Таратор с лайм и мента, шкембе чорба с бъбреци - двайсет топ готвачи в действие

Таратор с лайм и мента, шкембе чорба с бъбреци - двайсет топ готвачи в действие

© Издателство Кактус



Традиционни български продукти, приготвени по нетрадиционен начин, поднесени и снимани красиво. Така най-кратко може да се синтезира съдържанието на най-новата готварска книга на пазара, която е показно за това, че човек се храни и с очите си.


Професионалният български фотограф Илиан Илиев, който от години работи в чужбина, е автор на книгата
"20 български топ готвачи", която от днес е на пазара. Любопитното е, че преди година тя излезе първо на английски език. Илиев в момента живее и работи в Кеймбридж, но е и преподавател в кулинарната академия HRC в София. Негови снимки и история можете да видите тук.


В книгата са включени рецептите както на шеф-готвачи, които са известни на всички, така и на други професионалисти, доказали се в кухнята, но все още несдобили се с телевизионна слава. В книгата са включени Андре Токев, Виктор Ангелов, Иван Кирин, Павел Павлов, Алекс Иванчев, Георги Ерменков и др.




Сладкарят Павел Павлов от години живее и работи със семейството си в Норвегия, като планира да открие своя верига сладкарници там. Междувременно зрителите на 24 Kitchen могат да гледат шоуто му "Нещо сладко с Павел Павлов". Историята му четете тук.


Александър Иванчев е също специалист по сладкишите, а наскоро спечели сладкарски конкурс, журиран от Пиер Ерме (за наричания крал на макароните четете тук - бел. авт.), с което получи едномесечна стипендия на френското правителство с обучение във Ferrandi Paris и три седмици в централата на компания Hermé в Париж. Още за майстора на сладкиши, който почти не яде сладко, четете тук.


И Павел Павлов, и Александър Иванчев са приготвяли ястия за галавечерята, съпътстваща традиционния конкурс "Ресторант на годината 2018 Бакхус, Acqua Panna & S.Pellegrino". Тази година тя е 31 март, за менюто и съпътстващата програма повече подробности тук.


В основата на представените в книгата рецепти стоят традиционни български продукти – кисело мляко, розови домати, печени чушки, пъстърва, петле, калкан – но интерпретирани чрез модерни техники и обогатени от вкуса на екзотични съставки. Рецептите, с които могат да се запознаят читателите, варират от таратор с мента и лайм до шкембе чорба с език и бъбреци.


Издателите от "Кактус" казват, че по-страстните кулинари със сигурност ще намерят сред страниците предложения, които да приготвят и в домашни условия. А за всички останали тази книга ще открехне вратата към високата професионална кухня в България.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (12)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на princess_x
    princess_x
    Рейтинг: 1668 Неутрално

    "Таратор с лайм и мента и шкембе чорба с бъбреци" - Звучи противно! Предполагам и другите "традиционни" рецепти, "подобрени" с "иновативни" технологии, ще са също толкова "апетитни".😥

  2. 2 Профил на koliok5
    koliok5
    Рейтинг: 327 Неутрално

    "шкембе чорба с език и бъбреци" - звучи прекрасно! бих пробвал на момента, като единствено бих добавил студена бира, бял хляб и люта чушка!! :)

  3. 3 Профил на koliok5
    koliok5
    Рейтинг: 327 Неутрално

    Па принцесите нека ми се възмущават и да ми викат "простак"! :)

  4. 4 Профил на venci4
    venci4
    Рейтинг: 2103 Любопитно

    Аз го прочетох таратор с лайм, ама за малко не се обърках..

    Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
  5. 5 Профил на izt21595181
    izt21595181
    Рейтинг: 651 Неутрално

    Т.нар. авторска кулинария е пълна глупост. Нещо като модерното изкуство. Всеки може да набута произволни "оригинални" съставки и да се изкара топ готвач. Майсторлъкът е да докараш класическа рецепта до съвършенство, а не да оригиналничиш.

  6. 6 Профил на comandante  vs  либерални ентусиасти&корпократи
    comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
    Рейтинг: 3830 Неутрално

    А за всички останали тази книга ще открехне вратата към високата професионална кухня в България.
    ______________
    Моите уважения към любителите на високата професионална кухня в България ама в условията на либерални стратегии малко малко готвачи остават читави...покварата е същата като с докторите в търговски дружества и любовчийките в публичен дом!



    Libertarianism is just anarchy for rich people
  7. 7 Профил на Храбър
    Храбър
    Рейтинг: 4424 Неутрално

    До коментар [#5] от "izt21595181":

    Е не е точно така.

    "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
  8. 8 Профил на султана глаушева
    султана глаушева
    Рейтинг: 3136 Неутрално

    Страхорно. Баба готвеше много вкусно. Няма го никъде сега. Ама не е знаела, че карамелизира, глазира и шикалкавизира това, дето си го правеше! Някой да го повтори? Хич йок! Нямат ноу-хауто, или, както казваше баба, “требе първо да се научиш и после да причаш”!

    Мърфи е оптимист!
  9. 9 Профил на princess_x
    princess_x
    Рейтинг: 1668 Весело

    До коментар [#3] от "koliok5":

    😀 Да ти е сладко, когато си представиш какво са изглеждали продуктите, от които е било сготвено ястието, в сурово състояние.

  10. 10 Профил на princess_x
    princess_x
    Рейтинг: 1668 Весело
  11. 11 Профил на man_un
    man_un
    Рейтинг: 3410 Неутрално

    Тараторът у дома се консумира по два начина, т.н. сух с прецедено или гъсто мляко, хрупкави краставици, овкусители и счукани орехи. Тоя вид е за мезе на ракията. Другият е по-рядък, без орехи, поднася се с манджи със сос-винен кебап, гулаш или подобна яхния. Само мляко, краставица, сол, олио, копър. Шкембето, откакто битува на пазара като продукт, е редовно на масата ни само като супа. Преди жена ми го обработваше нещо, преди да го вари. Сега се продава готово, вадиш от пакета и готвиш. През годините тя си създаде своя рецепта и я прави много вкусна. Един наш познат преди държеше кръчма на Шипка и от него научихме някои тънкости. Скоро на едно гости домакините спориха как се готви чорбата, едната твърдеше само с кисело мляко. Но не е така. Всеки си има вкус, така че бъбреци, език и пр.-кой както иска. Само че не е вече шкембе.

  12. 12 Профил на Brother Felonious
    Brother Felonious
    Рейтинг: 346 Весело

    Таратор с лайм и мента, шкембе чорба с бъбреци - двайсет топ готвачи в действие
    ----------------
    да, на колене сме - "Таратор с лайм и мента и шкембе чорба с бъбреци", сервирани с чер хайвер и искрящо шампанско 'дон периньон'. следва десерт макарони на фурна с 18 годишно уиски 'хайланд парк', и, с комлименти от готвача, полупразна цигара 'арда' с водна чаша 'хенеси ХО' и парче сланина. венсеремос!





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK