Рецепта за пролетна супа

Рецепта за пролетна супа

© Тодор Милиев



Рецептата е част от новата специална рубрика "Неделен обяд". Нейната идея е да ви събира около добрата храна с повече време за общуване. Още рецепти и повече за мястото на агнешкото в празничното меню - вижте тук.


Зелената пролетна супа е прекрасно начало на края на поста и пищен Великденски обяд. Но може да я приготвите и още тази неделя, защото е постна. Рецептата е от готвач Теодор Йотов:


1 връзка спанак




1 връзка лапад


1 пакет коприва


1 връзка пресен лук


1 връзка пресен чесън


половин килограм стар лук


половин килограм моркови


100 г ориз


сол


черен пипер


1 връзка джоджен


1 връзка магданоз


1 връзка девесил


Нарязваме главите лук на ситно, а морковите – на малки кубчета. Накълцваме и пресния лук и чесън. Обикновено лукът, морковите и чесънът са началото на най-добрите ястия и супи. Леко ги сотираме в нагорещеното в тенджера олио. В никакъв случай не бива да стигат зачервяване, да не говорим за прегаряне. Прибавяме измитите и нарязани вече зелени листа. Разбъркваме ги съвсем леко, колкото да омекнат. Сипваме вода, по възможност гореща.


Преди да прихлупим тенджерата и да я оставим да къкри, прибавяме сол, черен пипер и ситно накълцаните магданоз, джоджен и девесил.


Десет минути преди да свалим тенджерата от котлона, прибавяме и ориза – добре измит, приблизително една шепа. Внимателно следим да не се разкашка.


Вижте още рецепти за Великденски обяд - тук.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (33)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на nwj49315903
    nwj49315903
    Рейтинг: 1029 Весело

    Сервира се гореща на Чичовото през цялата пролет, той знае какво да прави.

  2. 2 Профил на donald brawnight
    donald brawnight
    Рейтинг: 293 Весело

    Спанак,лапад,коприва....Това,сериозно ли?
    Питам,защото съм чувал,че така се захранват прасенца,докато са още малки и трудно усвояват концентрирани фуражи.....

  3. 3 Профил на Ще върнем България в Европа
    Ще върнем България в Европа
    Рейтинг: 1966 Неутрално

    Нграмотна рецепта без интервали и липса на пунктоация, "Дневник"!

    Пише се; Една връзка спанак, Една връзка лапад, Един пакет коприва, Една връзка пресен лук, Една връзка пресен чесън, половин килограм стар лук, половин килограм моркови, 100 г ориз, Една връзка джоджен, Една връзка магданоз, Една връзка девесил. Сол и черен пипер - на вкус.

  4. 4 Профил на дедо Андро
    дедо Андро
    Рейтинг: 2181 Неутрално

    Нграмотна рецепта без интервали и липса на пунктоация, "Дневник"!
    —цитат от коментар 3 на Ще върнем България в Европа


    Абе момчета, като правите забележки, защо не проверите внимателно какво сте написали, преди да цъкнете "Изпращане"?
    Ето - в случая "нграмотна" - липсва "е", хайде, да речем, че това е тайпо грешка, ама пунктОацията си е жива неграмотност - пунктУация, драги!

    Иначе супичката звучи прекрасно. Може и малко киселец да се добави или пък кисело млекце.

    Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
  5. 5 Профил на kasko
    kasko
    Рейтинг: 810 Неутрално

    До коментар [#3] от "Ще върнем България в Европа":

    Росе , правиш забележки на тема грамотност, а пък пишеш пунктОация. Все пак важна е стоката, не опаковката.

    Колективното вземане на решение налага споделяне на колективна отговорност.
  6. 6 Профил на kasko
    kasko
    Рейтинг: 810 Неутрално

    До коментар [#2] от "donald brawnight":Малките прасенца по рождение са анемични. Копривата съдържа желязо, което я лекува. Няколко дни поред и кожата им от бяла порозовява ,после почервенява.

    Колективното вземане на решение налага споделяне на колективна отговорност.
  7. 7 Профил на man_un
    man_un
    Рейтинг: 739 Неутрално

    До коментар [#2] от "donald brawnight":

    Съвсем сериозно. Ако си падаш по зеленко, можеш да си сготвиш/ или някой да ти сготви/ чорбица от тия тревички поотделно или микс, както в случая. Рецептата в случая е върха и е много вкусна. Освен изброените, супа се прави и от манголд-вид спанак-крехък зелен боб, бакла и тиквички. Скоро ще налеят и зелените сливки, слагат се няколко в чорбицата за киселинка. А за прасенцата си прав, това е вкусно ядене, много полезно и неслучайно го дават на подрастващите.

  8. 8 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 4882 Неутрално

    Аз я знам като спанак, киселец и див чесън. Въпреки това и този вариант звучи много вкусно. Явно може всичко зелено да се сложи, но спанак и лапад ми изглежда като повторение :)

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  9. 9 Профил на Alexander97
    Alexander97
    Рейтинг: 3153 Неутрално

    Вкъщи се прави.
    Прекрасна супа.
    Добавяме понякога и кисело мляко.

    Като узаконихме /не ние – БАН/ вкъщи, защо не пишем УДОМА?

  10. 10 Профил на Ще върнем България в Европа
    Ще върнем България в Европа
    Рейтинг: 1966 Любопитно

    До [#5] от "kasko":
    Поне да бяха написали броя на порциите на "стоката".
    Колко порции супа ще получиш от седем връзки спанак, лапад, лук и чесън, дивесил, джоджен, магданоз, пакет коприва и килограм и сто грама лук, магданоз и моркови?

  11. 11 Профил на КМЕТ В СЯНКА
    КМЕТ В СЯНКА
    Рейтинг: 5086 Неутрално

    Когато се дава рецепта се дават точни количества и за колко порции е рецептата.
    Една шепа ориз е меко казано несериозно. Шепа на дете, жена , мъж или на Божко Лозанов (Лека му пръст )
    В готварството НЯМА мярка - шепа.

    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
  12. 12 Профил на kasko
    kasko
    Рейтинг: 810 Неутрално

    До коментар [#10] от "Ще върнем България в Европа":

    Пак търчиш около опаковката. Важното е качеството, количеството колкото -толкова. Отговарям ти вместо тях - една тенджера.

    Колективното вземане на решение налага споделяне на колективна отговорност.
  13. 13 Профил на hamiltonf
    hamiltonf
    Рейтинг: 4056 Весело

    До коментар [#4] от "дедо Андро":

    И с липсата на запетая, става какафония...

    Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
  14. 14 Профил на КМЕТ В СЯНКА
    КМЕТ В СЯНКА
    Рейтинг: 5086 Неутрално

    До коментар [#12] от "kasko":

    Колко литра ? Щото има РАЗЛИЧНИ тенджери. Една е тенджерата на Шайката, друга на пенсионера !!!

    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
  15. 15 Профил на pamela
    pamela
    Рейтинг: 2179 Неутрално

    Подобна рецепта съм срещала като "любимата супа на Т. Живков", споделена от личния му готвач. Включва коприва и спанак без лапад, но има и застройка с яйце и кисело мляко.
    Заради постите тази по-горе е без застройка.
    Правя я често през пролетта, много е вкусна и цялото семейство с удоволствие я яде.
    Първо трябва да се набере коприва по време на разходка сред природата, след това се готви и супата. Копривата трае до две седмици в хладилник, може да се свари и затвори в буркан за последващо ползване.

  16. 16 Профил на hope
    hope
    Рейтинг: 3930 Неутрално

    В тази супа предпочитам моркова да е рендосан.
    И листата трябва да са нарязани по ситно, защото не знам как, но по-малките деца се задавят!

    Дано нямам правописни грешки!

    Любовта ще спаси света!!!
  17. 17 Профил на КМЕТ В СЯНКА
    КМЕТ В СЯНКА
    Рейтинг: 5086 Неутрално

    До коментар [#15] от "pamela":

    Можеш и да я бланшираш и във фризера.

    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
  18. 18 Профил на usero
    usero
    Рейтинг: 546 Неутрално

    До коментар [#3] от "Ще върнем България в Европа":

    Трябваше само да кажеш, че е неграмотно, без да обясняваш как трябва да се напише, щото в показното ти има 9 пунктуационни грешки. Освен пунктОацията.

  19. 19 Профил на Ще върнем България в Европа
    Ще върнем България в Европа
    Рейтинг: 1966 Неутрално

    До коментар [#12] от "kasko":

    Това цялото е казан - около 20 литра, не е за тенджера.

  20. 20 Профил на КМЕТ В СЯНКА
    КМЕТ В СЯНКА
    Рейтинг: 5086 Весело




    До коментар [#18] от "usero":

    Само Винету е безгрешен !!!

    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
  21. 21 Профил на КМЕТ В СЯНКА
    КМЕТ В СЯНКА
    Рейтинг: 5086 Весело

    До коментар [#19] от "Ще върнем България в Европа":

    Вярваш ли, че точно тоя е правил някога супа през живота си? освен някоя на прах.
    Това количество определено не е за стандартно българско семейство.
    По подхожда за Маалата.

    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
  22. 22 Профил на jvr26585378
    jvr26585378
    Рейтинг: 308 Неутрално

    До коментар [#21] от "КМЕТ В СЯНКА":

    Дето е голямо количество като за маалата...но и не се смесват така вкусове....ако изобщо този дето е описал този бъркоч знае какъв вкус има копривата, какъв съвсем различен вкус има спанака.....и т.н.....и т.н.....

  23. 23 Профил на kasko
    kasko
    Рейтинг: 810 Неутрално

    До коментар [#19] от "Ще върнем България в Европа":

    От връзка до връзка има разлика. Показателно е 100 грама ориз ,ама на 20 л........

    До коментар [#21] от "КМЕТ В СЯНКА":

    Гладник, супи не правя.Ям предимно луканка ,купувам я с щайги.

    Колективното вземане на решение налага споделяне на колективна отговорност.
  24. 24 Профил на stalker
    stalker
    Рейтинг: 411 Неутрално

    До коментар [#8] от "penetrating":

    Баба ми каква пролетна супа правеше..
    Точно от коприва, киселец лапад и спанак.
    Мммм...

    Common sense !
  25. 25 Профил на Чардо
    Чардо
    Рейтинг: 1319 Весело

    До коментар [#8] от "penetrating":

    Във всички рецепти дето са описани тук липсва така наречения ""Цар на ястието " !
    Негово Царско Величество ДОМАТА ! ! !
    - = - = -
    А пък вече след като баб е разсипала и сервирала супата , която аз съм сготвил (( обичам да готвя - НО не обичам да разсипвам и сервирам 🤣 )) , в моята купа с гореща постна супа си добавям натрошено сирене с кисело мляко.
    А в месна супа - ситно нарязан лимон с кората. . . .

    А НАЗДРАВЕ !
    И ДА ВИ Е СЛАДКО !. . . . не преглъщайте . . . 🤣🤣🤣🤣🤣

    Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
  26. 26 Профил на loseva
    loseva
    Рейтинг: 306 Неутрално

    До коментар [#10] от "Ще върнем България в Европа":Колко порции супа ще получиш от седем връзки спанак, лапад, лук и чесън, дивесил, джоджен, магданоз, пакет коприва и килограм и сто грама лук, магданоз и моркови?

    Ха-ха! И аз за това се замислих! Множко е за едно семейство!!!

  27. 27 Профил на Bramasole
    Bramasole
    Рейтинг: 3460 Неутрално

    До коментар [#15] от "pamela":

    Аз съхранявам копривата, като я бланширам /както Кмет в сянка/, разпределям в пликчета за по едно готвене и съхранявам във фризера.
    Не добавям стар кромид в тази зелена супа, не спазвам задължителни пропорции, а импровизирам с каквито зеленчуци имам вкъщи. Освен настърган морков, добавям и пащърнак, пак настърган. Понякога вместо ориз "хвърлям" в супата булгур. Ако са пости - зехтин и овкусявам с лимонов сок; ако не - масълце, а киселото мляко всеки си добавя в купичката. Вкусно е! :)

    "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
  28. 28 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 4882 Весело

    До коментар [#25] от "Чардо":

    Те това е хубава дума и чудесна добавка :)

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  29. 29 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 4882 Неутрално

    До коментар [#24] от "stalker":

    Споделете рецептата :)

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  30. 30 Профил на Чардо
    Чардо
    Рейтинг: 1319 Любопитно

    До коментар [#27] от "Bramasole":

    Пащърнака тук в Сливен не го ползват, а аз в София си го ползвах. Засадиш ли го в двора отърване няма , казваше мама .
    Бял морков, близък, и по аромат и по вкус с моркова , но е по-плътен. . .

    Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
  31. 31 Профил на Bramasole
    Bramasole
    Рейтинг: 3460 Неутрално

    До коментар [#30] от "Чардо":

    Купувам си пащърнак. Бих определила аромата и вкуса му близо и до целината. Зареждам през есента/зимата във фризера по няколко пликчета, защото супите са несравнимо по-вкусни с него.
    Спокойна нощ! :)))

    "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
  32. 32 Профил на Чардо
    Чардо
    Рейтинг: 1319 Неутрално

    До коментар [#31] от "Bramasole":

    Целината ми е една от любимите!
    И листната маса и главата .
    Баб не я ползваше , сега покрай мен не сяда без нея дет има една дума.
    Нарязвам на много ситно , между ДВА вестника в тепсия на слънце на балкона и после в бурканчета .
    Харесвам я , и като зелена, и като сушена и като туршия !

    Спокойна и сънена . . . .👍

    Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
  33. 33 Профил на Чардо
    Чардо
    Рейтинг: 1319 Весело

    До коментар [#31] от "Bramasole":

    Успешна и добра седмица !

    ЗАБАВЛЯВАЙ СЕ ! ! !

    Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK