Рецепта за пролетна супа

Рецепта за пролетна супа

© Тодор Милиев



Рецептата е част от новата специална рубрика "Неделен обяд". Нейната идея е да ви събира около добрата храна с повече време за общуване. Още рецепти и повече за мястото на агнешкото в празничното меню - вижте тук.


Зелената пролетна супа е прекрасно начало на края на поста и пищен Великденски обяд. Но може да я приготвите и още тази неделя, защото е постна. Рецептата е от готвач Теодор Йотов:


1 връзка спанак




1 връзка лапад


1 пакет коприва


1 връзка пресен лук


1 връзка пресен чесън


половин килограм стар лук


половин килограм моркови


100 г ориз


сол


черен пипер


1 връзка джоджен


1 връзка магданоз


1 връзка девесил


Нарязваме главите лук на ситно, а морковите – на малки кубчета. Накълцваме и пресния лук и чесън. Обикновено лукът, морковите и чесънът са началото на най-добрите ястия и супи. Леко ги сотираме в нагорещеното в тенджера олио. В никакъв случай не бива да стигат зачервяване, да не говорим за прегаряне. Прибавяме измитите и нарязани вече зелени листа. Разбъркваме ги съвсем леко, колкото да омекнат. Сипваме вода, по възможност гореща.


Преди да прихлупим тенджерата и да я оставим да къкри, прибавяме сол, черен пипер и ситно накълцаните магданоз, джоджен и девесил.


Десет минути преди да свалим тенджерата от котлона, прибавяме и ориза – добре измит, приблизително една шепа. Внимателно следим да не се разкашка.


Вижте още рецепти за Великденски обяд - тук.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (33)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на nwj49315903
    nwj49315903
    Рейтинг: 1245 Весело

    Сервира се гореща на Чичовото през цялата пролет, той знае какво да прави.

  2. 2 Профил на donald brawnight
    donald brawnight
    Рейтинг: 138 Весело

    Спанак,лапад,коприва....Това,сериозно ли?
    Питам,защото съм чувал,че така се захранват прасенца,докато са още малки и трудно усвояват концентрирани фуражи.....

  3. 3 Профил на Ще върнем България в Европа
    Ще върнем България в Европа
    Рейтинг: 2392 Неутрално

    Нграмотна рецепта без интервали и липса на пунктоация, "Дневник"!

    Пише се; Една връзка спанак, Една връзка лапад, Един пакет коприва, Една връзка пресен лук, Една връзка пресен чесън, половин килограм стар лук, половин килограм моркови, 100 г ориз, Една връзка джоджен, Една връзка магданоз, Една връзка девесил. Сол и черен пипер - на вкус.

  4. 4 Профил на дедо Андро
    дедо Андро
    Рейтинг: 549 Неутрално

    Нграмотна рецепта без интервали и липса на пунктоация, "Дневник"!
    —цитат от коментар 3 на Ще върнем България в Европа


    Абе момчета, като правите забележки, защо не проверите внимателно какво сте написали, преди да цъкнете "Изпращане"?
    Ето - в случая "нграмотна" - липсва "е", хайде, да речем, че това е тайпо грешка, ама пунктОацията си е жива неграмотност - пунктУация, драги!

    Иначе супичката звучи прекрасно. Може и малко киселец да се добави или пък кисело млекце.

    Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
  5. 5 Профил на kasko
    kasko
    Рейтинг: 1285 Неутрално

    До коментар [#3] от "Ще върнем България в Европа":

    Росе , правиш забележки на тема грамотност, а пък пишеш пунктОация. Все пак важна е стоката, не опаковката.

    Колективното вземане на решение налага споделяне на колективна отговорност.
  6. 6 Профил на kasko
    kasko
    Рейтинг: 1285 Неутрално

    До коментар [#2] от "donald brawnight":Малките прасенца по рождение са анемични. Копривата съдържа желязо, което я лекува. Няколко дни поред и кожата им от бяла порозовява ,после почервенява.

    Колективното вземане на решение налага споделяне на колективна отговорност.
  7. 7 Профил на man_un
    man_un
    Рейтинг: 2976 Неутрално

    До коментар [#2] от "donald brawnight":

    Съвсем сериозно. Ако си падаш по зеленко, можеш да си сготвиш/ или някой да ти сготви/ чорбица от тия тревички поотделно или микс, както в случая. Рецептата в случая е върха и е много вкусна. Освен изброените, супа се прави и от манголд-вид спанак-крехък зелен боб, бакла и тиквички. Скоро ще налеят и зелените сливки, слагат се няколко в чорбицата за киселинка. А за прасенцата си прав, това е вкусно ядене, много полезно и неслучайно го дават на подрастващите.

  8. 8 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 11396 Неутрално

    Аз я знам като спанак, киселец и див чесън. Въпреки това и този вариант звучи много вкусно. Явно може всичко зелено да се сложи, но спанак и лапад ми изглежда като повторение :)

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  9. 9 Профил на Alexander97
    Alexander97
    Рейтинг: 1468 Неутрално

    Вкъщи се прави.
    Прекрасна супа.
    Добавяме понякога и кисело мляко.

    Като узаконихме /не ние – БАН/ вкъщи, защо не пишем УДОМА?

  10. 10 Профил на Ще върнем България в Европа
    Ще върнем България в Европа
    Рейтинг: 2392 Любопитно

    До [#5] от "kasko":
    Поне да бяха написали броя на порциите на "стоката".
    Колко порции супа ще получиш от седем връзки спанак, лапад, лук и чесън, дивесил, джоджен, магданоз, пакет коприва и килограм и сто грама лук, магданоз и моркови?

  11. 11 Профил на КМЕТ В СЯНКА
    КМЕТ В СЯНКА
    Рейтинг: 5227 Неутрално

    Когато се дава рецепта се дават точни количества и за колко порции е рецептата.
    Една шепа ориз е меко казано несериозно. Шепа на дете, жена , мъж или на Божко Лозанов (Лека му пръст )
    В готварството НЯМА мярка - шепа.

    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
  12. 12 Профил на kasko
    kasko
    Рейтинг: 1285 Неутрално

    До коментар [#10] от "Ще върнем България в Европа":

    Пак търчиш около опаковката. Важното е качеството, количеството колкото -толкова. Отговарям ти вместо тях - една тенджера.

    Колективното вземане на решение налага споделяне на колективна отговорност.
  13. 13 Профил на hamiltonf
    hamiltonf
    Рейтинг: 5038 Весело

    До коментар [#4] от "дедо Андро":

    И с липсата на запетая, става какафония...

    Стената на срама: Топ 10 на руските тролове във Форума - von_seeckt, Шопов, Julian Mall, Nada Tomba, WWW, Taiga, Нормален гланц, Али Ибн Абдул Обстул Бей, Divi filius, qwerty 500....
  14. 14 Профил на КМЕТ В СЯНКА
    КМЕТ В СЯНКА
    Рейтинг: 5227 Неутрално

    До коментар [#12] от "kasko":

    Колко литра ? Щото има РАЗЛИЧНИ тенджери. Една е тенджерата на Шайката, друга на пенсионера !!!

    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
  15. 15 Профил на pamela
    pamela
    Рейтинг: 2048 Неутрално

    Подобна рецепта съм срещала като "любимата супа на Т. Живков", споделена от личния му готвач. Включва коприва и спанак без лапад, но има и застройка с яйце и кисело мляко.
    Заради постите тази по-горе е без застройка.
    Правя я често през пролетта, много е вкусна и цялото семейство с удоволствие я яде.
    Първо трябва да се набере коприва по време на разходка сред природата, след това се готви и супата. Копривата трае до две седмици в хладилник, може да се свари и затвори в буркан за последващо ползване.

  16. 16 Профил на hope
    hope
    Рейтинг: 3461 Неутрално

    В тази супа предпочитам моркова да е рендосан.
    И листата трябва да са нарязани по ситно, защото не знам как, но по-малките деца се задавят!

    Дано нямам правописни грешки!

  17. 17 Профил на КМЕТ В СЯНКА
    КМЕТ В СЯНКА
    Рейтинг: 5227 Неутрално

    До коментар [#15] от "pamela":

    Можеш и да я бланшираш и във фризера.

    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
  18. 18 Профил на usero
    usero
    Рейтинг: 2068 Неутрално

    До коментар [#3] от "Ще върнем България в Европа":

    Трябваше само да кажеш, че е неграмотно, без да обясняваш как трябва да се напише, щото в показното ти има 9 пунктуационни грешки. Освен пунктОацията.

  19. 19 Профил на Ще върнем България в Европа
    Ще върнем България в Европа
    Рейтинг: 2392 Неутрално

    До коментар [#12] от "kasko":

    Това цялото е казан - около 20 литра, не е за тенджера.

  20. 20 Профил на КМЕТ В СЯНКА
    КМЕТ В СЯНКА
    Рейтинг: 5227 Весело




    До коментар [#18] от "usero":

    Само Винету е безгрешен !!!

    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
  21. 21 Профил на КМЕТ В СЯНКА
    КМЕТ В СЯНКА
    Рейтинг: 5227 Весело

    До коментар [#19] от "Ще върнем България в Европа":

    Вярваш ли, че точно тоя е правил някога супа през живота си? освен някоя на прах.
    Това количество определено не е за стандартно българско семейство.
    По подхожда за Маалата.

    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
  22. 22 Профил на jvr26585378
    jvr26585378
    Рейтинг: 446 Неутрално

    До коментар [#21] от "КМЕТ В СЯНКА":

    Дето е голямо количество като за маалата...но и не се смесват така вкусове....ако изобщо този дето е описал този бъркоч знае какъв вкус има копривата, какъв съвсем различен вкус има спанака.....и т.н.....и т.н.....

  23. 23 Профил на kasko
    kasko
    Рейтинг: 1285 Неутрално

    До коментар [#19] от "Ще върнем България в Европа":

    От връзка до връзка има разлика. Показателно е 100 грама ориз ,ама на 20 л........

    До коментар [#21] от "КМЕТ В СЯНКА":

    Гладник, супи не правя.Ям предимно луканка ,купувам я с щайги.

    Колективното вземане на решение налага споделяне на колективна отговорност.
  24. 24 Профил на stalker
    stalker
    Рейтинг: 338 Неутрално

    До коментар [#8] от "penetrating":

    Баба ми каква пролетна супа правеше..
    Точно от коприва, киселец лапад и спанак.
    Мммм...

    Common sense !
  25. 25 Профил на Чардо
    Чардо
    Рейтинг: 2657 Весело

    До коментар [#8] от "penetrating":

    Във всички рецепти дето са описани тук липсва така наречения ""Цар на ястието " !
    Негово Царско Величество ДОМАТА ! ! !
    - = - = -
    А пък вече след като баб е разсипала и сервирала супата , която аз съм сготвил (( обичам да готвя - НО не обичам да разсипвам и сервирам 🤣 )) , в моята купа с гореща постна супа си добавям натрошено сирене с кисело мляко.
    А в месна супа - ситно нарязан лимон с кората. . . .

    А НАЗДРАВЕ !
    И ДА ВИ Е СЛАДКО !. . . . не преглъщайте . . . 🤣🤣🤣🤣🤣

    Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
  26. 26 Профил на loseva
    loseva
    Рейтинг: 67 Неутрално

    До коментар [#10] от "Ще върнем България в Европа":Колко порции супа ще получиш от седем връзки спанак, лапад, лук и чесън, дивесил, джоджен, магданоз, пакет коприва и килограм и сто грама лук, магданоз и моркови?

    Ха-ха! И аз за това се замислих! Множко е за едно семейство!!!

  27. 27 Профил на Bramasole
    Bramasole
    Рейтинг: 3609 Неутрално

    До коментар [#15] от "pamela":

    Аз съхранявам копривата, като я бланширам /както Кмет в сянка/, разпределям в пликчета за по едно готвене и съхранявам във фризера.
    Не добавям стар кромид в тази зелена супа, не спазвам задължителни пропорции, а импровизирам с каквито зеленчуци имам вкъщи. Освен настърган морков, добавям и пащърнак, пак настърган. Понякога вместо ориз "хвърлям" в супата булгур. Ако са пости - зехтин и овкусявам с лимонов сок; ако не - масълце, а киселото мляко всеки си добавя в купичката. Вкусно е! :)

    "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
  28. 28 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 11396 Весело

    До коментар [#25] от "Чардо":

    Те това е хубава дума и чудесна добавка :)

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  29. 29 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 11396 Неутрално

    До коментар [#24] от "stalker":

    Споделете рецептата :)

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  30. 30 Профил на Чардо
    Чардо
    Рейтинг: 2657 Любопитно

    До коментар [#27] от "Bramasole":

    Пащърнака тук в Сливен не го ползват, а аз в София си го ползвах. Засадиш ли го в двора отърване няма , казваше мама .
    Бял морков, близък, и по аромат и по вкус с моркова , но е по-плътен. . .

    Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
  31. 31 Профил на Bramasole
    Bramasole
    Рейтинг: 3609 Неутрално

    До коментар [#30] от "Чардо":

    Купувам си пащърнак. Бих определила аромата и вкуса му близо и до целината. Зареждам през есента/зимата във фризера по няколко пликчета, защото супите са несравнимо по-вкусни с него.
    Спокойна нощ! :)))

    "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
  32. 32 Профил на Чардо
    Чардо
    Рейтинг: 2657 Неутрално

    До коментар [#31] от "Bramasole":

    Целината ми е една от любимите!
    И листната маса и главата .
    Баб не я ползваше , сега покрай мен не сяда без нея дет има една дума.
    Нарязвам на много ситно , между ДВА вестника в тепсия на слънце на балкона и после в бурканчета .
    Харесвам я , и като зелена, и като сушена и като туршия !

    Спокойна и сънена . . . .👍

    Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
  33. 33 Профил на Чардо
    Чардо
    Рейтинг: 2657 Весело

    До коментар [#31] от "Bramasole":

    Успешна и добра седмица !

    ЗАБАВЛЯВАЙ СЕ ! ! !

    Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK