С деца на път – история от мързеливи и отдадени пътешественици

Това е съдържание, създадено от маркетинг студио Storio по задание на партньор на "Икономедиа".

С деца на път – история от мързеливи и отдадени пътешественици

© Цветелина БелутоваАко има по-точен термин за безделническата нагласа на италианците към живота от популярния Dolce far niente, това е Intalliamento. Писателят Бепе Севернини го описва като "очарователно неаполско помайване", или онзи момент между порция паста и сладолед, в който небрежно разсъждаваш какво да правиш после. И изяждаш още един сладолед.


Като такива пътешественици се описват Мария и Андрей Андрееви – бавни, мързеливи, угаждащи си. А за 4-годишната им дъщеря Анна веднага разбираш, че е дете на светал. Пътува с родителите си от 16-ия си ден. От няколко дни вече има и сестра (родена след срещата за този текст - бел.ред.) и пътуванията ще станат за четирима.


След 10-годишен опит в журналистиката, сега Мария се занимава с дигитален маркетинг, а Андрей е строителен инженер. Запознават се случайно покрай пътуване и имат семеен блог за пътешествия. Той стартира през 2011 г. с идеята да е фотографски сайт на Андрей, но се разширява естествено заедно със семейството.
Дървеният град на Емир Кустурица в Западна Сърбия - едно от най-любимите им места на Балканите

© Андрей Андреев

Дървеният град на Емир Кустурица в Западна Сърбия - едно от най-любимите им места на Балканите


Животът е чудо


Семейството пътува непрекъснато. И под непрекъснато имат предвид - всеки уикенд. Пътешествията с кола планират от днес за утре, а тези със самолет – за следващата седмица, най-много след месец. Смятат, че ако човек иска да е в движение, ще намери време и начин да го направи. Продължават да са влюбени в балканските дестинации, като приключенският им маршрут включва не само леснодостъпните Пирот, Белград, Скопие, Одрин и спретнатия Загреб, но и рафтинг по река Тара в Босна и Херцеговина и разходки по моста на Дрина във Вишеград, "където просто се умълчаваш и се връщаш в романа на Иво Андрич", разказва Андрей. Мария добавя: "Една популярна, но не добре опитана балканска дестинация според мен е дървеният град на Емир Кустурица – повечето хора отиват само да го разгледат, а ние спахме там след една вечер в The Damned Yard – местен бар с жива балканска музика, без микрофони и озвучителна техника" (повече за града - тук).


С деца на път – история от мързеливи и отдадени пътешественици

© Андрей Андреев


Бульон за душата


Не са туристи, които стават в 7, за да хванат all inclusive закуската и да хукнат да покриват списък със забележителности. Когато са в нов град, Мария, Андрей и Анна се наспиват като местни и после се сливат с тях. Затова няма да ги засечете да катерят стълбите на искрящо белия монумент Vittorio Emanuele II в Рим, където не са и ходили заради неписаното правило да избягват свръхпопулярни места. През това време те са нахлули в кухнята на автентичен южноиталиански ресторант в някое от селата около Саленто, Матера или Алберобело, където преди тях не е стъпвал туристически крак.


Въпреки невероятната красота и гостоприемството на Южна Италия, където е било двуседмичното им сватбено пътешествие, любимото място на Мария в страната е Болоня – заради "всичките арки, които създават усещане за уют, подреденост и закрила, особено ако си в компанията на дете", и личния ѝ опит с кулинарния имидж на града.


Легендарните тортелини в бульон, едно от най-вкусните неща от италианската кухня (поне за семейство Андрееви)

© Андрей Андреев

Легендарните тортелини в бульон, едно от най-вкусните неща от италианската кухня (поне за семейство Андрееви)


Там се запознали с 80-годишната домакиня на Trattoria Anna Maria, където се готви само по наследени от бабите ѝ рецепти. Сред тях е не толкова елегантно звучащото, но може би най-вкусното италианско ястие: тортелини в бульон. "Да, и ние така странно гледахме. Там всичко се прави много бавно, съставките за всеки сос трябва да си говорят поне осем часа, преди да бъде сервиран", раказва Мария за пълнените с телешко тестени късчета, които плуват в приготвен от кокошка и зеленчуци бульон. Добавя, че рецептите от места като траторията са единствените "сувенири", които носят вкъщи.


"Доста мързеливи туристи сме и предпочитаме да си изберем два-три музея, които да разгледаме по-подробно и после да "смелим" видяното на по чаша вино и вкусен обяд", казва Андрей. От дългия списък с музеи в Болоня и двамата препоръчват внушителния Archiginnasio – първата сграда на най-стария университет в света, основан през 1088 г., в който една от атракциите е Анатомичният театър - това е залата, в която се водели лекциите по анатомия през 17 и 18 век. (Историята в блога е тук.)


Изкуството на семейния уикенд


"Целият град е забележителност, чувствам се добре на всяка улица, на всеки площад и във всеки храм", казва Андрей за любимия си Загреб, който според него е едно от най-добрите места за семеен уикенд. "Ако сте с дете, задължително посетете зоопарка в парка Максимир, където има прекрасна хармония между усещането, че си сред природата, и факта, че повечето животни все пак са в клетки, които дори не мога да нарека клетки, защото нилският крокодил например блажено се къпе под един красив водопад..."


Сред местата, които трудно биха могли да минат за голяма туристическа атракция, но е сред любимите открития на семейството, е и загребският Арт Парк. "За хора без деца това е чудесно място за почивка с бира, а ние ходихме там по две причини – едната е, че има страхотна детска площадка, а другата, че от двете страни на парка има входове към другата ни загребска слабост - тунела Грич, който искахме да изучим от всички посоки."


Луксозният къмпинг Big Berry на река Колпа, на границата между Словения и Хърватия

© Андрей Андреев

Луксозният къмпинг Big Berry на река Колпа, на границата между Словения и Хърватия


И двамата не си падат по традиционните летни ваканции на море и така стигат до река Колпа, на границата между Словения и Хърватия, където последното лято са почивали с детето в Big Berry. Истинска glamping дестинация (бел. ред. от glam и camping - луксозно къмпингуване), където най-големият лукс не е джакузи на верандата, а огромно зелено пространство, с което всеки наемател на едно от 7-те бунгала разполага, както и възможността да стигнеш до хърватската провинция през реката.


Често отскачат от една дестинация на друга, тъй като това е възможност да посетят място, което не биха планирали. "Когато бяхме в Словения, един приятел предложи да отидем до Венеция. Не бихме се запътили умишлено към толкова популярно туристическо място, но ако е спонтанно – не отказваме".


История от една баня


Концепцията им да се сливат с местните включва не само това да си пъхат носа в кухните им, но и в обичаите им. Не пропускат минералните бани на местата, където те са издигнати в култ, например в Будапеща, "и хората притичват боси от вкъщи до градската баня с хавлия на рамо".


Любимата им история обаче е от най-старата баня в Одрин – Соколу хамам, където се подлагат на здраво къпане и масажи по всичките правила на ориенталска процедура. "Никога не се бях чувствала по-чиста", казва Мария, а Андрей добавя: "Докато телякът втриваше сапун в кожата ми с онзи зловещ уред кесе, буквално виждах как изсветлявам".


Ако го питаш за наистина шокиращ обичай обаче, разказва за сватбената церемония в Туркменистан, на каквато попада при една командировка. "За младоженците е задължително да се снимат с портрета на лидера Гурбангули Бердимухамедов. Освен че целият град е покрит с негови снимки, ликът му стои на видно място и на всяко сватбено тържество. Като изключим този момент, сватбите са доста колоритно събитие, особено заради облечените в красиви народни носии гостенки".


Извън любимите си балкански и италиански дестинации Мария и Андрей препоръчват Естония, която ги е спечелила с топлината и мекотата на архитектурата и хората като контраст на климата. Спомените им включват не само мускулната треска след катеренето на средновековни крепостни кули в Талин и издирването на истинска местна бирария, но и поредното спонтанно пътуване до реновирано феодално имение от 17 век, разположено на брега на Финския залив на северния бряг на Естония сред безумно красива природа. (Историята - тук).


Въпреки че фотографската техника е основният им багаж, Естония е една от страните, в които изпитваш нужда да се разхождаш и съзерцаваш, без да документираш, казват двамата. А на въпрос какво никога не снимат, имат много бърз отговор: залези. "Иначе как ще им се насладиш?"


В Загреб, Хърватия

© Андрей Андреев

В Загреб, Хърватия


С деца на път


"Не се самонастройвате отрицателно и не го приемайте като нещо много трудно и сложно, а като нещо по-забавно от обичайното пътуване без деца" – това е един от съветите на Мария и Андрей към родителите, които още не са добре обиграни в изкуството на семейното пътуване.


Според тях няма универсални предизвикателства в пътуването с деца – на някои им прилошава в автомобил и това често е най-трудната част от пътуването; други обичат да пътуват, но се плашат от непознатото, включително не искат да пробват различна храна и трябва да им носиш от къщи; трети имат режим за сън, който не подлежи на нарушаване и това може да обърка графика. "Всяко дете е различно и просто родителите трябва да се съобразяват с неговите особености. "Но това не прави пътуването невъзможно, просто малко по-различно", казва Мария.


Понякога за Анна самото пътуване като придвижване не е много приятно, но тя обича да открива нови места или да се връща на стари, които е харесала, казват родителите ѝ. "Естествено, че не помни абсолютно всичко, но за нас е важно, че се е чувствала добре в този момент и се е радвала. Пътуванията я направиха много по-социална – по-лесно общува с хората и не се страхува от непознати места и неща".


На въпрос кога планират пътешествие с новия член на семейството си Адриана, казват: "Както винаги, ще го решим от днес за утре или от днес за днес. Може седмица след изписването му от болницата да решим да потеглим някъде, може и да си останем с месеци в София – зависи от много неща, от детето, от нашето настроение." И обобщават: "За нас е важно всички да са доволни и да се чувстват комфортно, дори когато не пътуваме - затова и пътуването с дете не ни разваля удобството."


С деца на път – история от мързеливи и отдадени пътешественици

© Цветелина Белутова, Капитал


Още 7 места, които семейство Андрееви препоръчват:


- Мъртво море – защото е противоречиво, но интересно преживяване


- Минерална баня в Будапеща – ние посетихме турската баня Кирай (Király fürdő), която е съвсем близо до площад Батияни, а следващата ни цел са популярните Сечени и Гелерт


- Град Лвов в Украйна - заслужава си да се види всяка улица


- Метеора в Гърция – защото е чудо на природата и цивилизацията


- Мостар в Босна и Херцеговина, където ни посрещнаха с вино, една сутрин ни дадоха ракия вместо сок и се чувствахме на точното място


- Плитвичките езера в Хърватия – невероятна красота и физико-биохимична лаборатория на открито


- Пътуване по Трансфъгърашкото шосе в Румъния - най-красивият път, по който сме шофирали


Задължително в куфара


Мария: "Освен бански и джапанки, както и малко повече дрехи и обувки, в сравнение с нашите, задължителното, което слагаме в багажа, когато сме с Ани, е лекарства и материали за първа помощ, както и близалки против прилошаване в автомобил"


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK