Хлябът – във фризера, зеленчуците – не и в хладилника

Хлябът – във фризера, зеленчуците – не и в хладилника

© Тодор Милиев



Ако сте сбъркали и сте сложили зеленчуците в хладилника и те са се спаружили - може да върнете свежестта им, като ги потопите в ледена баня.


Това съветва Масимо Джорждо, към когото се обърнахме, за да помогне с ценни съвети как по-добре да съхраняваме храната, вместо често да се ядосваме, когато изхвърляме продукти от хладилника.


Всички препоръки и примери може да разгледате тук, но първо се запознайте с кратка визитка кой е Масимо Джорджо и защо може да му се доверим, че познава продуктите:




Съученикът, който стои на чина до него в Италия, му обяснява колко прекрасна държава е България. Тогава Джорджо е още малък, но след няколко години ще се установи в софийския квартал "Толстой", където веднага ще научи най-важното за всичко българско и родно.


Петнадесет години по-късно го намираме в друг краен квартал в София ("Левски - Г"), където продължава да работи със същата задълбоченост и вяра


в изграждането на култура на хранене, наслада и бизнес


както в първите си стъпки в ресторантьорството, когато е на 25.


Преди да се установи в България, Масимо Джорджо работи сезонно в ресторанти основно в Рим и на остров Сардиния. Увлича го всичко, свързано с бранша – не само готви, но и минава през нужната професионална стълбица – първо е сервитьор, после и барман, по-късно идва и кухнята. През 2004 г., вече в България, става асистент и преводач на италианския майстор-готвач Масимо Ферари, носител на 2 звезди "Мишлен", където "всичко ми минаваше през ръцете, а по-добро училище от това няма".


"Моята първа гледна точка беше, че това е страната на чудесата, що се отнася до правенето на самостоятелен бизнес." В България според Джорджо не само може да открият много неща, които да правиш, но и да ги изградиш от нулата. Разказва, че ако в Италия нямаш солидна основа, сигурен гръб и средства, не можеш да създадеш каквото и да е и "си търсиш белята". Например лицензите са много стриктни – ако искаш да отвориш ресторант и квотата за определен район е запълнена, шанс няма, трябва да купиш стар лиценз и веднага да започнеш с минус. Финансовото напрежение е огромно, рискът – също.


В средата на 2006 г. открива Cosa Nostra – първата тратория в София с традиционна храна по италиански. "Особеното беше, че срещаш мен – говоря ти като пълен идиот, но това не ми пречи да ти обяснявам семплата политика на заведението: "Довери ни се,


аз ще избирам храната за вас, само ми кажете колко сте гладни


и ако имате алергии към определени храни", спомня си Джорджо. Освен това имат само едно меню и държат рекламата им да бъде само от уста на уста. Ресторантът е успешен и съществува до 2010 г. След това поема нови кулинарни пътища в Пловдив, Варна и отново София, където е главен готвач в няколко италиански ресторанта, докато стига до сегашното си пак от бранша, но различно предизвикателство - фирма "Томеко", занимаваща се с внос и продажба на професионално кухненско оборудване.


Хлябът – във фризера, зеленчуците – не и в хладилника

"Няма как да не е имало желание да не искам да се прибера", усмихва се той. Думите, които използва, за да очертае спомените и емоциите си, са невероятни пълноценни изживявания, гарнирани със крайни разочарования и несправедливости, свързани с бизнеса му със съдружници. Той вече със спокойствие разказва за разпадналите се взаимоотношения с някои от бившите му партньори и обобщава: "Не успях да предпазя правилно интересите си, но подобни развръзки може да има във всяка държава, не само тук."


Тук успяват да го задържат микс от отговорност за онова, което е поел, и желание да доизгражда тези 15 години с труд, да се случи нещо. "Не ще да пускам кокала", смее се италианецът, който говори вече говори добър български и от време на време допуска грешки в езика.


Изграждането му като готвач и професионалист е свързано с много самообучение. Той обича да се образова, да чете много и да се усъвършенства със знания, които да подкрепят уменията – първо, заради себе си, второ, заради персонала, когато обучава. "При мен това никога не е било само бизнес, от който да се стремиш единствено да печелиш – печалбата е следствие от нещо, което си направил правилно преди това. Обичам всичко да е както трябва, да се знаят всички стъпки, а и в "Томеко" контактът с клиентите ги предполага – трябва да помогнеш на клиентите си да изградят бизнеса и да ги информираш оптимално как да стигнат до техните цели." Масимо обяснява как работят уредите, какво се прави с тях, как се съхранява храната.


Затова и днес ни обяснява как да съхраним продуктите в дома и кое е най-важното за живота им - всички съвети четете в "Как да съхраняваме храната правилно".

Коментари (9)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Йоаникий
    Йоаникий
    Рейтинг: 836 Разстроено

    Всичко разбрах, ама нито един съвет не видях....

    Най-високите препятствия са тези, които сами си поставяме.
  2. 2 Профил на maria_toycheva
    maria_toycheva
    Рейтинг: 682 Неутрално

    Всичко разбрах, ама нито един съвет не видях....
    —цитат от коментар 1 на Йоаникий


    ето тук са съветите, отделили са ги в друга статия: https://www.dnevnik.bg/istorii_na_denia/2018/07/26/3287229_kak_da_suhraniavame_hranata_pravilno/

  3. 3 Профил на vagabond66
    vagabond66
    Рейтинг: 2112 Весело

    "дневник"!!!
    Тази реклама я пуснахте още вчера,
    ама пак си беше "лъжлива новина"!
    Напишете за заглавие "РЕКЛАМА",
    вместо тези измислици!

  4. 4 Профил на kamenof
    kamenof
    Рейтинг: 329 Неутрално

    "дневник"!!!Тази реклама я пуснахте още вчера, ама пак си беше "лъжлива новина"!Напишете за заглавие "РЕКЛАМА",вместо тези измислици!
    —цитат от коментар 3 на vagabond66


    А в същото време в статията - "държат рекламата им да бъде само от уста на уста"....
    :D симпатяги

  5. 5 Профил на vesela
    vesela
    Рейтинг: 638 Неутрално

    Доста полезни съвети, за който иска да ги прочете. Благодаря на Дневник.

    vesela
  6. 6 Профил на mop36557620
    mop36557620
    Рейтинг: 1415 Неутрално

    Поредният неуспял бизнесмен

  7. 7 Профил на Peni Nikol
    Peni Nikol
    Рейтинг: 10225 Неутрално

    Има неща, които не знаех, статията е полезна.

  8. 8 Профил на The Island
    The Island
    Рейтинг: 2062 Неутрално

    А вратовръзката кьде.

  9. 9 Профил на Orchid
    Orchid
    Рейтинг: 1068 Любопитно

    Хубаво е да се прави такава скрита реклама от време на време, за да се информираме за броя на чуждите инвеститори, тъй като те се броят на пръсти и бездруго. Абе като е толкова лесно и доходно да се прави бизнес в България защо изходите на страната са пълни със занимаващи?





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK