Винената обиколка на света започва на 10 май

Кадърът е от предходно издание на изложението

© Николай Дойчинов

Кадърът е от предходно издание на изложението



За трета поредна година ценителите на виното ще имат възможност да опитат вина от цял свят в рамките на изложението Discover.Vino World в НДК на 10 и 11 май, съобщават организаторите от DiVino. Наскоро тяхно жури определи топ 50 на българските вина. За това четете тук.


Ресторантьори, сомелиери, хотелиери, търговци и всички професионалисти, чиято работа е свързана с виното, могат да дегустират новите брандове и реколти в зала 6 на НДК. Това е възможност българските потребители да се ориентират в огромното предлагане на чуждестранни вина, представени от портфолиото на 20 вносители.


Ще се дегустират внасяните вина от Европа, Северна и Южна Америка, Австралия и Нова Зеландия. Те ще бъдат разпределени на основни зони по географски принцип: Франция, Италия, другите страни от Европа: Испания, Португалия, Австрия, Германия, Гърция, Турция и Македония, както и Нов свят. Отделна секция по традиция ще има за пенливи вина и розе.




На Франция е отделена една от двете най-големи зони на изложението. Това е страната с най-голяма консумация на вино - 44 л на човек годишно, най-голяма стойност на изнесените вина за 2018 г. - 9.3 млрд. евро, по данни на международната организация по лозята и виното (OIV). Виното представлява 15% от стойността на земеделската продукция във Франция, а общата площ на лозята е 789 хил. хектара, което е равно на повече от 1 млн. стадиона за ръгби.


За пръв път по време на изложението ще има обособена зона с ресторанти, които ще предлагат вкусна храна както за посетителите на изложението, така и за всички, които са избрали да прекарат времето си в парка около НДК. Храната ще бъде поднесена от готвачите на Hamachi, Mediterraneo и Jobo.


В рамките на изложението се предвижда да има и зона със свободен достъп, където всеки ще може да се запознае, опита и купи специално подбрани храни и аксесоари. Щандовете ще бъдат разположени във фоайето пред зала 6.


В магазин в рамките на изложението ще се продават вината на вносителите. Билети за изложението могат да бъдат купени онлайн.

Ключови думи към статията:

Коментари (8)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на PisnaMi
    PisnaMi
    Рейтинг: 2411 Неутрално

    "общата площ на лозята е 789 хил. хектара, което е равно на повече от 1 млн. стадиона за ръгби"

    Откога и Дневник започна да използва "стадион" като мерна единица за площ? Разбирам, ако Боко го беше казал...

  2. 2 Профил на jmf29537805
    jmf29537805
    Рейтинг: 345 Неутрално

    Прочетете "Оцетът на милиардера" от Бенджамин Уолас.

  3. 3 Профил на pet_fire
    pet_fire
    Рейтинг: 5637 Неутрално
  4. 4 Профил на DDR
    DDR
    Рейтинг: 3004 Весело

    Ръгби е много разпространен спорт в Бг. Всеки има представа, колко е голям един стадион за ръгби.

    Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
  5. 5 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
    МОЙШЕ ТОЛКОЗ
    Рейтинг: 289 Весело

    "общата площ на лозята е 789 хил. хектара, което е равно на повече от 1 млн. стадиона за ръгби"Откога и Дневник започна да използва "стадион" като мерна единица за площ? Разбирам, ако Боко го беше казал...
    —цитат от коментар 1 на PisnaMi


    Стадион за РЪГБИ, колега, не просташки футболен стадион😄

    Относно изложбата: ФАЛА на наШТу дневниче че уведомява читателите си за таквиз....носо'глътко...полезни мер'приятия. Преди години се чувствах като низвергнат парий като публикувах разни фотоновини за винени/ракиени фестивали:

    https://www.dnevnik.bg/ot_vas/novini_ot_vas/2016/10/20/2844976_in_vino_veritas/

    https://www.dnevnik.bg/ot_vas/novini_ot_vas/2014/10/25/2406579_za_kulturata_bastunite_nap_i_dr/

    https://www.dnevnik.bg/ot_vas/novini_ot_vas/2013/10/27/2168874_balkanski_festival_na_rakiiata_-_sofiia_ndk_24-261p/


    и др...

    Препоръчвам на всички с малко свободно време и позитивна нагласа да посещават подобни мероприятия! Ще си позволя да дам няколко непоискани съвета (като ветеран в бранжа):

    1. Починете си добре преди посещението . И си хапнете нещо преди това.

    2. Носете си бутилка минерална вода, не 1/2 л, а 1.5 л! Помага срещу дехидриране (от пиене на вино) и за изплакване на чашата.

    3. 1-2 малки сандвича (с шунка/мазно сирене) са препоръчителни.

    4. За КОНОСЬОРИТЕ (и такива имащи претенции да са такива)-няколко сухи бисквитки! Аксиома във винарския бизнес: Ако продаваш вино-давай сирена. Ако купуваш/оценяваш-гризкай сухи бисквитки. Обяснението:

    4.1-Мазните сирена "затварят" рецепторите на езика/устната кухина, и не чувстваш "кусурите" на вината.

    4.2-Сухите бисквитки (и промиването след това с вода) освобождават рецепторите от наслоените "неща". И тогава чувствате ВСИЧКИТЕ качества (и недостатъци) на вината.

    5. Не пушете цигари/лула-рецепторите се влияят.

    6. Не шофирайте от подобни мероприятия с кола до в къщи. Някои БЕЛИ вина са коварни-уж главата е наред, ама НЕ Е! Червените вина са доста "по честни" в това отношение.

    7. НЕ СИ ГУБЕТЕ времето с розета-НЕ СИ СТРУВА!!!
    До коментар [#1] от "PisnaMi":

    THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
  6. 6 Профил на victortrt
    victortrt
    Рейтинг: 719 Неутрално

    Nunc est bibenbum, викате. Не е ли страстната седмица за празнуващите Великден. То и "религията.на мира" не толерира виното, макар че редица персийски произведения до други изводи водят.

  7. 7 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 5938 Весело

    До коментар [#5] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

    Те това е приказка, Ама късно. Следващия път ще зная :)
    Днес "дегустирах" десетина вида ризлинг и шпетбунгиндер(пино ноар) на един манастир (света Хилдегард). Избрах си две бутилки накрая, за пръв път харесах ризлинг :)

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  8. 8 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
    МОЙШЕ ТОЛКОЗ
    Рейтинг: 289 Весело

    До коментар [#5] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":Те това е приказка, Ама късно. Следващия път ще зная :)Днес "дегустирах" десетина вида ризлинг и шпетбунгиндер(пино ноар) на един манастир (света Хилдегард). Избрах си две бутилки накрая, за пръв път харесах ризлинг :)
    —цитат от коментар 7 на penetrating


    По добре късно, отколкото никога:)! Ти не си ли в Армения сега? Щото "...шпетбунгиндер(пино ноар) на един манастир (света Хилдегард)..." не ми звучи арменско, а германско:)

    Още един непоискан съвет (важи повече за коварните и потайни бели вина, червените са доста по честни):

    Наливаш към 1/4 до 1/3 вино във винена чаша. Слагаш дланта отгоре И РАЗДРУСВАШ ЯКО ЧАШАТА! След това поднасяш чашата до носа, леко повдигаш дланта, и нюхаш виното. Някои вина ИМАТ СТРАХОТЕН БУКЕТ, други....не толкоз разнообразен. Но с раздрусването букетът може да се усети по осезаемо и от непрофесионалистите. Не бой се-"продавачите" на вино ще те разбЕрат, няма да се обидят от такава..."простащина". А ти ще разбЕреш кое вино има по....таквизинки качества. И купувай вино според впечатленията си след раздрусването.

    Това не вАжи за класическите Шардоне (и някои други) които имат допълнителен вкус от контакт с дъб (обикновенно-дъбови стърготини, за по еФтино). 'Мен БАШ класическите Шардоне не ми се харесват заради по тежкия им вкус, причинен от дъба. 'Ма 'сичко е въпрос на личен вкус.

    П,С,: След подобно раздрусване на червени вина ще пропишеш в мерена реч, или поне в хайку, там възприятията са КРАТНО по върли!
    До коментар [#7] от "penetrating":

    THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK