И все пак, не можах да схвана напълно тезата на авторката- бори се за правото на жените да "сърбат секси шкембе-чорба" или заклеймява мъжете като "брутални, миришещи на чесън простаци, съчетали в себе си примитивните стихии на природата"?
Глупости. Да ядеш чесън е здравословно и повишава либидото. Продава се и в аптеките на хапчета. Простащината също не я свързвам с чесъна, а например с бруталното "право" на по силния - селско мачовско и балканско разбиране за право. В такива ситуации винаги се стига до сблъсък на примитивните стихии - и съвсем не говоря са сблъсък на вкусовите луковици с лютия пипер на шкембе - чорбата.
"Ние, дамите, не си падаме особено по тази чорбица, предпочитаме една пилешка или картофена крем супа, повярвайте ми". _________________ Свестните дами харесват щкембе ако някоя го мрази не е читава! Иначе смятам за нормално това да се яде 5-10 пъти годишно не повече и то само ако е направено от майстори на шкембе чорба!
Имам един приятел швед. Бяхме попрекалили вечерта и на сутринта той търси хапчета. Викам му, "ще те заведа да ядеш бульон трезве". Той се пули. Като отидохме в шкебеджийницата и ни сервираха, аз му я приготвих с чесън и доста лют пипер. Той гледаше с недоумение. Аз дапочнах да ям. Той посегна предпазливо, изяде една две лъжици и очите му светнаха! изяде я скоростно и си поръча втора. Сложи повече лют пипер и като я изяде беше плувнал в пот. Накарая коментира-"Не съм ял по-хубаво хапче против напиване в целият си живот"!
Интересни наблюдения.И все пак, не можах да схвана напълно тезата на авторката- бори се за правото на жените да "сърбат секси шкембе-чорба" или заклеймява мъжете като "брутални, миришещи на чесън простаци, съчетали в себе си примитивните стихии на природата"?
Никъде не виждам авторката да изразява това мнение, но има препратки как тя мисли, че части от обществото са я виждали.
ПП Какво тя мисли е било мнението обществото, защото няма препратка към социологическо или антропологическо изследване на това мнение. Жалко, че едва ли съществуват такива.
Винаги има "но"
Отношението към чесъна, се смята за лакмус за това дали даден индивид принадлежи към средиземноморската или северната част на Европа. Веднъж на гости ни беше един германец и жена ми се беше подготвила с различни специалитети и разбира се с любимия ми, който за съжаление беше с чесън. С много чесън. С трепет очаквахме реакцията на госта. Немеца, след като го опита, заряза всичко друго и не преставаше да хвали манджата. Изяде всичко, "по вкусно не бил ял". След време получихме меил с молба да му изпратим рецептата! Та това е ... За немците, чесъна и стереотипите. :-)
Шкембе си хапват на доста места в Европа и по света и наистина има не малка доза авантюризъм за решилите да го опитат. Специално българската рецепта за чорба е за мен най-добрата ако е направена както трябва.
Wtf, ама че балканиада. И какво еманципацията се изразява в ядене на чесън и шкембе?! Един вид подражаването на всичко което правят мъжете остойностява една жена.
Скритото послание на статията е, че всъщност жените не са толкова добри колкото мъжете.
Това са пълни глупости! Още една джендър-феминистична измислица. Аз като жена си ям чесън в най-различни гозби, дори и не съм се замисляла за гореописаните квалификации на жените. Като ми е вкусно, кой ще ме спре? Пълни глупости.
Защо не се опитате да пласирате тази статия в Италия където в почти всички гозби има чесън? Пълна липса на елементарни познания.
Унгарците също са фенове на чесъна. Родсвеници в Словакия- съпругата е унгарка и добра кулинарка. В 99% от ястията има чесън. Само торта с чесън не ме е гощавала!
И телешкото и агнешкото шкембе са добри, но свинското е няколко пъти(поне 5 )по-добро. Който не е пробвал, няма право да се обажда! На начинаещите, препоръчвам супа от пилешки воденички приготвени по технологията за телешко шкембе.
Човече, губиш много! Съжалявам те. Макар че има и безброй други прекрасни кулинарни вкуснотии, надявам се да имаш любими и да се наслаждаваш на храната, защото не са много удоволствията на този свят... Eat Pray Love
Рецептата е изпросена е от най-добрия пловдивски готвач на шкембе -чорба, в шкембеджийницата срещу Сточна гара. Беше много отдавна, май вече я няма там……
Шкембето се измива добре, даже е добре да се поизкисне поне 1 час във вода. Два са начините за почистване на шкембе - най-трудоемкия е и най-добър - шкембето се стърже под струя вода с нож до почистването му. По-лесния начин е като се кисне в разтвор от гасена вар. По-вкусно е първото. Вари се 2-3- 4 часа на среден огън, като се внимава да не остане без вода. Най-добре става в тенджера под налягане - около час. В никакъв случай не се вари със сол. Сол се добавя съвсем накрая, ври още 15 мин. Желателно е след като се свари, тенджерата да се остави на студено, докато напълно изстине. Изплувалата отгоре и вече втвърдена свинска лой лесно се отстранява. Любителите на тлъстичко, мазничко и инфаркти могат да си добавят лойчица, масчица или масълце, както някои без много акъл съветват... Шкембето се нарязва наситно, но по принцип се кълца със сатър върху дъска. Оставя се отделно от бульона. Бульонът завира отново и се застройва със следната застройка: -В подходящ съд се поставят 5 супени лъжици брашно, към тях по малко се добавят 3 яйца, добре разбити ( по-добрия вариант са 4 жълтъка ), бърка се докато стане гладка каша. Тази каша се разрежда с половин кофичка кисело мляко. Застройката се разрежда с малко от горещия бульон, докато се позагрее, след което се изсипва в тенджерата. Бърка се енергично. Добавя се накълцаното или нарязано шкембе ( телешко, свинско или агнешко ). Пак завира. (Количеството на брашното определя плътността (гъстотата) на чорбата. В най-студените зимни дни е по-приятна по-гъстата чорба. През лятото - по-рядка. Накрая се прави застройка от 4 супени лъжици олио, загрети в тиган и пълна лъжичка червен пипер. Тиганът се сваля от огъня и тогава се слага червения пипер и веднага се разбърква и бързо се изсипва в чорбата. Естествено, отделно много лют пипер, чесън и оцет по вкус. Лично аз си имам овкусен оцет - в бутилка силен домашен ябълков оцет поставям едро нарязани скилидки чесън - до половината на бутилката. Така престоява 30 дни ,прецежда се през тензух и после цяла година се ползва. Става не само за шкембе чорба.
ВАРИАНТ : В шкембе чорбата, някъде на половината от варенето, прибавям телешко джоланче, за предпочитане нарязано на 2 по дължината. След добро сваряване обезкостявам и нарязвам мръвките на малки парченца. За сгъстяване на чорбата ползвам кисело мляко в което да са разбити 1-2 яйца. Сервира се отделно за да може всеки да си слага по вкус. Отделно поднасям счукан лютив пипер. Пак отделно поднасям счукан чесън в сол и оцет. Истински майсторлък е сам да си овкусиш чорбата слагайки от всички неща по свой образ и подобие. Изключено е телешко шкембе да се смесва с каквото и да е свинско (уши, крака, опашки). Може само с телешки джолан. А от свинските уши, крака и глава си направете разкошна пача и я яжте изстудена, като колбас с чесън!
И още една рецепта: Шкембе-чорба 2 Необходими продукти: • 1 бр. (500-600 г) телешко, свинско или говеждо шкембе • 1/2 ч.ч. (100 мл) растително масло • 1 ч.ч. (200 мл) прясно мляко • 1 ч.л. (5 г) червен пипер • черен пипер • сол • чесън и оцет за подправка Начин на приготвяне: Шкембето се попарва с вряща вода за 2-3 минути и веднага се остъргва с остър нож откъм вътрешната страна. След това се изчиства и откъм външната страна, като зацапаните места се измиват или се остъргват с нож заедно с ципата. Отново се измива, поставя се в тенджера и се залива със студена вода. Вари се, като се долива постоянно вода. За сваряването на говеждо шкембе са необходими 3-7 часа, за телешко 2-3 часа, за агнешко - от 30 до 60 минути. Докато се вари, шкембето трябва да е покрито с вода. Свареното шкембе се изважда от тенджерата и се накълцва на парченца, а бульонът се посолява и се вари ощe 15-20 минути, като към него се прибавят червеният пипер, прясното мляко и мазнината. При поднасянето в чиниите се слага от накълцаното шкембе и се залива с горещия бульон. За подправка се поднася отделно счукан чесън и оцет Да ви е сладко!
остави шкембето, но джендърите из софииските заведения без предупреждение не слагат чесън в таратора. Някои слагат само ако много настояваш, а има и такива дето категорично отказват. На къде отива този свят?
☠ ☠ ☠
Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that.
☠ ☠ ☠
В Бургас има едно култово заведение, в което съществува меню "комбо" на шкембе чорбата, т.е. равни порции телешко, агнешко и свинско шкембе в една порция. Страхотия...
Едно от последните изпълнения, може би и последното, на един човек, един от най-великите в цялата човешка история, въобще: https://www.youtube.com/watch?v=rxxHvW0oNpU&ab_channel=Olympics
Кухня на ресторант, която не мирише на чесън, не е кухня! А расистко-феминисткото тълкуване за шкембе чорбата от статията на другарката Албена е обида за армията на Алесандър Македонски, за римските легиони и за английските аристократи! Както и за добрите стари траки, разбира се, на които сме преки наследници. Ей, убиваме за чесън! Жената е нагласила пушката, ша знайш!
“Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
Авторката се учудва на предрасъдъците на хората в Централна Турция??? Нима? След като твърди, че е прекарала "дълга обиколта" там, би трябвало да знае, че освен предрасъдъци и табута, там друго нямат. А иначе, някои хора просто не харесват силната миризма на чесъна, някои на кимиона, някои на канелата...
Първите ми спомени за хапване на шкембе чорба в големи количества са свързани с войниклъка ми в София, 1970 г. Работехме на гара София и точно отсреща, на бул. "Георги Димитров", се намираше една кебапчийница, която железничарите наричаха Веселите казаци. Една пълна леля с голям черпак наливаше горещата чорба в купички, а ти се обслужваш с лютия пипер и чесъна. Накрая на щанда, сред буци лед, се гушеха кафяви шишета студена бира. Жена ми да е благословена и жива и здрава, че умее да прави тоя елексир. В предишните години обработваше материала, как, тя си знае, сега го има вакуумирано и се готви по-бързо. Зимата ги редуваме десетина и повече супи, шкембе, пача, борш, телешко варено и т.н., да си сгрееш душицата. За чесъна няма да споря, въпрос на вкус е, булката прави от него апетитка за риба и за споменатите супи, а на скилидки го ям като семки със зеле с месо, винен кебап и картофи с месо. Изобщо, ние имаме едно правило при сервиране на масата и то е--нож, сол, чер пипер, люти чушки и чесън. Яжте на воля и бъдете живи и здрави.
Не съм съгласен с някои от изводите и коментарите, но както и да е, всичко е въпрос на вкус, а на вкус и на цвет - товарищи нет. Вкусът на много хора е генетично определен, а на други - в детството и то погрешно. Имам позната, която не кусва агнешко, но дай и ярешко - не задава повече въпроси. Много хора с ниско кръвнишко не понасят чесън, той го сваля допълнително, а те си мислят, че не понасят миризмата му.
Шкембе чорбата се смята за храна на бедните също погрешно - просто в края на 60-те години една купа шкембе чинеше 14 скъпотинки и 3 филийки хляб по 2, общо 20. Това от шкембеджийницата на Джумаята в Майнатаун, а не срещу сточна гара. Там освен шкембе имаше и шарден и търнак, а понякога и агнешки чревца. Но това беше през доброто старо време, когато скачахме от клон на клон. А през лятото на71-а шкембеджийницата изчезна.
В края на 70-те години най-добра шкембе чорба правеше бай Иван на роженски поляни, да не говорим за плетени и препечени агнешки чревца.
В Турция съм бил поне 5 пъти между 1995-а и 2011-а, но никъде не попаднах на добра шкембе чорба.
През последните години имаше добра шкембе чорба до плажа в лас Бургас (в Капана), но наскоро екипажът беше сменен и корабът потъна.
Най-добрата шкембе чорба през последните 2 години съм ял в една крайпътна кръчма в западните покрайнини, “Сръбска скара” край Долац, правят я с добавка на пресен лук и магданоз, а плескавиците им не чинят въпреки името на кръчмата. Който не е пробвал, да пробва дорде е време. Като пуснат цялата отсечка на магистралата, кръчмата най-вероятно да изчезне.
И в западна Европа ядат шкембе, даже в Швейцария. Ял съм шкембе, задушено в доматен сос, в кръчмата на Етцел. Добро е, но не е по наш вкус, нашенската чорба си е друго нещо.
И само за добавка. На времето срещу Може Евентуално да Изкараш (сега му викат технически университет) имаше една закусвалня “Дружба”. Там готвачът беше някакъв вълшебник, готвеше невероятна “телешка глава в шкембе”.
Интересни наблюдения.И все пак, не можах да схвана напълно тезата на авторката- бори се за правото на жените да "сърбат секси шкембе-чорба" или заклеймява мъжете като "брутални, миришещи на чесън простаци, съчетали в себе си примитивните стихии на природата"?
Ей така, като чуе Румен Овч или друг БСП-ар рок, метъл, пънк, или рап парче, веднага се чуди дали парчето "възпява" или "заклеймява" това което е в текста, щото трето нема. Съответно така интерпретират и преведени книги, абе всичко. Напишеш му статия описваща два вида клишета, и те те питат кое от двете лишета "възпявяш" а кое "заклеймяваш":)
Това са пълни глупости! Още една джендър-феминистична измислица. Аз като жена си ям чесън в най-различни гозби, дори и не съм се замисляла за гореописаните квалификации на жените. Като ми е вкусно, кой ще ме спре? Пълни глупости.Защо не се опитате да пласирате тази статия в Италия където в почти всички гозби има чесън? Пълна липса на елементарни познания.
Т.е. тезата ви е че: 1) описаните клишета не съществуват и автора ги измисля и налага, или 2) описаните клишета наистина съществуват и автора ги подкрепя и налага?
Какво точно се крие зад туй първосигнално буйставане? И аз обичам шкембе и много приятелки. Смисъла на статията не беше "аха, вие сте лоши хора!" или "аха, не сте културни!"
Това някой да се опита игриво да обобщи едни клишета, и да опита да намери корените им, и човек да реагира все едно ти му налагаш тези клишета и твърдиш че са едно мерило на поведение--толкова тъпа реакция не съм срещал от около 10 години. В Плодвид едни два маймунека функционираха на такова ниво. Иначе чудесен град, ама тия двамата бяха пълни лейки.
Съвет: спрете думи като "джендър", "толераст", и т.н.--прекомерното им ползване води до притъпяване, но обратимо.
Не знам защо някои от колегите харесвам вакуумираното шкембе, което се продава. То няма нито мирис, нито вкус, както и да го правиш. Когато вариш шкембе / аз правя само телешко/ ,не ти ли замирише на шкембе, по–добре не го прави. Между другото, ако при варенето сложиш предварително малко спирт, или водка, миризмата намалява.
Тази статия и коментарите под нея са ярка илюстрация на пагубните последици от развитието на нàуката и технологиите... На хората ни остава твърде много свободно време за писане на безсмислени, но за сметка на това дълги статии и коментари.
Нямаше, как да не се включа и аз - изявен любител на технологиите... :)
....Шкембе чорбата се смята за храна на бедните също погрешно - просто в края на 60-те години една купа шкембе чинеше 14 скъпотинки и 3 филийки хляб по 2, общо 20. Това от шкембеджийницата на Джумаята в Майнатаун, а не срещу сточна гара. ....
Помня готин виц от времето когато малкото шкембе беше 5 ст', голямото-10. Става въпрос за култова (но безименна) шкембеджийница на Графа, между Раковски и Луи Леже:
"Шкембеджията" кълца със сатър каквото извадил от казана, без да го гледа, и само пита: Малка или голяма?
Вижда клиента че той кълца парцал а не шкембе, и заеква: Ама другарю, вие кълцате парцал...
Шкембеджията му се сопва: За 5 с'тинки персийски килим ли искаш бе?!?
П.С. БИАД НИКОГА не е бил шкембеджийница, а култов (понякога и класен) ресторант:)
Първо: Шкембе чорбата е по-добра с кисело мляко! Второ: Дъщеря ми е на 5 и определено пред пилешка супа предпочита шкембе чорба. С чесън! Скоро и с люто. :) Трето: Странни са дамите, които се гнусят от шкембе. Толкова други неща слагат в устата си... ;)
Ха, шкембе чорбата като секс символ!? За първи път такъв поглед към нея. Като се позамисля май че не е много елегантно да си хапваш шкембе чорба, та дори вече и за простащина се смята. Но пък за сметка на това е то-о-о-лкова вкусно и съблазнително!
Но има едно абсолютно изискване, приготвено от каквото трябва и както трябва! Което напоследък е толкова рядко, или абсолютно безвкусна нагарчаща гола водица или някакво подобие на шкембе крем супа :(
А относно чесъна... аз не съм свикнал така. От малък единствената подправка е червен лют пипер. СИЛНО лют и фино смлян, не както сега го дават на люспи. Като го поръсиш и плъзва като червен облак по повърхността а коремът ти се присвива от нетърпение знаейки какво го чака. И после една студена биричка да угаси огъня.... ехаааа:)
Да, като се позамисля май че са прави жените в ревността си. Пред една истинска шкембе чорба и стандартният съпружески секс истинският мъж е ясно какво ще избере :)
Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
Ха, шкембе чорбата като секс символ!? За първи път такъв поглед към нея. Като се позамисля май че не е много елегантно да си хапваш шкембе чорба, та дори вече и за простащина се смята. Но пък за сметка на това е то-о-о-лкова вкусно и съблазнително! Но има едно абсолютно изискване, приготвено от каквото трябва и както трябва! Което напоследък е толкова рядко, или абсолютно безвкусна нагарчаща гола водица или някакво подобие на шкембе крем супа :( А относно чесъна... аз не съм свикнал така. От малък единствената подправка е червен лют пипер. СИЛНО лют и фино смлян, не както сега го дават на люспи. Като го поръсиш и плъзва като червен облак по повърхността а коремът ти се присвива от нетърпение знаейки какво го чака. И после една студена биричка да угаси огъня.... ехаааа:) Да, като се позамисля май че са прави жените в ревността си. Пред една истинска шкембе чорба и стандартният съпружески секс истинският мъж е ясно какво ще избере :)
—цитат от коментар 56 на Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП
+++ Абсолютно си прав . Ако има възможност да те черпя с най - доброто шкембе в България и биричка намиращо се на околовръстното на Б. Слатина ще го направя , обади в ЛС . Поздрави .
Русофилите живеят в ЕС и посмъртно не биха живяли или пратили децата си в Русия. Обаче прoдават България на Русия. Неграмотност и Шизофрения?
Няма по-неприятно нещо эа мъжа от жена с лош дъх.Представям си да трябва да целувам жена, която е яла шкембе чорба с чесън.По-скоро не искам да си представя.
Баща ми когато дядо ми го е отбил от семейната кухня като студент е набивал шкембе по 5 ст чинията :) Иначе във Варна "Гюрлата" перфектно шкембе, по пътя от Самоков за София "Стената" перфектно шкембе и телешка глава в шкембе В София така и не намерих.
Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
Бог да прости животните дето се бастисват за вкусовите удоволствия на хората! Но така е в долната ни технико-възходяща цивилизация, където по-силния пИчели... за Коледа угоявате прасето, за Гергьовден - агнето, но на избори на нас ни точат ножа!
Шкембе чорба ?....няма нужда да се вари 2-3-4 часа преди време си купих от една бакалия "суха"супа в плик işkembe çorbası 5 мл топла вода и готово... незнам от какви обрезкия бяха правили но беше много блиско до оригинала на шкембеджийница Шанхай до сточна гара от средата на 70-те.
Освен това шкебето е свързано с препиване. Прекаляването с алкохол и изобщо всяко оливане се смятат често за неприлични за една жена и напълно приемливи за един мъж. ======= Верно е това. ... Шкембето чорба е най вкусна сутрин ,още преди ходжата на пропее.... На гладен стомах....и по възможност без хляб. Като отрезвително , е идеална храна ! Затова около баровете в Турция има и шкембеджийници.... На мен ми харесва агнешката...не много сварена ....и полята с tere yağ....горещо краве масло.... Доколкото помня, в България, най вкусната шк. чорба се правеше в Пазарджик. ..на центъра....
Когато бяхме в отделенията (1-4) клас и сме първа смяна шкембето ни беше редовна закуска преди да влезем в час. Часовете почваха от 7 и 15, а ние в 6 и половина вече бяхме на опашката в Кооперативна Среща с бачкаторите. Бръмбазъци, едва показващи се над тезгяха си взимахме алуминиевите купички. С много люто и чесън, разбира се. И това всеки ден! Сегашните диетоложки при Гала и мамчета биха се изприщили само при мисълта.
Колкото и да се напъва Албена никой свестен мъж няма да приеме жена, която му мирише на чесън! В тази връзка самото разбиране за....еманципация в тази насока е по-скоро глупаво и противоестествено. Не забранявам на жените да си харесват шкембе чорбата, но хайде да не пресилваме нещата.
"Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
По времето на бае ви Тодор един клиент се оплакал на управителя на кварталната шкембеджийница, че намерил парцал в чорбата си. - Ти какво? Да не искаш за 4 стотинки персийски килим да ти нарежа вътре? Отговорил управителя!
"Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
Най-добрите ми попадения за шкембе чорба са били в Одрин и Лозенград... На Гюрлата във Варна (тази на Петлешев) е такава опашка, че понякога се отказвам да чакам... Наскоро, в Шумен ядох много добро, ама не се сещам, как му казваха на мястото. Трябва да питам тоя, дето ме води.
От тоя светофар посока Търнава с/у мотел Фау в ляво се пада .Майстора се казва Стефчо .
Русофилите живеят в ЕС и посмъртно не биха живяли или пратили децата си в Русия. Обаче прoдават България на Русия. Неграмотност и Шизофрения?
До коментар [#44] от "Go Go": С домати се прави в Калабрия. На 500 гр. шкембе се слагат 700 гр. доматен сос - от килограм белени домати и само сърцевината без семките. Той се овкусява със запръжка от лук, един морков, малко целина и чесън. Към 500 гр. от бульона на шкембето се долива половин бутилка бяло вино, прибавя се соса и накря се слага босилек и черен пипер. Без допълнителни чесън и оцет. В купата се поръсва пармезан и се слага цяла печена люта чушка.
О, има ги на много места ( търсенето определя предлагането :-) ! Явно не си любител на шкембето. Но е крайно време, някой ентусиаст да направи карта на София със всички шкембеджийници и със съответните звезди ( от една до пет ). Ще се търси много. За идеята не искам пари, а един екземпляр от шкембе-пътеводителя! :-)
Прекрасно описано приготовление! Но даже и то напомня за многообразието на тази традиция в България. Лично аз предпочитам застройката да се прави с масло и червен пипер но с удоволствие опитвам навсякъде местните рецепти. При следващо пребиваване в Пловдив ще търся правилното място.
Много, ама много чисто, и то в домашни условия трябва да е приготвено шкембето, за да става за ядене. Покрай шкембето се сетих за една гробарска история за Гошо и Жоро, ама сега и тук няма да я разказвам:)
Поздравления за Албена, че бутна тая тема. Още една шкембеджийска история: Някъде през средата на 90-те обикаляме по работа с едни англичанчета из Българията. Те си набиват за закуска пържените яйца в хотелите, ние си намираме шкембеджийници. И на обяд си поръчваме, ама те се дърпат - не щат дори да кусат "трайп" супата. Една сутрин ги гледам с виснали носове, кръвясали зъркели, кисели гримаси - типична картинка на махмурлука, причинен от фалшименто бирите по нашите места по онова време, пък и сега. Давай да намерим шкембе, скимтят. Чакай бе! Кой ти каза, че шкембето върши работа.? Някъв трети секретар в посолството им ги светнал и те биле пробвали. Верно, било меджик срещу ханговъра. Поуката е - има място за пиар агенциите да разработят нишата.
До коментар [#80] от "interesna": А бе, не трябва да се прекалява с чистотата, щото си губи вкуса. Най-гадните са тия третираните с химикали от внос. Ако е от касапница - вкуса е неповторим. Иначе що се отнася за историите Чудомир има прекрасна за Сливен и Ямбол и онова дето плувало по Тунджа.
До коментар [#65] от "the_fat": Сега ти видях поста. Аз бях на квартира точно над Шанхай на Сточна. Покрай тая шкембеджийница се запознахме с жената. Тя каза, че обичала много шкембе. Аз рекох, че нямам телефон ама може да ме намери там сутрин на закуска, шкембе разбира се. И така вече повече от 30г с нея. Много голям късмет извадих с нея. Още ме търпи.
Поздравления за Албена, че бутна тая тема. Още една шкембеджийска история ====== Примера и в статията е доста подвеждащ. В по луксозни места, специално за клиенти които обичат шкембе чорба, но не понасят специфичния и мирис..... се сервира специално шкембе, престояло няколко часа в минерална сода.
До коментар [#84] от "eti mehter": В България почти всичкото е такова - дезинфекцирано и безвкусно. Рядко се намира от касапници прясно. Иначе като се отворихме на тия неща, турците са царе на кукареча. Това са агнешки чревца. Виждал съм ги в Западна Турция навсякъде и Истанбул, разбира се. Във всеки град са с различни миризми и подправки. Може би най-евтината бърза и много вкусна (за мен) храна. В София една бирария в Заимов беше ги пуснала по 8лв (!) порцията. Добре бяха направени ама нещо не провървяха. То при тая цена...
Най-вкусното шкембе ядяхме в шкембеджийницата на "1-ви май" срещу р-т "Черно море" в Бургас през 70-те. В 5 сутринта с милиционерите от патрулките. А иначе "шкембе с чесън и бира" е клише. Бира след чесън е гадно.
Само дето зверски ми се прияде шкембе чорба. Че и тия снимки показват правилно направена шкембе чорба. И вероятно е правена в казан, а не в домашни условия.
А онова с пет минути за приготвянето и.....да си таковат таковатото. Шкембе чорба се прави дълго време и само с истинско прясно мляко.
в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
Това е принципът. Около десет, единадесет часа преди обед през седмицата шкембе чорба...не рядко два броя и една бира. Понякога, ако не спреш на едната бира се получава затворен кръг. Ама пък после плащаш с един махмурлък две напивания.
в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
за последен път ядох нормална (не от полуфабрикати) шкембе чорба в неврокоп. ако някой знае къде има свястна в софия, да помогне, предварително благодаря
До коментар [#69] от "Храбър":никой свестен мъж няма да приеме жена, която му мирише на чесън! ...>> Ами като се плаши от вампирите с техните причудливи секс фантазии, вампира му ниеден.:)Имах една инструкторка по бални танци- италианка. Извини ми се веднъж, че била яла чесън на обяд. Сладурка.:)
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.ОK
klecho
Рейтинг: 1293 НеутралноИнтересни наблюдения.
И все пак, не можах да схвана напълно тезата на авторката- бори се за правото на жените да "сърбат секси шкембе-чорба" или заклеймява мъжете като "брутални, миришещи на чесън простаци, съчетали в себе си примитивните стихии на природата"?
Боян Таксиров
Рейтинг: 1564 НеутралноДо коментар [#1] от "klecho":
ФАТАЛНА ГРЕШКА: https://fatalerror.bgГлупости. Да ядеш чесън е здравословно и повишава либидото. Продава се и в аптеките на хапчета.
Простащината също не я свързвам с чесъна, а например с бруталното "право" на по силния - селско мачовско и балканско разбиране за право.
В такива ситуации винаги се стига до сблъсък на примитивните стихии - и съвсем не говоря са сблъсък на вкусовите луковици с лютия пипер на шкембе - чорбата.
comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
Рейтинг: 4233 Неутрално"Ние, дамите, не си падаме особено по тази чорбица, предпочитаме една пилешка или картофена крем супа, повярвайте ми".
Libertarianism is just anarchy for rich people_________________
Свестните дами харесват щкембе ако някоя го мрази не е читава!
Иначе смятам за нормално това да се яде 5-10 пъти годишно не повече и то само ако е направено от майстори на шкембе чорба!
Alex Prime
Рейтинг: 450 НеутралноНай-хубавата супа! Вярно е, че повече мъже я ядат, но това е защото жените се мусят дори да я опитат. Вкусят ли, бързо стават фенки!
_imi_
Рейтинг: 492 ВеселоЕй, от тия картинки със шкембето и лютия пипер, не издържах и отивам в кварталната шкембеджийница за едно шкембе с бира! И чесън! Чао!
klecho
Рейтинг: 1293 НеутралноКъде видя да съм се изказвал против чесъна (не го понасям, но в случая това няма значение)?
Крайно време е да започнеш да разбираш смисъла на поставянето на кавички.
Peni Nikol
Рейтинг: 5558 ЛюбопитноВ заведения за хранене, където готвят ястия се предлага и то не лоша шкембе-чорба. Продават и за вкъщи.
Peni NikolКМЕТ В СЯНКА
Рейтинг: 4622 НеутралноДо коментар [#1] от "klecho":
ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!Жените, които ядат шкембе, ги уважавам.
SS
Рейтинг: 2785 ВеселоШкембето определено е мъжка храна - щото си го хапвам с кеф , а жената се муси !
ПП. Макар , че определено и третия пол му се муси - джендър шкембе не яде ...
Боян Таксиров
Рейтинг: 1564 НеутралноДо коментар [#6] от "klecho":
ФАТАЛНА ГРЕШКА: https://fatalerror.bgЕ, аз коментирах цитата в кавички по принцип, а не като твоя лична позиция.
НЕ гледам на света през твоите "очила" :)
lz2
Рейтинг: 2284 НеутралноИмам един приятел швед. Бяхме попрекалили вечерта и на сутринта той търси хапчета. Викам му, "ще те заведа да ядеш бульон трезве". Той се пули. Като отидохме в шкебеджийницата и ни сервираха, аз му я приготвих с чесън и доста лют пипер. Той гледаше с недоумение. Аз дапочнах да ям. Той посегна предпазливо, изяде една две лъжици и очите му светнаха! изяде я скоростно и си поръча втора. Сложи повече лют пипер и като я изяде беше плувнал в пот. Накарая коментира-"Не съм ял по-хубаво хапче против напиване в целият си живот"!
ПравописА е поле за изява на неграмотните!l.d
Рейтинг: 450 ВеселоНикъде не виждам авторката да изразява това мнение, но има препратки как тя мисли, че части от обществото са я виждали.
ПП Какво тя мисли е било мнението обществото, защото няма препратка към социологическо или антропологическо изследване на това мнение. Жалко, че едва ли съществуват такива. Винаги има "но"
дерибеев
Рейтинг: 2891 НеутралноДо коментар [#1] от "klecho":
всеки коментар може и ще бъде използван срещу васвсъщност бори социализЪма .
_imi_
Рейтинг: 492 НеутралноОтношението към чесъна, се смята за лакмус за това дали даден индивид принадлежи към средиземноморската или северната част на Европа. Веднъж на гости ни беше един германец и жена ми се беше подготвила с различни специалитети и разбира се с любимия ми, който за съжаление беше с чесън. С много чесън. С трепет очаквахме реакцията на госта. Немеца, след като го опита, заряза всичко друго и не преставаше да хвали манджата. Изяде всичко, "по вкусно не бил ял". След време получихме меил с молба да му изпратим рецептата! Та това е ... За немците, чесъна и стереотипите. :-)
citoyen
Рейтинг: 1362 НеутралноШкембе си хапват на доста места в Европа и по света и наистина има не малка доза авантюризъм за решилите да го опитат. Специално българската рецепта за чорба е за мен най-добрата ако е направена както трябва.
annonimus
Рейтинг: 229 НеутралноWtf, ама че балканиада. И какво еманципацията се изразява в ядене на чесън и шкембе?!
Един вид подражаването на всичко което правят мъжете остойностява една жена.
Скритото послание на статията е, че всъщност жените не са толкова добри колкото мъжете.
Много комплекс се крие тука
theduloclan
Рейтинг: 562 НеутралноТова са пълни глупости! Още една джендър-феминистична измислица. Аз като жена си ям чесън в най-различни гозби, дори и не съм се замисляла за гореописаните квалификации на жените. Като ми е вкусно, кой ще ме спре? Пълни глупости.
Защо не се опитате да пласирате тази статия в Италия където в почти всички гозби има чесън? Пълна липса на елементарни познания.
VeLikoV
Рейтинг: 554 НеутралноВкусове всякакви. Аз не обичам шкембе-чорба и агнешка дроб-сарма.
deacon
Рейтинг: 344 ВеселоВкусовете са като задниците-всеки си има!Бира-две и шкембе си е отвъд класиката по всяко време.
Боян Таксиров
Рейтинг: 1564 НеутралноДо коментар [#18] от "VeLikoV":
О, нека и аз да се присъединя към това твърдение. Всъщност не понасям шкембе чорба, агнешко, дроб, карантия всякаква и тлъсто.
Но без чесън и люто не мога.
Та очевидно според категориите на статията не е ясно дали съм брутален простак, смърдящ на чесън или джендър :))
ФАТАЛНА ГРЕШКА: https://fatalerror.bg
chichka
Рейтинг: 2659 НеутралноУнгарците също са фенове на чесъна. Родсвеници в Словакия- съпругата е унгарка и добра кулинарка. В 99% от ястията има чесън. Само торта с чесън не ме е гощавала!
Русия е проказата на планетата Земя.blondofil
Рейтинг: 2308 НеутралноДо коментар [#9] от "SS":
Ако пасивният партньор е приел дост лютив червен пипер, орално яналният секс ще се окаже доста парлива авантюра.
****
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
****
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
Гошко
Рейтинг: 395 ВеселоИ телешкото и агнешкото шкембе са добри, но свинското е няколко пъти(поне 5 )по-добро.
Който не е пробвал, няма право да се обажда!
На начинаещите, препоръчвам супа от пилешки воденички приготвени по технологията за телешко шкембе.
vankata1
Рейтинг: 1908 НеутралноЧовече, губиш много! Съжалявам те. Макар че има и безброй други прекрасни кулинарни вкуснотии, надявам се да имаш любими и да се наслаждаваш на храната, защото не са много удоволствията на този свят... Eat Pray Love
pifi
Рейтинг: 554 НеутралноТова е подарък за форумците:
Шкембе-чорба 1
Рецептата е изпросена е от най-добрия пловдивски готвач на шкембе -чорба, в шкембеджийницата срещу Сточна гара. Беше много отдавна, май вече я няма там……
Шкембето се измива добре, даже е добре да се поизкисне поне 1 час във вода.
Два са начините за почистване на шкембе - най-трудоемкия е и най-добър - шкембето се стърже под струя вода с нож до почистването му. По-лесния начин е като се кисне в разтвор от гасена вар. По-вкусно е първото.
Вари се 2-3- 4 часа на среден огън, като се внимава да не остане без вода. Най-добре става в тенджера под налягане - около час. В никакъв случай не се вари със сол. Сол се добавя съвсем накрая, ври още 15 мин.
Желателно е след като се свари, тенджерата да се остави на студено, докато напълно изстине. Изплувалата отгоре и вече втвърдена свинска лой лесно се отстранява.
Любителите на тлъстичко, мазничко и инфаркти могат да си добавят лойчица, масчица или масълце, както някои без много акъл съветват...
Шкембето се нарязва наситно, но по принцип се кълца със сатър върху дъска. Оставя се отделно от бульона.
Бульонът завира отново и се застройва със следната застройка:
-В подходящ съд се поставят 5 супени лъжици брашно, към тях по малко се добавят 3 яйца, добре разбити ( по-добрия вариант са 4 жълтъка ), бърка се докато стане гладка каша. Тази каша се разрежда с половин кофичка кисело мляко.
Застройката се разрежда с малко от горещия бульон, докато се позагрее, след което се изсипва в тенджерата. Бърка се енергично. Добавя се накълцаното или нарязано шкембе ( телешко, свинско или агнешко ). Пак завира. (Количеството на брашното определя плътността (гъстотата) на чорбата. В най-студените зимни дни е по-приятна по-гъстата чорба. През лятото - по-рядка.
Накрая се прави застройка от 4 супени лъжици олио, загрети в тиган и пълна лъжичка червен пипер. Тиганът се сваля от огъня и тогава се слага червения пипер и веднага се разбърква и бързо се изсипва в чорбата.
Естествено, отделно много лют пипер, чесън и оцет по вкус.
Лично аз си имам овкусен оцет - в бутилка силен домашен ябълков оцет поставям едро нарязани скилидки чесън - до половината на бутилката. Така престоява 30 дни ,прецежда се през тензух и после цяла година се ползва. Става не само за шкембе чорба.
ВАРИАНТ :
В шкембе чорбата, някъде на половината от варенето, прибавям телешко джоланче, за предпочитане нарязано на 2 по дължината. След добро сваряване обезкостявам и нарязвам мръвките на малки парченца.
За сгъстяване на чорбата ползвам кисело мляко в което да са разбити 1-2 яйца. Сервира се отделно за да може всеки да си слага по вкус.
Отделно поднасям счукан лютив пипер.
Пак отделно поднасям счукан чесън в сол и оцет.
Истински майсторлък е сам да си овкусиш чорбата слагайки от всички неща по свой образ и подобие.
Изключено е телешко шкембе да се смесва с каквото и да е свинско (уши, крака, опашки). Може само с телешки джолан.
А от свинските уши, крака и глава си направете разкошна пача и я яжте изстудена, като колбас с чесън!
pifi
Рейтинг: 554 НеутралноИ още една рецепта:
Шкембе-чорба 2
Необходими продукти:
• 1 бр. (500-600 г) телешко, свинско или говеждо шкембе
• 1/2 ч.ч. (100 мл) растително масло
• 1 ч.ч. (200 мл) прясно мляко
• 1 ч.л. (5 г) червен пипер
• черен пипер
• сол
• чесън и оцет за подправка
Начин на приготвяне:
Шкембето се попарва с вряща вода за 2-3 минути и веднага се остъргва с остър нож откъм вътрешната страна. След това се изчиства и откъм външната страна, като зацапаните места се измиват или се остъргват с нож заедно с ципата. Отново се измива, поставя се в тенджера и се залива със студена вода. Вари се, като се долива постоянно вода. За сваряването на говеждо шкембе са необходими 3-7 часа, за телешко 2-3 часа, за агнешко - от 30 до 60 минути. Докато се вари, шкембето трябва да е покрито с вода. Свареното шкембе се изважда от тенджерата и се накълцва на парченца, а бульонът се посолява и се вари ощe 15-20 минути, като към него се прибавят червеният пипер, прясното мляко и мазнината. При поднасянето в чиниите се слага от накълцаното шкембе и се залива с горещия бульон. За подправка се поднася отделно счукан чесън и оцет
Да ви е сладко!
Вашият профил
Рейтинг: 2853 Веселоостави шкембето, но джендърите из софииските заведения без предупреждение не слагат чесън в таратора. Някои слагат само ако много настояваш, а има и такива дето категорично отказват. На къде отива този свят?
☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠****
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
Zizu
Рейтинг: 1308 НеутралноНа снимката купичката с шкембето е много малка!
Слава на Украйна! Слава на украинските герои!Обожавам шкембе чорба!
Жена ми го готви прекрасно!
Статията не е лоша, но има много субективни неща :)
hamiltonf
Рейтинг: 4004 ВеселоДо коментар [#28] от "pifi":
Едно от последните изпълнения, може би и последното, на един човек, един от най-великите в цялата човешка история, въобще: https://www.youtube.com/watch?v=rxxHvW0oNpU&ab_channel=OlympicsВ Бургас има едно култово заведение, в което съществува меню "комбо" на шкембе чорбата, т.е. равни порции телешко, агнешко и свинско шкембе в една порция. Страхотия...
Deputat 241
Рейтинг: 2984 НеутралноКухня на ресторант, която не мирише на чесън, не е кухня!
“Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън ЧърчилА расистко-феминисткото тълкуване за шкембе чорбата от статията на другарката Албена е обида за армията на Алесандър Македонски, за римските легиони и за английските аристократи! Както и за добрите стари траки, разбира се, на които сме преки наследници.
Ей, убиваме за чесън! Жената е нагласила пушката, ша знайш!
'ΕΡΕΒΟΣ
Рейтинг: 2086 НеутралноВ Гърция много жени си падат по шкембе чорбата.
Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !cristo_n
Рейтинг: 506 НеутралноАвторката се учудва на предрасъдъците на хората в Централна Турция??? Нима?
След като твърди, че е прекарала "дълга обиколта" там, би трябвало да знае, че освен предрасъдъци и табута, там друго нямат.
А иначе, някои хора просто не харесват силната миризма на чесъна, някои на кимиона, някои на канелата...
marker
Рейтинг: 786 НеутралноДо коментар [#3] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":
Глупости.
Шкембето, както и друга карантия, не е препоръчително само ако си предразположен към подагра. Иначе си хапвай колкото искаш.
marker
Рейтинг: 786 НеутралноДо коментар [#33] от "Депутат 241":
Напълно си прав.
В Париж по обед ако минаваш през старата част с кварталните бистра, по улиците апетитно мирише на пържен чесън.
VeLikoV
Рейтинг: 554 НеутралноДо коментар [#26] от "vankata1":
Прав си, вкусотийки безброй :))) нямам нужда от съжаление
man_un
Рейтинг: 506 НеутралноПървите ми спомени за хапване на шкембе чорба в големи количества са свързани с войниклъка ми в София, 1970 г. Работехме на гара София и точно отсреща, на бул. "Георги Димитров", се намираше една кебапчийница, която железничарите наричаха Веселите казаци. Една пълна леля с голям черпак наливаше горещата чорба в купички, а ти се обслужваш с лютия пипер и чесъна. Накрая на щанда, сред буци лед, се гушеха кафяви шишета студена бира. Жена ми да е благословена и жива и здрава, че умее да прави тоя елексир. В предишните години обработваше материала, как, тя си знае, сега го има вакуумирано и се готви по-бързо. Зимата ги редуваме десетина и повече супи, шкембе, пача, борш, телешко варено и т.н., да си сгрееш душицата. За чесъна няма да споря, въпрос на вкус е, булката прави от него апетитка за риба и за споменатите супи, а на скилидки го ям като семки със зеле с месо, винен кебап и картофи с месо. Изобщо, ние имаме едно правило при сервиране на масата и то е--нож, сол, чер пипер, люти чушки и чесън. Яжте на воля и бъдете живи и здрави.
асен георгиев
Рейтинг: 922 НеутралноДо коментар [#5] от "_imi_":
божке, къде са останали квартални шкембеджийници?
асен георгиев
Рейтинг: 922 НеутралноДо коментар [#32] от "hamiltonf":
потекоха ми лигите! кака се казва?
сидер
Рейтинг: 638 ВеселоДо коментар [#8] от "КМЕТ В СЯНКА":
Язе па уважавам кметове дет ядат шкембе чурбица, тя е моята душица
сидер
Рейтинг: 638 ВеселоДо коментар [#40] от "асен георгиев":
Няма гии, няма ги. Ся готват ястия, таквиз глупости кат шкембе чорба, боб чорба,ь леща чорба ги няма на пангара
Go Go
Рейтинг: 551 НеутралноНе съм съгласен с някои от изводите и коментарите, но както и да е, всичко е въпрос на вкус, а на вкус и на цвет - товарищи нет. Вкусът на много хора е генетично определен, а на други - в детството и то погрешно. Имам позната, която не кусва агнешко, но дай и ярешко - не задава повече въпроси. Много хора с ниско кръвнишко не понасят чесън, той го сваля допълнително, а те си мислят, че не понасят миризмата му.
73! Go GoШкембе чорбата се смята за храна на бедните също погрешно - просто в края на 60-те години една купа шкембе чинеше 14 скъпотинки и 3 филийки хляб по 2, общо 20. Това от шкембеджийницата на Джумаята в Майнатаун, а не срещу сточна гара. Там освен шкембе имаше и шарден и търнак, а понякога и агнешки чревца. Но това беше през доброто старо време, когато скачахме от клон на клон. А през лятото на71-а шкембеджийницата изчезна.
В края на 70-те години най-добра шкембе чорба правеше бай Иван на роженски поляни, да не говорим за плетени и препечени агнешки чревца.
В Турция съм бил поне 5 пъти между 1995-а и 2011-а, но никъде не попаднах на добра шкембе чорба.
През последните години имаше добра шкембе чорба до плажа в лас Бургас (в Капана), но наскоро екипажът беше сменен и корабът потъна.
Най-добрата шкембе чорба през последните 2 години съм ял в една крайпътна кръчма в западните покрайнини, “Сръбска скара” край Долац, правят я с добавка на пресен лук и магданоз, а плескавиците им не чинят въпреки името на кръчмата. Който не е пробвал, да пробва дорде е време. Като пуснат цялата отсечка на магистралата, кръчмата най-вероятно да изчезне.
И в западна Европа ядат шкембе, даже в Швейцария. Ял съм шкембе, задушено в доматен сос, в кръчмата на Етцел. Добро е, но не е по наш вкус, нашенската чорба си е друго нещо.
И само за добавка. На времето срещу Може Евентуално да Изкараш (сега му викат технически университет) имаше една закусвалня “Дружба”. Там готвачът беше някакъв вълшебник, готвеше невероятна “телешка глава в шкембе”.
сидер
Рейтинг: 638 Весело,,Шкембе чорбата като обединител на нациите и разединител на половете,,
,,
Албена Шкодрова
Обединител е и на партийте, тута като гледам нито един не заслужава по малко от +. Затова няма значение на всички по ++++++ от мене
сидер
Рейтинг: 638 Весело,,Шкембе чорбата като обединител на нациите и разединител на половете,,
,,
Албена Шкодрова
Обединител е и на партийте, тута като гледам нито един не заслужава по малко от +. Затова няма значение на всички по ++++++ от мене
patilanskomeze
Рейтинг: 340 НеутралноЕй така, като чуе Румен Овч или друг БСП-ар рок, метъл, пънк, или рап парче, веднага се чуди дали парчето "възпява" или "заклеймява" това което е в текста, щото трето нема.
Съответно така интерпретират и преведени книги, абе всичко.
Напишеш му статия описваща два вида клишета, и те те питат кое от двете лишета "възпявяш" а кое "заклеймяваш":)
patilanskomeze
Рейтинг: 340 НеутралноТ.е. тезата ви е че:
1) описаните клишета не съществуват и автора ги измисля и налага, или
2) описаните клишета наистина съществуват и автора ги подкрепя и налага?
Какво точно се крие зад туй първосигнално буйставане?
И аз обичам шкембе и много приятелки. Смисъла на статията не беше "аха, вие сте лоши хора!" или "аха, не сте културни!"
Това някой да се опита игриво да обобщи едни клишета, и да опита да намери корените им, и човек да реагира все едно ти му налагаш тези клишета и твърдиш че са едно мерило на поведение--толкова тъпа реакция не съм срещал от около 10 години. В Плодвид едни два маймунека функционираха на такова ниво. Иначе чудесен град, ама тия двамата бяха пълни лейки.
Съвет: спрете думи като "джендър", "толераст", и т.н.--прекомерното им ползване води до притъпяване, но обратимо.
Binko Georgiev Binev
Рейтинг: 506 НеутралноДо коментар [#39] от "man_un":
и през деветдесетте имаше хубава шкембе чорба срещу централна гара. където спираха автобусите, за студентски град.
stedim
Рейтинг: 1682 НеутралноНе знам защо някои от колегите харесвам вакуумираното шкембе, което се продава. То няма нито мирис, нито вкус, както и да го правиш. Когато вариш шкембе / аз правя само телешко/ ,не ти ли замирише на шкембе, по–добре не го прави. Между другото, ако при варенето сложиш предварително малко спирт, или водка, миризмата намалява.
tie_interceptor
Рейтинг: 284 ВеселоТази статия и коментарите под нея са ярка илюстрация на пагубните последици от развитието на нàуката и технологиите...
На хората ни остава твърде много свободно време за писане на безсмислени, но за сметка на това дълги статии и коментари.
Нямаше, как да не се включа и аз - изявен любител на технологиите... :)
Roni
Рейтинг: 395 ВеселоДо коментар [#44] от "Go Go":
Помня готин виц от времето когато малкото шкембе беше 5 ст', голямото-10. Става въпрос за култова (но безименна) шкембеджийница на Графа, между Раковски и Луи Леже:
"Шкембеджията" кълца със сатър каквото извадил от казана, без да го гледа, и само пита: Малка или голяма?
Вижда клиента че той кълца парцал а не шкембе, и заеква: Ама другарю, вие кълцате парцал...
Шкембеджията му се сопва: За 5 с'тинки персийски килим ли искаш бе?!?
П.С. БИАД НИКОГА не е бил шкембеджийница, а култов (понякога и класен) ресторант:)
БИАД НИКОГА не е бил шкембеджийнина
....OF
drevnata
Рейтинг: 407 НеутралноДо коментар [#32] от "hamiltonf":
Кое е това заведение??? :)
drevnata
Рейтинг: 407 НеутралноПърво: Шкембе чорбата е по-добра с кисело мляко!
Второ: Дъщеря ми е на 5 и определено пред пилешка супа предпочита шкембе чорба. С чесън! Скоро и с люто. :)
Трето: Странни са дамите, които се гнусят от шкембе. Толкова други неща слагат в устата си... ;)
****
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
Fred
Рейтинг: 977 НеутралноХа, шкембе чорбата като секс символ!? За първи път такъв поглед към нея. Като се позамисля май че не е много елегантно да си хапваш шкембе чорба, та дори вече и за простащина се смята. Но пък за сметка на това е то-о-о-лкова вкусно и съблазнително!
Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.Но има едно абсолютно изискване, приготвено от каквото трябва и както трябва! Което напоследък е толкова рядко, или абсолютно безвкусна нагарчаща гола водица или някакво подобие на шкембе крем супа :(
А относно чесъна... аз не съм свикнал така. От малък единствената подправка е червен лют пипер. СИЛНО лют и фино смлян, не както сега го дават на люспи. Като го поръсиш и плъзва като червен облак по повърхността а коремът ти се присвива от нетърпение знаейки какво го чака. И после една студена биричка да угаси огъня.... ехаааа:)
Да, като се позамисля май че са прави жените в ревността си. Пред една истинска шкембе чорба и стандартният съпружески секс истинският мъж е ясно какво ще избере :)
Fred
Рейтинг: 977 НеутралноНе се гнусят, ревнуват :)
Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
blondofil
Рейтинг: 2308 НеутралноРадко - СВОБОДА или РОССИЯ
Рейтинг: 1004 Неутрално+++ Абсолютно си прав . Ако има възможност да те черпя с най - доброто шкембе в България и биричка намиращо се на околовръстното на Б. Слатина ще го направя , обади в ЛС . Поздрави . Русофилите живеят в ЕС и посмъртно не биха живяли или пратили децата си в Русия. Обаче прoдават България на Русия. Неграмотност и Шизофрения?
musashii
Рейтинг: 782 НеутралноНяма по-неприятно нещо эа мъжа от жена с лош дъх.Представям си да трябва да целувам жена, която е яла шкембе чорба с чесън.По-скоро не искам да си представя.
penetrating
Рейтинг: 7952 НеутралноОпитах великолепна шкембе чорба в центъра на Скопие. Изглеждаше като запържена с червен питер, но отлична
Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbertpenetrating
Рейтинг: 7952 НеутралноДо коментар [#44] от "Go Go":
Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David HilbertБаща ми когато дядо ми го е отбил от семейната кухня като студент е набивал шкембе по 5 ст чинията :)
Иначе във Варна "Гюрлата" перфектно шкембе, по пътя от Самоков за София "Стената" перфектно шкембе и телешка глава в шкембе
В София така и не намерих.
****
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
|Y|
Рейтинг: 284 НеутралноБог да прости животните дето се бастисват за вкусовите удоволствия на хората!
Но така е в долната ни технико-възходяща цивилизация, където по-силния пИчели... за Коледа угоявате прасето, за Гергьовден - агнето, но на избори на нас ни точат ножа!
Колко ли да е развито пък човечеството днес!
the_fat
Рейтинг: 450 НеутралноШкембе чорба ?....няма нужда да се вари 2-3-4 часа преди време си купих от една бакалия "суха"супа в плик işkembe çorbası 5 мл топла вода и готово... незнам от какви обрезкия бяха правили но беше много блиско до оригинала на шкембеджийница Шанхай до сточна гара от средата на 70-те.
eti mehter
Рейтинг: 4461 ЛюбопитноОсвен това шкебето е свързано с препиване. Прекаляването с алкохол и изобщо всяко оливане се смятат често за неприлични за една жена и напълно приемливи за един мъж.
Bukalemun=======
Верно е това. ...
Шкембето чорба е най вкусна сутрин ,още преди ходжата на пропее....
На гладен стомах....и по възможност без хляб.
Като отрезвително , е идеална храна !
Затова около баровете в Турция има и шкембеджийници....
На мен ми харесва агнешката...не много сварена ....и полята с tere yağ....горещо краве масло....
Доколкото помня, в България, най вкусната шк. чорба се правеше в Пазарджик. ..на центъра....
k_
Рейтинг: 3019 НеутралноКогато бяхме в отделенията (1-4) клас и сме първа смяна шкембето ни беше редовна закуска преди да влезем в час. Часовете почваха от 7 и 15, а ние в 6 и половина вече бяхме на опашката в Кооперативна Среща с бачкаторите. Бръмбазъци, едва показващи се над тезгяха си взимахме алуминиевите купички. С много люто и чесън, разбира се.
И това всеки ден!
Сегашните диетоложки при Гала и мамчета биха се изприщили само при мисълта.
gobay
Рейтинг: 990 ЛюбопитноДо коментар [#59] от "Радко - СВОБОДА или РОССИЯ":
Това къде е по точно?Там където е скарата ли до светофара?
Храбър
Рейтинг: 1958 НеутралноКолкото и да се напъва Албена никой свестен мъж няма да приеме жена, която му мирише на чесън!
"Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"В тази връзка самото разбиране за....еманципация в тази насока е по-скоро глупаво и противоестествено.
Не забранявам на жените да си харесват шкембе чорбата, но хайде да не пресилваме нещата.
Храбър
Рейтинг: 1958 ВеселоПо времето на бае ви Тодор един клиент се оплакал на управителя на кварталната шкембеджийница, че намерил парцал в чорбата си.
"Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"- Ти какво? Да не искаш за 4 стотинки персийски килим да ти нарежа вътре?
Отговорил управителя!
Petleshev
Рейтинг: 2774 НеутралноНай-добрите ми попадения за шкембе чорба са били в Одрин и Лозенград...
Бивш tww09306483.На Гюрлата във Варна (тази на Петлешев) е такава опашка, че понякога се отказвам да чакам...
Наскоро, в Шумен ядох много добро, ама не се сещам, как му казваха на мястото. Трябва да питам тоя, дето ме води.
Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
Рейтинг: 1004 НеутралноОт тоя светофар посока Търнава с/у мотел Фау в ляво се пада .Майстора се казва Стефчо . Русофилите живеят в ЕС и посмъртно не биха живяли или пратили децата си в Русия. Обаче прoдават България на Русия. Неграмотност и Шизофрения?
iavorski
Рейтинг: 240 НеутралноАвторката май е твърде феминизирана и бълнува феминистки глупости.
Сядаме в Анира / Любителите на шкембе знаят това име/. Аз поръчвам шкембе, жена ми поръчва шкембе, 5 годишната ми дъщеря поръчва шкембе. Толкоз!
gobay
Рейтинг: 990 НеутралноДо коментар [#72] от "Радко - СВОБОДА или РОССИЯ":
++++ Ако имам време като пътувам за Видин ще го потърся.
Petia Nikolova
Рейтинг: 377 НеутралноДо коментар [#8] от "КМЕТ В СЯНКА":
Мерси,кмете.
Ще върнем България в Европа
Рейтинг: 1713 НеутралноДо коментар [#44] от "Go Go":
С домати се прави в Калабрия. На 500 гр. шкембе се слагат 700 гр. доматен сос - от килограм белени домати и само сърцевината без семките. Той се овкусява със запръжка от лук, един морков, малко целина и чесън. Към 500 гр. от бульона на шкембето се долива половин бутилка бяло вино, прибавя се соса и накря се слага босилек и черен пипер. Без допълнителни чесън и оцет. В купата се поръсва пармезан и се слага цяла печена люта чушка.
_imi_
Рейтинг: 492 ВеселоО, има ги на много места ( търсенето определя предлагането :-) ! Явно не си любител на шкембето. Но е крайно време, някой ентусиаст да направи карта на София със всички шкембеджийници и със съответните звезди ( от една до пет ). Ще се търси много. За идеята не искам пари, а един екземпляр от шкембе-пътеводителя! :-)
citoyen
Рейтинг: 1362 НеутралноДо коментар [#27] от "pifi":
Прекрасно описано приготовление! Но даже и то напомня за многообразието на тази традиция в България. Лично аз предпочитам застройката да се прави с масло и червен пипер но с удоволствие опитвам навсякъде местните рецепти. При следващо пребиваване в Пловдив ще търся правилното място.
Roni
Рейтинг: 395 ВеселоДо коментар [#70] от "Храбър":
....OFПлагиат:) (МАЙТАААП). Виж коментар 52:)
interesna
Рейтинг: 229 ВеселоМного, ама много чисто, и то в домашни условия трябва да е приготвено шкембето, за да става за ядене. Покрай шкембето се сетих за една гробарска история за Гошо и Жоро, ама сега и тук няма да я разказвам:)
k_
Рейтинг: 3019 НеутралноПоздравления за Албена, че бутна тая тема.
Още една шкембеджийска история:
Някъде през средата на 90-те обикаляме по работа с едни англичанчета из Българията.
Те си набиват за закуска пържените яйца в хотелите, ние си намираме шкембеджийници.
И на обяд си поръчваме, ама те се дърпат - не щат дори да кусат "трайп" супата.
Една сутрин ги гледам с виснали носове, кръвясали зъркели, кисели гримаси - типична картинка на махмурлука, причинен от фалшименто бирите по нашите места по онова време, пък и сега.
Давай да намерим шкембе, скимтят.
Чакай бе! Кой ти каза, че шкембето върши работа.?
Някъв трети секретар в посолството им ги светнал и те биле пробвали.
Верно, било меджик срещу ханговъра.
Поуката е - има място за пиар агенциите да разработят нишата.
k_
Рейтинг: 3019 НеутралноДо коментар [#80] от "interesna":
А бе, не трябва да се прекалява с чистотата, щото си губи вкуса.
Най-гадните са тия третираните с химикали от внос. Ако е от касапница - вкуса е неповторим.
Иначе що се отнася за историите Чудомир има прекрасна за Сливен и Ямбол и онова дето плувало по Тунджа.
k_
Рейтинг: 3019 НеутралноДо коментар [#65] от "the_fat":
Сега ти видях поста.
Аз бях на квартира точно над Шанхай на Сточна.
Покрай тая шкембеджийница се запознахме с жената. Тя каза, че обичала много шкембе. Аз рекох, че нямам телефон ама може да ме намери там сутрин на закуска, шкембе разбира се.
И така вече повече от 30г с нея.
Много голям късмет извадих с нея.
Още ме търпи.
eti mehter
Рейтинг: 4461 НеутралноДо коментар [#81] от "k_":
BukalemunПоздравления за Албена, че бутна тая тема.
Още една шкембеджийска история
======
Примера и в статията е доста подвеждащ.
В по луксозни места, специално за клиенти които обичат шкембе чорба, но не понасят специфичния и мирис..... се сервира специално шкембе, престояло няколко часа в минерална сода.
k_
Рейтинг: 3019 НеутралноДо коментар [#84] от "eti mehter":
В България почти всичкото е такова - дезинфекцирано и безвкусно.
Рядко се намира от касапници прясно.
Иначе като се отворихме на тия неща, турците са царе на кукареча.
Това са агнешки чревца. Виждал съм ги в Западна Турция навсякъде и Истанбул, разбира се. Във всеки град са с различни миризми и подправки. Може би най-евтината бърза и много вкусна (за мен) храна.
В София една бирария в Заимов беше ги пуснала по 8лв (!) порцията. Добре бяха направени ама нещо не провървяха. То при тая цена...
jmf29537805
Рейтинг: 671 НеутралноНай-вкусното шкембе ядяхме в шкембеджийницата на "1-ви май" срещу р-т "Черно море" в Бургас през 70-те.
В 5 сутринта с милиционерите от патрулките.
А иначе "шкембе с чесън и бира" е клише.
Бира след чесън е гадно.
naskom44
Рейтинг: 450 НеутралноНай - добрата рецепта при тежък махмурлук - "Две шкембета и три ср-нета"
Nike
Рейтинг: 229 НеутралноФеминиски глупости!!!
Росен съм аз а Путлер ще капитулира
Рейтинг: 1391 НеутралноДо коментар [#6] от "klecho":
в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sandoЕ,
да взема да ти обясня какво има предвид дамата.
Просто е и е написано.
И жените си праскат шкембе чорба и това е правилно.
Росен съм аз а Путлер ще капитулира
Рейтинг: 1391 НеутралноСамо дето зверски ми се прияде шкембе чорба.
в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sandoЧе и тия снимки показват правилно направена шкембе чорба.
И вероятно е правена в казан, а не в домашни условия.
А онова с пет минути за приготвянето и.....да си таковат таковатото.
Шкембе чорба се прави дълго време и само с истинско прясно мляко.
Росен съм аз а Путлер ще капитулира
Рейтинг: 1391 ВеселоДо коментар [#87] от "naskom44":
в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sandoТри, ако си ял.
Аз не ям като пия.
Дет вика един приятел "не изпратиш ли токсичното лайно далеч от теб няма да ти мине махмурлукът".
Росен съм аз а Путлер ще капитулира
Рейтинг: 1391 ВеселоДо коментар [#86] от "jmf29537805":
в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sandoТова е принципът.
Около десет, единадесет часа преди обед през седмицата шкембе чорба...не рядко два броя и една бира.
Понякога, ако не спреш на едната бира се получава затворен кръг.
Ама пък после плащаш с един махмурлък две напивания.
彼得。斯托亚诺夫
Рейтинг: 447 Неутралноза последен път ядох нормална (не от полуфабрикати) шкембе чорба в неврокоп. ако някой знае къде има свястна в софия, да помогне, предварително благодаря
-- 子曰:[人能弘道,非道弘人]卫灵公15:28Росен съм аз а Путлер ще капитулира
Рейтинг: 1391 НеутралноДо коментар [#27] от "pifi":
в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sandoДо коментар [#28] от "pifi":
Благодарско.
Не съм правил от доста години и загубих рецептата си.
И пак много Благодаря за рецептите.
Росен съм аз а Путлер ще капитулира
Рейтинг: 1391 НеутралноДо коментар [#93] от "彼得。斯托亚诺夫":
в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sandoНе знам за София.
Ако минеш през Шумен гостилница "Чарли". Точно срещу "Технополис".
Скоро не съм ходил, но винаги е била перфектна.
Където и да поръчам шкембе чорба първо я опитвам без да съм сложил нищо в нея.
Така разбирам дали е на ниво.
тулса
Рейтинг: 2169 НеутралноДо коментар [#69] от "Храбър":никой свестен мъж няма да приеме жена, която му мирише на чесън!
"The glory of God is intelligence"...>> Ами като се плаши от вампирите с техните причудливи секс фантазии, вампира му ниеден.:)Имах една инструкторка по бални танци- италианка. Извини ми се веднъж, че била яла чесън на обяд. Сладурка.:)