Лаврак в хартия с печен чесън и чери домати (рецепта)

Лаврак в хартия с печен чесън и чери домати (рецепта)

© Емилиян Беляшки



Рецептата е част от новата специална рубрика "Неделен обяд". Нейната идея е да ви събира около добрата храна с повече време за общуване. Предлагаме ви ястие от https://gourmetfriday.com, създадено за нашия морски обяд. Още предложения от него тук.


Необходими продукти за 4 порции:


4 лаврака
1 лимон
копър
магданоз
морска сол
зехтин
2 лимона за готвене
2 лимона за сервиране




за гарнитура:
1 кг чери домати (на клонче)
5 – 6 клончета мащерка
3 глави чесън
балсамова редукция
черен пипер
едра морска сол


Лаврак в хартия с печен чесън и чери домати (рецепта)

© Емилиян Беляшки

Начин на приготвяне:


Пригответе първо гарнитурата от бавно печени домати. Гответе чери доматчетата направо с клончетата. Добавете чесъна и клончетата мащерка. Поръсете с едра морска сол, балсамова редукция и щипка черен пипер. Печете в предварително загрята на 180°С фурна за около 30 минути.
Сега добавете рибата.


Почистете я и я осолете с едра морска сол. Поръсете със зехтин отвън и вътре. Напълнете коремчето със ситно накълцаните зелени подправки. Нарежете лимона на кръгчета. Сложете го при зелените подправки и отгоре. Най-лесно е да сготвите лаврака в хартия за печене, така ще го поднесете по-лесно, а и съдовете, в които сте готвили, се чистят по-лесно. Печете в предварително загрята на 180°С фурна за около 30 минути (ако рибите са големи, печете до готовност).


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (24)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Платон  Фъшкиев
    Платон Фъшкиев
    Рейтинг: 1156 Любопитно

    Много семпла рецепта!
    Под достойнството е да дразня аристократичното си небце с такава посредственост!Тая рецепта е за Ибрямчо, който гладува и е предимно на сух хляб с чубрица.

    И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
  2. 2 Профил на Халдип Исйолов
    Халдип Исйолов
    Рейтинг: 581 Неутрално

    Доматчетата на плоча, плочата на скара с жар, лаврака, октопод и пипала калмари, под капак... и един сладникав гръцки хлеб с коричка, така и не му научих името. Без дехидратиране, силпад-ове, термомиксери и аптекарски везни. Натурално, от рибния пазар рано сутрин.

    Не си заслужава да се напрягаш безплатно.
  3. 3 Профил на АзКлавдия
    АзКлавдия
    Рейтинг: 2688 Неутрално

    Този път готина и изпълнима рецепта!
    Черитата са супер домати, храстът е по-устойчив от останалите, в градината още имам!

    Доброто е заразно
  4. 4 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 10900 Весело

    Истинската храна :)
    Ако нямате лаврак, сложете за заместител друга подобна по размер прясна риба :)
    В краен случай може и скумрия

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  5. 5 Профил на Nil satis nisi optimum
    Nil satis nisi optimum
    Рейтинг: 1336 Любопитно

    Какво се е случило? Човешка рецепта - между другото - една от любимите ми. Разликата е, че аз вместо зехтин използвам масло. А за гарнитура - пресни картофчета.

    Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
  6. 6 Профил на АзКлавдия
    АзКлавдия
    Рейтинг: 2688 Неутрално

    До коментар [#5] от "Nil satis nisi optimum":

    Пресните картофчета вече ще са иноземски, българските одъртяха

    Пробвай с бърза сезонна "туршия" - ситно нарязани зеле, чушки и моркови, овкусена по твой тертип!
    Мммм, днешният обяд се измисли, ура!

    Доброто е заразно
  7. 7 Профил на Stan Todorov
    Stan Todorov
    Рейтинг: 374 Неутрално

    До коментар [#3] от "АзКлавдия":


    До коментар [#5] от "Nil satis nisi optimum":

    Ами тая рубрика, не е оная рубрика. Тая излиза всяка неделя с нормални рецепти, онази другата съвременната българска, излиза от четвъртък до неделя. В оная рубрика днес е агне със сирене.

  8. 8 Профил на Мондиана
    Мондиана
    Рейтинг: 2031 Неутрално

    Простете некомпетентността ми, но какво е балсамова редукция? Нещо като сгъстен балсамов оцет ли?

  9. 9 Профил на АзКлавдия
    АзКлавдия
    Рейтинг: 2688 Неутрално

    До коментар [#8] от "Мондиана":

    Да, но на тих огън и с мъничко захар.
    Примерно сто мл оцет балсамов, една лъжичка чаена захар. Докато стане течливо, но да остане на капка, а не съвсем течно.
    И е голяма миризма! Аз овонявам цялата къща, затова рядко правя, но си е лиготийка.
    Продават и готова редукция май.

    Доброто е заразно
  10. 10 Профил на АзКлавдия
    АзКлавдия
    Рейтинг: 2688 Неутрално

    До коментар [#8] от "Мондиана":

    *една чаена лъжичка (кафява) захар*
    Днес съм като Йода 😂

    Доброто е заразно
  11. 11 Профил на Nil satis nisi optimum
    Nil satis nisi optimum
    Рейтинг: 1336 Неутрално

    До коментар [#6] от "АзКлавдия":

    Съгласен. Може и сезонна салата, но да не е със силни вкусове, защото ще засенчи рибата...

    Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
  12. 12 Профил на АзКлавдия
    АзКлавдия
    Рейтинг: 2688 Неутрално

    До коментар [#11] от "Nil satis nisi optimum":

    Да, така е.
    Аз също ползвам обикновено масло вместо зехтин като теб, но ще пробвам днес абсолютно по инструкцията, да видим.
    Мисля, че зехтинът повече ще се обича с чесън и доматчета, но ще проверя в действие.

    Доброто е заразно
  13. 13 Профил на Мондиана
    Мондиана
    Рейтинг: 2031 Неутрално

    До коментар [#9] от "АзКлавдия":

    Благодаря! :-)

  14. 14 Профил на Nil satis nisi optimum
    Nil satis nisi optimum
    Рейтинг: 1336 Неутрално

    До коментар [#12] от "АзКлавдия":

    Успех! Мисля, че ще ти се получи.

    Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
  15. 15 Профил на Гарван
    Гарван
    Рейтинг: 885 Любопитно

    Защо солта трябва да е морска? Каква ще е разликата, ако е друга?

  16. 16 Профил на Котаракът на Шрьодингер
    Котаракът на Шрьодингер
    Рейтинг: 1095 Неутрално

    Толкова съм изненадан от публикуването на тази приятна и изпълнима рецепта, че нямам забележки и няма да мога да упражнявам остроумието и черния си хумор. Язък! 😂

  17. 17 Профил на stenlyaka
    stenlyaka
    Рейтинг: 1279 Неутрално

    Бих полял веч обезкостеното месо с разтопено краве масло ( може да се добави и малко копър )

  18. 18 Профил на Митев
    Митев
    Рейтинг: 1694 Неутрално

    Моля ви, защо сте сложили снимка със суровата манджа. Дайте да видим как изглеждат печени тоя лаврак, доматиту и хартията!

  19. 19 Профил на Petleshev
    Petleshev
    Рейтинг: 3745 Неутрално

    До коментар [#15] от "Гарван":

    По-скоро са искали да кажат едра сол, на която казват морска. Не, че и ситната не е такава. ;)

    Бивш tww09306483.
  20. 20 Профил на Günther
    Günther
    Рейтинг: 1484 Весело

    До коментар [#15] от "Гарван":

    Най-вероятно заради повечето минерали, да не е само натриев хлорид.
    Може би ако рецептата беше от цикъла "съвременна българска кухня", тогава щеше да се използва хималайска сол или байкалски шлемник

    Бог да благослови Америка за България!
  21. 21 Профил на Содом и Гомор кРаят на джендъризма
    Содом и Гомор кРаят на джендъризма
    Рейтинг: 1262 Весело

    Ето една рецепта за Лаврак. Чудесна е и става и за друга риба стига филето да е нарязано на тънко:

    Необходими Съставки

    лаврак - 4 бр. филета
    олио - 450 г , за намазване
    лук - 2 бр. , тънко нарязан
    чесън - 1 скилидка, счукан
    каперси - 1 с.л.
    домати - 6 бр., нарязани
    маслини - 4 бр. черни (нарязани)
    лимонова кора - от 1 лимон
    лимонов сок - от 1 лимон
    червен пипер - 1 ч.л.
    сол
    черен пипер
    магданоз - за поръсване

    Източник: https://bit.ly/2lW4M69

    In a time of universal deceit telling the truth is a revolutionary act
  22. 22 Профил на interesna
    interesna
    Рейтинг: 241 Весело

    Сносна идея, но рибата е много по-вкусна с лук вместо с чесън в промишлени количества:)

  23. 23 Профил на Халдип Исйолов
    Халдип Исйолов
    Рейтинг: 581 Неутрално

    До коментар [#18] от "Митев":

    Снимката е с готово ястие.

    Не си заслужава да се напрягаш безплатно.
  24. 24 Профил на Халдип Исйолов
    Халдип Исйолов
    Рейтинг: 581 Неутрално

    До коментар [#15] от "Гарван":

    Трябва да е едра морка. Защото така се разтваря бавно от сока на рибата и месото поема колкото е нужно, не можеш да пресолиш. А каменната сол соли повече, но и с пушена каменна сол няма да сбъркаш.

    Не си заслужава да се напрягаш безплатно.




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK