Гаспачо и полезен чипс (рецепта)

Гаспачо и полезен чипс (рецепта)


Рецептата е част от новата специална рубрика "Неделен обяд". Нейната идея е да ви събира около добрата храна с повече време за общуване. Предлагаме ви ястие от https://gourmetfriday.com, създадено за нашия детски обяд. Още предложения от него тук.


Гаспачо


Необходими продукти за 4 порции:




1 кг добре узрели домати
1 краставица
1 авокадо
100 г черита за декорация (жълти, оранжеви, червени)
4 с.л. зехтин
2 с.л. балсамико
сол на вкус
черен пипер по желание
Ако децата ви обичат лук и чесън, ги добавете по ваша преценка.


Начин на приготвяне:


Отстранете люспите на доматите и ги настържете на едро ренде. Претрийте през решето, за да отстраните семките – целта е да получим хубав и гладък доматен сок.
Овкусете със зехтин, балсамико и сол. Оставете за няколко часа в хладилника.
Преди да поднесете, разпределете в четири купички и поръсете със ситно нарязаната краставица, авокадо и чери доматчета.


Гаспачо и полезен чипс (рецепта)

Полезен чипс


Необходими продукти за 4 порции:


1 картоф
1 морков
1 пащърнак
1 червено цвекло
1 с.л. зехтин
1 с.л. сол
1 с.л. див лук – суха подправка


Начин на приготвяне:


Обелете и измийте зеленчуците. Използвайте подходящо ренде или белачка за картофи, за да ги нарежете на еднакви по дебелина ленти (ако имате търпение и достатъчно кулинарен опит, може да ги нарежете и на ръка с остър нож).
Включете фурната на 130 градуса.
Подгответе си хартия за печене, поръсена с малко зехтин, сол и див лук. Наредете зеленчуците за чипса на един ред, без да се застъпват. Печете около 40 минути.
Поднесете като междинна закуска или като гарнитура към гаспачото.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (16)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Котаракът на Шрьодингер
    Котаракът на Шрьодингер
    Рейтинг: 1146 Неутрално

    Полезен чипс звучи като екологична ядрена бомба.😂

  2. 2 Профил на karabastun
    karabastun
    Рейтинг: 8560 Неутрално

    До коментар [#1] от "Котаракът на Шрьодингер":

    ''Отстранете люспите на доматите и ги настържете на едро ренде. Претрийте през решето, за да отстраните семките''
    И кефи -като на картинката стои резен домат със семките и ГМО здрава кора, а в бульона плуват ГМО семки :)

    karabastun1@abv.bg
  3. 3 Профил на dame
    dame
    Рейтинг: 375 Неутрално

    Фундаментално е да се сложи лайм и пресен кориандър!

    dame
  4. 4 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 10406 Неутрално

    Обичам гаспачо, но имам смътен спомен за публикация на тази рецепта, тук или на сайта :)

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  5. 5 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 10406 Весело

    До коментар [#2] от "karabastun":

    Чери домати за украса :)

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  6. 6 Профил на voodoo_child
    voodoo_child
    Рейтинг: 1233 Неутрално

    Сори, но гаспачо без зелени чушки и без да е леко люто....?!?
    А пък....вездесъщото 🥑 авокадо, с него лягаме - с него ставаме, в случая не допринася с нищо за вкуса. Турни си кориандър, чесън - да знаеш че не си се хабил излишно да стържеш кило домати.

  7. 7 Профил на citoyen
    citoyen
    Рейтинг: 1201 Неутрално

    В раздела за буломачите мога да сравня гаспачото единствено с руската окрошка. Правил съм го по всички правила но мисля, че повече няма да го включвам в каквото и да било меню. Пробвал съм доста неща от световното кулинарно наследство но тази испанска студена супа едва ли може да служи за украса на иначе чудесната местна кухня.

  8. 8 Профил на gonz0104
    gonz0104
    Рейтинг: 1062 Неутрално

    До коментар [#7] от "citoyen":

    Нашата обикновенна доматена супа си е екстра и като мезе,и като предястие.

  9. 9 Профил на tsyrvulan
    tsyrvulan
    Рейтинг: 1292 Весело

    Аз пък реших за обяд да ям сьомга с броколи и лук. Лесно за приготвяне и много полезно ястие.

    БСП - Българофобски Сурогатни Путинисти!
  10. 10 Профил на Мария
    Мария
    Рейтинг: 1428 Неутрално

    Прекалено много труд за чипс. У дома случайно открихме бърз и полезен начин: вземате кейл и го разстилате в тавичка върху хартия за печене. Поръсвате леко със зехтин и едра сол и печете около половин час в предварително затоплена до 180° фурна, докато кейлът стане много хрупкав. Върви страхотно както с бира (ИРА) или вино.

  11. 11 Профил на babyroo
    babyroo
    Рейтинг: 807 Неутрално

    Гаспачо с авокадо??? My ass!!!
    А оригиналната идея за чипс е ПЪРЖЕН!!!
    Фурната е добавена наскоро от хранителни екстремисти... А 40 мин на 130 градуса е перверзия.

    roo
  12. 12 Профил на xfh59608894
    xfh59608894
    Рейтинг: 438 Неутрално

    А 40 мин на 130 градуса е перверзия.
    —цитат от коментар 11 на babyroo


    Целта е да не се образува веществото акриламид, което иначе се случва при пържене и печене на месо, картофи, тесто и пр. на висока температура. Но дали бързо на висока или бавно на ниска температура, едва ли ще има голема разлика.

  13. 13 Профил на historama
    historama
    Рейтинг: 3601 Неутрално




    [quote#12:"xfh59608894"....]Целта е да не се образува веществото акриламид, което иначе се случва при пържене и печене на месо, картофи, тесто и пр. на висока температура.....[/quote]
    най-вероятно не е без значение, но наистина нещата са голяма бъзикня. И все пак.... защо да не се опита някой път?

    На гаспачото определено му липсват пиперките, пробвал съм го, съвсем не е лошо, предопчитам го пасирано. Това на снимката малко ми изглежда на мешена салата-водниста.


  14. 14 Профил на princess_x
    princess_x
    Рейтинг: 1838 Неутрално

    Предпочитам гаспачото във формата на салата. И е къде по-лесно и бързо.
    Смисъл от правенето на доматена супа има само, ако тя се вари. По този начин се увеличава усвоимото количество ликопен от доматите.

  15. 15 Профил на babyroo
    babyroo
    Рейтинг: 807 Неутрално

    До коментар [#12] от "xfh59608894":

    Баце, акриламидо га нема ъндър 120 дег Целсиус. Та начи 130 за 40 мин си е ПОЛЮЦИЯ.
    Сори.

    roo
  16. 16 Профил на Петър Петров
    Петър Петров
    Рейтинг: 962 Неутрално

    Гаспачо има в лидл испания за по евро литъра

    Инсталатор на оптика в Мадрид и в свободното време - компютри мрежи сайтове




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK