Какво означава чалга в коктейлите

Какво означава чалга в коктейлите

© Цветелина Белутова, Капитал



Качествените барове са много по-малко от "масовките". Според строгата оценка на Димитър Димитров, мениджър на By The Way, чалгата липсва в едва 1% от баровете. Как се е стигнало дотам и какво да се прави? Това е темата на неговия мастърклас по време на събитието "Бар на годината Бакхус" в събота. Той и негови колеги от Лондон и Атина, които пристигат специално за събитието, ще говорят и ще демонстрират пред публиката най-новите тенденции в коктейлната индустрия.


Всъщност чалгата в баровете означава некачествена работа, а това е масовият случай, обяснява пред "Дневник" Димитров, който е съосновател на Българската бар гилдия и представител на България в конкурса European Mixology Awards.


В качествения бар се подбират малки производители, използват се качествени продукти, а не най-евтините, за да се направи максимална печалба, не се използват консерванти. Това, което се прави и в "Мишлен" ресторантите по света, обяснява той сбито какво означава да не допуснеш чалгата в бара.




В България започва да се оформя бар култура, макар групата на оценяващите качествените места да е малка. Но пък се работи и мисля, че нещата вървят в правилната посока, смята Димитър. Според него е настъпил "период на проглеждане". Заради това в мастъркласа си ще говори за етапите на развитие на персонала, какво да направи мениджмънтът на заведението, за да го обучи и мотивира.


В България все още няма добро обучение, провеждат се курсове за една-две седмици, които на нищо не те учат, защото организиращите ги, за да издадат диплома на международната барманска асоциация, трябва да следват тяхната програма, която е доста остаряла, казва Димитър. Самият той е завършил барманско училище в Бостън, трупал е опит и в Ню Йорк. Според него желаещите да научат важни детайли в сектора трябва да ходят на специално организираните събития за професионалисти в баровете, които имат съпътстваща програма със семинари и мастъркласове, каквито се провеждат и в съседни на България страни. "За да видят как се работи, да видят тези барове, да видят какво правят и как го правят." Аналогично събитие, което се прави и в България, е World class - най-авторитетното годишно събитие в барманската индустрия. Посочва и че лекторската програма в "Бар на годината" също е много добра и дава възможност на участниците да научат важни неща за бранша от качествени лектори. Темите и лекторите можете да видите тук.


"Какво да не правим зад бара"; "Как да създадем актуална коктейлна програма"; "Какво означава терминът класически коктейли"; "Как може малкото да е повече" са сред другите теми, по които в класа си ще говори Димитър.


Практиката, която налагат по света качествените барове, е подобна на тази в кухнята на ресторантите - да се използва максимално всичко, да няма брак. В допълнение се залага на "доста изчистени" коктейли, ползва се модерна техника - тип лаборатория, за да могат да се предестилират коктейли с подправки, да се правят инфузии и др. Качествените барове по света работят с учени от различни университети, както го правят и ресторанти със звезди "Мишлен", разказва Димитър. Обобщава, че има надежда в България качествените барове да стават все повече.


Какво означава чалга в коктейлите

Ключови думи към статията:

Коментари (16)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Веселин Дечев
    Веселин Дечев
    Рейтинг: 2059 Весело

    Във Варна имаше само един - Пенчис. И го ликвидираха.
    Останаха само барове, където студентки носят водка Флирт и това е върха в сервитьорството.

    В Русия съм! В Русия съм!
  2. 2 Профил на tsvetko_51
    tsvetko_51
    Рейтинг: 1635 Неутрално

    Не е лошо качеството на коктейлите и вкуса на публиката да вървят нагоре, въпреки че личното ми предпочитание е към чистите или разредени с вода напитки. Но например джин през лятото няма как да се пие чист, така че и смесените напитки имат своето място.

  3. 3 Профил на 1gmbh1
    1gmbh1
    Рейтинг: 468 Неутрално

    "В България започва да се оформя бар култура, макар групата на оценяващите качествените места да е малка.""

    Изглежда, че бар културата се свързва само с пиенето на коктейли.
    Да не са забранили консумацията на чисти напитки по баровете и да не съм разбрал?
    Вкусове различни, коктейлите също могат да се причислят към някаква форма на чалга.

  4. 4 Профил на Panda
    Panda
    Рейтинг: 264 Любопитно

    Този пич да не иска да каже, че в неговия бар Манхатъна се прави с 18 годишно Glenlivet а не с червено Джони?

  5. 5 Профил на selqnin
    selqnin
    Рейтинг: 1709 Неутрално

    Всички форми и превъплъщения на чалгата са
    ПОШЛИ и
    ОТВРАТИТЕЛНИ!!!

  6. 6 Профил на r3tro
    r3tro
    Рейтинг: 213 Неутрално

    До коментар [#1] от "Веселин Дечев":

    Остана другия Пенчс, но той е само с карти - не е за простосмъртни. Иначе на мястото на другия има приличен заместител.

  7. 7 Профил на ''zms15783''
    ''zms15783''
    Рейтинг: 470 Неутрално

    Много са предпочитани, по морето.

  8. 8
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

  9. 9 Профил на blondofil
    blondofil
    Рейтинг: 3093 Неутрално

    Мастика с таратор, води ли се за коктейл?

  10. 10 Профил на rdb41527334
    rdb41527334
    Рейтинг: 611 Неутрално

    До коментар [#9] от "blondofil":

    само ако е с кисело мляко Дан*н. Иначе е чалга.

  11. 11 Профил на tucker case
    tucker case
    Рейтинг: 932 Весело

    До коментар [#4] от "Panda":

    манхатана се праи с рай или бърбан... но не е там работата.
    работате е, че баровете са таквиз квито ги харесва публиката и са по джоба ѝ... ако тоз младеж иска да праи супер софистикейтед място със магистри по миксология зад бара и съставки от 100 кинта нагоре за шише наедро, нема лошо... ма требе да помисли колко хора че влизат у тоа бар... щот барът е преди сичко бузинесс за праене на кинти и коктейлите са продуктът де требе се продава срещу тея кинти и количеството продадени коктейли е бая важно за печалбата...

    Now what's a few miles between the beauty and the beast...
  12. 12 Профил на man_un
    man_un
    Рейтинг: 552 Неутрално

    "Всички пият ром и лимон, може и със сифон,
    тъй не боли глава и лесно е на остров Тринидат..."

    Песен на Леа Иванова, светла и памет.
    Ром, лимонов сок, сода и лед е коктейлът от тая весела песен

  13. 13 Профил на DS
    DS
    Рейтинг: 555 Неутрално

    Вчера на еди "шеф" клиентите му били криви, щот посещавали ресторанта му за да се видят с приятели
    Този днес ми обяснява, че ментата в мохитото трябвало да се измива с топла вода...бе

    Както „Дневник” се бори с БСП, така „Работническо дело” не се е борило с капитализма"
  14. 14 Профил на mop36557620
    mop36557620
    Рейтинг: 290 Неутрално

    До коментар [#1] от "Веселин Дечев":

    Никой не е ликвидирал Пенчис.
    Той сам се ликвидира, защото беше много скъп.
    За такива скъпи коктейли трябват хора с много пари и да обичат коктейли.
    Българина не си пада по коктейлите, а по чистото питие.

  15. 15 Профил на izt21595181
    izt21595181
    Рейтинг: 243 Неутрално

    Всъщност, терминът "чалга" използван за щяло и нещяло означава само и единствено селски комплексирани тиквеници с претенции. Нема чалга в коктейлите, нито рок в коктейлите, кънтри в коктейлите, опера в коктейлите и пр. Има само диви бесни цървули, въобразили си че са нещо.

  16. 16 Профил на kbderror
    kbderror
    Рейтинг: 217 Любопитно

    Тоа да спре да се взима толкоз сериозно,и като не му аресва БГ (и по специално бармоанстсвото в нея) да направи акадамия и да прави пари от това или да лови гората (САЩ), той нали все там е бил, учил и т.н....
    Пенчис във Варна верно си беше на тоя мастър барман Пенчо ли как се зовеше... и трунири се правеха там и найстина беше бар където можеха да забъркат всичко (професионално)... сега се Ракета бар и другия до него(У софия) се водят за некви сериозни откъм коктейли....абе неразбирам от коктейли,я си жулим чистак :)





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK