Агнешко руло за празничен обяд (рецепта)

Агнешко руло за празничен обяд (рецепта)

© Тодор Милиев



Рецептата е част от новата специална рубрика "Неделен обяд". Нейната идея е да ви събира около добрата храна с повече време за общуване. Предлагаме ви една рецепта, която може да приготвите за Великден тази неделя. Тя е от готвача Теодор Йотов. Още рецепти и повече за мястото на агнешкото в празничното меню - четете тук.


Как да го приготвим:


Взимаме плешката и много добре втриваме сол, черен, червен пипер и накълцан розмарин от двете й страни.




Измиваме спанака, накълцваме го на едро, а връзката пресен лук – на ситно. Смесваме ги.


Агнешко руло за празничен обяд (рецепта)

© Тодор Милиев

Разстиламе плешката върху стреч фолио. По средата й нареждаме сместа от лук и спанак. В помощта на фолиото я загъваме я хубаво, за да се превърне в добре стегнато руло. Слагаме го в тавичка.


Доливаме вода в нея, която стига до средата на рулото.


Печем 8 – 10 часа във фурната при 90 градуса. Накрая вадим рулото и го оставяме да се изстуди добре. После го запечатваме от всички страни на сух, нагорещен предварително тиган.


Пресните картофи се намазват със зехтин и се поръсват със сол, червен и черен пипер, розмарин, чесън и масло. Пекат се 30 минути във фурната при 180 градуса.


Сервират се в подходящ съд. Рулото ляга върху тях.


Необходимите продукти:


2.5 кг обезкостена агнешка плешка за руло
1 връзка пресен лук
1 връзка розмарин
1 връзка мащерка половин пакет спанак, около 500 г
2 кг пресни картофи
500 г масло
сол
черен пипер
червен пипер
2 скилидки чесън


Още рецепти за великденски обяд - тук.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (13)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на nessarox
    nessarox
    Рейтинг: 2174 Весело

    Благодаря за рецептата

    Говорихте ли с ЧЕЗ? 8-10 часа печене,това си е пладнешки обир.

    Светли празници на всички пожелавам

    Всички сме в кочината,но някои гледат към звездите:)
  2. 2 Профил на hamiltonf
    hamiltonf
    Рейтинг: 5401 Неутрално

    За кой ли път вече тази рецепта?!

    Стената на срама: Топ 10 на руските тролове във Форума - von_seeckt, Шопов, Julian Mall, Noise, WWW, Taiga, panzerino, КМЕТ В СЯНКА, Divi filius, kirka80286
  3. 3 Профил на 4ort
    4ort
    Рейтинг: 3064 Неутрално
  4. 4 Профил на comandante  vs  либерални ентусиасти&корпократи
    comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
    Рейтинг: 4523 Неутрално

    Благодаря за рецептатаГоворихте ли с ЧЕЗ? 8-10 часа печене,това си е пладнешки обир.Светли празници на всички пожелавам
    —цитат от коментар 1 на nessarox


    За това по-добре на селско чеверме докато още има майстори на агнето и дробсърмата!
    А па герберите дето се гавриха с агнетата на Странджа , по-добре да обявят гладна стачка и вечни пости!

    Libertarianism is just anarchy for rich people
  5. 5 Профил на Nil satis nisi optimum
    Nil satis nisi optimum
    Рейтинг: 1668 Неутрално

    До коментар [#1] от "nessarox":

    Същият ефект може да се постигне за под два часа на 170-180 градуса и по-мако вода.

    И до
    До коментар [#3] от "4ort":

    Аз лично за подобни рецепти ползвам около 250 грама, но както казваше баба ми "мАсло каша не разваля" ;-)

    Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
  6. 6 Профил на blondofil
    blondofil
    Рейтинг: 2391 Неутрално

    Със сигурност има 1000 начина да развалиш печеното агнешко.

  7. 7 Профил на Роси
    Роси
    Рейтинг: 9099 Неутрално

    Аз го предпочитам само печено.

  8. 8 Профил на donald brawnight
    donald brawnight
    Рейтинг: 308 Неутрално

    Дали защото в рода ни няма хора с имена Георги и Георгия,не можах да се науча да ям това животно,нито печено,нито задушено.Мирише ми лойта и това е.

  9. 9 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 13290 Весело

    До коментар [#2] от "hamiltonf":

    И предния път ми хареса, и сега. Предполагам от Дневник и от Кауфланд са разбрали, че още не съм я направил, та ме подсещат :)

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  10. 10 Профил на Peni Nikol
    Peni Nikol
    Рейтинг: 11359 Любопитно

    Агнешката плешка е налице срещу 34 лв, картофите и подправките също, но маслото ми се струва прекалено. Да ви е сладко.

  11. 11 Профил на hamiltonf
    hamiltonf
    Рейтинг: 5401 Неутрално

    До коментар [#9] от "penetrating":

    "Доливаме вода в нея, която стига до средата на рулото."


    Това не е печено агнешко, а готвено, манджа, както казват каракачаните. Агнешкото се пече без грам вода, пак според тях, изпробвано многократно, вкус - невероятен, предпочитано част от месото - врат (няколко на брой)...:)

    Стената на срама: Топ 10 на руските тролове във Форума - von_seeckt, Шопов, Julian Mall, Noise, WWW, Taiga, panzerino, КМЕТ В СЯНКА, Divi filius, kirka80286
  12. 12 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 13290 Неутрално

    До коментар [#11] от "hamiltonf":

    Да, така е. С водата трябва да се внимава. Да споделя една изпитана рецепта на дядо ми. Той като сбираше родата поради старостта си, поради опита си или от мързел правеше печеното агне по следния начин. Вземаше го заклано от пазара. Оъ съседите си измолваше един дълбок казан (май варяха компоти в него) слагаше на дъното бутилки бира, много да стане като двойно дъно, поливаше вода докато ги запълни до половината. Слагаше пълненото агне (с ориз) върху тях и запечатваше с тесто капака. Така го вареше на пара няколко часа (нямам спомени колко) и след това го вадеше. Излизаше изпечено и много вкусно. Компанията на другия ми дядо го правеше по старомодния начин - чеверме, но бяха много хора и минаваше цял ден.

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  13. 13 Профил на ''zms15783''
    ''zms15783''
    Рейтинг: 12137 Неутрално

    Каква е тая измислена плънка. Това го правя с плънка от сирене, копър, малко чесън и става пръсти да оближеш.





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK