Записки от дома на котарака Румен и слугинята му Снежка

Котаракът Румен - със съзнание за неотразимост.

© Юлия Лазарова

Котаракът Румен - със съзнание за неотразимост.Срещата ни започва с моето неприятно усещане, че Котаракът Румен или е главозамаян от постигнатата слава, или просто е негостоприемен и завършва с една яка лапа с извадени нокти, стоварена върху ръката, с която го галя. (Видео от дома на Румен гледайте тук)


"Ама как ще му влияе славата, той дори не знае какво се случва", искрено удивена от предположението е Наталия Атанасова, негов собственик, излязла за момент иззад маската на популярния си питомец. Той наднича от възможно най-отдалечения ъгъл на стаята, в която се намираме, и до края на разговора ни прави само един тегел - колкото да провери все пак какво се случва и да подуши съдържанието на чантата на неканения (от него) гост. За разлика от съквартиранта му Златин, който се качва и изляга на масата, за да държи под контрол случващото се.


Важното е даси красиф останалото е соета!,
повтаря и в този момент любимата си философска постановка представителят на британската късокосместа порода и отминава докато отново се отправя към най-далечния ъгъл. Както се разбира, не е от онези, които ще се отъркват о стопанина и други хора, за да ги маркират, нито ще седне да чака милувки и да мърка.


В живота на Наталия Атанасова, понастоящем чистач на тоалетната му и хранещ го персонаж, той се появява през 2017 г. "Тогава една сутрин реших, че до края на деня трябва да имам котка", разказва тя. Предварително е харесала породата, която обаче се оказва много скъпа. Влиза в OLX и намира най-евтината оферта. Тя е от мъж от квартал "Гео Милев", който слиза по потник до входа на блока, за да я посрещне. От самото начало я предупреждава да не взима самоотлъчилия се от котилото екземпляр, който е крайно необщителен. Докато се обсъжда този въпрос той обаче се е върнал при другите и е успял да се смеси с тях, така че Наталия в крайна сметка взима точно него. Още от самото начало се настанява под дивана и не показва желание за общуване.


Хората в неговия живот са просто обслужващ персонал,


разказва Наталия. "Аз специално съм много клет персонаж, не може да запомни името на чистача на тоалетната си и го нарича Снежка. Изтрещяла жена, която по цял ден си скубе косите и има нужда от напътствия и психиатрична помощ. Той е над хората и над нещата".


Тук масата е предимно легло за Златин.

© Юлия Лазарова

Тук масата е предимно легло за Златин.


Наталия е приела тази разстановка на силите като най-хубавото нещо, което се е случвало в живота й. Може би защото никога не е допускала, че с влизането на Румен в дома й тя ще стане изведнъж писател с вече две издадени книги, втората от които (с поезия) само преди около седмица.


"А в училище дори не се интересувах кой-знае колко от литература, кандидатствах с рисуване и математика", казва тя. Дипломата си на архитект обаче не ползва по предназначение от поне 9 години, защото "е доста трудно напоследък – като да си капитан на яхта в пустинята. Пък и предпочитам по-свободния режим на работа", казва тя. Но човек трябва да внимава какво си пожелава, защото по-свободно означава, че работи по около 14 часа на ден, значителна част от които напоследък са посветени на дейността на Румен и по-малко на любимия й бутик за дрехи втора употреба.


Жеалеме благоденствие и благоноштие


А всичко започнало безобидно след като Румен се настанил в дома на Наталия, в който още от вратата се вижда каква диплома има собственичката. Започнала да снима малкото сладко котенце и да поства в собствения си фейсбук профил. После по идея на приятелките си създала отделен профил на котака, който за ден се сдобил с 200 последователи. И така "доста добре" вървели нещата докато... не излезли напълно извън контрол. Сега страницата му има над 40 хил. фенове, а Наталия едвам смогва да отговори на интереса на почитатели, медии и други хора. Част от които я информират за дневните занимания на собствените си котараци след като са прочели сутрешната мъдрост на Румен, която Наталия успява да сътвори между 8 и 9 ч. докато си пие кафето.


Шест месеца след като котаракът Румен се сдобил със собствена фейсбук страница Наталия получила покана да участва в традиционното изложение на котки в музея "Земята и хората". Като видяла интереса и решила да вземе няколкостотин картички за неговите фенове. Но не била подготвена за това каква огромна опашка ще се извие при тях за автографи. "Картичките свършиха, а опашката още стоеше", разказва с удивление тя.


неси дебел!!Расал си на южем склам!!!1


Основните мъдрости на Котарака Румен могат да се видят на специално изработени картички, които феновете му могат да си купят заедно с двете книги, засега, и календара за 2020 г. Какви планове има Наталия за идната година? "Никакви", казва тя в знак на претоварване, макар и все с хубави неща. Изчислява, че ако денонощието има 48 часа, ще успява да се справи с половината неща, които би искала. Затова не иска да прави планове, тъй като нещата така или иначе се развиват по собствена логика. Забелязала съм, че когато нямам съпротива с нещото, с което съм се захванала, значи ще се получи, казва тя и е решила на този принцип да действа и догодина.


Желаеме кребко псехическо здраве


Въпреки основните философски постулати и всекидневните разсъждения по основни житейски въпроси Наталия не смята, че питомникът й е инфлуенсър. Най-вече защото според нея това би означавало да се изказва по политически въпроси, а той почти никога не го прави. Не смята, че влияе и в други сфери.


Златин пристига в дома година по-късно, но за разлика от хората, е топло приет в царството на Румен.

© Юлия Лазарова

Златин пристига в дома година по-късно, но за разлика от хората, е топло приет в царството на Румен.


Но със сигурност не може да отрече едно - неговият правопис започва силно да й действа. "В началото беше по-разбираемо писането му, в момента циркът е абсолютен. Той не говори по този начин, той само пише така. Много често се е случвало негови фенове да изговорят този правопис, а това не е възможно", разказва тя. А Румен пише по този безобразен начин, който понякога много наподобява това, в което се е превърнал правописът на немалко българи, защото не смята, че има правила. "Котките не се интересуват от такива неща". Това е и причината една и съща дума да я пише с различни грешки при употреба. В една от книгите му отзад има речник на най-честите "термини", а също и поле, в което децата (макар книгите да не са точно детски) да добавят правилното изписване.


"Аз вече не мога да напиша нормален собствен пост във "Фейсбук", редактирам по четири пъти и съм на път да си съсипя правоговора. Работата отива твърде далеч", казва Наталия за влиянието на Руменовия правопис върху собствения й.


Цпокойно!! фсички ще преминем прес това заедно!!11


По оценка на Наталия Котаракът Румен не прилича на никой от котешките хроникьори или литературни герои, известни до момента. Самата тя не е търсила такава литература, но наскоро са й подарили "Житейските възгледи на котарака Мур", на Е.Т.А. Хофман и когато успее да открадне някакво време за себе си, смята да я прочете. Негови фенове го оприличават на Мечо Пух и на Карлсон, който е дебел и с високо самочувствие. От всичко най-много обаче Котаракът Румен обича спокойствието. Което е и причина да мрази Коледа, когато в дома му нахлуват множество шумни хора, които едвам изтърпява. "За него периодът между Вси Свети и Коледа" е средновековието в живота му". Затова е стигнал и до мъдростта, че всички заедно ще преминат и през изпитанието Коледа.


Оставен на спокойствие обаче той не прави бели, както биха предположили множество хора с и без собствени котки. Основно спи и похапва. Същото не може да се твърди за неговия съквартирант Златин (прибран от Наталия след като бил изхвърлен на улицата заедно с цялото котило - бел. а.), който следи всичко и всички изкъсо. "Той има две състояния - он и оф. Когато е на оф спи, когато а на он – прави бели", казва Наталия.


И каквото и да се случва е напълно убедена, че "в един спор винаги печели една котка, защото печели този, който може да стане и пръв да си тръгне".


В поза за снимка все пак.

© Юлия Лазарова

В поза за снимка все пак.

Ключови думи към статията:

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 1_april
  1_april
  Рейтинг: 714 Любопитно
 2. 2 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2321 Неутрално

  Едно селфи Ф туалетната???

  Да твърдиш, че ГЕРБ е алтернатива на БСП е като да мислиш, че диарията е алтернатива на запека.
 3. 3 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1110 Весело

  Алиса, чеширския котарак Румен и Златин.

 4. 4 Профил на Yomega
  Yomega
  Рейтинг: 782 Неутрално

  за съжаление разджуркания правопис твърде много напомня на средното ниво на учениците ни, за да е забавен...(PISA...) и след 2-3 изречения, мен поне, ме дразни.

 5. 5 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 789 Неутрално

  До коментар [#4] от "Yomega":

  Така си е, моя мяука на правилен български.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 6. 6 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 8955 Весело

  Много свежо :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 7. 7 Профил на Johnny.B.Goode
  Johnny.B.Goode
  Рейтинг: 306 Неутрално

  Чета постовете на К.Р. с удоволствие. Наталия много често удря право в десеятката по ред злободневни въпроси. А правописа на котарака е само за майтап.

  Модератор да си, да триеш от злоба, когато не ти е дало гаджето!
 8. 8 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 4265 Весело
 9. 9 Профил на btc18521004
  btc18521004
  Рейтинг: 830 Неутрално

  Забавно и свежо! Има един лаф: Кучето е приятел на човека, а котаракът е негов господар. Имах сиамец. Много красив и истински звяр с претенции, но и Румен е красаФец. :)

 10. 10 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 4737 Любопитно

  Стахотен котарак...умен и схватлив...Като повечето котки.

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !
 11. 11 Профил на GRUBO
  GRUBO
  Рейтинг: 511 Неутрално

  За мен това е елементарна субкултура, но уважавам исканията на хората за сленг и някаква квартална философия. Важно е всеки ден да ставаме по-добри към всичко което ни заобикаля - животни, хора и околна среда.

 12. 12 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1593 Неутрално

  Бих го чела с удоволствие, но тоя идиотски правопис ми докарва главоболие.

  If I had a tail, I'd swat the flies.
 13. 13 Профил на Индианец
  Индианец
  Рейтинг: 0 Гневно

  Въглеродния отпечатък върху планетата, заради един от домашните любимци на "белите" хора е равен на отпечатъка на 12 жители на Африка.

  Правителството трябва да падне заради Наредба 18. Горанов в затвора за саботаж на БВП и чуждите инвестиции.
 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 712 Неутрално

  Само който не е виждал бруталното изхвърляне на котарак от магерница, може да разправя какви господари са котараците. Разпореждат се докъдето им позволиш. Последната нахална писана у дома, се изнася от кухнята на двора в момента в който се появя. Все си има територия в къщи !!

 16. 16 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4135 Весело

  Какво е интернет без котки?! Нищо!

  klimentm
 17. 17 Профил на clint_eastwood
  clint_eastwood
  Рейтинг: 717 Неутрално

  Тия котарак изобщо не е забавен, не знам защо ни занимавате с него.

  Бедността е справедливо наказание за глупостта.
 18. 18 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 963 Весело

  Зощо мие празна паницката?! Извинисебе!

 19. 19 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 802 Неутрално

  Има много кастриран вид?!

  roo
 20. 20 Профил на dgd
  dgd
  Рейтинг: 2013 Неутрално

  британската късокосместа порода е доста грозно коте, а румбата даже не е и много умен.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK