Проект Тийнейджърът вкъщи

Можем ли да забраним на децата да пробват вредни субстанции?

Това е съдържание, създадено от маркетинг студио Storio по задание на партньор на "Икономедиа".

Можем ли да забраним на децата да пробват вредни субстанции?


Според доклад на Европейския център за мониторинг на наркотиците и наркоманиите от 2017 г. България е на трето място в Европа по употреба на амфетамини от ученици, а според анализа на Световната здравна организация като цяло подрастващите у нас оглавяват класациите за злоупотреба със забранени вещества. Видовете "дизайнерски наркотици" вече са около 650, идват от Китай и се разпространяват светкавично, а в наргиле баровете без никакви ограничения се допускат непълнолетни младежи.


Във второто издание на специалния ни проект "Тийнейджърът вкъщи" в партньорство с дермокозметична марка BIODERMA говорят родителите. Поканихме представители на няколко семейства, за да споделят какво се случва с децата им през този определен от тях като "специфичен период".


Една от най-важните теми от него е можем ли да ги спрем да опитват вредни и забранени вещества.
Жанета Пенева: Аз не разбирам защо персоналът и управителите допускат деца в т.нар. наргиле барове – защо те биват обслужени? Мисля, че това е проблем на органите на реда Същевременно с това няма как да забраниш категорично на детето да ги посещава. Така направиха няколко родители от училището ни и децата им започнаха да бягат редовно от часове.


Марин Бодаков: Аз по-скоро се питам какви вътрешни тревоги тушират тези тийнейджъри чрез друсане или пиене Част от тях, разбира се, подражават на по-агресивните си и затова успешни съученици, но друга част – и това обикновено са по-чувствителните младежи – се опитват да свалят неконтролируемото си напрежение чрез всевъзможни опасни субстанции, т.е. не е само от любопитство и гъзария.


Ние трябва да се опитаме да разберем чрез честни разговори какви размествания на екзистенциалните пластове предизвикват пробата на забранени субстанции – и да разпознаваме кога това надвишава едното любопитство.


Иван Паунчев: При наргилето специално нищо не тушираш В средата на нашия младеж наблюдаваме, че момичетата са по-активни и редовни в посещенията си в наргиле барове, те са тези, които поощряват момчетата да ги придружават там. Готин си, ако го направиш, не си – ако останеш.


Жюстин Томс: Според мен да употребяваш субстанции е някакъв вид геройство – да бъдеш силен, да искаш да блеснеш. Спомням си, когато синът ми като беше 8 клас – беше решил да покани приятелите си у нас. И аз като най-толерантната майка в класа умишлено купих една голяма бутилка бира и една водка и ги поставих в хладилника. Момчетата пристигнаха, едното от тях подготвено – със скрита под якето друга бутилка водка, която ми показа. По време на купона с мъжа ми си останахме у дома, но си легнахме. Разбира се, забавлението продължи до сутринта и, разбира се, в тази нощ аз не съм спала и бях нащрек. На сутринта видях, че са употребили цялата бира, която бях оставила, бяха наченали от водката на момчето и не бяха пипнали моята. Дадох си сметка, че съм го направила добре, че съм им дала алтернатива и свободата да избират и по някакъв начин да пробват


Що се отнася до наркотиците – със сина ни преди време прочетохме "Кронос. Тоя нещастник", романът за юноши от Юлия Спиридонова–Юлка. Вече ги има и филмите за Елтън Джон, за Фреди Меркюри, където темата е доста добре артикулирана като пример. Доскоро тя беше тема табу


Можем ли да забраним на децата да пробват вредни субстанции?

© Дневник


Жанета Пенева: Ние можем да помогнем на детето да вземе собствено решение, но със сигурност няма да ни се получи, ако направо му казваме какво трябва да направи. Трябва да водим истински разговори, в които да се изложат разбиранията и на двете страни. Те не бива да са разпити или лекции. Много по-важно е да възпитаваме самоувереност и самочувствие у детето си, за да може то по-лесно да казва "не" пред другите тийнейджъри. И не на последно място – много важно е ние да бъдем искрени с детето. Колкото и да сме информирани, не знаем всичко. Аз оставям дъщеря ми да ми обясни, ако не съм наясно с нещо. Просто си признавам. Забелязала съм, че това е помогнало много и тя да бъде искрена с мен, да е по-спокойна и по-свободна, когато споделя. Всичко по темата наркотици, пушене, алкохол трябва да бъде искрено, освен това разговорите трябва да започнат от ранна възраст, защото можем да бъдем "изпреварени".


Аз винаги говоря с дъщеря си по тези въпроси, защото за съжаление около нас има доста примери и хора, които сме загубили по пътя заради злоупотреба. Надявам се това, което е видяла и узнала, да я предпази – знае какво е и знае как, искайки да изпиташ нещо по-различно, плащаш страхотна цена. Ясно е, че децата ще опитат, въпросът е доколко ще го изберат за начин на живот...


Нещо, за което трябва да говорим, е, че наркотиците са химия, произведена в голямата си част в Китай или Латинска Америка. Заедно с дъщеря ми гледаме тв поредицата "Наркотици ООД", в която нагледно се вижда, че всичко просто е една фабрика за пари и на никого не му пука за вредата върху хората. Аз съм й показала, че това е ужасно нещо за нейното здраве и тя трябва да си избере дали то й е по-важно или стремежът да се забавлява.


Николай Неделчев: От тези три "порока" - наргилета, никотин, наркотици, очевидно последните са с възможно най-негативните последици както за здравето, така и за настоящия и бъдещия живот на тийнейджърите. Аз лично съм споделял неведнъж с моите момчета, че на тяхната възраст съм пробвал и употребявал за известен период алкохол и цигари, правя го и сега умерено, но никога не съм посягал към наркотиците. Защото преминаването от "меката" дрога като ганджа и амфети към "по-твърди" наркотици е много лесно и неусетно, а житейската цена, която човек плаща, е огромна, както и отказването на наркотиците е много трудно, а за немалко хора - невъзможно.
Опитвам се да дам дългосрочната перспектива на това да употребяваш наркотици с примери от живота около нас. За мой късмет в медиите също има доста нагледен материал, който подкрепя моята теза. Така че личният пример и разговорите по темата плюс очевидното присъствие на проблема в живота и медиите са нещата, които, вярвам, ще "отворят" очите на тийнейджърите по темата и ще ги предпазят.
Освен това мисля, че спортът е естествен ограничител на влиянието и употребата им. Редовните и активни занимания със спорт в повечето случаи изключват употребата на вредни субстанции.


Иван Паунчев: Пушенето на цигари също не е малък проблем...


Жюстин Томс: Да, в 4-и клас родителите на дете, учещо в столично елитно държавно училище, са купили за рождения му ден бездимна цигара, представете си...
Ние знаем, че тази държава не работи за някои – почти всички – неща, но ако конкретно за тези проблеми разчитаме на нея, значи си оставяме децата ей така, в нищото. Трябва да има бунт. Родителите трябва да водят диалог, да преговарят, да спорят с другите родители. В нашия клас родителите имахме договорка, че до края на първи клас на децата няма да им се купуват смартфони, имаше едно-две изключения, но като цяло се спази. Имаме и уговорка, че на рожден ден пари не се дават, а се връчва подарък, както и че не се правят партита в наргиле барове. Може би натискът, който всеки напълно осъзнато трябва да оказва върху средата, е начинът на действие. Защото средата се променя по този начин – с декрети, полиция и подобни няма да стане. Не че не работи, но другаде, не тук...


Всичко, което трябва да знаете за:
Концепция:Storio logo

Още от Истории на деня

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 299 Неутрално

  Можем ли да забраним на децата да пробват вредни субстанции?

  Да.

 2. 2 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1294 Неутрално

  "натискът, който всеки напълно осъзнато трябва да оказва върху средата, е начинът на действие"

  Да, това е решението, но то се прави от осъзнати хора с ценности...

 3. 3 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2989 Неутрално

  Длъжни сме да можем.
  Никой няма да го направи вместо нас.

 4. 4 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3383 Неутрално

  До коментар [#1] от "Jumbo Jet":

  "Можем ли да забраним на децата да пробват вредни субстанции?
  Да."
  =============
  Даже е забранено на държавно ниво.
  Но.... не можем да го контролираме ефективно.
  Мен самия не ме е страх прекалено от традиционно приеманите вредни продукти. Дядо ми беше пушач, започнал на 15 и приключил с пушенето на 82. Вазов говори за паницата с вино при чорбаджи Марко. Е, с дрогата не съм наясно.

  Еретик
 5. 5 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 821 Неутрално

  Ама как ще им забранявате? Та те имат права и могат да си правят каквото си искат, а вие имате само задължения да плащате и да им осигурявате всичко дето те искат, щото инак те нямало да са щастливи... а пътя към ад-а е покрит с добри намерения.

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 6. 6 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2437 Неутрално

  Да разбира се. Шибваш му два шамара и да сяда да вика наздраве на тати с ракийката и салатката.

 7. 7 Профил на Radosveta Koleva
  Radosveta Koleva
  Рейтинг: 294 Неутрално

  най-добре да ги възпитаваме още от най-ранна възраст в природосъобразен, здравословен и екологичен начин на живот, ангажирайки вниманието им според възрастовите особености с темите за здравето. Въобще децата разбират всичко и ако се общува с тях на тема здраве, дори на 1г., много трудно биха се решили на рискова стъпка в по-късен етап. Естествено, семейната среда е също толкова важна в дългосрочен план, когато на определена възраст започват да се изграждат и се формират принципите на личността, които затвърдени, са сериозна лична бариера за каквато и да е злоупотреба или конфликт с индивидуалните семейни ценности.

  Въпросът е, че родителите нямат толкова време /или нерви/, а държавата не предлага достатъчно адекватна подготовка по темата още в яслената и детската градина. Пак поради липса на време/ресурс.


  И все пак - превенцията е шанс за минимизиране на рисковете от злоупотреби. Не е гаранция. Отговорността е лична. И дори децата от малки трябва да се научат да я носят. Според възрастта., средата, особеностите....

 8. 8 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3383 Весело

  До коментар [#7] от "Radosveta Koleva":

  "И все пак - превенцията е шанс за минимизиране на рисковете от злоупотреби. Не е гаранция. Отговорността е лична. И дори децата от малки трябва да се научат да я носят. Според възрастта., средата, особеностите...."
  ++++++++++++
  Последното изречение особено ми харесва. Ти можеш да обясняваш на едно шиле пет часа какво е ток, а то след тебе ще бръкне с пирон в контакта и ще намери фазата.
  Бях ученик по времето на соца. Пушехме на 100 метра от учителите, делеше ни един блок.
  Сега съм учител, учениците пушат на 10 метра от нас.
  Преди щяха да ми издърпат ушите, сега се карат с мен как държа сметка на децата им.
  Нищо лично, просто статистика.

  Еретик
 9. 9 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 2135 Неутрално

  Не само че можем, но и трябва.
  Държавата напълно абдикира от битката с наркотиците.

  Panta rhei....
 10. 10 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1898 Неутрално

  "Много по-важно е да възпитаваме самоувереност и самочувствие у детето си, за да може то по-лесно да казва "не" пред другите тийнейджъри. " - това е най-смисленото в статията. Трябва да разбере вредата, да осъзнае опасността (а те това го осъзнават) и последно - да не му/и пука да откаже да употребява. Целият си тийнейджърски живот прекарах в компания, в която се употребяваше какво ли не - цигари, алкохол и различни видове наркотици, вкл. от близки и не-толкова близки приятели в компанията. В нито един момент не съм посегнал към наркотиците и не ми пречеше да откажа като ми предлагат, не пропуших, с алкохола - научих се от няколко кофти момента къде ми е границата. От отказите да пробвам (особено наркотици) не загубих нито един свестен приятел, не съм се отцепил от компанията, а по-скоро от компанията отпаднаха тези, които залитнаха по-сериозно.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 11. 11 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3383 Весело

  До коментар [#10] от "bludniq_sin":
  "Много по-важно е да възпитаваме самоувереност и самочувствие у детето си, за да може то по-лесно да казва "не" пред другите тийнейджъри. " - това е най-смисленото в статията."
  +++++++++++++++
  Умението да казваш НЕ на тъпаците се постига трудно. Отне ми повече от 10 години и завърших успешно чак към 28.

  Еретик
 12. 12 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 310 Любопитно

  Какво значи субстанция? Нещо като подстанция?

 13. 13 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3153 Неутрално

  Според доклад на Европейския център за мониторинг на наркотиците и наркоманиите от 2017 г. България е на трето място в Европа по употреба на амфетамини от ученици
  ________________
  То е ясно ,че децата ще пробват всичко до което имат достъп- наркотици, алкохол,цигари и т.н.
  На МВР имат немоходимите технологии им влиза в работата да преследват производители и вносители и дребни дилъри на наркотици за да изкарва мафита по-малко пари в скромната ни колония!
  За сега пращат качулките най-често на който врека срещу Баце
  Libertarianism is just anarchy for rich people
 14. 14 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2989 Неутрално

  Не само че можем, но и трябва.Държавата напълно абдикира от битката с наркотиците.
  —цитат от коментар 9 на Molossian


  Надай се ти на държавата, да ти възпитава детето...
  Имаше една приказака, защо на вълка му е дебел врата...

 15. 15 Профил на BloodSport
  BloodSport
  Рейтинг: 545 Неутрално

  Истината е, че на село или в един малък град, шансът да се намерят наркотици и трафиканти е в пъти по-малък, отколкото в големия град. Цигари даже няма откъде да се купят в някой села. Като се изметохте от селата и малките градчета, и всички се натикахте в София със все бебета и деца, да сте мислили, там покварата голяма. На село наркотици няма, има чист въздух и работа на къра, децата раснат здрави.

 16. 16 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3383 Весело

  До коментар [#12] от "Славейко":
  "Какво значи субстанция? Нещо като подстанция?"
  ============
  Също толкова иронично....
  Вадиш ракия на 60%, разреждаш примерно до 45....
  Преобразуване на тока или напитката.........
  Ток по напрежение е мощност, същото с ракийката литър по процент.

  Еретик
 17. 17 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 310 Весело

  До коментар [#16] от "Костадин Иванов":

  Добре добре :)

 18. 18 Профил на Разобличител
  Разобличител
  Рейтинг: 516 Неутрално

  Нищо не може да се забрани на никого (дори под смъртна заплаха) и историята го е доказала хилядократно. Единственият начин да отървеш някого от нещо е да го научиш да го мрази. Защото всеки избягва онова, което мрази. Мразиш ли престъпниците, никога няма да си престъпник, мразиш ли наркоманите, никога няма си наркоман, мразиш ли комунистите, никога няма да се превърнеш в човешки отпадък.

  Не участвувайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги. Защото за онова, което нечестивците скришом вършат, срамно е и да се говори (Еф. 5:11-12).
 19. 19 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 842 Неутрално

  Най-важното за едно дете е да избере пола си, другото после.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK