Винената обиколка на света започва на 10 май

Кадърът е от предходно издание на изложението

© Николай Дойчинов

Кадърът е от предходно издание на изложението



За трета поредна година ценителите на виното ще имат възможност да опитат вина от цял свят в рамките на изложението Discover.Vino World в НДК на 10 и 11 май, съобщават организаторите от DiVino. Наскоро тяхно жури определи топ 50 на българските вина. За това четете тук.


Ресторантьори, сомелиери, хотелиери, търговци и всички професионалисти, чиято работа е свързана с виното, могат да дегустират новите брандове и реколти в зала 6 на НДК. Това е възможност българските потребители да се ориентират в огромното предлагане на чуждестранни вина, представени от портфолиото на 20 вносители.


Ще се дегустират внасяните вина от Европа, Северна и Южна Америка, Австралия и Нова Зеландия. Те ще бъдат разпределени на основни зони по географски принцип: Франция, Италия, другите страни от Европа: Испания, Португалия, Австрия, Германия, Гърция, Турция и Македония, както и Нов свят. Отделна секция по традиция ще има за пенливи вина и розе.




На Франция е отделена една от двете най-големи зони на изложението. Това е страната с най-голяма консумация на вино - 44 л на човек годишно, най-голяма стойност на изнесените вина за 2018 г. - 9.3 млрд. евро, по данни на международната организация по лозята и виното (OIV). Виното представлява 15% от стойността на земеделската продукция във Франция, а общата площ на лозята е 789 хил. хектара, което е равно на повече от 1 млн. стадиона за ръгби.


За пръв път по време на изложението ще има обособена зона с ресторанти, които ще предлагат вкусна храна както за посетителите на изложението, така и за всички, които са избрали да прекарат времето си в парка около НДК. Храната ще бъде поднесена от готвачите на Hamachi, Mediterraneo и Jobo.


В рамките на изложението се предвижда да има и зона със свободен достъп, където всеки ще може да се запознае, опита и купи специално подбрани храни и аксесоари. Щандовете ще бъдат разположени във фоайето пред зала 6.


В магазин в рамките на изложението ще се продават вината на вносителите. Билети за изложението могат да бъдат купени онлайн.

Ключови думи към статията:

Коментари (8)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на PisnaMi
    PisnaMi
    Рейтинг: 1906 Неутрално

    "общата площ на лозята е 789 хил. хектара, което е равно на повече от 1 млн. стадиона за ръгби"

    Откога и Дневник започна да използва "стадион" като мерна единица за площ? Разбирам, ако Боко го беше казал...

  2. 2 Профил на jmf29537805
    jmf29537805
    Рейтинг: 809 Неутрално

    Прочетете "Оцетът на милиардера" от Бенджамин Уолас.

  3. 3 Профил на pet_fire
    pet_fire
    Рейтинг: 4442 Неутрално
  4. 4 Профил на DDR
    DDR
    Рейтинг: 4349 Весело

    Ръгби е много разпространен спорт в Бг. Всеки има представа, колко е голям един стадион за ръгби.

    Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
  5. 5 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
    МОЙШЕ ТОЛКОЗ
    Рейтинг: 897 Весело

    "общата площ на лозята е 789 хил. хектара, което е равно на повече от 1 млн. стадиона за ръгби"Откога и Дневник започна да използва "стадион" като мерна единица за площ? Разбирам, ако Боко го беше казал...
    —цитат от коментар 1 на PisnaMi


    Стадион за РЪГБИ, колега, не просташки футболен стадион😄

    Относно изложбата: ФАЛА на наШТу дневниче че уведомява читателите си за таквиз....носо'глътко...полезни мер'приятия. Преди години се чувствах като низвергнат парий като публикувах разни фотоновини за винени/ракиени фестивали:

    https://www.dnevnik.bg/ot_vas/novini_ot_vas/2016/10/20/2844976_in_vino_veritas/

    https://www.dnevnik.bg/ot_vas/novini_ot_vas/2014/10/25/2406579_za_kulturata_bastunite_nap_i_dr/

    https://www.dnevnik.bg/ot_vas/novini_ot_vas/2013/10/27/2168874_balkanski_festival_na_rakiiata_-_sofiia_ndk_24-261p/


    и др...

    Препоръчвам на всички с малко свободно време и позитивна нагласа да посещават подобни мероприятия! Ще си позволя да дам няколко непоискани съвета (като ветеран в бранжа):

    1. Починете си добре преди посещението . И си хапнете нещо преди това.

    2. Носете си бутилка минерална вода, не 1/2 л, а 1.5 л! Помага срещу дехидриране (от пиене на вино) и за изплакване на чашата.

    3. 1-2 малки сандвича (с шунка/мазно сирене) са препоръчителни.

    4. За КОНОСЬОРИТЕ (и такива имащи претенции да са такива)-няколко сухи бисквитки! Аксиома във винарския бизнес: Ако продаваш вино-давай сирена. Ако купуваш/оценяваш-гризкай сухи бисквитки. Обяснението:

    4.1-Мазните сирена "затварят" рецепторите на езика/устната кухина, и не чувстваш "кусурите" на вината.

    4.2-Сухите бисквитки (и промиването след това с вода) освобождават рецепторите от наслоените "неща". И тогава чувствате ВСИЧКИТЕ качества (и недостатъци) на вината.

    5. Не пушете цигари/лула-рецепторите се влияят.

    6. Не шофирайте от подобни мероприятия с кола до в къщи. Някои БЕЛИ вина са коварни-уж главата е наред, ама НЕ Е! Червените вина са доста "по честни" в това отношение.

    7. НЕ СИ ГУБЕТЕ времето с розета-НЕ СИ СТРУВА!!!
    До коментар [#1] от "PisnaMi":

    THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
  6. 6 Профил на victortrt
    victortrt
    Рейтинг: 563 Неутрално

    Nunc est bibenbum, викате. Не е ли страстната седмица за празнуващите Великден. То и "религията.на мира" не толерира виното, макар че редица персийски произведения до други изводи водят.

  7. 7 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 12366 Весело

    До коментар [#5] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

    Те това е приказка, Ама късно. Следващия път ще зная :)
    Днес "дегустирах" десетина вида ризлинг и шпетбунгиндер(пино ноар) на един манастир (света Хилдегард). Избрах си две бутилки накрая, за пръв път харесах ризлинг :)

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  8. 8 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
    МОЙШЕ ТОЛКОЗ
    Рейтинг: 897 Весело

    До коментар [#5] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":Те това е приказка, Ама късно. Следващия път ще зная :)Днес "дегустирах" десетина вида ризлинг и шпетбунгиндер(пино ноар) на един манастир (света Хилдегард). Избрах си две бутилки накрая, за пръв път харесах ризлинг :)
    —цитат от коментар 7 на penetrating


    По добре късно, отколкото никога:)! Ти не си ли в Армения сега? Щото "...шпетбунгиндер(пино ноар) на един манастир (света Хилдегард)..." не ми звучи арменско, а германско:)

    Още един непоискан съвет (важи повече за коварните и потайни бели вина, червените са доста по честни):

    Наливаш към 1/4 до 1/3 вино във винена чаша. Слагаш дланта отгоре И РАЗДРУСВАШ ЯКО ЧАШАТА! След това поднасяш чашата до носа, леко повдигаш дланта, и нюхаш виното. Някои вина ИМАТ СТРАХОТЕН БУКЕТ, други....не толкоз разнообразен. Но с раздрусването букетът може да се усети по осезаемо и от непрофесионалистите. Не бой се-"продавачите" на вино ще те разбЕрат, няма да се обидят от такава..."простащина". А ти ще разбЕреш кое вино има по....таквизинки качества. И купувай вино според впечатленията си след раздрусването.

    Това не вАжи за класическите Шардоне (и някои други) които имат допълнителен вкус от контакт с дъб (обикновенно-дъбови стърготини, за по еФтино). 'Мен БАШ класическите Шардоне не ми се харесват заради по тежкия им вкус, причинен от дъба. 'Ма 'сичко е въпрос на личен вкус.

    П,С,: След подобно раздрусване на червени вина ще пропишеш в мерена реч, или поне в хайку, там възприятията са КРАТНО по върли!
    До коментар [#7] от "penetrating":

    THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK