Такава ни е държавата - ние сме кебапчета и кюфтета, казва собственикът на Niko'las 0/360

Такава ни е държавата - ние сме кебапчета и кюфтета, казва собственикът на Niko'las 0/360

© Велко Ангелов



Цветомир Николов, собственик на софийския ресторант Niko'las 0/360, коментира въпроса с кюфтетата, докато разговаряме за изминатия път, след като точно преди година получи голямата награда в конкурса "Ресторант на годината 2017 Бакхус Acqua Panna & S.Pellegrino". В предишно негово издание вече беше взел приза за дебют. Не харесва подхвърляния по адрес на други ресторанти, носители на различни награди в конкурса, на които някои се присмивали само защото имат кюфтета и кебапчета в менюто. "Такава ни е държавата, такива са реалностите, ние сме кюфтета и кебапчета", казва той.


Хората не идват за храната


Отстрани може би изглежда, че ресторантьорът готвач е човек, който прави това, което обича - да готви качествено и така да радва небцата на клиентите си (които много държи да нарича гости). Реалността на "кюфтетата и кебапчетата" обаче показва малко по-различна картина.


"Тук скокът от РСВ ("Ресторанти и специализирани вагони", в случая нарицателно за храненето по времето на соца - бел. авт.). до италиански и азиатски ресторанти беше толкова кратък, никъде по света не се случва така. Няма кръчма в кой да е квартал, в която да няма ризото и суши, без да коментираме как се правят. Това не може да създаде ниво в отношението към храната", обяснява си нещата шеф Николов. В тази картина логично се намества впечатлението му от клиентите, които идват, за да се видят с приятелите си, а не заради храната. Не приема хора, които искат да поръчат разни неща "за да си боцкат" всички на масата или не разбират защо предлаганото сет меню е под условие, че всички поръчат това, за да може синхронизирано да им се сервират блюдата и напитките. "Не може ли да ни донесете две и да си ги поделим, а другите да си поръчат друго? Ами не може, защото сет менюто не е измислено така", разказва той и допълва, че обмисля да го махне.




Друг източник на разочарование за някои клиенти на Николов е това, че тук не се правят неща извън менюто. Защото изискват ресурс, който иначе би отишъл за ястията, които са специално разработвани и подобрявани с времето, за да попаднат в менюто. Има случаи на изпратена сервитьорка навън да купи пакетче ядки или няколко топки сладолед. Както и тръгнали си и невърнали се повече хора, които смятат, че няма причина да не пушат в заведението, след като прозорците към градината са отворени.


Шеф Николов обаче не е склонен да прави компромиси, нищо, че това, погледнато отстрани, го обрича да работи с бутикова аудитория, състояща се по негова оценка от постоянни клиенти (70% от всички), към които всеки месец се добавят нови 30%. Не иска да е печалбар, в каквото са се превърнали според него някои ресторантьори, а иска да прави нещата така "както пише в дебелите книги". Въпреки това не смята, че е възможно хората да бъдат "превъзпитани", след като са направили скока от РСВ към модерните ресторанти с качествена храна. Хора на по 50 г. са вече изградени личности и няма как да ги превъзпитаме, казва той. Затова и тези, които искат да пушат вътре, щракат с пръсти на персонала и искат нещо колкото да си боцкат, а не да се наслаждават, не се превръщат в негова постоянна клиентела. "Ние работим за адски малко хора – имаме 40 места, които понякога намаляваме, за да можем по-качествено да обслужим клиентите, защото важно е преживяването им тук", обяснява той.


Няма лоша реклама


Клишето, че няма лоша реклама, се потвърждава и от ресторанта на Цветомир Николов. При бума на нискобюджетните полети до София в ресторанта започват да идват много чужденци. Не всички от тях подготвени с правилната информация за съответното място. Някои не знаят, че бакшишът в България не е включен в цената, други очакват безобразно ниски цени, трети - много безплатна наливна бира към брънча... Едно от тези разочарования на туристи води до създаването на негативен профил на ресторанта в Trip Advaisor.


Такава ни е държавата - ние сме кебапчета и кюфтета, казва собственикът на Niko'las 0/360

© Велко Ангелов


Това много ни помогна, защото популяризира заведението, а в онзи момент чужденците активно ползваха за мнение тъкмо тази платформа, разказва ресторантьорът. Според него това вече не е така след случая с фалшив профил на ресторант (историята четете тук), а повече се разчита на мнения в различни форуми, откриваеми през "Гугъл". Въпреки това все още чужденците идват с очакването за ниски цени в България и когато видят в менюто такива, които само се доближават до тези, с които те живеят, са разочаровани. Според шеф Николов нискобюджетните полети не помагат в общия случай и на българите да развиват кулинарна култура, защото те според него правят нискобюджетни пътувания не само по отношение на самия полет.


Разглезват ли наградите


През годините поне няколко знакови заведения, носители на награди, са затворили врати. Последният случай е с L'Instant, който два пъти става ресторант на годината в конкурса на "Бакхус". Затова и в Niko'las били "предупредени" от колеги, че наградата носи "лоша карма", спомня си шеф Николов. Когато се прибрали след церемонията в ресторанта, обаче казали на много младия си (по мнението на Цветомир Николов) за тази награда персонал, че от следващия ден започва истинската работа. Както и очаквали, в следващите две седмици били обект на засилен интерес, чули и намеци, че за да получат наградата, са си платили. Скоро всичко се нормализирало.


Според Цветомир Николов причината за затварянето на ресторанти в България не е някаква прокоба, следваща наградите, а "нетрайността на бизнеса". В кой да е европейски град ресторантите не се сменят през година-две, а тук наемът за мястото не може да бъде обвързан за повече от 5 г., като в тях се случва да се променят условията – с клаузи и вратички в законите. Немалко пъти и самите собственици се отказват заради проблеми с персонала, нежелание да правят компромиси с качеството и други подобни, дава примери Цветомир Николов.


Подчертава, че фирмите в този сектор, които искат да работят както трябва, на практика са непрекъснато нелоялно конкурирани - от тези, които са склонни да позволят на клиентите да пушат вътре въпреки забраната по закон, от укриващите приходи и т. н. Казва, че такъв е случаят с големи в бизнеса, които нарушават правилата, допускайки пушене, но сега протестират срещу новите изисквания на данъчните за касовите апарати, които целят да извадят целия оборот на светло. Големите мачкат малките, които започват да не виждат смисъл да съществуват, при положение че правилата не важат за всички, обяснява Цветомир Николов. "Така че да имаш награда или - не не е толкова важно. Важното е, че няма правила в държавата, които да се спазват."


Проблемът с персонала


Както всеки сектор и всяка фирма в България и този ресторант не е подминат от проблеми с персонала. Цветомир Николов смята, че това се дължи на странното схващане в България, че да си сервитьор е временна работа, която упражняваш, докато си студент или докато си млад. Тоест да работиш това не е сериозна работа и рано или късно трябва да се захванеш с нещо друго. В същото време повечето млади хора искат непременно да заминат за чужбина - било временно, за да научат повече в професията си, било с идеята трайно да емигрират. Според него въпреки влошеното качество на образованието все пак повечето млади хора имат знания, които им позволяват да заминат и да се реализират зад граница. Дава пример от съседна Турция, където сервитьорите се пенсионират много рано, след като целият им стаж е минал на едно работно място. Причината за това е, че в общия случай те не разполагат с образование, което да им осигури реализация в чужбина. Не може да се пенсионираш на 65 – половината от нас няма да доживеят тази възраст, смята той. Заради всичко това според него увеличаването на заплатата не е решение, защото това само ще даде възможност човек по-бързо да събере пари, за да се махне.


Въпреки суровата му оценка за реалностите, в които се налага да работи, явно шеф Николов не смята да е нетраен в бизнеса и продължава да прави нещата така, както пише в дебелите книги.

Ключови думи към статията:

Коментари (85)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

  2. 2 Профил на edin drug
    edin drug
    Рейтинг: 2359 Неутрално

    важното е да има емоция , няма значение кой как мисли за всички нас .

  3. 3
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

  4. 4 Профил на Jumbo Jet
    Jumbo Jet
    Рейтинг: 2142 Неутрално

    И на тоя държавата му пречи.

  5. 5 Профил на dma12587967
    dma12587967
    Рейтинг: 2000 Весело

    Кръчма нема ли шембе чорба, не ми я фали!:))

  6. 6 Профил на zo
    zo
    Рейтинг: 594 Неутрално

    >Такава ни е държавата, такива са реалностите, ние сме кюфтета и кебапчета

    И такива са ни готвачите: от парвенющина почнаха да се титуловат „шеф еди-кой си“.

    Разбирам за разочарованията му от клиентите, наистина е трудно да се угоди всекиму, идват хора с какви ли не прищевки, но в крайна сметка нали става въпрос за изискана кухня, а не РСВ или бургери на конвейр, какъв е проблемът да се промени едно или друго по желание на клиента?

    ITV: Saudi Arabia Uncovered https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY
  7. 7 Профил на xkz38522096
    xkz38522096
    Рейтинг: 270 Неутрално

    Едно момче с претенции за звезда Мишелин, а обслужване и ядене под средно ниво на нормален ресторант в нормалния свят.
    Тия номера точно на кебапчийте минават.....пък той срещу тях вика, добре, че балъците дето ги ручат ходят при него (щото си мислят, че като надплатят три-четири пъти над цената)....
    Типичен Балкански Субект 😉
    Претенции до небето, възможности обаче няма...

  8. 8 Профил на tsyrvulan
    tsyrvulan
    Рейтинг: 1429 Неутрално

    Амчи сервитьорството с малко изключения никъде не се смята за така да се каже сериозна професия с която можеш да стартираш кариера. Изключенията са хора които наистина гледат много сериозно и се стремят да се усъвършенстват като целта им е да работят в реномирани заведения от висок клас. Такива заведения във всяка една държава са малко и следствие, сервитьор/ка се приема само за временна трудова заетост.

    БСП - Българофобски Сурогатни Путинисти!
  9. 9 Профил на zo
    zo
    Рейтинг: 594 Неутрално

    впечатлението му от клиентите, които идват, за да се видят с приятелите си, а не заради храната
    —цитат от коментар 0 на Д


    Апропо, ходенето на заведение с компания е социално действие, сигурно има хора, които ходят по заведения да се кланят на храната като в църква пред икони, но те са малцина.

    ITV: Saudi Arabia Uncovered https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY
  10. 10 Профил на Незнайко в Слънчевия град
    Незнайко в Слънчевия град
    Рейтинг: 5095 Весело

    Този ориенталски елемент с "боцкането" от едни купчинки по масата е чудесно родово-общинно мероприятие за създаване на чувство за съпричастност към групата. Сплотява колектива. Само дето не се връзва с висшата ресторантска култура...

    "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
  11. 11 Профил на PisnaMi
    PisnaMi
    Рейтинг: 1587 Весело

    Като прочетох заглавието, реших, че темата са изборите и циганския вот...

  12. 12 Профил на comandante  vs  либерални ентусиасти&корпократи
    comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
    Рейтинг: 3840 Неутрално

    Има признаци ,че таз година повечето ресторанти с начетени шеф турбо мастери ще изпофалират щото няма кой да плаща сметките!
    Ама шкебе с чесън си върви!

    Libertarianism is just anarchy for rich people
  13. 13 Профил на zo
    zo
    Рейтинг: 594 Неутрално

    Заради всичко това, според него увеличаването на заплатата не е решение, защото това само ще даде възможност човек по-бързо да събере пари, за да се махне.
    —цитат от коментар 0 на Д


    За сведение на „шеф“ Николов махат се хората без пари, на тея надиплили пачка връз пачка.
    Никога не съм могъл да разбера защо ресторантьорите аутсорсват заплащането на сервитьорите към клиентите, държат ги на нещо минимално и се очаква клиентите да им осигуряват останалото. Най-брутални са американците в това отношение, а на другия полюс са японците, където бакшиш не се оставя, защото на служителите им се плаща подобаващо — добра практика, която „шеф“ Николов може да се опита да внедри и у нас.

    ITV: Saudi Arabia Uncovered https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY
  14. 14
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  15. 15 Профил на minuva4a
    minuva4a
    Рейтинг: 513 Гневно

    Възмутително е отношението му към повишаването на заплащането!

    Колко наивен или по-скоро нагъл трябва да си за да смяташ, че като платиш повече на някой той по-бързо ще събере пари за да те напусне?!

    Дано повече хора прочетат тази статия и така му се стеснят още повече възможностите за подбор на персонал и клиентела.

  16. 16 Профил на majorman
    majorman
    Рейтинг: 1027 Любопитно

    Защо, о, защо готвачите станаха шефове? Какво й има на българската дума и откога се смята за неприлична?

    We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
  17. 17 Профил на deaf
    deaf
    Рейтинг: 3270 Неутрално

    До коментар [#7] от "xkz38522096":

    Поправка. Произнася се МИШЛЕН.

  18. 18 Профил на Индиана
    Индиана
    Рейтинг: 1029 Неутрално

    "Заради всичко това според него увеличаването на заплатата не е решение, защото това само ще даде възможност човек по-бързо да събере пари, за да се махне."

    Т.е ниската заплата и никаква перспектива за повишението и няма да го мотивира да напусне, а напротив - ще стане 3 пъти по-усърден и отдаден на ресторанта. WTF ?!

  19. 19 Профил на Кум Лисан
    Кум Лисан
    Рейтинг: 486 Неутрално

    Готвач, сервитьор и ресторантьор на всякъде е престижна професия. Професия, която се учи. Иначе за кюфтетата, всеки избира да ги има ли в менюто, ако са хубави защо не.

    Много хитър
  20. 20 Профил на selqnin
    selqnin
    Рейтинг: 2880 Неутрално
  21. 21 Профил на xkz38522096
    xkz38522096
    Рейтинг: 270 Неутрално

    До коментар [#17] от "deaf":

    Да. Благодаря.

  22. 22 Профил на zo
    zo
    Рейтинг: 594 Неутрално

    До коментар [#16] от "majorman":

    Мислят се за нещо повече, чиста комплексарщина. Това е заемка от английския, където всички известни и с име готвачи се наричат със заемката от френски „chef“, но ние си имаме еквивалента „майстор готвач“, обаче когато човек е полуграмотен на родния си език, той е полуграмотен и с чуждите и механично заема чужди думи без много да ги разбира.

    Другото „любимо“ са ми „билките“, които почнаха да присъстват в менютата ни, което издава, че е заето от английското herbs и също така пълно неразбиране на значението на думата „билка“.

    ITV: Saudi Arabia Uncovered https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY
  23. 23 Профил на arcanum
    arcanum
    Рейтинг: 3049 Неутрално

    Класика в жанра - професионалист се опитва да прави бизнес в клоаката, наречена България. Успех пожелавам на всички надъханяци като него.
    Ако не ви харесва - не ходете там!

  24. 24 Профил на Petleshev
    Petleshev
    Рейтинг: 3733 Неутрално

    До коментар [#16] от "majorman":

    Нещо, като с бръснарите... Ако те подстриже бръснар, плащаш 10 лева. Ако те подстриже фризьор, плащаш 20 лева. Ако те подстриже коафьор, плащаш 50 лева.
    Иначе, това с шефовете и на мене ми е леко смешно. Май се наложи, покрай многото измислени ТВ формати, които ни заливат през медиите.

    Бивш tww09306483.
  25. 25 Профил на tsvetko_51
    tsvetko_51
    Рейтинг: 1993 Неутрално

    Шеф Николов ми скъса сърцето и затова му предлагам, такива клиенти, дето не отговарят на изискванията му, направо да ги гони.
    Ами съжлявам велики шефе, ама клиентите са тези, дето плащат и съответно този дето плаща, поръчва музиката.
    А ако имаш достатъчно добри според теб клиенти, вместо ресторант, направи клуб, с членски внос и ограничен кръг клиенти и правила за ползване и тогава няма да ти се мотаят из краката българи и чужденци, които не оценяват добре високо изкуство наречено готвене-хранене ( това е казано без ирония).
    А ние, по-обикновеите хорица, ще си ходим по кръчите, за да се виждаме с приятелите си и ще пием и ядем по нашия елементарен начин.

  26. 26 Профил на Суджук Герберите
    Суджук Герберите
    Рейтинг: 2057 Неутрално

    Какво му трябва на човек, за да е щастлив?
    Кюфте, кебапче и луксозен апартамент в София за 6-700 евро квадрата.

    Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
  27. 27 Профил на KRAFTWERK
    KRAFTWERK
    Рейтинг: 1521 Неутрално

    От край време мотото "Клиента винаги е прав!" е водило клиенти на фирми,кръчми,магазини,хотели,работилници......докато "Ще ядеш каквото ти дам" и " Ако не ти харесва хОди на друго място" се е остатък от времето на столовата в Соца

  28. 28 Профил на zo
    zo
    Рейтинг: 594 Неутрално

    този дето плаща, поръчва музиката.
    —цитат от коментар 25 на tsvetko_51


    Не е съвсем така, защото не може да отидеш и да искаш каквото ти скимне, но в рамките на разумното не виждам да има проблем. Например в споменатия L'Instant ми хареса основно, което беше с гарнитура картофено пюре, попитах дали може да е друга и ми я смениха без никакъв проблем.

    ITV: Saudi Arabia Uncovered https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY
  29. 29 Профил на vhv
    vhv
    Рейтинг: 2466 Неутрално

    До коментар [#5] от "dma12587967":

    То и затова стана въпрос. За такива като теб, има "рсв". В статията се говори за ресторанти, не за шкембеджийници.

  30. 30 Профил на ''zms15783''
    ''zms15783''
    Рейтинг: 1454 Неутрално

    Кой за каквото е учил.

  31. 31 Профил на zo
    zo
    Рейтинг: 594 Весело

    До коментар [#29] от "vhv":

    В същност, ако отвориш менюто на въпросното заведение ще видиш шкембе в предястията.

    ITV: Saudi Arabia Uncovered https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY
  32. 32 Профил на ohg30520577
    ohg30520577
    Рейтинг: 510 Неутрално

    До коментар [#16] от "majorman":

    Е,какво се чудиш? И на мен майстор-готвач, главен готвач ми каресва повече, но...
    Въпросът е, как успяха да присвоят думата "шеф" кулинарите? Или не кулинарите, а всички, които изтразяват менение по даден въпрос.
    Шеф Шушумингов? И българинът е длъжен да знае, че става дума за готвач.
    Но въросът може да се разшири: Как "вид", "представа", "външност" "виждане" стана "визия", "забавен" "привлекателен" стана "атрактивен" "случай" стана "казус"(не само на правен жаргон), "надежден", "подходящ" стана "адекватен" и още много, много други.
    Иначе си остнахме същите ориенталци:-)

  33. 33 Профил на anton83
    anton83
    Рейтинг: 670 Неутрално

    Готвач, сервитьор и ресторантьор на всякъде е престижна професия. Професия, която се учи. Иначе за кюфтетата, всеки избира да ги има ли в менюто, ако са хубави защо не.
    —цитат от коментар 19 на Кум Лисан


    Де е това, сервитьор по принцип да е престижна професия, а не само в някакви супер луксозни ресторанти. Сещам се за клишето, че повечето сервитьори в Лос Анджелис са нереализирани актьори, които работят това, докато се явяват на прослушвания. В някой страни, като Италия, може поколения наред да работят едно и също, включително сервитьори. Но това не е свързано с професията, а с това обществото да ти дава възможност да си щастлив там, където си и да не се налага да надскачаш възможностите си.
    А за ресторантите, Антъни Бурдей има много любопитна книга, в която разкрива, че всъщност кухнята е по-тесторенно и просташко място от зала за бокс в циганската махала. Забравете за финните и изтънчени готвачи. Може да са такива само що се отнася до храната. Личните качества небходими, за да се справят в ритъма на кухнята и да да се издигнат са близки до тези да оцелееш в затвор, и да ръководиш своя банда. Неслучайно през комунизма в ТОХ-а са ходили по-скоро калпазани. В последните десетилетия се зароди уважение у нас към готвачите и то към успелите. Не към тоя дето кълца зеленчуците.

  34. 34 Профил на m17
    m17
    Рейтинг: 2251 Неутрално

    До коментар [#13] от "zo":

    Не е само там, практиката с прилични заплати без да се разчита на бакшиши си пробива път и в български заведения. Примерно Хепи, съдейки от обявите им за работа предлагат прилични заплати за бранша( 1600 сичти, с пълни осигуровки, за сервитьор).

  35. 35 Профил на m17
    m17
    Рейтинг: 2251 Неутрално

    До коментар [#25] от "tsvetko_51":

    Ами той си го е постигнал, твърди че има 70% постоянни клиенти.

  36. 36 Профил на m17
    m17
    Рейтинг: 2251 Неутрално

    До коментар [#24] от "tww09306483":

    Не че като мъж мога да оценя напълно изкуството на коафьора но има разлика между резултата на лелка дето стриже пенсионери за 3 лв и свестен салон където взимат 20лв.

  37. 37 Профил на Веселин Дечев
    Веселин Дечев
    Рейтинг: 1609 Весело

    Изключително негативни хора интервюираните. Ще гризнат дръвцето. Да не се чудят защо.
    Когато слагаш навсякъде забрани е първи сигнал.
    А когато все клиентите са виновни, че нежса благородници - трябва да ви светне лампичката!

    В Русия съм! В Русия съм!
  38. 38 Профил на irobot
    irobot
    Рейтинг: 427 Неутрално

    Повечето "изтънчени" ресторанти в България са от калибъра на Хепи. Не предлагат кебапчета и шкембе, а в някаква чиния в странна форма ти слагат една обикновена пържола с някакви "билки", "бейби морковчета", рукола, киноа и тем подобни снобски измишльотини. В малко ресторанти въобще се готви нещо интересно.

  39. 39 Профил на Petleshev
    Petleshev
    Рейтинг: 3733 Неутрално

    До коментар [#36] от "m17":

    Абе... Да ти кажа, понякога има разлика. Понякога няма... :)

    Бивш tww09306483.
  40. 40 Профил на m17
    m17
    Рейтинг: 2251 Неутрално

    До коментар [#14] от "Matematiks":

    Нещо злобичката изтича от демократата устичка ?. Е недейте така, апартамента си е е човещинка. Едно е 800 евро квадрата, друго си е да го вземеш на 200 евро. Но пък най ме изкефи схемичката със фирмата на жената, как да не ги спестиш тия 20% ДДС.

  41. 41 Профил на ubavia
    ubavia
    Рейтинг: 419 Неутрално

    Снобарското и претенциозно отношение на този чиляк ми идва в повече.
    Кебабчетата и кюфтетата са вкусни и няма нищо лошо човек да ги търси.
    Тук е България и ние такива неща ядем. Вместо да е натъжен, че не сме склонни да си за@ем традициите за да сме му по вкуса, да си прави неговите неща и ако са добри хората ще ги оценят.
    Яденето е за да си набавиш енергия или повод да се събереш с приятели/родинини.
    вманиячаването върху самата храна ми се струва смешно и леко жалко.

  42. 42 Профил на Веселин Дечев
    Веселин Дечев
    Рейтинг: 1609 Весело

    До коментар [#38] от "irobot":

    "Повечето "изтънчени" ресторанти в България са от калибъра на Хепи."

    Боже мой! Та Хепи е една закусвалня бе хора!

    В Русия съм! В Русия съм!
  43. 43 Профил на anton83
    anton83
    Рейтинг: 670 Неутрално

    Какво сте го емнали толкова. Считам, че е прав за повечето. Той не казва, че кебапчетата са лоши, а че всъщност повечето заведения вместо да си държат на скара бирата се опитват да правят някакви екзотики или ястия от по-високо ниво, които не им отиват. И по този начин се размиват стандартите.
    Нормално е да има и ресторанти на по-високо ниво. До колко реално е друг въпрос. Ако ще искаш да ти спържат едни картофки и да ти направят шопска салата, която я няма в менюто отиваш в някой от десетките други, в които го правят. Той е преценил, че не му е изгодно да отделя ресурс за ястия извън менюто.
    А за заплатите явно е с възприятието на типичния бг работодател. По-изгодно ми е да плащам малко, тоя ще си тръгне, ще дойде следващ.

  44. 44 Профил на tsyrvulan
    tsyrvulan
    Рейтинг: 1429 Неутрално

    До коментар [#42] от "Веселин Дечев":

    Ама то има ли още Хепи. Във Варна има само едно срещу хотел Черно Море. Преди години имаше повече, ама нещо намаляха.

    БСП - Българофобски Сурогатни Путинисти!
  45. 45 Профил на gesand
    gesand
    Рейтинг: 459 Неутрално

    Интересен поглед на човек от кухнята, който обаче трябва сериозно да се анализира.
    1. Кюфтетата и кебапчетата никак не са елементарно нещо, дори са голям майсторлък. В БГ почти не съм яла качествени, а предимно в чужбина (Сърбия, Босна).
    2. Вярно е, че в 90% от тукашните заведения под ризото разбират варен ориз със зеленчуци от замразените в торбички.
    3. Културата на "боцкане от всички" е със столетни традиции за милиони хора в Китай, Корея и т.н., и принизяването й като по-елементарна е неоснователно. Особено поради факта, че там храната в малките семейни ресторантчета е много по-качествена от повечето "елитни" софийски ресторанти.
    4. Пушенето в заведения трябва да е абсолютно забранено, защото разваля усещането за вкуса и аромата на храната.
    5. Хората могат да бъдат превъзпитани с качествена храна и атмосфера, имам преки наблюдения. Също качествената храна е един от начините да се доживее далеч над 65 години.
    6. Да държим сервитьорите на ниски заплати и бакшиши, за да не избягат на по-добра работа в чужбина, си е чисто лицемерие. Във всяка професия има професионалисти, които трябва да бъдат ценени и стимулирани. И не е нужно да са млади, за да са качествени (пак имам преки наблюдения).
    7. И откога стана модерно "шефовете" да се татуират и да гледат страшно като току-що излезли от затвора рецидивисти? Или вече ако нямаш татуриан дракон, маорски символ и телешка пържола на бицепса, не се броиш за добър готвач?

    And all that jazz!
  46. 46 Профил на v_l
    v_l
    Рейтинг: 420 Неутрално

    И от коментарите става ясно, че доста хора не виждат разлика в това да си купиш картина от някой художник и да му кажеш какво да ти нарисува.
    Даже май смятат 2рото за по "елитно" ...

  47. 47 Профил на anton83
    anton83
    Рейтинг: 670 Неутрално

    До коментар [#45] от "gesand":

    По т 5, както отбелязах по-горе готвачите, които се задържат в професията за дълго време са кучета, а не добри момчета. За пример, имах позната, в чиито ресторант е работил един от известните ни тв готвачи. Не е издържал дълго. Просто човекът се е панирал като му дойде повече от една поръчка.
    Като добавим и това, че татусите вече са масова мода, стана напълно нормално младите готвачи да са нашарени. То дори и ония простак Бобито Петров се нашари. Въпреки че трудно ще мине за млад.

  48. 48 Профил на anton83
    anton83
    Рейтинг: 670 Неутрално

    До коментар [#47] от "anton83":

    така де по т. 7

  49. 49 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 11245 Неутрално

    Човекът гори в работата си. Заслужава адмирации, че се опитва да въведе западния стандарт, мислене и отношение към работата!

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  50. 50 Профил на vhv
    vhv
    Рейтинг: 2466 Неутрално

    До коментар [#38] от "irobot":

    Хепи е това, което са супер маркерите - бързо, подредено, евтино. Искаш ли високо качество - отиваш в специализираните магазини. Същото е и при ресторантите. Вярно, че в България всичко е обърнато, но след 20-30 г нещата ще си дойдат на мястото.

  51. 51 Профил на dma12587967
    dma12587967
    Рейтинг: 2000 Неутрално

    До коментар [#5] от "dma12587967":То и затова стана въпрос. За такива като теб, има "рсв". В статията се говори за ресторанти, не за шкембеджийници.
    —цитат от коментар 29 на vhv


    Чувството ти за хумор, в отпуск ли е, умряло ли е, или никога не е съществувало?

  52. 52 Профил на Веселин Дечев
    Веселин Дечев
    Рейтинг: 1609 Любопитно

    До коментар [#44] от "tsyrvulan":

    "Ама то има ли още Хепи. Във Варна има само едно срещу хотел Черно Море. Преди години имаше повече, ама нещо намаляха."

    Луксозна закусвалня на цени, които не си струват.

    В Русия съм! В Русия съм!
  53. 53 Профил на Barbarossa
    Barbarossa
    Рейтинг: 707 Неутрално

    Натрових се с гъби там.

    А си поръчах пастас коприва. В менюто не пишеше, че в пастата има гъби, пък то вътре основно гъби бяха, 50 гр. паста и 200 гр. гъби.

    В деня, в който си кажем "И така може", всичко е загубено.
  54. 54 Профил на karabastun
    karabastun
    Рейтинг: 9331 Весело

    Всичко освен мешаната скара е скъп гевезелък ! :)

    karabastun1@abv.bg
  55. 55 Профил на gesand
    gesand
    Рейтинг: 459 Неутрално

    До коментар [#47] от "anton83":

    Вярно е, че човек трябва да е много здрав физически и психически, за да издържи да работи като готвач. Но това може да стане и без да се прави да изглежда като затворник.

    Само ще добавя, че в японските онсени (спа центрове с горещи извори) не пускат клиенти с татуировки, защото там това означава якуза и е лош имидж за бизнеса...

    And all that jazz!
  56. 56 Профил на Капабланка
    Капабланка
    Рейтинг: 1294 Неутрално

    Имам чувството, че за последните 5 години в България се появиха повече шеф-готвачи, отколкото за 50 г. преди това.И всичките едни важни, можещи, начетени, не знам си къде учили и практикували, но се върнали тук, та да възпитават всички ни за отношение към храната и подобни глупости.
    И като ти дадат една чиния - капнато тук, сложено с пинцета - там, едно нещо в средата, с което и котка не може да се засити и да се чудиш ли да плачеш ли, да се смееш ли?!!!А цените!!!Бъбрек трябва да дадеш за да си платиш, ако искаш да се нахраниш!
    А най-странното е, че докато ти "плейтват" чинията, храната ти е пипана постоянно с пръсти, с ръце, които са съмнително чисти.
    Колкото до желанието му да обслужва само изискани и културни хора към храната - тогава ще фалира за седмица!Нискотарифните компании правили лоша услуга на него и българите?!Да, бе - да!Ако не бяха те, нямаше да го има неговото и още подобни заведения, които изникнаха, като гъби, особено в София!
    И накрая - ял съм много по-вкусни ястия в някоя вмирисана кръчма, с готвачка някоя бабка или лелка, отколкото в префърцунени и прехвалени заведения, като това, направени от някой взел се за Месия, готвач.

  57. 57 Профил на soundform
    soundform
    Рейтинг: 334 Неутрално

    До коментар [#45] от "gesand":

    +1, много точен коментар
    ще добавя само, че в добър ресторант (независимо от класа) ще се поинтересуват дали гостите са доволни, а няма да им обясняват, че са безпросветни кроманьонци, дошли да зобят и развалят рахата на чефо.
    същото важи и за някои питейни заведения в София, където може едва ли не ще ти се скарат, ако недай си боже си пиеш питието по "грешния" начин😁😁

    lost & profound
  58. 58 Профил на DDR
    DDR
    Рейтинг: 3804 Весело

    Много обидени са се разписали. И все француз акъллийй.

    Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
  59. 59 Профил на дедо Андро
    дедо Андро
    Рейтинг: 497 Неутрално


    ... РСВ ("Ресторанти и специализирани вагони", в случая нарицателно за храненето по времето на соца - бел. авт.)
    —цитат от коментар 0 на ''Авторката Татяна Димитрова''


    Вижда се, че авторката дори и не е помирисвала времето на соца - РСВ беше съкращание за "Ресторанти и спални вагони".

    А пък понятието "шеф" в сегашно време много подсеща на налаганото по онова време понятие "болшинство". Един колега по-горе съвсем правилно нарече това явление "парвенющина".

    Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
  60. 60 Профил на Батков-вън
    Батков-вън
    Рейтинг: 538 Неутрално

    И от коментарите става ясно, че доста хора не виждат разлика в това да си купиш картина от някой художник и да му кажеш какво да ти нарисува. Даже май смятат 2рото за по "елитно" ...
    —цитат от коментар 46 на v_l


    Май на теб не ти става ясно, че ходенето на ресторант и покупката на картина за вкъщи са всъщност различни неща. Хората отиват на ресторант да се видят с приятели, да хапнат вкусно или просто защото ги е домързяло да готвят.

    Обичам хубавата кухня, обичам експериментите, да пробвам различни неща, и съм ок да си плащам в повече за такива места, но адски много ме дразнят тези превземки от хора, дето са се взели твърде насериозно. А съответното заведение е от малкото в София, където не съм ходил, по простата причини че нито един от приятелите ми не го похвали след посещение, всички казаха, че храната не отговаря на цените и претенциите.

  61. 61 Профил на DDR
    DDR
    Рейтинг: 3804 Весело

    по простата причини че нито един от приятелите ми не го похвали след посещение, всички казаха, че храната не отговаря на цените и претенциите.
    —цитат от коментар 60 на Батков-вън


    Един влиятелен човек е казал: "доверяй, но проверяй"
    Вкусовете на хората са много различни, очакванията също.

    Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
  62. 62 Профил на arcanum
    arcanum
    Рейтинг: 3049 Неутрално

    Тоя не е час за парите, ама е прав: положението е кебапчета и бира. Свинье

  63. 63 Профил на charlesdegaulle
    charlesdegaulle
    Рейтинг: 1421 Весело

    Ами човека си го казва в прав текст - аз се стремя 70% да ме харесват и да са ми постоянни клиенти. Не може всеки да те хареса, нали! А за заплащането, ако някой иска доста пари или да му расте заплатата както му расте косата, да си намери другаде работа. Сервитьора е човек без специално образование, такова е и заплащането му. Да не очаква повече. За менюто, ами точно то задържа клиента. Цената не е определяща, но вкуса е. Лично аз не съм ходил (все още!) там, но винаги съм плащал за това което ми хареса. За пушенето съм съгласен, въпреки че пуша като комин...

  64. 64 Профил на DS
    DS
    Рейтинг: 747 Неутрално

    Ей туй за "боцкането" не го разбрах......на юг от нас има една държава, където от чинията в която е сервирано яденето НЕ СЕ ЯДЕ - на всеки се предлага празна чиния в която да си сложи, колкото прецени а поръчващите винаги знаят, че ще споделят поръчаното с другите на масата. И да, културата "поръчваш- ядеш-тръгваш си" е за МакДоналдс -не за ресторанти с претенции...

    Както „Дневник” се бори с БСП, така „Работническо дело” не се е борило с капитализма"
  65. 65 Профил на blondofil
    blondofil
    Рейтинг: 2601 Неутрално

    Абе жив е духът на Балкантурист. И ония и тия новите хлъц-пръц готвачи смятаха, че хората са им длъжни.

  66. 66 Профил на 7777
    7777
    Рейтинг: 2141 Неутрално

    До коментар [#16] от "majorman":Мислят се за нещо повече, чиста комплексарщина. Това е заемка от английския, където всички известни и с име готвачи се наричат със заемката от френски „chef“, но ние си имаме еквивалента „майстор готвач“, обаче когато човек е полуграмотен на родния си език, той е полуграмотен и с чуждите и механично заема чужди думи без много да ги разбира. Другото „любимо“ са ми „билките“, които почнаха да присъстват в менютата ни, което издава, че е заето от английското herbs и също така пълно неразбиране на значението на думата „билка“.
    —цитат от коментар 22 на zo


    На мен любомото ми ресторантско езиково попадение е от пицария на колелото на двойката преди вече много години. Едва ли е още там. Менюто беше на български, италиански и английски и салатата от ряпа, фигурираше като insalata di rapa на италиански и rape salad на английски.

    A man without faith is like a fish without a bicycle.
  67. 67
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

  68. 68 Профил на ynx53574781
    ynx53574781
    Рейтинг: 333 Неутрално

    Предпочитам задимена кръчма, в която готвачът за милионен път прави пържени картофи със сирене, отколкото полу-изискан ресторант със самозван готвач-експериментатор. Разбира се, много хора предпочитат по-изисканата атмосфера в добре поддържан ресторант, но ми се струва, че цените там като цяло са доста по-високи отколкото би трябвало. Мисля, че модата да се предлагат малки порции, окрасени с някакви екзотични продукти, идва и от това, че всеки втори си снима храната. Ето това наистина не разбирам - откъде идва това вманиачаване в храната като храна? Това дори не е обикновеното чревоугодничество, а може би някаква форма на себеизява - ям някакви скъпи, добре изглеждащи ястия докато другите простаци ядат баничка с боза?

  69. 69 Профил на Весела Анчева
    Весела Анчева
    Рейтинг: 239 Неутрално

    Съгласна съм с част от нещата, които споделя, като философия за храненето и преживяването в ресторант. Посещавала съм мястото два пъти. Първия път заради хубавите ми спомени от заведението, което беше преди това в същото помещение. Втория път за да се уверя, че не съм сбъркала първия.
    Претенцията е до небето срещу храна, която не ме впечатли с нищо. 130 лева за двама с по една чаша вино - вие преценете колко кюфтета са това.
    Вечеряла съм в ресторант с две звезди Мишлен, но не знам от къде изобщо се роди това сравнение. Може би заради амбицията на собственика ли...?

  70. 70 Профил на doynov
    doynov
    Рейтинг: 280 Неутрално

    Ресторанти и СПАЛНИ ВАГОНИ ;)

  71. 71 Профил на Джони  Глупавия
    Джони Глупавия
    Рейтинг: 1437 Неутрално

    Исках да напиша колко некадърна е цялата пасмина около Фандъкова, но ще кажа, че кмета на Средец е велик, защото е наш човек, от ДСБ... Явно много добре се справя с работата си - 3 години не може да махне 2 катерушки, евала демократични великани!!!

  72. 72 Профил на Петър Иванов
    Петър Иванов
    Рейтинг: 1157 Любопитно

    Г-н Николов , не разбирам някои от тезите ви :
    1/Келнерите имат образование и често бягат в чужбина? /като се има предвид равнището на образованието ни, то освен да викнем " Напред към неграмотността"...
    2/Клиентите идват с лоу коост полети, неподготвени с правилната информация за ресторанта. Коя държава подава информации чак и за отделните ресторанти ?
    3/Що за бакшиш ще е този, който е "включен в цената" ?
    4/Казвате , идват хора да се видят с приятели , а не заради храната? Все си мисля , че в цял свят добрите/!/ ресторанти са и социални места , за общуване.

  73. 73 Профил на chepokalipsis
    chepokalipsis
    Рейтинг: 626 Неутрално

    Че кой би сервирал цял живот? На крак си нон-стоп, работиш до късно, работата е натоварваща.
    Не съм му ходил на кръчмето, ама по името усещам, че е едно от тия със 150 гр порции за 20+ лв.. Аз не съм отишъл само да се наям, ама не ми се харчат и 80лв за ядене (без пиенето), че да не стоя гладен.

  74. 74 Профил на pag
    pag
    Рейтинг: 1443 Весело

    "България не ме обича, пък аз съм бахти пича" - епизод 2897-ми.

    Знанието е сила, информацията - власт
  75. 75 Профил на DDR
    DDR
    Рейтинг: 3804 Неутрално

    До коментар [#72] от "Петър Иванов":

    "3/Що за бакшиш ще е този, който е "включен в цената" ?"
    В някои ресторанти по света (случвало ми се е на различни места ) като донесът сметката и освен какво си ялби пил има и бакшиш за персонала (обикновенно е процент). В менютата а и самите келнери предупреждават за тази особеност. Там където не е включен, но са по разтропани, при поднасяне на сметката дебело подчертават, че не е включен (казвам ти дъще, сещай се снахо)

    Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
  76. 76 Профил на Петър Иванов
    Петър Иванов
    Рейтинг: 1157 Неутрално

    До коментар [#75] от "DDR":

    Само че не се нарича бакшиш

  77. 77 Профил на DDR
    DDR
    Рейтинг: 3804 Весело

    До коментар [#76] от "Петър Иванов":

    Да, казват му ”тип”, ”тринкгелд”, ”спропитнее” и т.н.

    Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
  78. 78
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

  79. 79
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

  80. 80 Профил на sep23603233
    sep23603233
    Рейтинг: 27 Гневно

    У бая дебели, направо баяти книги пише също така "thee shalt not project and thee shalt speaketh for thyself only", тъй щото НЕ СЪМ ни кебапче, ни кюфте !

    <<<NO GDPR CONSENT WAS EVER GIVEN, TOO .!.. ..!.>>> Вятърът - враг №1 на Народната Милиция .!.. ..!. Born and raised as a FREE INDIVIDUAL fought his way on a path damn spiritual !
  81. 81 Профил на sep23603233
    sep23603233
    Рейтинг: 27 Гневно

    У бая дебели, направо баяти книги пише също така "thee shalt not project and thee shalt speaketh for thyself only", тъй щото НЕ СЪМ ни кебапче, ни кюфте !

    <<<NO GDPR CONSENT WAS EVER GIVEN, TOO .!.. ..!.>>> Вятърът - враг №1 на Народната Милиция .!.. ..!. Born and raised as a FREE INDIVIDUAL fought his way on a path damn spiritual !
  82. 82 Профил на sep23603233
    sep23603233
    Рейтинг: 27 Гневно

    У бая дебели, направо баяти книги пише също така "thee shalt not project and thee shalt speaketh for thyself only", тъй щото НЕ СЪМ ни кебапче, ни кюфте !

    <<<NO GDPR CONSENT WAS EVER GIVEN, TOO .!.. ..!.>>> Вятърът - враг №1 на Народната Милиция .!.. ..!. Born and raised as a FREE INDIVIDUAL fought his way on a path damn spiritual !
  83. 83 Профил на Нинов
    Нинов
    Рейтинг: 2646 Неутрално

    До коментар [#17] от "deaf":
    До коментар [#21] от "xkz38522096":

    От доста години Мишелин се изговаря масово по света. Поради тази причина също е окей и не се смята за грешка.
    Подобен казус има с Найк и Найки.

  84. 84 Профил на Oggie Petkov
    Oggie Petkov
    Рейтинг: 553 Неутрално

    До коментар [#50] от "vhv":

    Хепито вече далеч не е евтино. А за бай Цървулан сещам се поне още две хепита във Варна : В бившия Орбита и един съвсем нов на пристанището. Освен, че вдигнаха цените "Хепи" доста влошиха качеството, нещо характерно за всичко, произведено в БГ.

  85. 85 Профил на Victoria
    Victoria
    Рейтинг: 385 Неутрално

    Дано този Цветомир да ми прочете коментара. Кой сте вие, че да казвате кое е добре и кое не за тази страна и хората в нея? Само като ви видя, и знам, че главата ви е пълна с кюфтета, а не с мозъчни клетки. А като ви чета, се депресирам, защото знам, че страната е пълна с идиоти като вас, жадни за власт. Никой не се е родил, за да работи в скапания ви ресторант! Парвеню! А медиите трябва да престанат да отразяват некомпетентните оценки на сульо и пульо!





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK