Проект Тийнейджърът вкъщи

Разбирате ли какво говорят децата ви (речник)

Това е съдържание, създадено от маркетинг студио Storio по задание на партньор на "Икономедиа".

Разбирате ли какво говорят децата ви (речник)


Зорница Христова е преводач от английски език и съсобственик на издателство за детски книжки "Точица". Настоящият опит за речник е съставен по покана на "Дневник" с изключително любезното съдействие на нейната дъщеря.


"Много са смешни тия реклами. Някакви възрастни си мислят, че могат да говорят като тийнейджъри", казва дъщеря ми. Виждам, че е права, обаче моите опити да нацеля верния тон също са приблизителни. А съм преводач и ми трябва да мога да имитирам езици. Да не говорим, че съм майка и бих искала да разбирам детето си.


Една голяма част от тийнейджърския хумор е – и вероятно ще си остане – неразбираема за възрастните, защото те просто не могат да хванат препратките. Така, както вашите деца няма да схванат вица за Вълко Червенков като син на Червената шапчица, така и вие няма да схванете защо е смешно "И аз ОПАЛЯНКА", тъй като приятелите ви не ви препращат редовно meme-чета като "And I OOP!". Може би защото с възрастта почваш да се смееш на различни неща.
Други неща са наполовина на английски, с български наставки и окончания. Образуват се на същия принцип като даунлоудвам, ъпдейтвам, чекирам и пр. Не знам как е редно да се изписват, наполовина на английски - наполовина на български? Или изцяло на кирилица? Разбира се, няма да имате този проблем, ако поначало пишете на латиница и минавате от единия език в другия и обратно. Защото децата си щъкат между двата езика, без да им направи впечатление.


Всъщност в разговор тук бих казала "ако по default пишете на латиница и". Ние, техните родители, започнахме тази тенденция, sorry. Поправих се заради писмената реч. И вашите деца пишат другояче на класно. Или до вас.


И така:


Slay – браво, страхотно, трепач. Използва се най-вече като похвала за някой жесток тоалет.


Слейвам – изглеждам толкова добре, че всички падат като покосени. Например "мамо, направо слейваш с тези обувки".


Гучи – красив, хубав. Може да се използва и за "хубаво", "приятно". Например "Много си гучи така" или "Прибираме се, вземаме си бирички и сме гучи". Не използвайте вече кютаво – сладичко (от cute)
Това е стар сленг – отпреди две години, вече не се използва. "Това пуловерче ти е много кютаво".


Крив – обратното на хубав, грозен. "Мале, де ми се бута тоя, не се вижда къв е крив."


Фейстюннат – редактиран с дигитален филтър; реално никой не си играе да се разкрасява с Photoshop, след като има FaceTune. "Тази е фейстюнната, не може да изглежда така."


Луд – готин (за човек).


Чил – як, готин. Например "Не бе, не си прав, Ванката си е чил." Може да се използва и за "спокоен, приемащ ситуацията" – "на К. техните идваха в училище за тва контролно, ама нашите бяха много чил."


Чилвам – вися някъде с приятели. Например "И както си чилваме пред училище, излиза тая по физика".


Кръшвам – от "to have a crush on s.o." – тайно съм влюбен в някого. Например "аз я кръшвах Мимата в девети клас, ама вече не".


Забивам се – може да значи същото като при нас, т.е. "свалям" (което вече пък не се ползва), но може да значи и "натискам се".


Столквам – разглеждам профилите на хората в социалните медии, но много назад във времето. От stalk.


Сийнвам – виждам нечие съобщение (и другият знае, че съм го видял, защото му се е изписало seen, но не му отговарям). "Какво само ми сийнваш, няма ли да кажеш нещо?"


Ако някой ви столква и ви се тръшка, че сте му сийннали, можете да му кажете, че е


Филмар – човек, който излишно си създава проблеми, като се държи все едно е във филм.


Филмирам се – развивам някакви полувъображаеми сценарии в главата си, започвам да вярвам в тях и си причинявам ненужен стрес. Например "баси как се филмирах, а па то се оказа, че изобщо не ми е нанесена двойката".


Tea – драма. Spill the tea – "я разказвай сега каква е цялата драма".


Periodt – "Точка по въпроса". Добавя се за драматизъм в края на изречението. Т-то е добавено в края на думата по същата причина. Влязло е през начина на изразяване на хип-хоп звездата Cardy B. "Няма да играя физическо днеска, бе. Periodt".


Гърмя – купонясвам здраво.


Коми – пиян (от "кома"). Например "аз съм коми" (с ударение на последната сричка).


Домашно – купон в дома на някого. "Вчера бях на домашно у Петя." "С. се чуди как да си прекара рождения ден, ама не й се прави домашно."


Платени – проститутки. Например "и значи, тоя главният герой и неговият приятел решават да викнат платени".


Изрази за наркотици:


Бонбони – амфетамини, екстази
Картон – ЛСД
Марула – марихуана
Нагърмян, направен, леш – напушен.


Ако ползвате някое от горните вещества, сигурно се притеснявате, че телефонът ви се следи и може да ви хванат – или да натопите неволно свой приятел, като споменете какво взема той. Затова по темата се говори само със заобикалки, като се стараеш да не "изгустираш".


Изгустирам – когато говориш за наркотици директно по телефона, без кодови думи (след като си забравил, че телефоните се следят).


Ако сте изгустирали, трябва да се оглеждате за:


Цивилка – цивилен полицай. Ако се чудите какво значат графитите "Песъка е ухо" из центъра на София, да знаете "човекът с прякор Песъка е цивилен полицай, т.е. подслушвач, ухо".


Бяла астра – полицейска кола.


Киризи – затвор.


До последното вероятно няма да стигнете, но вашите ще приложат един от следните два глагола:


Соля – карам се, говоря осъдително за някого (обикновено в негово присъствие, но не е задължително, например "Ако чуе Ели как я солим сега"). Ударението е на "о".


Храня – същото като "сОля".Например "Ти ме храни половин час, а сега ми викаш, че ме обичаш".


Cant relate – когато някой ти каже нещо хубаво за себе си, похвали ти се с успех, но ти няма как да съпреживееш чувствата на главния герой. Например "Ееей, най-накрая го разбрах това по биология". – Can’t relate.


Обратното на самоироничното can’t relate e


Same – "колко интересно, и аз се чувствам по съвсем същия начин". Произнася се със смях и ентусиазъм.


Айде, предно – когато си успял в нещо, отиваш напред.


Една част от изразите са свързани с типичните за тийнейджърите социални медии; те не са лесно преводими, защото най-вероятно ви липсва контекстът – така, както на вашите баби ще им бъде трудно да разберат как така сте ънфренднали или блокирали някого във фейсбук. Тук са


Инстагъл, Инстакуин момиче, което е много популярно в инстаграм,


Stan Twitter – хора, чийто Twitter профил се върти около един-единствен харесван от тях човек, meme или нещо подобно.


Реплики от клипчета в YouTube се разпространяват като репликите от популярните филми (тип "нито един кариес" или "аз кюфтетата без лук не ги одобрявам").


"Лъжеш ме бе, Роси" – шега от популярно видеоклипче.


"Аnd I OOP!" (бълг. вариант "И аз ОПАЛЯНКА!") - аналогично.


Както и да се опитвате да побългарите memes, все ще сбъркате. Поне на мен все ми се смеят. Затова никакви "мимчета", "мемчета", "мемета" и прочие. Давайте на английски и не се опитвайте да хванете логиката. По принцип тези картинки със смешни текстове към тях са много популярни не само сред тийнейджърите, само че при тях те са ОЩЕ по-популярни. И, разбира се, различни.


Не се опитвайте да подпитвате тийнейджъра си дали е "емо" или "хипстър". Тези неща са по-скоро за вас. Ето някои от новите категории за момичета и момчета:


E-girl – филмарка, с много отчетлива очна линия, раирана риза с дълги ръкави под тениска.


E-boy – момчета, които харесват момичета, но въпреки това си лакират ноктите, боядисват си кичури и пр. Имат по-скоро детински вид и правят един жест, за който се предполага, че трябва да подлудява момичетата – нещо като пробягване с пръсти по слепоочията. Нарича се thirsttrapping (за онези, които искат да проверят дали действа).


TickTokers – вид интернет знаменитости, които стават известни с клипчета, на които движат устни в синхрон с някаква песен (това, което навремето се наричаше буфосинхрон). Може да го представят под формата на самоделен клип а ла ранния Джъстин Бийбър и пр. Имат цяло турне – и достатъчно почитателки, които плащат билети, за да ги видят.


Soft style – момичешко, накъдрени коси, шноли и пр. Много руж (може даже и на носа, идеята е да изглеждаш изчервена, но и леко настинала), розови сърчица по бузките. Лек грим, но с фалшиви мигли.


Basic bitch (в България) – момиче, което носи O-bag, кожен клин или клин Adidas, обувки AirForceOne,
Adidas Superstars или Fila, ходи на наргиле и пр.


Visco girl - с различни екоелементи в стила, които обаче остават по-скоро въпрос на дизайн – метални сламки или маркови метални бутилки за вода, но не и рециклиране. Елементите от стила са точно определени на точно определени марки, така че не могат просто да се изимитират – предполагат платежоспособност.


В заключение:


Трудно ще е да слейваме с новия си речник. По-вероятно е децата ни да решат, че сме нагърмяни. Затова да не се филмираме, че сега други са млади, а да се опитаме да останем чил. Айде, предно!


Всичко, което трябва да знаете за:
Концепция:Storio logo

Ключови думи към статията:

Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на zo
  zo
  Рейтинг: 776 Неутрално

  „Филмирам се“ — много странно, това за мене и средата ми е доста разпространен израз, а съвсем не сме деца/пубери.

  Иначи за останала част от жаргона доста жалко, но не и изнедадващо, че всичко идва от уж социалните мрежи, в които са нон-стоп забили поглед на телефоните. И отново част от изразите са просто от въпросния соц-мрежа свят и се използват от отдавна пораснали.

  ITV: Saudi Arabia Uncovered https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY
 2. 2 Профил на nodamncat
  nodamncat
  Рейтинг: 511 Неутрално

  Тази статия ме отказа да имам деца.

 3. 3 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1656 Неутрално

  Не, защото нямам деца.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 4. 4 Профил на zo
  zo
  Рейтинг: 776 Весело

  Иначи...
  —цитат от коментар 1 на zo


  Ха-ха, да уточним — печатна грешка, не съм от Плд.

  ITV: Saudi Arabia Uncovered https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY
 5. 5 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 429 Неутрално

  Брей, какъв богат речник имали. А аз мислех, че е само "остави ме"

 6. 6 Профил на Longanlon
  Longanlon
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  лол поне една трета от тия не означават това

  http://kaka-cuuka.com
 7. 7 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2351 Весело

  Това е нещо средно между нескопосан превод на някакви глупости от Urban Dictionary и думи/изрази използвани от мургавите ни сънародници. Децата не говорят така.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 8. 8 Профил на Perkele
  Perkele
  Рейтинг: 261 Неутрално

  да ви пикам на жаргона, упса, сленга

 9. 9 Профил на Котаран Котков Котаков
  Котаран Котков Котаков
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Това е нещо средно между нескопосан превод на някакви глупости от Urban Dictionary и думи/изрази използвани от мургавите ни сънародници. Децата не говорят така.
  —цитат от коментар 7 на Тюфлекчия


  Дано сте прав.

  Тролингер 42-ра категория
 10. 10 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Задължително ли е татуирана дрогерка с токсична коса да бъде илюстрацията?

 11. 11 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4164 Весело

  Добри са си децата, ние да не бяхме по-"интегрирано" поколение с нашите родители и възрастните като цяло? Грешката е, както правилно отбелязва авторката, да се опитваме да ги имитираме за да бъдем "приети" от тях, не става. И аз като бях на 18 години казвахме за една бивша съученичка, че ходела с "един дъртак на 30 години, архитект", с други думи "остави я" :-)

 12. 12 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  До коментар [#3] от "Боян Таксиров":

  Ниц скиф, моруко гура по капли ! - това е от началото 1950 - 55-та из София. . .
  Като не забравям че и ние сме били на възрастта на нашите внуци и ние сме имали някакъв жаргон, че например именно от нашият клас от къщата на съученичката ни Мати (отдавна не е между нас!) от квартал Лагера произлизат думите купон и терен - някак си ми е по- весело да се разбирам с внуците , за разлика от баба им!
  И не говоря че се разбираме с речника си ,
  а с действията им на млади , доста различни от нас дъртите. . .

  В Е С Е Л О ! ! !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 13. 13 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  До коментар [#11] от "daskal1":

  Аре бе ! Оди се надбегвай, да не ядеш кютек!
  В оня далечен период преди около 1955-та даже различните квартали в София хлапаците имахме различни жаргони
  От един пионерски лагер на Китен, когато се запознах с истинския Зангадор- чичо Иван и сина му Наско, научих бургаската дума "хавел" - хлапак, се оказва , че по-сетнешно , а и сегашно поколение бургазлии не я знаят. . .
  Откъде дойдоха думите "терен" и " купон"
  Имахме една съученичка - Мати, имаха къща с двор на близо до спирка Лагера на 5-цата. Нейните ( майка й и бащай) бяха обществено ангажирани вечер до към 22.00 ч и ние се събирахме тайфата у тях - това бе терена , а времето за свободния терен изтичаше бързо и казвахме - "айде , че купона тече!"
  Както и софиянци сме все копелета , а пловдичани все майнички . . .

  Всяко време е имало и ще си има своя жаргон 🥰 😅 🤣 🥰 😅 🤣😎
  В Е С Е Л О ! ! !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 14. 14 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1656 Неутрално

  До коментар [#12] от "Чардо":

  Е, така е, всеки има спомени от детството. Важното е човек да остане млад по дух, независимо от възрастта.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 15. 14 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4164 Весело

  До коментар [#13] от "Чардо":

  И Зангадора в Китен, и къщата на братовчед ми на "Софийски Герой" 1 са хубави спомени. Помня ходехме заедно до будката до Народния Театър - от другата страна на улицата от "Бамбука" да си разделим стъклена бутилка с "Кока Кола", май повече за фасон отколкото да ни е харесвала толкова, че да си заслужава ходенето. И лятното кино, по скоро прожекции на гърба на ГУСВ ("Гутаперчата") сигурно си спомняш по-добре от мен, в махлата ти е било :-)

 16. 16 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3281 Весело

  До коментар [#11] от "daskal1":
  До коментар [#12] от "Чардо":

  Не е само до жаргона... Ако синът ти е геймър, е добре да можеш да дадеш мнение за детайлите в графиката на една и съща игра, видяна на компютър, PS 4 и Nintendo Switch. Или да се дообразоваш и научиш, че игрите "Вещерът" са по книгите на поляка Анджей Сапковски, както "Метро" - на руснака Дм. Глуховский... И да не се стряскаш, когато нахлузиш VR шлема и зомби те пресрещне, примерно. :)))

  „Някои битки се водят повече от веднъж, за да бъдат спечелени.“ Баронеса Маргарет Тачър
 17. 17 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4164 Весело

  До коментар [#16] от "Bramasole":

  Това със шлема е много "куул", виртуална тренировка по стрелба която ми припомня също един елемент от миналото, "Обратно към Бъдещето" , сцената в американския уестерн в която Марти стреля по мишени, и на въпроса "Къде си се научил да стреляш така?" отговаря "В 7-илевън" - тотално културно разминаване :-)
  https://www.youtube.com/watch?v=yo7C-Sp_-MI

 18. 18 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 473 Неутрално

  "Филмар" може и да е ново, но "филмирам се" е сравнително стар жаргон, поне от 90-те. "Ухо" в смисъла на доносник или подслушвач също е стар. А "луд" е още по-стар - аз лично съм го употребявал още през 70-те, също и под формата на "бесен". Да не забравяме, че едно време преди форумите и фейсбуците, в различните части на България имаше доста градски жаргони, които се знаеха само локално. Някои думи се ползваха от всички възрасти, като например известния случай с принцесите и странджанките.

  Със сигурност много думи трябва да се побългаряват за да е ясно. Особено с вашия шрифт, при който латинското "m" и българското "т" изглеждат еднакво и думи като meme-чета, сложени сред български текст се четат като "TETE-ЧЕТА".
  Кое му е специалното на специалния проект, след като дори за него нямате свестен редактор?

 19. 19 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 473 Неутрално

  и на въпроса "Къде си се научил да стреляш така?" отговаря "В 7-илевън" - тотално културно разминаване :-)
  —цитат от коментар 17 на daskal1


  Е, не беше чак толкова тотално. Филмът излезе у нас някъде началото на 90-те, а тук още в средата на 80-те вече имаше игрални автомати. Бяха в парковете, а не в супермаркетите, но успешно гълтаха стотинките на учениците.
  Даже имаше домашни играчки за стрелба - аз имах ето това съветско нещо през 70-те.
  https://pics.meshok.net/pics/87665621.jpg

  А стрелбища с въздушни пушки пък имаше не знам откога - много по-отдавна.

 20. 20 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  До коментар [#14] от "daskal1":

  Стигаше ми само дет прочетох:
  ""

  ......... "Софийски Герой" 1 .....
  —цитат от коментар 14 на daskal1
  настръхнах и се просълзих. . .
  1949-та се преместихме с наш'те от Драз маала (Раковска и Козлодуй) в първите два блока на калното и каменисто поле на Лагера - сегашните 24 и 25 блок. Те бяха съвсем нови работнически жилища на Завод 12 - Инженерната ! Името и идва още от основаването и през 1905-та от Дердинанд -" Военно - инженерна свързочна фабрика " -. ВИСФА.
  С Мати се срещнахме със започването ми на 9-ти клас в 19-та гимназия, защото разтуриха тогава гимназията в 25-то !
  Тя и сега ме "гледа" непрекъснато и денонощно от 2 снимки от 10 клас дето съм заобиколен от 7 съученички - само да си отклоня главата и ги виждам 0- всичките засмени и щастливи на брега на морето ! "Лепнал" съм си тези снимки и 2 други на внуците да си ме радват непрекъснато !
  А иначе пък какви купони правехме у тях . . . .
  Имах един магнет Ухер-голям като куфар- двама го мъкнеха , а аз само си носех ролките
  Ами забавите в ГУТП-то помниш ли ? - там пропя Жоро Минчев братовчед на друг наш съученик Митето с тромпета( той пък ослепя от надуването на тромпета)
  Благодарско - върна ме десетки години и все си спомням щуротийте, а не какви "примерни" ученици сме били. . .
  То и Новачкова си пушеше барабар с нас . . . . бе невероятен педагог и преподавател -> имах късмет все на такива още от първи клас , та и в МЕИ . . .
  Аре със здраве и да ходя да си измия очите . . . .
  Иначе за този квартал и район от Руския до Кр.село . . . . . . . .

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 21. 21 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  До коментар [#14] от "daskal1":

  Изплакнах ги зъркелите . . . /
  Ами пък със Занги -> бях на пионерски лагер и нали съм си все по щуротиите, а не със "масата"- та се сдушихме, па после и Завод 12 имаше там поч.станция та ги запознах и с наш'те. Той ме запали по гребането, че даже и сега седнал ( нямам друга физическа възможност!) почти всеки час си правя по 3 минути наподобавящи движения все едно греба в скифа -> и ми изчезнаха някои декубисни болки от заседяването на стола пред компа . . .
  Та със Занги и Наско излизахме рано рано преди зората за кефал и после вечерта на огъня пред пещеричката
  Сега това дето са го построили там . . . само го зърнах и се обърнах с мръсна газ ! Видя ми се много пошло сравнено с естествената Природа която ми е в спомените -> само сковани нерендосани дъски за стена , врата и нар в пещеричката и маса и две пейки около нея и огнище от камъни. . . и някой с китара

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 22. 22 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4164 Весело

  До коментар [#19] от "tamada":

  Ставаше въпрос за културното разминаване с публиката от "уестърна". Иначе и парни локомотиви с черен пушек сме виждали, но не зная дали са могли да ускорят до 88 мили в час за да се върнат в 1985 година :-)

 23. 23 Профил на disorg
  disorg
  Рейтинг: 349 Весело

  До коментар [#11] от "daskal1":До коментар [#12] от "Чардо":Не е само до жаргона... Ако синът ти е геймър, е добре да можеш да дадеш мнение за детайлите в графиката на една и съща игра, видяна на компютър, PS 4 и Nintendo Switch. Или да се дообразоваш и научиш, че игрите "Вещерът" са по книгите на поляка Анджей Сапковски, както "Метро" - на руснака Дм. Глуховский... И да не се стряскаш, когато нахлузиш VR шлема и зомби те пресрещне, примерно. :)))
  —цитат от коментар 16 на Bramasole


  У дома синковеца първо прочете серията "Ведмак" на Сапковски и после се заигра с играта.

 24. 24 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5260 Неутрално

  Мисля, че сленга не само на поколеноето, но отделни негови групи ( по интереси) се различава драстично :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 25. 25 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  До коментар [#24] от "penetrating":


  Мисля, че сленга не само на поколеноето, но отделни негови групи ( по интереси) се различава драстично :)
  —цитат от коментар 24 на penetrating


  "Сленга". . .
  Тази дума, това понятие , навлезна в речника ни според мен по мои спомени бая късно .
  Лично, макар и да ходех на алианс още от есента на 1954-та (началото на 2 клас), чак след казармата ми навлезе в речника
  А и някъде до към 1964/65-та различните квартали в София си имахме различен жаргон, че даже различно произнасяне на една и съща дума от книжовния език.
  Облеклото ни бе унифицирано или от училищата или от пионерската организация , а всяка махала търсеше нещо с което да се отличава от другите и то да е доста разпознаваемо, защото махалите само си търсехме повод да се ступаме и то не бяха безобидни битки. На Люси, с 2 години по-голям от мен след удар с тухла по главата някъде около 1955-та му сложиха пластмасова добавка към черепа в Пирогов.
  Та единствено се разпознавахме само по жаргона .
  Интересното е , че ако се обличахме в пионерската униформа никой в никоя махала не те закачаше , макар и да си сам самичък.
  Така от Лагера съм обикалял София,че и до "пистата" (летището) във Враждебна и никой не ме е закачал. Само се гледахме на "кръв"
  Приятна събота и неделя !
  За мен са натоварени, че съм ангажиран в нашата СИК, не ми се занимава, ама ако не съм в нея, нашите почти няма да гласуват.
  Нямат им доверие на другите членове- все са външни, а като ме видят мен си гласуват спокойни, че няма да има шменти-капели
  Със здраве до късната неделна вечер и както и друг път е било- ще дам отчет как са гласували моите 🤣

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 26. 26 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5260 Весело

  До коментар [#25] от "Чардо":

  Всяко поколиение с речника си :)
  (и спомените) - а те са най-ценни
  Весели събота и неделя и не се вживявайте много в изборите.
  Важното е да е ВЕСЕЛО

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 27. 27 Профил на 911
  911
  Рейтинг: 709 Неутрално

  Да, явно в центъра на София науката за съвременния език се "развива" и отбелязваме нови "постижения"..... Много сме яки, учим се да говорим по "модерен начин". Жалкото е обаче, че децата не знаят какво е хипербола, идиоматичен израз, какво са пароними, омоними и как въобще тия понятия се свързват в това, което се оказва "съвременен" уличен език / жаргон. Апропо, сигурно и жаргон не знаят какво е.....

 28. 28 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1520 Весело

  Изпуснали сте "садвам" - от "sad" :)

  Norman Granz е гласувал за Румен Радев на балотажа през 2016 г.
 29. 29 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1520 Весело

  До коментар [#3] от "Боян Таксиров":

  И слава Богу.

  Norman Granz е гласувал за Румен Радев на балотажа през 2016 г.
 30. 30 Профил на gench
  gench
  Рейтинг: 491 Неутрално

  Без да искам да я обиждам, ама авторката е супер злекс... Аз съм почти на 43 години и огромна част от изредения сленг е поне от мое време, когато бях ученик... Та явно авторката е била много задръстена като тинейджър и тепърва открива топлата вода, мислейки си, че тези изрази всички са едва ли не от последната година... Никога не е късно да станеш за резил ;)

 31. 31 Профил на greenhrast
  greenhrast
  Рейтинг: 1953 Весело

  Приносът на нашия клас към жаргона е израза "прическа Плюй ми в ухото" - не знам как се казва реално прическата, но всичката коса се замята на ляво (или на дясно) и се реже късо малко под ушите, много смешно е едно стърчащо ухо. 😀 👌 😂
  А всъщност сигурно е било доста дръзко, хем председателка на УчКом-а, хем с прическа... 😊🤔

 32. 32 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  До коментар [#26] от "penetrating":  ............Весели събота и неделя и не се вживявайте много в изборите.Важното е да е ВЕСЕЛО
  —цитат от коментар 26 на penetrating

  Минаха тези избори и се зададе и за следващата неделя.
  Но се уморих вчера и не от работата,
  а заради часовата смяна и моят навик вечер да си лягам късно и да спя до като се наспя. . . 🤣
  А вчера от шубе да не закъснея за изборите долу , се събудих още в 04.00 часа ( на пак по-навик си легнах в 01.00) , отворихме навреме и започнахме .
  То колко са наш'те; по списък бяха 113 + 4 допълнителни(тези са външните членове на изборната комисия) и на края всички гласували бяха 91.
  Но бумащината си е все същата само броенето е по-малко, а другите от комисията бяха все нови , за пръв път им беше , но слушаха , а са млади и бързо влезнаха в ритъм, даже се наложи да ги успокоявам , че в стремежа да стане по-бързо, действаха припряно, а тогава се греши и трябва пак да се брои!
  И така до 21.00 свършихме и ги изпратих, аз не ходя при предаването заради кьопавите ми крака . . .
  Ще има балотаж и следващата неделя ще е по-леко и като време за сън, а и вече ще са обиграни момичетата - млади и красиви !
  И аз един дърт пръч 🥰
  Днес си поспах , но още си иска тялото , та пак ще си полегна (непреводима българска дума в другите езици!)
  Иначе от 91 гласували имаше 20 невалидни бюлетини- все празни!
  И интересно е че имахме 2 с ""не подкрепям никого""
  От останалите за
  ГЕРБ - 23
  БСП - 43
  и 3 "шарени"
  И имай предвид , че от нашите гласували тук само 8 са по-млади от моите 74 години, всички останали са нагоре до 96 годишната Емилия, и е с по-здрави крака от моите, и е с акъла си и е готина като събеседник !

  В Е С Е Л О ! ! !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK