Проект Тийнейджърът вкъщи

Ти наистина ли ще излезеш с тази къса пола?

Това е съдържание, създадено от маркетинг студио Storio по задание на партньор на "Икономедиа".

Ти наистина ли ще излезеш с тази къса пола?


Внезапно децата ни започват да се обличат изцяло в черно или с парчета дрехи, покриващи части от тялото им, да боядисват косите си в ярки цветове; някои започват да преживяват тежко новопоявилото се акне или да се застояват все по-дълго пред огледалото. Външният вид на тийнейджърите е състояние на изразяване, бунт и изграждане на образ, който родителите понякога
преглъщат трудно.


Във второто издание на специалния ни проект "Тийнейджърът вкъщи" в партньорство с дермокозметична марка BIODERMA говорят родителите. Поканихме представители на няколко семейства, за да споделят какво се случва с децата им през този определен от тях като "специфичен период".


Работят ли забраните, свързани с облеклото, и от какво се влияят децата днес, питаме майките и бащите в третата част от общия ни разговор.
Марин Бодаков: Социалните мрежи са разковничето, що се отнася до осмислянето на външния вид на тийнейджърите. Чрез тях се случва гигантското разцепление на психиката, особено на момичетата – каква съм аз и как спешно чрез грим да стана по-голяма или по-красива, или с точно колко сантиметра грим да скрия тези три пъпки. Или как днес да изглеждам вулгарно, тъй че да ме забележат футболистите от класа, а пък утре да изглеждам като парижко момиче от 68-а, а вдругиден да изглеждам като тази, която ходи нонстоп на фитнес. Това са различни проби на идентичност и аз се утешавам да го разглеждам като игра, в която трябва да разбереш какво всъщност си ти. Хайде, на мен и жена ми тази игра не ни излиза толкова през носа, но на бабите й С този грим дъщерите ни искат да вземат петилетката за три години, ако може – и за три месеца.


Николай Неделчев: Освен социалните мрежи според мен голямо влияние върху начина на обличане оказват и социалните кръгове. Това какво харесват, носят и правят техните приятели, както и техните кумири. Моите момчета минаха през модата на скейт и графити субкултурата. Носенето на марки от тези субкултури са своего рода пропуск за тези приятелски кръгове.


Иван Паунчев: Дори ние, възрастните, малко или много сме подвластни на социалните мрежи. Това неизбежно връхлита и нашите деца. Този момент се превръща в проблем тогава, когато използването им излезе извън контрол. А той е налице, когато изчезне балансът между нас, децата и технологиите. Ако използването на социалните мрежи е възпитано и добре дозирано, всичко е наред. Тогава селфи културата е просто стандартна проява на суета, която може дори да е забавна, ако е подходено със стил и интелект. В стремежа да изглеждаш добре и да си привлекателен няма нищо притеснително, стига той е да е овладян и контролиран.


Жюстин Томс: Всички млади хора минават през различни идентичности, но мисля, че малък процент от децата се поддават на това – на гримирането и снимките. Аз следвам доста приятелски деца в социалните медии, както и собствените си – съвсем пасивно, за да не ги дразня. В този смисъл, наблюдавайки ги, виждам, че по някое време те успяват сами да си намерят мярата. Това с муцунките и селфитата е тренд, който, слава Богу, отминава. И това със свръхгримирането – сигурна съм, че е било и преди 10, и преди 20 години така


Иван Паунчев: Според мен това е вид протест


Жюстин Томс: Именно, то е част от протеста. Дъщеря ми е в другата крайност – сега навлече черните дрехи, харесва по-алтернативна музика, отряза си косата и я дари за перука, не си слага никакъв грим, не си прави селфита и ми забранява дори да я снимам. Тоест има и други, не са само всички с два тона грим и два часа пред огледалото. Всичко се модифицира, но аз си спомням, че като тийнейджър също исках да бъда харесвана и тъй като моите приятели слушаха класическа музика, го правех и аз. Дали ще е класическа музика или чалга, няма значение


Ти наистина ли ще излезеш с тази къса пола?


Марин Бодаков: Понеже работя с деца от добри училища от София и от страната, имам наблюдения, че те навсякъде слушат чалга, и то като протест към родителите си, които не слушат този жанр. А чалгата все пак говори за чувства, за силни чувства. Нашето поколение беше възпитано в обстоятелства, в които споделянето на личните чувствата не беше дотам прилично. Докато тийнейджърите чуват в чалгата това, което ние не казваме, или това, което те биха искали да си кажат. Друг е въпросът, че според мен самият жанр се стреми към "Златния Орфей".


Жанета Пенева: Що се отнася до облеклото, аз винаги съм много спокойна, защото виждам, че тийнейджърите се поддават на модерните тенденции – тази година купихме карирани панталони, от които другата няма да има и помен. Така е и с късите поли или впитите панталонки, въпрос е на мода и всичко минава.
На тази възраст и аз изпитвах нужда да експериментирам, да се показвам, да привличам вниманието. Не мога да кажа, че съм искала да бъда предизвикателна, по-скоро исках да бъда забелязана и да афиширам съществуването си. По някаква странна логика точно момичета, които са скромни и добри ученички, намират израз във външния вид – започват да ходят с безумно къси поли, ярки чорапогащи... Според мен не може да се извади еднозначен извод за тийнейджъра по дрехите му. По-големият проблем е неговата интерпретация от околните. Облеклото може да предизвика коментари, подигравки, конфликти...


Марин Бодаков: Вчера имах поправителни изпити и почти всички девойки, които се появиха, бяха със съвсем къси панталонки... И си мисля: добре, тези умни момичета идват облечени по този начин, защото това е техният удължен тийн бунт – те не са се бунтували овреме или са се вкаменили в собствения си бунт и още не си дават сметка, че са попаднали в друга среда. Аз самият бях с дълги панталони и чорапи и се чувствах нещастен от края на ваканцията и изобщо лятото


Жюстин Томс: Аз гоня, ако някой влезе при мен с анцуг. Анцуг в университета – това е тотално неуважение.
При момчетата също има суета. И синът ми, и племенникът ми на същата възраст минаха през пубертета с голям проблем с акнето. Сега и двамата ходят редовно на процедури, което по наше време беше тотално табу или въобще никой не мислеше за това Те сами инициират тази стъпка, знам и за други младежи на тази възраст, не само момичета, но и момчетата, които доста от рано – на 13-14-годишна възраст започват да ходят на процедури. Вече са осведомени, търсят информация и знаят, че трябва да отидат на дерматолог.


Иван Паунчев: Това е комплексно обаче, зависи от типа хранене, начина на живот, при някои е по-леко, при други по-тежко


Жюстин Томс: Дори и при по-леките случаи те пак предприемат действия, защото са по-осведомени.


Жанета Пенева: И по-толерантни. В момента това като че ли е едно от хубавите неща, които се случват – например момчетата имат по-добро отношение към момичетата. В детството си помня ужасни ситуации, подигравки заради очилата, които носех, криех ги, не можех да виждам.


Марин Бодаков: Съученици на дъщеря ми забраняват на приятелките си да ходят с едно или друго облечени: това било твърде прозрачно, това било твърде късо Този консерватизъм за мой голям ужас често бива последван от тежък национализъм и тесногръди мачистки реакции. Но мисля и друго: много често толерантността я бъркаме с класическо безразличие.


Следващият разговор от проекта "Тийнейджърът днес" е на тема "Какви са проблемите на децата ни днес". Четете го на 9 октомври.


За забраната на определено облекло:


Жюстин Томс: Няма как да им забраняваме, това не работи.


Иван Паунчев: Думата забрана не ми се нрави и на самия мен. Аз предпочитам да изградя у децата си отношение към начина на обличане, което впоследствие да бъде доразвито от самите тях и така всеки да създаде своя собствен стил.


Жанета Пенева: Никой не харесва думите "трябва" и "не може" – естествено, че това не би ни помогнало, за да обясним доколко харесваме или не външния вид на детето си. По-зряло е да обясним каква е ролята на облеклото в междуличностните взаимоотношения и комуникации. Точно тази информация за посланията, които дрехите дават, би помогнала децата да бъдат по-внимателни и отговорни в избора си.


Влияния от социалните мрежи, селфи културата, визуалните кодове:


Марин Бодаков: Тийнейджърката ми се влияе жестоко и същевременно е техен остър и много находчив критик.


Жюстин Томс: По-скоро малко, но вероятно това е изключение или бунт, реакция.


Жанета Пенева: Тийнейджърите искат да "уловят" мига. Привлича ги всичко, което е достъпно и лесно за използване. В днешния свят това са инстаграм, YouTube, фейсбук... Там е важно да блеснеш, а когато няма с какво и липсва уникалност, се стига до крайни варианти – палячовщина, пошлост и кич. Селфи културата в повечето случаи изкривява действителността. Създаването на неверни образи понякога излиза от рамките на невинното. Това е още една страна на порастването.
Тийнейджърите се стремят по-скоро да влязат в света на възрастните и бързат към всички преживявания, свързани с това.


Идоли и влияния:
Марин Бодаков: Лана дел Рей – глезена, изтънчена, отчаяна, чудовищна, пряма, ленива


Жюстин Томс: Музикални звезди най-вече, не от мейнстрийма.


Иван Паунчев: Без съмнение на първо място това сме ние, родителите. След което целият заобикалящ ни свят, въплътен в образи, състояния и моменти.


Жанета Пенева: Начините на обличане често се свързват с новите идоли и различните стилове музика. "Модерните" стилове понякога имат кратък "живот", но не могат да се пренебрегнат. За повечето млади хора музиката се ражда заедно с тях. Всичко преди тях е "шумът" на възрастните. Затова трябва да си направим труда да знаем какво представлява корейският поп например, за да "разберем" някои снимки в инстаграм.


Всичко, което трябва да знаете за:
Концепция:Storio logo
Коментари (6)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2810 Неутрално

  те навсякъде слушат чалга, и то като протест към родителите си
  _______________
  Ай са пак някой соросов стипендиант е направил анализ!
  Децата на чалгари си слушат чалга-факт!
  Тези деца които чиито родители им в знак на протест някога са слушали Рок и Метъл днес не са жалки чалгарчета и не чакат някой да ги почерпи в чалготеката!


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 2. 2 Профил на Илиана
  Илиана
  Рейтинг: 264 Разстроено

  Облеклото, гримът и боядисаните коси са времени проблеми, които се изживяват или надживяват, но безумните татуировки и нарконавиците са много трудни за преодоляване, като последните оставят траѝни следи върху психиката и бъдещото битие на младежите. Личността може да деградира до степен на пълна зависимост и оскотяване, когато единственото, което остава е биологичното съяествуване!

 3. 3 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2410 Неутрално

  До коментар [#2] от "Илиана":

  Как така "нарконавици" при деца?! В смисъл,в България не отнемат ли деца на родители,които допускат те да се дрогират?

 4. 4 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3040 Неутрално

  Проблемът винаги е в мярката. Ако на младини не си бил поне малко бунтар, не си живял. Хлъзваш се по лявото, по дясното, по модното, но разумните хора имат за ориентир някакво вътрешно чувство, което не им разрешава да преминат наистина "от тъмната страна".
  В семействата на мрънкалници и неудачници мрънкането се унаследява, а бунтът и е срущу некадърните родители, неспособни да те вкарат в елита. Почти всички ведри и добронамерени деца, с които съм работил, имат ведри и добронамерени родители.

  Еретик
 5. 5 Профил на realismisthename
  realismisthename
  Рейтинг: 584 Неутрално

  За щастие на мъжете - родните мадами доста често се обличат като онези, дето като ги видиш ти идва да им боядишеш личицето и джукичките и да го размажеш с кеф отгоре.

 6. 6 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 697 Неутрално

  За щастие на мъжете - родните мадами доста често се обличат като онези, дето като ги видиш ти идва да им боядишеш личицето и джукичките и да го размажеш с кеф отгоре.
  —цитат от коментар 5 на realismisthename


  и защо за щастие? Поканените по ТВ предавания т.нар. "успешни мадами" са точно такъв тип, и това е по всички телевизии. Не бяха само в предаванията на учиндолската звезда.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK