6 мита за рециклирането – развенчани

Специален проект е съдържание, спонсорирано от рекламодател на "Дневник"


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Още от Истории на деня

Коментари (48)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Голямо браво за матералът!

 2. 2 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 382 Неутрално

  Любопитен съм да разбера как компании, като Екопак, разделят видовете пластмаса събрани накуп в един контейнер. Подозирам, че предимно металите отиват за преработка, вероятно и някаква хартия, а всичко останало заминава за горене.

 3. 3 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1278 Неутрално

  точно кока-кола, дето прави боклук в пластмаса да ни учи как да рециклираме!

  случили са на корумпета в бананова република просто, иначе щяха да им скъсат задниците заради боклука, който генерира едно такова боклучаво производство!

 4. 4 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1151 Неутрално

  До коментар [#2] от "truly":

  Аз събирам разделно, но нямам големи надежди, че ми рециклират отпадъка. Като гледам в сините, в зелените кофи какво е - то наблъскано вътре всичко заедно. Аз самият не почиствам опаковките, примерно кутия майонеза да я миеш ли трябва? Как ще се рециклира 5 грама пластмаса с 5 грама полепнала мазнина по нея? Непрактично, вероятно невъзможно. Въпреки това блъскам в синята кофа, дано се оправят после. Но като гледам повечето опаковки вече са комбинация от платмаса, хартия, покрити в няколко слоя, с прозрачни прозорчета, много видове материали на едно място, което вероятно ги прави много трудни/невъзможни за рециклиране.

 5. 5 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1603 Неутрално

  Докато отпадъците са "просто бизнес", ще има винаги достатъчно много от тях със заплаха от затрупване....

 6. 6 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5945 Весело

  Хубав материал наистина :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 7. 7 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 749 Неутрално

  До коментар [#4] от "Камен":

  Не знам дали някой си прави труда да изхвърля отделно 5 грама пластмаса, но аз пък винаги изхвърлям стъкления амбалаж (без капачките) разделно. Както и стари батерии, разбира се.
  Хранителни отпадъци по принцип не изхвърлям в боклука, а ги пускам в диспоузер.

 8. 8 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 1081 Неутрално

  Да развенчая и аз един: Камионът на ЕКОПАК беше затворил малката ни уличка и нямаше как да се мине. Чинно го изчаках да прибере и трите контейнера. След като ги повдигнат, по някакъв начин им се отваря дъното и работниците изсипаха разделеното съдържание все в един и същ кош на камиона. Същите мошеници са, каквито и навсякъде. Вие си отделяйте пет грама майонезена пластмаса и си я мийте. Изхвърлям всичко наред, където има място.

 9. 9 Профил на Whisper
  Whisper
  Рейтинг: 459 Неутрално

  До коментар [#8] от "Приказки от шипковия храст":

  Смесват се, защото после така или иначе отпадъкът се сепарира на ръка. Към момента българите все ще не сме достатъчно добре запознати със системата и често отпадъкът се изхвърля в грешен контейнер, или в цветните контейнери се изхвърля и битов отпадък. Това прави сепарирането на ръка необходимост.

  "Ако протегнеш ръце към звездите няма да останеш с шепа кал."
 10. 10 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2367 Неутрално

  Немит 1. Най-добре рециклират циганите с каруците. Инвестирайте в тях.

 11. 11 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 1957 Неутрално

  България била на второ място по рециклиране на пластмаса и за това ли рециклираме и италианските боклуци? Хората искат да се отърват напълно от пластмасите,а не да ги рециклират.

 12. 12 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 382 Неутрално

  До коментар [#4] от "Камен":

  Аз дори отделям алуминиевото фолио от кофичките за кисело мляко, свалям хартиени етикети от метални кутии, махам метални части от бутилки вино. Изплаквам ги. Но майонеза не се консумира вкъщи :)

 13. 13 Профил на zazu1
  zazu1
  Рейтинг: 282 Неутрално

  Аз си събирам разделно от много години (откакто поживях няколко месеца в Германия). Плакна опаковките, защото знам, че мазнините примерно пречат на рециклирането. Не е кой знае какво усилие. Но наскоро научих, че много опаковки, които са комбинация от различни материали, са на практика негодни за рециклиране. Беше изненада за мен. Трябва да има повече разяснителни кампании за разделното събиране.

 14. 14 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2536 Неутрално

  До коментар [#2] от "truly":

  Ръчно, отива на една линия и хора отделят бутилките и замърсяванията. Остатъка е обща пластмаса и се преработва на едно.

 15. 15 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1380 Неутрално

  До коментар [#4] от "Камен":

  Грешиш. Опаковките, които отиват за рециклиране трябва да са измити. Правилото, което най-лесно се спазва е: миеш твърдите пластмасови опаковки, при това ако е лесно за изпълнение - например кофички от кисело мляко, пластмасови бутилки от бира и т.н.
  Пластмаса дори и да е твърда, ако е използвана за нещо мазно или полепващо като например бутилка от олио или кофичка от майонеза (впрочем тя е мека в повечето случаи) не се мият, но и НЕ се изхвърлят в контейнерите за рециклиране, а в общия боклук, ако той се изгаря, защото мокрите хранителни отпадъци се нуждаят от нещо, което лесно гори.

  Ако обаче общия боклук не се гори, а се закопава или балира, тогава не знам...

 16. 16 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 734 Неутрално

  До коментар [#7] от "marker":

  И моите еко навици се свеждат до това, което не знам за хваление ли е или не.

 17. 17 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1132 Любопитно

  Да развенчая и аз един: Камионът на ЕКОПАК беше затворил малката ни уличка и нямаше как да се мине. Чинно го изчаках да прибере и трите контейнера. След като ги повдигнат, по някакъв начин им се отваря дъното и работниците изсипаха разделеното съдържание все в един и същ кош на камиона. Същите мошеници са, каквито и навсякъде. Вие си отделяйте пет грама майонезена пластмаса и си я мийте. Изхвърлям всичко наред, където има място.
  —цитат от коментар 8 на Приказки от шипковия храст


  А аз пък виждам при нас, че когато камиона минава да събира разделния отпадък събира или само сините, или жълтите или само зелените контейнери, живея до НДК и много често съм ги виждал. Явно говорим за различни фирми, защото не съм съгласен с вашето мнение...

 18. 18 Профил на south.africa
  south.africa
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Боклуците от Италия ни затрупват,тук ми говорят за рециклиране!Ала-бала!

 19. 19 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2367 Весело

  До коментар [#7] от "marker":

  Ей ги кой храни каналните плъхове.

 20. 20 Профил на carpe_diem_
  carpe_diem_
  Рейтинг: 464 Весело

  Изобщо не е сложно да имаш 2 или 3 кофи за боклук - една малка за гадните неща (ако нямаш мелничка на мивката) - малка, за да не се вмирисват и да си я хвърляш често и една или две по-големи за рециклируемите неща. Ако е една голямата - трябва на ръка да си ги разделиш нещата преди да ги изхвърлиш, малко е неудобно, но пести пространство.

  Иначе съгласен за хората с каруците (или пригодени ръчни колички), които правят повечето работа - хем пари си докарват, хем са най-еко пчеличките и са полезни за всички ;)

 21. 21 Профил на 彼得。斯托亚诺夫
  彼得。斯托亚诺夫
  Рейтинг: 492 Неутрално

  две неща - 1. наблюдавам до нас как трите контейнера се изсипват в един камион. може да инцидентно, може да не е. 2. в всеки продукт, пуснат на пазарЯ е включва такса опаковка, която се плаща от пускащия на пазарЯ (той-тя ни я включват тази такса в цената). сега, може ли някой да ми обясни - след като вече съм платил за събирането на опаковката на пудоос, булекопак или подобни, след като съм платил и такса смет на општината защо трябва и бесплатно да събирам разделно ? нито ми плащат, а виж и т.1. Само без морални порицания ала болната грета.

  -- 子曰:[人能弘道,非道弘人]卫灵公15:28
 22. 22 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 734 Неутрално

  До коментар [#19] от "blondofil":

  С какво точно ги храним?
  Всичко се смила на паста, която се разтваря от течащата вода.
  Хайде по-сериозно!

 23. 23 Профил на Пакоджет
  Пакоджет
  Рейтинг: 272 Весело

  Любопитен съм да разбера как компании, като Екопак, разделят видовете пластмаса събрани накуп в един контейнер. Подозирам, че предимно металите отиват за преработка, вероятно и някаква хартия, а всичко останало заминава за горене.
  —цитат от коментар 2 на truly


  Ето как:
  https://offnews.bg/razsledvane/vaprosite-za-ekopak-koito-taka-i-ne-poluchiha-otgovor-716866.html

  Далаверки.

  Антиваксър=деб*л!
 24. 24 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1616 Неутрално

  https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https ://amp.theguardian.com/environment/2019/jul/09/indonesia-sends-rubbish-back-to-australia-and-says-its-too-contaminated-to-recycle&ved=2ahUKEwjo08ejjvLmAhWP5aQKHVKND2wQFjAEegQIARAB&usg=AOvVaw3ml0YSHFDUHaTU2m4E5Bla&cf=1

 25. 25 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1616 Неутрално

  https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https ://phys.org/news/2019-09-indonesia-hundreds-west.amp&ved=2ahUKEwjo08ejjvLmAhWP5aQKHVKND2wQFjAFegQIBRAB&usg=AOvVaw1gHHB-qDyeI-QcA7H68iyF&cf=1

 26. 26 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1616 Неутрално

  Така се "рециклира"- пращаш боклука в третия свят и се фалиш колко си загрижен за околната среда. Как като третия свят откаже да ти събира пластмасата,се зариваш в него и почваш да хленчиш:https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https ://www.vice.com/amp/en_in/article/8xw8ma/this-is-what-australias-recycling-crisis-looks-like&ved=2ahUKEwiyhsyKj_LmAhWRGuwKHUGQAuQQFjAOegQIARAB&usg=AOvVaw37ZL8aJtPkq8z_7MRzdtit&cf=1

 27. 27 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1616 Неутрално

  Пластмасата била спасила трилиони хектари гора ахахахаха . Ма населението нямало култура на разделно събиране и затуй имало острови от пластмаса в Тихия Океан. Ми то баланс има ли? Колко пластмаса се бълва и колко е капацитета за рециклиране? Инак транспорта на 40 футов контейнер с боклуци до Китай не струва кой знае колко. Десет пъти по- малко от разходите по рециклиране. Лицемерна,алчна измет

 28. 28 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 1081 Весело

  До коментар [#17] от "Дългия":

  "... събира или само сините, или жълтите или само зелените контейнери, живея до НДК..."
  Ех, НДК си е НДК...
  А фирмата е една, друга няма. Между другото - не са минавали вече от три месеца. Та си фъргаме си у просташките контейнери. Живея до Партийния дом, в някои градове обслужването там е като около НДК. Ама само в някои.

 29. 29 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 1081 Любопитно

  До коментар [#21] от "彼得。斯托亚诺夫":

  Интересен псевдоним. Даже много интересн...

 30. 30 Профил на rumen5252
  rumen5252
  Рейтинг: 483 Неутрално

  В страната в която живея, от 01.01.2020г забраниха найлоновите торбички по супермаркетите. Върнахме се с 30 години назад. Говори се за забрана на стиропорните изделия за еднократна употреба. Ужас. Вероятно ще забранят и пластмасовите бутилки. Пак ще носим и разнасяме стъклен амбалаж. Простотия.
  Аз съм представител на тези, които с най-голям кеф си изхвърлят боклука на едно място и не си мърдат пръста (и няма да го мръднат) да го разделят. Аз плащам всички данъци на държавата, и тя да му мисли какво ще прави с отпадъците.
  Ако въведат някаква принудителна мярка за да ме принудят да събирам "разделно" боклуци, просто ще си изхвърлям боклуците на кое и да е място през нощта (като предварително събирам отделно всичко което може да ме идентифицира). След като много хора направят като мен, управляващите ще бъдат принудени да върнат стария прост режим: "боклукът да се изхвърля на боклука".
  Аман от модерни глупости.

 31. 31 Профил на rumen5252
  rumen5252
  Рейтинг: 483 Неутрално

  А иначе тук сметосъбирането е идеално: боклуците се събират в найлонови чували, които се завързват и оставят в кошове на високо (да не ги достигат котките и плъховете) и три пъти в седмицата камион минава и ги събира. Не като смрадта с вашите контейнери. И почти няма мишки (за 21 години тук аз съм виждал мишка 3-4 пъти), понеже няма откъде да се хранят.

 32. 32 Профил на rumen5252
  rumen5252
  Рейтинг: 483 Неутрално

  А пък с миенето на опаковките от майонеза и т.н. - тук ми сложихте ножа. Имате вода в излишък ли? Mай в Перник не мислят така.
  Отделно, че "пластмаса" няма. Има много видове пластмаси, всяка от които се рецилкира чрез различни технологични процеси - различни температура, налягане и т.н. Как ще разделят ПВЦ от полиетилен и ПЕТ? Даже на пръв поглед трудно се различават.
  Второ: в земята има всякакви киселини, основи, соли и т.н. Цялата Менделеева таблица. Средата е много агресивна. Да не говорим пък за морската вода. И при тази агресивна среда пластмасата се разгражда за 400 - 800 години. Това значи, че ако попадне в мен пластмаса (тялото ми не е толкова агресивна среда), ще се разпадне след стотици години. Да не говорим, че няма въобще да се резорбира в червата (има статии в сериозни научни списания за това). Просто пластмасата няма никакви лоши въздействия върху човешкия (и който и да е ) жив организъм.
  Просто това е някаква далавера, като далаверата за "климатичните промени предизвикани от човека". Пълни глупости.

 33. 33 Профил на syq39620164
  syq39620164
  Рейтинг: 33 Неутрално

  До коментар [#4] от "Камен":

  А, не, няма да я миеш, Ганьо. Да не ти падне маникюра. Няма ден, в който да не се изумявам от нечия тъпотия. Хора, нямате дъно!

 34. 34 Профил на syq39620164
  syq39620164
  Рейтинг: 33 Неутрално

  До коментар [#30] от "rumen5252":

  Не с 30, с 300 години си назад, пич. Само че ментално

 35. 35 Профил на cavenn
  cavenn
  Рейтинг: 384 Неутрално

  Добра статия. Дразнещо е, че е спонсирирана от компания като кока кола. Това автоматично обезсмисля посланието й за много хора, което е разбираемо. Едно от нещата, които мен много ме изнервят е почистването на опаковките. Трябва да изразходвам допълнително вода и в някои случаи препарати, за да почистя опаковките. Правя го с особено гадно чувство, че хабя питейна вода. Последната е ресурс, към който съм най -отговорна като потребител. В този ред на мисли, защо не пуснете една разяснителна статия, колко от печалбата си инвестирате в иновации и разраборки на по-еко опаковки и производства...

 36. 36 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1616 Неутрално

  До коментар [#34] от "syq39620164":

  Тоя е зевзек бре. Гретенист.

 37. 37 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1616 Неутрално

  До коментар [#31] от "rumen5252":

  Уморили сте бедните,невинни мишчици от ГЛАД!? Как спиш нощемр?

 38. 38 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1171 Неутрално

  До коментар [#30] от "rumen5252":

  Страхотна идея идея е да се изхвърля боклука през нощта на тайни места, много българи дори я практикуват постоянно.
  Просто от любопитство дали работи - пиши дали са те арестували като куче и гниеш в някой зандан две седмици, след като си го пробвал.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 39. 39 Профил на Zeleno BG
  Zeleno BG
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Есента дойде, лъсна задника на министър Димов!
  https://zeleno.bg/esenta-doyde-lasna-zadnika-ministar-dimov/

 40. 40 Профил на stonedridah1
  stonedridah1
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Не е вярно, че ако се изхвърли нещо в обикновената кофа за боклук го "завещаваме" на поколенията. София има една от най-модерните инсталации (завода за боклук) на гара Яна за преработка на битови отпадъци. На практика нищо не "завещаваме". Силно заблуждаващо въведение:)

  Ти за мен си Мики Маус!
 41. 41 Профил на crq18506084
  crq18506084
  Рейтинг: 1229 Неутрално

  Що за престъпен цинизъм сътворихме в България? Че и децата си включихме!
  Пластмасови капачки за детски ковьози!
  А защо не са металните капачки от стъклените бутилки?
  По този начин се стимулира консумация и производството на пластмасови бутилки.
  http://www.moreto.net/novini.php?n=223412

 42. 42 Профил на jony
  jony
  Рейтинг: 539 Неутрално

  До коментар [#2] от "truly":Ръчно, отива на една линия и хора отделят бутилките и замърсяванията. Остатъка е обща пластмаса и се преработва на едно.
  —цитат от коментар 14 на m17


  Тук в щатите е същото. В това отношение САЩ са аутсайдери. Няма разделно сметосъбиране. Всичко на лентата и много ръчички...

 43. 43 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 1002 Весело

  две неща - 1. наблюдавам до нас как трите контейнера се изсипват в един камион. може да инцидентно, може да не е. 2. в всеки продукт, пуснат на пазарЯ е включва такса опаковка, която се плаща от пускащия на пазарЯ (той-тя ни я включват тази такса в цената). сега, може ли някой да ми обясни - след като вече съм платил за събирането на опаковката на пудоос, булекопак или подобни, след като съм платил и такса смет на општината защо трябва и бесплатно да събирам разделно ? нито ми плащат, а виж и т.1. Само без морални порицания ала болната грета.
  —цитат от коментар 21 на 彼得。斯托亚诺夫


  Направо хвърляй боклука от балкона /прозореца/ на улицата- така и така вече си платил ,,Такса смет'' на общината. Тя да му мисли.

 44. 44 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 1002 Весело

  [quote#42:"jony"][/quote] ,,До коментар [#2] от "truly":Ръчно, отива на една линия и хора отделят бутилките и замърсяванията. Остатъка е обща пластмаса и се преработва на едно.
  —цитат от коментар 14 на m17
  Тук в щатите е същото. В това отношение САЩ са аутсайдери. Няма разделно сметосъбиране. Всичко на лентата и много ръчички...''

  -Те така се намалява безработицата и се създават работни места за имигранти и други бедняци.

 45. 45 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  Що за престъпен цинизъм сътворихме в България? Че и децата си включихме!Пластмасови капачки за детски ковьози! А защо не са металните капачки от стъклените бутилки?По този начин се стимулира консумация и производството на пластмасови бутилки. http://www.moreto.net/novini.php?n=223412
  —цитат от коментар 41 на crq18506084


  -Пластмасовите капачки на бутилките са от различна пластмаса от тази на бутилките- и тя се усвоява по- пълноценно и е по- скъпа, затова има смисъл от акциите за капачки.

 46. 46 Профил на SD
  SD
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#32] от "rumen5252":

  И на луната да отидеш Румба, все така прост ще си останеш. Ама няма да го разбереш и може би в това е щастието ти.

 47. 47 Профил на Yavor Ganchev
  Yavor Ganchev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#2] от "truly":

  Всъщност е интересен и наистина любопитен процес

  Ето тук може да видиш как го правят https://youtu.be/lP8yole8m8Y

 48. 48 Профил на zaki
  zaki
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#15] от "areta

  До коментар [#4] от "Камен":ГПравилото, което най-лесно се спазва е: миеш твърдите пластмасови опаковки, при това ако е лесно за изпълнение - например кофички от кисело мляко, пластмасови бутилки от бира и т.н.Пластмаса дори и да е твърда, ако е използвана за нещо мазно или полепващо като например бутилка от олио или кофичка от майонеза (впрочем тя е мека в повечето случаи) не се мият, но и НЕ се изхвърлят в контейнерите за рециклиране, а в общия боклук, ако той се изгаря, защото мокрите хранителни отпадъци се нуждаят от нещо, което лесно гори. Ако обаче общия боклук не се гори, а се закопава или балира, тогава не знам...
  —цитат от коментар 15 на areta

  Перничани , и те ли да мият кофичките от киселото мляко?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK