Салата с калмари, картофи и рукола (рецепта)

Салата с калмари, картофи и рукола (рецепта)

© Емилиян Беляшки



Рецептата е част от новата специална рубрика "Неделен обяд". Нейната идея е да ви събира около добрата храна с повече време за общуване. Предлагаме ви ястие от https://gourmetfriday.com, създадено за нашия морски обяд. Още предложения от него тук.


Необходими продукти за 4 порции:


за салатата:




2 големи калмара
1 кг бейби картофи
шепа маслини (зелени и черни)
1 пакет рукола
2 с.л. балсамова редукция
сол и черен пипер на вкус
сумак


Салата с калмари, картофи и рукола (рецепта)

© Емилиян Беляшки

за дресинга:


6 с.л. зехтин
кората и сока на един лимон
2 с.л. дребни каперси
4 филета аншоа
2 с.л ситно накълцана мента и магданоз
1 ситно накълцана червена люта чушка по желание


Начин на приготвяне:


Почистете добре картофите, изтъркайте ги с чиста гъба за миене на съдове. Сварете ги и ги нарежете на четвъртинки. Не ги белете, оставете кожата за повече цвят, вкус и текстура. В голяма купа смесете картофите, руколата и маслините.
Пригответе дресинга, като в купа сложите зехтина, настърганата кора от лимон и изцедите сока на лимона. Добавете дребните каперси, които заедно с аншоата накълцайте на ситно. Нарежете още свежи мента и магданоз и една малка люта червена чушка.
Пригответе калмарите. Първо ги почистете или купете направо изчистени калмари. Срежете тубата по дължина (само от едната страна) и разтворете като ветрило. От вътрешната страна направете с остър нож разрези през около 1 см. Не срязвайте напълно калмара, идеята е само да го надраскаме. Печете първо откъм нарязаната му страна върху нагорещен грил тиган или скара без никаква мазнина. След като се "нашари" добре, обърнете и гответе и от другата страна. Калмарът ще се навие на руло. После го потопете в дресинга, за да се овкуси добре. Нарежете го и го поставете върху салатата.
Овкусете с малко сол, прясно смлян черен пипер, балсамова редукция и по желание още малко зехтин. Преди да поднесете, поръсете с щипка сумак.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (29)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Платон  Фъшкиев
    Платон Фъшкиев
    Рейтинг: 2696 Любопитно

    Може ли и малко тученица,за да не се обидят веганите?

    Група млади затоплисти чисти океан от глисти,вдъхновени либерали пляскат в езеро педали. BACHO LUD
  2. 2 Профил на xfh59608894
    xfh59608894
    Рейтинг: 606 Неутрално

    Само като видиш името на сайта "gourmetfriday" и ти става ясно за каква дива селска комплексарщина става дума и болно желание да се изкараш много културен и изискан. Е от такива много "модерни" ставаме за смех пред чужденците. Ако не е английско име ще е италианско - другата перверзия. Смешното е, че наистина са надъхани и си верват, че тоя начин на мислене и вживяване ги прави да изглеждат като нещо особено.

  3. 3 Профил на Тюфлекчия
    Тюфлекчия
    Рейтинг: 2637 Любопитно

    Какво е "балсамова редукция"?

    Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
  4. 4 Профил на dgd
    dgd
    Рейтинг: 2323 Весело

    Какво е "балсамова редукция"?
    —цитат от коментар 3 на Тюфлекчия


    Редукция, но балсамова.

    muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
  5. 5 Профил на Халдип Исйолов
    Халдип Исйолов
    Рейтинг: 2058 Неутрално

    Предпочитам калмарите на скара, овкусени с лимон и сол, а пресните картофки пържени. И бира, бира, бира...

    Не си заслужава да се напрягаш безплатно.
  6. 6 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 12040 Неутрално

    Харесва ми рецептата, но на снимката са малки октоподи и аз с удоволствие бих ги сложил на мястото на калмарите :)

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  7. 7 Профил на султана глаушева
    султана глаушева
    Рейтинг: 3544 Неутрално

    Чакам рецепта за орел с ориз.

    Мърфи е оптимист!
  8. 8 Профил на hamiltonf
    hamiltonf
    Рейтинг: 5341 Неутрално

    Този път, поздравления!

    Стената на срама: Топ 10 на руските тролове във Форума - von_seeckt, Шопов, Julian Mall, Nada Tomba, WWW, Taiga, Нормален гланц, Али Ибн Абдул Обстул Бей, Divi filius, qwerty 500....
  9. 9 Профил на Халдип Исйолов
    Халдип Исйолов
    Рейтинг: 2058 Неутрално

    До коментар [#6] от "penetrating":

    Не са малки октоподи, а са пипала на калмари.

    Не си заслужава да се напрягаш безплатно.
  10. 10 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 12040 Неутрално

    До коментар [#9] от "Халдип Исйолов":

    Може да се заблуждавам. Обяснението е, че аз обичам повече октоподи :)

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  11. 11 Профил на Храбър
    Храбър
    Рейтинг: 4785 Неутрално

    До коментар [#2] от "xfh59608894":

    Абе друго си е да удариш една столична шкембе чорба с натрошени люти чушлета отгоре!
    Ох мори майко..о..о..о!
    Па после да удариш три-четири гроздови, та да зачвърчи отвътре!

    "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
  12. 12 Профил на Храбър
    Храбър
    Рейтинг: 4785 Неутрално

    До коментар [#6] от "penetrating":

    Аз останах с впечатлението, че искат да изпълзят от паницата, а онези около масата чат-пат ги праскат с лъжиците, та да не си позволяват повече от позволеното им пространство.

    "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
  13. 13 Профил на Храбър
    Храбър
    Рейтинг: 4785 Неутрално

    Какво е "балсамова редукция"?
    —цитат от коментар 3 на Тюфлекчия


    Редуциране на усещането за мазно с добавяне на балсамов оцет.....предполагам.

    "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
  14. 14 Профил на Халдип Исйолов
    Халдип Исйолов
    Рейтинг: 2058 Неутрално

    До коментар [#3] от "Тюфлекчия":

    Да кипнеш описаното количество балсамов оцет до намаляване на обема му, примерно с 50%.

    Не си заслужава да се напрягаш безплатно.
  15. 15 Профил на Храбър
    Храбър
    Рейтинг: 4785 Неутрално

    До коментар [#14] от "Халдип Исйолов":

    Виждаш ли колко двусмислено може да се интерпретират такива засукани фразички!

    "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
  16. 16 Профил на Paolo Di Canio
    Paolo Di Canio
    Рейтинг: 1577 Неутрално

    До коментар [#15] от "Храбър":

    Като не знаеш не е добре да се обаждаш. Затова ще има "интерпретации".

  17. 17 Профил на blondofil
    blondofil
    Рейтинг: 2000 Неутрално

    До коментар [#3] от "Тюфлекчия":

    Срещал съм го като раздел в порнографските сайтове

  18. 18 Профил на Храбър
    Храбър
    Рейтинг: 4785 Неутрално

    До коментар [#15] от "Храбър": Като не знаеш не е добре да се обаждаш. Затова ще има "интерпретации".
    —цитат от коментар 16 на Paolo Di Canio


    Не претендирам да съм специалист в областта.
    Даже в поста съм го казал.
    Пък и редуцирането (намаляването) може да бъде прилагано по най-различен начин и поради различни причини.

    "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
  19. 19 Профил на voodoo_child
    voodoo_child
    Рейтинг: 1171 Неутрално

    До коментар [#11] от "Храбър":

    "Абе друго си е да удариш една столична шкембе чорба с натрошени люти чушлета отгоре!
    Ох мори майко..о..о..о!"

    Ке умрем за нея! :)

    Има едни симпатяги, които правят класация и даже карта на добрите шкембеджийници. Много сериозно работят. Шкемб O'Guide им е страницата.


  20. 20 Профил на voodoo_child
    voodoo_child
    Рейтинг: 1171 Неутрално

    А рецептата става. Аз бих я разделила на калмарите отделно, а салатата - от останалите съставки. Но самите калмари принципно у дома не слагаме директно на скарата или в тигана, а първо ги обваряваме в бира или в прясно мляко, за да станат крехки.

  21. 21 Профил на hamiltonf
    hamiltonf
    Рейтинг: 5341 Любопитно

    До коментар [#20] от "voodoo_child":

    "...а първо ги обваряваме в бира или в прясно мляко, за да станат крехки."


    От провинцията ли сте?

    Стената на срама: Топ 10 на руските тролове във Форума - von_seeckt, Шопов, Julian Mall, Nada Tomba, WWW, Taiga, Нормален гланц, Али Ибн Абдул Обстул Бей, Divi filius, qwerty 500....
  22. 22 Профил на voodoo_child
    voodoo_child
    Рейтинг: 1171 Любопитно

    До коментар [#21] от "hamiltonf":

    Не, защо?

  23. 23 Профил на voodoo_child
    voodoo_child
    Рейтинг: 1171 Неутрално

    Place the calamari pieces in a bowl and cover them with whole milk. The lactic acid in the milk helps to tenderize the muscle fibers of the calamari, just as it does with other types of meat.

    https://oureverydaylife.com/cook-tender-calamari-31701.html

    Според познати гръцки провинциалисти същата работа върши и бирата, шеф хамилтонф.

  24. 24 Профил на Тюфлекчия
    Тюфлекчия
    Рейтинг: 2637 Неутрално

    До коментар [#3] от "Тюфлекчия":Да кипнеш описаното количество балсамов оцет до намаляване на обема му, примерно с 50%.
    —цитат от коментар 14 на Халдип Исйолов


    Благодаря.

    Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
  25. 25 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 12040 Весело

    До коментар [#12] от "Храбър":

    Добре казано :)

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  26. 26 Профил на hamiltonf
    hamiltonf
    Рейтинг: 5341 Неутрално

    До коментар [#22] от "voodoo_child":

    Не си ли отговорихте сама? Да варите морски дарове в животинска течност, е меко казано странно, много меко казано...
    Отделно, че калмарите не се варят, колкото и рецепти да има по случая. Използват се винаги пресни калмари, макар, че са по-скъпи, вкуса им е съвсем различен. Разрязваме на шайби, широчината няма почти никакво значение. Слагаме ги в купа, добавяме малко сол, черен пипер, качествен зехтин и лайм. Разбъркваме и в хладилника. След 1 час може да правите каквото искате с тях, а ако ги забравите в хладилника, на другия ден спокойно може да ги ядете както са, поръсени с малко копър.
    Начина, по който ги приготвяте, със сигурност изпива всички полезни вещества и вкусови качества в тях.

    Стената на срама: Топ 10 на руските тролове във Форума - von_seeckt, Шопов, Julian Mall, Nada Tomba, WWW, Taiga, Нормален гланц, Али Ибн Абдул Обстул Бей, Divi filius, qwerty 500....
  27. 27 Профил на bludniq_sin
    bludniq_sin
    Рейтинг: 1468 Неутрално

    Това вече си става за хапване и мезене според мен ..

    Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
  28. 28 Профил на Peni Nikol
    Peni Nikol
    Рейтинг: 9867 Неутрално

    Да ви е вкусно и наздраве с едно студено питие.

  29. 29 Профил на historama
    historama
    Рейтинг: 4249 Неутрално

    Салата, предястие, тук нещата са малко смесени. За нас салатите са микс от зеленчуци, със или без термична обработка, и подправени със сол, черен пипер, оцет, растителна мазнина. И до поднесената салата си представяме винаги някаква чаша с добре охладен алкохол - различни варианти на ракии, водка, анасонови, в краен случай и текила. В дресингът е доста по-сложен, и като че ли по-подходяща ще е винената чаша със сухо бяло вино.
    Вариантът с калмари или октоподи е доста сложен, ще я опитам с риба тон или херинга - розова, за да е по-цветна.





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK