Търси се вино, което не те събаря

Търси се вино, което не те събаря

© Велко Ангелов



Ако човек иска да си купува хубаво вино и не го притеснява цената, е много вероятно да се насочи към такова от страна с дълги традиции в производството му. Традициите във виното обаче са повече въпрос на маркетинг, напитката днес е съвременен продукт, в който технологията е много важна. Това разказва пред "Дневник" Емил Коралов.


Той е посветил последните 20 години на опознаването на виното. До 2009 г. е издател на списание "Бакхус" и създател на конкурса за ресторант на годината. В тазгодишното му издание - "Ресторант на годината Бакхус 2017, Acqua Panna & S. Pellegrino", за пръв път журирането и обявяването на победителите в категорията "Напитки и винена листа" ще бъде направено от професионалния екип на списание DiVino. С Емил Коралов, който го оглавява, разговаряме за съвременните тенденции във виненото производство и какво влиза във винените листи на ресторантите.


Към какво вино се стремят производителите


В момента в света като цяло се търсят, особено при червените вина, по-олекотени, с не толкова плътни тела вина. Някои от тях са сложни и дълбоки, но не те хващат бързо и не те събарят, разказва Коралов. Този стил не изключва тези вина да са купажни, но в общия случай те са един сорт грозде, казва специалистът. Според него на пазара на български вина в момента има както супермодерни, към каквито се стремят една немалка част от избите, и такива, които са напълно остарели като концепция, но производителите се придържат към тях с мотива, че "това се търси". Това не е сериозно. Когато искаш да правиш нещо значимо, ти трябва да се опитваш да налагаш своя стил. Вината, които са направени, за да се харесат, не правят добро впечатление, особено на хората, които повече разбират, а те са тези, които създават мнението, коментира Коралов.




Допълва, че принципът "това се търси" не позволява на българските вина да бъдат разпознаваеми, когато се представят на международни изложения. Разказва впечатленията си от не едно и две изложения, където винените специалисти се скупчват по щандовете, където може и да не се предлагат толкова качествени вина като българските, но са от специфични и местни сортове.


Според него българските производители залитат или по международните сортове, или по местните и трудно намират баланса. На доброто международно представяне пречи и неадекватната класификация на винените ни региони. Българските производители надценяват значението на медалите, които получават при участието си в различни конкурси и кичат по етикетите си в опитите си да привлекат масовия потребител. Има много сериозни състезания, но според Коралов в преобладаващите конкурси доста често в журито, определящо наградите, има хора, които не са с нужната квалификация, за да дадат достоверна оценка. Това е световен проблем, не само за България, подчертава Коралов, който е с дългогодишен опит в организиране на винени състезания и дегустации.


Виж този винен лист


За всички, които се интересуват по-задълбочено от добрата кухня и съчетанието й с напитки, съдържанието както на менюто с храна, така и това на винения лист говори само по себе си за даден ресторант. И ако при храната списъкът трябва да е кратък, при вината е точно обратното, посочва Коралов. Голяма част от нашите ресторантьори са много разглезени, смятат, че търговците са им длъжни - да им дават бонуси, отстъпки, стока с падеж далеч във времето, а това не развива предлагането на вина и е кратковременно решение, посочва експертът.


Но все пак е важно да се отбележи, че поддържането на професионално направена винена листа е въпрос и на немалка инвестиция от страна на ресторантьорите и не всички искат и могат да я направят. Но признава, че и тук вече има заведения с "убийствено" добри винени листи. По негова оценка в българските ресторанти често по винения лист можеш веднага да познаеш търговеца, който е доставил вината. Това е така, защото листът не е създаден с цел да предложи разнообразие на гостите, а да изпълни изискванията на търговеца, който пък от своя страна е изнудван от ресторантьора.


Много от собствениците на заведения не се интересуват как и какво вино предлагат, а гледат на него като на нещо, от което сега и веднага могат да спечелят, и то, ако може повече. Това обяснява и твърде големите надценки на места, смята Коралов. Клиентите не са глупави обаче, наясно са колко струва дадена бутилка и каква е приемливата надценка и не поръчват. Това не помага нито на ресторантьорите да развият своя бизнес, нито на винарите. Емил Коралов дава пример дори с висок клас ресторанти в чужбина, сред които и със звезди "Мишлен", където е виждал вина, по-евтини от същите в България.


Във високия клас ресторанти у нас хората по-скоро отиват заради храната и е логично за нея да имат готовност да дадат повече пари. Твърде скъпото вино предполага поне част от клиентите да се въздържат или поне да ограничат поръчването му. Това в крайна сметка води до по-малка консумация и на храна и накрая до по-малки сметки, което надали е най-съкровеното желание на ресторантьора.


Кое вино с коя храна


В ресторантите няма гаранция, че препоръчаното вино е това, което най-добре хармонира с поръчаната храна. Често се предлага просто най-скъпото. Не смята, че трябва непременно да се робува на известните вече теории по въпроса за това какъв тип вино с каква храна трябва да се съчетават. Препоръчва на хората да се доверят на усета си и да експериментират. Коралов съветва хората, когато поръчват вино в даден ресторант, да имат идея с каква цел са там.


Ако целта е приятна вечер, среща с любим човек или приятели, поръчвайте според настроението и джоба си. Но ако сте в даден ресторант за това да изследвате и опитате храната на някой много специален готвач, много добре помислете виното, което поръчвате, дали трябва да е най-класното от винения лист. Да не стане така, че да загубите фокуса и то да засенчи храната.


Емил Коралов споделя, че би бил доста по-радостен, ако във винените листи на ресторантите вижда повече български вина. Посочва и това, че в държавите, които са големи производители на вино, вносните вина и в най-класните ресторанти са по-малко от местните, а в по-обикновените направо липсват. Такива крайности едва ли са добри за потребителя. В България обаче не са редки случаите, в които изборът от вносни вина е много по-голям, което най-малкото е нелогично.


Колко се знае за виното


Макар и виното да не е най-консумираната напитка в България (по 4.4 л на човек за 2016 г. според Националния статистически институт), повечето експерти в сектора смятат, че за последните години все повече хора се интересуват в дълбочина от темата и повишават винената си култура.


За обогатяване на винения опит принос имат всички по веригата – като се започне от най-важния фактор – производителите, мине се през ресторантите, магазините, вносителите и не на последно място - специализираните издания. В ресторантите сякаш този въпрос най-често се подценява, а мястото е ключово за винената култура, посочва Коралов.


Дава пример с това, че у потребителят остава най-силно впечатлението от поднесеното му вино с храната, за което е получил информация и веднага го е опитал. В магазина е по-различно, дори и продавачът да е навътре в материята, купената бутилка може да отиде в колекцията, да смени собственика си или да се изпие, когато получената информация отдавна е забравена. Така че връзката между наученото и опитаното не е така пряка.


Специализираните издания са важни, но и в България, и в чужбина те имат сравнително по-ограничена аудитория, обикновено от по-напреднали и любознателни потребители. Тези медии в някаква степан са върхът на айсберга на виненото познание, но за масовия потребител другите по веригата са по-важните и затова те трябва да бъдат честни с него. Според Коралов в България често се смята, че в индустриално произведените вина за разлика от домашните има химия. Той посочва, че това за България никога не е било вярно, ако се изключат най-масовите напитки. "Виното винаги е било натурален продукт, дори и в най-тежките години", смята той.

Ключови думи към статията:

Коментари (115)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на gogo2011
    gogo2011
    Рейтинг: 638 Неутрално

    Събарят ме сулфитите и добавената захар. Имал съм случаи от само една чаша да имам проблеми на следващият ден, а от бутилка друго вино да нямам никакви забележки.

  2. 2 Профил на Сидо
    Сидо
    Рейтинг: 423 Неутрално

    Благодаря! Полезна и Хубава статия!
    Само този абзац не трябваше да го има: "Според Коралов в България често се смята, че в индустриално произведените вина, за разлика от домашните, има химия. Той посочва, че това за България никога не е било вярно, ако се изключат най-масовите напитки. "Виното винаги е било натурален продукт, дори и в най-тежките години", смята той."
    Е кои са масовите напитки?
    Тези с цени до 20 лв./бутилка, нали!?!

    Сидо
  3. 3 Профил на lustmord
    lustmord
    Рейтинг: 2220 Неутрално

    "Много от собствениците на заведения не се интересуват как и какво вино предлагат, а гледат на него като на нещо, от което сега и веднага могат да спечелят и то ако може повече"

    И аз го намирам за доста дразнещо разбирането, че виното у нас е някаква "премиум" напитка и това оправдавало как в разни непретенциозни квартални кръчми и пицарии бирата дето е в супермаркета 1,10-1,20 да я продават за 2.00лв а виното от 9-10лв за 30лв бутилката

  4. 4 Профил на victortrt
    victortrt
    Рейтинг: 773 Неутрално

    Българските ресторанти просто няма какво да се коментират откъм ценова политика и всичко друго.
    До нас един италианец отвори първо магазин, после го направиха и ресторант. Скоро обядвахме там - 2-3 вида паста /2 тенджери/с няколко соса, но предлагаше вино на чаша за 3 лева и беше приемливо, Неро Д"авола.
    В български ресторант дори и пицария да е, виното е от ниския клас с двойна надценка и просто няма смисъл да дадеш 18-20 лева за нещо, което в магазина струва 9-10.
    Мисля, че само вината на изба Драгомир са изключение, защото поначало се предлагат главно във заведения и в магазин ще са на същата цена. Тоест предлагат по-адекватно качество за високата си цена, но са скъпи.
    Много добро впечатление ми правят сортовите вина на Шато Бургозоне. Имат сребърна /около 10 лева/ и златна серия /20 лева/.

  5. 5 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 10018 Неутрално

    В България винената листа винаги ме е дразнила заради изискването за изключително представяне на един производител.
    Хубава статия наистина.
    Само една забележка. Цената на предлагането в ресторантите не зависи от това дали е получена звезда Мишлен или не.

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  6. 6 Профил на nodamncat
    nodamncat
    Рейтинг: 542 Неутрално

    По-леко с тази псевдо-наука. Естествено, че винарите ще правят вина, които се харесват на техните клиенти, не за да угодят на някой сноб, който взима себе си прекалено насериозно.

  7. 7 Профил на hamiltonf
    hamiltonf
    Рейтинг: 4043 Неутрално

    Нещо не мога да сравня качествено домашно вино, от качествено грозде, направено от майстор, на цена 3 лв/л, с висок клас вино, на цена +30 лв.?! В заведение, както и да е, но иначе....

  8. 8 Профил на man_un
    man_un
    Рейтинг: 2352 Неутрално

    -Пий наздраве, свато, пий, колкото искаш, мойто вино носи леко...
    -Носи, носи, ама снощи не можа да ме занесе до в къщи.

  9. 9 Профил на selqnin
    selqnin
    Рейтинг: 2316 Неутрално

    Виното е симфония- тероар, вкус, аромат, цвят, легенда...
    Уискито е напитка за пияни шотландски овчари..

  10. 10 Профил на npg38547585
    npg38547585
    Рейтинг: 1405 Неутрално

    "не изключва тези вина да са купажни"
    предполагам,че иска да каже "сбирщайн"?

    "по 4.4 л на човек за 2016 г. според Националния статистически институт"
    което прави по 12 мл. на глава

  11. 11 Профил на Daniel Paparo
    Daniel Paparo
    Рейтинг: 257 Неутрално

    "Виното винаги е било натурален продукт, дори и в най-тежките години"
    Много малко вина вече могат да се приемат за натурален продукт. За да е натурално едно вино първо лозите не трябва да са третирани (освен с разните му там отвари), не трябва да са използвани химически торове, пестициди, хербициди, фунгициди. След това не трябва да се добавят чужди дрожди и сулфити и да се правят още хиляди магии уж с цел подобряване на качеството.
    Такъв вид вина вече се правят трудно, тъй като изискват много работа, познания и честност.

  12. 12 Профил на victortrt
    victortrt
    Рейтинг: 773 Неутрално

    До коментар [#10] от "npg38547585":

    За купажните не си прав, колега. Най-добрите световни вина /бордо, риоха/ са купажи от няколко сорта, което се допълват и си взаимодействат по начин, че виното от тях е по-добро от виното от всеки сорт поотделно.
    Общо взето и едни от най-хубавите български вина са купажи.
    Последно това - http://www.meik98wines.com/червено-вино-солените-хълмове-каберне-совиньон-мерло-каберне-фран-и-сира-2015-г-0-75-л-поморие_14396
    много ми допадна като качество за цената си.

  13. 13 Профил на comandante  vs  либерални ентусиасти&корпократи
    comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
    Рейтинг: 2869 Неутрално

    Сернистата киселина присъства при скъпите вина за "разбирачи", затова национална ценност за майсторите на младо и леко вино от малките винарни които дават добри цени на гостите защото нямат пазар в префърцунените кръгове от "разбирачи"!

    Libertarianism is just anarchy for rich people
  14. 14 Профил на Незнайко в Слънчевия град
    Незнайко в Слънчевия град
    Рейтинг: 4741 Неутрално

    На един купон с колеги, "си ги мерихме".
    Един испанец беше донесъл някаква риоха резерва, хамон серано за мезе, аз се изтъпаних с бутилка Мавруд и тънки слайсове пастърми, филета, суджуци и луканки, един португалец донесе бутилка д'оро и някакви саламчета. Маврудът и еленското филе определено пожънаха успех. Португалецът директно каза, че маврудът е по-добър, а испанецът само призна, че е страшно изненадан от това вино...

    "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
  15. 15 Профил на doodko
    doodko
    Рейтинг: 381 Неутрално

    Много хубава статия с изключение на заглавието (за малко да не я прочета заради него). Има много хубави неща, повечето са казани тук. Най-важното - българското вино като качество върви нагоре! Но има и много сбъркани неща - споменати са проблемите с цените и избора на вина в ресторантите. Тотално грешни и неадекватни. Заради няколко чадъра и отстъпки пиеш посредствено вино на някой от големите играчи, пък бил той и на 300 км или повече. Или просто не пиеш - както е в моя случай. Е, няма как да създадеш винена култура с лоша винена листа и надценка от 300%. Много правилно е казано, че нещата започват от ресторантите, но бих добавил и от задружните усилия на малките, семейни изби за промотиране на техните вина, най-добре като регион, също и винен туризъм...

  16. 16 Профил на султана глаушева
    султана глаушева
    Рейтинг: 2252 Неутрално

    Най-много ми се услажда младото вино. В Австрия има ресторанти -хойриген -дето предлагат такова. Вкусно, ароматно, лекичко, не удря в главата, само развръзва езика.

    На агитката не отговарям! А на бивши и настоящи доносници хептен!
  17. 17 Профил на tww09306483
    tww09306483
    Рейтинг: 3155 Неутрално

    Каквото и да си говорим, по заведенията се предлагат основно боклуци. И то, скъпи боклуци. Повечето производители имат малко свястно производство, което обикновено се изнася, като за вътрешна консумация остават ментета втора и трета цедка с лъскави етикети и богато украсена история.
    Пил съм невероятни вина от дребни производители, от Сандански и Свиленград за 4-5 лева литъра и откровени боклуци по 20-30 лева за бутилка 0,75 литра.
    Просто е обидно, как ни лъжат и баламосват. Имаме много добър потенциал за производство на вино, което да остава за вътрешна консумация. Ама, пуста алчност и лакомия...!

    Социалистът християнин е по-страшен от социалиста безбожник...! / Ф.М. Достоевски
  18. 18 Профил на the_flea
    the_flea
    Рейтинг: 1043 Неутрално

    Аз от вино не разбирам.
    Искам само да знам:
    Защо, като направя домашно, бутилирам го и на втората година му е паднала утайката и е изсветляло, а на скъпото купешко утайка няма?
    Защо от моето мога да изпия 300 мл на вечер и съм бодър и свеж, а ако е купешко от 100 мл ми причернява?

    Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
  19. 19 Профил на lustmord
    lustmord
    Рейтинг: 2220 Неутрално

    До коментар [#14] от "Незнайко в Слънчевия град":

    В подобна ситуация + двама колеги французи - едниният каза само "Това е доста необичайно..." и не си допи чашата а другият дори отказа да опита, при все отзивите от италианец, немец и американец да бяха "Уаау - супер"; "Ихааа - много добро" ; "Страхотно вино"

  20. 20 Профил на Matematiks
    Matematiks
    Рейтинг: 353 Неутрално

    До коментар [#17] от "tww09306483":

    Точно така.....
    И видят ли, че се пие и цената се вдига.
    Пия Тероа на Старосел напоследък, много ми допада. Почна от 11, после 12, 13 - вече 13.99 във Кауфланд. В аванти още си е 11.97
    Ако го видя в Ресторант, не смея да си представя колко ще струва- поне 40 . Ресторантите са със супер неадекватни цени за виното ! Прекалени не, ами НЕНОРМАЛНИ . Какво с анаправили, за да ми препродават нещо с 300% надценка? Избрали са този, който им дава най добра отстъпка, то е ясно.
    Някой спомена и е ПРАВ ! Страшна тъппотия е изискването на Дистрибуторите да се работи СМО С ЕДИН ТАКЪВ ! Защо, д аме ограничават. Ми просто няма да пия тогава ! Дръжте си ги.

    Но, както спомена колега по-горе, като цяло качеството се вдига на нашето вино, това е чудесно.
    Статията е чудесна, само накрая не трябваше д ани баламосва с "натуралното" вино.

  21. 21 Профил на hamiltonf
    hamiltonf
    Рейтинг: 4043 Неутрално

    До коментар [#17] от "tww09306483":

    Че ни лъжат и баламосват е точно така. Един приятел, на висока позиция в едно Шато в район Пловдив, преди няколко месеца ми сподели, че от две години виното което продават е от, т. нар. седмото изплакване на буретата, т.е. без грозде...

  22. 22 Профил на victortrt
    victortrt
    Рейтинг: 773 Неутрално

    До коментар [#14] от "Незнайко в Слънчевия град":

    От мавруд до мавруд има разлика, трябва да кажеш и кой точно.
    Най - хубавият мавруд, който съм пил беше един доста скъп, мисля че се казваше Виница и беше от грозде, съхнало в щайги до ноември, тоест от леко стафидирано грозде. Уникално ароматно, но и много плътно и тежко вино. Доближава се до стила на италианското амароне ....
    Също един мавруд на една първомайска изба, купен от самата нея /беше над пътя към Кърджали, вляво като се връщаш оттам/.
    Но много от продаваните мавруди не са нищо особено. Рубинът повече ми допада от българските сортове.

  23. 23 Профил на comandante  vs  либерални ентусиасти&корпократи
    comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
    Рейтинг: 2869 Неутрално



    До коментар [#14] от "Незнайко в Слънчевия град":
    Мавруда си го бива!
    Нашите енотеки са едни от най-добрите в ЕС, лозите ни са почти диви и земите чисти. Въпреки либералната корпокрация всички лозаро-винарски региони на страната се развиват а майсторите трупат опит и знания!
    Често "разбирачите" когато представят "вино което не те събаря" става въпрос за „второ вино“ (петиот), това е виното, получено след източване на самотока и добавяне на вода и захар. Малко джуркано с вода става леко,евтино и впечатляващо! В евробакалийте е пълно с такива вина по 10лв бутилката!

    Libertarianism is just anarchy for rich people
  24. 24 Профил на lustmord
    lustmord
    Рейтинг: 2220 Неутрално

    До коментар [#20] от "Matematiks":

    До коментар [#17] от "tww09306483":Точно така..... И видят ли, че се пие и цената се вдига.Пия Тероа на Старосел напоследък, много ми допада. Почна от 11, после 12, 13 - вече 13.99 във Кауфланд. В аванти още си е 11.97...
    —цитат от коментар 20 на Matematiks


    Абе по-добре така отколкто старта хватка отпреди 15-има години - пускат нещо свястно на пазара с леко по-височка, но все пак поносима цена, хората се научават и след 6-7 месеца почват да пълнят бутилките с нещо съвсем друго - и тук съвсем не говорим за разлика в реколтите - Чергата и Горчивката от едно време нямат нищо общо с тия блудкави 3-ти цедки дето са сега в шишетата.

  25. 25 Профил на Росен съм аз а  Путлер ще капитулира
    Росен съм аз а Путлер ще капитулира
    Рейтинг: 2763 Неутрално

    До коментар [#1] от "gogo2011":

    Точно.

    Знае се тук, че правя "Мерло". Един приятел, който обича експериментите извади купешка бутилка "Мерло" с цена 7 лева за 0,700 л докато пием от моето вино.
    Купешкото "Мерло" беше по-приятно и по-леко от моето, но изненада. Вместо на другият ден да ме боли главата това стана на 15-тата минута след изпиването на 100 мл. купешко вино. Така и не мога да си обясня как така веднага боли глава. Дори от най-фалшивото вино разбираш на другият ден, не в момента. Замълчах си умишлено, но след няма и пет минути след като мен ме заболя главата моят приятел ми каза, че също го боли главата.
    Минахме на домашното "Мерло" и всичко се оправи.

    Аз НЕ правя сулфитиране, тоест не слагам серниста киселина, не слагам захар дори 1 кг., който се слагал за трайност. НИЩО не слагам, но като си купувам гроздето гледам да няма и грам развалени зърна по гроздето.

    в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
  26. 26 Профил на hamiltonf
    hamiltonf
    Рейтинг: 4043 Неутрално

    До коментар [#25] от "Росен (Путлер капут)":

    Ами трябва със голяма захарност да го намираш, а то не всяка година е добра.

  27. 27 Профил на Росен съм аз а  Путлер ще капитулира
    Росен съм аз а Путлер ще капитулира
    Рейтинг: 2763 Весело

    До коментар [#16] от "султана глаушева":

    Младото вино не е за препоръчване, освен ако не се очакват лудории до 40 минути след изпиването му.
    Хваща бързо и има последици на другият ден дори да е старателно филтрирано.
    Гледам да пия винаги старо вино....поне на 1 година и нещо, но през 2016-та година ми свърши старото вино още през февруари и се наложи да подкарам новото вино.
    Веднага се усеща разликата, макар гроздето и технологията ми да са еднакви.
    Същото нещо дори в по-голяма степен важи и за ракията. Тя си иска да отлежи в буре поне една година. При мен е около три години отлежаването.

    в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
  28. 28 Профил на lustmord
    lustmord
    Рейтинг: 2220 Неутрално

    До коментар [#22] от "victortrt":

    Мене лично консултанти в магазина са ми казвали да нямам много очаквания за мавруд и широка мелнишка дето са под 35-40лв - това са трудоемки видове с много нискък рандеман, от които просто няма начин как по класическата винотехнология да произведеш бутилка дето да струва 10лв.

  29. 29 Профил на tsvetko_51
    tsvetko_51
    Рейтинг: 2005 Неутрално

    Статията ми стои малко безлична, но хубавото и съвсем не задължително скъпо вино си е хубаво нещо и не да няма хубави вина у нас.
    За съжаление, в ресторантите наистина се изхвърлят с надценките и от това губят те самите и винарите разбира се, но в магазините се намира хубаво на нормални цени вино, включително и трапезно. Цяла Франция пие трапезно божоле и точно ние няма какво да се правим на по-католици от папата. Скъпо и хубаво вино може и е редно да се пие по по-специален повод, поне за средни човек.
    А домашното вино рядко е хубаво, кога гроздето не е баш каквото трябва като качество и/или сорт, кога съдовете, кога майстора - общо взето мина сиц-времето, когато нямаше никакво свястно вино от избите и се пиеше домашно.

  30. 30 Профил на Росен съм аз а  Путлер ще капитулира
    Росен съм аз а Путлер ще капитулира
    Рейтинг: 2763 Неутрално

    До коментар [#26] от "hamiltonf1":

    Не.
    Мерлото има голяма захарност. Всъщност трябва да се внимава да не превишава 24°.
    Два пъти направих грешката да купя грозде с над 26° захарност и....майка плаче.
    Няма превиране. По акъл от винар купих френски дрожди и през февруари наново го запалих и вря над 45 дни.
    Другият начин е добавяне на вода, което също съм правил, но и в двата случая излизам от класическата технология за "Мерло", "Мавруд" и...забравих третият им брат кой беше. Тоест - 8 до 9 дни бурна ферментация с джибрите и после в каквото имаш плътно запушено, но със серпентина с вода отгоре да си диша през нея.
    При правене на "Мерло" и "Мавруд" не можеш да объркаш технологично почти нищо. Лесно се прави, но...споменах за гроздето. Идеалният вариант е захарност 23°, 24°.

    Баща ми някога е питал технолог във "Винпром" дали да слага захар на грозде 16°.
    Това е много отдавна. Технолога му казал, че от всяко грозде с нисък градус става вино, но ще е по-слабо и тате направил вино и било хубаво.

    Голяма грешка е добавянето на захар. По мое мнение никакви дрожди не могат да доведат до пълното и разграждане. Ако все пак някой държи да сложи ми се струва, че по-добре да се сложи декстроза. Тя е няколко формули след захарта и по-лесно се разгражда до алкохол. Пак мое мнение, защото съм чел, но по химия съм си зле.

    в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
  31. 31 Профил на taratanki
    taratanki
    Рейтинг: 349 Неутрално

    До коментар [#17] от "tww09306483":

    Не си съвсем прав. Не могат да изнасят скъпите и хубави вина, понеже износът е предимно на евтини боклуци за центове/литъра.
    В България има превъзходни вина в ценовата категория 12-20лв.

  32. 32 Профил на taratanki
    taratanki
    Рейтинг: 349 Неутрално

    До коментар [#25] от "Росен (Путлер капут)":

    грешката ви е била, че сте пробвали изобщо вино за 7лв. Следващия път, когато твоето вино се развали или свърши се обади да ти препоръчам аз мерло.

  33. 33 Профил на taratanki
    taratanki
    Рейтинг: 349 Неутрално

    До коментар [#24] от "lustmord":

    Чергата и Горчивката никога не са били вина, те са предимно маркетингови буламачи.

  34. 34 Профил на taratanki
    taratanki
    Рейтинг: 349 Неутрално

    Като човек с претенции, че разбира от вино, смея да твърдя, че поне 2/3 от писалите по-горе нямат и понятие от тази напитка.

  35. 35 Профил на victortrt
    victortrt
    Рейтинг: 773 Неутрално

    До коментар [#31] от "taratanki":

    И никога не купувайте вино, правено за износ за Русия.
    Там обичат сладки вина и им продаваме пълни боклуци, от които "очи тъмнеят, глава се люшка, уста проклинат цяла вселена", ако мога да цитирам класика.

  36. 36 Профил на tww09306483
    tww09306483
    Рейтинг: 3155 Неутрално

    До коментар [#28] от "lustmord":

    Да бе, няма...! Колко е килограм, от най-доброто грозде? Около лев, ако си го купуваш сам. Винпромите изкупуват гроздето на цена между 40 и 60 стотинки, като бавят плащането година или две! Сам си сметни, колко ти е литър вино, само суровината. Колко е бутилката? Колко е тапата? Може би качествена коркова тапа е най-скъпа от всичко. То и затова истински корк, почти не се ползва.
    Има как, ама всеки по веригата иска да сложи 100 процента отгоре и накрая в ресторанта пиеш боклук за 30-40 лева и на другия ден те цепи главата.
    Да ме извиняват...! В Испания почти навсякъде може да пиеш прилично вино, на сносна цена. И оборота върви, както и вътрешната консумация. Ние тука, се надлъгваме...!

    Социалистът християнин е по-страшен от социалиста безбожник...! / Ф.М. Достоевски
  37. 37 Профил на Росен съм аз а  Путлер ще капитулира
    Росен съм аз а Путлер ще капитулира
    Рейтинг: 2763 Неутрално

    До коментар [#7] от "hamiltonf1":

    Цената.

    Купувам гроздето "Мерло" на цена от 50 до 70 стотинки за килограм.
    400 кг. ми струват под 300 лева вкл. превоза, защото съм на метан.
    От това грозде излизат 200 литра чудесно вино и + 25 кг. декстроза около 50 литра ракия.

    Тук му е мястото да разбия един глупав мит. ЗАХАР в грозде от, което правиш ракия НЕ води до главоболие НИКОГА, защото имаш процес на варене. Главоболието обикновето е от неправилната криворазбрана алчност - да изкараш повече ракия. Винаги спирам да отделям ракията, когато падне на 40°. Останалото е патоки. То НЕ се губи. Слага се в следващият казан или следващата година. Когато сваря ракията я слагам цялата пак в казана и я преварявам още веднъж като първите два литра или един, зависи от казана ги отделям. Не е само метилът, има разни смоли, които са невидими и без вкус.
    От тях боли главата, а не от захарта.

    А пък този един или два литра от преварката го слагам в течността за чистачки на колата. В "Кауфланд" и други вериги намалят цената на лятната течност за чистачки като дойде есента. Два литра лятна течност и два литра "ракия"...тя е към 86° някъде, заради преварката и съм готов за зимата :).

    в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
  38. 38 Профил на Росен съм аз а  Путлер ще капитулира
    Росен съм аз а Путлер ще капитулира
    Рейтинг: 2763 Неутрално

    До коментар [#28] от "lustmord":

    В България е невъзможно себестойността на каквото и да било вино в бутилка от 0,7 л. да е по-висока от 4 лева.
    Това е истината. Заплати и т.н. нека докарат цената до 8 лева, но нито лев повече нямат разходи производителите.
    При заложени 100% печалба цена става 16 лева за най-скъпото вино. При още 20% за търговец-магазин цената става около 20 лева.
    Нека греша с 30%.
    Тогава най-скъпото БГ вино не би следвало да струва повече от 27 лева при краен потребител като имаме предвид, че съм завишил доста разходите.

    в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
  39. 39 Профил на Росен съм аз а  Путлер ще капитулира
    Росен съм аз а Путлер ще капитулира
    Рейтинг: 2763 Неутрално

    До коментар [#34] от "taratanki":

    Започнах да пия вино едва, когато започнах да го правя аз и когато започнах да купувам грозде от Южна България. В Северна България гроздето НЕ става за хубаво вино.

    в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
  40. 40 Профил на lustmord
    lustmord
    Рейтинг: 2220 Неутрално

    До коментар [#33] от "taratanki":

    На колко си години? Преди 15г Чергата и 20г Горчивката си бяха съвсем приличен среден клас вина, към които се подхождаше с определени очаквания.

  41. 41 Профил на comandante  vs  либерални ентусиасти&корпократи
    comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
    Рейтинг: 2869 Неутрално

    Аз от вино не разбирам.Искам само да знам:Защо, като направя домашно, бутилирам го и на втората година му е паднала утайката и е изсветляло, а на скъпото купешко утайка няма? Защо от моето мога да изпия 300 мл на вечер и съм бодър и свеж, а ако е купешко от 100 мл ми причернява?
    —цитат от коментар 18 на the_flea

    И аз това се чудя пил съм червено вино в селска кръчма Италия , камериерото прави декантаж, у нас дори и най-лъскавите ресторанти на Бакхус няма да видите декантаж защото виното не се утаява,"умниците" казват ,че виното е по-хубаво без утайка ако не е било в бъчва и няма коркова тапа на бутилката, а всъщност в повечето случай става въпрос за миксирани фракции на второ вино джуркани със захар,вода и спирт!

    Libertarianism is just anarchy for rich people
  42. 42 Профил на Росен съм аз а  Путлер ще капитулира
    Росен съм аз а Путлер ще капитулира
    Рейтинг: 2763 Неутрално

    До коментар [#32] от "taratanki":

    Вече намерих редовен магазин на производител на вино, но съм недоверчив. Гледам да правя достатъчно вино за да има за няколко години, защото през 7 години........някъде там.....има година без грозде.

    И "новина".

    Червеното вино СВАЛЯ кръвното в дългосрочен план.

    в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
  43. 43 Профил на Росен съм аз а  Путлер ще капитулира
    Росен съм аз а Путлер ще капитулира
    Рейтинг: 2763 Неутрално

    До коментар [#18] от "the_flea":

    Два литра пия понякога и драма няма. Но от моето вино.

    Утайка винаги има, защото нямаме филтрираща машинка. След като мине през нея наистина няма утайка после. Ама беше скъпа машинката за филтриране.

    Едно бяло вино го бях забравил в три или пет литрова бутилка от уиски и го намерих случайно след три години. Имаше на дъното нещо като току що пуснато лимонтозу.
    Питах винари и ми казаха, че това е истинското вино, става на камъчета това, което е било утайка.

    в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
  44. 44 Профил на Росен съм аз а  Путлер ще капитулира
    Росен съм аз а Путлер ще капитулира
    Рейтинг: 2763 Неутрално

    До коментар [#22] от "victortrt":

    Да, съхналото грозде.
    Ама няма как все да си го позволи. Трябва да е скрито от оси и пчели.
    Това е добрият начин за хубаво вино, но никога не съм имал възможност да го направя.

    в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
  45. 45 Профил на tww09306483
    tww09306483
    Рейтинг: 3155 Неутрално

    До коментар [#38] от "Росен (Путлер капут)":

    Да де, себестойност към 4 лева и то, за вино. Не, за боядисана и спиртосана имитация. Наскоро се разправях с един технолог, дето ми обясняваше, колко хубаво вино правели от специални гроздови продукти. Подчертавам, използва думата продукти. Питам го, за какви продукти ми говори? Грозде ли има в предвид...? И като почна да увърта и ми стана ясно, че пробутват откровени боклуци.
    Просто, така наречените винопроизводители са напипали на работата лекото и на хляба мекото, както се казва. Останалото са маркетингови трикове...!

    Социалистът християнин е по-страшен от социалиста безбожник...! / Ф.М. Достоевски
  46. 46 Профил на val1320
    val1320
    Рейтинг: 433 Гневно

    "Много от собствениците на заведения не се интересуват как и какво вино предлагат, а гледат на него като на нещо, от което сега и веднага могат да спечелят, и то, ако може повече. Това обяснява и твърде големите надценки на места, смята Коралов"
    Именнно-как ще предлагаш на българин вино в ресторант за 30-50-70 лв. бутилката 750 мл.?!Та,нали аборигенното,истинско,хубаво вино,без да е бутилирано,етикирано,затапено,рекламирано,транспортирано, струва 3-5 лв. за 1 литър във винарските изби!Побеснях,когато наскоро в един хотел в дерето,наречено "Старозагорски минерални бани",най-евтиното бутилирано вино беше 30 лв.!Когато попитах за наливно в каничка,ме погледнаха с квадратни очи,сякаш това място не е в ЦЕНТЪРА на богат винопроизводствен район....И пих бира,тъмна.

  47. 47 Профил на Росен съм аз а  Путлер ще капитулира
    Росен съм аз а Путлер ще капитулира
    Рейтинг: 2763 Неутрално

    До коментар [#36] от "tww09306483":

    Ако живея в Испания никога няма да си правя вино.
    Имам приятел там и знам от него, че имат чудесно вино на поносима цена.

    в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
  48. 48 Профил на Matematiks
    Matematiks
    Рейтинг: 353 Неутрално

    До коментар [#24] от "lustmord":

    Чергата съм я заЧерГнал отдавна! Подминавам я с 200 директно, егати боклука 5-та цедка ...

  49. 49 Профил на Росен съм аз а  Путлер ще капитулира
    Росен съм аз а Путлер ще капитулира
    Рейтинг: 2763 Неутрално

    До коментар [#45] от "tww09306483":

    Толкова е. Това е цената.

    Аз си правя и хляба в къщи. С хлебопекарна.
    Питах човек от хлебозавода, докато още го имаше тоя хлебозавод как така става, че аз си купувам от магазина сол, захар, олио, брашно и мая и моя хляб е сто пъти по-добър от техния.
    Човека каза, че е по-добре да не знам от какво правят хляб.

    Очевидно с виното е същото.

    в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
  50. 50 Профил на Matematiks
    Matematiks
    Рейтинг: 353 Неутрално

    До коментар [#41] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

    Видя ли вино с метална капачка.... го подминавам веднага ! Пия само с Корк , и ако може от истинският, не тея пластмасови гнасове, които ползват напоследък.

  51. 51 Профил на Nikolay
    Nikolay
    Рейтинг: 384 Неутрално

    Ценообразуването в заведенията за хранене, драги ми смехурковци, твърде често е насочено към печалба от напитките, а не от храната и това е съвсем нормално. Ако беше обратното щяхте да ходите на ресторант един път в месеца.

  52. 52 Профил на half truth
    half truth
    Рейтинг: 1618 Неутрално

    Един испански производител на вино ми обясни, че българските вина са по-високо алкохолни от испанските. Хората днес искат да пият без да се напиват.

  53. 53 Профил на lemonadejoe
    lemonadejoe
    Рейтинг: 279 Неутрално

    Един грузинец, по-стар и от мен, казваше, че правилното вино трябва да можеш да пиеш цяла нощ и да си говориш с приятелите и да не се напиваш :)

  54. 54 Профил на Росен съм аз а  Путлер ще капитулира
    Росен съм аз а Путлер ще капитулира
    Рейтинг: 2763 Неутрално

    До коментар [#2] от "Сидо":

    Разбира се, че не е вярно.

    Дори при соца правеха бяло вино от лозови пръчки и захар.

    в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
  55. 55 Профил на Росен съм аз а  Путлер ще капитулира
    Росен съм аз а Путлер ще капитулира
    Рейтинг: 2763 Неутрално

    До коментар [#50] от "Matematiks":

    Ако отвътре капачката има корк няма значение, че е метална.

    в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
  56. 56 Профил на Росен съм аз а  Путлер ще капитулира
    Росен съм аз а Путлер ще капитулира
    Рейтинг: 2763 Неутрално

    До коментар [#52] от "half truth":

    Това си го мислех. Не бях го чел никога.
    Опитвам се да намеря Мерло с 22° захарност и мисля тази година да се обадя на човека да видим какво може да се направи.
    Проблем е, защото масивите се охраняват и се определят няколко дни за бране.

    в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
  57. 57 Профил на Matematiks
    Matematiks
    Рейтинг: 353 Неутрално

    До коментар [#55] от "Росен (Путлер капут)":

    Металните капачки на бутилка вино, за мен ритуалът от виното(отваряне, ареиране, декантиране) се е изгубил ПОЛОВИНАТА!
    Имам чувството, че съм си купил някакъв Чочосан, а не Чиленсис за 20 лева бутилката....

  58. 58 Профил на Росен съм аз а  Путлер ще капитулира
    Росен съм аз а Путлер ще капитулира
    Рейтинг: 2763 Неутрално

    До коментар [#51] от "Nikolay":

    Еднакво е ценообразуването в кръчмите.
    И на храна и на пиене.

    В Шумен имаше ресторант, който работеше по указаният от теб начин.
    И нямаше влизане там, защото все беше заето.

    След като бяхме на гости късно вечерта видях ресторанта и ми се допи ракия с варени картофи.
    Влязохме и поръчах точно това. Донесоха ми огромна купа с картофи и....изпих три ракии вместо една, както си бях решил.

    в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
  59. 59 Профил на Росен съм аз а  Путлер ще капитулира
    Росен съм аз а Путлер ще капитулира
    Рейтинг: 2763 Весело

    До коментар [#57] от "Matematiks":

    Е,
    ако ми дойдеш на гости ще ти наливам "Мерло" от стъклени бутилки от "Кока кола" с пластмасови капачки.
    Ритуала го няма, но вкуса няма да го забравиш.
    И мезето също няма да забравиш. Петел в буркан. В един буркан "омния" влиза един бут и една плешка от моите петли, защото са по 5 до 7 кг. живо тегло и са хранени 40 дни с жито и царевица за да не остава химия в тях.

    Впрочем от "Метро" си купих някакво вино то ЮАР по 7 лева бутилката. Купих го, заради бутилката, че стъкло вече не се намира. Ако не беше етикета щях да се закълна, че това е "Мерло" от сорт, който не съм срещал. Та бутилката беше зелена, с метална капачка с корк отвътре.
    И виното беше 6+. Не му помня името.

    в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
  60. 60 Профил на Сидо
    Сидо
    Рейтинг: 423 Неутрално

    До коментар [#45] от "tww09306483":

    Внасят ги от Италия, най-вече.....

    Сидо
  61. 61 Профил на Сидо
    Сидо
    Рейтинг: 423 Неутрално

    До коментар [#31] от "taratanki":

    Да бе! таз година има, а дагодина няма!
    Две еднакви вина с един и същ етикет, от един производител няма.

    Сидо
  62. 62 Профил на phillipov
    phillipov
    Рейтинг: 417 Любопитно

    Събарят ме сулфитите и добавената захар. Имал съм случаи от само една чаша да имам проблеми на следващият ден, а от бутилка друго вино да нямам никакви забележки.
    —цитат от коментар 1 на gogo2011



    До коментар [#1] от "gogo2011":Точно.Знае се тук, че правя "Мерло". Един приятел, който обича експериментите извади купешка бутилка "Мерло" с цена 7 лева за 0,700 л докато пием от моето вино.Купешкото "Мерло" беше по-приятно и по-леко от моето, но изненада. Вместо на другият ден да ме боли главата това стана на 15-тата минута след изпиването на 100 мл. купешко вино. Така и не мога да си обясня как така веднага боли глава. Дори от най-фалшивото вино разбираш на другият ден, не в момента. Замълчах си умишлено, но след няма и пет минути след като мен ме заболя главата моят приятел ми каза, че също го боли главата.Минахме на домашното "Мерло" и всичко се оправи.Аз НЕ правя сулфитиране, тоест не слагам серниста киселина, не слагам захар дори 1 кг., който се слагал за трайност. НИЩО не слагам, но като си купувам гроздето гледам да няма и грам развалени зърна по гроздето.
    —цитат от коментар 25 на Росен (Путлер капут)


    Къде е проблема в сулфитирането, бихте ли ми обяснили? особенно вие, г-н всезнайко Росен? Прочетете началото на статията - модернизиране, е ключът. Сулфитирането в технологичните рамките е по-скоро полезно. Да, казваш, че избираш да няма развалени зърна, но това не е единственият показател, който може да ти съсипе виното - това е само най-видимият. Добавянето на серен метаби сулфат е в рамките на до максимум 15 грама на 100 л!!! Аз лично добавям винаги, според реколтата в указаните рамки. Не се смятам за специалист, любител съм, но близките ми и не толкова близки обожават моето вино. Захарта е друго нещо, но отново бъркате - тя не се слага за дълготрайност и въобще коментарите са ви абсурдни и лаишки, захарта е необходимата съставка за да протече ферментацията, и ако тя не е в необходимата концентрация - ферментацията просто не се случва (разбира се това само по себе си не самодостатъчно)...

  63. 63 Профил на victortrt
    victortrt
    Рейтинг: 773 Неутрално

    До коментар [#44] от "Росен (Путлер капут)":

    Ами явно нещо мрежа, тензух и т. н. Някъде и на лозата го оставят да стафидира леко.
    Моят съвет към хората, които пътуват е следния: хора, прочетете дали пътят ви до някъде не минава покрай изба и ако е така, отбийте се. Едни от най - хубавите моменти в живота са тези, когато си се върнал от рилския манастир и си отвориш една бутилка, купена по пътя /с малка отбивка/ от Смочево /изба Меди Вали/ или установиш, че до Белоградчик се стига покрай Боровица и избата има магазин.

  64. 64 Профил на phillipov
    phillipov
    Рейтинг: 417 Весело

    Най-много ми се услажда младото вино. В Австрия има ресторанти -хойриген -дето предлагат такова. Вкусно, ароматно, лекичко, не удря в главата, само развръзва езика.
    —цитат от коментар 16 на султана глаушева

    До коментар [#27] от "Росен (Путлер капут)":
    Отново "блестящ " коментар...Въпрос на вкус, а понякога и на технология, но теоретично за около 1 месец виното е е готово за пиене. Това е младо вино, все още протича много бавна ферментация, но това зависи от температурата - обзалагам се, че ако виното го държиш не в мазе с постоянна температура, но в помещение, подвластно на външната температура и след ноември падне голям студ - виното няма да ви се промени до февруари поне. Е тогава като старо вино ли го пиете? Качествата са му същите, както и през Ноември. И все пак, това са само мои разсъждения...

  65. 65 Профил на Росен съм аз а  Путлер ще капитулира
    Росен съм аз а Путлер ще капитулира
    Рейтинг: 2763 Неутрално

    До коментар [#64] от "phillipov":

    Една година му трябва след ферментацията.
    Тоест да е "преживяло" виното едно лято.
    Дори в мазето ми температурата минава 20 градуса.

    Аз писах вече, че от химия не разбирам. Знам, обаче, че вървят някакви процеси във виното до годината, а може би и повече. По-старо вино от три години почти не съм имал.
    Сега (довечера, поради темата) мисля да си отворя "Мерло" от 2010-та година, но имам не повече от десетина литра от него. Интересно ми е какво е станало с него.
    Преди две години отворих бутилка и беше по-леко виното, отколкото преди години.

    в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
  66. 66 Профил на dokoro
    dokoro
    Рейтинг: 617 Неутрално

    До коментар [#62] от "phillipov":

    Човекът писа, че прави вино от Мерло, а то е с висока захарност. Захар не му трябва.
    Впрочем и ние правим вино от Мерло от Южна България. Без захар, без вода.
    Ако се спази технологията, гроздето е здраво и се докарва в касетки, а не в чували, сулфитиране не трябва.
    Говоря от опит.
    Виното става страхотно, а колко е полезно за здравето е друга и дълга тема.

  67. 67 Профил на Go Go
    Go Go
    Рейтинг: 91 Неутрално

    До коментар [#49] от "Росен (Путлер капут)":

    Това за хляба е абсолютно вярно. И аз като съм в царството, си пека сам хляба, става много по-добър даже от купешко тесто.

    А сега за декстрозата. Това си е чиста глюкоза, демек гроздова захар, даже е биологически активна, декстрозата е D-глюкоза.
    Веднага следва въпросът защо е евтина? Просто защото не се произвежда от грозде, а от нишесте чрез ензимна хидролиза.

    И един скорошен пример за добро вино. Аз не съм дегустатор, а и на кръчма ходя рядко. Наскоро дъщеря ми и зетят ми бяха на гости.
    Отварям аз една бутилка Primitivo di Manduria, Матейчо опитва без да вижда етикета и казва: Много добър мавруд! После се сетих да погледна една американска статия за генетично изследване на сортовете грозде. Калифорнийският Zinfandel и италианското Primitivo произхождат от един хърватски сорт, казва се црленак кастелански. И тогава се сетих, че “маврос” на гръцки значи черен. Само да не се окаже, че всичките тези добри сортове са братовчеди или наследници на добре познатия ни мавруд.

    73! Go Go
  68. 68 Профил на Тервел
    Тервел
    Рейтинг: 227 Неутрално

    Цял живот не мога да го намеря това вино дет да не ме събаря :)))
    Шегата настрана, качественото си е качествено, а за сулфитите - ясна работа. Въпросът е, че и цената не ти е гаранция отдавна. Лошото е, че все по-рядко пием и от грозде...

  69. 69 Профил на chichka
    chichka
    Рейтинг: 1484 Неутрално

    Дълга статия, но с верни отметки. Само че, една винарна, която от 10 тона грозде прави 20 хиляди литра вино...... и с технологии за "трето и четвърто" вино..... не ми ги хвалете. Както сирене от мандра купуваща повече сухо мляко отколкото прясно от фермите!
    Пия вино от производител. Последните три години от човек по 3 лв/л. А тази година от съсед по 2,50 лв/л. Перфектно, нито черги, винари, имена... не могат да се мерят с тях. От 200 кг грозде излизат 120-130 л вино, това е.

    Русия- проказата на планетата Земя.
  70. 70 Профил на victortrt
    victortrt
    Рейтинг: 773 Неутрално

    До коментар [#67] от "Go Go":
    По скоро братовчеди. Също такъв древен сорт е битурика /карменер/, както и каберне фран. Маврудът несъмнено е стар сорт, отглеждан дълго време по нашите земи. Траките са били много добри винари, прочути с тежките си вина. Те ги пиели неразредени, тоест както сега. Гърците и римляните са пиели едни особени бели вина, отлежаващи в мехове или делви до огнищата, подсилвани с мед, билки и т.н. и ставащи нещо като сироп. Съответно това се разреждало с вода. Тракийските червени и анхиалските бели вина са били прочути и тогава.

  71. 71 Профил на Роси
    Роси
    Рейтинг: 8379 Неутрално

    Пили ли сте Ивайловградско вино. Пробвайте, истинска приказка.

  72. 72 Профил на victortrt
    victortrt
    Рейтинг: 773 Неутрално

    До коментар [#71] от "Роси":

    Нещо по-конкретно, Ямантиев, Лайт касъл, наливно, домашно ...

  73. 73 Профил на Росен съм аз а  Путлер ще капитулира
    Росен съм аз а Путлер ще капитулира
    Рейтинг: 2763 Неутрално

    До коментар [#67] от "Go Go":

    Това за "Мавруда" отговаря на въпроса защо виното от ЮАР ми приличаше на "Мерло".


    До коментар [#57] от "Matematiks":Впрочем от "Метро" си купих някакво вино то ЮАР по 7 лева бутилката. Купих го, заради бутилката, че стъкло вече не се намира. Ако не беше етикета щях да се закълна, че това е "Мерло" от сорт, който не съм срещал. Та бутилката беше зелена, с метална капачка с корк отвътре.И виното беше 6+. Не му помня името.
    —цитат от коментар 59 на Росен (Путлер капут)


    За декстрозата. 10% като сложа на гроздето за ракия ферментира по-бързо, отколкото със захар. Иначе съм бос по химията напълно.

    в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
  74. 74 Профил на Росен съм аз а  Путлер ще капитулира
    Росен съм аз а Путлер ще капитулира
    Рейтинг: 2763 Неутрално

    До коментар [#71] от "Роси":

    Не съм го чувал дори, но се пазя от купешки вина и ракии по принцип.
    На кръчма човек ще помисли, че не пия по принцип.

    в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
  75. 75 Профил на Peni Nikol
    Peni Nikol
    Рейтинг: 9687 Неутрално

    Обичам само домашно произведено вино, имам бутилки стъклени от около 23-25 години, не е мръднало нито на цвят нито на вкус. Всяка година си правим и серниста киселина НЕ слагам нито на бялото нито на червеното.

  76. 76 Профил на Росен съм аз а  Путлер ще капитулира
    Росен съм аз а Путлер ще капитулира
    Рейтинг: 2763 Неутрално

    До коментар [#62] от "phillipov":

    Като начало е Калиев метабилусфит, а не серен метаби сулфат.
    Знам го, защото се използваше във фотохимията, а преди не можеше да се намерят качествени проявители и се наложи да си правя сам разтворите.
    От него не слагам. Имах предвид широката практика в България да се слага серниста киселина....химическата и формула не се наемам да твърдя каква е.
    И не можеш да ме убедиш, че добавянето на сяра....практически прави виното по-добро.
    Слага се за да не "заболее" виното и да не тръгне към оцетна ферментация.

    Последният ти пасаж извинявай колега любител, защото и аз естествено съм любител е тотална глупост.
    Вино може да се направи БЕЗ захар и с когато е със захарност 16°.
    Просто става по-слабо и по-малотрайно вино.
    Ферментацията си протича, но трябва външната температура да не е под 20° С, но дори и да е по-малка с френските дрожди пак би станало.

    Това са елементарни неща. Може би цял живот си правил вино.
    Аз не съм. Научих се на стари години от зор. Няма какво да си купя, а да плащам по 60 лева за бутилка няма как да стане.

    Хората с навици в правенето на вино и ракия допускат такива грешки, че бях смаян да чувам глупостите им. Цял живот го правят. Не четат, обаче.

    Аз имам избор да имам идеалният материал, защото купувам гроздето. Очевидно ти си гледаш лозенце, което е добре, но не избираш като мен.

    Без сулфитиране при не добро грозде естествено ще вкисне виното или поне ще има не добър вкус още през януари.

    С едно бяло вино някога сбърках при сулфитирането. Добавих сернистата киселина на другият ден и виното стана чудесно, но миришеше на сяра. Питах какво да правя и ми казаха да го прекарам през медни стружки. Нямаше откъде да взема, но се сетих, че казанът ми за ракия е меден. Излъсках капака му и прекарах виното през него като през голяма фуния. Веднага се оправи.

    Та така за старите лоши навици при правенето на вино, а ти се "модернизирай" колкото ти душа иска. Аз искам старото тежко "Мерло" да си има вкуса, който познавам.

    п.с. Довечера ще отворя "Мерло" от 2010-та година и ще споделя при интерес какъв е вкуса му. То е СЪС серниста киселина. Никога не съм слагал.....докато слагах по-рано....повече от 50 мл. от нея при препоръчвани 100 мл.

    в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
  77. 77 Профил на Росен съм аз а  Путлер ще капитулира
    Росен съм аз а Путлер ще капитулира
    Рейтинг: 2763 Неутрално

    До коментар [#63] от "victortrt":

    Няма спасение на село от пчелите и най-вече от осите.
    Особено полезно би било съхненето за вина от грозде, което е с ниска захарност.
    Вдига се захарността....обяснимо....гроздето "пие" вода от чепката и съхне, което значи, че намалява водата в него.
    Мерлото не се нуждае от съхнене, но гроздето от севера се нуждае винаги.

    в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
  78. 78 Профил на Boris Krumov - SeoKungFu
    Boris Krumov - SeoKungFu
    Рейтинг: 158 Весело

    Не умеят да пият и това си е !

  79. 79 Профил на Росен съм аз а  Путлер ще капитулира
    Росен съм аз а Путлер ще капитулира
    Рейтинг: 2763 Весело

    До коментар [#66] от "dokoro":

    Точно.
    Освен кефа и за здравето е полезно. Правиха ми коронарография по-рано.
    Казаха, че в артериите ми няма дори следа от цигарите, а трябвало да има.
    Казах им, че пия доста домашно червено вино и сметнаха, че няма друго обяснение защо са ми толкова чисти артериите.

    Мерлото го купувам от южна България. Другаде не може да се намери.

    А за кръвното след коронарографията кардиоложката ме прати и на психиатър :).
    Като влязох при него му казах, че никой не можа да намери физически причини за рязкото вдигане на кръвното ми и остава само....психо да съм. Казах на човека, че ако ми даде някое "розово" хапче всичко е 6+, но уви, не ми даде нищо.

    в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
  80. 80 Профил на daskal1
    daskal1
    Рейтинг: 4546 Неутрално

    До коментар [#59] от "Росен (Путлер капут)":

    И ЮАР, и Нова Зенландия имат много добри вина. В един период минаха на тези капачки заради плесен по кората на корковия дъб, оттам в тапите, която плесен провали бутилирана реколта.

  81. 81 Профил на Росен съм аз а  Путлер ще капитулира
    Росен съм аз а Путлер ще капитулира
    Рейтинг: 2763 Весело

    До коментар [#80] от "daskal1":

    Аха,
    това обяснява защо не бяха с тапи, а с метални капачки бутилките.

    Отвътре пак май бяха с корк, трбява да видя, защото аз такива шишета си ги пазя за виното.

    в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
  82. 82 Профил на Koba Stalin
    Koba Stalin
    Рейтинг: 1657 Весело

    До коментар [#16] от "султана глаушева":Най-много ми се услажда младото вино. В Австрия има ресторанти -хойриген -дето предлагат такова. Вкусно, ароматно, лекичко, не удря в главата, само развръзва езика.

    И олабва ластика на прашките:)

    /не се чете/
  83. 83 Профил на daskal1
    daskal1
    Рейтинг: 4546 Неутрално

    До коментар [#81] от "Росен (Путлер капут)":

    Доколкото помня случая проблемът беше с корковите дъбове от регион в Португалия. Тънкия слой към металните тапи дойде от подобни материали мисля от Испания. Но, като цяло така за тях се решава и транспортният проблем. Иначе чилийците и аржентинците от неевропейските производители нямат подобни проблеми.

  84. 84 Профил на phillipov
    phillipov
    Рейтинг: 417 Весело

    До коментар [#65] от "Росен (Путлер капут)":

    Без сулфитиране, след една година вероятността вашето вино да е горчиво или дори леко вкиснало е голяма :) Бих се обзаложил дори :) Само много качествени вина, от определени сортове и дори години могат да отлежават. Но защо ли въобще си пиша, все пак, както казах и също отбелязахте съм любител...и да, калиев метабисулфат, грешка на мисълта :)

  85. 85 Профил на Росен съм аз а  Путлер ще капитулира
    Росен съм аз а Путлер ще капитулира
    Рейтинг: 2763 Весело

    До коментар [#84] от "phillipov":

    Виното, което изпих миналата зима беше от 2014-та.

    Мерло колега не знам дали си правил. Не може да се сравни с никое червено грозде от по-долен вид. Търпи всякакви простотии и винаги става накрая.

    И онова е калиев метабисулфИт, а не метабисулфАт.
    Не ме питай каква е разликата, защото не знам.
    Няколко вещества ползвах за фотохимията и затова ги помня. Калиевия метабисулфит се произвеждаше навремето само в Западна Германия. Соца не го можеше по някаква причина.

    И не се чуди защо пишеш. Така излиза истината. Нито аз съм учил за това, нито ти явно.
    Все ще изкочи нещо, което не знаем.
    Ето виж колегата как даде обяснение защо вино от ЮАР ми прилича на моето Мерло.

    в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
  86. 86 Профил на dokoro
    dokoro
    Рейтинг: 617 Неутрално

    До коментар [#79] от "Росен (Путлер капут)":

    Това с ангиограмата - същата картинка и при мен -чисти артерии.

  87. 87 Профил на victortrt
    victortrt
    Рейтинг: 773 Неутрално

    До коментар [#80] от "daskal1":

    Австралийските вина също са често с капачки, но сред тях има и доста хубави /червени от Австралия, бели от Нова Зеландия/
    Просто коркът им идва скъп заради транспорта /май идва само от Испания и Португалия/ и са решили проблема с метални капачки.

  88. 88 Профил на sbk
    sbk
    Рейтинг: 613 Неутрално

    До коментар [#56] от "Росен (Путлер капут)":

    Да, това е проблем и е възможно най-вече ако сам си гледаш гроздето. Ако ще търсиш мерло 22 градуса, гледай да е узряло. Разбра ме какво искам да ти кажа, нали? Защото, сам знаеш, хубаво вино се прави от ... хубаво грозде.

  89. 89 Профил на Росен съм аз а  Путлер ще капитулира
    Росен съм аз а Путлер ще капитулира
    Рейтинг: 2763 Весело

    До коментар [#86] от "dokoro":

    Виното е. Няма нито една друга причина според професора....дано е жив още човека, че беше на възраст.
    Тогава близо до Шумен само във Варна в частна клиника правеха тази манипулация, но не ми казаха дори кой месец ще ме извикат.
    Аз тогава за втора година правех "Мерло" и още не знаех, че има остатъчен сладък може да се каже вкус и реших, че виното се разваля. Едното буренце беше 60 литра и го изпих за 1 месец точно :).
    Буквално на другият ден се обадиха от Варна да тръгвам.
    Там си траех за виното, докато тоя на пулта каза "Виж екрана". Какво да му гледам, нещо като ВиК инсталация. Той ми казва "верно ли си пушил 35 години цигари по над кутия на ден"? Викам да. Ами каза той няма и следа дори от цигарите. Имаш артерии на 18 годишен. После на професора си признах за виното.

    в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
  90. 90 Профил на Росен съм аз а  Путлер ще капитулира
    Росен съм аз а Путлер ще капитулира
    Рейтинг: 2763 Неутрално

    До коментар [#88] от "sbk":

    Да.
    Аз имам няколко варианта. Единият е Сливенско, другият около Харманли и третият е преди Поморие. През 2016-та изтърваха гроздето с една седмица и вместо 24° се оказа над 26°.

    И настана драма, защото не го измерих. Доверих се, но после по телефона се оказа, че производителя има същият проблем и дрожди, тъпотии, стана студено и качих виното на четвъртият етаж на топло, че и електрическо одеяло взех назаем да го топля, че да работят френските дрожди. А бе все едно бебе гледах.

    Ел. одеялото не беше обикновено, а за вино точно. Има захващане да е удобно за съда, в който се прави.

    в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
  91. 91 Профил на Росен съм аз а  Путлер ще капитулира
    Росен съм аз а Путлер ще капитулира
    Рейтинг: 2763 Весело

    До коментар [#84] от "phillipov":

    Колега професор,
    вино от тази реколта за "тази" зима, ако ще се пие НЕ се прави в бъчва, а в сините бидони. Ония дебелите.
    Хигиената е лесна, а смисъл от буре няма, защото е нужна година за да се появи "дървен" ефект при виното. Освен това буре след четири сеанса вече не става за вино.

    в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
  92. 92 Профил на султана глаушева
    султана глаушева
    Рейтинг: 2252 Неутрално

    До коментар [#82] от "Тони Шнайдера":
    Как е на политкоректно тракай си майката? Е, това от мен! А как е кретенче? Е, и това от мен!

    На агитката не отговарям! А на бивши и настоящи доносници хептен!
  93. 93 Профил на Росен съм аз а  Путлер ще капитулира
    Росен съм аз а Путлер ще капитулира
    Рейтинг: 2763 Весело

    До коментар [#92] от "султана глаушева":

    Не се сърди на Шнайдера.
    Наистина се получава веселба при пиене на младо вино.

    Никога не бива да се пие от сам човек.
    Също така не бива да се пие от хора с еднакъв пол.
    Сега по-благозвучно ли стана?

    в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
  94. 94 Профил на султана глаушева
    султана глаушева
    Рейтинг: 2252 Неутрално

    До коментар [#27] от "Росен (Путлер капут)":
    Пардон, като те гледам какво пишеш, май разбираш от този занаят. Продаваш ли от твоето вино? Ако да, пиши ми на лични. Кандидатка съм.

    На агитката не отговарям! А на бивши и настоящи доносници хептен!
  95. 95 Профил на Росен съм аз а  Путлер ще капитулира
    Росен съм аз а Путлер ще капитулира
    Рейтинг: 2763 Неутрално

    До коментар [#94] от "султана глаушева":

    Не, не продавам, защото няма цена.
    Максималната цена е 3,50 лева за литър и не си струва труда.
    Много мъкнене е. Много хора тук ми искат вино, но не мога просто.
    Дори мисля, че не е незаконно да се прави вино.

    Мисля си, че знам какво искаш. Преди да е превряло, докато още е сладко, но и газирано?
    Ако да,
    просто ще ти подаря няколко литра.
    Ти не забравяй да ми напомниш някъде около 10-ти септември, че Мерлото почна да узрява не към 27-ми септември, както беше много години, а още в края на август.

    в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
  96. 96 Профил на султана глаушева
    султана глаушева
    Рейтинг: 2252 Неутрално

    До коментар [#95] от "Росен (Путлер капут)":
    Аз да ти кажа какво обичам. Сладичко, леко и ароматно. За цената ще се разберем. Да ми е вкусно. Няма да се пазарим.

    На агитката не отговарям! А на бивши и настоящи доносници хептен!
  97. 97 Профил на Росен съм аз а  Путлер ще капитулира
    Росен съм аз а Путлер ще капитулира
    Рейтинг: 2763 Весело

    До коментар [#96] от "султана глаушева":

    Нарича се шира. Това е гроздовият сок преди да стане на вино. Тази граница е около 20 дни след смилането на гроздето.
    Това не е вино да знаеш. Това е кандидат вино.

    Търсят ме. След малко ще ти пиша как се провалих с гроздов сок. Истински, за детето беше.

    в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
  98. 98 Профил на султана глаушева
    султана глаушева
    Рейтинг: 2252 Неутрално

    До коментар [#97] от "Росен (Путлер капут)":
    Не го знам как се нарича. В Австрия се нарича heurigen. Буквално преведено значи тазгодишно. И е страхотно! Е, това ми продай и няма да се пазарим за цената.

    На агитката не отговарям! А на бивши и настоящи доносници хептен!
  99. 99 Профил на sbk
    sbk
    Рейтинг: 613 Неутрално

    До коментар [#61] от "Сидо":

    Точно качествените вина от различни реколти не си приличат едно с друго! Няма как да е иначе: всяка година е различна, следователно гроздето и то. Най-добрите изби във Франция дори са си позволявали да обявяват нулева година.

  100. 100 Профил на Росен съм аз а  Путлер ще капитулира
    Росен съм аз а Путлер ще капитулира
    Рейтинг: 2763 Неутрално

    До коментар [#98] от "султана глаушева":

    Нали се разбрахме. Около 10-ти септември ще ти пратя някъде си до офис на нам кой си 5 литра шира.
    Аз не пия от нея, но заради теб ще се наложи да опитвам кога ще е най-вкусна.
    И няма голям срок на годност, но в хладилник може би ще изкара седмица, две. Никога не съм я опитвал откак минах 15 годишна възраст.

    Направих гроздов сок от Мерлото за детето. Взех най-доброто грозде. Завира се до 80° и после се запечтва в бутилки. Речено-сторено.
    После сока хубав, вода трябва да доливам, обаче, че иначе не се пие от сладко.
    И по-после прочетох в нета. За гроздов сок се взема възможно най-ниско градусно грозде, защото не може да се пие иначе.

    в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK