.


Татаня Косекова-Бърч, председател на Читалище "Светлина-1861", Шипка (в средата)

© Георги Кожухаров

Татаня Косекова-Бърч, председател на Читалище "Светлина-1861", Шипка (в средата)


Развитие за Чирпанлиевата къща


В самия център на град Шипка, но скрита от погледите зад голям двор, се намира Чирпанлиевата къща. През 70-те години на миналия век всички останали възрожденски къщи около нея били бутнати, за да отстъпят място на социалистическия стил, но за нея местните граждани се обединяват и правят постъпки да може да се използва като музей, спасявайки и самата сграда. След това пак местните хора правят набирателна кампания и от шипченци са дарени всички експонати вътре. Сега тя е етнографски музей, показващ автентичния възрожденски бит и занаяти, стопанисван от Народно читалище "Светлина – 1861".


Татяна Косекова-Бърч, председателят на читалището, ни разказва за къщата и как е "едно от най-прекрасните места". Идеята, която ще успеят да финансират частично с наградата от конкурса на БЦНП, е да развият още малко музея, като използват дворното пространство около къщата за музей на открито, който допълнително да информира и ангажира посетителите, пък и да им даде възможност за няколко минути за отдих в тихия двор на къщата.


Татяна и колегите й искат да построят музейно кафене, магазинче за сувенири на известни местни майстори и културно-информационен щанд или център с опознавателни игри за децата. В по-далечните им планове фигурира и идеята за изграждане на различни работилнички за автентични занаяти, но засега няма достатъчно средства, а и националният празник 3 март, когато музеят се радва на най-голямо внимание през годината, е твърде скоро за такива амбициозни конструкции.


В момента къщата се издържа най-вече от дарения и от кампаниите, които читалището организира, затова и разрастването на възможностите за приходи от нея, които да се връщат в поддръжката й, е съществено важно. Заради недостиг на средства в близкото минало къщата дори е прехвърляна между общините на Шипка и Казанлък за стопанисване, като от тях се получава единствено заплата за музейния уредник.


Румяна Иванова, Българска фондация "Биоразнообразие"

© Георги Кожухаров

Румяна Иванова, Българска фондация "Биоразнообразие"


Подарък с вкус на традиция и природа


"Хората дори и да не се интересуват много от природата и опазването й, се интересуват винаги от храна", обобщава с усмивка Румяна Иванова от Българска фондация "Биоразнообразие", след като представя бизнес плана на фондацията - да предлага кутия - подарък с автентични продукти от малки ферми и производители в България. "Първоначалната идея беше да направим връзката със запазената природа, защото фермерите и всички хора, които произвеждат храна в малки населени места, са ни естествен партньор в опазването на природата, но, от друга страна, храната сама по себе си ще е един много лесен начин да представим тази връзка и да разкажем историите им", казва тя.


В кутията ще има най-различни уникални продукти, които човек не може да си купи от пазара - сладка и всякакви зимнини от малките селца в Северозападна България, от специалната нейодирана сол фльор де сел, ръчно правени кашкавали с боровинки, чай от Родопите, шоколад от Пловдив и т.н. Вече има над 10 продукта, но целта е те да са много повече и когато човек поръчва кутията, да може сам да избере съдържанието й.


Кутията ще е нов източник на печалба за малките фермери и може би ще ги популяризира, но целта не е те да се превърнат в масови производители, а да се разкаже историята им и каква е ролята им за опазването на природата. С остатъка от приходите по съставянето и доставянето на "кутията с вкус на традиция и природа" фондация "Биоразнообразие" ще финансира природозащитната си дейност.


Мария Методиева (в средата, председател) и Севда Димитрова (дясно, управителен съвет), Фондация "Св. Николай Чудотворец", Добрич

© Георги Кожухаров

Мария Методиева (в средата, председател) и Севда Димитрова (дясно, управителен съвет), Фондация "Св. Николай Чудотворец", Добрич


Оранжерия за цветен разсад


Фондация "Св. Николай Чудотворец" от Добрич работи по политики, свързани с хората с интелектуални затруднения, от 20 години насам. Инициативите им са много и винаги по няколко наведнъж, но най-голямото им постижение в последната година е, че са успели да свалят запрещения и да върнат пълните човешки права на шестима души с интелектуални затруднения в шест отделни съдебни дела, разказва председателят на фондацията Мария Методиева. "Ние сме родителска организация, нашите деца са част от тях, разбираме техните проблеми и не имитираме заинтересованост, а просто сме хора с кауза", пояснява тя.


Отдавна мечтаят за социално предприятие, в което да могат да осигурят заетост на хората, за чиято кауза работят, и дълго са мислили какво да е то, "тъй като проблемът с трудовата заетост при хората с увреждания е много голяма. Търсихме дейност, която да е достатъчно лесна за тях и те да се чувстват по-уверени в това, което правят", казва Методиева.


Затова се спират на идеята за оранжерия за разсад за цветя, а около оранжерията ще гледат и всякакъв вид растения, които не се нуждаят от отопление, включително малки дръвчета. Мястото вече е избрано и обещано, "голямо е, ще има място за всичко". С парите от конкурса на БЦНП се надяват да изградят самата оранжерия, а с още средства от донори и благотворителни събития да я оборудват и да я задействат.


Поне за първата година обаче няма да имат възможност да плащат заплати на работещите там, но след това ще опитат да назначат тези, които се справят най-добре, така че и останалите да имат стимул да се стараят. "Разширим ли дейността, ще има доходи и за повече хора." Амбицията е за около 30 души с интелектуални затруднения на възраст между 18 и 40 години, а "като казваме работа, нямаме предвид 8-часов работен ден. Някои биха могли да работят на 4 часа, други за по два или един, те са много различни хора. Целта е да бъдат трудово активни, както му се налага на всеки друг пълнолетен човек", уточняват от Фондация "Св. Николай Чудотворец".


Евгени Митев, председател на фондация "Синергиа"

© Георги Кожухаров

Евгени Митев, председател на фондация "Синергиа"


Масаж на тъмно


С проекта "Диалог на тъмно" преди две години започва дейността на фондация "Синергиа". С този проект организацията отваря темата за тъмнината и незрящите хора, като провежда срещи с различни участници, включително представители на местната власт, на бизнеса, на неправителствения сектор... в пълна тъмнина. "Тъмнината действаше като изравнител и с този нетрадиционен метод успяхме да насърчим разговори, които иначе на светло не се случваха", разказва председателят на фондацията Евгени Митев.


"След като проектът приключи, в опита си да сме по-устойчиви като млада организация започнахме да мислим за всички други неща, които незрящите могат да правят. Насочени сме към това да сменим фокуса от увреждането към способностите им", казва още Митев. Социалното предприятие, което предстои да стартират съвсем скоро в партньорство с други организации на незрящите в България, с трудовата борса за незрящи и с финансирането от БЦНП, е за масажно студио, в което масажисти с увреждания на зрението да се обучават, стажуват и упражняват в реална работна среда и с реални клиенти.


Помещението за масажното студио вече е намерено - в столичния медицински център "Асцендент", откъдето ще започнат да пренасочват част от пациентите си за медицински масажи към незрящите масажисти. "Проектът ни е насочен към корпоративния свят - не за незрящите. а за хората от бизнеса, които се изморяват, работят под силен стрес и под риск от професионално прегаряне. Нашето желание е незрящите, с които работим, да им бъдат полезни", казва Евгени Митев. А социалният момент за незрящите е да им се осигурят условия да разгърнат потенциала си. Студиото започва работа веднага щом се подбере екипът.

Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5708 Неутрално

  Винаги е приятно да се запознаеш с одухотворени хора с идеи и желание да инвестират времето и усилията си за да станат реалност.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 2. 2 Профил на kamenmadjarov
  kamenmadjarov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Браво! Такива малки неща водят до промяна.

 3. 3 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3446 Неутрално

  Мисля, че 16-год. тийнейджъри би следвало вече сами да избират книгите, които ще четат. И със сигурност, не в раздел "Детски книги". Родителите на тези деца е трябвало много отдавна да са им създали навика/удоволствието от четенето.
  Иначе проектите са интересни и смислени; желая успех на ентусиастите!

  „Някои битки се водят повече от веднъж, за да бъдат спечелени.“ Баронеса Маргарет Тачър
 4. 4 Профил на Whoops
  Whoops
  Рейтинг: 583 Неутрално

  В статията е написано че става дума за деца до 16 години. Идеята е добра.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK