Шеф Манчев - за ресторантите, данъците и храната

Шеф Манчев - за ресторантите, данъците и храната

© Велко АнгеловВсеизвестно е клишето, че човек се храни и с очите. Но тъкмо на тази страна на нещата поставя голям акцент една от най-новите книги за храна на българския пазар "20 български топ готвачи". Накратко - традиционни български продукти, приготвени по нетрадиционен начин, поднесени, но и снимани красиво.


Книгата е съвместен проект на Българската асоциация на професионалните готвачи, на професионалния фотограф, който в последните години снима предимно храна Илиан Илиев (повече за него четете тук), и на двама шеф готвачи - Андрей Стоилов и Иван Манчев. Последният е и издател на книгата чрез издателството си "Кактус".


Пред "Дневник" той казва, че идеята е била на публиката да бъдат представени онези готвачи, които работят на световно ниво, но не са популярни за разлика от свои колеги като самия шеф Манчев.
Книгата е насочена към


хората, които обичат качествената храна, ценят добрите продукти,


хранят се гурмански, казва Манчев. Добавя, че всеки от включените в нея е показал себе си чрез храната. "Храната говори за хората", посочва той.


Оценката му е, че на пазара е един много добър продукт. "Пета книга правя и смятам, че такова четиво остава в сърцето, душата и библиотеката". Според него по рафтовете трябва да има повече български книги. "Едно е да готвиш световна кухня като Джейми Оливър и Гордън Рамзи, друго е да правиш кухня, която разбираш и е близка на потребителите", казва Манчев. Издателството вече подготвя и втора част, за да може да бъдат представени още 20 от най-добрите български готвачи.


В динамиката на живота на хората все по-малко време им остава да готвят и затова често се хранят с очите, казва Манчев, докато обсъждаме ефекта от готварските предавания. Допълва, че все пак българите обичат да се събират вкъщи и да готвят и често предпочитат това пред ходенето на ресторант. "Ние сме доста домошари. Телевизията помага, дава различна гледна точка за това да имат култура хората за продуктите и храната", посочва той. Казва, че българите са развили културата си към храната, готвенето и продуктите, след като са започнали да пътуват повече. В същото време по това какво поръчват могат да се видят различните поколения."Но това е и въпрос на вътрешно усещане,


През храната човек може да разбере много за човека,


който я поръчва. Тя не е само за наяждане, тя е философия. Дори само по това как човек държи вилица и нож, какво поръчва, как се храни, може да разбереш нататък какво му е мисленето", казва той.


Смята, че все повече хора ходят на ресторант заради храната в него, а не просто за да общуват с другите. "Затова искаме да покажем топ готвачите. Ресторантът показва на потребителя какво мисли готвачът за менюто, за продуктите, каква е философията му."


Според него наличието на качествени продукти на даден пазар е въпрос и на култура да бъдат развивани. Смята, че готвачите в България имат "донякъде" достъп до висококачествени продукти, но повечето от тях са вносни.


И в България има хора, които се стремят да правят качествени продукти,


но в някои сегменти има сериозен проблем. Има два вида сирене - овче и краве, и два вида кашкавал, а във Франция в частта Евиан само има 600 вида сирене, обобщава Манчев. Посочва и пример с телешкото, което в България е по-скоро говеждо и при което на практика няма никакъв избор на качество и "на разрез".


За да има култура в потреблението, трябва да има и в производството. Не става дума само за пари, а за философия, казва Манчев. Признава, че за да може на производителите да им излезе цената, те търсят "масата" и затова "90% от продуктите са с палмово масло и имитиращи продукти. Но ниската цена не води до нищо добро след себе си. 65% от здравето на хората се определя от качеството на храната", подчертава той.


Според него друг голям проблем, който имат ресторантьорите в България, са високите данъци в сравнение с техни колеги в развитата част на Европа, честата промяна в законодателството, скъпата издръжка на персонала.


"В момента ресторантьорите са изключително ощетени със "зверско ДДС" и високи осигуровки", заключава той.


Описва ресторанта като завод – много персонал, скъпо оборудване и производствен процес.


Днес произвеждаш 200 порции храна, по същия начин можеш да произведеш и 200 чифта обувки. За да имаш добър ресторант с 60-70 места, инвестицията е не по-малко от 600 хил. лв, казва той в подкрепа на тезата си, че трябва да има някакви облекчения за този бизнес.


Изрежда в тежестите на ресторантьорите размера на ДДС, на осигуровките, на данък дивидент, данък печалба, високи заплати, за да задържиш персонала, в който си влагал средства и за обучение, различните такси за музиката, която се пуска, и за да отговаря ресторантът на всички законови хигиенни изисквания. Обяснява, че българските ресторантьори работят в конкурентна среда в Европа ("ЕС много ни помогна, но и много ни ощети"), но в същото време "в Германия една салата струва 9 евро, при нас 9 лева, а продуктът е един и същ".


Посочва, че добър готвач за под 2 хил. лв. заплата не може да бъде задържан в България на работа. Не смята, че е нормално да преглътне инвестицията от 60 хил. лв., която прави във вентилация преди години, когато това се изисква, за да се пуши в заведенията за хранене. Малко по-късно това се оказва напълно излишно заради пълната забрана за пушене. "Сега държавата ще ми върне ли тези пари?!", пита риторично готвачът-ресторантьор и не скрива горчивината си, че клиентите пак отиват там, където се пуши, нищо че уж пушенето е забранено навсякъде.


Манчев казва, че


когато търси персонал, не очаква той вече да е обучен, предпочита сам да се заеме с това,


тъй като самият той е преминал професионално през цялата палитра от позиции в ресторанта. "Аз познавам целия път и давам какво е правилното. Моите сервитьори ги обучавам като мениджъри, а не като носачи. Всеки месец ги изпитвам върху менюто. Сервитьорът е мениджърът на ресторанта", казва Манчев.


Според него проблемът с намирането на персонал конкретно в тази сфера се дължи и на изкривената образователна система, която в България приравнява общото на професионалното образование. Дава пример с Германия, където ако завършиш професионално образование, това и трябва да работиш. "Тук в бранша завършват 5 хил. деца на година и нито едно не остава в него. В Германия не може да завършиш професионално училище и да кандидатстваш нещо друго – право например", коментира той. Удивен е, че след като около 35% от заетите в България са в сферата на туризма и толкова са приходите в бюджета от тази сфера, няма никакви облекчения за бизнеса. "Къде е държавната политика в туризма, аз не я виждам", посочва той.


Смята, че "качествената аудитория" се развива с качествен продукт и пита риторично при 300 евро цена на туристически пакет за почивка на чужденци в България, който включва и самолетен билет, какво точно качество се предлага за него. Смята, че хотелиерите, които предлагат ниски цени, сами са "се вкарали в бездната", в която никой платежоспособен чужденец няма да дойде, защото не се предлага качество.


Според него съществена част от пейзажа в България е обстоятелството, че


"90% от ресторантите в България се държат от профани, от лаици, които не разбират от този бизнес".


Изрежда на пръстите на едната си ръка тези, които са били главни готвачи и са собственици и на ресторанти. "Къде са другите? Няма ги, защото регулацията на държавата е, че един човек трябва да има в ръководството със съответния опит и образование, за да има лиценз за ресторант. В хотелите е същото", посочва той и коментира, че според него не може да има ресторант човек, който е инженер. Дава пример с фармацевтичния бранш, където не може аптека да е собственост на човек без такова образование.


Не всички главни готвачи, които работят на световно ниво, имат свои ресторанти. А може би някои и нямат такива амбиции. Със сигурност всички те са властелини в собствените си кухни, от които излиза храна за всички сетива на клиентите, избрали да се доверят тъкмо на тях.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (57)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 663 Неутрално

  Изчетох я и съжалявам.

  Да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 2. 2 Профил на Кум Лисан
  Кум Лисан
  Рейтинг: 613 Неутрално

  Това "зверско ДДС" го плащат всички и за всичко, не разбирам защо да облекчат точно Манчев. Те и цените в ресторантите му са зверски, но не ги облекчава. Едно трябва да е ясно, за да има държавата приходи трябва да събира ДДС и акцизи, няма богата държава с ниски данъци....освен ако не копат нефт, диаманти и т.н. По същия начин няма хубав ресторант, който да е евтин. Въпроса е да накараш клиента да си остави парите с кеф.

  Много хитър
 3. 3 Профил на bpcorp
  bpcorp
  Рейтинг: 1015 Неутрално

  Крайни и субективни мнения.

 4. 4 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Много едностранчиво. Да погледне и от другия ъгъл. Защо завършилите професионални гимназии не отиват да работят в ресторант? Никой не бяга от хубавото.

  Мърфи е оптимист!
 5. 5 Профил на ralita68
  ralita68
  Рейтинг: 526 Неутрално

  Поредният мрънкач! Пак държавата единствено виновна! Пак персонала калпав, пак клиентите невежи......ми беж в Германия, бе Манчев..........да намериш готвач за 1000евро!

 6. 6 Профил на gesand
  gesand
  Рейтинг: 354 Разстроено

  Всичко, което казва, е 100% вярно. Болшинството от ресторантите в БГ са пълен боклук. Вече стигнахме дотам, че ако искаш да ядеш нещо качествено, трябва да си го приготвиш сам вкъщи...

  And all that jazz!
 7. 7 Профил на aussie
  aussie
  Рейтинг: 641 Неутрално

  И аз съм съгласен с него освен в частта за ДДС-то. Всички го плащаме защо пък туризма да е освободен от него? Аз лично предпочитам индустрията да пълни хазната отколкото държавата да чака на туризма.

 8. 8 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 908 Неутрално

  Манчев е грамотен мъж , макар и леко досаден !
  ...и не знам как по храненето разбира житейската философия на хората ....какво мисли за шкембето си ....философски ???

 9. 9 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 715 Неутрално

  Ей тва не го разбирам - държава, в която помощ за култура е мръсна мисъл, да трябва да помага на ресторантите. Още малко и мобилните оператори ще ревнат за държавна помощ и облекчения.
  Тоя с колко живее, че 2 хил за готвач му се виждат много.

 10. 10 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3897 Неутрално

  До 7:"aussie"...И аз съм съгласен с него освен в частта за ДДС-то. Всички го плащаме защо пък туризма да е освободен от него?...."

  1. Колега, туризмът не е освободен от ДДС, а само хазартът.
  2. Зверско, защото за ресторанти, кафенета, закусвални, туроператори е 20%, а в целия ЕС между 5 и 7%. Т.е. има една неравнопоставеност на бранша у нас, в сравнение с другите страни от Съюза.

 11. 11 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3897 Неутрално

  Татяна, статията ви е хубава, но добре щеше да е малко по-пълна. Напр. след като шеф Манчев се оплаква от ДДС-то да ни информирате какво е то в другите страни на ЕС, и също така при съседите ни Гърция и Румъния. Изобщо в България имам чувството, че данъците и акцизите са класифицирана информация, само за ползване от счетоводители и НАП. Данъкоплатците също има право на повече информация, а не само да се ровят по разни специализирани сайтове.

 12. 12 Профил на Crowprince
  Crowprince
  Рейтинг: 17 Неутрално

  В национална черта се превърна навика да пишем, без да четем. Първо, за готвачите - Манчев каза, че добър готвач не може да бъде задържан на работа за по-малко от 2000 лв. Не се е оплакал, че плаща много за персонал. Даже на мен и 2000 лв ми се струват малко. Никой не спомена за инвестицията за системата за пушене. Държавата, в невъзможността си да изчисти един закон от първия път, накара много заведения да си разделят заведенията на зали за пушачи и непушачи. Това изобщо не е евтино. И след като всеки си преправи залите, забраниха пушенето тотално. Хайде хиляди пари в канала. Има го и другото. Често споменаваме гърците, щом стане въпрос за туризъм. Ами там ДДС за всички храни и безалкохолни напитки в ресторанта е 13%. За алкохол е 23%, вероятно по акцизни причини. Тук всичко е 20%. За такива облекчения говори Манчев. След освобождението сме пригодили първата си Конституция по белгийски модел. Била е на-модерната за времето си. Нищо не ни пречи да приемем чуждия опит и сега и да го пригодим по начин, по който да ни свърши работа. Не е нужно пак да откриваме колелото един вид. Последно, по въпроса за това кой може и не може да отваря ресторант. Идеята е интересна, но трябва внимателно да се обмисли. Аз лично съм по-скоро за да има изискване за образование и опит.

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 14. 14 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 922 Неутрално

  Не че нещо, ама да сравняваш регулациите за аптекар и готвач ми се вижда малко много.

 15. 15 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3897 Неутрално

  До коментар [#12] от "Crowprince":

  Колега, като споменахме за ДДС половината от форума озверяха, и ни сложиха по един (-). Българинът наистина е чукча - писател, но не и читател (според мен даже и не може да мисли)

 16. 16 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3897 Неутрално

  Не че нещо, ама да сравняваш регулациите за аптекар и готвач ми се вижда малко много.
  —цитат от коментар 14 на foxa5


  Френд, това че цениш дипломата е хубаво, но кога ще се научим да ценим и професионализма?
  Да ти припомня един стар, но известен френски филм - Крилце или кълка. Главният герой Шарл Дюшмен (Луи дьо Фюнес), издател на гида за френски ресторанти и звездите им (милионер), по професия бе готвач. Между там другото има много готвачи с доходи като на известни хирурзи.

 17. 17 Профил на Crowprince
  Crowprince
  Рейтинг: 17 Неутрално

  До коментар [#12] от "Crowprince":Колега, като споменахме за ДДС половината от форума озверяха, и ни сложиха по един (-). Българинът наистина е чукча - писател, но не и читател (според мен даже и не може да мисли)
  —цитат от коментар 15 на historama


  Много от нас са забравили златното правило, а именно: печалба се постига с оборот, а не с надценка. Това, че би се намалило ДДС-то според мен не би довело, до по-малко пари в хазната, а дори напротив. Би увеличило продажбите, което води до увеличение на печалбата от страна на държавата. Но, всеки има право да не е съгласен с фундаменталните правила в икономиката....

 18. 18 Профил на Crowprince
  Crowprince
  Рейтинг: 17 Неутрално

  Не че нещо, ама да сравняваш регулациите за аптекар и готвач ми се вижда малко много.
  —цитат от коментар 14 на foxa5


  И защо да е много? Като отида в аптеката да взема лекарство за мен или детето, разчитам, че там ще има професионалист, който ще ме обслужи по възможно най-добрия начин и няма да ме отрови. Защо да не мога да получавам същото обслужване и за храната си?

 19. 19 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 930 Неутрално

  Аз предлагам да се освободят от зверско ддс частите за автомобили . Да си ремонтира народа колите евтино. Пък да не говорим, че свестен монтьор за под 2000 лв на месец няма да ти работи.

 20. 20 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1899 Неутрално

  Никъде по света не е лесно да имаш хубав ресторант. В Америка да имаш само ресторант е почти невъзможно от финансова гледна точка. За да оцелееш трябва да имаш поне и сладкарница или кафене към ресторанта и напоследък да доставяш храна в къщи. Това в последните години стана спасение за много ресторанти. Много хора си поръчват храната по телефона в къщи. Тук не говоря за пица или китайско ... неща които ги има от 100 години. Става въпрос за храна от по-скъпи ресторанти. Идва всичко готово в термо или хладилни чанти за вечеря за 4 или 6 човека. Така един добър ресторант може да продаде 300 вечери нищо че има само 70 места. Господин готвача би трябвало да ги знае тези неща. Всеки има интернет сега!
  Що се отнася до доставките на продукти ... да се договори с ферми, с животновъди, с рибарници с търговци. Големите ресторанти го правят това.
  Аз не разбирам от данъчната политика на България и не мога да коментирам но ми направи лошо впечатлението че можел да коже кой, какъв е според това какво си поръчва и как държи приборите. Хайде холан! Само това ми трябва нахитрял готвач да ме оценява кой съм според това какво си поръчвам. Това вече абсолютно никой собственик на ресторант на запад няма да го каже Това си е типичната Българска "Пази Боже сляпо да прогледа" Мало се е самозабравил горкият. Аз му плащам с парите си и не съм отишъл той да ме учи или да ме оценява. Аз съм този който ще го оценявам а той трябва да се усмихва и да направи всичко възможно да ми направи кефа, дори и да ми приготви ястие офф меню ако искам. Явно е някакво измислено Българско величие отегчено от собственоти си величие и красота.

  California Über Alles
 21. 21 Профил на Кум Лисан
  Кум Лисан
  Рейтинг: 613 Неутрално

  До 7:"aussie"...И аз съм съгласен с него освен в частта за ДДС-то. Всички го плащаме защо пък туризма да е освободен от него?...."1. Колега, туризмът не е освободен от ДДС, а само хазартът.2. Зверско, защото за ресторанти, кафенета, закусвални, туроператори е 20%, а в целия ЕС между 5 и 7%. Т.е. има една неравнопоставеност на бранша у нас, в сравнение с другите страни от Съюза.
  —цитат от коментар 10 на historama


  Ами всички плащаме 20%, не разбирам защо Манчев да плаща 8%? Това, че някой плаща 8% ДДС в ЕС не означава, че сумарно не плаща повече на държавата, защото там има и други данъци и рядко има разминаване. Най-голямото гонене и съдене в ЕС е точно заради скрити или неплатени данъци, от там идват парите за пенсии, пожарна, полиция, администрация..

  Много хитър
 22. 22 Профил на Nikolai Tsekov
  Nikolai Tsekov
  Рейтинг: 778 Неутрално

  Освен по покана за коктейл или обяд в най-добрите софийски хотели по български ресторанти не стъпвам! Това,което Манчев показва в "Кошмари в кухнята" ми е съвсем достатъчно да не си и помислям подобна идиотска идея.

 23. 23 Профил на ДСиБ
  ДСиБ
  Рейтинг: 647 Неутрално

  Хахаха, осигуровките били високи... почти всички ресторантьори осигуряват служителите на минимална, а повечето и на 4 часов работен ден. Да не говорим, че готвачи и сервитьори обикновено работят не по 40часа на седмица а по 50-60.

 24. 24 Профил на Кум Лисан
  Кум Лисан
  Рейтинг: 613 Неутрално

  И крият оборот за световно.

  Много хитър
 25. 25 Профил на Crowprince
  Crowprince
  Рейтинг: 17 Разстроено

  Хахаха, осигуровките били високи... почти всички ресторантьори осигуряват служителите на минимална, а повечето и на 4 часов работен ден. Да не говорим, че готвачи и сервитьори обикновено работят не по 40часа на седмица а по 50-60.
  —цитат от коментар 23 на ДСиБ


  Именно точно тези врътки вредят много на качеството на услугата. Отделно че на професия "готвач" и "сервитьор" се гледа като на най-долен роб. Всеки го работи, колкото за стаж. А това може да е много уважавана и доходоносна професия. За съжаление не и у нас...

 26. 26 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3897 Неутрално

  До коментар 22 от "Nikolai Tsekov":

  Френд, "Кошмари в кухнята" е бизнес начинание на Манчев, но за много малки ресторантьори тази поредица са като университет. Тепърва нашите ресторантьори ще се учат, че не богатото меню е важно, а добрата кулинария.

  У нас много малко хора си дават, че с "телешкото" е тотална трагедия!

 27. 27 Профил на Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Рейтинг: 770 Неутрално

  Аре и тоя мечтае да продава в България на германски цени... с български производствени разходи.

 28. 28 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2301 Неутрално

  До коментар [#26] от "historama":

  До коментар 22 от "Nikolai Tsekov":Френд, "Кошмари в кухнята" е бизнес начинание на Манчев, но за много малки ресторантьори тази поредица са като университет. Тепърва нашите ресторантьори ще се учат, че не богатото меню е важно, а добрата кулинария.У нас много малко хора си дават, че с "телешкото" е тотална трагедия!
  —цитат от коментар 26 на historama


  Кошмари в Кухнята е поредния роден риалити франчайз!
  В "тубата" може да се види оригинала с Гордън Рамзи.

  I Want To Believe
 29. 29 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 711 Весело

  Правилно дума шеф Манчев. Трябва да има регистрационни и лицензионни режими! Да си готвач трябва да имаш диплома с много изпити, а не да се кара като сега по либертариански - да опънеш скарата в парка и да продаваш кебапчета :)))(

  Бог да благослови Америка за България!
 30. 30 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 711 Любопитно

  До коментар [#11] от "historama":

  "Изобщо в България имам чувството, че данъците и акцизите са класифицирана информация, само за ползване от счетоводители и НАП. Данъкоплатците също има право на повече информация, а не само да се ровят по разни специализирани сайтове."

  Вие къде искате да прочетете тази информация? В БЛИЦ?

  Бог да благослови Америка за България!
 31. 31 Профил на nehaen
  nehaen
  Рейтинг: 374 Разстроено

  До коментар [#20] от "Pontif New Dnevnik SUCK":

  С такава логика като вашата няма да прокопса нито един бранш или отрасъл. Аз му плащам той ще ме гледа и ще се усмихва.
  Никой не те кара да ходиш където и да е било. Седи си в къщи пиши у форума и от време на време хвърлай по един поглед на жена ти. Тя може и да ти се усмихне, ама е спорно

 32. 32 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 755 Неутрално

  Г-н Манчев, не ви се бъркам в ресторантите, моля не се бъркайте в данъците.
  ДДС го плащам АЗ, като клиент! Не го плащате вие!
  Ако си водите вярно счетоводство, имате добър счетоводител питайте го що е това ДДС, как се начислява, кой го събира, кой го плаща.
  И за Ваше сведение във 100 лв. оборот има 16,67% Данък добавена стойност!

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 33. 33 Профил на Darcas
  Darcas
  Рейтинг: 1227 Неутрално

  [/quote]

  [quote#17:"Crowprince"]
  —цитат от коментар 17 на Crowprince


  Намаляването на ДДС-то не води автоматично до увеличаването на продажбите. Няма такова икономическо правило. Виж намаляването на цените би могло да доведе до увеличение на продажбите, в зависимост от еластичността на търсенето и предлагането на всеки конкретен продукт. Само че, няма конкретна зависимост между намаляването на ДДС и намаляването на крайната цена, защото всеки търгове има различна калкулация на себестойността и може да реши да задържи за себе си разликата от намаленото ДДС, както вече се случи в Гърция. Толкова за "фундаментите" в икономиката.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 34. 34 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3897 Неутрално

  До 4:"султана глаушева"....Да погледне и от другия ъгъл. Защо завършилите професионални гимназии не отиват да работят в ресторант? Никой не бяга от хубавото....."

  Защото след средното само който не иска, той не завършва "вишу". Даже ги молят! А човек получил диплома, в един момент има претенции. Независимо как е получил дипломата, ТОЯ (ТЯ) Я ИМА!

 35. 35 Профил на Crowprince
  Crowprince
  Рейтинг: 17 Неутрално

  [quote#33:"Darcas"][/quote]

  Фундаментът, драги, е че пари се правят с повече продажби. За другото съм съгласен, но намаляване на ДДС би могло да доведе до намаление на цената на крайния продукт. И няма такова нещо различна калкулация. При един добре регулиран сектор, всичко би могло да се калкулира доста точно, с известна разлика от процент-два и то поради флуктуация на цените на суровините.

 36. 36 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3897 Неутрално

  До 32:"serafin"......И за Ваше сведение във 100 лв. оборот има 16,67% Данък добавена стойност!..."

  А в Гърция, Франция, Германия между 5 и 8%. При 100 лв в сметката на нашия ресторантьор остават 83.333 лв, а в другите страни между 91 и 95 лв. Разликата е значителна, колкото и да мразиш ресторантьорите, бармани и т.н.

  Аман от макроикономисти!

 37. 37 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1595 Неутрално

  До коментар [#2] от "Кум Лисан":

  цените в ресторанта не са чак зверски, а и качестовото е добро. Обаче за ддс да не ми говори - дълго време обядвахме там и ми се струва, че нямат практика да предоставят касов бон, а само т.нар "марки". Поне до преди година беше така .. сега не знам как е.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 38. 38 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3897 Неутрално

  До 30:"Günther"....Вие къде искате да прочетете тази информация? В БЛИЦ?...."

  Да, дори в Блиц, защо не?
  Колко от българите знаят какво е предназначението на акцизите върху горивата?
  Вие знаете ли?

 39. 39 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3897 Неутрално

  До 37
  Мисля, че ресторантите, които не представят касов бон са изключения. Не само ресторанти - магазинчета, фризьорски салони, кафенета - за всички непредставянето на фискално бонче е фискално престъпление. И рискуват много. Страшно много!

 40. 40 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7484 Неутрално

  А какво ДДС и осигуровки трябва да има за ресторантьорите и защо трябва да е различно от на всички останали.

 41. 41 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 711 Неутрално

  До коментар [#38] от "historama":

  "Колко от българите знаят какво е предназначението на акцизите върху горивата?
  Вие знаете ли?"

  На практика да пълнят бюджета. Любезните приказки като "да се ограничи потреблението" по някакви здравословни, екологични и кой знае какви причини го оставете за популистите. :)

  Иначе ви препоръчвам този сайт:
  https://europa.eu/youreurope/business/index_bg.htm

  Бог да благослови Америка за България!
 42. 42 Профил на Darcas
  Darcas
  Рейтинг: 1227 Неутрално

  [quote#33:"Darcas"]
  —цитат от коментар 35 на Crowprince
  Фундаментът, драги, е че пари се правят с повече продажби. За другото съм съгласен, но намаляване на ДДС би могло да доведе до намаление на цената на крайния продукт. И няма такова нещо различна калкулация. При един добре регулиран сектор, всичко би могло да се калкулира доста точно, с известна разлика от процент-два и то поради флуктуация на цените на суровините.[/quote]

  Би могло при добра воля на търговците. Но и сега никой не им пречи да намалят цените. Ако искат. А нека си представим един търговец , който купуува суровини с високо ДДС и продава краен продукт с ниско ДДС.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 43. 43 Профил на Crowprince
  Crowprince
  Рейтинг: 17 Неутрално

  [quote#42:"Darcas"][/quote]

  Отново съм съгласен. Както вече казах, нужни са усилия както на Държавата, така и на Бизнеса. Също и нелоялната конкуренция, която подбива цените и съответно качеството. Не може в други страни да си има регулации и те да действат ефективно, само ние да не можем.

 44. 44 Профил на Некъф Човечец
  Некъф Човечец
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#10] от "historama":

  Ще Ви замоля да сравните и другите данъци като печалба/дивидент на Запад и в България.
  В другите държави няма данъци от 10%!
  Нито персонални нито за дружества!

  Така че ДДС е 7%, при нас 20%р но данък печалба е 35%, при нас 10%!
  Нека да гледаме цялата картинка, не само отделни илюстрации!

  Животът е летална болест предвана по полов път! www.atgt.blog.bg
 45. 45 Профил на Некъф Човечец
  Некъф Човечец
  Рейтинг: 426 Разстроено

  От една страна Манчев е прав - ресторант=бизнес!
  От друга страна не е прав - бизнес=данъци (вкл.ДДС и т.н.)

  Масовите заведения за хранене имат лоша организация на работа - супер дълго меню, замразени на заготовки, бавно обслужване =>кисел персонал => малки бакшиши => ниски доходи.
  За да излезем от това собствениците на заведения за хранене трябват да опростят бизнеса си, за да могат да се научат да го управляват.

  Малко, но пресни продукти => късо меню => вкусна храна => бързо обслужване на клиенти => по-високи доходи => доволен персонал

  Животът е летална болест предвана по полов път! www.atgt.blog.bg
 46. 46 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3897 Неутрално

  До коментар 41 от "Günther":


  Както и предполагах, не знаеш предназначението на акцизите върху горивата.
  Предназначението им е да осигуряват средства за подръжка на инфраструктурата - пътната мрежа (строителство и ремонти).
  Между другото във Франция (и някои други държави) няма винетки.

 47. 47 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3897 Неутрално

  До 40:"Роси"...А какво ДДС и осигуровки трябва да има за ресторантьорите и защо трябва да е различно от на всички останали...."

  Манчев иска ресторантьорският бизнес да работи по същите правила като в другите страни на ЕС - какво лошо?

  Манчев споменава за осигуровки. В ЕС публично е известната почасовата ставка, така че на всеки да му е ясно колко е отделено за неговия труд, и реално колко той получава (съответно колко отива в бюджета) У нас нещата са усложнени, и реално работникът не знае каква част от труда му отива в държавата.

 48. 48 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3897 Неутрално

  В статията става дума за стремежа на Манчев да се появят ресторанти, където човек да се наслаждава на храната, и на процеса на ядене, а не само да се възстановява като работна ръка, каквато бе идеята на работническите столове.

  Иначе... Татяна благодаря ви за хубавата статия, и успех на Манчев!

 49. 49 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5364 Неутрално

  Харесвам"Кактус" и шеф Манчев :)
  Виждам, че има стремеж към по-високото качество и женалие хората да разбират и търсят това качество. Така се изгражда клиента, способен да оценява, търси и налага новия вкус.
  Иначе виждам, че и той се е изнервил от бизнес-средата в България :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 50. 50 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 701 Неутрално

  тоя фризиран тъпък манчев не знам можи и да е шеф ама готвач не е . фризирано лайно.

 51. 51 Профил на Bramasole
  Bramasole
  Рейтинг: 3540 Неутрално

  Фен съм на шеф Манчев. В интервюто, обаче, дава мнения, с които не съм съвсем съгласна. "Описва ресторанта като завод – много персонал, скъпо оборудване и производствен процес." Това е факт, дори печалбата в ресторантите често надвишава печалбата в произв. дружества в някои сектори на индустрията. Защо трябва да изисква по-ниски данъци за бизнеса в неговата сфера?
  Освен това, не е сериозно данък дивидент да е сред тежестите за ресторантьорите, все пак е само 5 %!
  Интересно ми беше да науча за съществуването на издателство "Кактус". Издадени само две книги до момента - малко, но пък, надявам се - качествени. Полиграфическото им изпълнение е на ниво!

  "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
 52. 52 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1899 Неутрално

  До коментар [#20] от "Pontif New Dnevnik SUCK":С такава логика като вашата няма да прокопса нито един бранш или отрасъл. Аз му плащам той ще ме гледа и ще се усмихва. Никой не те кара да ходиш където и да е било. Седи си в къщи пиши у форума и от време на време хвърлай по един поглед на жена ти. Тя може и да ти се усмихне, ама е спорно
  —цитат от коментар 31 на nehaen


  Ама приятелю, аз точно това и правя - ходя само на тези места където на мене ми харесва. Когато ми харесва оставям 25 до 30% бакшиш. Така е прието у нас. Когато не ми харесва оставям само 10%. Ако се държат неприлично или неприятно не оставям нищо.
  Аз пътувам доста по света. Свързано е с работата ми. Налага ми се често да бъда в ресторанти. Видял съм и скъпи и евтини и добри и лоши. Скъп не винаги значи добър! Бил съм в ресторант в който предлагаха 180 вида вода и имаха на стаф воден сомалие. Храната беше невероятно скъпа и абсолютен блудкаш. Хората в ресторанта можеха да се разделят на две групи - снобари, които ще излапат и лайно с листо магданоз отгоре ако струва €140 и другата група в която принадлежа и аз, които се наслаждавахме на комичността и помпозността на това "свято" място къде се сервираха повечето пяни и редукции посипани със злтен лийв но с вкус на паста за зъби.
  Аз мога да оценя добра Европейска кухня, както и Азиатска или Американска. Мога да оценя и Българска кухня. Манчев е прав - обстановката, обслужването и начина по който изглежда храната е важен компонент. Но нека не забравяме че на ресторант се ходи за две неща - да се нахраниш с нещо вкусно и да прекараш добре в компания. И нищо не може да замени вкуса на ястията нито вежливото отношение на обслужващия персонал. И последното нещо което очаквам е някой келнер или готвач да ми казва кой съм и как се нещата от живота според това какво си поръчвам и как.
  За това иде реч тука. Че никой успешен шеф или ресторантьор няма да ти каже че те преценява или съди по простата причина че работи в ОБСЛУЖВАЩАТА сфера и ме обслужва като клиент! Ако иска да оценява хора да отвори ресторантьорско училище и там да учи келнерите как да съдят клиентите си. Ще е първото такова училище на планетата. Може пък и да има успех.
  А що се отнася до клиентелата .... докато в България хората вярват на разни гурута и майстори а не на собствения си вкус, докато си мачкат каскета пред готвачи, бензинджии, бармани и свинари, обслужване няма да има. Ще има мърлячи или снобари но свестни, чисти хора с малки но добре обмислени менюта и добро обслужване ще са малко.

  California Über Alles
 53. 53 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 334 Неутрално

  До коментар [#34] от "historama":
  Е, и? Звездните готвачи са заможни хора. И по света, и тук. Въпреки цялото ми уважение към историческата и философската наука, такава диплома къща трудно храни. Така че професията като такава дава добри шансове. Въпросът е, защо звездните готвачи се оплакват от липса на кадри за ресторантите си - точно при тях опашката от желаещи трябва да е километрична. А не е. Защо?

  Мърфи е оптимист!
 54. 54 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 1251 Неутрално

  "по това как човек държи вилица и нож, какво поръчва, как се храни, може да разбереш нататък какво му е мисленето"

  Това звучи като жените, които казват, че всички мъже са свине. Бъгет и Гейтс обичат да тъпчат хамбургери (от макдоналдс и подобни, не някакви скъпарски), сигурен съм, че и тях ще ги прецени добре.
  А това с облекченията, е меко казано смешно. Всеки бизнес има разходи, има нужда от няколко добри кадъра, които да движат останалите, с какво той е по-различен? Води едно пробито предаване, където повечето участници рядко знаеха какво е "корен квадратен" и стана "експерт" по всяка тема.
  И това за опита - ако съм готвил 30г. вкъщи, брой ли ми се за опит? Що мисли, че като си сложил 20лв за 250гр., порция, е хванал папата за шнорхела? Има стотици заведения, които предлагат неща от сорта на мусака и боб, за 5 лв мъжки порции и вероятно правят повече пари от него. Не всеки ходи на ресторант, специално за да му яде буламача, някои просто сме гладни и не ни се харчи по 50лв за обяд, ако качеството и вкуса е приличен, дреме ми дали Пешо преди е бил заварчик или шлосер.
  Дребна душица си Манчев, знам че ще прочетеш коментарите, но ще ти стане тъпо, че няма да можеш да отговориш на хората, егото ти е в повече, на теб и всички които станахте "шефове".

 55. 55 Профил на kirka80286
  kirka80286
  Рейтинг: 479 Весело

  Интересна ми се стори статията, с някой неща съм съгласен, с други-не. Оценявам труда на хората, професионализъма им, вниманието към детайла, умението им - шапка им свалям, браво! Същевременно, по вкус и цвет... важно е какво хората намират за вкусно. Имал съм преки впечатления от шеф, Шотландец - невероятен човек и приятел, ама... ми не му харесвам манджите. Не обичам варени краставици, а сурови. Не обичам недоварени тиквички с карамфил и джинджифил, обичам ги на каша или пържени с кисело мляко, чесън и магданоз. Не обичам алангле месо, дето пуска кръв от сурово. Пак казвам, не искам да ги обидя, просто според моя вкус баба ми е по-нагоре в класацията за вкусно.

  За качеството на храната съм изцяло съгласен. Там проблемът е огромен. Или избираш мляко от багажника на някой очукан WV, дето разчиташ на късмета си да не е заразено с нещо, или си вземаш от магазина с гаранция, че не е заразено с нищо... иии с гаранция, че не е мляко. Опитваш се да си направиш кисело мляко от него (не е голяма философия) - не става.

  "Тhe lack of major wars may be hurting economic growth." New York Times
 56. 56 Профил на xfh59608894
  xfh59608894
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Стига с тия шефове бе, нема такава дума за готвач в българския език. Научете родния си език най-накрая.

 57. 57 Профил на iqa35578297
  iqa35578297
  Рейтинг: 32 Неутрално

  В работа, в кафенето момчетата бележки не пускат, апарата е само за пред данъчните, ако евентуално дойдат, пък не ми прави впечатление да е много евтино, даже е по-скъпо, защото е единственото място от където можеш да си купиш нещо без да излезеш от работа. Той Манчев в ресторанта домаъите сигурно ги сервира с колците.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK