Миди на пара с бяло вино (рецепта)

Миди на пара с бяло вино (рецепта)


Рецептата е част от новата специална рубрика "Неделен обяд". Нейната идея е да ви събира около добрата храна с повече време за общуване. Предлагаме ви ястие от https://gourmetfriday.com, създадено за нашия морски обяд. Още предложения от него тук.


Друг един начин да приготвите миди освен на тенекия. Защото смело можем да заявим, че това е рецептата на лятото. Мидите с бяло вино са задължителна класика за морски обяд.


Необходими продукти:




2 кг миди
50 мл зехтин
20 г масло
2 – 3 моркова
1 глава лук
3 – 4 скилидки чесън
връзка копър
връзка магданоз
1 чаша бяло вино
щипка лют червен пипер
1 лимон


Миди на пара с бяло вино (рецепта)

© Емилиян Беляшки

Начин на приготвяне:


Почистете мидите много добре. Изберете 5-литрова тенджера.
В зехтина и маслото гответе до златисто ситно нарязаните лук, чесън и моркови.
Добавете мидите, разбъркайте добре и оставете под капака, докато мидите се отворят. Добавете копъра, магданоза и малко лют пипер и бялото вино.
Гответе още 5 минути.
Поднесете с резени лимон, препечен хляб и охладено бяло вино.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (43)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на karabastun
    karabastun
    Рейтинг: 7451 Весело

    К'во значи - ''Почистете мидите много добре.'' :)

    karabastun1@abv.bg
  2. 2 Профил на karabastun
    karabastun
    Рейтинг: 7451 Любопитно

    Второ - от какъв зор се хабят зехтин и масло, да пържиш лук и моркови?

    karabastun1@abv.bg
  3. 3 Профил на karabastun
    karabastun
    Рейтинг: 7451 Любопитно

    Трето ''Добавете мидите, разбъркайте добре'' !? - от какъв зор - трябва да се бъркат мидените черупки - да не загорят ли ?
    Че кой яде мидени черупки?

    karabastun1@abv.bg
  4. 4 Профил на Платон  Фъшкиев
    Платон Фъшкиев
    Рейтинг: 86 Любопитно

    К'во значи - ''Почистете мидите много добре.'' :)
    —цитат от коментар 1 на karabastun


    Ми значи,ако готвача е мърльо мое и по-малко да ги почисти!

    И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
  5. 5 Профил на Платон  Фъшкиев
    Платон Фъшкиев
    Рейтинг: 86 Любопитно

    Трето ''Добавете мидите, разбъркайте добре'' !? - от какъв зор - трябва да се бъркат мидените черупки - да не загорят ли ?Че кой яде мидени черупки?
    —цитат от коментар 3 на karabastun


    Как кой!?
    Мидените черупки са деликатес за веганите!

    И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
  6. 6 Профил на karabastun
    karabastun
    Рейтинг: 7451 Любопитно

    Цялата рецепта е изсмукана от ..... на готвача !
    Мидите се бухат върху подправките, с които съм съгласен, ама може и други - варят се в собствената си морска вода И ВОДОРАСЛИ, / от която няма как да се ''почистят ДОБРЕ /, АКО не се отворят , а с какво и как се поднасят все тая....

    karabastun1@abv.bg
  7. 7 Профил на karabastun
    karabastun
    Рейтинг: 7451 Любопитно

    Изял съм тонове миди - събираме всяко лято кофи - правя и за зимата , че ги чоплим като семки - АМА не мога да хвана ЗАЩО купуват черупки овкусени , като мидата е събрала цялата морска таблица в себе си ??????

    karabastun1@abv.bg
  8. 8 Профил на Платон  Фъшкиев
    Платон Фъшкиев
    Рейтинг: 86 Любопитно

    Цялата рецепта е изсмукана от ..... на готвача !Мидите се бухат върху подправките, с които съм съгласен, ама може и други - варят се в собствената си морска вода И ВОДОРАСЛИ, / от която няма как да се ''почистят ДОБРЕ /, АКО не се отворят , а с какво и как се поднасят все тая....
    —цитат от коментар 6 на karabastun


    Рецептите са добри,а българина си е кулинарен естет!
    Скоро ще ни предложат и Полов орган от носорог/носорожка,в собствен сос!

    И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
  9. 9 Профил на karabastun
    karabastun
    Рейтинг: 7451 Неутрално

    До коментар [#8] от "Платон Фъшкиев":

    За носорози нямам претенции :)
    Ама за мидите, които си берем, както други хора берат гъби / в смисъл, че ни е почти безплатно и почти всекидневно/ лятото/ / ме отчайва, като пишат тъпизми!

    karabastun1@abv.bg
  10. 10 Профил на karabastun
    karabastun
    Рейтинг: 7451 Неутрално

    До коментар [#8] от "Платон Фъшкиев":

    А до преди 30-40 години - така беше и със скаридите - разходиш се събота, неделя - изкараш дребни скариди и чоплиш>>>>
    Къде изчезнаха - нямам идея ?

    karabastun1@abv.bg
  11. 11 Профил на hamiltonf
    hamiltonf
    Рейтинг: 4445 Весело

    Браво, една нормална рецепта, по-точно, рецепта за миди по бургаски...

    Топ 3 на най-младите приватизатори в България при по-мащабните сделки: №1 Д. Пеееевски, №2 К. Нинова, №3 И. Прокопиев
  12. 12 Профил на hamiltonf
    hamiltonf
    Рейтинг: 4445 Неутрално

    При тази рецепта, мидите може и да не ги ядете, но соса определено ще го изтопите/ изпиете...

    Топ 3 на най-младите приватизатори в България при по-мащабните сделки: №1 Д. Пеееевски, №2 К. Нинова, №3 И. Прокопиев
  13. 13 Профил на karabastun
    karabastun
    Рейтинг: 7451 Весело

    До коментар [#12] от "hamiltonf":

    Хамилтонче , кажи нещо за скаридите - ори нас изчезнаха????
    Мидите са ясни - сосът също. :)

    karabastun1@abv.bg
  14. 14 Профил на karabastun
    karabastun
    Рейтинг: 7451 Любопитно

    До коментар [#12] от "hamiltonf":

    при ри нас изчезнаха, а навремето бъкаше...???

    karabastun1@abv.bg
  15. 15 Профил на hamiltonf
    hamiltonf
    Рейтинг: 4445 Неутрално

    До коментар [#14] от "karabastun":

    Много топло

    Топ 3 на най-младите приватизатори в България при по-мащабните сделки: №1 Д. Пеееевски, №2 К. Нинова, №3 И. Прокопиев
  16. 16 Профил на karabastun
    karabastun
    Рейтинг: 7451 Любопитно

    До коментар [#11] от "hamiltonf":

    Па кое е бургаското на рецептата?
    Зехтнът ли - не знаех, че по Бургаско растат маслинови дръвчета:)

    karabastun1@abv.bg
  17. 17 Профил на karabastun
    karabastun
    Рейтинг: 7451 Любопитно

    До коментар [#11] от "hamiltonf":

    Или само у Бургас има лук, чесън и моркови ???

    karabastun1@abv.bg
  18. 18 Профил на karabastun
    karabastun
    Рейтинг: 7451 Неутрално

    До коментар [#15] от "hamiltonf":

    Верно !
    Нямаше море 26-27 и нагоре...
    Не се бях сетил.

    karabastun1@abv.bg
  19. 19 Профил на hamiltonf
    hamiltonf
    Рейтинг: 4445 Весело

    До коментар [#17] от "karabastun":

    Бастун, днес си малко превъзбуден....

    Топ 3 на най-младите приватизатори в България при по-мащабните сделки: №1 Д. Пеееевски, №2 К. Нинова, №3 И. Прокопиев
  20. 20 Профил на karabastun
    karabastun
    Рейтинг: 7451 Весело

    До коментар [#19] от "hamiltonf":

    СНОЩЕН СЪМ - ЩЕ МИ МИНЕ ПО ОБЯД СЛЕД 3-5 БИРИ И СУПАТА НА БУЛЯ :)
    Ела си на лафа за скаридите, че ми е дерт!:)

    karabastun1@abv.bg
  21. 21 Профил на man_un
    man_un
    Рейтинг: 724 Неутрално

    Тая рецепта е сгрешена, мидите се варят докато се отворят, а бялото вино е за пиене, не за готвене. Изстудено, с мидички за мезе.

  22. 22 Профил на hamiltonf
    hamiltonf
    Рейтинг: 4445 Неутрално

    До коментар [#20] от "karabastun":

    Послушай ме, удари едно малко уиски, и след 1 час си готов. В момента на организма ти му трябва качествен спирт.
    Това сериозно

    Топ 3 на най-младите приватизатори в България при по-мащабните сделки: №1 Д. Пеееевски, №2 К. Нинова, №3 И. Прокопиев
  23. 23 Профил на karabastun
    karabastun
    Рейтинг: 7451 Неутрално

    До коментар [#21] от "man_un":

    Точно !
    ++++++++++++++++++++++++

    karabastun1@abv.bg
  24. 24 Профил на LiberalToTheBones
    LiberalToTheBones
    Рейтинг: 656 Неутрално

    Офффф... Невежо простолюдие...

    Nazis, commies, idiots, conservatives, preservatives... Stay away..
  25. 25 Профил на karabastun
    karabastun
    Рейтинг: 7451 Разстроено

    До коментар [#22] от "hamiltonf":

    Е, ...няма -:( :(
    А буля да я пратя за качествен спирт......................!!!!???
    -------------------
    Остави - ще се мъча с бирата, ...........
    Кажи за скаридите, че се замислям................

    karabastun1@abv.bg
  26. 26 Профил на hamiltonf
    hamiltonf
    Рейтинг: 4445 Весело

    До коментар [#25] от "karabastun":

    С бира ще стане катастрофа, само с уиски, може и ирландско, направи си едно кафе и вътре, за да не те разберат. В 11:00 си готов, в 14:00 пак засядаш сериозно, за да си готов за Спа

    Топ 3 на най-младите приватизатори в България при по-мащабните сделки: №1 Д. Пеееевски, №2 К. Нинова, №3 И. Прокопиев
  27. 27 Профил на uej03527584
    uej03527584
    Рейтинг: 565 Неутрално

    от миди на тенекия по убаво нема

  28. 28 Профил на karabastun
    karabastun
    Рейтинг: 7451 Неутрално

    До коментар [#26] от "hamiltonf":

    Мерси, ...ся ще се измъкна , пийвам и лягам :)
    Ако можеш , питай бургазлии - що вече скариди йок - ???
    Това с глобалното затопляне, има резон, ама те си знаят къде да се крият по на хладно ....
    Питай, за скаридите, че ми е дерт!:)
    ---------
    Айде бягам, мерси:)

    karabastun1@abv.bg
  29. 29 Профил на Халдип Исйолов
    Халдип Исйолов
    Рейтинг: 28 Неутрално

    Мидите се варят, да се отворят. После се чисят и ядките може да се запържат в масло, с чесън и прочее... иначе каква е файдата да омазняваш чепупките?

    Не си заслужава да се напрягаш безплатно.
  30. 30 Профил на tosho_toto
    tosho_toto
    Рейтинг: 18 Неутрално

    Рецептата е добра, но ако се сложи и малко лющян ...стават един път.

  31. 31 Профил на Petleshev
    Petleshev
    Рейтинг: 3219 Неутрално

    До коментар [#6] от "karabastun":

    Абе Бастуне...! Остави ги тия глупости, за морската вода и водораслите. Излагаш се, като софиянец. :)))

    Бивш tww09306483.
  32. 32 Профил на Doge
    Doge
    Рейтинг: 2022 Неутрално

    До коментар [#11] от "hamiltonf":

    по бургаски не са ли с ориз?

  33. 33 Профил на hamiltonf
    hamiltonf
    Рейтинг: 4445 Весело

    До коментар [#32] от "Doge":

    Да, пропуснах да го напиша, т.е. "миди по бургаски", но без ориз.
    Понаучи нещо, все пак...

    Топ 3 на най-младите приватизатори в България при по-мащабните сделки: №1 Д. Пеееевски, №2 К. Нинова, №3 И. Прокопиев
  34. 34 Профил на nonsens2
    nonsens2
    Рейтинг: 618 Весело

    До коментар [#1] от "karabastun":

    Ами значи, може да са полепнали пясък, налепи разни и прочее, ако не са от ферма. Вярно, че течността все пак се прецежда после през марлйа, но лпшото чувство остава. И като знаеш колко чисто е морето ...

  35. 35 Профил на hamiltonf
    hamiltonf
    Рейтинг: 4445 Неутрално

    До коментар [#28] от "karabastun":

    Бастун, спиш ли? От морски източници разбрах, че скаридата тъкмо е почнала да излиза, и имало много, дори цената е паднала, продава се на дребно за 7-8 лв. Това е за Бургас

    Топ 3 на най-младите приватизатори в България при по-мащабните сделки: №1 Д. Пеееевски, №2 К. Нинова, №3 И. Прокопиев
  36. 36 Профил на Паро
    Паро
    Рейтинг: 335 Неутрално

    Цялата рецепта е изсмукана от ..... на готвача !Мидите се бухат върху подправките, с които съм съгласен, ама може и други - варят се в собствената си морска вода И ВОДОРАСЛИ, / от която няма как да се ''почистят ДОБРЕ /, АКО не се отворят , а с какво и как се поднасят все тая....
    —цитат от коментар 6 на karabastun


    От "съдържателните" ти постове става ясно следното:
    Първо: Нищо не разбираш от готвене!
    Второ: Заяждаш се и мразиш по природа!
    Трето: Да си противоречиш ти се удава!
    Четвърто: Умееш да се хвалиш!
    Пето: Поне един път си опитвал нещо, което е изсмукано от... на готвач!
    Шесто:... стига ти толкова. Не искам да съм учител на тъпанари.
    Жалко, че и този форум налазихте и сте на път да го опростачите!

  37. 37 Профил на chichka
    chichka
    Рейтинг: 1763 Неутрално

    Хамилтончо е донякъде прав.
    Рецептата е изсмукана..... Както е дадена и липсва чашата ориз и става гръцка, не бургаска рецепта. А в днешно време да ядеш миди от Лайноморието..... е по-опасно от "раци от Фукушима"!
    Скарида има, но е малко, не вирее в лайна, търси я в чистата вода надолу към Турция.
    Няколко правила, мида се вади от отвесна скала, по-малко са перлите в нея. Отбират се само едрите, изчистват се от ракушките по тях и грубите водорасли. Добре е да се чисти и "брадата" на мидата.
    Най-вкусно е мида на тенекия със бира.

    Русия- проказата на планетата Земя.
  38. 38 Профил на victortrt
    victortrt
    Рейтинг: 397 Неутрално

    Ей, най- накрая почти нормална рецепта. Само дето аз бих сложил виното преди мидите, за да са наистина на пара и бих заменил зелениите с девисил. Другото е по желание. Като се отворят мидите, сосът влиза в тях и овкусява ядките.

  39. 39 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 4888 Неутрално

    До коментар [#38] от "victortrt":

    Напълно вярно. Алкохолът трябва да изкипи. Ако се сложи накрая ще остане...

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  40. 40 Профил на tak40309320
    tak40309320
    Рейтинг: 225 Неутрално

    Отговорът е - по-добре недейте.
    Значи - снабдих се с миди (не знам как) и имах рецептата за гответене. Мидите трябваше да се сварят. Слагам ги в тенджерата и слагам на 6 (или 4, както е печката). Водата започна да се затопля, аз в един момент чух мидите да ми говорят! Чувах гласчетата им: "Не ни убивай, ти, господарю наш. Ние ще ти разкрием наишите тайни". Стреснах се. Изключих котлона. Водата се охлади и не чух повече нищо. Тогава включих отново, но на едно. Водата се загряваше бавно. В един момент мидите заговориха. "Ако ни пощадиш, ще бъдеш добре дошъл в нашия свят. Ела да го видиш." Как да го видя - помислих си. "Ще ти кажем тайна дума, само я кажи наглас и си при нас". Казаха ми я и аз не се посвених да я използвам. Попаднах в чуден свят - природа и неземни същества. Те приличаха на хората (или поне аз така ги виждах) и бяха със синя кожа. "Ние те повикахме" - казаха. "О, аз забравих да изключа котлона", казах защото чак сега се сетих за това. "Вашите другари ще се сварят, докато съм тук". "Нищо подобно". отговориха, "времето тук е съвсем друго". "Можеш да живееш при нас, само спри онзи котлон, ще ти кажем и кодовата дума за връщане, трябва просто да я изречеш преди заспиване". Казаха ми я. Изведнъш се озовах отнов пред печката. Спрях всичко. Е, то беше само този котлон, но няма значение. Не използвах кодовата дума. Но никога през живота си не бих използвал миди за кавото и да било - тези сини същества.

    има хора с много профили, има и профили които се ползват от много хора
  41. 41 Профил на tak40309320
    tak40309320
    Рейтинг: 225 Неутрално

    По-късно, в съвсем друг вермеви период имах сън. Не бях казвал кодовата дума. Просто това се случи, Отивах в метрото, докоснах картата си, която беше заредена към този момент и системата започна да бълва "невъзможен достъп" и .т.н. Полицаят се втурна (да ми помага, не друго), когато жена със синя кожа каза - моля ви, пуснете го - той идва при нас. Вданага ме пуснаха. Слязохме на станцията и аз видях супер много възмони пътища на информационните карти- метрото беше много по-сложно отколкото го познавах. "Но как..." - започнах. Тя веднага нме пресече - "Това не е метрото на София, нито на който и да е друг град от вашите. Това е метрото на мютрвиденс - това сме ние мидите. Замръзнах и ние се качихме на някакъв влак. "Ти ни виждаш така, защотото това ти позволява твояа перцепс-система" "Какво по дяволите е 'перцепс-система'", попитах аз. Слязохме, тя каза "отговорът на въпроса ти е tl;dr" - тя се усмихна горчиво. Подеаде ми хапче и каза - Не е задължително, но в един момент ща изпиташ паника. Това ще те предпази. Твоята перцепс-ситема не е готоваа да вижадаш миди непрекъснато. Глътнах го , без иизобщо да се замисля - та нали беше за мое добро!
    Предполагам, че беше добро за мен - в метрото, а и навън непрекъснато виждах хора с брадавици по лицата. И тогав започна паниката. Смятах, че всички хора са зли - не знам защо. Нямаше никакви брадавици - просто ги подозирах... "Може ли още едно хапче?" = попитах синекожата. "Разбира се!" - усмихна се тя. Но внимавай, сега ще влезем в кхолгрнум най висшият обект.

    има хора с много профили, има и профили които се ползват от много хора
  42. 42 Профил на tak40309320
    tak40309320
    Рейтинг: 225 Неутрално

    Ние мидите не се организираме като вас. Народно събрания, председетели - т и т.н. Тук ти влизаш в най важното - нашият кхолгрнум. Най=голчмата почит е да легнеш и да заспиш пред Краля (доколкото тази дума има смисъл за теб, разбира се). Аз отговорих - "Но ако заспя, ще сънувам друг сън, как ще ви намеря там? Сън В сън - как ще се ориентирам?" "Започваш да мислиш правилно" - усмихна се синекожата. "Да -така е сън в друг сън - но все пак нашите водители ще те водят. Не ги търси, те сами идват. Как изобщо милиш, че стичгна до тук?".

    има хора с много профили, има и профили които се ползват от много хора
  43. 43 Профил на tak40309320
    tak40309320
    Рейтинг: 225 Неутрално

    Продължих нормалния си начина на живот, но в един момент ме сполетя сън (не съм казвал думата, заклевам се!)
    Жената в синьо се появи и каза:"Ние, мидите те харесваме. Ти можеш да бъдеш една от нас. но ще трябва да забравиш сексуалнто си минало." "Че аз нямам кой знае какво сексуално минало, хи-хи." (пробвах оригиналност) "Не, пътувайки от сън в сън твоят пол просто ти пречи." "Чакайте малко - вие мидите също имате пол, нали - или плюс, или минус. " "Толкова е тъжна твоята глвдна точка " - каза синежкожата. "Ние не отричаме пола, но за нас той е Квитамнастри и Мокйубдуел и Втрангтра". Безсмислено е да ти обяснявам дълбокото значение на тези три понятия.
    Тогава алармата ми за събуждане зазвъня.

    има хора с много профили, има и профили които се ползват от много хора




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK