Проект Тийнейджърът вкъщи

Четат ли тийнейджърите

Това е съдържание, създадено от маркетинг студио Storio по задание на партньор на "Икономедиа".

Четат ли тийнейджърите


Възрастното поколение сякаш винаги е обвиняло по-младото, че чете все по-малко, но тийнейджърите днес са сочени с пръст повече отвсякога – те прекарват времето си в социалните мрежи, предпочитат текстовете с по-малък обем и задържат интереса си за кратко. Това, че четенето на литература днес е различно, означава ли обаче, че отсъства напълно?


Във второто издание на проекта "Тийнейджърът вкъщи" в партньорство с дермокозметична марка BIODERMA говорят родителите. Поканихме представители на няколко семейства, за да споделят какво се случва с децата им през този определен от тях като "специфичен период".


Какво е отношението между книгите и техните деца - питаме майките и бащите във втората част от специалната ни поредица текстове.
Марин Бодаков: Голямата ми дъщеря преди години четеше много – искаше да ми се хареса и нейната "другост" минаваше тъкмо през четенето. След това обаче навлезе в различен период, защото реши тотално да се интегрира в училището. И от тотална изолация благодарение на четенето, а и на това, че вкъщи и с приятелите си общуваме основно през книги, тя премина към обратното, бунтувайки се, търсейки самостоятелност Премина, но не съвсем. Има много точен вкус. И е безстрашна спрямо литературната конюнктура.


Жюстин Томс: В нашия случай четенето по време на тийнейджърството се запази, слава Богу. В момента синът ми чете много, повече от мен даже. Но всяко дете е различно. Дъщеря ми пък в знак на бунт и за да се разграничи от брат си, не желае да чете и го демонстрира, казва – аз не чета книги, точка! Което ми действа като нож в сърцето


Иван Паунчев: Нашият тийнейджър прихвана тенденцията сред връстниците му – срамно е да си четеш книгите, ако го правиш, значи си загубеняк! Това се отнася основно за задължителната литература, изключение има при някои в момента модерни романи. Ако се случи децата да четат апокрифно и да си споделят за някои заглавия, после си забраняват да го разпространяват.


Жюстин Томс: При нас тази тенденция поотмина, но може би е до училище и културата в него. И ние минахме през период да се подиграваме на четящите. Но не е работа на целия учителски екип да изнесе, че четенето не е модерно.


Аз отдавна разбрах, че за да четат децата, те трябва да направят своя избор сами. Забранила съм си да им препоръчвам каквото и да е. Но ние не трябва да ги натискаме за нищо генерално. Ако се налага да го направим, що се отнася до книги, то има и техни кратки версии. Съжалявам, но "Под игото" не може да бъде любима книга на българския народ и четенето й е насилие над децата! Никога няма да забравя лятото преди няколко години – играем на двора, а моят племенник седи под черешата, чете и плаче. Отидох при него и го попитах – защо плачеш, а той ми отговори – не искам да чета тази книга...


Марин Бодаков: Ще кажа пълни баналности. За мен най-големият проблем е, че интерпретацията на каноничните текстове предшества самите текстове и литературата се изучава като национална история. В момента, в който аз обясних на клетата си дъщеря, че "Под игото" е дълбоко критичен текст и че критиката на Иван Вазов е към състоянието на интелигенцията, тя се отпуши. Защото точно принудата да четеш през патоса е гигантска. А цялото ни общество е затънало до ушите в иронията. Никакъв баланс. А на върха на проблема е това, че литературното образование у нас е просто битка коя гимназия ще бъде първа на матурите.
Аз съм категоричен противник на оценяващата система от 2 до 6. За мен е много по-важно да напишеш по една коментарна страница за работата на всеки ученик и отбележиш откъде е почнал, докъде е стигнал, кои са по-силните и по-слабите му страни. Иначе цялата тази история с оценките води до никому ненужен перфекционизъм – аз или ще бъда добър във всичко, или, след като не мога да бъда съвършен, ще се откажа още в самото начало на състезанието. Тази система е абсурдна. Има разлика от шестица до шестица, всеки случай е абсолютно различен. Училището непрестанно пренася проблеми в нашите собствени домове – от една страна, аз съм абсолютно несъгласен с ред порядки в училище, от друга страна, знам, че за да прокопса детето ми, то трябва да спазва тези порядки. А то ми казва: Защо да съм отличничка, след като еди-кой си отличник е тотален хомофоб, расист, пада си по Хитлер и Сталин и пр.


Четат ли тийнейджърите


Николай Неделчев: Според мен има фактори децата ни да не четат по начина, по който ние в тяхната възраст – на практика тогава разполагахме с твърде оскъдна информация за света и книгите бяха един от малко начини да си я набавим. Тийнейджърите сега са заобградени от всякакви начини да се сдобият с такава – интернет, телевизия, социални мрежи


Иначе моят начин е да разказвам по интересен начин за книги, за които знам, че могат да резонират с техния характер и с онова, което ги интересува, и така по естествен начин да инициирам някакъв интерес към четенето. Успехът е променлив. По-малкият ми син мисля, че успявам да го запаля.


Така че това поколение не чете толкова много, но е ясно защо е така – според мен количеството информация, което те получават, я вземат от различни източници.


И като форма на заместител на културата, което носят книгите, се опитвам да използвам
филмите. Добри класически филми, които им препоръчвам или най-често гледаме и
обсъждаме заедно и които те много по-охотно възприемат.


Жюстин Томс: Аз също разбрах как може да им се въздейства с тактика. Преди четях много нощно време, но когато го осъзнах, го промених – дадох си сметка, че освен че е важно да ме виждат да чета, аз им въздействам и когато суперсилно реагирам на дадена книга. Спомням си, че така изчетох за един ден "Има ли крокодили в морето", плаках много и на следващия ден синът ми хвана книгата и я изчете. Дадох си сметка, че е хубаво и да обсъждаме и да разказваме какво се случва в книгите. При нас това проработи като модел.


Жанета Пенева: Аз мисля, че не става въпрос само за четенето. Това принципно е моделът. Докато ние не говорим с тийнейджърите за нашите проблеми и това, което се случва с нас, не може да очакваме, че те ще искат да го правят. Повечето родителите очакват, че детето само ще дойде и ще им разкаже. Преди няколко години попаднах на едно щатско изследване за факторите, които оказват най-много влияе върху възпитанието на децата, и най-големият процент се оказа личният пример. След това идваха гените, влиянието от училище, средата и т.н


Жюстин Томс: Да, прибира се бащата от работа, сяда на компютърната игра и започва да стреля А децата трябва да пишат задачи по математика – няма как да стане.


Марин Бодаков: Свеждаме повечето от този разговор до проблеми в пределите на семейството. Но ние сме свързани с различни училища, квартали, институции С градска среда. В момента, в който държавата демонстрира, че литературата или културата изобщо не са важни, или лицемерничи по въпроса, това несъмнено ще покаже на тези 12 – 19-годишни момчета и момичета, че има други начини за успех. Крайната икономизация на обществото като цяло доведе до проблемите, които ние обсъждаме сега като проблеми в рамките на средностатистическото семейство.


Жюстин Томс: Донякъде съм съгласна, но не напълно, защото смятам, че текущо, в последните няколко години, четенето и ходенето на театър в големите градове са все повече социално приети. Родителите купуват хубави книжки на децата си от най-ранна възраст, има издателства, които издават бутикови заглавия – макар и скъпи, те са красиви и чрез тях нивото се вдига. Има раздвижване и аз много вярвам в това.


Марин: Четенето е и лайфстайл. Сигнал, че принадлежиш към по-особена среда, и тук гигантският проблем "чете ли се/не се ли чете" ражда два нови (и по-значими по моему) проблема – първо, какво точно се чете, и, второ, дали това, което се чете, се осмисля по някакъв начин, или остава на нивото на модата. Четенето е свързано и със способността за концентрация – доколко могат дълго време да се концентрират в нещо нашите деца.


Следващият разговор от проекта "Тийнейджърът днес" е на тема "Външният вид - шок за родителите". Четете го на 7 октомври.


Коя книга препоръчвате на децата си:
Марин Бодаков: Преди всичко поезия. Например с дъщеря ми искам да се срещнем с Адам Загаевски.
Николай Неделчев: Джак Керуак "По пътя", Кен Киси "Полет над кукувиче гнездо", Джон Стайнбек "Улица Консервна", Никос Казандзакис "Алексис Зорбас".
Иван Паунчев: Тази, която би ги заинтригувала и би отговорила на въпросите им в този момент.
Жюстин Томс: Която те сами изберат. Отдавна не им препоръчвам. Което четат – приемам,
стига да искат да четат. Нашите книги, от нашето време не са актуални или не са им интересни.


Какво четат в момента:
Марин Бодаков: Лопе де Вега, Бенито Перес Галдос, Лорка
Николай Неделчев: Виктор, по-малкият, чете "Алексис Зорбас", а брат му Никола чете "Гунди".
Иван Паучев: Синът ми - "Дядо Горио" на Балзак. А дъщеря ми чете паралелно "Истории за лека нощ за момичета бунтарки" на Елена Фавили, Франческа Кавало и "Мечето Падингтън" на Майкъл Бонд. И двамата са много доволни.
Жюстин Томс: Големите вече четат основно на английски, съвременни автори. Малкият
чете историите на муминтролите и заедно обсъждаме и се забавляваме.


Вашият съвет:
Марин Бодаков: Четенето да не бъде самоцел.
Иван Паунчев: Четенето е много интимен момент. То не търпи налагане. А трябва да се представи като вид усещане.
Жюстин Томс: Оставете децата сами да избират какво да прочетат и ще има ефект.


Всичко, което трябва да знаете за:
Концепция:Storio logo

Ключови думи към статията:

Още от Истории на деня

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3771 Любопитно

  А четат ли майките и бащите на тийнейджърите ???

  [email protected]
 2. 2 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4201 Весело

  Четат основно Инстаграм и Фейсбук...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 3. 3 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 3291 Весело
 4. 4 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5556 Неутрално

  "Четат ли тийнейджърите"

  Четат разбира се, всичко в телефоните си.

 5. 5 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 311 Любопитно

  Винету?

  Спечелихме битка, но не и войната!
 6. 6 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4427 Неутрално

  Снимката кърти мивки. Снимка виц. Двама млади тийнейджъри, момче и момиче, легнали един до друг , четат книги.
  Снимката нямаше да е толкова нереалистична , ако младите вместо да четат книги, се занимаваха със смартфоните си.

 7. 7 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1140 Неутрално

  Лошо, тийнджендъри, лошо!
  За да сме в крак с умнокрасивата либерална модерност, на снимката трябваше да има поне един тъмнокож и поне един транс/пан/андрогин/нещо си джендър!

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 8. 8 Профил на Black Label
  Black Label
  Рейтинг: 391 Неутрално

  А четат ли майките и бащите на тийнейджърите ???
  —цитат от коментар 1 на karabastun


  Много е съмнително, че четат. Много е вероятно тези майки и бащи, които четат да научат и децата си. И обратното - тези, които не четат и децата им едва ли го правят. Родителският пример е най-важен, каквото и да си говорим. Проблемът със смартфоните е ясен, но той не важи само за тийнейджърите, а и за техните родители.

 9. 9 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 2129 Неутрално

  За тинейджърите не знам, ама юношата в къщи чете книги и то доста, ама дейвойката не съвсем.

  Panta rhei....
 10. 10 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 305 Любопитно

  Какво значи тиринджей? Тинейджыр? Не намирам такава дума в никой речник

 11. 11 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2367 Неутрално

  Естествено, инстаграм фийда на Криско.

 12. 12 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2367 Неутрално

  До коментар [#2] от "hamiltonf":

  фейса е за пенци, снапчат.

 13. 13 Профил на tach0
  tach0
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Където се е чело, пак ще се чете. Ако в къщи има книги, ако мама и тате четат тези книги, шанса да започнат и децата да четат е огромен. Ако няма книги в къщи и те не са ценност за това семейство, училището и обществото нямат голям шанс да направят тези тийнейджъри читатели.

 14. 14 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 346 Неутрално

  „Аз съм категоричен противник на оценяващата система от 2 до 6. /…/ Има разлика от шестица до шестица, всеки случай е абсолютно различен.“

  ---Така при Обама въведоха „справедлива гъвкава система“ за негърчетата в САЩ.
  И те въвсем се превърнаха в ... негърчета:
  https://www.datawrapper.de/_/asmWr/
  https://www.insidehighered.com/news/2017/09/27/scores-new-sat-show-large-gaps-race-and-ethnicity
  https://vdare.com/posts/brookings-race-gaps-in-sat-math-scores-are-as-big-as-ever

  **

  „/…/. А то ми казва: Защо да съм отличничка, след като еди-кой си отличник е тотален хомофоб, расист, пада си по Хитлер и Сталин и пр.“

  --Оо, обещаващ подход—съвсем по западному. Впоследствие, ако започне да подозира че няма да стане звезда в специалността си в университета—поне ще умее да обясни как я травмира имплицитния сексизъм и расизъм на еди кой-си професор, и вече ще си прави кариера от публично хленчене и истерия по такива теми. А професора естествено уволнен. ГлобоХомо във всеки дом!:)

 15. 15 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1849 Неутрално

  Главното е да не се отвратят от ранна възраст от четенето. То наистина не бива да е самоцел и не бива да е за оценки. Трябва да отговаря на интересите и натюрела на всяко дете.

  E PLVRIBVS VNVM
 16. 16 Профил на anlon
  anlon
  Рейтинг: 239 Неутрално

  Почти всички хора не се замислят за разликата между знания и информация.

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 18. 18 Профил на Ал Бънди
  Ал Бънди
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Много по важно от четенето на книги е способността за боравене с информация. Днешно време човек няма дори и шанс да прочете и 0,1 процента от написаното през цялата история на човечеството, въпреки, че цялата информация е само на клик разстояние..Ако обаче знаем как да търсим нужната информация, да подбираме достоверните източници и т.н. ще сме много по напред от тези които четат цял ден...
  За развлечение и развитие на езиковата култура обаче е добре от време на време да прочитаме и малко художествена литература.

 19. 19 Профил на disorg
  disorg
  Рейтинг: 576 Неутрално

  Твърдо съм убеден, че децата сами трябва да протегнат ръка към книгите, не става с принуда. Но за да се случи това, трябва в семейството да е налице библиотека и съответното отношение към четенето.

 20. 20 Профил на gooodnight
  gooodnight
  Рейтинг: 318 Неутрално

  Мойте четат и то м ого.

 21. 21 Профил на Радка
  Радка
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Защо да четат, щом може някой да го прави вместо тях?
  "Тютюн" за 32 часа 55 мин
  https://www.storytel.com/bg/bg/books/788885-Тютюн

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK