Шкембе чорбата като обединител на нациите и разединител на половете

Шкембе чорбата като обединител на нациите и разединител на половете

© Велко Ангелов



Преди петнайсет години в Централна Турция това ми се случи за първи път. Беше дълга обиколка: продължителни преходи с кола, в които епични ветровити пейзажи се редуваха с гледки към задниците на шарени като от фалирал цирк камиони. Един ден, озовали се в някакъв малък град, подгонени от глад, с моя спътник открихме пуста шкембеджийница. Нахлухме грейнали, седнахме и поръчахме шкембе. На него му донесоха с чесън, на мен - без.


"Може ли и на мен чесън?". Двамата ресторантьори, мустакати мъже в карирани ризи, се спогледаха в недоумение. "Чесън!" "Garlic!". Пробвах с мимики и жестове


Стигнах до рисуване по салфетката: получи се ясна като от буквар картинка, но двамата продължиха да се кокорят объркано още известно време, преди да хвърлят отчаяно ръце към небето и да възкликнат: "Sarim-sak!?". Първо ми сервираха глава чесън. После се предадоха, донесоха най-после чеснов сос и с някаква смесица от ужас и неразбиране следяха как и колко си сипвам. Докрая ме наблюдаваха с ъгълчетата на очите си, стори ми се - с емпатичен срам:




Дама, пък яде шкембе! Пък и с чесън!


Преразказвахме с месеци историята и се забавлявахме с изоставането на турската провинция в равенството на половете. После минаха години и неотдавна в интернет на (почти) чист български прочетох това:


"Фонтани от чеснови облаци" съсипват "целия зандан, който [жената] е градила със супи, салатки, мусака и други недоделки. Тежка изневяра дъхти от антрето. Мама не й е казала, че в света на мъжа има един велик шедьовър. И той може да бъде приготвен само от друг мъж. Шкембе чорба. Гейската любов ряпа да яде пред това мъж да направи на друг мъж тази гореща и лютива енигма за сърбане. () Жени, жени...! Колко малко знаете за мъжете. Гримът по ризата, червилото по слиповете и чуждият "Шанел" са до време... Но тази отвратна на вид и вкус за вас "супа" е любов до гроб за него. И ваше Ватерлоо."


Момент, момент?! Какво?! Мусаката, занданът с недоделкитеенигма за сърбанежени срещу мъже Ватерлоо?! Какво?! До прочитането на тези редове, написани под етикета "разказ" от Николай Илчевски, бях съчетавала повече от четиресет години напълно безпроблемно идентичността си на жена и удоволствието от яденето на шкембе чорба. През ум не ми беше минавало, че някой може да ми оспорва правата да я считам за "моя си" храна.


Сега вече знам, че


съществуването на "мъжки" и "женски" храни в главите на хората


е толкова реално, колкото са мъжките и женските тоалетни на обществени места или мъжките и женските парфюми и аромати (в света на хранителните стереотипи жените миришат на малинки, а мъжете - на чесън?).


Най-популярният пример за асоцииране на храни с полове е свързването на червените меса с мъжествеността. Както Ролан Барт отдавна е отбелязал, телешкият стек е идеален да символизира "примитивните стихии на природата", които и двата пола явно имат склонност да търсят у мъжа. Но има и много други примери.


Италианското еспресо и близкоизточният хумус дълго са били "само за мъже" основно защото са приготвяни на "мъжки" места и, в случая с хумуса, са консумирани неелегантно, с пръсти. През последните десетилетия тези стереотипи се рушат и антрополози следят с интерес как става това. Обясняват го с еманципацията на жените, а също и с появата на технологии и индустрия, които са позволили еспресо и хумус да се приготвят и консумират в домашни условия. С други думи, с разпадането на традиционния патриархален модел отмира и асоциирането на една или друга храна с половете. В България обаче като че тече обратен процес:


стереотипът, изглежда, се създава


Не е много ясно кога шкембеджийниците навлизат в България, но най-вероятно те са директна заемка от градския живот на Истанбул. В началото на 20 век те вече са многобройни, пръснати из бързо разрастващата се София. Въпреки че българското общество от онова време не е прославено с някаква извънредна еманципираност на жените, изглежда, че те са били равностойни участници в обществения, включително в нощния живот на града. Също и в яденето на шкембе. Писателят Драган Тенев разказва за посетителите на шкембеджийницата "Дамарче" на ул. "Левски" срещу Съдебната палата между двете световни войни: "Тя отваряше още в четири сутринта и често по това време в нея можеха да се видят дами с дълги рокли и мъже във фракове или смокинги, които смятаха, че е свръх шик да се излапа една шкембе чорба след бал."


Комунистическият режим набързо вижда сметката на всякакви социални групи, които употребяват смокинги и дълги рокли. Няма много информация какво става с посетителите на шкембеджийниците през по-ранните десетилетия на управлението му, но е сигурно че от 1960-те нататък практиката е преформатирана малко и нова класа от бохеми от смесен пол са ентусиазирани посетители на известните с шкембе чорбите си "Бумбара" в Пловдив или на "Биад" в София.


През периода на НРБ, от една страна, шкембеджийниците постепенно са избутани от центровете на градовете: различни проекти за модернизация причиняват затварянето на много от тях, като постепенно ги изместват към покрайнините, индустриалните квартали и към пътищата. Това мигриране побутва шкембе чорбата към "мъжките" места: местата за път и за тежък физически труд, за приключение, а не за комфорт. От друга обаче, много жени започват да работят в индустрията в началото на 1950-те и изобщо идеята за "мъжки" и "женски" места се размива.


Истината е, че потенциалът на шкембето да бъде "мъжка" храна е забележителен. Ролан Барт сигурно просто не е опитвал балканската шкембе чорба, защото иначе щеше да пише по-скоро за нея: тя надминава значително телешкия стек с начина, по който е концентрирала всякакви идеи, стереотипно свързвани с мъжа.


Първо, шкембето като продукт е


на границата между привличането и погнусата, което го прави крайно авантюристична храна


А склонността към авантюризъм в много култури е свързвана с мъжествеността. Второ, с убийствената си миризма на чесън шкембе чорбата е считана за неделикатна и следователно стереотипно неженствена храна. Трето, според градските легенди шкембето е най-вкусно, когато се яде леко мръсно - още една причина яденето му да се привиди като израз на мъжественост.


Освен това шкебето е свързано с препиване. Прекаляването с алкохол и изобщо всяко оливане се смятат често за неприлични за една жена и напълно приемливи за един мъж. В изследването си на културата на пиенето в Андалусия антропологът Хенк Дрисен твърди, че невъздържанието, неспособността да устоиш на желанията и страстите си, включително сексуални, са осъждани у една жена, докато у един мъж са по-скоро виждани като проява на мъжественост, т.е. привлекателни. Като добавим към това убежденията, че шкембе чорбата ставала най-вкусна в големи казани, т.е. не в домашни условия, и маргиналните локации на шкембеджийниците, случаят става защитим в съда.

Шкембе чорбата като обединител на нациите и разединител на половете

© Велко Ангелов


Разбира се, преди 15 години българската шкембе чорба си имаше все така всички тези качества. Тя трябва да е стояла все така близо до идеята за "мъжественост". Дори повече от днес, когато шкембето, доставяно сварено във вакуумирани опаковки, може да се приготвя в домашни условия (в някои блогове то се представя дори за нещо, което човек може да забърка за пет минути). Изглежда, че разликата между "преди" и "сега" се състои не в стереотипното асоцииране на шкембето с различни прояви на мъжественост, а с това доколко е приемливо за една жена да се идентифицира с такива прояви на мъжественост.


Ако човек се разтърси из написаното за шкембе чорбата из интернет, той ще открие любопитни тенденции. Ако някога шкембето като субпродукт е считано за бедняшка храна и е разделяло социалните слоеве, днес то е виждано като обединител на нацията. Като обединител на нацията, но като нарастващо отчетлив разделител на половете.


От една страна, то е описвано да свързва хора от целия социален спектър.


"Пред шкембето всички са равни!"


възкликва Христо Кьосев в своя пътеводител из българските шкембеджийници. "Ядат го с еднаква охота банкери и депутати, учители и писатели, шофьори и прости бачкатори." Цитираният вече Илчевски също говори за "адвокати, банкери, счетоводители, полицаи, музиканти, чиновници и други свободно работещи", а също и "и бетонджии и стругари, и земеделци", които независимо от различните си възможности делят страстта по шкембе чорбата.


В тази обединена българска общност обаче половината от българското население, женският пол, се оказва от другата страна - за Илчевски и за други. Че само мъже могат и знаят да готвят шкембе чорба и че шкембето не е става добре у дома, са често срещани теми. Жени да ядат шкембе чорба е представяно не само като смешно, ами като невъзможно-абсурдно: "Сутринта минах покрай едно заведение за шкембе чорба, опашката от жени беше огромна!", гласи виц във vicove.biz. Също: "Всяка кифла може да яде банан еротично. Но я опитай да сърбаш секси шкембе чорба!"


В създаването на този стереотип активно се включват и жени. Една от тях заявява в блога си, че шкембе чорбата е "любима на много мъже", друга вижда ролята на жената само като готвач на това любимо на мъжете ястие, а трета във форума под един блог направо обобщава: "Ние, дамите, не си падаме особено по тази чорбица, предпочитаме една пилешка или картофена крем супа, повярвайте ми".


За голямо облекчение на всички онези, които не разбират женския си пол като забрана да им е люто, да сърбат и да миришат на чесън като мъжете (или по съвсем свой си начин), има и жени, които ловко слагат крак във вратата на този стереотип. Една от тях, Марина Янева в jenite.bg, призовава да има "Шкембе чорба за всяка жена" и цитира откъс от песен на "Ъпсурт":


"Шкембе и бира мразят само баракуди"


Други, представители на последното соц. родено поколение, просто разказват истории за собствени напивания и лечения с най-добрия планетарен изтрезвител - шкембе чорбата.


По всичко личи, че що се отнася до ролите на двата пола в приготвянето и консумацията й, шкембе чорбата е на кръстопът в България. И това би било някаква прозаична дреболия от ежедневието, ако не подсказваше за процеси в обществото изобщо: съвременната ни жена седи в кухнята да приготвя мусака и "салатки" ли, или може и да е "пич"? Ако на някои култури наистина е присъщо да асоциират едни традиционно патриархални храни с мъже и други с жени, ключовият въпрос е какви са тези култури и с тях ли ни се иска да се приравняваме?


* Албена Шкодрова е журналист, бивш главен редактор на "Бакхус", и изследва социалната история на храната. Автор е на станалата бестселър "Соц гурме", която скоро ще излезе и на английски, и на статии в списания като Gastronomica и Food, Culture&Society. Работи в групата MoSa (Съвремие и общество 1800-2000) на KUL, университета в Льовен, Белгия.

Ключови думи към статията:

Коментари (95)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на klecho
    klecho
    Рейтинг: 825 Неутрално

    Интересни наблюдения.

    И все пак, не можах да схвана напълно тезата на авторката- бори се за правото на жените да "сърбат секси шкембе-чорба" или заклеймява мъжете като "брутални, миришещи на чесън простаци, съчетали в себе си примитивните стихии на природата"?

    Та казвате, било байганьовщина смело да заявиш, че всички са маскари!
  2. 2 Профил на Боян Таксиров
    Боян Таксиров
    Рейтинг: 1988 Неутрално

    До коментар [#1] от "klecho":

    Глупости. Да ядеш чесън е здравословно и повишава либидото. Продава се и в аптеките на хапчета.
    Простащината също не я свързвам с чесъна, а например с бруталното "право" на по силния - селско мачовско и балканско разбиране за право.
    В такива ситуации винаги се стига до сблъсък на примитивните стихии - и съвсем не говоря са сблъсък на вкусовите луковици с лютия пипер на шкембе - чорбата.

    mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
  3. 3 Профил на comandante  vs  либерални ентусиасти&корпократи
    comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
    Рейтинг: 3215 Неутрално

    "Ние, дамите, не си падаме особено по тази чорбица, предпочитаме една пилешка или картофена крем супа, повярвайте ми".
    _________________
    Свестните дами харесват щкембе ако някоя го мрази не е читава!
    Иначе смятам за нормално това да се яде 5-10 пъти годишно не повече и то само ако е направено от майстори на шкембе чорба!


    Libertarianism is just anarchy for rich people
  4. 4 Профил на Alex Prime
    Alex Prime
    Рейтинг: 936 Неутрално

    Най-хубавата супа! Вярно е, че повече мъже я ядат, но това е защото жените се мусят дори да я опитат. Вкусят ли, бързо стават фенки!

  5. 5 Профил на _imi_
    _imi_
    Рейтинг: 488 Весело

    Ей, от тия картинки със шкембето и лютия пипер, не издържах и отивам в кварталната шкембеджийница за едно шкембе с бира! И чесън! Чао!

  6. 6 Профил на klecho
    klecho
    Рейтинг: 825 Неутрално

    До коментар [#1] от "klecho":Глупости. Да ядеш чесън е здравословно и повишава либидото.
    —цитат от коментар 2 на Боян Таксиров


    Къде видя да съм се изказвал против чесъна (не го понасям, но в случая това няма значение)?

    Крайно време е да започнеш да разбираш смисъла на поставянето на кавички.

    Та казвате, било байганьовщина смело да заявиш, че всички са маскари!
  7. 7 Профил на Peni Nikol
    Peni Nikol
    Рейтинг: 9532 Любопитно

    В заведения за хранене, където готвят ястия се предлага и то не лоша шкембе-чорба. Продават и за вкъщи.

  8. 8 Профил на КМЕТ В СЯНКА
    КМЕТ В СЯНКА
    Рейтинг: 3578 Неутрално

    До коментар [#1] от "klecho":

    Жените, които ядат шкембе, ги уважавам.

    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
  9. 9 Профил на SS
    SS
    Рейтинг: 2691 Весело

    Шкембето определено е мъжка храна - щото си го хапвам с кеф , а жената се муси !

    ПП. Макар , че определено и третия пол му се муси - джендър шкембе не яде ...

  10. 10 Профил на Боян Таксиров
    Боян Таксиров
    Рейтинг: 1988 Неутрално

    До коментар [#6] от "klecho":

    Е, аз коментирах цитата в кавички по принцип, а не като твоя лична позиция.
    НЕ гледам на света през твоите "очила" :)

    mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
  11. 11 Профил на lz2
    lz2
    Рейтинг: 6521 Неутрално

    Имам един приятел швед. Бяхме попрекалили вечерта и на сутринта той търси хапчета. Викам му, "ще те заведа да ядеш бульон трезве". Той се пули. Като отидохме в шкебеджийницата и ни сервираха, аз му я приготвих с чесън и доста лют пипер. Той гледаше с недоумение. Аз дапочнах да ям. Той посегна предпазливо, изяде една две лъжици и очите му светнаха! изяде я скоростно и си поръча втора. Сложи повече лют пипер и като я изяде беше плувнал в пот. Накарая коментира-"Не съм ял по-хубаво хапче против напиване в целият си живот"!

    ПравописА е поле за изява на неграмотните!
  12. 12 Профил на l.d
    l.d
    Рейтинг: 433 Весело

    Интересни наблюдения.И все пак, не можах да схвана напълно тезата на авторката- бори се за правото на жените да "сърбат секси шкембе-чорба" или заклеймява мъжете като "брутални, миришещи на чесън простаци, съчетали в себе си примитивните стихии на природата"?
    —цитат от коментар 1 на klecho


    Никъде не виждам авторката да изразява това мнение, но има препратки как тя мисли, че части от обществото са я виждали.

    ПП Какво тя мисли е било мнението обществото, защото няма препратка към социологическо или антропологическо изследване на това мнение. Жалко, че едва ли съществуват такива.

    Винаги има "но"
  13. 13 Профил на дерибеев
    дерибеев
    Рейтинг: 2916 Неутрално

    До коментар [#1] от "klecho":

    всъщност бори социализЪма .

    всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
  14. 14 Профил на _imi_
    _imi_
    Рейтинг: 488 Неутрално

    Отношението към чесъна, се смята за лакмус за това дали даден индивид принадлежи към средиземноморската или северната част на Европа. Веднъж на гости ни беше един германец и жена ми се беше подготвила с различни специалитети и разбира се с любимия ми, който за съжаление беше с чесън. С много чесън. С трепет очаквахме реакцията на госта. Немеца, след като го опита, заряза всичко друго и не преставаше да хвали манджата. Изяде всичко, "по вкусно не бил ял". След време получихме меил с молба да му изпратим рецептата! Та това е ... За немците, чесъна и стереотипите. :-)

  15. 15 Профил на citoyen
    citoyen
    Рейтинг: 1367 Неутрално

    Шкембе си хапват на доста места в Европа и по света и наистина има не малка доза авантюризъм за решилите да го опитат. Специално българската рецепта за чорба е за мен най-добрата ако е направена както трябва.

  16. 16 Профил на annonimus
    annonimus
    Рейтинг: 28 Неутрално

    Wtf, ама че балканиада. И какво еманципацията се изразява в ядене на чесън и шкембе?!
    Един вид подражаването на всичко което правят мъжете остойностява една жена.

    Скритото послание на статията е, че всъщност жените не са толкова добри колкото мъжете.

    Много комплекс се крие тука

  17. 17 Профил на theduloclan
    theduloclan
    Рейтинг: 887 Неутрално

    Това са пълни глупости! Още една джендър-феминистична измислица. Аз като жена си ям чесън в най-различни гозби, дори и не съм се замисляла за гореописаните квалификации на жените. Като ми е вкусно, кой ще ме спре? Пълни глупости.

    Защо не се опитате да пласирате тази статия в Италия където в почти всички гозби има чесън? Пълна липса на елементарни познания.

  18. 18 Профил на VeLikoV
    VeLikoV
    Рейтинг: 367 Неутрално

    Вкусове всякакви. Аз не обичам шкембе-чорба и агнешка дроб-сарма.

  19. 19 Профил на deacon
    deacon
    Рейтинг: 268 Весело

    Вкусовете са като задниците-всеки си има!Бира-две и шкембе си е отвъд класиката по всяко време.

  20. 20 Профил на Боян Таксиров
    Боян Таксиров
    Рейтинг: 1988 Неутрално

    До коментар [#18] от "VeLikoV":

    Вкусове всякакви. Аз не обичам шкембе-чорба и агнешка дроб-сарма.
    —цитат от коментар 18 на VeLikoV


    О, нека и аз да се присъединя към това твърдение. Всъщност не понасям шкембе чорба, агнешко, дроб, карантия всякаква и тлъсто.

    Но без чесън и люто не мога.
    Та очевидно според категориите на статията не е ясно дали съм брутален простак, смърдящ на чесън или джендър :))


    mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
  21. 21 Профил на chichka
    chichka
    Рейтинг: 1645 Неутрално

    Унгарците също са фенове на чесъна. Родсвеници в Словакия- съпругата е унгарка и добра кулинарка. В 99% от ястията има чесън. Само торта с чесън не ме е гощавала!

    Русия- проказата на планетата Земя.
  22. 22 Профил на blondofil
    blondofil
    Рейтинг: 1743 Неутрално

    До коментар [#9] от "SS":

    Ако пасивният партньор е приел дост лютив червен пипер, орално яналният секс ще се окаже доста парлива авантюра.

  23. 23
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

  24. 24
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

  25. 25 Профил на Гошко
    Гошко
    Рейтинг: 414 Весело

    И телешкото и агнешкото шкембе са добри, но свинското е няколко пъти(поне 5 )по-добро.
    Който не е пробвал, няма право да се обажда!
    На начинаещите, препоръчвам супа от пилешки воденички приготвени по технологията за телешко шкембе.

  26. 26 Профил на vankata1
    vankata1
    Рейтинг: 1022 Неутрално

    Вкусове всякакви. Аз не обичам шкембе-чорба и агнешка дроб-сарма.
    —цитат от коментар 18 на VeLikoV


    Човече, губиш много! Съжалявам те. Макар че има и безброй други прекрасни кулинарни вкуснотии, надявам се да имаш любими и да се наслаждаваш на храната, защото не са много удоволствията на този свят... Eat Pray Love

  27. 27 Профил на pifi
    pifi
    Рейтинг: 641 Неутрално

    Това е подарък за форумците:
    Шкембе-чорба 1

    Рецептата е изпросена е от най-добрия пловдивски готвач на шкембе -чорба, в шкембеджийницата срещу Сточна гара. Беше много отдавна, май вече я няма там……

    Шкембето се измива добре, даже е добре да се поизкисне поне 1 час във вода.
    Два са начините за почистване на шкембе - най-трудоемкия е и най-добър - шкембето се стърже под струя вода с нож до почистването му. По-лесния начин е като се кисне в разтвор от гасена вар. По-вкусно е първото.
    Вари се 2-3- 4 часа на среден огън, като се внимава да не остане без вода. Най-добре става в тенджера под налягане - около час. В никакъв случай не се вари със сол. Сол се добавя съвсем накрая, ври още 15 мин.
    Желателно е след като се свари, тенджерата да се остави на студено, докато напълно изстине. Изплувалата отгоре и вече втвърдена свинска лой лесно се отстранява.
    Любителите на тлъстичко, мазничко и инфаркти могат да си добавят лойчица, масчица или масълце, както някои без много акъл съветват...
    Шкембето се нарязва наситно, но по принцип се кълца със сатър върху дъска. Оставя се отделно от бульона.
    Бульонът завира отново и се застройва със следната застройка:
    -В подходящ съд се поставят 5 супени лъжици брашно, към тях по малко се добавят 3 яйца, добре разбити ( по-добрия вариант са 4 жълтъка ), бърка се докато стане гладка каша. Тази каша се разрежда с половин кофичка кисело мляко.
    Застройката се разрежда с малко от горещия бульон, докато се позагрее, след което се изсипва в тенджерата. Бърка се енергично. Добавя се накълцаното или нарязано шкембе ( телешко, свинско или агнешко ). Пак завира. (Количеството на брашното определя плътността (гъстотата) на чорбата. В най-студените зимни дни е по-приятна по-гъстата чорба. През лятото - по-рядка.
    Накрая се прави застройка от 4 супени лъжици олио, загрети в тиган и пълна лъжичка червен пипер. Тиганът се сваля от огъня и тогава се слага червения пипер и веднага се разбърква и бързо се изсипва в чорбата.
    Естествено, отделно много лют пипер, чесън и оцет по вкус.
    Лично аз си имам овкусен оцет - в бутилка силен домашен ябълков оцет поставям едро нарязани скилидки чесън - до половината на бутилката. Така престоява 30 дни ,прецежда се през тензух и после цяла година се ползва. Става не само за шкембе чорба.

    ВАРИАНТ :
    В шкембе чорбата, някъде на половината от варенето, прибавям телешко джоланче, за предпочитане нарязано на 2 по дължината. След добро сваряване обезкостявам и нарязвам мръвките на малки парченца.
    За сгъстяване на чорбата ползвам кисело мляко в което да са разбити 1-2 яйца. Сервира се отделно за да може всеки да си слага по вкус.
    Отделно поднасям счукан лютив пипер.
    Пак отделно поднасям счукан чесън в сол и оцет.
    Истински майсторлък е сам да си овкусиш чорбата слагайки от всички неща по свой образ и подобие.
    Изключено е телешко шкембе да се смесва с каквото и да е свинско (уши, крака, опашки). Може само с телешки джолан.
    А от свинските уши, крака и глава си направете разкошна пача и я яжте изстудена, като колбас с чесън!

  28. 28 Профил на pifi
    pifi
    Рейтинг: 641 Неутрално

    И още една рецепта:
    Шкембе-чорба 2
    Необходими продукти:
    • 1 бр. (500-600 г) телешко, свинско или говеждо шкембе
    • 1/2 ч.ч. (100 мл) растително масло
    • 1 ч.ч. (200 мл) прясно мляко
    • 1 ч.л. (5 г) червен пипер
    • черен пипер
    • сол
    • чесън и оцет за подправка
    Начин на приготвяне:
    Шкембето се попарва с вряща вода за 2-3 минути и веднага се остъргва с остър нож откъм вътрешната страна. След това се изчиства и откъм външната страна, като зацапаните места се измиват или се остъргват с нож заедно с ципата. Отново се измива, поставя се в тенджера и се залива със студена вода. Вари се, като се долива постоянно вода. За сваряването на говеждо шкембе са необходими 3-7 часа, за телешко 2-3 часа, за агнешко - от 30 до 60 минути. Докато се вари, шкембето трябва да е покрито с вода. Свареното шкембе се изважда от тенджерата и се накълцва на парченца, а бульонът се посолява и се вари ощe 15-20 минути, като към него се прибавят червеният пипер, прясното мляко и мазнината. При поднасянето в чиниите се слага от накълцаното шкембе и се залива с горещия бульон. За подправка се поднася отделно счукан чесън и оцет
    Да ви е сладко! 

  29. 29 Профил на ckh41566335
    ckh41566335
    Рейтинг: 1143 Весело

    остави шкембето, но джендърите из софииските заведения без предупреждение не слагат чесън в таратора. Някои слагат само ако много настояваш, а има и такива дето категорично отказват. На къде отива този свят?

  30. 30
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

  31. 31 Профил на Zizu
    Zizu
    Рейтинг: 1085 Неутрално

    На снимката купичката с шкембето е много малка!
    Обожавам шкембе чорба!
    Жена ми го готви прекрасно!

    Статията не е лоша, но има много субективни неща :)

    Машини прости, народ неук.
  32. 32 Профил на hamiltonf
    hamiltonf
    Рейтинг: 3674 Весело

    До коментар [#28] от "pifi":

    В Бургас има едно култово заведение, в което съществува меню "комбо" на шкембе чорбата, т.е. равни порции телешко, агнешко и свинско шкембе в една порция. Страхотия...

  33. 33 Профил на Депутат 241
    Депутат 241
    Рейтинг: 2434 Неутрално

    Кухня на ресторант, която не мирише на чесън, не е кухня!
    А расистко-феминисткото тълкуване за шкембе чорбата от статията на другарката Албена е обида за армията на Алесандър Македонски, за римските легиони и за английските аристократи! Както и за добрите стари траки, разбира се, на които сме преки наследници.
    Ей, убиваме за чесън! Жената е нагласила пушката, ша знайш!

    “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
  34. 34 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
    'ΕΡΕΒΟΣ
    Рейтинг: 4943 Неутрално

    В Гърция много жени си падат по шкембе чорбата.

    Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
  35. 35 Профил на cristo_n
    cristo_n
    Рейтинг: 1608 Неутрално

    Авторката се учудва на предрасъдъците на хората в Централна Турция??? Нима?
    След като твърди, че е прекарала "дълга обиколта" там, би трябвало да знае, че освен предрасъдъци и табута, там друго нямат.
    А иначе, някои хора просто не харесват силната миризма на чесъна, някои на кимиона, някои на канелата...

  36. 36 Профил на marker
    marker
    Рейтинг: 821 Неутрално

    До коментар [#3] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":


    "Иначе смятам за нормално това да се яде 5-10 пъти годишно не повече и то само ако е направено от майстори на шкембе чорба!
    —цитат от коментар 3 на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи


    Глупости.
    Шкембето, както и друга карантия, не е препоръчително само ако си предразположен към подагра. Иначе си хапвай колкото искаш.

  37. 37 Профил на marker
    marker
    Рейтинг: 821 Неутрално

    До коментар [#33] от "Депутат 241":


    Кухня на ресторант, която не мирише на чесън, не е кухня!
    —цитат от коментар 33 на Депутат 241


    Напълно си прав.
    В Париж по обед ако минаваш през старата част с кварталните бистра, по улиците апетитно мирише на пържен чесън.

  38. 38 Профил на VeLikoV
    VeLikoV
    Рейтинг: 367 Неутрално

    До коментар [#26] от "vankata1":

    Прав си, вкусотийки безброй :))) нямам нужда от съжаление

  39. 39 Профил на man_un
    man_un
    Рейтинг: 2143 Неутрално

    Първите ми спомени за хапване на шкембе чорба в големи количества са свързани с войниклъка ми в София, 1970 г. Работехме на гара София и точно отсреща, на бул. "Георги Димитров", се намираше една кебапчийница, която железничарите наричаха Веселите казаци. Една пълна леля с голям черпак наливаше горещата чорба в купички, а ти се обслужваш с лютия пипер и чесъна. Накрая на щанда, сред буци лед, се гушеха кафяви шишета студена бира. Жена ми да е благословена и жива и здрава, че умее да прави тоя елексир. В предишните години обработваше материала, как, тя си знае, сега го има вакуумирано и се готви по-бързо. Зимата ги редуваме десетина и повече супи, шкембе, пача, борш, телешко варено и т.н., да си сгрееш душицата. За чесъна няма да споря, въпрос на вкус е, булката прави от него апетитка за риба и за споменатите супи, а на скилидки го ям като семки със зеле с месо, винен кебап и картофи с месо. Изобщо, ние имаме едно правило при сервиране на масата и то е--нож, сол, чер пипер, люти чушки и чесън. Яжте на воля и бъдете живи и здрави.

  40. 40 Профил на асен георгиев
    асен георгиев
    Рейтинг: 794 Неутрално

    До коментар [#5] от "_imi_":

    божке, къде са останали квартални шкембеджийници?

  41. 41 Профил на асен георгиев
    асен георгиев
    Рейтинг: 794 Неутрално

    До коментар [#32] от "hamiltonf":

    потекоха ми лигите! кака се казва?

  42. 42 Профил на сидер
    сидер
    Рейтинг: 3296 Весело

    До коментар [#8] от "КМЕТ В СЯНКА":

    Язе па уважавам кметове дет ядат шкембе чурбица, тя е моята душица

  43. 43 Профил на сидер
    сидер
    Рейтинг: 3296 Весело

    До коментар [#40] от "асен георгиев":


    Няма гии, няма ги. Ся готват ястия, таквиз глупости кат шкембе чорба, боб чорба,ь леща чорба ги няма на пангара

  44. 44 Профил на Go Go
    Go Go
    Рейтинг: 137 Неутрално

    Не съм съгласен с някои от изводите и коментарите, но както и да е, всичко е въпрос на вкус, а на вкус и на цвет - товарищи нет. Вкусът на много хора е генетично определен, а на други - в детството и то погрешно. Имам позната, която не кусва агнешко, но дай и ярешко - не задава повече въпроси. Много хора с ниско кръвнишко не понасят чесън, той го сваля допълнително, а те си мислят, че не понасят миризмата му.

    Шкембе чорбата се смята за храна на бедните също погрешно - просто в края на 60-те години една купа шкембе чинеше 14 скъпотинки и 3 филийки хляб по 2, общо 20. Това от шкембеджийницата на Джумаята в Майнатаун, а не срещу сточна гара. Там освен шкембе имаше и шарден и търнак, а понякога и агнешки чревца. Но това беше през доброто старо време, когато скачахме от клон на клон. А през лятото на71-а шкембеджийницата изчезна.

    В края на 70-те години най-добра шкембе чорба правеше бай Иван на роженски поляни, да не говорим за плетени и препечени агнешки чревца.

    В Турция съм бил поне 5 пъти между 1995-а и 2011-а, но никъде не попаднах на добра шкембе чорба.

    През последните години имаше добра шкембе чорба до плажа в лас Бургас (в Капана), но наскоро екипажът беше сменен и корабът потъна.

    Най-добрата шкембе чорба през последните 2 години съм ял в една крайпътна кръчма в западните покрайнини, “Сръбска скара” край Долац, правят я с добавка на пресен лук и магданоз, а плескавиците им не чинят въпреки името на кръчмата. Който не е пробвал, да пробва дорде е време. Като пуснат цялата отсечка на магистралата, кръчмата най-вероятно да изчезне.

    И в западна Европа ядат шкембе, даже в Швейцария. Ял съм шкембе, задушено в доматен сос, в кръчмата на Етцел. Добро е, но не е по наш вкус, нашенската чорба си е друго нещо.

    И само за добавка. На времето срещу Може Евентуално да Изкараш (сега му викат технически университет) имаше една закусвалня “Дружба”. Там готвачът беше някакъв вълшебник, готвеше невероятна “телешка глава в шкембе”.

    73! Go Go
  45. 45 Профил на сидер
    сидер
    Рейтинг: 3296 Весело


    ,,Шкембе чорбата като обединител на нациите и разединител на половете,,
    ,,
    Албена Шкодрова


    Обединител е и на партийте, тута като гледам нито един не заслужава по малко от +. Затова няма значение на всички по ++++++ от мене

  46. 46 Профил на сидер
    сидер
    Рейтинг: 3296 Весело


    ,,Шкембе чорбата като обединител на нациите и разединител на половете,,
    ,,
    Албена Шкодрова


    Обединител е и на партийте, тута като гледам нито един не заслужава по малко от +. Затова няма значение на всички по ++++++ от мене

  47. 47 Профил на patilanskomeze
    patilanskomeze
    Рейтинг: 1062 Неутрално

    Интересни наблюдения.И все пак, не можах да схвана напълно тезата на авторката- бори се за правото на жените да "сърбат секси шкембе-чорба" или заклеймява мъжете като "брутални, миришещи на чесън простаци, съчетали в себе си примитивните стихии на природата"?
    —цитат от коментар 1 на klecho


    Ей така, като чуе Румен Овч или друг БСП-ар рок, метъл, пънк, или рап парче, веднага се чуди дали парчето "възпява" или "заклеймява" това което е в текста, щото трето нема.
    Съответно така интерпретират и преведени книги, абе всичко.
    Напишеш му статия описваща два вида клишета, и те те питат кое от двете лишета "възпявяш" а кое "заклеймяваш":)

  48. 48 Профил на patilanskomeze
    patilanskomeze
    Рейтинг: 1062 Неутрално

    Това са пълни глупости! Още една джендър-феминистична измислица. Аз като жена си ям чесън в най-различни гозби, дори и не съм се замисляла за гореописаните квалификации на жените. Като ми е вкусно, кой ще ме спре? Пълни глупости.Защо не се опитате да пласирате тази статия в Италия където в почти всички гозби има чесън? Пълна липса на елементарни познания.
    —цитат от коментар 17 на theduloclan


    Т.е. тезата ви е че:
    1) описаните клишета не съществуват и автора ги измисля и налага, или
    2) описаните клишета наистина съществуват и автора ги подкрепя и налага?

    Какво точно се крие зад туй първосигнално буйставане?
    И аз обичам шкембе и много приятелки. Смисъла на статията не беше "аха, вие сте лоши хора!" или "аха, не сте културни!"

    Това някой да се опита игриво да обобщи едни клишета, и да опита да намери корените им, и човек да реагира все едно ти му налагаш тези клишета и твърдиш че са едно мерило на поведение--толкова тъпа реакция не съм срещал от около 10 години. В Плодвид едни два маймунека функционираха на такова ниво. Иначе чудесен град, ама тия двамата бяха пълни лейки.

    Съвет: спрете думи като "джендър", "толераст", и т.н.--прекомерното им ползване води до притъпяване, но обратимо.

  49. 49 Профил на Binko Georgiev Binev
    Binko Georgiev Binev
    Рейтинг: 976 Неутрално

    До коментар [#39] от "man_un":

    и през деветдесетте имаше хубава шкембе чорба срещу централна гара. където спираха автобусите, за студентски град.

  50. 50 Профил на stedim
    stedim
    Рейтинг: 2623 Неутрално

    Не знам защо някои от колегите харесвам вакуумираното шкембе, което се продава. То няма нито мирис, нито вкус, както и да го правиш. Когато вариш шкембе / аз правя само телешко/ ,не ти ли замирише на шкембе, по–добре не го прави. Между другото, ако при варенето сложиш предварително малко спирт, или водка, миризмата намалява.

  51. 51 Профил на tie_interceptor
    tie_interceptor
    Рейтинг: 584 Весело

    Тази статия и коментарите под нея са ярка илюстрация на пагубните последици от развитието на нàуката и технологиите...
    На хората ни остава твърде много свободно време за писане на безсмислени, но за сметка на това дълги статии и коментари.

    Нямаше, как да не се включа и аз - изявен любител на технологиите... :)

  52. 52 Профил на Roni
    Roni
    Рейтинг: 840 Весело

    До коментар [#44] от "Go Go":


    ....Шкембе чорбата се смята за храна на бедните също погрешно - просто в края на 60-те години една купа шкембе чинеше 14 скъпотинки и 3 филийки хляб по 2, общо 20. Това от шкембеджийницата на Джумаята в Майнатаун, а не срещу сточна гара. ....
    —цитат от коментар 44 на Go Go


    Помня готин виц от времето когато малкото шкембе беше 5 ст', голямото-10. Става въпрос за култова (но безименна) шкембеджийница на Графа, между Раковски и Луи Леже:

    "Шкембеджията" кълца със сатър каквото извадил от казана, без да го гледа, и само пита: Малка или голяма?

    Вижда клиента че той кълца парцал а не шкембе, и заеква: Ама другарю, вие кълцате парцал...

    Шкембеджията му се сопва: За 5 с'тинки персийски килим ли искаш бе?!?

    П.С. БИАД НИКОГА не е бил шкембеджийница, а култов (понякога и класен) ресторант:)

    БИАД НИКОГА не е бил шкембеджийнина

  53. 53 Профил на drevnata
    drevnata
    Рейтинг: 463 Неутрално

    До коментар [#32] от "hamiltonf":

    Кое е това заведение??? :)

  54. 54 Профил на drevnata
    drevnata
    Рейтинг: 463 Неутрално

    Първо: Шкембе чорбата е по-добра с кисело мляко!
    Второ: Дъщеря ми е на 5 и определено пред пилешка супа предпочита шкембе чорба. С чесън! Скоро и с люто. :)
    Трето: Странни са дамите, които се гнусят от шкембе. Толкова други неща слагат в устата си... ;)

  55. 55
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

  56. 56 Профил на Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП
    Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП
    Рейтинг: 2755 Неутрално

    Ха, шкембе чорбата като секс символ!? За първи път такъв поглед към нея. Като се позамисля май че не е много елегантно да си хапваш шкембе чорба, та дори вече и за простащина се смята. Но пък за сметка на това е то-о-о-лкова вкусно и съблазнително!

    Но има едно абсолютно изискване, приготвено от каквото трябва и както трябва! Което напоследък е толкова рядко, или абсолютно безвкусна нагарчаща гола водица или някакво подобие на шкембе крем супа :(

    А относно чесъна... аз не съм свикнал така. От малък единствената подправка е червен лют пипер. СИЛНО лют и фино смлян, не както сега го дават на люспи. Като го поръсиш и плъзва като червен облак по повърхността а коремът ти се присвива от нетърпение знаейки какво го чака. И после една студена биричка да угаси огъня.... ехаааа:)

    Да, като се позамисля май че са прави жените в ревността си. Пред една истинска шкембе чорба и стандартният съпружески секс истинският мъж е ясно какво ще избере :)

    Политкоректостта е Гестапо за Истината
  57. 57 Профил на Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП
    Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП
    Рейтинг: 2755 Неутрално

    Странни са дамите, които се гнусят от шкембе. Толкова други неща слагат в устата си... ;)
    —цитат от коментар 54 на drevnata

    Не се гнусят, ревнуват :)

    Политкоректостта е Гестапо за Истината
  58. 58 Профил на blondofil
    blondofil
    Рейтинг: 1743 Неутрално

    Странни са дамите, които се гнусят от шкембе. Толкова други неща слагат в устата си... ;)
    —цитат от коментар 54 на drevnata
    Ако жената се е намуала със шембе с лют червен пипер, бих внимавал къде какво слагам.

  59. 59 Профил на Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
    Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
    Рейтинг: 1742 Неутрално

    Ха, шкембе чорбата като секс символ!? За първи път такъв поглед към нея. Като се позамисля май че не е много елегантно да си хапваш шкембе чорба, та дори вече и за простащина се смята. Но пък за сметка на това е то-о-о-лкова вкусно и съблазнително! Но има едно абсолютно изискване, приготвено от каквото трябва и както трябва! Което напоследък е толкова рядко, или абсолютно безвкусна нагарчаща гола водица или някакво подобие на шкембе крем супа :( А относно чесъна... аз не съм свикнал така. От малък единствената подправка е червен лют пипер. СИЛНО лют и фино смлян, не както сега го дават на люспи. Като го поръсиш и плъзва като червен облак по повърхността а коремът ти се присвива от нетърпение знаейки какво го чака. И после една студена биричка да угаси огъня.... ехаааа:) Да, като се позамисля май че са прави жените в ревността си. Пред една истинска шкембе чорба и стандартният съпружески секс истинският мъж е ясно какво ще избере :)
    —цитат от коментар 56 на Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП


    +++ Абсолютно си прав . Ако има възможност да те черпя с най - доброто шкембе в България и биричка намиращо се на околовръстното на Б. Слатина ще го направя , обади в ЛС . Поздрави .

    Русофилите живеят в ЕС и посмъртно не биха живяли или пратили децата си в Русия. Обаче прoдават България на Русия. Неграмотност и Шизофрения?
  60. 60 Профил на musashii
    musashii
    Рейтинг: 2743 Неутрално

    Няма по-неприятно нещо эа мъжа от жена с лош дъх.Представям си да трябва да целувам жена, която е яла шкембе чорба с чесън.По-скоро не искам да си представя.

  61. 61 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 9427 Неутрално

    Опитах великолепна шкембе чорба в центъра на Скопие. Изглеждаше като запържена с червен питер, но отлична

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  62. 62 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 9427 Неутрално

    До коментар [#44] от "Go Go":


    Баща ми когато дядо ми го е отбил от семейната кухня като студент е набивал шкембе по 5 ст чинията :)
    Иначе във Варна "Гюрлата" перфектно шкембе, по пътя от Самоков за София "Стената" перфектно шкембе и телешка глава в шкембе
    В София така и не намерих.

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  63. 63
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

  64. 64 Профил на |Y|
    |Y|
    Рейтинг: 284 Неутрално

    Бог да прости животните дето се бастисват за вкусовите удоволствия на хората!
    Но така е в долната ни технико-възходяща цивилизация, където по-силния пИчели... за Коледа угоявате прасето, за Гергьовден - агнето, но на избори на нас ни точат ножа!

    Колко ли да е развито пък човечеството днес!

  65. 65 Профил на the_fat
    the_fat
    Рейтинг: 739 Неутрално

    Шкембе чорба ?....няма нужда да се вари 2-3-4 часа преди време си купих от една бакалия "суха"супа в плик işkembe çorbası 5 мл топла вода и готово... незнам от какви обрезкия бяха правили но беше много блиско до оригинала на шкембеджийница Шанхай до сточна гара от средата на 70-те.

  66. 66 Профил на eti mehter
    eti mehter
    Рейтинг: 3510 Любопитно

    Освен това шкебето е свързано с препиване. Прекаляването с алкохол и изобщо всяко оливане се смятат често за неприлични за една жена и напълно приемливи за един мъж.
    =======
    Верно е това. ...
    Шкембето чорба е най вкусна сутрин ,още преди ходжата на пропее....
    На гладен стомах....и по възможност без хляб.
    Като отрезвително , е идеална храна !
    Затова около баровете в Турция има и шкембеджийници....
    На мен ми харесва агнешката...не много сварена ....и полята с tere yağ....горещо краве масло....
    Доколкото помня, в България, най вкусната шк. чорба се правеше в Пазарджик. ..на центъра....

    Bukalemun
  67. 67 Профил на k_
    k_
    Рейтинг: 1422 Неутрално

    Когато бяхме в отделенията (1-4) клас и сме първа смяна шкембето ни беше редовна закуска преди да влезем в час. Часовете почваха от 7 и 15, а ние в 6 и половина вече бяхме на опашката в Кооперативна Среща с бачкаторите. Бръмбазъци, едва показващи се над тезгяха си взимахме алуминиевите купички. С много люто и чесън, разбира се.
    И това всеки ден!
    Сегашните диетоложки при Гала и мамчета биха се изприщили само при мисълта.

  68. 68 Профил на gobay
    gobay
    Рейтинг: 1110 Любопитно

    До коментар [#59] от "Радко - СВОБОДА или РОССИЯ":

    Това къде е по точно?Там където е скарата ли до светофара?

  69. 69 Профил на Храбър
    Храбър
    Рейтинг: 4285 Неутрално

    Колкото и да се напъва Албена никой свестен мъж няма да приеме жена, която му мирише на чесън!
    В тази връзка самото разбиране за....еманципация в тази насока е по-скоро глупаво и противоестествено.
    Не забранявам на жените да си харесват шкембе чорбата, но хайде да не пресилваме нещата.

    Success is not final, failure is not fatal: it is the courage to continue that counts. - Winston Churchill
  70. 70 Профил на Храбър
    Храбър
    Рейтинг: 4285 Весело

    По времето на бае ви Тодор един клиент се оплакал на управителя на кварталната шкембеджийница, че намерил парцал в чорбата си.
    - Ти какво? Да не искаш за 4 стотинки персийски килим да ти нарежа вътре?
    Отговорил управителя!

    Success is not final, failure is not fatal: it is the courage to continue that counts. - Winston Churchill
  71. 71 Профил на tww09306483
    tww09306483
    Рейтинг: 3188 Неутрално

    Най-добрите ми попадения за шкембе чорба са били в Одрин и Лозенград...
    На Гюрлата във Варна (тази на Петлешев) е такава опашка, че понякога се отказвам да чакам...
    Наскоро, в Шумен ядох много добро, ама не се сещам, как му казваха на мястото. Трябва да питам тоя, дето ме води.

    Социалистът християнин е по-страшен от социалиста безбожник...! / Ф.М. Достоевски
  72. 72 Профил на Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
    Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
    Рейтинг: 1742 Неутрално

    До коментар [#59] от "Радко - СВОБОДА или РОССИЯ":Това къде е по точно?Там където е скарата ли до светофара?
    —цитат от коментар 68 на gobay


    От тоя светофар посока Търнава с/у мотел Фау в ляво се пада .Майстора се казва Стефчо .

    Русофилите живеят в ЕС и посмъртно не биха живяли или пратили децата си в Русия. Обаче прoдават България на Русия. Неграмотност и Шизофрения?
  73. 73 Профил на iavorski
    iavorski
    Рейтинг: 104 Неутрално

    Авторката май е твърде феминизирана и бълнува феминистки глупости.

    Сядаме в Анира / Любителите на шкембе знаят това име/. Аз поръчвам шкембе, жена ми поръчва шкембе, 5 годишната ми дъщеря поръчва шкембе. Толкоз!

  74. 74 Профил на gobay
    gobay
    Рейтинг: 1110 Неутрално

    До коментар [#72] от "Радко - СВОБОДА или РОССИЯ":

    ++++ Ако имам време като пътувам за Видин ще го потърся.

  75. 75 Профил на Petia Nikolova
    Petia Nikolova
    Рейтинг: 641 Неутрално

    До коментар [#8] от "КМЕТ В СЯНКА":

    Мерси,кмете.

  76. 76 Профил на Ще върнем България в Европа
    Ще върнем България в Европа
    Рейтинг: 2132 Неутрално

    До коментар [#44] от "Go Go":
    С домати се прави в Калабрия. На 500 гр. шкембе се слагат 700 гр. доматен сос - от килограм белени домати и само сърцевината без семките. Той се овкусява със запръжка от лук, един морков, малко целина и чесън. Към 500 гр. от бульона на шкембето се долива половин бутилка бяло вино, прибавя се соса и накря се слага босилек и черен пипер. Без допълнителни чесън и оцет. В купата се поръсва пармезан и се слага цяла печена люта чушка.

  77. 77 Профил на _imi_
    _imi_
    Рейтинг: 488 Весело

    До коментар [#5] от "_imi_":божке, къде са останали квартални шкембеджийници?
    —цитат от коментар 40 на асен георгиев


    О, има ги на много места ( търсенето определя предлагането :-) ! Явно не си любител на шкембето. Но е крайно време, някой ентусиаст да направи карта на София със всички шкембеджийници и със съответните звезди ( от една до пет ). Ще се търси много. За идеята не искам пари, а един екземпляр от шкембе-пътеводителя! :-)

  78. 78 Профил на citoyen
    citoyen
    Рейтинг: 1367 Неутрално

    До коментар [#27] от "pifi":

    Прекрасно описано приготовление! Но даже и то напомня за многообразието на тази традиция в България. Лично аз предпочитам застройката да се прави с масло и червен пипер но с удоволствие опитвам навсякъде местните рецепти. При следващо пребиваване в Пловдив ще търся правилното място.

  79. 79 Профил на Roni
    Roni
    Рейтинг: 840 Весело

    До коментар [#70] от "Храбър":

    Плагиат:) (МАЙТАААП). Виж коментар 52:)

  80. 80 Профил на interesna
    interesna
    Рейтинг: 684 Весело

    Много, ама много чисто, и то в домашни условия трябва да е приготвено шкембето, за да става за ядене. Покрай шкембето се сетих за една гробарска история за Гошо и Жоро, ама сега и тук няма да я разказвам:)

  81. 81 Профил на k_
    k_
    Рейтинг: 1422 Неутрално

    Поздравления за Албена, че бутна тая тема.
    Още една шкембеджийска история:
    Някъде през средата на 90-те обикаляме по работа с едни англичанчета из Българията.
    Те си набиват за закуска пържените яйца в хотелите, ние си намираме шкембеджийници.
    И на обяд си поръчваме, ама те се дърпат - не щат дори да кусат "трайп" супата.
    Една сутрин ги гледам с виснали носове, кръвясали зъркели, кисели гримаси - типична картинка на махмурлука, причинен от фалшименто бирите по нашите места по онова време, пък и сега.
    Давай да намерим шкембе, скимтят.
    Чакай бе! Кой ти каза, че шкембето върши работа.?
    Някъв трети секретар в посолството им ги светнал и те биле пробвали.
    Верно, било меджик срещу ханговъра.
    Поуката е - има място за пиар агенциите да разработят нишата.

  82. 82 Профил на k_
    k_
    Рейтинг: 1422 Неутрално

    До коментар [#80] от "interesna":
    А бе, не трябва да се прекалява с чистотата, щото си губи вкуса.
    Най-гадните са тия третираните с химикали от внос. Ако е от касапница - вкуса е неповторим.
    Иначе що се отнася за историите Чудомир има прекрасна за Сливен и Ямбол и онова дето плувало по Тунджа.

  83. 83 Профил на k_
    k_
    Рейтинг: 1422 Неутрално

    До коментар [#65] от "the_fat":
    Сега ти видях поста.
    Аз бях на квартира точно над Шанхай на Сточна.
    Покрай тая шкембеджийница се запознахме с жената. Тя каза, че обичала много шкембе. Аз рекох, че нямам телефон ама може да ме намери там сутрин на закуска, шкембе разбира се.
    И така вече повече от 30г с нея.
    Много голям късмет извадих с нея.
    Още ме търпи.

  84. 84 Профил на eti mehter
    eti mehter
    Рейтинг: 3510 Неутрално

    До коментар [#81] от "k_":

    Поздравления за Албена, че бутна тая тема.
    Още една шкембеджийска история
    ======
    Примера и в статията е доста подвеждащ.
    В по луксозни места, специално за клиенти които обичат шкембе чорба, но не понасят специфичния и мирис..... се сервира специално шкембе, престояло няколко часа в минерална сода.

    Bukalemun
  85. 85 Профил на k_
    k_
    Рейтинг: 1422 Неутрално

    До коментар [#84] от "eti mehter":
    В България почти всичкото е такова - дезинфекцирано и безвкусно.
    Рядко се намира от касапници прясно.
    Иначе като се отворихме на тия неща, турците са царе на кукареча.
    Това са агнешки чревца. Виждал съм ги в Западна Турция навсякъде и Истанбул, разбира се. Във всеки град са с различни миризми и подправки. Може би най-евтината бърза и много вкусна (за мен) храна.
    В София една бирария в Заимов беше ги пуснала по 8лв (!) порцията. Добре бяха направени ама нещо не провървяха. То при тая цена...

  86. 86 Профил на jmf29537805
    jmf29537805
    Рейтинг: 514 Неутрално

    Най-вкусното шкембе ядяхме в шкембеджийницата на "1-ви май" срещу р-т "Черно море" в Бургас през 70-те.
    В 5 сутринта с милиционерите от патрулките.
    А иначе "шкембе с чесън и бира" е клише.
    Бира след чесън е гадно.

  87. 87 Профил на naskom44
    naskom44
    Рейтинг: 723 Неутрално

    Най - добрата рецепта при тежък махмурлук - "Две шкембета и три ср-нета"

  88. 88 Профил на Nike
    Nike
    Рейтинг: 403 Неутрално

    Феминиски глупости!!!

  89. 89 Профил на Росен (Путлер капут)
    Росен (Путлер капут)
    Рейтинг: 2956 Неутрално

    До коментар [#6] от "klecho":

    Е,
    да взема да ти обясня какво има предвид дамата.
    Просто е и е написано.
    И жените си праскат шкембе чорба и това е правилно.

    в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
  90. 90 Профил на Росен (Путлер капут)
    Росен (Путлер капут)
    Рейтинг: 2956 Неутрално

    Само дето зверски ми се прияде шкембе чорба.
    Че и тия снимки показват правилно направена шкембе чорба.
    И вероятно е правена в казан, а не в домашни условия.

    А онова с пет минути за приготвянето и.....да си таковат таковатото.
    Шкембе чорба се прави дълго време и само с истинско прясно мляко.

    в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
  91. 91 Профил на Росен (Путлер капут)
    Росен (Путлер капут)
    Рейтинг: 2956 Весело

    До коментар [#87] от "naskom44":

    Три, ако си ял.
    Аз не ям като пия.
    Дет вика един приятел "не изпратиш ли токсичното лайно далеч от теб няма да ти мине махмурлукът".

    в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
  92. 92 Профил на Росен (Путлер капут)
    Росен (Путлер капут)
    Рейтинг: 2956 Весело

    До коментар [#86] от "jmf29537805":

    Това е принципът.
    Около десет, единадесет часа преди обед през седмицата шкембе чорба...не рядко два броя и една бира.
    Понякога, ако не спреш на едната бира се получава затворен кръг.
    Ама пък после плащаш с един махмурлък две напивания.

    в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
  93. 93 Профил на 彼得。斯托亚诺夫
    彼得。斯托亚诺夫
    Рейтинг: 546 Неутрално

    за последен път ядох нормална (не от полуфабрикати) шкембе чорба в неврокоп. ако някой знае къде има свястна в софия, да помогне, предварително благодаря

    -- 子曰:[人能弘道,非道弘人]卫灵公15:28
  94. 94 Профил на Росен (Путлер капут)
    Росен (Путлер капут)
    Рейтинг: 2956 Неутрално

    До коментар [#27] от "pifi":
    До коментар [#28] от "pifi":

    Благодарско.
    Не съм правил от доста години и загубих рецептата си.

    И пак много Благодаря за рецептите.

    в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
  95. 95 Профил на Росен (Путлер капут)
    Росен (Путлер капут)
    Рейтинг: 2956 Неутрално

    До коментар [#93] от "彼得。斯托亚诺夫":

    Не знам за София.

    Ако минеш през Шумен гостилница "Чарли". Точно срещу "Технополис".
    Скоро не съм ходил, но винаги е била перфектна.

    Където и да поръчам шкембе чорба първо я опитвам без да съм сложил нищо в нея.
    Така разбирам дали е на ниво.

    в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK