Фитнес за пенсиониране и свободата на американската мечта

"Да си "фит" означава да можеш да правиш по-добре и повече различни неща, които обичаш", казва Дойчин Кършовски, който от години развива бизнес като уелнес консултант в Съединените щати

© Личен архив

"Да си "фит" означава да можеш да правиш по-добре и повече различни неща, които обичаш", казва Дойчин Кършовски, който от години развива бизнес като уелнес консултант в Съединените щатиТова, което давам на клиентите си е свободата да не мислят как да организират свободното си време. Аз го правя вместо тях – от тренировките във фитнес – залата, през хранителния режим, до времето, което трябва да отделят, за да слушат музика или да четат по време на ваканцията си", казва Дойчин Кършовски. Услугата, която предлага през онлайн платформата си Want2gofit e нарекъл Wellness Consierge. "Не, не, няма нищо общо с портиер, бърза да обясни той, защото вече сто пъти е чувал следващия въпрос. Аз съм уелнес консултант".


Повече от 15 години Дойчин живее със семейството си в САЩ. Установили се в Синсинати през 2003 година, след като спечелили Зелена карта. "Нямахме никакво намерение да заминаваме, разказва той. По това време вече бях напуснал работата си на гимназиален учител по физическо възпитание и бях директор на Българската Черноморска мрежа на неправителствените организации. Бях съосновател на клуб "Приятели на морето" и работех във фондацията си "Мейдей". Изобщо – всичко беше тръгнало като по вода". И така до деня, в който една от сътрудничките му влиза в офиса с тесте бланки за участие в лотарията "Зелена карта". Всички изпращат формулярите, но година по-късно само Дойчин е на кръстопът.


Подаръкът
"След като спечелихме зелените карти с жена ми трябваше да решим какво да правим, разказва той. Да забравим, че ги имаме защото бъдещето ни в България изглеждаше светло и предвидимо или да поемем към авантюрата". В крайна сметка решават, че никога няма да си простят ако пропуснат шанса да видят Америка и заминават. Правят го с мисълта, че винаги има и път назад.


На прощалното парти, което организира, Дойчин получава от приятелите си метла – за да има с какво да започне първата си работа в Америка. По ирония на съдбата подаръкът се оказа пророчески.


"Звучи невероятно, но метлата влезе в работа още първата година, след като пристигнахме. Започнах работа като шеф на чистачите в най-големия музей в Синсинати. А бях "шеф" защото освен английски говорех и руски. Останалите чистачи бяха грузинци и не говореха добър английски. Така единственият начин да се общува с тях беше на развален руски. За това и заплатата ми беше 9 долара на час – с един долар повече от тяхната", спомня си Дойчин.


Една година работил само нощем като търговски агент на Кока – Кола, след това за кратко в строителството и 3 години като техник. По това време с приятел купили бънджи трамплин и започнали страничен бизнес в един от местните молове. "Няма нищо по-лесно от това да започнеш свой бизнес в Щатите, казва той. Системата е така създадена, че да да те подпомага, а не да създава препятствия. А това вдъхновява. Възможностите за избор и промяна, усещането за свобода тук са невероятни".


Първия клиент


На 16 годни Дойчин станал най-младият майстор на спорта по морски многобой у нас – комбинация от плуване, бягане, стрелба, ветроходство и гребане. След това, защото не го допуснали до изпит във Висшето военноморско училище във Варна заради далечен роднина, съден от т. нар. Народния съд, влязъл в тогавашния ВИФ (сега Национална спортна академия) със специалност "Ветроходство". После записал и специален курс по спортна журналистика, а накрая и по акупресура. Днес печели по 150 долара на час с йога и фитнес тренировки в домовете на 14 от клиентите си. Други 80 тренира по целия свят през онлайн платформата си.


"Бях започнал да ходя редовно в един фитнес клуб на нашата улица, разказва той. Там разбрах, че имам и знанията и умението да бъда персонален треньор. Изкарах евтин курс за фитнес инструктори, защото не знаех че мога да използвам дипломата си от ВИФ. Скоро след като започнах работа в една от големите фитнес зали в града регистрирах своя компания и намерих първия си частен клиент".


"През последните 5-6 години във фитнеса тече тиха революция, казва той. Нещата се променят и днес все повече хора искат нещо повече от трупането на мускули. А това е за добро. Винаги давам пример с момчетата от фитнеса, в който аз тренирам – някои от тях тласкат от лежанка 300 кг, но не могат нито да бягат, нито да плуват. Да си "фит" за мен означава да можеш да правиш по-добре и повече различни неща, които обичаш. Тогава фитнесът не те ограничава а те прави по богат с движения и възможности. За това помагам на клиентите си да си поставят и постигат цели - нови движение или емоция. В момента, когато усетиш, че си усвоил нещо ново ти вече се чувстваш удовлетворен.", твърди Дойчин. Според него най-важна е възможността да се движиш с лекота. Затова и йога се оказва универсален начин да тренираме тялото си. "Освен това йога може да се практикува навсякъде. Няма нужда и от кой знае колко място. Само толкова, колкото да разстелиш постелката си".


Дойчин Кършовски

© Личен архив

Дойчин Кършовски


Скоро след като започва бизнеса си с персонални тренировки идва и идеята за създаването на онлайн платформата Want2gofit. Всички нейни абонати имат собствен профил, през който може да бъде следено теглото, здравословното им състояние, прогреса в тренировките им и дори травмите. "Клиентът попълва въпросник, а на базата на отговорите му аз създавам програма, която обикновено трае 4-5 седмици, казва Дойчин. С начинаещите се занимавам поне 2-3 пъти седмично. Понякога денят ми е безкраен защото през видео сесии работя с хора в различни часови пояси из целия свят. Чувам се и се виждам с клиентите си от България и по света дори докато шофирам". Така стига и до следващата стъпка - Wellness Consierge.


За "социалния фитнес" и "фитнеса на мозъка"


"Над 80 % от хората, с които работя, нямат зали или уреди за тренировка в домовете си, обяснява той. А това често се превръща в извинение за липсата на движение. Моята цел е да ги накарам да отделят за това малко време, но да го превърнат в навик. Като миенето на зъбите. Това, което в момента предлагам като уелнес консултант е доста повече от комплекс за редовни физически тренировки. Най-напред получавам от клиентите си базовата информация за това, как минава денят им и какво биха искали да постигнат. След това разработвам индивидуален план, който съдържа не само услуги предоставяни от мен директно, но и такива които се предлагат в района където живее или работи клиента. Например ако на улицата, на която живее, има фитнес клуб, в който клиента не е стъпвал, аз установявам контакт с инструкторите там, избирам най-подходящия фитнес клас или учител за клиентите си и включвам това в програмата. Единственото, което остава за клиентите ми е да я следват".


В профила на Дойчин във Фейсбук има десетки снимки с асана ""майорасана" (паун). "Правя го от години, преди още да знам, че е елемент от йога", казва той.

© Личен архив

В профила на Дойчин във Фейсбук има десетки снимки с асана ""майорасана" (паун). "Правя го от години, преди още да знам, че е елемент от йога", казва той.


За свободните дни и пътуванията на клиентите Дойчин, съставя комбинирана програма от упражнения или препоръчва фитнес зали в близост до мястото, на което са отседнали. "В доста от случаите, програмата, която изготвям, е съсредоточена по-скоро върху начините за релаксация – сауна, музика, четене, за "социален фитнес" и "фитнес на мозъка", защото вярвам, че е едно от най-важните неща за да си удовлетворен от пълноценния си живот е да поддържаш "здравословен" кръг от приятели, с които можеш да водиш смислени разговори", казва Дойчин.


Как да "спестим" фитнес


Повече от 40 години в Съединените щати числото 401 е символ на спестовност. Причината е проста – с него през 1978 г. е обозначен планът за пенсионни отчисления, които прави всеки американец в активна възраст. "401 Fitness" е и заглавието на книгата, която неотдавна издава Дойчин. Тя е достъпна в електронен формат и като хартиено копие през "Амазон".


"Идеята на книгата ми беше да обясня как можем да "спестим" фитнес за годините, в които вече няма да сме така активни физически, обяснява той. Опитах се да пренеса в спорта логиката на инвестиционните консултанти. Един от техните съвети например се основава на правилото – да не инвестираме всичко на едно място, защото това носи рискове. "Не слагай всички яйца в една кошница, казваме и в България. Така е и с грижата за здравето. Например ако сте свикнали само да бягате, за да поддържате форма, рискувате да загубите тази възможност в момента, в който изкълчите крака си. За това в книгата си препоръчвам на читателите да научават и "залагат" на разнообразни форми за физическа активност, за да могат дори когато една форма не им е възможна да продължат да са активни с друга. Книгата 401 Фитнес предлага 10 базови физически активности, които съм обобщил във формулата " 6 минути на ден тренировка с 6 основни движения".


"Виртуалната" България


На въпроса защо все пак семейството му е направило избора да живее в Съединените щати Дойчин има бърз и категоричен отговор: "Мотивът ни да останем тук в никакъв случай не беше икономически. По скоро бяхме любопитни, искахме да живеем по различен начин, да пътуваме и да се срещаме с интересни хора. Познаваме много българи в САЩ, които са си създали една "виртуална" България. Общуват само с българи, гледат българска телевизия, слушат българска музика... А ние изведнъж установихме, че приятелският ни кръг е по-скоро интернационален".


И все пак, имало ли е моменти, в които са мислили за пътя назад? "Пътя е само напред, дори и това един ден да означава България, казва Дойчин. В много голяма степен работата ми вече е дистанционна и скоро ще мога да избера да живея навсякъде, където имам достъп до интернет. Важно е да знаеш, че си свободен да пътуваш и избираш да живееш, където пожелаеш. Когато правим планове или просто мечтаем за бъдещето си всички някак си предполагаме, че ще сме здрави и активни. Да си здрав, активен и обкръжен с хора които те стимулират означава да си щастлив. Точно по тази причина човек трябва да се грижи за себе си всеки ден."


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 1173 Неутрално

  Господин Кършовски, радвам се, че се справяте така добре в САЩ! Поздравления от един ваш бивш ученик! Може и да не ме помните вече, но аз бях ваш ученик в Трета ПМГ Варна до 1998 г.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 2. 2 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 867 Неутрално

  Допада ми предприемаческият му дух, пожелавам му успехи. но...ни би било лошо, да преосмисли маркетинг посланията си.

  "Това, което давам на клиентите си е свободата да не мислят как да организират свободното си време. Аз го правя вместо тях".

  Виждал съм и по-лошо формулирани твърдения, ама рядко.

  Самата еманация на свободата, е да имаш правото да правиш каквото и както си пожелаеш през свободното си време. И ако решиш, дори да предостъпиш организационната инициатива на някой друг. Разбира се, под строг контрол и непрекъснат отчет за псотигнатите резултати.
  Което по смисъл е доста различно от декларираното от Кършовски по-горе.

 3. 3 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Виждаме но не разбираме "мъката" американска-да стоиш на едно място
  и да си фитнист, спортист.

 4. 4 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 489 Неутрално

  ""Нямахме никакво намерение да заминаваме, разказва той"

  И как сте се озовали тогава в САЩ?

  Шегувам се...

  Един много хубав и перспективен бизнес, който има и невероятния бонус да ви е любимо занимание!

  Успех и благодаря на автора за хубавата история...

  Модератора е неадекватен!
 5. 5 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4223 Весело

  Успех на предприемчивите и работливите оптимисти!
  "мрънкащите" отнемат не само време, но и позитивната енергия на събеседника.

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 7. 7 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5981 Неутрално

  Браво! Успехът идва най-вече с мисленето и свалянето на бариерите...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 8. 8 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2313 Неутрално

  Повече такива материали ”за сверяване на чадовника ” пускайте. Действат ободряващо.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 9. 9 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1823 Неутрално

  Здрав дух в здраво тяло.Поздравления за човекът.Превърнал е хобито си в професия.Което е най-добрият вариант.

 10. 10 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2851 Неутрално

  "Например ако сте свикнали само да бягате, за да поддържате форма, рискувате да загубите тази възможност в момента, в който изкълчите крака си."
  *
  Прав е, но бягането е навън сред природата и е по-приятно и разнообразно. При фитнеса се натоварват повече мускулни групи и вероятно общата полза е по-голяма, обаче ми е по-трудно да се замъкна във фитнес залата.

 11. 11 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4223 Неутрално

  До коментар [#9] от "Мусаши":

  По-точно намерил е приложение на професията си адаптирайки я към условията на пазара. Човекът си е професионалист във физическото възпитание. Просто е бил устойчив и преминал през имигрантския "филтър за издържливост" с метлата, разнасянето на каси с коли и т.н

 12. 12 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2532 Неутрално

  Гледам тези снимки и си мисля, че това е истинския Айрън мен..а не някой с бицепси по-големи от главата.

 13. 13 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1449 Неутрално

  До коментар [#6] от "mkb21596128":

  чиба обратно в тролската фабрика, да те ъпдейтнат.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 14. 14 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 388 Неутрално

  В САЩ хората са луди по фитнеса, това е най-разпространеното занимание в свободното време. Така че той не е измислил топлата вода, просто им е създал условия изобщо да не мислят какво да правят, за да не скучаят, той да мисли вместо тях. В общи линии добре се е пласирал, нещо като Доктор ОЗ, който без да е велик доктор, добре се промотира по всички мадии. Важното е да си тарикат в днешно време и да яхнеш вълната.

 15. 15 Профил на гарата
  гарата
  Рейтинг: 541 Весело

  Това е даскала ми по физическо от ПМГ-то, но преди всичко страхотен човек!

 16. 16 Профил на Рабацанелла
  Рабацанелла
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Стига сте дрогирали хората с тази "американска мечта". Не съществува нищо подобно. САЩ е една полицейска държава, в която бачкаш като ненормален и така минава живота ти. А и напоследък ги следят като в книгата на Оруел.

 17. 17 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 489 Неутрално

  До коментар [#10] от "pamela":

  Бягането не е чак толкова полезно, става дума за ставите и връзките.
  Много по-добре е ходене и плуване.
  Лично аз спрях да бягам преди години и замених с ходене и плуване след съвет от специалист работещ с професионални спортисти...

  Модератора е неадекватен!
 18. 18 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 489 Неутрално

  До коментар [#16] от "Трансмач":

  Сега във форума са наясно, че не съм адвокат на САЩ, но американската мечта си я има и е жива. САЩ е подредена държава, в която можеш ако мислиш и не те мързи да постигнеш добро развитие особено в професионален план.

  И да има някой неща в обществото в САЩ които лично според мен са дискусионни и то много, но това не е темата на статията...

  Модератора е неадекватен!
 19. 19 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Браво на човека. Фитнес в САЩ отдавна не е правене на мускули, ако някога изобщо е било.

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 20. 20 Профил на aytep
  aytep
  Рейтинг: 465 Любопитно

  concierge !!!!!!!

  Яба-даба-ду
 21. 21 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2435 Неутрално

  Браво на младежа.

  А от Робърт Мюлер новини има ли? За един преател питам.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 22. 22 Профил на slon
  slon
  Рейтинг: 552 Неутрално

  Браво на човека !
  Историята му с недопускането му до изпит и т.н. е, за жалост, валидна не само за него...
  Топ спортисти в България нарочно не им е бил даван шанс, поради партийни "политики", а един път озовали се в чужбина взимат акъла на местните спортни федерации и стават треньори (за съжаление липсата на гражданство те лишава от активна спортна кариера).
  А пък САЩ е мястото, където всеки кадърен може да пробие и то много !

 23. 23 Профил на slon
  slon
  Рейтинг: 552 Неутрално

  До коментар [#16] от "Трансмач":

  За това по-добре да си стои в България и да му забраняват разни неща, нале ?!

 24. 24 Профил на jazzi
  jazzi
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Дойчин изглежда гради успешен бизнес за тренировка и поддържане на физическата форма. Това ми се струва положително начинание и желая успехи в него! Бих искал да добавя, че позите от снимките са асани от т.нар. хата-йога, а това е физкултурната част на това източно учение, защото то е цяла система на духовност, култ, бит, морал, философия и т.н.). Йогите наистина са изнамерили най-простите и ефективни форми за поддържане на физическата форма. През последното десетилетие наблюдавам известно завръщане към гимнастиката и популяризирането на калистеникс (calisthenics) занимания на открито. Невероятно е какво телосложение може да се постигне само на лост, успоредка и земя. Без вложение на излишни средства се увеличава силата и същевременно се постига гъвкавост и издръжливост, а времето за упражнения е сходно с останалите форми на тренировка. Никоя физическа активност не е по-полезна за почване на деня и не може да замести сутрешните 30 мин. гимнастика. Като начало това правете, а останалото ще дойде с времето. Поздрави!

 25. 25 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4271 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Браво на българина.
  Владее български, английски, донекъде руски...

  А дали има пазар за развален български?

  "Останалите чистачи бяха грузинци и не говореха добър английски.
  Така единственият начин да се общува с тях беше на развален руски.

  За това и заплатата ми беше 9 долара на час – с един долар повече от тяхната,
  спомня си Дойчин."

 26. 26 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4271 Неутрално

  Да разширим въпроса ;)

  Има ли там пазар за развален английски?

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 29. 29 Профил на ivz00596241
  ivz00596241
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Браво!Ето едно добро предложение за нас хората от третата възраст.Вместо да ни карат да работим, защото, хем да сме полезни, хем да се чустваме по – добре, най – добре е да има такива програми и условия за испълнение в условията на България.

 30. 30 Профил на Ani_An
  Ani_An
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Дойчин е изключителен професионалист, вдъхновяваща личност. Но най-вече това е един прекрасен Човек! От тези, които знаят що е то морални ценности! Доверих му се и той промени начина ми на мислене, помогна ми да променя живота си към по-активен и здравословен и то така, че това да не ми коства непосилни усилия, които често те отказват от новото начинание. Благодаря му!

 31. 31 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2367 Неутрално

  "През последните 5-6 години във фитнеса тече тиха революция, казва той. Нещата се променят и днес все повече хора искат нещо повече от трупането на мускули. А това е за добро. Винаги давам пример с момчетата от фитнеса, в който аз тренирам – някои от тях тласкат от лежанка 300 кг, но не могат нито да бягат, нито да плуват. Да си "фит" за мен означава да можеш да правиш по-добре и повече различни неща, които обичаш. Тогава фитнесът не те ограничава а те прави по богат с движения и възможности."

  Като изключим плуването казанот по-горе се вписва във вариант 2 на физ-зарядката в БНА при Тато.
  Еволюцоията докара човек дотам че дори и да живее по дълго но не може да тича, кляка, да прави лицви опори и пр. простички неща... Дори и по-информрани, не сме "по-фит".

  I Want To Believe
 32. 32 Профил на Doychin Karshovski
  Doychin Karshovski
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Здравей:) не си спомням Андреас, никнейм ли е? Поздрави!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK