Свински врат с праз (рецепта)

Свински врат с праз (рецепта)

© Тодор Милиев



Рецептата е част от специалната рубрика "Неделен обяд", чиято идея е да ви събира около добрата храна с повече време за общуване. Предлагаме ви ястие за коледната трапеза, приготвено от ресторант "Национал", гр. Хисаря.


Всички рецепти от нашия коледен обяд може да видите тук.


Свински врат с праз
за 8 порции




Необходими продукти:
1.6 кг свински врат
1.6 кг праз
300 г доматен сок
олио
сол
черен пипер


Начин на приготвяне:


Нарязваме свинския врат на кубчета, подправяме го със сол и черен пипер и го запържваме. Добавяме предварително почистеният и нарязан на ситно праз, след което прибавяме и доматения сок. При необходимост слагаме и още сол. Изпържваме до готовност.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (28)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Митев
    Митев
    Рейтинг: 1442 Неутрално

    Странно,че точно тази рецепта не е в поредицата Традиционна българска кухня

  2. 2 Профил на voodoo_child
    voodoo_child
    Рейтинг: 1130 Неутрално

    Свинското с праз, за да не стане като приготвено във ведомствения стол, се прави в два тигана - месото се запържва в единия, като се добавя червено вино, сол, черен пипер и щипка кимион и се оставя да се готви. Отделно пържим праз, глава кромид, задължително суха червена чушка, както и червен пипер накрая. Прибавя се към месото и се доготвят заедно, като се долива течност при нужда. Доматеното пюре не е за тази манджа. Но вървят сушени, мариновани домати. Поздрав на ресторант Хисаря.

  3. 3 Профил на dma12587967
    dma12587967
    Рейтинг: 878 Неутрално

    Това е манджа за простолюдието. Липсва ми "съвременна българска кухня" с продукти, които трудно, или изобщо не се намират по българските земи.

  4. 4 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 8675 Неутрално

    А какво казва семейния диетолог? :)
    Шегувам се, свински врат с праз ми е любимо.
    Впрочем само праз, праз с ориз, праз с ориз и маслини, праз с боб са ми също любими :)

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  5. 5 Профил на koko65bg
    koko65bg
    Рейтинг: 1125 Весело

    Изпържваме до готовност.

    Как може така да се пише? Къде остана - поддаваме на интензивна термична обработка до постигане на желаната консистенция?

  6. 6 Профил на Роси
    Роси
    Рейтинг: 8572 Неутрално

    И аз си го готвя това, но без доматен сок. Може месото да е от бут. Става много вкусно.

  7. 7 Профил на Тюфлекчия
    Тюфлекчия
    Рейтинг: 2023 Весело

    И аз си го готвя това, но без доматен сок. Може месото да е от бут. Става много вкусно.
    —цитат от коментар 6 на Роси


    Аз даже предпочитам да го правя с бут - не за друго, ами да не хабя врата, дето си е за пържоли, хаха.
    Доматен сок не - слагам вино.
    Иначе тая рецепта наистина не следва дневниковите традиции. Предполагам, че Ибряма няма да одобри.

    Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
  8. 8 Профил на stenlyaka
    stenlyaka
    Рейтинг: 846 Неутрално

    [quote#7:"Тюфлекчия"][/quote]

    Според мен плешка или гърди , повече мазнинка ....

  9. 9 Профил на mbt34598035
    mbt34598035
    Рейтинг: 244 Неутрално

    Съгласявам се с мнението на коментари №№ 6 и 7. Аз също го готвя с бут и с вино. Но не пречи да опитам и с доматен сок. Това ястие е наистина е много, много вкусно.

  10. 10 Профил на blondofil
    blondofil
    Рейтинг: 2409 Неутрално

    Диматиту разваля работата. Друсан кебап е върха.

  11. 11 Профил на zz_s
    zz_s
    Рейтинг: 849 Весело

    +++++++++
    Когато рецептата е наистина народна, веднага се оказа, че има много варианти и става добра тема за обсъждане.
    Ще я метна и аз на котлона.
    Да ви е сладко.

    "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
  12. 12 Профил на vankata1
    vankata1
    Рейтинг: 1125 Неутрално

    До коментар [#2] от "voodoo_child":

    Благодаря, личи си че е изпитана/изпипана рецепта. Не знам защо някои го правят с бут, според мен празът има нужда да поеме повечко мазнина, та по-тлъстото месо от врат, плешка, гърди или дори осмянка, т.н. бекон са необходими в тази рецепта. Внимавам в началото да не се вдигне висока температура и да не изгори малкото мазнина, после като си пусне повече мазнина, по-малко риск има. И празът към края е опасен от загаряне. Аз обожавам праз с яйца и свинска мас.

  13. 13 Профил на Svetlio
    Svetlio
    Рейтинг: 1017 Неутрално

    Едно от любимите ми ястия.

    sdg
  14. 14 Профил на voodoo_child
    voodoo_child
    Рейтинг: 1130 Неутрално

    До коментар [#12] от "vankata1":

    Моля, моля, няма за какво...:)
    А също има и вариант със саздърма, може би тъкмо заради мазнината. Там май се прибавят и яйца.
    Хубава идея за свинската мас - аз също я обичам, дори само на препечена филийка със сол и лют пипер (въпреки че последния буркан почти го забравихме в хладилника).

  15. 15 Профил на charlesdegaulle
    charlesdegaulle
    Рейтинг: 1303 Неутрално

    До коментар [#4] от "penetrating":

    +++! А праз запечен със сирене и яйца? С булята го наричаме праз с лайна... Според вица: две прасета отиват да обядват в ресторант. Едното пита - какво ще поръчаме? Другото казва - както всеки ден - праз с лайна. Отговорът е - аа, за мене без праз, имам среща довечера...

  16. 16 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 8675 Весело

    До коментар [#15] от "charlesdegaulle":

    Благодаря много! И за рецептата, и за вица. И двете ми харесаха много :)

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  17. 17 Профил на victortrt
    victortrt
    Рейтинг: 553 Весело

    До коментар [#12] от "vankata1":

    Плешка е добре също. Иначе по- сухо месо пак става, но с повече масло. По- мазното е супер, хем и по - евтино. Естествено вместо домати вино и за разкош може сметана и прах от манатарки. Това само ако ще се споделя с дама ястието.

  18. 18 Профил на Петя
    Петя
    Рейтинг: 2724 Неутрално

    По-добре да бяха препоръчали "Желирани свински ушички ;-))

  19. 19 Профил на historama
    historama
    Рейтинг: 3355 Неутрално

    БОБ ПО БЕЛЕНСКИ
    Малко традиционно, малко селско, но съвсем не мизерно ядене! Малко пипкаво е, но е много вкусно!

    Продукти :
    200 гр бекон
    4 - 5 наденички (по-добре ще е да са различни, поне 2 пикантни)
    1 консерва сварен боб
    400 гр печурки
    2-3 сушени домата
    листа от мащерка, джодежен
    дафинов лист
    4-5 скилидки чесън
    ½ глава лук
    3-4 праза
    1/2 кило чушки сиврия или червени (по-красиво ще е с червени)
    100 мл зехтин, поне 50 г краве масло
    1 супена лъжица сладък червен пипер, 1 чаена лют червен пипер;

    Приготвяне:
    Задушаваме нарязания на ивици бекон, добавяме смачканите скилидки чесън, нарязания лук, задушаваме до златисто в дълбока тенджера, добавяме нарязани на парчета праз (1-2 см), задушаваме докато се редуцира изпуснатата течност.
    Отделно запържваме и задушаваме до омекване нарязаните чушки (пиперки). Смесваме ги с лука и праза.
    Отделно запържваме наденичките, нарязани на парчета, добавяме ги към зеленчуците.. Добавяме боба от консервата (800г), подправките, сладък и лют червен пипер (на вкус).
    Отделно задушаваме в краве масло нарязани на 4 гъби. Всичко това изсипваме в гювеча, и го вкарваме във фурната на 180 градуса (без капака), и при всяко образуване на коричка разбъркваме, така до час.

    Всъщност това е вариант на боб с наденички, но по-богат, и не толкова тежък за храносмилателната ни система. Полагат се и поне по 2 чаши червено вино на всяка порция.

  20. 20 Профил на Peni Nikol
    Peni Nikol
    Рейтинг: 9599 Весело

    Свински врат с бяло вино и печурки с масълце и подправки о отлична гарнитура за чаша червено вино :)). Ха наздраве.

  21. 21 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
    Pontif New Dnevnik SUCK
    Рейтинг: 2182 Неутрално

    А какво казва семейния диетолог? :)Шегувам се, свински врат с праз ми е любимо.Впрочем само праз, праз с ориз, праз с ориз и маслини, праз с боб са ми също любими :)
    —цитат от коментар 4 на penetrating


    Праз с ориз и маслини ми е много любима рецепта но по някаква причина не съм го ял повече от 15 години. Утре ще си направя.
    Свинското ще го запържа отделно и доста. Аз го обичам малко преголяло. Ще си добавям после към оризовата манджа.
    Как така съм я забравил тази рецепта! Баба ми често я правеше. Като се замисля ... май не съм го ял това нещо много повече от 15 години.
    Аз праза често го правя на крем супа с картофи. Това е класическа рецепта и май произлиза от Германия.

    California Über Alles
  22. 22 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 8675 Весело

    До коментар [#21] от "Pontif New Dnevnik SUCK":

    Детски спомени :)
    Мога да дам възможна причина (моята в случая). В къщи сега никой освен мен не обича праз. Моята причина да го обичам е заради родителите ми. Майка ми го правеше всякак, нейното любимо беше праз задушен с домати, или доматена супа с много праз. Правеше и салата от намачкан праз с лимон и маслини. Празът с ориз и маслини беше любим на баща и. Той също добавяше пържола или наденици (като гарнитура, както казваше през смях).
    Жена ми харесва единствено салатата от суров праз с домати от консерва.
    Иначе да, в Германия така го ядат основно. Имат и комбинация за супа (супен грюн) с праз, морков, целина и те винаги в крайния си вариант са като крем супа. Рядко го задушават, в повечето случаи е част от гарнитурата, запечен (но в по-висок клас ресторанти) и никога не съм го срщал като основно ядене.

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  23. 23 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
    Pontif New Dnevnik SUCK
    Рейтинг: 2182 Неутрално

    До коментар [#21] от "Pontif New Dnevnik SUCK":Детски спомени :)Мога да дам възможна причина (моята в случая). В къщи сега никой освен мен не обича праз. Моята причина да го обичам е заради родителите ми. Майка ми го правеше всякак, нейното любимо беше праз задушен с домати, или доматена супа с много праз. Правеше и салата от намачкан праз с лимон и маслини. Празът с ориз и маслини беше любим на баща и. Той също добавяше пържола или наденици (като гарнитура, както казваше през смях).Жена ми харесва единствено салатата от суров праз с домати от консерва.Иначе да, в Германия така го ядат основно. Имат и комбинация за супа (супен грюн) с праз, морков, целина и те винаги в крайния си вариант са като крем супа. Рядко го задушават, в повечето случаи е част от гарнитурата, запечен (но в по-висок клас ресторанти) и никога не съм го срщал като основно ядене.
    —цитат от коментар 22 на penetrating


    Интересно, защо не го обичат? Леко запържен, сутиран или сварен има много лек вкус. Бих казал по-лек от нормалния лук. А на всякъде по света се готви с лук.
    Тук го има целогодишно на пазарчето до нас. Не е евтин. Струва точно колкото свинския врат. $1.90 на паунд, което е близо половин кило.
    Аз съм много "свинеяден" Много често си правя някаква форма на каварма - или с лук или с праз като дадената рецепта. В зависимост от настроението добавям червени чушки, друг път гъби, понякога моркови, целина. Дори кейл е приемлив в компания на прасенцето.
    Но рецептата само с праз, ориз и маслини просто я бях забравил. Много я обичах, и имай предвид че не съм колям любител на ориза. Но комбинацията с праза и маслините са нещо мнопго специфично.
    Мерси от мен. Да знаеш за днес си си направил добрата постъпка - направи един човек щастлив.
    Аз за това се мотая из този форум, защото сред 90% тъпотии понякога излиза нещо брилянтно като този спомен.
    При нас праза най-често е доста дебел и голям и по-голямата част от зеленото е махнато. Рядко има и тънък, може би пресен. Ти като л1бител на този зеленчук, сигурно я знаеш тази рецепта - тъничък праз около 1см нарязан на стикчета около 10см дълги и задушен с масло. Чудесна гарнитура. За моя вкус, също върви със задушени асперджи като рарнитура за месо. В този случай на мене най-много ми харесва с телешки стейк.
    Бон Апети и весели празници!

    California Über Alles
  24. 24 Профил на piliferus
    piliferus
    Рейтинг: 306 Неутрално

    Ето и моята рецепта за свински врат с праз:
    В тиган с дебело дъно нагорещяване три лъжици мазнина. Добавяте праза, изпържвате го, след което го изхвърляте в коша за боклук. Слагате пържолите, пържите по три минути от всяка страна, след което добавяте червено вино и слагате в Умерена фурна да се задуши за двайсет минути. Сервира се с черевено вино от същото, с което е задушено.

  25. 25 Профил на dream_er
    dream_er
    Рейтинг: 644 Неутрално

    Свинският врат е за пържоли, не за това. Необходимо е шарено месо, да
    не е прекалено тлъсто, без кости. Първо се прави зеленчука, отделя се,
    после в същия тиган се слага месото с малко вино и още малко олио при нужда.
    Задължително всичко се прави на бавен огън. Бърка се с дървена лъжица.
    Като стане месото се прибавя зеленчука, омесва се добре, прибавя се сол на вкус.
    Слага се в съд покрит с фолио и се изчаква 10-15 минути преди да се сервира.
    Доматите са по желание. Ако се слагат, трябва да се обезкисилят с малко
    захар или мед. И се слагат в тигана когато другите зеленчуци
    са полуготови.

    Liberalism Is a Mental Disorder!
  26. 26 Профил на Alarmstufe: Rot
    Alarmstufe: Rot
    Рейтинг: 5066 Неутрално

    Аз пък първо запържвам месото с малко олио в голяма тенджера с капак, за да се задуши. Присъединявам се към мнението, че в никакъв случай не трябва да се хаби свински врат за целта. След това намалявам котлона и започвам да добавям нарязан праз и да бъркам. Слагам нарязани сухи червени чушки и около 250 г гъби. Слагам повечко праз. 10-12 стръка. Добавям сол и черен пипер. Става голяма вкусотия, с която отива много червено вино. Наздраве!

    Gunter glieben glauchen globen
  27. 27 Профил на historama
    historama
    Рейтинг: 3355 Неутрално

    Ще споделя още една рецепта:
    Телешко по варненски, за около 6 порции
    Продукти:
    1 кг. телешко (говеждо) месо, без ципи, жили и кости, нарязано на хапки,
    180 гр. бекон,
    2 големи глави лук,
    3 големи моркова,
    500 гр. гъби,
    1 бутилка коректно червено вино (може промотирано),
    мащерка, няколко стръка магданоз и 1-2 дафинови листа, розмарин,
    2-3 скилидки чесън,
    1 с.л. доматен концентрат,
    3 с.л. зехтин,
    2 с.л. чисто масло,
    сол и черeн пипер на вкус,
    1 супена лъжица дижонска горчица
    1 с.л. брашно, за сгъстяване на ястието, ако е необходимо. Препоръчвам фини овесени ядки, по-лесно е, и резултатът е много добър.

    ПРИГОТОВЛЕНИЕ (отделните операции поотделно, смесвайте едва накрая)
    Обелете и нарежете морковите на колелца.
    Обелете и нарежете лука на ситно.
    Нарежете бекона на кубчета.
    1. Загрейте в тиган 2 с.л.зехтин. Прибавете нарязаните моркови и сотирайте, докато поомекнат леко. После извадете морковите от тигана и ги оставете настрани.
    2. В същата мазнина запържете нарязания бекон за 3-4 минути, после прибавете към него и нарязания лук. Гответе, разбърквайки още 5-6 минути.
    3. В голяма, като за яхния тенджера, загрейте 1 с.л. зехтин и запържете хапките телешко месо, като го обръщате леко от всички страни.
    4. Когато месото се "запечата" в резултат на запържването, добавете лука и бекона от тигана, заедно с мазнината, която е останала. Прибавете двете обелени и смачкани с плоската част на ножа, скилидки чесън, подправките, подправете със сол (или с кубче телешки бульон), и черен пипер на вкус и накрая залейте с виното от бутилката (цялата). Намалете огъня, добавете горчицата и оставете да къкри около 2 часа.
    5. Междувременно, почистете гъбите. Нарежете ги. Загрейте маслото, прибавете гъбите и гответе, докато омекнат (по същия начин, както, когато правите гъби в масло).
    6. След като месото е къкрило около 2 часа, прибавете към него гъбите, сготвени в маслото, сотираните моркови и доматения концентрат. Оставете да къкри на огъня, докато месото стане крехко. След като месото е готово, ако ястието е по-воднисто, може да сгъстите соса, като сложите 1 с.л. брашно в купичка и прибавите от соса на яхнията, (с 2 лъжици фини овесени ядки резултатът е даже по-добър). Оставете на котлона още минута-две.
    Ястието се поднася поръсено със ситно нарязан магданоз и ако желаете с гарнитура от задушени картофи(според мен става малко тежичко).
    Поднася се с по 2 чаши качествено червено вино на порция. Ястието е малко пипкаво, за приготовлението му отиват почти 3 часа, но си струва труда. Нарекох го телешко по варненски, но истинското му наименование е Bœuf bourguignon (телешко по бургундски).

  28. 28 Профил на Emilyano
    Emilyano
    Рейтинг: 15 Неутрално

    само от написаната рецепта се напивам инаяждам





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK