Надя Динева: Бумът на йога студиата се дължи и на професионалното прегаряне

Това е съдържание, създадено от маркетинг студио Storio по задание на партньор на "Икономедиа".

Надя Динева: Бумът на йога студиата се дължи и на професионалното прегаряне

© Яна ЛозеваЙога преобърна всичко в живота ми. В началото посещавах класове само заради физическия аспект, не съм имала духовно търсене. И това беше първата крачка..." Надя Динева си спомня как е започнала връзката й с източната система, докато приключва с довършителните дейности по третото й йога студио – Yogadistrict "Шазам". Преди десет години тя работи в банкова институция и макар да се развива като професионалист в сектора, се чувства крайно неудовлетворена. Разказва, че със задълбочаващите се йога практики нещата, които дотогава приемала за нормални, започнали да й стават "неудобни", докато в един момент наченатата трансформация не връхлетяла личните й взаимоотношения, избори и виждания.


Сега Надя е собственик и се грижи за три йога студиа - "Амара", "Мандала" и новото "Шазам", като продължава и да е инструктор в тях. Твърди, че вместо кръв във вените й тече плазма. Така го чувства. Говорим си това за какво е да се чувстваш добре в кожата си и защо дамското присъствие доминира в студиата.


На какво се дължи бумът на йога студиа и десетките практики в тях?ESTHEDERM ПРЕПОРЪЧВА

- Дължи се на т.нар. бърнаут, или професионалното прегаряне, както и на некоректно взети решения в миналото. Какво имам предвид – още когато сме на 18 години, от нас се очаква да знаем какво ще правим с живота си. Но повечето хора не знаят! Родителите ни ни насочват към път, който обаче следва техния избор. Затова записваме да учим висше образование, а след това започваме да практикуваме наученото в сфера, която с времето се оказва, че не е нашата. Така минават години наред в среда без удовлетворение, но продължаваме да живеем в нея, за да стигнем до прегарянето.
Напоследък наблюдавам, че хората, които идват при нас, са все по-често с бърнаут. Обикновено това са 27-36-годишни жени, заемали хубави длъжности, високоплатени позиции от банковата сфера, външнотърговски организации... Изведнъж те зарязват всичко и се обръщат към друго.


Решенията, които ни довеждат до резки завои, идват от осъзнаването, че ние не сме хората, които нашите родители не са могли да бъдат, и сме следвали грешен път, за да компенсираме амбицията.
Днес нещата вече започват да си идват на мястото – имаме възможности за избор и подкрепящи хора. Имаме и невероятна свобода и информация да пробваме кое е за нас, кое работи и кое не.


Наблюденията ви включват основно жени. Защо в йога студиата срещаме основно дами – и като посетители, и като учители?


- Жените като че ли винаги са били по-търсещи и в материята, и в духа, въпреки че в традиционните системи се предава знанието, че мъжът е този, който е свързан с небето и душата, а жената е прикрепена към земята и материалното. Но те са тези, които може би имат повече амбиции и стремежи за развитие и подобряване на качеството на живот въобще. Макар че дамите обикновено са видимо повече – 80% жени срещу 20% мъже, напоследък се наблюдава и голямо увеличение на господата, а в новия ни център започваме със 70% преподаватели мъже.


С какви нужди и проблеми идват посетителите ви?


- Тук – поне на повърхността изглежда така – идват здрави индивиди, които имат нужда да се почувстват по-добре, да отделят време за себе си, да се видят с приятели и да преживеят чисто социалния момент.


Жените са работещи дами, една част от които се стремят не толкова към решение на даден проблем, колкото към подобрение на физиката и здравето си. Друга част търсят духовното измерение, а ние залагаме и на двете. Аз винаги съм вярвала в старата поговорка "Здрав дух в здраво тяло". Няма как да имаме здрав дух, ако първо не обърнем внимание на тялото – докато не станем физически издръжливи и подготвени, не се научим да седим в асаните (специфична поза на тялото в йогата), нито можем да дишаме правилно, нито да правим медитации, нито да имаме енергийна и каквато и да е друга промяна в живота. Трябва да се заздрави ядрото – мускулатурата, гърбът, защото всичко се движи по гръбначния стълб.


Какви са основните потребностите на съвременната жена?


- Да отделя време за себе си и да се освобождава от напрежението, заедно с това да се поддържа физически.


Нагърбва ли се тя с повече роли и задачи днес?


- Много сложен въпрос – зависи откъде се погледне. Аз виждам крайност и в едната, и в другата посока спрямо социалните среди, в които попадам. В различните общества се наблюдават различни моменти – в западните балансът е изместен и жените заемат силни изходни позиции за сметка на мъжката част. Тук вече сме всичко, изпълняваме всякакви функции – жената изкарва пари, грижи се и за мъжа си, и за дома, а ако е разведена, се справя и сама. На Изток не е така. Всяка зима пътувам в тази част от света и прекарвам там над месец. Когато съм с децата си и се опитвам да наема гледачка за тях, такава може да дойде през деня, но не и вечер. В тамошните разбирания, морал и религия не може да се приеме за нормално една жена да остане на работа, след като се стъмни.


Как и кога западната жена да намери време само за себе си?


- Това отново е лична проекция и преценка – ако ние правим това, което обичаме, с хората, с които предпочитаме да бъдем, всеки един момент се превръща във време за себе си. Това е принципът на йогата. Всичко, което правим, да носи удовлетворение – независимо дали е служба, става дума за семейни отношения или приятелски кръг. Ако ти не си въвлечен в нещо, на което откликваш, това винаги е минус енергия и загуба на време.


И как да разпознаем дали е така или не, дали сме в нашата траектория?


- Това е правилният въпрос. Разпознава се по дълбокото вътрешно усещане, което съм убедена, че особено жените, бидейки силно интуитивни и чувствителни, носят в себе си и подсъзнателно знаят дали нещо е за тях, или не е. Но искам дълбоко да подчертая, че цялата тази интуиция и знание идва през тялото, не през ума, т.е. от реакцията, откликът на самото тяло. Тук няма гурута, религии, послания – човек трябва да експериментира с позивите на собствената си физика и да се наблюдава – искам ли да вляза в стаята, в която трябва да попадна? Искам ли да стоя до човека до мен, да го докосна или не съвсем? Т.е. тези импулси и сигнали, които тялото изпраща към това, към което умът се е запътил в този момент. Това е разковничето.


Какво означава да се чувстваш добре?


- За мен това означава да се чувствам буквално добре в кожата си – когато се усещам въплътена, когато усещам връзката с тялото. Чувствам се, сякаш имам плазма във вените вместо кръв.


Какво да направим, когато усещаме, че сроковете ни натискат, времето не стига и както си стоим на бюрото, всеки миг ще избухнем, ще станем и повече няма да се върнем в офиса?


- Първо, когато човек влезе във фазата на фрустрация, автоматично, на секундата, трябва да престане да прави това, което прави, колкото и спешно да е то, защото по-добре няма да стане. Просто да си даде няколко минути почивка и да започне да прави пранаяма. Дори и да не посещава йога курсове, може да опита – това е вид дихателна техника на интензивно дишане – плитко и дълбоко, което помпа кислород към мозъка. Втората стъпка е да се стане от мястото, на което е човек, и да се отиде на друго място, ако трябва да е съседната стая, т.е. да се смени чисто физическото местоположение на тялото. Третото, ако цял ден се седи на стол и краката са надолу, това означава, че цялата лимфа се стича, крайниците ти оттичат и започват всякакъв вид проблеми. Препоръчително е да се използва столче за вдигане на краката на нивото на седалището. Това оттичане допълнително спомага за цялостната фрустрация, защото цялата физика започва да реагира на стреса.
Като цяло нужно е тялото да е регулярно раздвижено. Когато раздвижваме органите си, вкарваме повече кръв и кислород в клетките, което само по себе си избистря ума. Това е физиологичен, не мистичен процес. Мозъкът и крайниците се оросяват, кръвта се завърта, лимфата пренася цялата информация.


Как да намерим своя учител и практика?


- Винаги съм била на мнение, че за всеки един от нас най-важна е личната, собствена връзка, а не опирането във външни авторитети, гурута, патерици. Прекрасно е да изучаваме различните науки, тенденции и течения, писания, практики, но е много важно да се разграничим от всяка една от тях, за да не влизаме отново в същия порочен, догматичен кръг. Това е, що се отнася до учителите.
Що се отнася до практиките – винаги, когато дойдат при нас и ни кажат "насочете ме", казвам – пробвайте. Изберете различни часове, преподаватели и стилове, разберете кое ви импонира и усетете как ще се свържете с преподавателя. Всичко е много индивидуално.


Йогата мода ли е в момента?


- Да, мода е, и то в световен мащаб. Това е, защото тя предлага добро поддържане на физиката, но най-вече регулиране на ендокринната система и метаболизма. Хората често питат – ще отслабна ли с йога? С нея сама по себе си няма да отслабнете в дълбочина, но тя ще регулира вътрешните ви система и това ще доведе до устойчиви резултати.


Интервюто е част от проекта на "Дневник" и френския козметичен бранд Esthederm - "Кръгът Женственост". Вижте какво още си казаха участничките във втората среща от него тук.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 555 Неутрално

  Похвална тенденция! Аз съм над 65 години, а правя йога от студентските си години. Всяка сутрин. Е не съм по върховите "усуквания", не е и необходимо. Един приличен набор от упражнения е достатъчен за тонуса. А веднъж като започнеш, отвътре си го иска всяка сутрин! Никога не е късно да започнете! Необходима е една постелка, по-широка стая, приятна тиха музика и една книга за йога. Може и няколко урока при учител. Тази практика не предполага "масови упражнения". След като усвоите основните положения - най-добре е САМ!

 2. 2 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1310 Неутрално

  Йога студиа..
  Това на какъв език е?
  От години ме ядосва, че "журналистите" се опитват да сменят българската граматика. Всичко е наред когато приемаме терминология, когато няма български термин, но не виждам никакъв! повод да сменяме граматиката на английска.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 3. 3 Профил на NIKE
  NIKE
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Интересно колко е платила на Дневник за рекламата..............

 4. 4 Профил на BULEXIT
  BULEXIT
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Наплив. Навъдиха се много студиа, кандидат-медитиращи и "инструктори".
  Нормално. Където се появят много овце, вълците не закъсняват с появата.
  Имате свободно време и свободни пари? Няма проблем. Ще се намери кой да ви ги оползотвори.
  Еднократно - 14 лв.
  8 сеанса - 72 лв.
  12 сеанса - 100 лв.

  Елате! И аз съм .... инструктор.

 5. 5 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3231 Весело

  Прекарах се. Прочетох всичко, а накрая се мъдреше: "Интервюто е част от проекта на "Дневник" и френския козметичен бранд Esthederm - "Кръгът Женственост". "
  Трябваше да започнат с това.

  Еретик
 6. 6 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2867 Неутрално

  "... Напоследък наблюдавам, че хората, които идват при нас, са все по-често с бърнаут. Обикновено това са 27-36-годишни жени, заемали хубави длъжности, високоплатени позиции от банковата сфера, външнотърговски организации..."!

  М-м-да-а-а-а...! Бърнаут? Хубава дума, съвременна. Така е, да. По Софето има и бърнаут. По дълбокия прованс няма. ;)
  Пък и тия 35-40 годишни жени като усещат, че циците и задниците им висват и предложенията намаляват, какво да правят? Освен това имат и пари? Как да не им помогнеш? ;)

  Бивш tww09306483.
 7. 7 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 556 Весело

  Ами браво на мацката! Ето тя е за пример!
  Виждате ли как се прави? За да се справи с професионалното прегряване или както се казва "бърнаут", тя вместо да потърси услугите на лайфстайл инфлуенсър - коуч или да стане бюти влогърка, тя е решила да отвори три йога салона!
  Е как, питам аз, в момента няма да тече плазма във вените и?

  Бог да благослови Америка за България!
 8. 8 Профил на Black Label
  Black Label
  Рейтинг: 440 Неутрално

  Бумът на йога студиата освен на бърн аут се дължи и на статичното седене пред компютър по цял ден. Тялото плаче за движение след 9 часа на стол, а йога е страхотна алтернатива за раздвижване на цялото тяло.

 9. 9 Профил на fio41315648
  fio41315648
  Рейтинг: 284 Весело

  Иначе казано: Ако имате излишни кинти, най-добре ги похарчете при нас!

 10. 10 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5592 Неутрално

  Няма лошо :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 11. 11 Профил на chimay
  chimay
  Рейтинг: 468 Весело

  Вицове за милениали.

  Представите за професионализъм в България са, меко казано, ориенталски.

  Някой работещ в кол-център, или в център за изнесени услуги, с лоша хигиена на живот и слаби, клонящи към никакви, способности за абстрактно мислене, може и да има нужда от йога.... но извода изведен в заглавието е скудоумие.


 12. 12 Профил на cavenn
  cavenn
  Рейтинг: 383 Неутрално

  Аз пък имам усещането, че такива като вас...вменяват масово на хората разни неща. Бърноут, плазма, ретрограден меркурий - бла бла. Някаква тънка манипулация, че не сме щастливи и доволни, че изборите не са наши и сме в затвор, от който трябва да се освободим чрез месечен абонамент)))...бахти тревиалната тъпня. Ма, всяка вечер си пускам някой любим филм, ям хубава и вкусна храна, пия по една/две бирички, спортувам (не йога, ходене пеш много, до работа ходя с велосипед, отделно правя упражнения - лицеви, набирания...ей така, за кеф, също така гледам да водя качествен и редовен сексуален живот). Събота и неделя пътуваме напред-назад. Ходим по планини, пътеки и море/океани. Професията ми не е перфектната...но какво е перфектно, госпойце Плазматична? Тъпото е, че много мои приятели и познати вече са убедени, че не са щастливи и трябва нещо друго да им се случва. Не намират никакъв смисъл в живота си и биха били щастливи само ако имат много пари - съответно да си купят яхта и цял живот да обикалят света. Тъпня!

 13. 13 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3430 Весело

  Сичко което мислиш че ти помага и не пречи на другите! Аз лично ходя в бара а на йога мога да ида само под дулото на 44 калибър!

  klimentm
 14. 14 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3430 Весело

  До коментар [#12] от "cavenn":


  И ти вменяваш разни неща но не се усещаш?!

  klimentm
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK