Ролевите игри в реалността през погледа на един културолог

Мрия Иванова. Личен архив

Мрия Иванова. Личен архивКакво е ЛАРП? Какво правят участниците в този тип ролеви игри? Дали ги използват като средство да избягат от реалността? Могат ли такива игри да се използват за образователни, възпитателни или комерсиални цели и каква би била ползата от подобни идеи?


На тези и други въпроси отговаря Мария Иванова, автор на книга "Ролевите игри на живо. Живот in и off game". Тя е на 24 години, завършила е 9 ФЕГ "Алфонс дьо Ламартин", бакалавърска степен "Културология" в СУ "Св. Климент Охридски" с дипломна работа на тема "ЛАРП игрите в България" и магистратура "Културна антропология" в същия университет с дипломна работа "Косплей в България".


Книгата й за ролевите игри представлява антропологическо изследване на ЛАРП (от англ. Live action role play - ролеви игри на живо). Културният феномен съществува в България от 2004 г., но все още e слабо познат. Мария Иванова го определя като "бриколаж от изкуство, празничност, терапевтичен метод, ескейпизъм, който учи на социализация, самозащита и самоувереност".
Интересите й са свързани с изкуството, с фенството, популярната култура и градската история. Обича да пише както поезия, така и проза, а и да снима. Автор е на няколко документални филма, представяни в университета. Част от тях са посветени на ритуали за смъртта в Ново село, Видинско, и на съпоставката между исторически възстановки и ЛАРП.


Първи сблъсък с ЛАРП


Мария Иванова разбрала за ЛАРП от лекция на проф. Ивайло Дичев по дисциплината "Увод в културната антропология". По-късно един от организаторите на български ЛАРП й обяснил, че прилича много на импровизационен театър.


Първият ЛАРП, на който отишла, бил фентъзи, по "Драконов свят" (в момента с име "Мъглата"), и се провел на поляна до хижа "Гургулица" край Костенец. Изискванията за участие били да се прочете т.нар. сетинг – основните рамки на света, зададени от гейммастърите (в българския случай те са организатори на ЛАРП-а), така че да се вникне в историята на фикционалния свят и всеки участник да може да изгради фикционален персонаж, който да е адекватен за този свят.


"Това става чрез поведение и визия, посредством специфичен за конкретния герой инвентар. Сетингът представя всичките значими игрови събития, случвали се през годините, какви са основните кланове, взаимоотношения между героите, конфликтите между тях и всичко останало, което е нужно за една подобна игра", разказва Мария Иванова.


В случая става дума за вдъхновен от творчеството на Толкин фентъзи свят, затова и обстановката е от средновековен тип. Съществуват рицари, магьосници, орки, вампири, блатни чудовища, върколаци, които имат поведението, ценностната система, историята на героя и се изиграват от хора.


Мария Иванова разказва, че в България се практикуват и други ЛАРП-ове – например Сталкер ЛАРП, вдъхновен от произведението "Пикник край пътя" на братя Стругацки, "Нощта на Старите Богове", вдъхновен от произведението на Роджър Зелазни "Една нощ през самотния октомври".


"Когато участвах в него, беше с времетраене една седмица, като задачите се получават по интернет и са свързани с откриване на стикери с номера, които трябва да се въведат в конкретното поле в онлайн платформата, създадена за играта. Играта е свързана с urban exploring в София, като задачите са изключително поетично и художествено поставени, за новобранец е доста сложно да ги разгадае", казва Мария Иванова и дава пример, който е цитирала и в книгата си:


Сила може да бъде събрана и от земната стихия. Големите количества дървета, огрени от слънцето, могат да съберат много енергия, особено на място, където посоките на света са означени. Ако намериш такова място и си починеш на юг-югозапад, силата от земята ще се влее отдолу в теб.


Досетила се, че би трябвало да става дума за "Слънчевия часовник" ("Компаса") в Южния парк, тъй като там на земята наистина са означени посоките. Времето било дъждовно, прекарала много време в безплодно търсене, преди да разбере, че трябвало да легне под едната пейка, за да може да види кода.


ЛАРП в България и по света


Една от основните разлики е, че тук участниците имат свободата да изберат своите герои, което дава богато поле за изразяване на личната интерпретация, въображение и талант на отделния играч, посочва Иванова.


По думите й друга разлика е свързана с практикуването на ЛАРП в образованието, както е широко разпространено например в Дания. "Чрез ролевите игри на живо учениците могат да вникнат в преподавания материал, като допълват опита си с основни етически или философски познания. Това, освен че е изключително забавно и интерактивно за тях, води след себе си и много добри резултати, разказва.


"В България ЛАРП не се практикува с образователни цели, а би било много интересно обогатяване на образователната система. Един от респондентите ми сподели, че е предложил в своето училище във Видин подобно нещо и въпреки че за кратко се е случило, децата са учили материала си по история с удоволствие", добавя Мария Иванова.


Изследователската работа


За мен бе любопитно да изследвам желанието на хората в съвременното общество да докоснат фикцията и да влязат в нея. На съвременния човек не му е достатъчно да стои на дистанция като зрител, а желае да се потопи в алтернативен фикционален сюжет. Това се наблюдава и чрез технологиите за добавена реалност. Стереотипната представа е, че подобни дейности са инфантилни, че на нищо не могат да научат, а понякога се приравняват и с ескейпистки практики", разяснява Мария Иванова.


Добавя, че ЛАРП-ът е преди всичко хоби, прави се за забавление. "По същия начин за ескейпистка практика може да се приеме и риболовът или планинарството, затова искам да кажа, както и в книгата си съм обяснила, че не разглеждам ЛАРП-а като бягство от реалността."


По думите й има изключително пъстра палитра от предимства на подобен тип игри – социализация, творчество, способност да се поставиш на мястото на някого другиго и да си развиеш емпатията. "Всички те се превръщат в творци, в техни ръце е развитието на този общ свят, за съществуването на който всички те са значими. Това по мое мнение представлява избор за доукрасяване на съществуващата реалност, избор за нейната желана промяна."


Мария Иванова споделя, че в работата й най-много я затруднило това, че в началото не можела да разбере мотивацията на участниците за такъв тип дейност.


Разказва, че в социалните мрежи някои от ларпърите се представят с името на фикционалния герой или чрез снимка на профила, в която са облечени като него. Други пък са споделяли, че фикционалният им персонаж им помага да се справят с трудности в ежедневието, например момиче, което вече няма страх да върви сама в нощта по тъмна уличка, тъй като играта я е поставяла в подобна ситуация. За мен все още е сложно преливането между фикционално и реално, като и в книгата съм описала, че не става дума за някаква шизофренна, социопатска дейност.


"По време на работата научих много любопитни неща, свързани с настолните ролеви игри и видеоигрите. Опитах се да правя непрестанни паралели с други феномени, свързани с филми, технологични нововъведения, ескейп стаи и исторически възстановки, всичко това, разглеждано в сферата на фенството. Ролевите игри на живо взимат наративи, практики и ресурси от всички тях, именно затова подобни феномени според някои автори могат да се положат в полето на една "смесена медия". Всеки сетинг е изключително художествен, интересен, интригуващ и променящ самия теб като човек", казва Мария Иванова.


Бъдещите й планове са свързани с академична кариера, тъй като има учителска правоспособност по психология и философски дисциплини в средните училища и иска да се задълбочи в преподавателската дейност, като запише докторантура. Има проекти и за бъдещи документални продукции.

Ключови думи към статията:

Коментари (57)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на кокошката
  кокошката
  Рейтинг: 287 Неутрално
 2. 2 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 1433 Любопитно

  Как ли ще звучи тази реклама на Мария Иванова и на нейната дипломна работа, ако се напише на български?

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 3. 3 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 1477 Неутрално

  Да, книгата е наистина интересна. Дори по някакъв начин ми напомня на този виц:

  Пред БАН се срещнали двама колеги научни работници.
  -Как си? Нещо ново при теб?
  -Току що защитих един научен труд който преди година ми върнаха.
  -На каква тема?
  -Темата е "Влиянието на духовата музика върху духовния живот на духовника"
  -Но това е пълна безсмислица.
  -Така е ,преди ми го върнаха само заради заглавието.
  -А какво е било първото заглавие?
  -То беше "За чий хуй му е на попа тромпет?"

  Бог да благослови Америка за България!
 4. 4 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 1992 Неутрално

  Ето с каква още "наука" можеш да направиш някаква кариера/пари днес.
  Отде идват грантовете за тези "изследвания", кому са нужни и с каква цел ?!

 5. 5 Профил на DiegoGodin
  DiegoGodin
  Рейтинг: 22 Неутрално

  Я вместо да се обличате като чучела вземете направете няколко "куеста", в които хората да търчат да се запознават с българско творчество, било то литература, живопис или музикални произведения пък може и да ви го призная за "образователна" цел. Мисля, че има мноооого повече хора, които биха се заинтересували от подобен тип игра... Текущият формат явно среща твърде ограничен кръг последователи.

 6. 6 Профил на gl_avatar
  gl_avatar
  Рейтинг: 497 Неутрално

  На Кобилкина "игрите" май са по-интересни !?

 7. 7 Профил на gl_avatar
  gl_avatar
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Заплеси,
  Оправете името под снимката:

  Писали сте : Мрия Иванова. Личен архив

 8. 8 Профил на о сандо
  о сандо
  Рейтинг: 739 Неутрално

  оп... нек'ва модерна вещица )

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 9. 9 Профил на Содом и Гомор кРаят на джендъризма
  Содом и Гомор кРаят на джендъризма
  Рейтинг: 1577 Весело

  Я вместо да се обличате като чучела вземете направете няколко "куеста", в които хората да търчат да се запознават с българско творчество, било то литература, живопис или музикални произведения пък може и да ви го призная за "образователна" цел. Мисля, че има мноооого повече хора, които биха се заинтересували от подобен тип игра... Текущият формат явно среща твърде ограничен кръг последователи.
  —цитат от коментар 5 на DiegoGodin


  Заинтересували се да, ама няма кой да плати.
  Кой ще ни даде париии?
  Разбра ли сега къде е ключа за мазата?

  In a time of universal deceit telling the truth is a revolutionary act
 10. 10 Профил на _plamen_
  _plamen_
  Рейтинг: 654 Неутрално
 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 12. 12 Профил на DiegoGodin
  DiegoGodin
  Рейтинг: 22 Неутрално

  До коментар [#9] от "Содом и Гомор- (к)Раят на джендъризма

  Хайде на бас, че ще се намерят повече спонсори за БГ тема отколкото за това https://www.fantasylarpcenter.com/larp/worlds/568-stalker-larp-series ???

 13. 13 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 1243 Весело

  Е, в някои сържави вече са убедили населението, че всеки има нужда от личен психолог.
  Сега вече го убеждават, че на всеки му трябва и личен културолог, социолог и т.н.
  Нали завършилите такива специалности трябва да имат работа.

 14. 14 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 3078 Весело

  Материала е написан лошо, с много ненужни чуждици и съкращения и отблъсква читателя (тегаво се чете) —класически пример как вместо да се изпишат вежди се вадят очи.
  Иначе относно ролевите игри —темата е много интересна, съществуват от древността. Всякакви народни обичаи, езотерични общества, ложи, клубове и т.н. са точно ролеви игри, които пресъздават представа за света или служат като терапия за душата на участниците. Споменатото Ново Село видинско е интересно и с това, че хората там по рождение имат два майчини езика.😉

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 15. 15 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 9143 Неутрално

  Всички играят ЛАРП. Важно е да се различи истината от играта за да не изпадне човек в ситуацията да сънува на живо...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 16. 16 Профил на Niraah
  Niraah
  Рейтинг: 591 Неутрално

  Филолог, културолог, философ на 24 години, това не е добре. Хората в тази възраст трябва да живеят активен живот. Знанието е полезно, само когато можеш да го използваш с определена практическа цел. Понякога се получава така, че хората се задръстват от ненужна информация и няма къде да я приложат освен в преподаване.

 17. 17 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 973 Неутрално

  Ето нещо, което е съвсем откъснато от реалността и не носи никаква полза. В нашите ВУЗ-ове се подготвят кадри, от които икономиката наистина няма никаква нужда.

 18. 18 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 1183 Неутрално

  Симпатична е момата, ама ща всичко се ръга да бъде уманитар .. оти е по-лесно да се точат грантове и прави наукообразие (тези които се занимават с културно-изторическо наледство не ги слагам в този кюп).

  За да отлепи тази страна са нужни кадърни млади хора като госпоицата, които да имат дупе да развиват нови технологии, включая и елементи на ИИ.

  Ама там се сака математика...

 19. 19 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1599 Весело

  Я вместо да се обличате като чучела вземете направете няколко "куеста", в които хората да търчат да се запознават с българско творчество, било то литература, живопис или музикални произведения пък може и да ви го призная за "образователна" цел. Мисля, че има мноооого повече хора, които биха се заинтересували от подобен тип игра... Текущият формат явно среща твърде ограничен кръг последователи.
  —цитат от коментар 5 на DiegoGodin


  Ми напиши световен бестселър с кукери, Крали Марко, Ян Бибиян, самодиви, Бай Ганьо и каквото успееш да нагласиш от фолклора и българската литература, и ще направят игра дето я искаш. Хем ще забогатееш от изданието, хем от Холивуд може да снимат филм по книгата ти на оригиналния терен и да отвориш нов вид туризъм в България.

  Що като видите нещо различно, все с лошо око го поглеждате, та това са си възможности.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 20. 20 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1599 Весело

  Ето нещо, което е съвсем откъснато от реалността и не носи никаква полза. В нашите ВУЗ-ове се подготвят кадри, от които икономиката наистина няма никаква нужда.
  —цитат от коментар 17 на proza


  Няма да повярваш, но игрите са си мноооого печеливш дял от икономиката. Просто нашенските чорбаджии още не го схващат и го карат на алкохолен туризъм, бетон... А и какъв ви е проблема с момата, нали според вас се занимава с глупости и няма как да ви е конкурент в реалния ви живот?

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 21. 21 Профил на Daniel Dinev
  Daniel Dinev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Абе хора, защо не оставите момичето на мира! Вземете и прочете някоя книга! А "кокошката" , по добре да си седи в курника, а не да прави коментари!

 22. 22 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2368 Неутрално

  Ескортите тип строгита господарка искат по-скъпичко за ролевите игри.

 23. 23 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1533 Весело

  Ролевите игри ги уважавам, особено ако има участие от някое моме облечено като медицинска сестра или учителка...

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 24. 24 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3369 Любопитно

  До коментар [#2] от "baba_zozolana":Как ли ще звучи тази реклама на Мария Иванова и на нейната дипломна работа, ако се напише на български?
  >>>Форплей в България...go in and go off game?:)

 25. 25 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3369 Любопитно

  До коментар [#7] от "gl_avatar":Мрия Иванова
  >>> Амиии..като гледам снимката, момата си е наистина Мрiя.:)

 26. 26 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3785 Весело

  До коментар [#25] от "тулса":

  Остава да преведеш от украински, че "мрия" е "мечта", "мечтание" :-)

 27. 27 Профил на Джузепе Мацини
  Джузепе Мацини
  Рейтинг: 256 Неутрално

  В ежедневието си, ние разиграваме най-различни ролеви игри, където целта е да извлечем някаква психологическа полза. Ако щеш, срещата и поздравите между двама познати, са вид ролева игра.
  Но това са "игри" между хората във всекидневния, реален живот. А в описаното в статията отиваме в полето на фикциите, и може да съм силно предубеден, но за мен това са неудачници и слабохарактерни индивиди, неспособни да се справят с трудностите на живота.
  Далеч по-лесно е да се навлечеш като чучело, бидейки вещица в някаква ролева игра, отколкото да влезе в ролята на майка, примерно, във всекидневния живот.
  Не искам да съдя хората, които участват в такива игри, не те са толкова виновни, колкото условията в съвременния свят. Силни характери се коват в трудни времена, а именно тези силни характери изграждат добрите времена, които пък на свой ред създават слаби личности, които водят до лоши времена... Колелото си се върти.
  И за край ще обърна внимание на милата ни родна картинка- ние, съвременните българи, сме неспособни да изградим модерна, прогресираща България, а лека-полека с ежедневните ни действия и бездействия, я водим към нейния логичен край. Ще минат поколения, колелото ще се обърне отново, и може би- нашите праправнуци ще изградят ново Възраждане.

 28. 28 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3785 Весело

  До коментар [#10] от "_plamen_":

  Реклама на пистолетите на бразилския "Таурус" ("Торус")? Ъъъъ...

 29. 29 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3785 Весело

  До коментар [#2] от "baba_zozolana":

  Само в Софийския Университет може да се защити със заглавие "Косплей в България" :-)
  А иначе "по време на и след играта", но ми напомня шегата с маоисткия лозунг (парафразиран като) "Само яденето разкатава мамата на глада" :-)

 30. 30 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 308 Неутрално

  Немам никаква идея какво е ЛАРП, но с авторката от снимката бих поиграл на всекакви игри. Особено на "Чичо Доктор".

 31. 31 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 419 Любопитно

  Ролевите игри в реалността през погледа на един културолог?!

  До коментар [#4] от "balgariez":
  Ето с каква още "наука" можеш да направиш някаква кариера/(пари) днес! (това, което си мисля за тази специалност - интересна е, но за момента в България няма практическа реализация и освен хората, които са ги завършили да станат "министър на културата" разбира се ако има КОЙ да им "удари едно рамо" за нищо полезно не стават!!!)
  Отде идват грантовете за тези "изследвания", кому са нужни и с каква цел ?! (смееш ли да питаш и има ли КОЙ да ти каже?!@!!)

 32. 32 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1599 Весело

  Немам никаква идея какво е ЛАРП, но с авторката от снимката бих поиграл на всекакви игри. Особено на "Чичо Доктор".
  —цитат от коментар 30 на izt21595181


  Късмет с търсенето на "Чичо Доктор" в LARP, щото за "Медицинска Сестра" (дето се надяваш) няма никакъв шанс.
  Ей, не се научихте да внимавате какво си пожелавате. :))))

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 33. 33 Профил на carlosestrada
  carlosestrada
  Рейтинг: 436 Неутрално

  нискообразованите, ограничени булгаристанци си сакат мотиката, бегайте с тия ЛАРП-ове джендерастки, дай му на бай Ганьо кило ракия, салата и да пцуе ЕС и НАТО и да мИчтай за правешкия селяк, другото е бош-лаф работа

 34. 34 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 1433 Весело

  До коментар [#24] от "тулса":

  По-културоложко ми се струва да се изследва защо 338349 исландци, носители на исландския език, които са сто пъти по-добре с английския (на масово равнище) от българете (на масово равнище), са решили, че си струва да си запазят езика, че и институт за запазване на исландския език от претопяването му от английския са създали, а много българи смятат, че изглеждат пределно интелигентни, начетени и изискани, ако говорят на някакъв побългарен английски.

  До коментар [#29] от "daskal1":

  Мииии "фикционалност" отвсЕкъде, ама щом професорът Дичев е решил, че това е "дисертабилна" тема, що и една дисертацийка да не се спретне в този сетинг с подобен кастинг и с такава констелация от културални когниции?!

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 35. 35 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 812 Неутрално

  Що не се върне "афторката на матрялчето" в детството и да научи къде се пише "Й"?
  "Книгата й", "Интересите й", "По думите й" ... аман!!!
  А за поредния бакалавъро-магистърски, културо-антрополог, сме до гроб признателни на великото гуру професор по бащина линия!!!

  roo
 36. 36 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 1246 Неутрално

  До коментар [#33] от "carlosestrada":

  Какъв полет на мисълта. Ако си мислиш, че с подобен имбецилен коментар ще блеснеш, много сериозно си се объркал.

 37. 37 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 308 Неутрално

  До коментар [#32] от "gost22":

  Нищо не ти се разбира.

 38. 38 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1599 Весело

  До коментар [#32] от "gost22":Нищо не ти се разбира.
  —цитат от коментар 37 на izt21595181

  Ми няма да разбереш. Като пишеш за неща дето дори не си ги проверил в гугъла какво точно представляват, и да ти обясняват, и да се шегуват все едно.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 39. 39 Профил на tsu47624025
  tsu47624025
  Рейтинг: 370 Неутрално

  Хубава жена, жалко само че си е посветила най-интересните години от живота си в написването на книга на тема от рода на "За какво сме се събрали тук".
  В културата на едно общество "ЛАРП-овете" сигурно заемат 0.0000001 процента от мислите и вълненията на образованите хора (дори включвайки "професионалните" участници).

 40. 40 Профил на Rex
  Rex
  Рейтинг: 1085 Неутрално

  Тая ми се види подходяща за ролевата игра Чичо Доктор.

 41. 41 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3785 Весело

  До коментар [#34] от "baba_zozolana":
  Отидох на сайта от линка - https://www.seminar-bg.eu/kontrasensus/item/560-rolevite-igri-na-jivo-jivot-in-i-off-game.html и свалих PDF текста. Попрочетох докъм средата, и, се спрях. Професорът Дичев май не се е преработил и е оставил креативността на родената 1994 авторка да се носи волно с възприетата роля в играта :-)

 42. 42 Профил на tak40309320
  tak40309320
  Рейтинг: 231 Неутрално

  It's Monday
  And I'm dying
  My every part of soul is torn apart in dyingness
  I'm to die so quite, so my boss resounded:
  "That's the day for loving love,
  and God is watching
  all of that stuff... of love of yours"
  Diminishing of ego mine.

  P.S може ли да ми препоръчате сайт за литература, защото hulite.bg очевдно не ме искат, без дори да ме знаят

  има хора с много профили, има и профили които се ползват от много хора
 43. 43 Профил на carlosestrada
  carlosestrada
  Рейтинг: 436 Неутрално

  До коментар [#36] от "zle_platen_trol":

  виж колко добре се разпозна в описанието. Айде налей си ракийката и си помИчтай за правешкия селяк, докато гледаш как куците телета пасат росна тревица на герена

 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 45. 45 Профил на Chung Kuo
  Chung Kuo
  Рейтинг: 622 Неутрално

  Хубаво момиче, бих поиграл ЛАРП Джейми и Церсей с нея с удоволствие. Тъкмо ще помогна за постдок.

 46. 46 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 308 Весело

  До коментар [#38] от "gost22":

  Бастун, слабо ме вълнува какво пише в Гугъл - за разлика от вас форумните плъхове, нормалните хора не ровят по половин час в гугъл преди всеки коментар. А и не е нужно в случая, напротив, точно демонстративното ми незнание и пренебрежение е основна част от шегата, тъпако, но си прекалено смотан и задръстен за да го схванеш.

 47. 47 Профил на kopo
  kopo
  Рейтинг: 238 Разстроено

  До коментар [#38] от "gost22":Бастун, слабо ме вълнува какво пише в Гугъл - за разлика от вас форумните плъхове, нормалните хора не ровят по половин час в гугъл преди всеки коментар. А и не е нужно в случая, напротив, точно демонстративното ми незнание и пренебрежение е основна част от шегата, тъпако, но си прекалено смотан и задръстен за да го схванеш.
  —цитат от коментар 46 на izt21595181


  Скъпи ми Ганьо, незнанието не е повод за пренебрежение, а за ограмотяване или поне за мълчание.
  Войнствената демонстрация на невежество е тъжна гледка за околните.

 48. 48 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 973 Неутрално

  Такива "специалисти" ще бъдат отсвирени от конкуренцията на пазара на труда. На инвеститорите им трябват инженери, техници, стругари, заварчици, а не празнодумци и клати не знам кво си.

 49. 49 Профил на azazel
  azazel
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Чудесно, много се радвам, че в България все още се намират активни млади хора, които изследват изключително интересни и нетрадиционни теми. вместо като състудентите си да си поръчат онлайн някоя дипломна работа, съшита от части от чужди дипломни работи, съставляващи дословно преписани фрагменти от книги на български професори, които на свой ред са ги преписали от немски/френски/руски/английски професори още през 60-те... Стискам палци това момиче наистина да запише докторат, да ѝ позволят да разработи някоя такава интересна тема и да не се отказва да търси, изследва и документира нетрадиционното.

 50. 50 Профил на tsu47624025
  tsu47624025
  Рейтинг: 370 Неутрално

  Такива "специалисти" ще бъдат отсвирени от конкуренцията на пазара на труда. На инвеститорите им трябват инженери, техници, стругари, заварчици, а не празнодумци и клати не знам кво си.
  —цитат от коментар 48 на proza


  Много добре казано!

 51. 51 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1599 Неутрално

  До коментар [#38] от "gost22":Бастун, слабо ме вълнува какво пише в Гугъл - за разлика от вас форумните плъхове, нормалните хора не ровят по половин час в гугъл преди всеки коментар. А и не е нужно в случая, напротив, точно демонстративното ми незнание и пренебрежение е основна част от шегата, тъпако, но си прекалено смотан и задръстен за да го схванеш.
  —цитат от коментар 46 на izt21595181


  То, шеги дето трябва да ги обясняваш с обиди... дано в другите неща си по-адекватен.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 52. 52 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 990 Неутрално

  До коментар [#18] от "olimpipanov":

  Симпатична е момата, ама ща всичко се ръга да бъде уманитар .. оти е по-лесно да се точат грантове и прави наукообразие (тези които се занимават с културно-изторическо наледство не ги слагам в този кюп).За да отлепи тази страна са нужни кадърни млади хора като госпоицата, които да имат дупе да развиват нови технологии, включая и елементи на ИИ.Ама там се сака математика...
  —цитат от коментар 18 на olimpipanov


  бе на тебе що ти се струва че е толкоз трудно нешто матиматиката?????

  второ, за да отлепи тая страна има нужда не, ами вопиюща нужда ората да праят туй дето могат да праят, и да бъдат управлявани от други можещи хора, а не от мутри и мутроподобни; а така също и да не може всяко лайно с менталитет на мутра да плюе и сере върху тия дето праят туй дето могат да праят.

  или викаш дай сички да се юрнат да стават информатици и да расвиват технологии ... пич, чуваш ли се кво гувориш????? да ти пикая на технологиите.


 53. 53 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 990 Неутрално

  До коментар [#48] от "proza":


  Такива "специалисти" ще бъдат отсвирени от конкуренцията на пазара на труда. На инвеститорите им трябват инженери, техници, стругари, заварчици, а не празнодумци и клати не знам кво си.
  —цитат от коментар 48 на proza


  дреме ни ма шлифера на инвеститорите кво им трябва. на мен те ич не ми трябват.
  второ, откога нуждите и мераците на инвеститорите станаха критерий за това кое е важно и ценно за човека , обещството и държавата и кое не? айде стига с тая тъпа мантра колко важни били инвеститорите щото тва е пълна глупост от икуномическа гтледна точка.туй в унсс нема да ти го кажат, но в добрите ониверситети с тва започват.... важни сме ние бг ората. та не дращи глупусти ,ами си сложи късата поличка и напраи една салата на мъжо ти.

 54. 54 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 990 Неутрално

  До коментар [#50] от "Coldplay":
  [quote#50:"Coldplay"][/quote]

  само дето добре казаните нешта ... не доказват нищо. за туй си требе дуказателства. а секси лафовете фървят само прет глупавички мадамички като тебе ти и то само първите две седмии.

 55. 55 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 990 Неутрално

  До коментар [#49] от "azazel":

  пич,исвинявай, ама в кументара си бъркаш "активни" с "атрактивни"....иначе не се беспокой, такъви мадамички кат тая не докторат, ами два дуктората щше напишат, но ползата от тва и за тех и за народа ше е никаква.

 56. 56 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1599 Весело

  Ето с каква още "наука" можеш да направиш някаква кариера/пари днес. Отде идват грантовете за тези "изследвания", кому са нужни и с каква цел ?!
  —цитат от коментар 4 на balgariez


  Ми примерно на някой, дето иска да си напълни хотелчето с гости извън сезона. Е, гостите ще носят по-странни дрехи и ще се държат улаво като на театър, ама пък може да има нЕкой млад от персонала, дето да е чел книгата от която са излезли гостите, да го изиграе "преводач" и да потръгне бизнеса... А е и евтино — малко пари за книги и четене, ама ЧЕТЕНЕ, а не чатене. ;)

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 57. 57 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1599 Весело

  Такива "специалисти" ще бъдат отсвирени от конкуренцията на пазара на труда. На инвеститорите им трябват инженери, техници, стругари, заварчици, а не празнодумци и клати не знам кво си.
  —цитат от коментар 48 на proza


  Мда, ще бориш китайците с евтини техници и заварчици дето искат немски заплати. А "празнодумците" през това време ще създават "приказни преживявания" и ще пълнят чужди хотелчета по места, където липсват природни забележителности, и тамошните съпътсващи бизнеси ще захлебват, а ти ще си чакаш евтините родни стругари дето искат немска заплата (повтарям го нарочно, да схванеш колко бъркаш от към икономика и математика)...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK