Зелеви сарми с кълцано месо и салата от червено цвекло с ядки (рецепти)

Зелеви сарми с кълцано месо и салата от червено цвекло с ядки (рецепти)


Рецептите са част от специалната рубрика "Неделен обяд", чиято идея е да ви събира около добрата храна с повече време за общуване. Предлагаме ви ястия за коледната трапеза, приготвени от ресторант "Национал", гр. Хисаря.


Всички рецепти от нашия коледен обяд може да видите тук.


Зелеви сарми с кълцано месо и салата от червено цвекло с ядки (рецепти)




Зелеви сарми с кълцано месо
за 8 порции:


Необходими продукти:


1.5 кг зелеви листа
600 г свински врат
600 г пилешко филе
400 г бял ориз
200 г стар лук
200 г моркови
100 мл олио
800 мл зеленчуков бульон
кимион
джоджен
сол
черен пипер
1 с.л червен пипер


Начин на приготвяне:
Нарязваме месото на дребни късчета. Овкусяваме го със сол и черен пипер и го запържваме в мазнината. Добавяме предварително наситнените лук и морков, след това и ориза. Накрая наливаме бульона и останалите подправки на вкус.
Навиваме сарми в желаната форма, поръсваме ги с червения пипер, нареждаме в омазнена тавичка и печем на 180 градуса за 30 – 40 минути.


Зелеви сарми с кълцано месо и салата от червено цвекло с ядки (рецепти)


Салата Exquisit
Червено цвекло с ядки със сос мед и горчица Exquisit

за 8 порции:


Необходими продукти:
1.2 кг цвекло
800 г моркови
800 г ябълки
100 г орехи
100 г тиквено семе
100 г слънчогледови семки
100 г кедрови ядки


За дресинга: сос мед и горчица Exquisit


Начин на приготвяне:


Цвеклото, морковите и ябълките се почистват добре и се настъргват на ренде. Овкусяват се с дресинга с мед и горчица и се посоляват на вкус. Подреждат се едни върху други в ринг. Накрая върху тях се насипват и ядките.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (40)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
    КМЕТ В СЯНКА
    Рейтинг: 5597 Неутрално

    Чудесни рецепти с малки забележки.
    На Коледа обикновено има от посните сарми, които ползваме за предястие или гарнитура към месото.
    Салатата е чудесна но количествата са за доста повече от 8 порции.

    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
  2. 2 Профил на DDR
    DDR
    Рейтинг: 2711 Весело

    По случай постите 😉

    Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
  3. 3 Профил на hope
    hope
    Рейтинг: 3868 Весело

    Пощадили сте ни поне за Коледа?
    Няма ли нещо по-гурме?

    Любовта ще спаси света!!!
  4. 4 Профил на Kamenarski
    Kamenarski
    Рейтинг: 589 Весело

    Браво, за сефте нещо изпълнимо! Не че пак не преигравате с тези кедрови ядки в салатата...

    НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
  5. 5 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 5689 Весело

    Това повторение предполагам е заради молбите на феновете като мен, които са харесали рецептите и при първата публикация :)

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  6. 6 Профил на tarikatis
    tarikatis
    Рейтинг: 0 Неутрално

    Ще опитам някои рецепти.

  7. 7 Профил на historama
    historama
    Рейтинг: 3938 Неутрално

    Чудесни рецепти с малки забележки. На Коледа обикновено има от посните сарми, които ползваме за предястие или гарнитура към месото.Салатата е чудесна но количествата са за доста повече от 8 порции.
    —цитат от коментар 1 на КМЕТ В СЯНКА


    На Бъдни вечер постите продължават до полунощ, но Коледният обяд е на другия ден, на 25.12., и се сервира свинско под всякаква форма - котлети, карета, лозови сарми (може и телешко, блек ангъс). И с вино - бяло, розе, червено, има и синьо (испанско, вариант на бялото), в зависимост от политическите нагласи.

  8. 8 Профил на man_un
    man_un
    Рейтинг: 604 Неутрално

    Единствено странно тук е формата на сармите. Прави ми впечетление, защото това у нас е любимо блюдо, освен традиционните подноси на Коледа и Йордановден, когато жена ми празнува имен ден и гостите лапат вкуснотии на корем. И поменуват. Та сармите/баба им викаше "пиленца"/.Съпругата ми ги увива по традиционния начин, а в пълнежа слага и полутлъсто месо, да пусне мазнинка при готвенето. Киселото зеле е от мен, а тая година стана бонбон.

  9. 9 Профил на КМЕТ В СЯНКА
    КМЕТ В СЯНКА
    Рейтинг: 5597 Неутрално

    До коментар [#7] от "historama":

    Мисля, че казвам същото. Една Коледна пуйка с кестени и кис. зелце е още по-добър избор в края на постите.

    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
  10. 10 Профил на gwe49620445
    gwe49620445
    Рейтинг: 111 Неутрално

    Чудесни рецепти с малки забележки. На Коледа обикновено има от посните сарми, които ползваме за предястие или гарнитура към месото.Салатата е чудесна но количествата са за доста повече от 8 порции.
    —цитат от коментар 1 на КМЕТ В СЯНКА


    Ако салатата става за ракия, може и да не стигне на двама души.

  11. 11 Профил на gwe49620445
    gwe49620445
    Рейтинг: 111 Неутрално

    До коментар [#7] от "historama":Мисля, че казвам същото. Една Коледна пуйка с кестени и кис. зелце е още по-добър избор в края на постите.
    —цитат от коментар 9 на КМЕТ В СЯНКА


    Кви пости, бе кмете ? Ти да не си луднал ?! Ние си блажиме винаги, за да ни е благ и дълъг животът.

  12. 12 Профил на МОЙШЕ  ТОЛКОЗ
    МОЙШЕ ТОЛКОЗ
    Рейтинг: 1615 Весело

    Кви пости, бе кмете ? Ти да не си луднал ?! Ние си блажиме винаги, за да ни е благ и дълъг животът.
    —цитат от коментар 11 на gwe49620445


    Хехехе, опитай моя вариант-пости се между яденетата! Така правя и на Йом Кипур, и дедо боже още не ме е наказал!


    До коментар [#11] от "gwe49620445":

    -------------------

    Иначе, за протокола: Приятна изненада-свестна и изпълнима рецепта, не пЦевдо'кулинарна из...такованица! И информативна статия: Мислех си че разбирам не малко относно вината. Сега научих че имало и синьо вино!

    Е, тези увити като баница сърми не съм ги виждал/чувал до сега, научих нещо ново.

    Тук си правех редовно кисело зеле, ама нарязано на триъгълници (филии от 1/4 зелка) в пластмасов буркан 3 или 5 л, на база сол. За сърми не става, ама СТРАХОТНО инстант'мезе за ракия/грапа/водка, и за готвене (посто с боб, или свинско/пилешко).

    Сърми ям или на гости при българи тук (2 пъти годишно) , или ако ходя до едни по голями "руски" деликатесни магазини, в леко'индустриалната зона в Натания. Имат и постни и месни, и с лозови листа и със зелеви, ама ми сладнеят зелевите "гАлубци" (така наричат сърмите).

    Та тази коледа май няма да съм на сърми, но душевно съм с всички (постещи и блажещи):)

    THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
  13. 13 Профил на De Michelis
    De Michelis
    Рейтинг: 305 Неутрално

    До коментар [#12] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

    Маазел Тув!
    :-)

  14. 14 Профил на МОЙШЕ  ТОЛКОЗ
    МОЙШЕ ТОЛКОЗ
    Рейтинг: 1615 Весело

    До коментар [#12] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":Маазел Тув!:-)
    —цитат от коментар 13 на De Michelis


    Мазал тов (твойта транскрипция е ешкеназийска) означава "Честито". Та, от любопитство-к'о точно ми честитиш? Това за постенето между яденетата не е мое изобретение, копирах го от бого'боязливите чревоугодници, и в НРБ, и в Израел. А от една книга издадена още в НРБ научих как монасите блажели-казват на агнето/телето/прасето/заяка-ти, уважаеми, от сега нататък си РИБА! Демек позволена за ядене по пост. 'Ного ми се 'ареса.

    Принципно не обичам попщината (на ВСИЧКИ религии), но и теса дали нещо полезно на света, като това превъплъщение на агънце в риба.
    До коментар [#13] от "De Michelis":

    THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
  15. 15 Профил на De Michelis
    De Michelis
    Рейтинг: 305 Неутрално

    До коментар [#14] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

    Благодаря за информацията:-)
    "к'о точно ми честитиш?"
    Ами , даа кажем, Съботата:-)

  16. 16 Профил на voodoo_child
    voodoo_child
    Рейтинг: 580 Неутрално

    До коментар [#12] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":
    Бай Моше,
    Има една съществена разлика между сърми и сарми.
    Бъди здрав!
    _____

    А по днешното предложение:
    След задължителните сарми на Бъдни вечер, някак скучно идват пак сарми (макар и блажни) и на другия ден. Не ми харесва и как са навити, като мини банички...
    Цвеклото не ми е вкусно сурово. Печем го у дома във фурната, после - салата с ряпа, кисели краставички, орехи, лимон, зехтин.
    Но виж - офертата със сините сливи и дюлите много я бива!


  17. 17 Профил на МОЙШЕ  ТОЛКОЗ
    МОЙШЕ ТОЛКОЗ
    Рейтинг: 1615 Весело

    До коментар [#14] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":Благодаря за информацията:-)"к'о точно ми честитиш?"Ами , даа кажем, Съботата:-)
    —цитат от коментар 15 на De Michelis


    Айде още малко информация:)

    Мазал тов е честитка за...събитие: Жениш се/развел си се-честито. Родило ти се е дете/внук, получил си повишение в службата/работата, заплатата, купил си нова кола, умряла тъщата-казва се мазал тов.

    С празниците е различно. За събота-казваш Шабат Шалом. Може още от сряда, ако считаш че няма да се срещнете до съботата. В края на съботата "шавуа тов"-да ти е добра седмицата. Шабат шалом еправилното произношение на иврит. Ешкеназиите го произнасят "гите шабес.

    За други празници-преди, по време и след тях-Хаг (празник) Самеах (весел, щастлив)! Тук от неделя вечерта почва един готин празник-Ханука. Ядят се понички, има в търсачките по какъв повод е този празник.

    Та приемам предварително подрави за предстоящия празник. И благодарности на непоисканата кратка лекция "Юдаизъм за 5 мин".
    До коментар [#15] от "De Michelis":

    THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
  18. 18 Профил на МОЙШЕ  ТОЛКОЗ
    МОЙШЕ ТОЛКОЗ
    Рейтинг: 1615 Весело

    До коментар [#16] от "voodoo_child":

    Каква е разликата мъжду сАрми и сЪрми, моля? Не е ли въпрос на диалект? Тези по Трънско слагат "Ъ" 'де требе и не требе. "Я гЪ дебнем" вместо "аз го дебна" например...по памет де:)

    THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
  19. 19 Профил на De Michelis
    De Michelis
    Рейтинг: 305 Неутрално

    До коментар [#17] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

    Пак благодаря!
    Маазел Тув (Мазал Тов) ми се е запечатило в съзнанието още, когато гледах за пръв път Fidler on the Roof.
    А за Ханука знам- ако не се лъжа: Празник на светлината.
    За този празник в Будапеща( и в градовете с по-голяма еврейска общност- Дебрецен, Пейч, Сегед, Мишколц) на доста места слагат Менора с 9 клона, и денонощно светят.За съжаление, много често ги чупят:-(

  20. 20 Профил на Котаран Котков Котаков
    Котаран Котков Котаков
    Рейтинг: 8 Неутрално

    До коментар [#18] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

    Думата сармà, мн.ч. сармѝ, означава ’завита в зелев или лозов лист смес от кълцано месо и ориз’. Заета е от турски – sarma. Преди 2002 г. сармà и сърмà бяха дублети.

    Постните сарми, бобът и тиквеникът са традиционни ястия за Бъдни вечер.
    Във всяка сарма се слага парченце сланина.

    Думата сърма (с ударение на ъ), която също е заета от турски (sırma), означава:

    2.1. Посребрени или позлатени медни жички, които се използват за шев и бродерия.

    Тролингер 42-ра категория
  21. 21 Профил на victortrt
    victortrt
    Рейтинг: 473 Весело

    До коментар [#12] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

    Дядо Боже едва ли се вълнува кой пости и кой не.
    Синьото вино е бяло и оцветено после в синьо с някаква ставаща за пиене боя, викат получена от ципите на гроздето, но .... Испанско е, има го в магазините Аванти тук.
    А лозови сарми няма как да не може да си направиш при вас, няма ли лозови листа по магазините.
    Иначе сарма е онова за ядене.
    Сърма е: 1. Посребрени или позлатени медни жички, които се използват при бродерия или тъкане.
    2. Материя, в която са втъкани такива нишки.

  22. 22 Профил на Котаран Котков Котаков
    Котаран Котков Котаков
    Рейтинг: 8 Неутрално

    Най-сетне да сложат някаква рецепта, която да ми се иска не само да я наготвя, но и да я ям.

    Тролингер 42-ра категория
  23. 23 Профил на De Michelis
    De Michelis
    Рейтинг: 305 Неутрално

    До коментар [#22] от "rhsquared":

    Да, понеже това не е от "филма" "Нова българска кухня",
    а от поредицата "Вкусни български рецепти ",
    леко преосмислени с малък пиниз.
    :-)

  24. 24 Профил на Günther
    Günther
    Рейтинг: 597 Весело

    Вярно, че тази рецепта никак не е гурме.... Защо не сменихте зелевите листа с килограм и половина водорасли? Получава се разкошно!

    Бог да благослови Америка за България!
  25. 25 Профил на chepokalipsis
    chepokalipsis
    Рейтинг: 1190 Неутрално

    Тия сърми тип "лайно" ли са навити?

  26. 26 Профил на МОЙШЕ  ТОЛКОЗ
    МОЙШЕ ТОЛКОЗ
    Рейтинг: 1615 Весело

    До коментар [#12] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":Дядо Боже едва ли се вълнува кой пости и кой не.Синьото вино е бяло и оцветено после в синьо с някаква ставаща за пиене боя, викат получена от ципите на гроздето, но .... Испанско е, има го в магазините Аванти тук.А лозови сарми няма как да не може да си направиш при вас, няма ли лозови листа по магазините. Иначе сарма е онова за ядене. Сърма е: 1. Посребрени или позлатени медни жички, които се използват при бродерия или тъкане. 2. Материя, в която са втъкани такива нишки.
    —цитат от коментар 21 на victortrt


    В Яфо ("български" град, на по стари улични табелки надписите бяха И НА БЪЛГАРСКИ) съм виждал в някои бакалии лозови листа за сърми. В "руските" мрежи не съм виждал. Но пък има не лоши гръцки консерви с малки лозови сАрмички, ама постни.

    За разликата сЪрма сАрма разбрах, благодарско на всички обясняващи:)

    Синьото вино...'а мерси, в България освен Пино Гриджио и Фраскати пиех САМО български ЧЕРВЕНИ вина. И не задължително от 30 лв/б нанагоре, Тера Тангра и Телиш правят СТРАХОТНИ вина в тетрапак 3 л' за между 18-30 лв/3 литра. ПИЯ ВИНА, не имена/етикети. Жалко че сравнително малко български изби правят СУХИ бели вина със студена ферментация, и без дъбови стърготини (това за дъбовите кръчми ДНЕС е...кхм...кхм...мит)

    Да се коригирам: 2-3 пъти годишно пиех и шампанско, на ...по таквизинка случаи. Особено ако мернех някоя прИмоция, или когато от МЕИК 98 (бях тяхен добър клиент) ми пошушваха за "бракувани" вина (такива с разкъсан етикет). Дом Периньон за 99 лв, или по ниската класа за по 60-70 лв НЕ Е ЗА ИЗПУСКАНЕ! Стиснат евреЙн, национално/професионално иСкривяване, к'о да пра'я, хахаха?!?:)!!!
    До коментар [#21] от "victortrt":

    --------------------------------
    До коментар [#20] от "rhsquared":

    МАЛЕЕЕЕЕ....това с парче сланината в сАрмата ме просълзи, направо! Тук сланина има, не че няма. За по +/- 70-80 лв/кг, вакуумно пакетирани парчета по 150-200 гр. И НЕ Е ВКУСНА като тази в България, за 7-10 лв/к.

    Щото отдавна вече не съм първа младост не си купувах често тази ВРЕДНА сланина. 'Ма то като се замисли човек-най готините неща в живота са или нездравословни, или неморални/незаконни...

    ------------


    До коментар [#20] от "rhsquared":

    THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
  27. 27 Профил на yde40619288
    yde40619288
    Рейтинг: 19 Весело

    Кълцаното месо да не е човешко, мършояди? Няма да се учудя да ви избие и на канибализъм накрая.

  28. 28 Профил на Alarmstufe: Rot
    Alarmstufe: Rot
    Рейтинг: 4478 Неутрално

    Пощадили сте ни поне за Коледа?Няма ли нещо по-гурме?
    —цитат от коментар 3 на hope


    Кедровите ядки и èрвеното цвекло не са ли ти достатъНо гурме? Това èрвено цвекло стана толкова модно напоследък, а на мен ми има дъх и вкус на кал.

    Gunter glieben glauchen globen
  29. 29 Профил на Alarmstufe: Rot
    Alarmstufe: Rot
    Рейтинг: 4478 Неутрално

    До коментар [#9] от "КМЕТ В СЯНКА":

    Кестените ги крадеш нощно време от бул. Руски.

    Gunter glieben glauchen globen
  30. 30 Профил на МОЙШЕ  ТОЛКОЗ
    МОЙШЕ ТОЛКОЗ
    Рейтинг: 1615 Весело

    До коментар [#9] от "КМЕТ В СЯНКА":Кестените ги крадеш нощно време от бул. Руски.
    —цитат от коментар 29 на Alarmstufe: Rot


    Грешно формулиран коментар!

    Правилната версия е "Събираш нощем жълъди и се самозалъгваш че са кестени, и ги рупаш като...." . Всеки да попълни многоточието според как' предпочита.

    Въпрос оф'топик: Колко струват кестени на пазара в София? Вчера бях на пазар (СТРАХОТНИ снимки, скоро ще ги споделя) и мернах кестени-5 лв (НЕ ШЕКЕЛА, ЛЕВА) за 1 кг.
    До коментар [#29] от "Alarmstufe: Rot":

    THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
  31. 31 Профил на Kamenarski
    Kamenarski
    Рейтинг: 589 Неутрално

    [quote#28:"Alarmstufe: Rot"][/quote]

    Червеното цвекло се настъргва, посолява се и се оставя 2 часа в хладилник, за да избегат летливите вещества, от които идва миризмата на почва. Пробвай, ще ти хареса!

    НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
  32. 32 Профил на victortrt
    victortrt
    Рейтинг: 473 Неутрално

    До коментар [#30] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

    3-5 лева според зависи качеството може би. Това на Женския пазар, където продавачите си имат своите малки трикове и търпението отпред да сложат най-хубавата стока отпред, но май сега няма много. Скоро сигурно ще пуснат, защото хората ще търсят, предполагам, но преди Коледа вдигат цените на най-купуваните продукти, празът направо свършва.

  33. 33 Профил на МОЙШЕ  ТОЛКОЗ
    МОЙШЕ ТОЛКОЗ
    Рейтинг: 1615 Весело

    [quote#28:"Alarmstufe: Rot"]
    —цитат от коментар 31 на Kamenarski
    Червеното цвекло се настъргва, посолява се и се оставя 2 часа в хладилник, за да избегат летливите вещества, от които идва миризмата на почва. Пробвай, ще ти хареса![/quote]

    И к'о лошо има в един допълнителен аромат в салата/ястие/напитка?!? Бая скъпи (и не толкоз) итал'янски вина съдържат в букета си "прясно разорян чернозем". Водещите са тези от Южна Италия (Примитиво'тип, и др).

    За уханията на по скъпите френски сирена (и британския Стилтън) да не споменавам. Цял билюк уиските, особено Бърбън (НЕ масовките) имат ухания...от тук до ново постановление, между тях и това на почва. Което ги прави на по интересни. АМА БЕЗ ЛЕД-той убива уханията!!!

    'Сичко е въпрос на вкус, както казало кучето облизвайки се под опашката! За по възрастните: Какво беше "резлива боза"? Не такава с добавена газирана вода а РЕЗЛИВА? Към час преди ферментирането и кипването и?

    П.С. Цвекло рядко ползвам в салата, щото ми цапа и ръцете, и съдовете, ако аз правя салатата. Ама друга да я прави-МРЕМ за цвекло в салата. Или за цвекло'туршия. Пак-въпрос на вкус, бау бау:)
    До коментар [#31] от "Kamenarski":

    THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
  34. 34 Профил на Kamenarski
    Kamenarski
    Рейтинг: 589 Весело

    До коментар [#33] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

    "...Цвекло рядко ползвам в салата, щото ми цапа и ръцете, и съдовете, ако аз правя салатата. Ама друга да я прави-МРЕМ за цвекло в салата..."


    То мързела не морял, ама мъчел...

    НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
  35. 35 Профил на Таралеж
    Таралеж
    Рейтинг: 2424 Неутрално

    Станимашки сърми! Който ги е опитал няма и да си помисли за сърма която пълни половин чиния. Може зелеви, може лозови, лаоадови, със или без месо. Но да не са огромни!

  36. 36 Профил на Bramasole
    Bramasole
    Рейтинг: 3605 Неутрално

    По мое мнение, текстът и рецептите на рекламата на "Кауфланд" са в пъти по-качествени от тези на "Метро". Но пък под "онези" рецепти коментарите са великолепни. :)

    До коментар [#16] от "voodoo_child":
    За Бъдни вечер обикновено приготвям вкусна салата с червено цвекло, моркови и зелени ябълки /за нас количествата са прибл. 1:1:1/. Цвеклото варя 10-ина минути. Настъргвам ги. Сварявам и булгур. Към настърганите зеленчуци добавям булгура, шепа стафиди и посолявам, но не много. Заливам с дресинг от зехтин, лим. сок и мед. Накрая поръсвам със счукани орехови ядки.

    "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
  37. 37 Профил на it4
    it4
    Рейтинг: 419 Неутрално

    странна форма на сърмите а и малко сминдух към подправките им , а вместо зеленчуков бульон - зелева чорба, но от моята , не само от вода и сол, а с много хрян, ябълки грени смит и дюли посмачкани, синап, 1-2 кочана царевица, малка червена зелка или парче червено цвекло - страхотна е...

  38. 38 Профил на nocomnet
    nocomnet
    Рейтинг: 399 Неутрално

    До коментар [#26] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

    Включвам се в дискусията късно, но не мога да се сдържа.

    "Сърми", най-общо казано, съм ял най-различни. Има сърми от лозови листа, зеле (прясно и кисело); освен това на различни места в България се правят сърми от лапат, от листата на захарното цвекло, и дори от ранно-пролетните листа на липата. Освен в България, сърми (или някакъв вариант на сърми) съм ял готвени от гърци, турци, и, за моя огромна изненада, финландци (според тях, рецептата е донесена в Швеция още 18 век, чети тука: https://en.wikipedia.org/wiki/Cabbage_roll #Nordics).

    Без никакво съмнение най-вкусните сърми, които съм ял, са приготвени от кисело зеле, но! в тях се слага малко кайма от телешко и свинско; завиват се съвсем малки (точно колкото една скромна хапка); между редовете от сърми се слага тук-таме малко сланина; а най-отгоре на тенджерата със сърмите може да се сложи една (или половин) тлъста кокошка (не бройлер!).

    Като изпълнение това ястие е много близо до полското изпълнение, със следната сравнително лесна рецепта:

    "Кисело зеле; колкото вида дивеч намериш; колкото вида диви гъби намериш; вари се цяла нощ".

    Това последното съм го ял веднъж и още от време на време го сънувам ;-)

    Весела Ханука!

  39. 39 Профил на mbt34598035
    mbt34598035
    Рейтинг: 267 Неутрално

    Сармите във всякакъв вид са любими в нашето семейство. Обикновено ги приготвям с кайма и без джоджен, но нищо не пречи, например за коледните празници тази година, да ги направя с кълцано месо, като показаната ни рецепта. Със сигурност ще стане нещо много, много вкусно.
    Червено цвекло използвам само за Коледа, за да направя една специфична цвеклова салата с червено цвекло, картофи, червен лук, кисели краставички, шунка и малко хрян /рецептата не е от нашата страна/, но и тази рецепта с ядки ще изпробвам с удоволствие за тези празници.

  40. 40 Профил на Peni Nikol
    Peni Nikol
    Рейтинг: 7154 Неутрално

    Така приготвените сарми ги правя в гювеч на фурна.





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK