Студена супа в буркан с грах, мента и печени лешници (рецепта)

Студена супа в буркан с грах, мента и печени лешници (рецепта)

© Емилиан Беляшки



Рецептата е част от специалната рубрика "Неделен обяд". Нейната идея е да ви събира около добрата храна с повече време за общуване. Предлагаме ви рецепта от https://gourmetfriday.com, създадена за нашия пикник на плажа. Още предложения от него тук.


Студена супа на плажа? Да, моля! Идеята за нещо хладно зелено, съчетано с мента и печени ядки, е приятна в летните горещини. За целта не забравяйте хладилната чанта.


Начин на приготвяне




В 5-литрова тенджера кипнете 3 литра вода, добавете лука, морковите и картофа и направете зеленчуков бульон.
Отстранете сварените зеленчуци и сложете замразения грах във врелия бульон. Посолете и добавете щипка черен пипер.
Гответе половин час и пасирайте. За по-фина текстура използвайте сито. Върнете на котлона и добавете течната сметана. Оставете супата да се поохлади и добавете ситно накълцаната мента. Поставете я в буркани – така ще бъде лесна за пренасяне до плажа.
Студената супа от грах и мента поднесете със накълцани на едро лешници, запечени на сух тиган и филийки препечен хляб.


Необходими продукти за 4 порции


750 г замразен грах
2 моркова
1 картоф
1 глава лук
3 литра вода
малка опаковка течна сметана (200 мл)
шепа листенца мента
сол
черен пипер
100 г лешници


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (20)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на aleks ivan
    aleks ivan
    Рейтинг: 1066 Неутрално

    Всичко в буркан е истината 😋

    ЖИВОТ за дунавските есетри!! : https://esetri.wwf.bg/
  2. 2 Профил на Онгомбо
    Онгомбо
    Рейтинг: 33 Неутрално
  3. 3 Профил на стафилокок
    стафилокок
    Рейтинг: 1194 Весело

    Що се мъчте? Едно тараторче с повечко чесън . . .

    Миналото се наследява, бъдещето се изгражда.
  4. 4
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  5. 5 Профил на dobrev1
    dobrev1
    Рейтинг: 266 Любопитно

    Не разбрах какво правим с отстранените зеленчуци? Те в друг буркан или къде...?

  6. 6 Профил на стафилокок
    стафилокок
    Рейтинг: 1194 Весело

    До коментар [#5] от "dobrev1":

    Хвърляме ги на прасетата.

    Миналото се наследява, бъдещето се изгражда.
  7. 7 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 11602 Неутрално

    Приятно :)
    Аз бих запазил картофа

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  8. 8 Профил на man_un
    man_un
    Рейтинг: 2383 Неутрално

    В къщи лятото готвим студени зеленчукови супи. В момента асортимента на някои продукти е ограничен, но който има градина, вероятно ги има. Това са:
    Супа спанак. И ма го в момента пакетиран на кауфланд.
    Супа лопуш
    Супа коприва.
    Супа манголд.
    Супа тиквички.
    Летен борш. Включва зрял фасул, зелен фасул, картофи, грах и др. обичайни неща за супа. Зимният вариант е с месо. Нищо не са пасира, материалът е ситно нарязан и ястията са много вкусни и практични. А за мен е верую храната да се съчетава с подходящо пийване. А студената чорбица как върви с...

  9. 9
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

  10. 10 Профил на falkoneti
    falkoneti
    Рейтинг: 1465 Неутрално

    До коментар [#4] от "LiberalToTheBones":

    Е да де, друго си е с бурканите супа от грах на плажа :)

  11. 11 Профил на dobrev1
    dobrev1
    Рейтинг: 266 Неутрално

    До коментар [#10] от "falkoneti":

    Така вече е гурме,
    до преди това беше простотия...

  12. 12 Профил на citoyen
    citoyen
    Рейтинг: 1316 Неутрално

    След Африка и Азия не се смятам за капризен/гнуслив и бих опитал тази супа но не и на плажа. Като цяло, това кооето ни сервират като рецепти напоследък стана доста префърцунено. Толкова ли изискани станаха местните? Наистина сега почвам да си давам сметка защо за италиянците няма по-големи готвачи от техните майки/баби с техните простички но страшно вкусни манджи. Същото важи и за другите от Средиземноморието.

  13. 13
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  14. 14 Профил на irons
    irons
    Рейтинг: 725 Неутрално

    До коментар [#12] от "citoyen":

    Нашите баби и майки също не изостават.

  15. 15 Профил на Bramasole
    Bramasole
    Рейтинг: 3914 Неутрално

    До коментар [#8] от "man_un":

    Съгласявам се с Вас на 100 %! :)
    През лятото, освен таратор, вкъщи ядем и студени зеленчукови супи. Особено през дните до 15 август, когато са Богородични пости. Мъжкото мнозинство не пости, но и не отказва порция супа.
    Добавям към списъка и доматена супа. Да Ви е вкусно! :)

    "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
  16. 16 Профил на Булаир
    Булаир
    Рейтинг: 760 Неутрално

    Авторът на рецептата със сигурност не е отгледал и един картоф, лук, морков ... Затова с такава лекота ги изхвърля.

  17. 17 Профил на blahblah
    blahblah
    Рейтинг: 600 Неутрално

    извинете, но изхвърлянето на храна къде се вписва в разните про-планета, про климат, про природа идеологии?

  18. 18 Профил на Читател
    Читател
    Рейтинг: 2723 Неутрално

    До коментар [#15] от "Bramasole":

    Мерсим! И аз съм почитател на супите, макар че в детската градина не ги обичах особено много. Добър апетит и на Вас, колежке! :-)

  19. 19 Профил на citoyen
    citoyen
    Рейтинг: 1316 Неутрално

    До коментар [#14] от "irons":

    Със сигурност. И досега си приготвяме 1:1 простички неща, които ми останаха от бабината/майчината кухня. Ще трябва да спомена и тъщата от Варна, която имаше запомнящи се рецепти.

  20. 20 Профил на razor
    razor
    Рейтинг: 1150 Неутрално

    Не разбрах какво правим с отстранените зеленчуци? Те в друг буркан или къде...?
    —цитат от коментар 5 на dobrev1


    Преди пасирането зеленчуците се връщат. Явно идеята е грахът да се вари в бульон, но да не се преваряват останалите зеленчуци.





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK