
Рецептата е част от новата специална рубрика "Неделен обяд". Нейната идея е да ви събира около добрата храна с повече време за общуване. Предлагаме ви ястие от https://gourmetfriday.com, създадено за нашия морски обяд. Още предложения от него тук.
Друг един начин да приготвите миди освен на тенекия. Защото смело можем да заявим, че това е рецептата на лятото. Мидите с бяло вино са задължителна класика за морски обяд.
Необходими продукти:
2 кг миди
50 мл зехтин
20 г масло
2 – 3 моркова
1 глава лук
3 – 4 скилидки чесън
връзка копър
връзка магданоз
1 чаша бяло вино
щипка лют червен пипер
1 лимон

© Емилиян Беляшки
Начин на приготвяне:
Почистете мидите много добре. Изберете 5-литрова тенджера.
В зехтина и маслото гответе до златисто ситно нарязаните лук, чесън и моркови.
Добавете мидите, разбъркайте добре и оставете под капака, докато мидите се отворят. Добавете копъра, магданоза и малко лют пипер и бялото вино.
Гответе още 5 минути.
Поднесете с резени лимон, препечен хляб и охладено бяло вино.
karabastun
Рейтинг: 7881 ВеселоК'во значи - ''Почистете мидите много добре.'' :)
[email protected]karabastun
Рейтинг: 7881 ЛюбопитноВторо - от какъв зор се хабят зехтин и масло, да пържиш лук и моркови?
[email protected]karabastun
Рейтинг: 7881 ЛюбопитноТрето ''Добавете мидите, разбъркайте добре'' !? - от какъв зор - трябва да се бъркат мидените черупки - да не загорят ли ?
[email protected]Че кой яде мидени черупки?
Платон Фъшкиев
Рейтинг: 34 ЛюбопитноМи значи,ако готвача е мърльо мое и по-малко да ги почисти! И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
Платон Фъшкиев
Рейтинг: 34 ЛюбопитноКак кой!?
Мидените черупки са деликатес за веганите! И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
karabastun
Рейтинг: 7881 ЛюбопитноЦялата рецепта е изсмукана от ..... на готвача !
[email protected]Мидите се бухат върху подправките, с които съм съгласен, ама може и други - варят се в собствената си морска вода И ВОДОРАСЛИ, / от която няма как да се ''почистят ДОБРЕ /, АКО не се отворят , а с какво и как се поднасят все тая....
karabastun
Рейтинг: 7881 ЛюбопитноИзял съм тонове миди - събираме всяко лято кофи - правя и за зимата , че ги чоплим като семки - АМА не мога да хвана ЗАЩО купуват черупки овкусени , като мидата е събрала цялата морска таблица в себе си ??????
[email protected]Платон Фъшкиев
Рейтинг: 34 ЛюбопитноРецептите са добри,а българина си е кулинарен естет!
Скоро ще ни предложат и Полов орган от носорог/носорожка,в собствен сос! И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
karabastun
Рейтинг: 7881 НеутралноДо коментар [#8] от "Платон Фъшкиев":
[email protected]За носорози нямам претенции :)
Ама за мидите, които си берем, както други хора берат гъби / в смисъл, че ни е почти безплатно и почти всекидневно/ лятото/ / ме отчайва, като пишат тъпизми!
karabastun
Рейтинг: 7881 НеутралноДо коментар [#8] от "Платон Фъшкиев":
[email protected]А до преди 30-40 години - така беше и със скаридите - разходиш се събота, неделя - изкараш дребни скариди и чоплиш>>>>
Къде изчезнаха - нямам идея ?
hamiltonf
Рейтинг: 4325 ВеселоБраво, една нормална рецепта, по-точно, рецепта за миди по бургаски...
Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.hamiltonf
Рейтинг: 4325 НеутралноПри тази рецепта, мидите може и да не ги ядете, но соса определено ще го изтопите/ изпиете...
Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.karabastun
Рейтинг: 7881 ВеселоДо коментар [#12] от "hamiltonf":
[email protected]Хамилтонче , кажи нещо за скаридите - ори нас изчезнаха????
Мидите са ясни - сосът също. :)
karabastun
Рейтинг: 7881 ЛюбопитноДо коментар [#12] от "hamiltonf":
[email protected]при ри нас изчезнаха, а навремето бъкаше...???
hamiltonf
Рейтинг: 4325 НеутралноДо коментар [#14] от "karabastun":
Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.Много топло
karabastun
Рейтинг: 7881 ЛюбопитноДо коментар [#11] от "hamiltonf":
[email protected]Па кое е бургаското на рецептата?
Зехтнът ли - не знаех, че по Бургаско растат маслинови дръвчета:)
karabastun
Рейтинг: 7881 ЛюбопитноДо коментар [#11] от "hamiltonf":
[email protected]Или само у Бургас има лук, чесън и моркови ???
karabastun
Рейтинг: 7881 НеутралноДо коментар [#15] от "hamiltonf":
[email protected]Верно !
Нямаше море 26-27 и нагоре...
Не се бях сетил.
hamiltonf
Рейтинг: 4325 ВеселоДо коментар [#17] от "karabastun":
Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.Бастун, днес си малко превъзбуден....
karabastun
Рейтинг: 7881 ВеселоДо коментар [#19] от "hamiltonf":
[email protected]СНОЩЕН СЪМ - ЩЕ МИ МИНЕ ПО ОБЯД СЛЕД 3-5 БИРИ И СУПАТА НА БУЛЯ :)
Ела си на лафа за скаридите, че ми е дерт!:)
man_un
Рейтинг: 552 НеутралноТая рецепта е сгрешена, мидите се варят докато се отворят, а бялото вино е за пиене, не за готвене. Изстудено, с мидички за мезе.
hamiltonf
Рейтинг: 4325 НеутралноДо коментар [#20] от "karabastun":
Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.Послушай ме, удари едно малко уиски, и след 1 час си готов. В момента на организма ти му трябва качествен спирт.
Това сериозно
karabastun
Рейтинг: 7881 НеутралноДо коментар [#21] от "man_un":
[email protected]Точно !
++++++++++++++++++++++++
EU Fighter
Рейтинг: 959 НеутралноОфффф... Невежо простолюдие...
karabastun
Рейтинг: 7881 РазстроеноДо коментар [#22] от "hamiltonf":
[email protected]Е, ...няма -:( :(
А буля да я пратя за качествен спирт......................!!!!???
-------------------
Остави - ще се мъча с бирата, ...........
Кажи за скаридите, че се замислям................
hamiltonf
Рейтинг: 4325 ВеселоДо коментар [#25] от "karabastun":
Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.С бира ще стане катастрофа, само с уиски, може и ирландско, направи си едно кафе и вътре, за да не те разберат. В 11:00 си готов, в 14:00 пак засядаш сериозно, за да си готов за Спа
uej03527584
Рейтинг: 543 Неутралноот миди на тенекия по убаво нема
karabastun
Рейтинг: 7881 НеутралноДо коментар [#26] от "hamiltonf":
[email protected]Мерси, ...ся ще се измъкна , пийвам и лягам :)
Ако можеш , питай бургазлии - що вече скариди йок - ???
Това с глобалното затопляне, има резон, ама те си знаят къде да се крият по на хладно ....
Питай, за скаридите, че ми е дерт!:)
---------
Айде бягам, мерси:)
Халдип Исйолов
Рейтинг: 8 НеутралноМидите се варят, да се отворят. После се чисят и ядките може да се запържат в масло, с чесън и прочее... иначе каква е файдата да омазняваш чепупките?
Не си заслужава да се напрягаш безплатно.tosho_toto
Рейтинг: 267 НеутралноРецептата е добра, но ако се сложи и малко лющян ...стават един път.
Petleshev
Рейтинг: 2869 НеутралноДо коментар [#6] от "karabastun":
Бивш tww09306483.Абе Бастуне...! Остави ги тия глупости, за морската вода и водораслите. Излагаш се, като софиянец. :)))
Doge
Рейтинг: 2218 НеутралноДо коментар [#11] от "hamiltonf":
по бургаски не са ли с ориз?
hamiltonf
Рейтинг: 4325 ВеселоДо коментар [#32] от "Doge":
Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.Да, пропуснах да го напиша, т.е. "миди по бургаски", но без ориз.
Понаучи нещо, все пак...
calypso
Рейтинг: 475 ВеселоДо коментар [#1] от "karabastun":
Ами значи, може да са полепнали пясък, налепи разни и прочее, ако не са от ферма. Вярно, че течността все пак се прецежда после през марлйа, но лпшото чувство остава. И като знаеш колко чисто е морето ...
hamiltonf
Рейтинг: 4325 НеутралноДо коментар [#28] от "karabastun":
Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.Бастун, спиш ли? От морски източници разбрах, че скаридата тъкмо е почнала да излиза, и имало много, дори цената е паднала, продава се на дребно за 7-8 лв. Това е за Бургас
Паро
Рейтинг: 274 НеутралноОт "съдържателните" ти постове става ясно следното:
Първо: Нищо не разбираш от готвене!
Второ: Заяждаш се и мразиш по природа!
Трето: Да си противоречиш ти се удава!
Четвърто: Умееш да се хвалиш!
Пето: Поне един път си опитвал нещо, което е изсмукано от... на готвач!
Шесто:... стига ти толкова. Не искам да съм учител на тъпанари.
Жалко, че и този форум налазихте и сте на път да го опростачите!
chichka
Рейтинг: 2072 НеутралноХамилтончо е донякъде прав.
Русия- проказата на планетата Земя.Рецептата е изсмукана..... Както е дадена и липсва чашата ориз и става гръцка, не бургаска рецепта. А в днешно време да ядеш миди от Лайноморието..... е по-опасно от "раци от Фукушима"!
Скарида има, но е малко, не вирее в лайна, търси я в чистата вода надолу към Турция.
Няколко правила, мида се вади от отвесна скала, по-малко са перлите в нея. Отбират се само едрите, изчистват се от ракушките по тях и грубите водорасли. Добре е да се чисти и "брадата" на мидата.
Най-вкусно е мида на тенекия със бира.
victortrt
Рейтинг: 458 НеутралноЕй, най- накрая почти нормална рецепта. Само дето аз бих сложил виното преди мидите, за да са наистина на пара и бих заменил зелениите с девисил. Другото е по желание. Като се отворят мидите, сосът влиза в тях и овкусява ядките.
penetrating
Рейтинг: 5521 НеутралноДо коментар [#38] от "victortrt":
Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David HilbertНапълно вярно. Алкохолът трябва да изкипи. Ако се сложи накрая ще остане...
tak40309320
Рейтинг: 221 НеутралноОтговорът е - по-добре недейте.
има хора с много профили, има и профили които се ползват от много хораЗначи - снабдих се с миди (не знам как) и имах рецептата за гответене. Мидите трябваше да се сварят. Слагам ги в тенджерата и слагам на 6 (или 4, както е печката). Водата започна да се затопля, аз в един момент чух мидите да ми говорят! Чувах гласчетата им: "Не ни убивай, ти, господарю наш. Ние ще ти разкрием наишите тайни". Стреснах се. Изключих котлона. Водата се охлади и не чух повече нищо. Тогава включих отново, но на едно. Водата се загряваше бавно. В един момент мидите заговориха. "Ако ни пощадиш, ще бъдеш добре дошъл в нашия свят. Ела да го видиш." Как да го видя - помислих си. "Ще ти кажем тайна дума, само я кажи наглас и си при нас". Казаха ми я и аз не се посвених да я използвам. Попаднах в чуден свят - природа и неземни същества. Те приличаха на хората (или поне аз така ги виждах) и бяха със синя кожа. "Ние те повикахме" - казаха. "О, аз забравих да изключа котлона", казах защото чак сега се сетих за това. "Вашите другари ще се сварят, докато съм тук". "Нищо подобно". отговориха, "времето тук е съвсем друго". "Можеш да живееш при нас, само спри онзи котлон, ще ти кажем и кодовата дума за връщане, трябва просто да я изречеш преди заспиване". Казаха ми я. Изведнъш се озовах отнов пред печката. Спрях всичко. Е, то беше само този котлон, но няма значение. Не използвах кодовата дума. Но никога през живота си не бих използвал миди за кавото и да било - тези сини същества.
tak40309320
Рейтинг: 221 НеутралноПо-късно, в съвсем друг вермеви период имах сън. Не бях казвал кодовата дума. Просто това се случи, Отивах в метрото, докоснах картата си, която беше заредена към този момент и системата започна да бълва "невъзможен достъп" и .т.н. Полицаят се втурна (да ми помага, не друго), когато жена със синя кожа каза - моля ви, пуснете го - той идва при нас. Вданага ме пуснаха. Слязохме на станцията и аз видях супер много възмони пътища на информационните карти- метрото беше много по-сложно отколкото го познавах. "Но как..." - започнах. Тя веднага нме пресече - "Това не е метрото на София, нито на който и да е друг град от вашите. Това е метрото на мютрвиденс - това сме ние мидите. Замръзнах и ние се качихме на някакъв влак. "Ти ни виждаш така, защотото това ти позволява твояа перцепс-система" "Какво по дяволите е 'перцепс-система'", попитах аз. Слязохме, тя каза "отговорът на въпроса ти е tl;dr" - тя се усмихна горчиво. Подеаде ми хапче и каза - Не е задължително, но в един момент ща изпиташ паника. Това ще те предпази. Твоята перцепс-ситема не е готоваа да вижадаш миди непрекъснато. Глътнах го , без иизобщо да се замисля - та нали беше за мое добро!
има хора с много профили, има и профили които се ползват от много хораПредполагам, че беше добро за мен - в метрото, а и навън непрекъснато виждах хора с брадавици по лицата. И тогав започна паниката. Смятах, че всички хора са зли - не знам защо. Нямаше никакви брадавици - просто ги подозирах... "Може ли още едно хапче?" = попитах синекожата. "Разбира се!" - усмихна се тя. Но внимавай, сега ще влезем в кхолгрнум най висшият обект.
tak40309320
Рейтинг: 221 НеутралноНие мидите не се организираме като вас. Народно събрания, председетели - т и т.н. Тук ти влизаш в най важното - нашият кхолгрнум. Най=голчмата почит е да легнеш и да заспиш пред Краля (доколкото тази дума има смисъл за теб, разбира се). Аз отговорих - "Но ако заспя, ще сънувам друг сън, как ще ви намеря там? Сън В сън - как ще се ориентирам?" "Започваш да мислиш правилно" - усмихна се синекожата. "Да -така е сън в друг сън - но все пак нашите водители ще те водят. Не ги търси, те сами идват. Как изобщо милиш, че стичгна до тук?".
има хора с много профили, има и профили които се ползват от много хораtak40309320
Рейтинг: 221 НеутралноПродължих нормалния си начина на живот, но в един момент ме сполетя сън (не съм казвал думата, заклевам се!)
има хора с много профили, има и профили които се ползват от много хораЖената в синьо се появи и каза:"Ние, мидите те харесваме. Ти можеш да бъдеш една от нас. но ще трябва да забравиш сексуалнто си минало." "Че аз нямам кой знае какво сексуално минало, хи-хи." (пробвах оригиналност) "Не, пътувайки от сън в сън твоят пол просто ти пречи." "Чакайте малко - вие мидите също имате пол, нали - или плюс, или минус. " "Толкова е тъжна твоята глвдна точка " - каза синежкожата. "Ние не отричаме пола, но за нас той е Квитамнастри и Мокйубдуел и Втрангтра". Безсмислено е да ти обяснявам дълбокото значение на тези три понятия.
Тогава алармата ми за събуждане зазвъня.